Доступність посилання

ТОП новини
Президент України Зеелнський представив План перемоги європейським політикам. Брюссель. 17 жовтня 2024 року
Президент України Зеелнський представив План перемоги європейським політикам. Брюссель. 17 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Генштаб: ЗСУ «в ході штурмових дій оволоділи Андріївкою» на Донеччині

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що українські військові взяли під контроль Андріївку на Донеччині, а також у ході наступальних дій «мали частковий успіх» у районі Кліщіївки.

«У зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Бахмутському напрямку противник не полишає спроб прорвати оборону Збройних сил України в районі Богданівки. У свою чергу, Сили оборони в ході наступальних дій мали частковий успіх в районі Кліщіївки. У ході штурмових дій оволоділи Андріївкою Донецької області, завдають ворогу значних втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах», – йдеться в ранковому зведенні, оприлюдненому вранці 15 вересня.

У Генштабі додали, що в зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» на Авдіївському і Мар’їнському напрямках російські війська вели «безуспішні наступальні дії» в районах Ласточкиного та Авдіївки Донецької області.

«Там, протягом минулої доби ворог здійснив близько 10 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Крім того, всі атаки ворога в районі Мар’їнки Донецької області обернулися для окупантів значними втратами як у живій силі, так і в техніці. На Шахтарському напрямку українські воїни утримують ініціативу», – йдеться в повідомленні.

На Мелітопольському напрямку, за даними командування, українські сили продовжують наступальну операцію. Протягом минулої доби відбулося 25 бойових зіткнень, повідомили у Генштабі.

Напередодні заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що ЗСУ звільнили Андріївку на Бахмутському напрямку. Незабаром вона змінила повідомлення, назвавши ситуацію в населеному пункті «дуже складною і мінливою».

Після початкового повідомлення пресслужба 3-ї окремої штурмової бригади, яка воює на Бахмутському напрямку, назвала цю інформацію «хибною та передчасною». А пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади Олександр Бородін в ефірі Радіо Свобода ввечері 14 вересня заявив, що бойові дії в Андріївці в Бахмутському районі тривають.

В ISW заявили про «ширшу системну проблему» з російською ППО після удару в Євпаторії

Завдання українськими військами 14 вересня удару по російській системі протиповітряної оборони поблизу Євпаторії в окупованому Криму свідчить про те, що на півострові можуть бути системні тактичні збої російських систем протиповітряної оборони, заявив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Цей удар свідчить про те, що російські війська не були готові перехопити ракети за допомогою системи або не змогли цього зробити. 23 серпня українські війська завдали удару по російській системі протиповітряної оборони С-400 біля Оленівки в Криму (117 км на північний захід від Севастополя), і другий український удар по російській системі протиповітряної оборони за останні тижні вказує на те, що такі тактичні помилки можуть відображати ширшу системну проблему з російською ППО в окупованому Криму», – наголошують аналітики.

Рано-вранці 14 вересня поблизу Євпаторії в окупованому Криму пролунали вибухи. Джерела в Службі безпеки України повідомили Радіо Свобода, що «унікальну спецоперацію», внаслідок якої був знищений російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю 1,2 мільярда доларів, здійснили спільно СБУ і Військово-морські сили.

«По цілі ефективно відпрацювали безпілотники і ракети «Нептун», – повідомили в СБУ.

Згодом у Збройних силах України підтвердили удар по місцю розташування російського ракетного комплексу «земля-повітря» поблизу Євпаторії.

Росія офіційно не повідомляла про знищення свого комплексу поблизу Євпаторії.

Міністерство оборони Росії заявило, що російська ППО нібито перехопила 11 українських безпілотників над Кримом, але не згадувало про українські ракетні удари. На супутникових знімках, оприлюднених 14 вересня, видно вибух поблизу Євпаторії. Додаткові кадри показують, що російські війська нещодавно розгорнули батарею С-400 поблизу Євпаторії, і що вибух стався в тому самому місці, де була розгорнута російська система.

Перед цим удару зазнав Севастополь, внаслідок чого були пошкоджені два російські кораблі.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

США запровадили санкції проти 5 турецьких компаній через допомогу Росії у війні проти України

CША запровадили санкції проти п’яти турецьких компаній і громадянина Туреччини, звинувативши їх у допомозі Росії в ухиленні від санкцій і підтримці Москви у її війні проти України.

Як повідомляє Reuters, обмеження націлені на судноплавні та торговельні компанії, які звинувачують у допомозі з ремонтом підсанкційних суден, пов’язаних з міністерством оборони Росії, і сприянні передачі «товарів подвійного призначення». Ці обмеження є частиною більшого пакету санкцій, оголошеного Вашингтоном 14 вересня.

Міністерство фінансів США у своїй заяві заявило, що застосувало санкції щодо Margiana Insaat Dis Ticaret і Demirci Bilisim Ticaret Sanayi, зазначивши, що на ці турецькі компанії Росія покладалася в імпорті «дуже необхідних товарів подвійного призначення для ведення неспровокованої війни проти України».

Зазначається, що перша компанія здійснив сотні поставок російським організаціям, які потрапили під санкції і які є частиною ланцюжка поставок для виробництва військових безпілотників, а друга відправила датчики та вимірювальні інструменти в Росію.

Держдепартамент США запровадив санкції проти компанії Denkar Ship Construction за надання послуг з ремонту суден компанії, пов’язаної з Міноборони Росії. Також обмеження запроваджені щодо турецької агенції ID Ship Agency та її власника Ілкера Догруйола, а також щодо компанії CTL Limited, яка, за даними Держдепу, була посередником, який доставляє електронні компоненти американського та європейського походження компаніям у Росії.

Санкції були запроваджені в делікатний для відносин США і Туреччини момент, коли Вашингтон очікує, що Анкара ратифікує членство Швеції в НАТО

Кілька високопоставлених чиновників США відвідали Туреччину після вторгнення Росії в Україну в рамках кампанії тиску, щоб запобігти будь-якій допомозі турецьких компаній Росії в обході обмежень США.

«Протягом останніх 18 місяців ми ділилися своєю стурбованістю з турецьким урядом і приватним сектором і інформували їх про значні ризики ведення бізнесу з тими, щодо кого ми ввели санкції, хто пов’язаний з війною з Росією», – сказав високопоставлений чиновник Мінфіну США на умовах анонімності.

Наразі турецька сторона санкцій США не коментувала.

«Це справді потрібно» – Зеленський про створення інституту військового омбудсмена

Президент України Володимир Зеленський заявив, що створення в Україні інституту військового омбудсмена «справді потрібно».

«Сьогодні ж відзначу спільну роботу Рустема Умєрова з уповноваженим Верховної Ради з прав людини Дмитром Лубінцeм щодо такої нової інституції як військовий омбудсмен. Це справді потрібно. Потрібно, щоб була потужна система правозахисту воїнів у самому секторі оборони», – сказав він у своєму відеозверненні.

Днями під час зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) міністр оборони Рустем Умєров анонсував запровадження нової посади – військового омбудсмена. За його словами, наразі Сили оборони України налічують 1 мільйон військовослужбовців, з яких близько 800 тисяч – служать безпосередньо в лавах ЗСУ.

Умєров повідомив про «продуктивні переговори» з генсекретарем НАТО

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив про «продуктивні переговори» з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом.

«Провів продуктивні переговори з Єнсом Столтенберґом. Обговорили реалізацію домовленостей, досягнутих на Вільнюському саміті, і нашу спільну роботу з НАТО над Дорожньою картою сумісності», – написав він у твіттері.

Також Умєров поінформував Столтенберга про оперативну обстановку на фронті та результати української наступальної операції.

Румунія розширила обмеження польотів у повітряному просторі біля кордону з Україною

Уряд Румунії запровадив додаткові обмеження на польоти в повітряному просторі, повідомило Міністерство національної оборони 14 вересня.

Йдеться про рішення уряду від 13 вересня щодо зони поблизу кордону з Україною, в північній регіону Добруджа, між дунайськими портами Суліна та Ґалац, на глибині 20-30 кілометрів, на висоті до 4 тисячі метрів.

«Жодним пілотованим або безпілотним літальним апаратам не дозволяється літати в цих зонах обмеження, за винятком державних літаків», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Румунія: МЗС викликає посла Росії та консультується з НАТО через нові уламки дрона

Румунія запровадила обмеження на польоти в повітряному просторі поблизу кордону з Україною в травні 2022 року на тлі повномасштабного вторгнення Росії до України.

Міністерство о

Прокудін анонсує обов’язкову евакуацію дітей із районів Херсонщини, які «постійно обстрілює» РФ

З деяких населених пунктів Херсонської області обов’язково евакуюють родини з дітьми, повідомив голова регіону Олександр Прокудін 14 вересня.

«На Раді оборони Херсонщини ухвалили рішення щодо обов’язкової евакуації родин з дітьми з населених пунктів, які постійно обстрілює ворог», – заявив він.

Прокудін не уточнив, із яких саме населених пунктів планують евакуювати родини з дітьми.

Також місцева Рада оборони змінила тривалість комендантської години – тепер вона триватиме з 20 до 6 години. Крім того, Прокудін анонсував рішення щодо оборони області.

Читайте також: З початку вторгнення РФ 650 дітей евакуювали до закордонних клінік на лікування та реабілітацію – МОЗ

«Без подробиць, нехай це буде сюрпризом для росіян», – додав голова області.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Наприкінці Міністерство з реінтеграції тимчасово окупованих територій оголосило в п’яти населених пунктах Запорізької області оголосили евакуацію дітей.

У березні 2023 року Кабінет міністрів схвалив ініціативу з примусової евакуації дітей із зон бойових дій. Вона можлива за рішенням обласних військових адміністрацій, погодженим із військовим командуванням та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення. Обов’язкова евакуація дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків або іншого законного представника.

Вибухи біля Євпаторії: Зеленський подякував СБУ і ВМС за «сьогоднішній тріумф»

Президент України Володимир Зеленський подякував Службі безпеки України і Військово-Морським силам ЗСУ за «сьогоднішній тріумф». Так він відреагував на ураження російської системи ППО поблизу Євпаторії.

«Сьогодні є за що окремо відзначити Службу безпеки України – увесь склад Служби й наші Військово-Морські сили. Дякую вам за цей сьогоднішній тріумф: знищено систему ППО окупантів на землі нашого Криму. Дуже вагомо, молодці!», – заявив він у своєму відеозверненні.

Читайте також: З’явився супутниковий знімок наслідків удару по російській системі ППО біля Євпаторії

У ніч на 14 вересня поблизу Євпаторії в окупованому Криму пролунали вибухи. Як інформував телеграм-канал «Кримський вітер» із посиланням на своїх підписників, вибухи почалися після 5-ої ранку 14 вересня, «прилетіли безпілотники», і, ймовірно, є влучання в установку ППО.

Згодом джерело в Службі безпеки України повідомило Радіо Свобода, що в ході «унікальної спецоперації» біля Євпаторії в окупованому Криму вранці 14 вересня був знищений російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю 1,2 мільярда доларів.

«По цілі ефективно відпрацювали безпілотники і ракети «Нептун». Спочатку безпілотники СБУ вразили «очі» комплексу – радари та антени. А після виведення з ладу радіолокаційних станцій, підрозділи ВМС двома крилатими ракетами «Нептун» вдарили по пускових комплексах С300/400 «Тріумф», – повідомили в СБУ.

Офіційно СБУ сьогоднішні вибухи не коментувало.

Читайте також: «Ми працюємо по абсолютно законних цілях»: в ОК «Південь» прокоментували нічні вибухи у Євпаторії

У Збройних силах України без подробиць підтвердили удар по місцю розташування російського ракетного комплексу «земля-повітря» поблизу Євпаторії.

Держдепартамент відреагував на видворення дипломатів США з Росії

У Державному департаменті Сполучених Штатів «шкодують» про рішення Росії видворити двох дипломатів – про це заявив речник відомства Метью Міллера на брифінгу 14 вересня.

«Знову Росія обрала протистояння та ескалацію замість конструктивної дипломатичної взаємодії. Вона продовжує переслідувати співробітників нашого посольства, так само як продовжує залякувати своїх громадян», – заявив він.

Він додав, що Сполучені Штати «відповідним чином» відреагують на дії Москви.

Читайте також: Словаччина заявила про видворення співробітника посольства Росії

Також представник Держдепартаменту зазначив, що видворені дипломати наразі ще не залишили Росію.

Раніше 14 вересня стало відомо, що МЗС Росії вручило послу США Лінн Трейсі ноту про «несумісність зі статусом дипломата» дій першого і другого секретарів посольства Джеффрі Сілліна і Девіда Бернстайна і зажадало їх висилки з РФ.

У серпні ФСБ висунула колишньому співробітнику генконсульства США у Владивостоці громадянину Росії Роберту Шонову звинувачення у «співпраці на конфіденційній основі з іноземною державою».

Держдепартамент США раніше засудив арешт Шонова та назвав звинувачення на його адресу необґрунтованими.

ЗМІ: наступного тижня очікується зустріч Зеленського і Байдена

Президент США Джо Байден, як очікується, зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським у Білому домі наступного тижня після засідання Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку. Про це повідомляє Reuters з посиланням на офіційного представника США.

За даними агенції, також наступного тижня в Нью-Йорку Джо Байден зустрінеться з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.

Напередодні посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський заявив, що Зеленський і Нетаньягу зустрінуться найближчими днями у Нью-Йорку.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Володимир Зеленський, ймовірно, вирушить у вересні до Нью-Йорка на засідання Генеральної асамблеї ООН, щоб представити свою «формулу миру».

Попередня зустріч Зеленського і Байдена відбулася 12 липня на полях саміту НАТО у Вільнюсі.

Мінфін США розширив список санкцій проти РФ: туди потрапив виробник двигунів для авіації та флоту

Міністерство фінансів Сполучених Штатів розширило список санкцій щодо Росії. Про це відомство повідомило 14 вересня. Під обмеження потрапили 70 фізичних осіб та близько 100 компаній.

Серед російських юридичних осіб, яких торкнулися нові санкції – автовиробники «АвтоВАЗ» та «Москвич», рибинський виробник двигунів для авіації та флоту НВО «Сатурн» та московське НВО «Союз», «Ак Барс Банк» та «СІНКО Банк».

Під інші санкції потрапив головний конструктор «Союзу» Мкртич Окрояна та члени його сім’ї, а також радник президента Центральноафриканської Республіки Віталій Перфільєв. Він є ключовою фігурою в приватній військовій компанії «Вагнер» у ЦАР.

Читайте також: CША без вагань запровадять додаткові санкції – Держдеп про ймовірні домовленості РФ і КНДР щодо зброї

Серед іноземних юросіб, що потрапили до американського обмежувального списку – фінські Luminor та Siberica, а також кілька компаній із Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Словенії. За версією Вашингтона, вони експортували електроніку російським компаніям та постачали Росії товари подвійного призначення.

У повідомленні Мінфіну уточнюється, що юрособи із санкційного списку мають відношення до російського оборонно-промислового комплексу і ланцюжка військових поставок. Фізичні ж особи, за твердженням відомства, надають підтримку російській владі і отримують вигоду від війни проти України, що триває.

Тиждень тому Міністерство фінансів США внесло до списку санкцій 11 громадян РФ, підозрюваних у кіберзлочинах.

Байден призначив Пенні Пріцкер спецпредставницею з питань економічного відновлення України

Президент США Джо Байден оголосив про призначення колишнього міністра торгівлі Пенні Пріцкер на посаду спеціального представника з питань економічного відновлення України.

Як йдеться у заяві Білого дому, працюючи в тісному контакті з українським урядом, союзниками, міжнародними фінансовими установами, Прітцкер керуватиме зусиллями США, щоб допомогти відновити українську економіку.

«Це включає мобілізацію державних і приватних інвестицій, формування пріоритетів донорів і роботу з відкриття експортних ринків і підприємств, закритих внаслідок жорстоких нападів і руйнувань Росії. Спецпредставник Прітцкер також працюватиме з іншими міжнародними партнерами України, в тому числі через координаційну платформу G7, щоб забезпечити взаємодоповнюваність та взаємопідсилення міжнародних зусиль», – заявив Байден.

Крім того, за словами Байдена, спецпредставник Прітцкер допоможе українському уряду здійснити реформи, необхідні для зміцнення її економіки.

Пенні Пріцкер є досвідченим державним службовцем, колишнім міністром торгівлі та, як зауважують в Білому домі, має глибокі родинні зв’язки з Україною.

Стратком ЗСУ заявляє про «пошкодження» 2 російських патрульних кораблів в Чорному морі

Збройні сили України вразили російські кораблі вранці 14 вересня – про це йдеться в повідомленні Управління стратегічних кораблів увечері в четвер.

За повідомленням, українські війська завдали удару вранці 14 вересня.

«Сили оборони завдали удару по двох патрульних кораблях проєкту 22160 типу «Василій Биков» окупаційного флоту Росії в південно-західній частині Чорного моря», – йдеться в повідомленні.

За даними українського командування, «є певні пошкодження».

Міністерство оборони Росії вранці 14 вересня заявило про «спробу атаки» на патрульний корабель Чорноморського флоту РФ «Сергей Котов» в акваторії Чорного моря. У російському відомстві стверджували, що нібито відбили атаку і знищили морські дрони.

Радіо Свобода наразі не може незалежно перевірити цю інформацію.

У ніч на 14 вересня поблизу Євпаторії в окупованому Криму пролунали вибухи. Згодом у Збройних силах України підтвердили удар по місцю розташування російського ракетного комплексу «земля-повітря» поблизу Євпаторії. Його вартість оцінюють у понад мільярд доларів.

Південний фронт: біля Малої Токмачки та Вербового війська РФ намагались йти вперед, але зазнали «значних втрат»

Біля Малої Токмачки та Вербового Запорізької області війська РФ, намагаючись йти вперед, зазнали «значних втрат», заявив речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Олександр Штупун.

«Українські воїни наразі стримують російські війська. Зокрема, противник вів безуспішні наступальні дії в районі Мар’їнки, де протягом минулої доби здійснив 14 невдалих спроб витіснити наші підрозділи. На Мелітопольському напрямку наші підрозділи закріплюються на звільнених територіях. В районі Малої Токмачки та Вербового Запорізької області ворог, намагаючись йти вперед, зазнав значних втрат», – розповів він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, протягом двох останніх днів противник зменшив кількість авіаударів.

«На лінії бойового зіткнення є відносне затишшя. Вчора було всього 10 авіаційних ударів, 18 бойових зіткнень. Водночас ворог збільшив інтенсивність артилерійських обстрілів та обстрілів з танків. Наші хлопці відповідають», – додав Штупун.

Також заступниця міністра оборони Ганна Маляр у телеграмі повідомила про «значні втрати» противника як у живій силі, так і в техніці біля Малої Токмачки та Вербового.

Останніми тижнями ЗСУ повідомляють про наступ на південному фронті. Днями у Міноборони повідомляли про успіх українських військових в районах південніше Роботиного та західніше Вербового.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський 3 вересня підтвердив, що українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування. За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

В Андріївці тривають штурмові дії – пресофіцер 3-ї ОШБр

Бойові дії в Андріївці в Бахмутському районі тривають – про це повідомив пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади Олександр Бородін в ефірі Радіо Свобода 14 вересня.

Таким чином він відповів на питання про поточну ситуацію в селі.

«Ми зараз проводимо штурмові дії... Треба зазначати, що вони йдуть зараз, вони успішні, проте зараз говорити про якісь висновки просто зарано з військової точки зору. В цілому ініціатива на нашому боці, ми просуваємося», – сказав він.

Читайте також: Штаб: ЗСУ продовжують тримати оборону біля Ласточкиного та Авдіївки

Водночас Бородін не став коментувати, чому заступниця міністра оборони повідомляла про звільнення населеного пункту:

«Я військова людина, мені важко коментувати помилки Міністерства оборони. Це не зовсім мій рівень для коментарів».

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що ЗСУ звільнили Андріївку на Бахмутському напрямку. Незабаром вона змінила повідомлення, назвавши ситуацію в населеному пункті «дуже складною і мінливою».

Після початкового повідомлення пресслужба 3-ї окремої штурмової бригади, яка воює на Бахмутському напрямку, назвала цю інформацію «хибною та передчасною».

Штаб: ЗСУ продовжують тримати оборону біля Ласточкиного та Авдіївки

Протягом доби російські війська завдали одного ракетного та 44 авіаційних ударів, а також здійснили 37 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по українських позиціях та населених пунктах. Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України ввечері 14 вересня.

За зведенням, за добу на лінії фронту відбулося понад 20 бойових зіткнень. Українські війська продовжують тримати оборону та «відбили низку ворожих атак» біля Ласточкиного та Авдіївки на Донеччині, а також відбили близько 10 російських атак поблизу Мар’їнки.

Читайте також: Бахмутський напрямок: Маляр змінила заяву про звільнення Андріївки (ОНОВЛЕНО)

Крім того, ЗСУ продовжують наступальну операцію на Мелітопольському та Бахмутському напрямках.

«В результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районах Кліщіївка та Андріївка Донецької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах», – йдеться в повідомленні.

Генштаб звітує про 10 авіаударів по місцях зосередження російського особового складу та техніки. Також ракетні війська завдали ударів по російських військових цілях.

ЗСУ знищила російський «тріумф»: в чому унікальність спецоперацій України в окупованому Криму

  • Що з Андріївкою? Яка ситуація під Бахмутом?

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр написала в телеграм-каналі, що ЗСУ звільнили Андріївку поблизу Бахмута. Проте у 3-ій окремій штурмовій бригаді заявили, що заява є передчасною. Після того Маляр виправила повідомлення, написавши, що ситуація в Андріївці - “складна і мінлива”. Що відбувається на Бахмутському напрямку?

  • Унікальні операції ЗСУ в Криму. Тепер «Тріумф»

Вибухи у Євпаторії: ЗСУ підтвердили удар у місце розташування російського ракетного комплексу «земля-повітря». Раніше джерело в СБУ повідомило Радіо Свобода, що біля Євпаторії в окупованому Криму вранці 14 вересня був знищений російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю 1,2 мільярда доларів. Цю подію назвали унікальною спецоперацією.

Про це і тільки дивіться в ефірі програми Свобода Live:

Польовий офіс Міжнародного кримінального суду почав роботу у Києві

У Києві розпочав роботу польовий офіс Міжнародного кримінального суду. Про це під час брифінгу 14 вересня повідомили генеральний прокурор України Андрій Костін та Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, передає кореспондент Радіо Свобода.

Як зазначив Андрій Костін, відкриття офісу це ще один крок до подальшого зміцнення нашого партнерства.

«Це найбільше представництво МКС за межами Гааги. Його робота допоможе посилити взаємодію між Україною та Міжнародним кримінальним судом, це підвищить ефективність та оперативність реагування на злочини, які Росія продовжує щодня чинити проти України та українців. Наші прокурори пліч-о-пліч працюють з експертами Міжнародного кримінального суду практично на щоденній основі», – зазначив генпрокурор.

«Вогонь запеклих не пече»: робота українських танкістів на полі бою (фотогалерея)

14 вересня Україна відзначає День танкових військ. Радіо Свобода зібрало фотографії танкістів ЗСУ, зняті воєнкорами на фронті

14 вересня в Україні відзначають День танкових військ. 9 вересня 2023 року президент України Володимир Зеленський скасував встановлене ще за часів СРСР відзначення Дня танкіста кожної другої неділі вересня.

Фотокореспондент Радіо Свобода Сергій Нужненко фіксував роботу українських танкістів від початку повномасштабної війни РФ проти України. Ось вони ...

Обласна влада: двоє жителів Херсонщини поранені через російський обстріл

Російська армія обстріляла околиці села Миколаївка на Херсонщині, повідомила обласна військова адміністрація 14 вересня.

«Поранення отримали двоє чоловіків, 37 та 42 роки. Їх шпиталізували до лікарні, де медики надають постраждалим медичну допомогу», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Херсоні затримали коригувальницю, яка працювала на депутата Держдуми РФ – СБУ

Вночі на 14 вересня внаслідок обстрілу з боку російських військ четверо людей в Херсонській області були поранені, шестирічна дитина загинула.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG