Доступність посилання

ТОП новини
Президент України Зеелнський представив План перемоги європейським політикам. Брюссель. 17 жовтня 2024 року
Президент України Зеелнський представив План перемоги європейським політикам. Брюссель. 17 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Російська влада заявила про відновлення руху пошкодженою в липні ділянкою Керченського мосту

Російська влада Криму заявила про відновлення руху ділянкою Керченського мосту, зруйнованої після вибухів 17 липня, повідомляють російські медіа.

За словами підконтрольного Росії віцепрем’єр-міністра півострова Марата Хуснулліна, ремонт тривав 59 днів.

«Звели тимчасовий робочий міст, демонтували пошкоджену прогонову будову та насунули нову. Для нього знадобилося 267 тонн металу. Уклали асфальт. Тепер ліва частина повністю готова прийняти потік автомобілів», – повідомив він.

Хуснуллін додав, що попереду заміна другої прогонової будови. Відкрити рух повністю російська влада розраховує до 1 листопада.

У середині серпня в інтернеті з’явилися супутникові знімки ремонту, який тривав на Керченському мосту.

Читайте також: Міноборони Росії заявило про пошкодження двох кораблів внаслідок удару по Севастополю

Вранці 17 липня російський голова Криму Сергій Аксьонов заявив, що рух на Керченському (Кримському) мосту зупинено. За його словами, сталася «надзвичайна подія» в районі 145-ої опори з боку Краснодарського краю РФ.

У Мінтрансі РФ повідомляли про пошкодження дорожнього полотна на прольотах мосту.

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

Супутникові знімки: табір вагнерівців у Білорусі продовжують демонтувати

Демонтаж табору в селі Цель під Осиповичами ще триває. Про це свідчить ексклюзивний супутниковий знімок за 9 вересня 2023 року, отриманий білоруською службою Радіо Свобода від сервісу Planet Labs. З 23 серпня демонтовано близько 60 великих військових наметів загальною місткістю близько тисячі осіб.

Початок демонтажу табору приватної військової компанії «Вагнера» в селі Цель Радіо Свобода зафіксувало на супутниковому знімку 1 серпня.

Читайте також: На службу в Росгвардію почали брати екснайманців ПВК «Вагнер» з числа помилуваних в’язнів – ЗМІ

Тоді редакція встановила, що за 23 дні серпня було демонтовано не менше 101 великого військового намету. У наступні дні до 9 вересня розібрали ще близько 60.

Тобто з початку серпня в таборі Вагнера в селі Цель було демонтовано щонайменше 160 житлових наметів із приблизно 273, які там були. Тобто там могли втратити свої ліжка близько 3 тисяч найманців «Вагнера», якщо припустити, що в наметі можуть жити близько 20 осіб.

Апеляційний суд зобов’язав демонтувати «храм-МАФ» УПЦ (МП) на території Музею історії України – Мінкультури

Північний апеляційний господарський суд Києва зобов’язав демонтувати Десятинний храм Української православної церкви (Московського патріархату) на території Національного музею історії України.

«14 вересня 2023 року Північний апеляційний господарський суд підтвердив зобов’язання звільнити ділянку від незаконно збудованого «храму-МАФу» на території Національного музею історії України, розглянувши апеляційну скаргу Релігійної громади УПЦ МП Десятинний Храм на рішення Господарського суду міста Києва», – йдеться в повідомленні пресслужби Міністерства культури та інформаційної політики.

У відомстві зазначають, що розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню.

«Храм-МАФ» побудували без жодних дозволів. Він знаходиться в буферній зоні пам’яток ЮНЕСКО, де заборонене нове будівництво. Крім того, незаконна забудова порушує ансамбль історичного археологічного комплексу «Десятинна церква». Розміщення цієї споруди на земельній ділянці музею суперечить її цільовому використанню», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що земельна ділянка має бути приведена у попередній стан, а роботи повинні відбутися коштом релігійної громади.

З сайту УПЦ (МП) видно, що її представники поінформовані про рішення суду, на ресурсі називають зобов’язання звільнити ділянку – «знесенням».

15 лютого Господарський суд міста Києва у рамках розгляду справи щодо «храму-мафу» УПЦ (МП) на території Національного музею історії України постановив звільнити займану територію.

Споруду, яка належить УПЦ (МП), біля фундаменту Десятинної церкви у Києві збудували в 2012 році. Судова тяганина щодо незаконності зведення будівлі триває кілька років. А тим часом «каплиця» продовжує стояти на території історичної пам’ятки та в охоронній зоні ЮНЕСКО.

Як Україна знищила російський «Тріумф» – ППО РФ «не тягне»?

У МЗС назвали причини, чому ЄС має скасувати заборону на імпорт зернових з України

У Міністерстві закордонних справ України заявили, що підстав продовжувати заборону Єврокомісії на імпорт українських зернових до ЄС після 15 вересня немає.

Речник МЗС Олег Ніколенко виклав у фейсбуці п’ять причин, чому рішення не має бути продовжене:

  1. Україна та Євросоюз створили спільну координаційну платформу, в рамках якої пропрацювали всі застереження з боку деяких європейських країн;
  2. Експорт української сільськогосподарської продукції не є причиною дестабілізації європейського ринку;
  3. Сьогоднішнє рішення Болгарії відновити імпорт українських зернових лише підтверджує безпідставність односторонніх обмежувальних заходів;
  4. Штучне обмеження українського експорту грає на руку РФ, яка є конкурентом України на світових ринках зерна. Для неї заборон на ринку ЄС немає;
  5. Заборона на імпорт порушує Угоду про асоціацію між Україною та ЄС, а також принципи і норми Єдиного ринку ЄС.

«Переконані, що будь-яке рішення, загальноєвропейське або національне, яке і надалі обмежуватиме українських аграрний експорт буде не лише безпідставним та протиправним, але і шкодитиме спільним економічним інтересам України, держав-членів ЄС, Європейського союзу загалом, а також матиме дестабілізуючий характер на світовий ринок продовольства», – йдеться також у заяві на сайті МЗС.

У травні Єврокомісія дозволила Польщі, Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині заборонити внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни. П’ять країн регіону намагалися захистити власні сільськогосподарські сектори на тлі потоку продуктів з України, звинувачуючи імпорт у падінні цін на місцевих ринках.

Обмеження мають закінчитися 15 вересня, Угорщина та Польща попросили комісію продовжити їх. Натомість парламент Болгарії сьогодні підтримав скасування заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня.

З’явився супутниковий знімок наслідків удару по російській системі ППО біля Євпаторії

У розпорядженні Російської служби Радіо Свобода з’явився супутниковий знімок, зроблений вранці 14 вересня, який може вказувати на ураження російської системи ППО поблизу Євпаторії.

Знімок відповідає геолокації, де за повідомленнями, розташовувався комплекс ППО С-400 «Тріумф».

Раніше сьогодні аналітики OSINT, ресурсу, який працює на основі відкритих джерел, виклали у мережі світлину з геолокацією, де російська батарея ЗРК (С-400) стояла два тижні тому.

На верхній і нижній частинах знімка, що з’явився сьогодні у розпорядженні Російської служби Радіо Свобода, видно орієнтовні місця уражень, що по рельєфу можуть бути схожі на сліди від вибухів та пожеж.

Українські сили повільно знищують Чорноморський флот РФ – експерти

Прорив в українському контрнаступі на шляху до стратегічного міста Мелітополя, темпи надання Україні літаків F-16 та ракет ATACMS, а також успіхи України у знищенні російського Чорноморського флоту – що все це означає для наступних етапів звільнення українських територій? Про це у Вашингтоні говорили експерти «Атлантичної ради».

Реагуючи на новини з України вранці 13 вересня про нічну атаку в тимчасово окупованому Севастополі, внаслідок якої були знищені два російські кораблі, які, за повідомленням української розвідки, «не підлягають відновленню», американські експерти сказали, що українські сили роблять те, що в їхніх силах – повільно знищують російський Чорноморський флот.

У Казахстані скасували тур російських коміків після їхнього виступу на окупованій території Донеччини

У Казахстані скасували тур російської команди КВК (Клубу веселих та кмітливих) «Камизяки», учасники якої виступили на окупованій Росією території Донецької області України. Один концерт коміків мав відбутися в Алмати, ще два – в Астані.

«Зважаючи на резонансний негативний зворотний зв’язок громадськості на гучні публічні дії артистів колективу «Камизяки» команда організаторів вирішила скасувати повністю тур по Казахстану сольних концертів команди», – написала у своїй сторінці в інстаграмі організатор туру Ольга Лі.

8 вересня «Камизяки» виступили з концертом біля меморіалу Саур-Могила в окупованій Росією частині Донецької області. На відео, знятому проросійським каналом «Оплот ТВ», учасники команди – етнічний казах Азамат Мусагалієв та його колега Денис Дорохов – висловилися на підтримку російських військових. Після цього у Казахстані запустили петицію за скасування концертів команди КВК «Камизяки»

І Дорохов, і Мусагалієв ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну були внесені до української бази «Миротворець». Мусагалієв потрапив туди після виступу на концерті на окупованій частині Донбасу, а Дорохов – після відвідин анексованого Криму.

Болгарія й НАТО обговорюють, як реагувати на «провокаційні дії» Росії в Чорному морі – міністр

Міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев заявив, що його країна обговорює з союзниками по НАТО можливу реакцію на дії Росії, яка оголосила частину болгарської економічної зони в Чорному морі закритою для судноплавства – через навчання російського флоту, які там проходять. Болгарія вважає ці дії провокаційними, зазначив Тагарев.

Водночас він визнав, що його міністерство не має сценаріїв дій на випадок нападу Росії на цивільні судна, що прямують з українських портів через болгарські територіальні води. «Наразі не існує безпосереднього ризику або загрози нападу на торгове судно, що йде у територіальних водах країни-члена НАТО», – вважають у болгарському оборонному відомстві.

У серпні Тагарев зауважував, що дії Росії можуть спричинити зіткнення з Північноатлантичним альянсом у Чорному морі, оскільки вона «постійно намагається розширити зону свого контролю».

«Ми не можемо виключити зіткнення між НАТО та Росією в Чорному морі, але прагнемо уникнути ескалації. Однак це залежить від дій Росії. Росія постійно провокує НАТО, зокрема розширюючи зону свого контролю», – наголосив чиновник.

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру. У серпні ВМС оголосили тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України.

Парламент Болгарії схвалив зняття заборони на імпорт українського зерна

У Болгарії парламент підтримав скасування заборони на імпорт українського зерна після 15 вересня, повідомляє Болгарська служба Радіо Свобода.

Рішення Національних зборів 14 вересня було ухвалене 124 голосами «за», 69 «проти» і вісьмома «утрималися». У залі трохи близько двох годин проходили дебати. Також там заслухали міністра сільського господарства, який зізнався, що раніше він підтримував ідею продовження заборони, втім напередодні змінив свою думку, заслухавши економічні показники і прогнози уряду.

Невдовзі після голосування прем’єр-міністр України Денис Шмигаль подякував болгарському парламенту й уряду в дописі на платформі X, раніше відомій як Twitter.

«Болгарія підтримує відновлення експорту української агропродукції після 15 вересня. Дякую парламенту Болгарії, уряду і прем’єр-міністрові Ніколаю Денкову за підтримку українського народу і шляхів солідарності», – написав Шмигаль.

Напередодні прем’єр-міністр Ніколай Денков заявив, що уряд Болгарії виступає за зняття заборони на імпорт українського зерна в обмін на додаткову компенсацію для своїх фермерів, тоді як Угорщина, Польща, Румунія та Словаччина наполягають на продовженні чинної заборони Європейської комісії.

За словами Денкова, імпорт українського зерна може знизити ціни на основні продукти для кінцевих споживачів. Крім того, він додав, що це допоможе виконати критерії приєднання Болгарії до єврозони та збільшити надходження до бюджету.

Читайте також: Президент Євроради: РФ «має припинити» блокування українських портів

Болгарія та чотири інші країни регіону намагалися захистити власні сільськогосподарські сектори на тлі потоку продуктів з України протягом останніх 18 місяців, звинувачуючи імпорт у падінні цін на місцевих ринках.

У травні Єврокомісія дозволила Польщі, Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині заборонити внутрішній продаж української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику, дозволивши при цьому транзит таких вантажів для експорту в інші країни.

Обмеження мають закінчитися 15 вересня, але Угорщина та Польща попросили комісію продовжити їх.

Болгарія долучилася до заборони української продукції, але подальша зміна уряду привела до зміни цієї позиції.

Україна стала повністю залежною від альтернативних маршрутів ЄС для експорту зерна після того, як Росія в липні відмовилася від угоди, яка дозволяла транспортувати українське зерно через чорноморські порти.

До війни країни Східної Європи не входили до числа основних імпортерів українського зерна, але минулого року експорт українських зернових та олійних культур до Польщі та Румунії різко зріс, свідчать дані української митниці.

«Найперспективніший напрямок». Як змінюється фронт у Запорізькій області?

Як змінюється фронт на Запорізькому напрямку, чи збільшується там кількість російських військових? Як і навіщо вони укріплюють Токмак і Маріуполь? Від чого залежить просування українських військ до Азовського моря і чи може цьому завадити осінньо-зимова погода? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Влада Запоріжжя розповіла про перебіг відбудови у місті постраждалих від обстрілів РФ будинків

У Запоріжжі триває відбудова чотирьох постраждалих від обстрілів РФ багатоквартирних будинків. Роботи на них хочуть планують до кінця поточного року, повідомив на брифінгу голова Запорізької ОВА Юрій Малашко.

«По 4 об’єктах, які зараз відновлюються, будівельні роботи почались у червні місяці. Проектно-кошторисна документація по 4 будинках складає близько 548 млн грн. Фінансування з місцевого бюджету – це 114 мільйонів гривень і фінансування з фонду ліквідації наслідків зброї агресії Російської Федерації, що було вже надано – 387 мільйонів. По 4 будинках роботи розпочаті. За дорученням президента, то ми маємо встигнути по перекриттю до опалювального сезону і встановлення безпосередньо радіаторів на опалення, для того що б робити оздоблювальні роботи в середині. Ми маємо встигнути, маємо зробити так, що наші мешканці вже, маємо надію, в цьому році могли заселитися до своїх домів», – повідомив голова Запорізької ОВА.

Також найближчим часом повторно будуть оголошені тендери з відновлення ще 5 постраждалих від обстрілів РФ багатоповерхівок. Раніше тендери були скасовані, як повідомили в ОВА, через завищені ціни на проектно-кошторисну документацію. Очікується, що нові закупівлі будуть оголошені після 19 вересня поточного року.

Раніше, у Запорізькій ОВА повідомляли, що на підконтрольній Україні території Запорізької області наразі руйнувань зазнали майже 12 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури.

Поліція Ізраїлю прибула до Умані на період святкування Рош га-Шана – МВС

Поліція Ізраїлю прибула до Умані на період святкування Рош га-Шана, щоб спільно з українськими поліцейськими нести службу в місцях паломництва хасидів, повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

«Вже сьогодні іноземні колеги заступлять на патрулювання разом із українськими поліцейськими та військовослужбовцями Національної гвардії. За добу державний кордон в пунктах пропуску перетнули 8726 паломників-хасидів. Загалом очікується прибуття всього близько 30 тисяч паломників», – повідомили в МВС.

Із 11 вересня в Умані почав діяти особливий режим в’їзду/виїзду, а також пересування містом.

Раніше прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу застеріг громадян Ізраїлю від поїздок до України на Рош га-Шана. Він звернув увагу на відсутність достатньої кількості укриттів в Україні.

Напередодні Центр протидії дезінформації РНБО попередив, що Росія намагається створити собі інформаційне алібі для майбутніх атак по Україні, поширюючи фейки про «теракт в Умані».

«Ворожі ресурси поширюють інформацію, нібито «київський режим» планує влаштувати теракт в Умані, де 15 вересня зберуться десятки тисяч прочан-хасидів для святкування Рош га-Шана. За словами пропагандистів, після теракту українська сторона начебто планує звинуватити Росію у «злочинах проти людяності», – повідомив ЦПД у телеграмі.

Центр протидії дезінформації закликав не піддаватися на російські маніпуляції, реагувати на сигнали повітряної тривоги та довіряти перевіреним джерелам інформації.

Цього року Рош га-Шана припадає на 15-17 вересня.

В Умані є могила цадика Нахмана – одна з найшанованіших святинь і місце паломництва для представників так званої брацлавської течії хасидизму. Усі євреї, які представляють цю течію хасидизму, вважають своїм обов’язком побувати хоча б раз у своєму житті на могилі цадика Нахмана.

Юдеї, що провели Рош га-Шана в Умані, вірять, що новий рік обов’язково буде для них щасливим.

У ЗСУ підтвердили удар по ракетному комплексу РФ поблизу Євпаторії

У Збройних силах України підтвердили удар по місцю розташування російського ракетного комплексу «земля-повітря» поблизу Євпаторії в окупованому Криму вранці 14 вересня. Повідомлення про це опублікував Стратком ЗСУ – Центр стратегічних комунікацій української армії.

Подробиць там не навели.

Раніше джерело в Службі безпеки України повідомило Радіо Свобода, що в ході «унікальної спецоперації» біля Євпаторії в окупованому Криму вранці 14 вересня був знищений російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю 1,2 мільярда доларів.

«По цілі ефективно відпрацювали безпілотники і ракети «Нептун». Спочатку безпілотники СБУ вразили «очі» комплексу – радари та антени. А після виведення з ладу радіолокаційних станцій, підрозділи ВМС двома крилатими ракетами «Нептун» вдарили по пускових комплексах С300/400 «Тріумф», – повідомили в СБУ.

У спецслужбі анонсували «нові сюрпризи» для російських сил в окупованому Криму.

Офіційно СБУ сьогоднішні вибухи не коментувало. Водночас керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок), коментуючи вибухи, заявила, що всі об’єкти, по яких завдаються удари в окупованому Криму та які дотичні до агресії Росії і забезпечення її військового потенціалу, для України вважаються законними цілями.

У ніч на 14 вересня поблизу Євпаторії в окупованому Криму пролунали вибухи. Як інформував телеграм-канал «Кримський вітер» із посиланням на своїх підписників, вибухи почалися після 5-ої ранку 14 вересня, «прилетіли безпілотники», і, ймовірно, є влучання в установку ППО.

Як повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії, між Євпаторією й Уютним, де сьогодні було чути вибухи, розташована РЛС військових РФ. Поблизу Заозерного, де також повідомляли про вибухи, розташована база ППО Росії і радіотелескоп П-400 (РТ-32). Докладніше про ці військові об’єкти можна дізнатися на інтерактивній карті.

У російському Міноборони про влучання не повідомляли і заявили, що збили над півостровом 11 дронів.

Крім того, Міністерство оборони Росії вранці 14 вересня заявило про «спробу атаки» на патрульний корабель Чорноморського флоту РФ «Сергей Котов» в акваторії Чорного моря.

За повідомленням, судно близько 5:00 атакували п’ять безекіпажних морських катерів Збройних сил України. У російському відомстві стверджують, що нібито відбили атаку і знищили морські дрони. Незалежного підтвердження цих даних поки немає.

Напередодні удару зазнав Севастополь, внаслідок чого були пошкоджені два російські кораблі.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

На 12-ти станціях метро у Києві 15 вересня проведуть тренінги з домедичної допомоги

У п’ятницю, 15 вересня, на станціях метро у Києві медики навчатимуть домедичної допомоги, долучитися до навчань може кожен охочий, інформує «Київський метрополітен».

Спеціалісти та інструктори Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф розкажуть та покажуть зокрема як:

  • здійснити первинну оцінку стану постраждалого;
  • допомогти при масивній кровотечі;
  • допомогти при порушенні прохідності дихальних шляхів;
  • допомогти при зупинці кровообігу;
  • допомогти при термічних опіках.

Проходитимуть тренінги на 12 станціях метро із 13:00 до 17:00 години.

Зокрема, на станціях червоної лінії:

  • «Шулявська» (проміжний вестибюль);
  • «Університет» (проміжний вестибюль);
  • «Театральна» (перехід);
  • «Арсенальна» (проміжний вестибюль).

На станціях синьої лінії:

  • «Олімпійська» (вестибюль, перед турнікетами);
  • «Палац «Україна» (вестибюль, перед турнікетами);
  • «Площа Українських Героїв» (вестибюль, перед турнікетами);
  • «Героїв Дніпра» (вестибюль, перед турнікетами).

На станціях зеленої лінії:

  • «Дорогожичі» (проміжний вестибюль);
  • «Звіринецька» (перехід);
  • «Печерська» (проміжний вестибюль);
  • «Позняки» (балкон над платформою).

Проведення тренінгів із домедичної допомоги розпочали у метро у вересні минулого року. За 12 місяців до навчань долучились близько 13 тисяч людей.

Лукашенко вшосте за рік поїхав на зустріч із Путіним

Олександр Лукашенко 14 вересня поїхав до Росії «з робочим візитом», де відбудуться його переговори з російським президентом Володимиром Путіним, повідомила пресслужба білоруського політика. Ця зустріч раніше не анонсувалась.

Зазначається, що переговори Лукашенка і Путіна відбудуться 15 вересня і були заплановані заздалегідь, «згідно з графіком зустрічей».

Основні теми переговорів – «міжнародний порядок денний і регіональні питання», «спільні завдання в промисловості, сільському господарстві та інших сферах», а також «загальна велика робота у сфері імпортозаміщення».

Це буде шоста зустріч Лукашенка з Путіним з початку року. Остання відбулася в червні в Сочі.

13 вересня президент Росії зустрівся з лідером Північної Кореї Кім Чен Ином. Після 4-годинної зустрічі лідер Північної Кореї пообіцяв «повну та беззастережну підтримку» РФ. Путін заявив, що Росія і Північна Корея мають «багато цікавих проєктів», але не став говорити про військову співпрацю. Раніше газета The New York Times повідомляла, що Кім Чен Ин планує отримати від Путіна більш сучасні технології для космічної галузі та підводного флоту і продовольчу допомогу. Росія, як неодноразово повідомляла західна розвідка, розраховує на запаси корейських боєприпасів та снарядів.

Вибухи біля Євпаторії: в СБУ заявили про знищення російського комплексу ППО вартістю 1,2 мільярда доларів

У ході «унікальної спецоперації» біля Євпаторії в окупованому Криму вранці 14 вересня був знищений російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю 1,2 мільярда доларів, повідомили Радіо Свобода джерела в СБУ.

«По цілі ефективно відпрацювали безпілотники і ракети «Нептун». Спочатку безпілотники СБУ вразили «очі» комплексу – радари та антени. А після виведення з ладу радіолокаційних станцій, підрозділи ВМС двома крилатими ракетами «Нептун» вдарили по пускових комплексах С300/400 «Тріумф», – повідомили в СБУ.

У спецслужбі анонсували «нові сюрпризи» для російських сил в окупованому Криму.

Офіційно відомство сьогоднішні вибухи не коментувало. Водночас керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок), коментуючи вибухи, заявила, що всі об’єкти, по яких завдаються удари в окупованому Криму та які дотичні до агресії Росії і забезпечення її військового потенціалу, для України вважаються законними цілями.

У ніч на 14 вересня поблизу Євпаторії в окупованому Криму пролунали вибухи. Як інформував телеграм-канал «Кримський вітер» із посиланням на своїх підписників, вибухи почалися після 5-ої ранку 14 вересня, «прилетіли безпілотники», і, ймовірно, є влучання в установку ППО.

Як повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії, між Євпаторією й Уютним, де сьогодні було чути вибухи, розташована РЛС військових РФ. Поблизу Заозерного, де також повідомляли про вибухи, розташована база ППО Росії і радіотелескоп П-400 (РТ-32). Докладніше про ці військові об’єкти можна дізнатися на інтерактивній карті.

У російському Міноборони про влучання не повідомляли і заявили, що збили над півостровом 11 дронів.

Крім того, Міністерство оборони Росії вранці 14 вересня заявило про «спробу атаки» на патрульний корабель Чорноморського флоту РФ «Сергей Котов» в акваторії Чорного моря.

За повідомленням, судно близько 5:00 атакували п’ять безекіпажних морських катерів Збройних сил України. У російському відомстві стверджують, що нібито відбили атаку і знищили морські дрони. Незалежного підтвердження цих даних поки немає.

Напередодні удару зазнав Севастополь, внаслідок чого були пошкоджені два російські кораблі.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

«Корабель – не голка, його не сховаєш» – ВМС про ймовірне переміщення суден РФ із Севастополя для захисту від атак

Росія може відновити пошкоджені у Севастополі кораблі, однак це коштуватиме дорожче, ніж побудувати їх заново. А переміщення суден в інші місця особливо не убезпечить їх від потенційних атак. Про це заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) речник Військово-морських сил ЗСУ Дмитро Плетенчук.

Він каже: попри те, що на території Криму є ще багато заводів, куди можна перемістити кораблі, вберегти їх від обстрілів не так просто.

«Їх можна навіть в Казань відігнати, умовно. Там є й інші заводи, дійсно. Той самий «Лиман» в Керчі або «Феодосія». Заводів вистачає. Але ж корабель – це не голка, його не сховаєш. Ніяк. Тому тут без варіантів. Але ми можемо очікувати чого завгодно. Це Росія», – сказав речник Військово-морських сил.

Також, за його словами, якщо морські шляхи стануть єдиним логістичним коридором для російської армії, щоб постачати ресурси на південь України, то тут для військ РФ можуть виникнути проблеми.

«Вони можуть опинитися у такому стані, що в них може залишитися лише морська логістика. І для них це буде проблемою. Тому що там не дуже легка навігація. Це, по-перше. Ну, і, по-друге, навіть, якщо вони будуть використовувати ті самі порти Бердянська або Маріуполя, хочу нагадати, що в Бердянську вони так само втратили великий десантний корабель. Просто в порту. І ще два було пошкоджено, суттєво пошкоджено. Вони досі перебувають у ремонті», – каже Плетенчук.

У Севастополі в ніч на 13 вересня пролунала серія гучних вибухів, звуки супроводжувалися яскравими спалахами та задимленням. Було зафіксовано три епіцентри займання, зокрема на території Севастопольського морського заводу: два в Південній бухті та один – у Корабельній. Ці дані підтверджуються супутниковими даними на спеціалізованому ресурсі firms.modaps.eosdis.nasa.gov.

Міністерство оборони Росії заявило, що удару завдали Збройні сили України нібито 10 крилатими ракетами та безпілотними катерами. Також відомство підтвердило пошкодження двох російських військових кораблів. Місцева влада Севастополя повідомляла про 24 постраждалих.

В українській розвідці заявили, що пошкоджено великий десантний корабель і підводний човен РФ, і зауважили, що ці судна, найімовірніше, не зможуть відновити.

Румунія будує бомбосховища біля українського кордону

Румунія розпочала будівництво бомбосховищ для жителів сіл, які розташовані поблизу українського кордону.

Приводом для цього стали неодноразові атаки Росії на об’єкти в Україні поблизу українсько-румунського кордону, як і виявлення на території цієї країни-члена НАТО уламків безпілотників, схожих на ті, що їх використовує РФ, як заявляють в уряді Румунії.

Джерело: AFP

У Херсоні затримали коригувальницю, яка працювала на депутата Держдуми РФ – СБУ

У Херсоні затримали інформаторку депутата Держдуми РФ Ігоря Кастюкевича, якого Кремль призначив одним з «кураторів» тимчасово окупованої частини регіону, повідомили у Службі безпеки України.

«Зловмисницею виявилась місцева жителька, яка у період захоплення обласного центру підписалась на одну з соцмереж російського депутата. Після звільнення міста вона дистанційно запропонувала йому свою «допомогу» у коригуванні ворожих ударів по місцевих об’єктах Сил оборони України. Для цього вона обходила вулиці й приховано фіксувала локації базування бойових підрозділів українських захисників. Отримані відомості пересилала на інтернет-ресурс Кастюкевича у вигляді текстової інформації з прив’язкою до місцевості. У подальшому ці дані потрапляли до штабу Південного військового округу ЗС РФ для підготовки обстрілів Херсона. За наявними даними, таким чином влітку цього року ворожа інформаторка скоригувала російський удар по місту із застосуванням реактивних систем залпового вогню», – розповіли у СБУ.

Жінці повідомили про підозру, вона перебуває під вартою. Їй загрожує до 12 років тюрми.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG