Доступність посилання

ТОП новини
Президент України Зеелнський представив План перемоги європейським політикам. Брюссель. 17 жовтня 2024 року
Президент України Зеелнський представив План перемоги європейським політикам. Брюссель. 17 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Є просування вперед» – Кулеба про надання Україні ракет ATACMS та Taurus

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє про «просування вперед» у питанні надання Києву далекобійних ракет ATACMS та Taurus.

«Ми дуже активно цим займаємось. Президент щодня проводить переговори або наради, щоб пришвидшувати постачання вже обіцяного й отримувати нові зобов’язання партнерів передавати нам зброю. Є, звісно, деякі суперпріоритетні теми – це насамперед системи протиповітряної оборони. Активно працюємо над отриманням ATACMS від США і Taurus від Німеччини. По обох треках є просування вперед», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Проте, додав міністр, остаточні рішення ще у Берліні та Вашингтоні не ухвалені.

Днями ABC News із посиланням на офіційних осіб США повідомили, що США, швидше за все, поставлять Україні далекобійні ракетні комплекси ATACMS. За даними медіа, постачання ракет «розглядається», ймовірно, їх включать до найближчого пакету американської допомоги Україні. У Пентагоні 11 вересня не спростували і не підтвердили цю інформацію, заявивши, що нової інформації щодо надання ATACMS немає.

Читайте також: На тлі візиту Бербок Зеленський анонсував посилення оборонної підтримки з боку Берліна

11 вересня очільниця міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок перебувала з візитом в Україні. Після зустрічі зі своїм українським колегою вона заявила, що у контексті постачання ракет Taurus Україні «ніяких обіцянок не давала».

«Оборона й безпека – це перший пріоритет» – Зеленський провів нараду щодо держбюджету-2024

Президент України Володимир Зеленський повідомив про нараду з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і міністром фінансів Сергієм Марченком щодо бюджету наступного року.

За його словами, на нараді були окреслені пріоритети в бюджеті – це оборона і безпека, підтримка ветеранів, соціальні видатки та цифровізація.

«Головне – захист нашої держави й людей. Оборона й безпека – це перший пріоритет, і фінансування оборони й безпеки буде щонайменше на рівні цього року, тобто трильйон шістсот мільярдів гривень. Щонайменше! Наступного року ми додаємо значні бюджетні кошти на оборонно-промисловий комплекс – на виробництво зброї в Україні. І на дрони. Причому й на купівлю того, що необхідно за кордоном, і на українське виробництво. Плюс майже 100 мільярдів гривень цілеспрямовано – на виробництво зброї, яким опікується Мінстратегпром, та на українську армію дронів, яка показує дуже хороші, яскраві результати. Я буду все це підтримувати», – розповів він у своєму відеозверненні.

Читайте також: Данілов показав «ефективне застосування» українських ракет (відео)

Зеленський також повідомив, що доручив прем’єру «підготувати основу» для того, щоб у першому півріччі наступного року підвищити мінімальну зарплату в Україні.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що розробка проєкту держбюджету-2024 вже на фінальній стадії, уряд схвалить його до 15 вересня. За його словами, пріоритетом буде сектор безпеки та оборони.

У держбюджеті-2023 на фінансування сектору безпеки та оборони заклали понад один трильйон гривень, що становить приблизно 20% ВВП.

Військові попередили про запуск шести груп «шахедів» і активність авіації РФ

Повітряні сили Збройних сил України попередили про запуск РФ шести груп ударних безпілотників Shahed.

«Зафіксовано запуск орієнтовно 6 груп «Шахедів» з Приморсько-Ахтарська (Кубань, рф) та Чауда (Крим). Рухаються курсом на Одещину (напрямок може змінюватись). Орієнтовний час підльоту – близько 23:30 - 00:00», –йдеться у повідомленні, опублікованому в телеграмі.

Крім того, українські військові повідомили про активність російської тактичної авіації на східному та південно-східному напрямках – є загроза застосування авіаційного озброєння.

Повітряні сили закликають людей йти в укриття у разі оголошення повітряної тривоги.

Станом на 22:10 повітряна тривога оголошена на Сумщині, Луганщині та в Криму.

Під час нічної атаки 13 вересня в Одеській області було збито понад три десятки ударних дронів, запущених армією РФ, повідомили Повітряні сили. За даними голови Одеської ОВА Олега Кіпера, через удари по Ізмаїльському району постраждали семеро цивільних – шість чоловіків у Рені та один – в Ізмаїлі. Кіпер каже, що двоє чоловіків з Рені у тяжкому стані, четверо інших – в стані середньої тяжкості. Постраждалому з Ізмаїлу була надана медична допомога в лікарні, він вже вдома.

Румунія: МЗС викликає посла Росії та консультується з НАТО через нові уламки дрона

Міністерство закордонних справ Румунії 13 вересня прокоментувало нові виявлені уламки безпілотника, виявленого на території країни.

Відомство висловило «рішучий протест» щодо порушення повітряного простору Румунії, а також закликало Москву припинити атаки на українську цивільну інфраструктуру.

«Міністерство закордонних справ поінформувало та проводить консультації з союзниками по НАТО щодо розвитку подій на кордоні між Румунією та Україною, в тому числі сьогоднішнього інциденту. Також МЗС терміново викличе главу дипломатичного представництва РФ», – заявляє МЗС.

Читайте також: Із липня через атаки РФ пошкоджено та частково знищено 105 об’єктів портової інфраструктури – Кубраков

Міністерство оборони Румунії 13 вересня повідомило, що частини, ймовірно, російського безпілотника були виявлені на румунській території після того, як удар РФ дронами вранці 13 вересня пошкодив інфраструктуру порту в Ізмаїльському районі на півдні України.

Раніше цього місяця Румунія повідомляла про два випадки, коли фрагменти безпілотників, схожих на ті, що використовує РФ, були знайдені на румунській території. Влада Румунії після цього вирішила посилити безпеку прикордонних з Україною територій.

«Росія намагається створити собі алібі» – у РНБО відреагували на повідомлення про «підготовку до теракту в Умані»

Центр протидії дезінформації РНБО попереджає, що Росія намагається створити собі інформаційне алібі для майбутніх атак по Україні, поширюючи фейки про «теракт в Умані».

«Ворожі ресурси поширюють інформацію, нібито «київський режим» планує влаштувати теракт в Умані, де 15 вересня зберуться десятки тисяч прочан-хасидів для святкування Рош га-Шана. За словами пропагандистів, після теракту українська сторона начебто планує звинуватити Росію у «злочинах проти людяності», – пише ЦПД у телеграмі.

Центр протидії дезінформації закликає не піддаватися на російські маніпуляції, реагувати на сигнали повітряної тривоги та довіряти перевіреним джерелам інформації.

Цього року Рош га-Шана припадає на 15-17 вересня. За останніми даними Черкаської ОВА, до Умані, попри застереження, прибули понад три тисячі паломників-хасидів. Місцева влада очікує, що до міста можуть прибути до 30 тисяч паломників.

Напередодні прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу застеріг громадян Ізраїлю від поїздок до України на Рош га-Шана. Він звернув увагу на відсутність достатньої кількості укриттів в Україні.

Минулого року СБУ і поліція також рекомендували паломникам-хасидам утриматися від візиту до України через повномасштабну війну. Місцева влада повідомляла, що оскільки паломники все одно прибувають, то в місті облаштували для них 21 укриття.

За даними Об’єднаної єврейської общини України, торік на святкування юдейського нового року (Рош га-Шана) до Умані приїхали понад 23 тисячі хасидів.

Справа в тому, яка ціна, якщо Україна програє: Курт Волкер про вартість одного дня війни

У ГУР оцінили рівень виробництва озброєння в Росії

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявляють, що Росія намагається нарощувати виробництво зброї, але його обсяги не дозволяють їй повернутися до рівня запасів до 24 лютого 2022 року.

«Безумовно, ворог намагається нарощувати виробництво зброї, в тому числі і ракетних озброєнь, і переводити економіку на військові рейки. Але поточні обсяги виробництва не дозволяють навіть близько повернутися до рівня запасів ракетного озброєння станом до повномасштабного вторгнення. І до таких обсягів ще довгий період повернутися не зможуть. Але загрози ракетних терористичних атак по енергетичній системі, цивільній інфраструктури зберігаються», – сказав в ефірі національного телемарафону представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

За його словами, це є серйозним викликом для українських сил безпеки і оборони, як і предметом роботи для міжнародної коаліції.

«Робота в цьому напрямку ведеться», – додав представник української розвідки.

Редакція Радіо Свобода не може незалежно підтвердити ці дані.

Раніше видання The New York Times з посиланням на свої джерела повідомило, що Росія останніми місяцями наростила виробництво ракет та артилерійських снарядів – воно перевищило довоєнний рівень, незважаючи на санкції Заходу.
За даними NYT, у Росії зараз виробляється більше боєприпасів, ніж у США та країнах Заходу, проте збільшене виробництво не покриває всі потреби російської армії.

Після запровадження санкцій після початку широкомасштабного вторгнення в Україну виробництво ракет та інших типів озброєнь у Росії сповільнилося через критичний брак чіпів та інших компонентів. Однак до кінця 2022 року Москва змогла відновити виробництво, налагодивши нові шляхи поставок.

Після масованих ударів по об’єктах інфраструктури восени та взимку минулого року російські військові навесні справді суттєво скоротили кількість ракетних ударів по Україні. Проте останнім часом зросла інтенсивність російських атак – переважно ударними безпілотниками та по півдню України.

ГУР про атаку в Севастополі: уражені кораблі РФ, найімовірніше, не зможуть відновити

Внаслідок нічної атаки у тимчасово окупованому Севастополі було пошкоджено великий російський десантний корабель «Ростов-на-Дону» та підводний човен «Мінськ» ВМС РФ – вони, найімовірніше, не підлягають відновленню, заявив представник Головного управління розвідки Андрій Юсов.

«Це значні ураження. Можна зараз говорити про те, що, з великою ймовірністю, відновленню не підлягають. Знищення та пошкодження великого десантного корабля «Ростов-на-Дону» і підводного човна-носія ракет «Калібр» – це добрі новини для українських сил безпеки і оборони, українських громадян», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Раніше українська розвідка повідомляла про пошкодження російського корабля і підводного, але деякі OSINT-дослідники заявили про знищення щонайменше одного з них.

Читайте також: Журналісти Крим.Реалії оновили мапу військових об’єктів РФ після атаки на завод у Севастополі

У ніч на 13 вересня кореспондент проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомив про щонайменше сім вибухів, які пролунали в Севастополі. За повідомленням, від вибухової хвилі затремтіли шибки у вікнах, у небі було видно яскраві спалахи і дим.

Рух автотранспорту Керченським мостом, який з’єднує окупований Крим із територією Росії, в цей час був перекритий.

Підконтрольний Росії голова Севастополя Михайло Развожаєв заявив про ракетний удар по місту і що його нібито відбила система протиповітряної оборони. Він також заявив про пожежу в районі Кілен-балки «не на цивільному об’єкті». За повідомленнями у телеграм-каналах, вогонь спалахнув на Судноремонтному заводі. За даними Крим.Реалії, там здійснюється комплексний ремонт кораблів Військово-морського флоту РФ.

В Міноборони Росії заявили про пошкодження двох кораблів Чорноморського флоту РФ внаслідок нічної атаки на Севастополь, звинувативши в ній Збройні сили України.

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

Генштаб повідомляє про успіхи Сил оборони поблизу трьох населених пунктів на Донеччині

Російські війська протягом доби завдали одного ракетного та 80 авіаційних ударів, а також здійснили 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню по укаїнських позиціях та населених пунктах, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України ввечері 13 вересня. Загалом за добу на фронті зафіксували 24 бойових зіткнення.

«На Куп’янському напрямку наші захисники успішно відбили атаку противника північно-східніше Берестового Харківської області… На Лиманському напрямку противник наступальних дій не вів, продовжує перегрупування військ», – йдеться в зведенні.

Також російські сили намагалися відновити втрачені позиції біля Богданівки на Бахмутському напрямку. Крім того, ЗСУ відбили «понад 10 атак» поблизу Мар’їнки.

Журналісти Крим.Реалії оновили мапу військових об’єктів РФ після атаки на завод у Севастополі

Журналісти проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії оновили інтерактивну мапу російських військових об’єктів у Криму, додавши інформацію про ракетну атаку на Севастопольський морський завод.

У Севастополі 13 вересня пролунала серія гучних вибухів, звуки супроводжувалися яскравими спалахами та задимленням. Було зафіксовано три епіцентри займання. Вони розташовані на території Севастопольського морського заводу: два в Південній бухті та один – у Корабельній бухті. Ці дані підтверджуються супутниковими даними на спеціалізованому ресурсі firms.modaps.eosdis.nasa.gov.

Міністерство оборони Росії заявило, що удару завдали Збройні сили України нібито 10 крилатими ракетами та безпілотними катерами. Також відомство підтвердило пошкодження двох російських військових кораблів. Місцева влада Севастополя повідомляла про 24 постраждалих.

В українській розвідці заявили, що пошкоджено великий десантний корабель і підводний човен РФ.

Читайте також: Після нічного удару по Севастополю знову перекрили рух на Керченському мосту

«Є пошкодження судноремонтного заводу імені Орджонікідзе у місті Севастополі, зокрема обладнання. Якщо говорити про плавзасоби, то ми можемо зараз підтвердити поразку великого десантного корабля та підводного човна», – заявили у розвідці.

10 травня журналісти проекту Радіо Свобода Крим.Реалії опублікували інтерактивну мапу Кримського півострова з 223 діючими, тимчасовими та законсервованими військовими об’єктами Російської Федерації у 10 категоріях із геолокаціями у Криму.

Тепер на мапі 12 категорій, 232 військові об’єкти, 63 геолокації фортифікаційних споруд, а також відмічені місця 51 випадку прильотів по російських військових об’єктах та логістичній інфраструктурі.

РФ на фронті робить акцент на дрони, але боротися можливо – пресофіцер 3-ї штурмової бригади

Росія на нинішньому етапі війни робить ставку на дрони, але цьому можливо протидіяти, вважає пресофіцер 3-ї окремої штурмової бригади, яка воює на Бахмутському напрямку, Олександр Бородін. Про це він сказав в ефірі проєкту Радіо Донбас Реалії, відповідаючи на запитання про нинішню розстановку сил у безпілотній авіації на фронті.

«Дійсно, треба розуміти, що ворог вчиться, і він відчув, що безпілотники – це дуже вагомий інструмент в цій війні. Відчутно, що в них це не питання якихось точкових поставок, а промисловий рівень. Відповідно, в них є якесь виробництво як ударних дронів-камікадзе, так і розвідувальних. Ударних – достатньо багато. А розвідка, я вважаю, у нас краще (а ККД використання ударних дронів напряму залежить від якості розвідки). Їх (дронів у Росії – ред.) велика кількість, з ними треба боротись, вони роблять на це ставку», – зазначив пресофіцер 3-ї ОШБ.

Атака на кораблі, нові операції та план ЗСУ щодо Криму: деталі

«У Росії ніколи не було свідомого суспільства»: громадянка РФ, яка живе у Львові й хоче перемоги України

Сім років тому Аліка Разнер ще жила в Росії. Влітку 2016-го вона приїхала погостювати в Україну. Спершу була в Одесі на морі та кінофестивалі, а коли приїхала до Львова – то на наступний день здала зворотній квиток. Вона залишилася в Україні і навіть вивчила українську мову. Від початку широкомасштабної війни Аліка ще й допомагає ЗСУ. З Радіо Свобода Аліка поділилася думками про те, чи вірила, що Кремль нападе, розповіла як до неї, як до громадянки країни-агресора, ставляться у Львові, і що вона наразі думає про майбутнє Росії.

Постачальник-«парія» і Росія: яку зброю Північна Корея може надати РФ

Президент Росії Володимир Путін дивиться на Північну Корею як на джерело поповнення свого арсеналу для продовження широкомасштабної війни проти України, оскільки Збройні сили України та санкції низки світових держав значно зменшили військову потугу країни-агресора.

Розслідування «Схем» про загибель журналістки Віри Гирич – у фіналі конкурсу Асоціації міжнародного мовлення

Фільм-розслідування Радіо Свобода, присвячений пам’яті продюсерки та журналістки Віри Гирич, яка загинула 28 квітня 2022 року в Києві внаслідок влучання російської ракети у багатоквартирний будинок, у якому вона мешкала, став одним із фіналістів у категорії «Документальне розслідування» конкурсу Асоціації міжнародного мовлення (AIB).

У фільмі «Віра» авторства журналіста «Схем» Сергія Андрушка редакція у деталях розкрила обставини російського обстрілу української столиці того дня – з якого саме аеродрому був здійснений зліт літака, його модель, тип запущеної ракети, відновила маршрут її польоту.

Також журналісти назвали імена російських командирів авіабомбардувальної дивізії, задіяної до обстрілу, а також особи співробітників підрозділу в складі головного обчислювального центру військ Росії, які програмують траєкторію польоту ракет такого типу.

Із липня через атаки РФ пошкоджено та частково знищено 105 об’єктів портової інфраструктури – Кубраков

З 18 липня через атаки армії РФ на порти України пошкоджено та частково знищено 105 об’єктів портової інфраструктури. Внаслідок ударів по портах Дунайского кластеру та блокування морських портів скорочено експорт зернових вантажів до країн Азії, Африки та Європи на майже три мільйони тонн на місяць. Про це у фейсбуці повідомив очільник Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Він уточнив, що через нічний удар по портах Дунайського регіону (Рені та Ізмаїл в Одеській області) пошкоджено адміністративні будівлі, склади для зернових вантажів, ємності для зберігання олії та автотранспорт. Семеро водіїв постраждали.

«Виселили посольство РФ»: як українські біженці у Швеції протистоять російській агресії

«Ми завжди будемо підтримувати Росію» – лідер КНДР після понад 4-годинної розмови з Путіним

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин у перебігу свого візиту до РФ пообіцяв «повну та беззастережну підтримку» російському президенту Володимиру Путіну. Зустріч сторін на російському космодромі «Восточный», що на Далекому Сході, тривала понад чотири години.

«Росія зараз бере участь у справедливій боротьбі з гегемоністськими силами, щоб захистити свої суверенні права, безпеку та інтереси. Корейська Народно-Демократична Республіка завжди висловлювала свою повну та безумовну підтримку всіх заходів, вжитих російським урядом, і я користуюся цією можливістю, щоб підтвердити, що ми завжди будемо підтримувати Росію на антиімперіалістичному фронті та фронті незалежності», – сказав Кім Чен Ин.

Водночас президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія і Північна Корея мають «багато цікавих проєктів» у таких сферах, як транспорт і сільське господарство. Москва надає гуманітарну допомогу КНДР, сказав він, додавши, що є й можливості «працювати на рівних», тому «перспективи непогані».

Однак Путін не став говорити про військову співпрацю. «Є певні обмеження, Росія їх усіх дотримується. Є речі, про які ми можемо говорити, ми обговорюємо, думаємо. Росія – самодостатня країна, але є речі, на які ми можемо звернути увагу, ми їх обговорюємо», — сказав він.

За словами Путіна, далі Кім Чен Ин ще самостійно відвідає два міста РФ на Далекому Сході – Комсомольськ-на-Амурі та Владивосток.

П’ять висновків із великої промови Урсули фон дер Ляєн

13 вересня президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виступила зі своїм останнім зверненням «Про стан Європейського союзу» на пленарному засіданні Європейського парламенту в Брюсселі. Вона окреслила пріоритети своєї політики на наступний рік і висвітлила минулі досягнення – все з оглядом на вибори до Європейського парламенту в червні 2024 року.

П’ять висновків із виступу:

Зеленський повідомив про засідання «військового кабінету»

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у середу провів засідання «військового кабінету».

«Сьогодні без деталей. Але результати будуть. Ворог їх відчує», – лаконічно написав Зеленський у Telegram.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що у вівторок провів засідання «військового кабінету» у вузькому колі учасників.

Напередодні також було засідання «військового кабінету». На порядку деному були: продовження наступу, напрямки, прогнози, забезпечення, зброя та боєприпаси, власне виробництво, інформація розвідок.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG