Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Повернення «вишок Бойка» під контроль України: деталі і значення спецоперації

  • ГУР: Україна повернула під контроль «вишки Бойка»: деталі

Головне управління розвідки міністерства оборони заявило, що Україна повернула під контроль «вишки Бойка» – бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів окупованого Криму в Чорному морі.

Росія захопила «вишки Бойка» у 2015 році , і використовувала їх серед іншого для моніторингу ситуації у Чорному морі. ГУР показали кадри, як відбувалася таємна спецоперація і розказали про трофеї.

На що це вплине? Шлях на Крим відкрито?

Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода Live:

ЄС застерігає Росію про «наслідки» після псевдовиборів в окупованих регіонах України

Європейський Союз попередив Росію про «наслідки» для причетних до організації «незаконних» виборів на вихідних в українських регіонах, окупованих Кремлем, тоді як Німеччина заявила про можливі нові санкції ЄС.

Невдовзі після цього голова зовнішньополітичної служби Євросоюзу Жозеп Боррель засудив голосування, назвавши його «ще одним явним порушенням міжнародного права», додавши, що він не визнає ані проведення цих так званих виборів, ані їх результатів.

«Ми рішуче відкидаємо цю подальшу марну спробу Росії легітимізувати або нормалізувати свій незаконний військовий контроль і спробу анексії частин українських територій», – йдеться в заяві Високого представника ЄС.

Він додав, що політичне керівництво Росії та причетні до організації голосування «зіткнуться з наслідками цих незаконних дій».

Читайте також: ГУР веде «підривну діяльність» щодо так званих виборів на окупованих територіях – Скібіцький

Представник МЗС Німеччини на пресконференції в Берліні 11 вересня назвав «можливими» санкції ЄС проти осіб, відповідальних за проведення виборів.

Голосування за створені Росією адміністрації на незаконно окупованих частинах Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України почалося 8 вересня і завершилося 10 вересня.

Центральна виборча комісія Росії 11 вересня заявила, що правляча партія країни «Єдина Росія» отримала найбільшу кількість голосів на виборах, які відбулися в окупованих українських регіонах, жоден з яких повністю не контролюється Москвою.

Влада України раніше також засудила проведення голосування. У заяві МЗС країни йшлося, що Київ «закликає міжнародних партнерів засудити нікчемні та свавільні дії Росії та не визнавати легітимність жодної «адміністрації», яка буде створена за підсумками незаконних виборів, так само як і будь-які рішення, які ними ухвалюватимуться».

На кінець серпня на атомних станціях України перебували 116 експертів МАГАТЕ – Ґроссі

На кінець серпня на всіх п’яти атомних електростанціях України перебували 53 місії Міжнародного агентства атомної енергії, повідомив генеральний директор Рафаель Ґроссі. Про це він заявив у виступі перед правлінням МАГАТЕ 11 вересня.

«На 31 серпня 53 місії, які складаються зі 116 співробітників агентства були відряджені в рамках постійної присутності до всіх п’яти атомних об’єктів України», – сказав він.

Зокрема, за даними Ґроссі, персонал на окупованій Запорізькій атомній електростанції продовжує моніторити дотримання п’яти принципів атомної безпеки.

Читайте також: ГУР відреагувало на повідомлення медіа про запланований Росією «теракт на ЗАЕС»

«Військова присутність (Росії – ред.) залишається на об’єкті, а військові дії очевидно мають місце поблизу станції, що викликає занепокоєння щодо ядерної безпеки на станції», – додав гендиректор МАГАТЕ.

Ґроссі також представив членам правління звіт «Ядерна безпека, надійність та запобіжні заходи в Україні».

Днями гендиректор МАГАТЕ повідомив, що на території Запорізької атомної електростанції «за останній тиждень пролунало багато вибухів», а ситуація на об’єкті «залишається вкрай нестабільною».

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

Росія кидає під Куп'янськ нову армію: звідки вона і на що може бути здатна

Росія готується до реваншу на Сході – про це заявив командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський. Командувач додав, що на Лиманський напрямок російській Генштаб перекинув частини новоствореної 25 загальновійськової армії РФ. З відкритих джерел можна дізнатися, що рекрутувати новобранців до неї із числа мешканців Далекого Сходу РФ почали лише на початку літа 2023 року, а бойове злагодження вона мала проходити з вересня по грудень цього року. Проте вже тепер новобранці, як виявилось, опинилися на фронті в Україні. Наскільки нова армія є боєздатною, чому Кремль вже зараз задіяв її для війни з Україною та чому вона з’явилася саме на Сході – розбиралось Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Президент Росії Володимир Путін вважає розпад СРСР «найбільшою геополітичною катастрофою» 20 століття, і це серед іншого проявляється в повсюдному використанні радянських лекал – від економіки до практики політичних переслідувань і методів веденні війни проти України. Нова армія не стала винятком армія із такою самою назвою вже була у Радянському Союзі.

Вона – як і нинішня – була сформована у Приморському краї на Далекому Сході й проіснувала з 20 червня 1941 року до жовтня 1945 року. Воювали солдати 25-ї армії в тому ж регіоні, де і жили – витіснили японців з кількох портів і міст, які тепер перебувають у складі Китаю та КНДР.

Про завершення формування «резервної армії» 22 червня оголосив на нараді Путіна з членами Радбезу РФ міністр оборони Сергій Шойгу. В російських місцевих ЗМІ активно писали про рекрутинг у цю армію з початку червня 2023 року. Заманювали в першу чергу грошима.

Чимало офіційних ресурсів місцевої влади Приморського краю РФ у соцмережах опублікували матеріали про набір у нову 25-ту армію з рекордною одночасною виплатою в 600 тис. руб. (трохи більше 4700 дол. за середнім курсом у банках на 8 вересня – ред.). Після укладення контракту з МО РФ, – ще понад 200 тис. руб. (близько 1570 дол. за середнім курсом у банках – ред.) щомісяця.

Імпічмент щодо Зарубішвілі: як це вплине на набуття Грузією статусу кандидата в ЄС

У Брюсселі з занепокоєнням відреагували на останні кроки грузинського уряду щодо початку процедури імпічменту проти президентки країни Саломе Зурабішвілі за відвідування іноземних країн без дозволу уряду.

Це сталося після її візиту до Брюсселя для переговорів із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем 1 вересня, а потім зустрічі з очільниками держав та главами урядів ЄС.

Кілька дипломатів, з якими я спілкувався раніше, сказали, що вони не зовсім розуміють, чому президентка країни, яка прагне приєднатися до ЄС і подорожує за власний кошт, щоб лобіювати інтереси своєї країни, раптом потрапила під процедуру імпічменту.

Зурабішвілі користується повагою в Брюсселі та в інших країнах ЄС. До того ж вона ідеально володіє французькою та англійською.

Її поїздки до різних країн-членів цієї осені, щоб заручитися підтримкою Грузії, яка наближається до членства в ЄС, є чимось, що офіційні особи Брюсселя вважають абсолютно нормальним і очікуваним.

Або, як запитав мене один чиновник ЄС з легким відчаєм: «Це ніби її основна робота, чи не так?»

Наразі велике питання полягає в тому, які наслідки матиме процедура імпічменту проти Зурабішвілі для прагнень Грузії вступити в ЄС...

Чехи вклали мільйони крон у компанію, яка фінансувала російську пропаганду – розслідування

Національне управління по боротьбі з організованою злочинністю Чехії заморозило майно компанії Invest & Property Consulting за підозрою у шахрайстві. Окрім фінансових оборудок, як зазначається у розслідуванні чеського видання Seznam Zpravy, компанія використовувала сотні мільйонів крон заощаджень чехів для фінансування союзників російського президента Володимира Путіна.

Розслідувачам видання вдалося з’ясувати, що чеська інвестиційна компанія IPC надсилала десятки мільйонів крон своїх вкладників групі компаній, контрольованих донькою спікера експрезидента Чехії Вацлава Клауса Ерікою Гайковою.

Вона, серед іншого, субсидувала книжкове видавництво Česká citadela, яке друкувало тексти розповсюджувачів проросійської дезінформації, повідомляють журналісти.

Також Еріка Гайкова, за інформацією Seznam Zpravy, є офіційною власницею компанії, якій належить вебсторінка її батька Петра Гайка. На цьому порталі, як повідомляють розслідувачі, неодноразово поширювалася російська пропаганда.

У матеріалах розслідування також йдеться, що засновники компанії IPC знімали з рахунків готівкою заощадження клієнтів у розмірах сотень тисяч на день або використовували їх для купівлі предметів розкоші на одній із найдорожчих вулиць у Празі – Паризькій.

Представники інвестиційної компанії IPC не відповіли на неодноразові запити журналістів Seznam Zpravy.

Раніше Національний центр боротьби з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю Чехії розпочав розслідування щодо австрійської фінансової групи Raiffeisen Bank International через роботу її дочірньої компанії в Росії.

Скаргу на Raiffeisen Bank International до правоохоронних органів подали правозахисники з чеської Асоціації з прав громадян та підприємців. Вони вважають, що, продовжуючи фінансову діяльність у Росії, група фактично спонсорує російську агресію в Україні.

Армія РФ гатила з «Градів» по Нікополю, постраждало троє людей – ОВА

У понеділок, 11 вересня, російські військові з «Градів» та артилерії двічі атакували Нікополь, повідомив голова Дніпропетровської обласної адміністрації Сергій Лисак.

За словами очільника області, постраждали три людини.

«Це чоловіки 24, 47 і 56 років. У них мінно-вибухові травми та осколкові поранення. Всі в лікарні в стані середньої тяжкості», – зазначив Лисак.

Також відомо, що руйнувань зазнали магазин, приватне та харчове підприємства. Крім того, місцева влада каже, що зачепило й навчальний заклад, п’ятиповерхівку, господарські споруди та автомобіль.

У Запоріжжі пошкодили простір пам’яті за загиблими в російсько-українській війні

У Запоріжжі невідомі пошкодили простір пам’яті за загиблими в російсько-українській війні. Як розповіли Радіо Свобода, ініціатори створення пам’ятного простору, з нього зникла частина портретів загиблих українських військових, а також частина прапорців з іменами загиблих.

До інциденту на локації було понад 16 портретів загиблих бійців і більше 200 прапорців пам’яті.

За словами координаторки проєкту «Коханий, я живу!», за ініціативи учасниць якого створено простір, Ярини Геращенко, завдану шкоду помітила дружина одного із загиблих Ірина, коли проходила повз.

Правозахисники: дружині заарештованого в Криму Асанова відмовили в побаченні з чоловіком у СІЗО

Дружина активіста з окупованого Бахчисараю Руслана Асанова, заарештованого 24 серпня, отримала відмову на прохання подати їй короткострокове побачення з чоловіком у другому слідчому ізоляторі Сімферополя. Про це Зера Мустафаєва повідомила організацію «Кримська солідарність».

Родичі отримали відповідь від старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого відділу управління ФСБ Росії Віталія Власова. У листі до дружини Руслана Асанова йдеться, що «клопотання про надання дозволу на побачення розглянуто та винесено постанову про повну відмову».

Повідомляється, що після обшуку в Бахчисарайському районі Криму чоловіка взяли під варту на два місяці, але до СІЗО-2 у Сімферополі його доставили з флюсом – гнійним стоматологічним захворюванням, яке швидко прогресує. Зера Мустафаєва мала намір передати йому до ізолятора лікарські препарати.

У Кремлі підтвердили офіційний візит Кім Чен Ина в Росію

У Кремлі підтвердили інформацію про офіційний візит лідера КНДР Кім Чен Ина в Росію.

«На запрошення президента РФ Володимира Путіна голова Державних справ КНДР Кім Чен Ин найближчими днями відвідає Росію з офіційним візитом», – йдеться у повідомленні пресслужби Кремля.

Раніше агентство Yonhap повідомило, що в уряді Південної Кореї вважають, що спецпотяг, яким пересувається Кім, ймовірно, попрямував до Владивостока. Своєю чергою, на залізничному вокзалі далекосхідного російського міста Владивосток 11 вересня посилили заходи безпеки.

Минулого тижня низка західних та російських медіа із посиланням на власні джерела повідомили, що Кім цього місяця планує поїхати до Владивостока, швидше за все бронепоїздом, для зустрічі з Путіним, аби обговорити постачання КНДР артилерійських снарядів та іншої зброї Росії для її війни в Україні.

Українська армія зайняла частину Опитного. Чи є це кроком до звільнення Донецька?

Арешт Коломойського – «ключовий тест» антикорупційної кампанії Зеленського

Заслужено чи ні, але український магнат Ігор Коломойський став для багатьох у Вашингтоні та Брюсселі втіленням корупції, яка стримувала Україну економічно та політично з моменту її незалежності протягом більше трьох десятиліть. Погляд ззовні.

60-річний бізнесмен, який внесений США до «чорного списку корупціонерів», протягом багатьох років посилав озброєних людей захоплювати компанії, погрожував чиновникам, обманював державу та підкуповував парламентарів.

«Він справді numero uno (перший номер) з точки зору завдавання активної шкоди. Він захищає корумповані інтереси від хвилі реформ», – сказав Радіо Свобода Джон Гербст, колишній посол США в Україні.

Але вражаюча здатність Коломойського десятиліттями уникати кримінальної відповідальності, можливо, закінчилися 2 вересня, коли його заарештували в Україні за підозрою в шахрайстві та відмиванні грошей через державну компанію...

Ракет Taurus від Німеччини поки не буде: Бербок перебуває з візитом у Києві

Очільниця міністерства закордонних справ Німеччини Анналена Бербок приїхала до Києва. Вона зустрілася із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Під час пресконференції за підсумками зустрічі, Кулеба розповів, що вони розмовляли, зокрема, й про постачання ракет Taurus.

«Ми детально обговорили це питання. Стала краще зрозумілою позиція Німеччини. Ми раді, що питання відкрите і просувається вперед у німецьких внутрішніх дискусіях. Все, що потрібно від України, для пришвидшення ухвалення цього рішення, ми готові це зробити. Рішення за Берліном, з нашого боку максимальне сприяння і виконання тих запитів, які може озвучити німецька сторона у зв’язку з цим», – додав Кулеба.

У своїй заяві за підсумками зустрічі Бербок не зачепила цього питання. Однак. у відповідь на питання журналістів, чи приїхала вона з новим рішенням щодо постачання ракет, відповіла, що «ніяких обіцянок про це не давала».

«Недостатньо просто обіцяти, що ми будемо виконувати певні вимоги. Просто це стосується того, що усі питання треба з’ясувати повністю і ретельно», – сказала вона.

Кулеба також вирішив відповісти на це питання і сказав, що Бербок приїхала лише з офіційною позицією Німеччини щодо цього приводу. Водночас він висловив й своє бачення ситуації.

Сили РФ обстріляли амбулаторію на Херсонщині, поранено фельдшера – влада

Російські військові обстріляли амбулаторію на Херсонщині, повідомляє обласна військова адміністрація.

«Російська армія обстріляла амбулаторію у селі Станіслав. Через ворожий удар у медичному закладі пошкоджено вікна та дах», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, мінно-вибухову травму та контузію отримав фельдшер, зараз постраждалому надають меддопомогу.

Згодом очільник ОВА Олександр Прокудін уточнив, що через обстріл медзакладу у Станіславі постраждали дві жінки – 33-річна фельдшерка та 63-річна пацієнтка.

Президент Бразилії змінив свою думку щодо арешту Путіна на саміті G20

Судова система Бразилії вирішуватиме, чи потрібно арештовувати президента РФ Володимира Путіна, якщо він відвідає саміт G20, який відбудеться в 2024 році, розповів президент країни Луїс Ігнасіо Лула да Сільва.

Зазначимо, що Бразилія підписала Римський статут, який призвів до заснування Міжнародного кримінального суду (МКС).

«Я хочу знати, чому США, Індія та Китай не підписали договір МКС і чому наша країна підписала його», – зазначив Лула.

Раніше президент Бразилії Луїс Ігнасіо Лула да Сільва заявив, що президента Росії Володимира Путіна не заарештують на саміті «Групи двадцяти» у 2024 році, якщо той вирішить особисто взяти у ньому участь. Він підтвердив, що запрошує російського президента на наступну зустріч G20 у Ріо-де-Жанейро та гарантує його безпеку.

Цього року Путін не приїхав на саміт G20 до Делі. Росію представляє міністр закордонних справ Сергій Лавров. Також Путін не відвідав саміт БРІКС у Йоганнесбурзі: він брав участь у засіданнях відеозв’язком.

У суботу країни G20 погодили декларацію, в якій безпосередньо не засудили військове вторгнення Росії в Україну. У документі сказано лише, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей та принципів Хартії ООН, утримуватися від загроз та дотримуватися принципу територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої з держав.

Цю декларацію розкритикувало Міністерство закордонних справ, назвавши текст «слабким».

Бразилія підписала Римський статут, що лежить в основі діяльності Міжнародного кримінального суду.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у березні виписав ордер на арешт Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. МКС підозрює їх у насильницькій депортації українських дітей до Росії.

СБУ повідомила про підозру ексдепутату Поліщуку, учаснику ефірів у РФ на підтримку агресивної політики Кремля

Служба безпеки повідомила про підозру колишньому народному депутату України Сергію Поліщуку за статтями про державну зраду і порушення рівноправності громадян залежно від їхньої приналежності.

«До початку повномасштабного вторгнення РФ він (Поліщук – ред.) регулярно відвідував Москву для участі в ефірах російської пропагандистки Ольги Скабєєвої. Під час виступів на її ток-шоу «60 минут» екснардеп підтримував агресивну політику Кремля, публічно заперечував існування Української державності та поширював ворожі наративи про наявність між українцями ідеологічного протистояння. Встановлено, що за вказані дії він отримував значну грошову винагороду від представників країни-агресора. Щоб замаскувати «транзакцію», її організатори з РФ проводили платіж через фінустанови третіх країн. За наявними даними, екснардеп координував свою підривну діяльність з представниками ФСБ», – повідомили в СБУ.

Оскільки, як кажуть в СБУ, Поліщук переховується за кордоном, «тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності».

Інкриміноване ексдепутатові тягне на 15 років позбавлення волі.

Сергій Поліщук був депутатом ВР на початку 2000-х, обирався до парламенту за списком «Блоку Юлії Тимошенко». До 2014 року працював на різних посадах в уряді.

На Таврійському напрямку за тиждень звільнили 4,8 квадратних кілометра – Маляр

За останній тиждень на Таврійському напрямку українські військові просунулися ще на 4,8 квадратних кілометра, розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Загалом Оперативно-стратегічне угруповання військ Таврія звільнило 256,5 квадратних кілометра», – розповіла вона.

Крім того, Маляр зауважила, що зараз тривають наступальні дії на Мелітопольському напрямку – «зокрема, є успіх в напрямку південніше села Роботине та західніше села Вербове».

Також Маляр повідомила, що на Запорізькому та Херсонському напрямках армія РФ обороняється – там тривають обстріли позицій підрозділів Сил оборони України та цивільних об’єктів у Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях, при цьому російські військові застосовують баражуючі боєприпаси «Ланцет».

Крім того, Маля каже, що на Куп’янському напрямку тривають бої.

«Силами оборони успішно відбито атаки противника в районі Синьківки Харківської області. На Лиманському напрямку противник продовжує перегрупування військ. Веде безрезультатні наступальні дії в районах Берестове Харківської області та Новоселівське, Новоєгорівка Луганської області», – зазначила вона.

Також відомо, що армія РФ намагається зупинити наступ Збройних сил України на Бахмутському напрямку – Маляр уточнила, що «із цією метою росіяни безрезультатно намагалися прорвати українську оборону в районах Залізнянське, Оріхово-Василівка, Богданівка Донецької області».

«За минулий тиждень на Бахмутському напрямку звільнено 2 кв км», – підкреслила заступниця міністра оборони.

Вона також наголосила, що на Авдіївському, Мар’їнському напрямках «противник зосереджував основні зусилля на веденні наступальних дій з метою встановлення повного контролю над населеним пунктом Мар’їнка та оточення населеного пункту Авдіївка Донецької області». Маляр підкреслила, що українські воїни «не дають ворогу здійснити його плани».

Також заступниця міністра поінформувала, що «ворог вів безрезультатні наступальні дії в районах Керамік, Авдіївка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Пречистівка Донецької області».

Останнім часом Генштаб повідомляє про наступ Сил оборони південніше від міста Бахмут.

У серпні стало відомо про звільнення Роботиного. Бійці 47-ї бригади Збройних сил України 23 серпня повідомили, що встановили український прапор над будівлею зруйнованої школи у Роботиному.

Кім Чен Ин, ймовірно, їде на зустріч із Путіним. Розвідка Південної Кореї каже про рух його поїзда до кордону РФ

Спеціальний потяг, який, імовірно, перевозить лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, схоже, вирушив до Росії, повідомили в понеділок представники уряду Південної Кореї.

«Органи розвідки вважають, що поїзд, який, ймовірно, перевозить Кім Чен Ина, рухається до Владивостока», – сказав посадовець розвідки Південної Кореї інформаційному агентству Yonhap.

Поки ні з Пхеньяна, ні з Москви офіційної інформації про можливу поїздку Ина до Росії немає. Якщо поїзд лідера КНДР дійсно їде до Владивостока, то ця поїздка може триватиме 20 годин або й більше.

Президент РФ Володимир Путін тим часом прибув до Владивостока для участі у Східному економічному форумі. Це найближче велике місто Росії біля кордону з КНДР.

Північна Корея – одна з дуже небагатьох країн світу, які відкрито підтримали Кремль від початку збройного вторгнення в Україну. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван раніше констатував, що переговори про постачання зброї між Москвою та Пхеньяном «активно просуваються», і попередив лідера КНДР, що його країні доведеться дорого заплатити за постачання Росії зброї для застосування на фронті в Україні.

Наприкінці липня цього року до Північної Кореї приїжджав міністр оборони Росією Сергій Шойгу. Метою його поїздки називалося «зміцнення військових зв’язків» між двома державами.

«Ми втратили багато людей»: Зеленський розповів, про що хоче поговорити з Байденом

Президент Володимир Зеленський хоче обговорити зі своїм американським колегою Джо Байденом передачу Україні далекобійних ракет ATACMS вже цієї осені.

Як розповів український лідер в інтерв’ю журналістам CNN, «дуже важлива думка та підтримка» Байдена щодо передачі Україні ATACMS.

«Я думаю, він може перевернути цю сторінку війни. Одного разу він уже зробив це з HIMARS», – сказав він.

Президент додав, що це буде не перша розмова з Байденом щодо ATACMS.

«Ми просуваємося. Я сподіваюся, ми отримаємо їх восени», – сказав Зеленський.

Він також зауважив, що «Україні дуже важливо не робити паузу у контрнаступі, і саме для цього й потрібні ATACMS». Саме тому слід «якомога швидше пересадити льотчиків Повітряних сил ЗСУ на західні винищувачі», наголосив Зеленський.

«Ми всі хочемо досягти успіху та щасливого кінця. Але це не кіно на півтори години. Це контрнаступ. Це не фільм зі щасливим кінцем. У нас не буде щасливого кінця. Ми втратили багато людей. Це не щасливий кінець. Треба це визнати. І перемога – єдина річ, яка може принести деокупацію, і не дати Росії можливості напасти на інші країни: країни Балтії, Польщу, та всіх нас повернути до Радянського Союзу», – підсумував Зеленський.

Раніше цього року Велика Британія і Франція поставили Україні ракети Storm Shadow (вони ж SCALP), офіційна далекобійність яких становить 250 кілометрів. Україна вже застосовувала їх для ударів по окупованих Росією територіях.

Київ місяцями просив у Вашингтону надати ATACMS.

Наприкінці травня президент США Джо Байден на запитання, чи вже час для США надати Україні далекобійні ракети ATACMS, відповів, що «це все ще на розгляді».

До Умані наразі прибули понад 3000 паломників-хасидів – ОВА

Голова Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець повідомив, що на сьогодні до Умані прибули понад три тисячі паломників-хасидів, «попри застереження як на рівні дипломатичних служб, так і обласної військової адміністрації».

За словами посадовця, з 11 вересня в Умані почав діяти особливий режим в’їзду/виїзду, а також пересування містом.

«У мікрорайоні паломництва заборонено продаж алкогольних напоїв і речовин, вироблених на спиртовій основі, а також продаж і використання піротехнічних засобів, пневматичної зброї та іграшок, що імітують зброю. Комендантська година з 00:00 до 4:00 діє для всіх», – повідомив Табурець.

Запровадження особливого режиму в Умані анонсувалося раніше, він триватиме до 21 вересня.

Напередодні прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу застеріг громадян Ізраїлю від поїздок до України на Рош га-Шана. Він звернув увагу на відсутність достатньої кількості укриттів в Україні.

Голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець повідомив на початку вересня, що в Умані на

Цього року Рош га-Шана припадає на 15-17 вересня.

Минулого року СБУ і поліція також рекомендували паломникам-хасидам утриматися від візиту до України через повномасштабну війну. Місцева влада повідомляла, що оскільки паломники все одно прибувають, то в місті облаштували для них 21 укриття.

За даними Об’єднаної єврейської общини України, торік на святкування юдейського нового року (Рош га-Шана) до Умані приїхали понад 23 тисячі хасидів.

Хасиди традиційно приїжджають святкувати його до могили цадика Нахмана в Умані Черкаської області. 2021 року Умань відвідали понад 29 тисяч паломників-хасидів.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG