Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У Києві затримали нацгвардійця за підозрою у підготовці ударів РФ по столичних ТЕЦ – СБУ

Служба безпеки повідомила про затримання у Києві контрактник однієї з військових частин Національної гвардії, якого російська спецслужба дистанційно завербувала для підготовки повітряних атак РФ по об’єктах критичної інфраструктури столиці.

«Щоб залучити військового до негласної співпраці, ФСБ задіяла свого резидента (керівника агентурної групи). Ним виявився колишній військовослужбовець Нацгвардії, який звільнився зі служби за станом здоров’я та виїхав до однієї з європейських країн. Там він розпочав працювати на ФСБ. Перебуваючи за межами України, резидент давав вказівки своєму агенту у Києві. Зокрема, попросив збирати геолокації теплових електростанцій у столиці. Також ворога цікавили відомості щодо технічного стану енергооб’єктів та рівня їхнього захисту підрозділами Сил оборони», – розповіли в СБУ.

Повідомляється, що за кожне виконане завдання обидва фігуранти отримували від свого «куратора» з ФСБ від 100 до 1000 доларів.

«Розвідувальні відомості потрібні були окупантам для підготовки до нових повітряних ударів по Києву на період холодів. Співробітники СБУ затримали російського агента у результаті багатоетапної спецоперації під час виконання ним ворожого завдання», – йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, обом фігурантам повідомили про підозру за статтею про держзраду. Затриманий у Києві перебуває під вартою, заходи щодо затримання іншого фігуранта, який зараз за кордоном – тривають.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні.

Україна повернула під контроль «вишки Бойка» у Чорному морі – ГУР

Україна повернула контроль над нафтодобувними платформами біля берегів Криму в Чорному морі, повідомляє пресслужба Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони.

«Унікальну операцію зі встановлення контролю над «вишками Бойка» провели силами підрозділів ГУР МО України, зокрема під контроль були повернуті бурові платформи «Петро Годовалець» та «Україна», а також СПБУ (самопідіймальні бурові установки – ред.) «Таврида» і «Сиваш», – йдеться в повідомленні.

За даними ГУР, під час проведення операції спецпризначенцям вдалося захопити цінні трофеї: запас вертолітних боєприпасів типу НАР (некерованих авіаційних ракет), а також РЛС (радіолокаційну станцію) «Неву», яка може відстежувати рух суден у Чорному морі.

«Під час однієї з фаз цієї операції відбувся бій між українськими спецпризначенцями на катерах та російським винищувачем Су-30. Внаслідок бою російський літак отримав ураження і змушений був відступити», – повідомили в ГУР.

Редакція Радіо Свобода наразі не може перевірити ці дані з інших незалежних джерел.

«Вишки Бойка» — це бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. Росія окупувала їх у 2015 році, а з початком повномасштабного вторгнення використовувала у військових цілях.
Зокрема, як вертолітні майданчики і для розміщення засобів РЛС.

Повідомлення про удари військ ЗСУ по бурових установках незаконно привласненого Росією «Чорноморнафтогазу», які ще називають «вишками Бойка», надходять з червня минулого року.

У ГУР розповіли, чи оголосить Путін восени «масштабну» мобілізацію

Кремль продовжує вести «приховану мобілізацію», у 2023 році вже призвали від 90 до 100 тисяч росіян для поповнення втрат і створення нових з’єднань. Однак, «масштабної» мобілізації в РФ може не бути, сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони генерал-майор Вадим Скібіцький в інтерв’ю «РБК-Україна».

«Чи оголосять вони знову відкриту мобілізацію на кшталт тієї, яка була минулої осені? Мабуть, що ні. Зараз вони проведуть ці вибори, далі почнуть готуватися до виборів президента 17 березня 2024 року. Ніхто не захоче так ризикувати напередодні кампанії, оголосивши мобілізацію. Можливо, це станеться пізніше», – вважає Скібіцький.

Проте він додав, що «усі необхідні організаційні заходи» для «масштабної мобілізації» Кремль уже провів – у Росії ухвалили необхідне їм законодавство, ввели електронний облік, змусили всіх ходити до військкоматів, коли їх викликають, а також посилили відповідальність за ухиляння від призову.

Крім того, за словами Скібіцького, влада РФ вже навіть розрахувала, яку чисельність людей і з яких регіонів варто призивати. Зараз вони мобілізують людей з усіх регіонів, а «особливо з депресивних – де люди йдуть воювати, щоб заробити», пояснюють у ГУР.

«Зараз у Путіна (президента РФ Володимира Путіна – ред.) немає необхідності проводити відкриту мобілізацію і оголошувати: «ми призиваємо ще 500 тисяч осіб». У Росії цього року заявляли, що планують набрати в армію ще 400 тисяч контрактників і призивають 240 тисяч строковиків. А далі тих, кого мобілізують, кого призивають на дійсну військову службу, агітують переходити на контракт у професійну армії (адже в них строковики теж не беруть участь у бойових діях)», – пояснив Скібіцький.

За його словами, укладати контракт росіян переконують різними способами: «зокрема маніпулюючи, що контрактники отримують більшу зарплату, що їх направляють на менш гарячі ділянки, ніж мобілізованих. І так цей процес поступово рухається».

Раніше британська розвідка висловила сумнів, що на кількість новобранців у армії РФ вплинуть передбачені зарплати і пільги.

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

В українській розвідці кажуть, що мобілізація в Росії не припинялася, зараз там розглядають можливість додатково призвати 450 тисяч осіб.

Після спецоперації з російським Мі-8 кількість охочих вояків РФ здатися Україні у полон зросла на 70% – Юсов

Після успішної спецоперації українських спецслужб «Синиця», під час якої російський пілот Максим Кузьмінов перегнав до України російський гелікоптер Мі-8, кількість російських військовослужбовців, які хочуть здатися в полон у межах проєкту «Хочу жить» зросла на 70%. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) розповів представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

«Є дуже стрибок по лінії «Хочу жить» окремо і по інших каналах зв’язку. Після успішної операції «Синиця» з Мі-8 і пілотом, скажімо, збільшилась кількість військовослужбовців армії РФ, які розглядають для себе подібний сценарій. Звернення на державний проєкт «Хочу жить» – стрибок відбувся приблизно на 70 відсотків за день», – заявив Юсов.

Прокоментував Юсов також інформацію з телеграм-каналів, що нібито особі, яка передасть Україні винищувач МіГ, дадуть два мільйони доларів.

«Ця інформація носить більше характер такої легенди і народної ініціативи. Але, звичайно, винагорода за МіГ буде», – каже він.

Наразі розвідка – це єдине джерело, яке озвучило публічно ріст кількості заявок для здачі в полон. Отримати коментар від російської сторони в умовах війни Радіо Свобода не може.

«Хочу жить» – державний проєкт Головного управління розвідки Міністерства оборони України, який покликаний допомогти військовослужбовцям РФ безпечно здатися в полон українським Збройним силам і зберегти своє життя. Проєкт, як заявляють, гарантує у разі здачі в полон утримання військовослужбовців згідно з нормами Женевських конвенцій.

Раніше Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило документальний фільм «Збиті льотчики Росії», у якому, серед іншого, вперше показали російського пілота, який перегнав до України російський гелікоптер Мі-8 у межах спецоперації під кодовою назвою «Синиця». Як стверджує ГУР, льотчик – Максим Кузьмінов, він служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 із пунктом постійної дислокації у Приморському краї РФ.

В Опитному залишаються 5-6 людей, тривають бої – голова Авдіївської МВА

У селищі Опитне біля Авдіївки, ймовірно, залишаються п’ятеро-шестеро людей. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) розповів голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш.

За його словами, зв’язку з місцевими в самому селищі наразі немає.

«Наразі невідомо, що відбувається в самому селі. Є в нас інформація, що там ще є цивільні люди, мирне населення. Орієнтовно має бути ще п’ять-шість людей ще, залишатися там. Селище розбито вщент. Воно було розбите ще з 2014 року. Ми намагалися його відновити. До початку повномасштабної війни 44 людини залишалося в Опитному» – каже Барабаш.

Коментуючи ситуацію в районі Опитного на даний момент, Барабаш зазначив, що «російські військові, які відійшли з певних позицій, намагаються їх повернути під свій контроль, проте зараз безуспішно».

Крім того, Барабаш уточнив, що «від крайніх вулиць Опитного до злітної смуги Донецького аеропорту 1 км, може, трохи більше».

Інформацію про те, що ЗСУ зайняли частину селища Опитне на південь від Авдіївки у Донецькій області, Віталій Барабаш повідомляв напередодні. А вранці 11 вересня звільнення частини Опитного офіційно підтвердила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Селище Опитне на південь від Авдіївки російські військові окупували в листопаді 2022 року. Селище розташоване в менш ніж 5 км від окупованого в 2014 році Донецька.

Двоє людей поранені через обстріли РФ на Херсонщині за минулу добу – влада

За минулу добу двоє людей зазнали поранень через обстріли РФ на Херсонщині за минулу добу голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«За минулу добу противник здійснив 57 обстрілів, випустивши 250 снарядів з мінометів, артилерії, «Градів», БПЛА та авіації. По місту Херсон ворог випустив 13 снарядів. Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області, територію та будівлі навчального закладу й одного з підрозділів ДСНС, об’єкт критичної інфраструктури у Херсоні, вежу мобільного зв’язку в Бериславському районі», – повідомив Прокудін.

Про те, що на Херсонщині за минулу добу є постраждалі повідомила раніше керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк. За її словами, війська РФ продовжують обстрілювати правий берег і «завдають мирному населенню суттєвої шкоди як у матеріальному сенсі, так і у фізичному».

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Маляр каже, що ЗСУ «мали певний успіх» у районі Кліщіївки та Андріївки

На Бахмутському напрямку українські Сили оборони «мали певний успіх» у районі Кліщіївки та Андріївки Донецької області, розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Там (у районі Кліщіївки та Андріївки – ред.) ми витісняли противника із займаних позицій і там є у нас певні просування вперед. І за минулий тиждень звільнена територія там склала близько 2 квадратних км», – розповіла вона.

Загалом, за даними Маляр, під час наступальної кампанії під Бахмутом звільнено на сьогодні вже 49 квадратних кілометрів.

Останнім часом Генштаб повідомляє про наступ Сил оборони південніше від міста Бахмут.

У серпні стало відомо про звільнення Роботиного. Бійці 47-ї бригади Збройних сил України 23 серпня повідомили, що встановили український прапор над будівлею зруйнованої школи у Роботиному.

Мобілізація «негативно впливає» на економіку РФ – британська розвідка

Мобілізація сотень тисяч людей на війну з Україною «негативно впливає на економіку РФ», йдеться в новому звіті Міністерства оборони Британії.

Як зазначається у зведенні, до кінця 2023 року російські військові «мають намір набрати 420 тисяч контрактників». 3 вересня 2023 року заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що «на даний момент набрано 280 тисяч військовослужбовців», але ці цифри перевірити незалежно неможливо, кажуть у Міноборони Британії.

За даними британської розвідки, призов до армії в Росії «продовжує негативно впливати» на робочу силу в її промисловості. Інститут економічної політики Єгора Гайдара виявив, що нестача робочої сили в промисловості Росії досягла нового максимуму в 42% у липні 2023 року, що на 7% вище, ніж у квітні 2023 року.

«На відміну від призову на військову службу в інших країнах, в ІТ-секторі Росія зробила кроки щодо збереження робочої сили. Це, ймовірно, наголошує на особливо гострій нестачі в секторі після того, як близько 100 тисяч ІТ-фахівців покинули Росію у 2022 році. Це відповідає 10% робочої сили ІТ-сектору», – зазначають британські розвідники.

Зокрема, 4 вересня 2023 року президент РФ Володимир Путін підписав указ про збільшення віку звільнення від призову до армії для ІТ-фахівців із 27 до 30 років. У розвідці кажуть, «це показує, що мобілізація та заклик на військову службу в Росії посилили нестачу робочої сили у необоронному секторі».

«Напередодні президентських виборів у Росії, запланованих на березень 2024 року, російська влада, ймовірно, прагнутиме уникнути подальших непопулярних мобілізацій», – підсумували у Міноборони Британії.

Раніше британська розвідка висловила сумнів, що на кількість новобранців у армії РФ вплинуть передбачені зарплати і пільги.

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

В українській розвідці кажуть, що мобілізація в Росії не припинялася, зараз там розглядають можливість додатково призвати 450 тисяч осіб.

ЗСУ знищили 6 катерів РФ у районі окупованого лівобережжя Херсонщини – Гуменюк

Збройні сили України минулої доби знищили шість катерів сил РФ, які спробували відновити втрачені позиції з води під час маневрування серед островів уздовж окупованого лівобережжя Херсонщини. Про це в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) повідомила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

«На даному етапі можемо сказати, що ворог продовжує активізуватися там. Вишукує способи забезпечити собі більш щільну оборону. І в тому числі з напрямку самого Дніпра, з води. Але мінус шість човнів – це дуже красномовне, переконливе зведення, яке ми можемо зараз говорити за минулу добу. Так завершилась їхня (військ РФ – ред.) спроба закріпитися на тих позиціях, з яких попередньо були вибиті. Також ми продовжуємо нищити і особовий склад. І іншу техніку – гармати, міномети. Все те, чим вони намагаються обстрілювати правий берег і завдають мирному населенню суттєвої шкоди як у матеріальному сенсі, так і у фізичному. Оскільки, на жаль, є постраждалі за минулу добу на Херсонщині», – сказала Гуменюк.

За її словами, активізувалися російські сили і у повітрі. Вони не припиняють атак на правий берег Херсонщини керованими авіабомбами. БПЛА також скеровують в район, де проходять навчання «Сі Бриз», каже вона.

Сили РФ на Лівобережжі, наголошує Гуменюк, переважають і вони «дуже потужні».

У ранковому зведенні Генштабу ЗСУ про знищені катери РФ не йдеться. Повідомляється лише, що на Херсонському напрямку сили оборони продовжують вести контрбатарейну боротьбу, «знищувати склади забезпечення та наносити успішне ураження по тилах противника». Не згадують про знищені катери і в офіційних повідомленнях Міноборони РФ.

Вілкул прозвітував про «тривожні ніч та ранок» на Криворіжжі – є руйнування, але без жертв

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про поточну ситуацію в місті та околицях після ночі та ранку російських атак.

«Тривожні ніч та ранок. Ворог атакував Україну, в тому числі і наше місто, ракетами та ударними БПЛА типу Shahed-136/131. Було два комбіновані удари із застосуванням ракет та «шахедів». Головне – без втрат. На території Криворізького району та міста Кривий Ріг силами ПВК «Схід» було знищено 11 БПЛА. Це вибухи, що чули криворіжці вночі та вранці. У Криворізькому районі сталася пожежа – ліквідована», – написав Вілкул у Telegram.

Раніше сьогодні він повідомляв про вибухи у Кривому Розі.

Також, за словами Вілкула, у Гречаноподівській громаді пошкоджено 4 приватних будинки, декілька господарчих споруд. Інших обстрілів у Криворізькому районі не було.

«Загроза повторних атак залишається високою, тому дотримуйтесь правил повітряної тривоги», – звернувся він, і запевнив, що у Кривому Розі вся важлива інфраструктура, комунальний транспорт, соціальні та медичні установи працюють стабільно.

Повідомляється, що на Дніпропетровщині армія РФ також атакувала з допомогою авіації Нікополь, Марганецьку та Мирівську громади. Є деякі руйнування, але без втрат.

За даними Повітряних сил ЗСУ, минулої ночі було знищено 12 «шахедів» у межах Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей, а також один БПЛА невстановленого типу.

«Сєвєродонецьк – сучасне українське місто, яке зруйнувала Росія» – місцевий оператор дрону (відео)

Владислав Кравець – оператор і фотограф, який більшу частину свого життя провів у Сєвєродонецьку на Луганщині. Він вирішив дослідити рідне місто і почав із дрону знімати райони та цікаві місця Сєвєродонецька. На сьогодні у Владислава один із найбільших архівів Сєвєродонецька.

Місто змінилося після першої окупації і стало справді європейським, розповідає Владислав. Проте, після початку повномасштабного вторгнення Росії, а далі й окупації, Сєвєродонецьк перетворився на руїну. Про перші дні війни в Сєвєродонецьку, як рятувалися місцеві й як зараз живе місто – дивіться в інтерв'ю Радіо Свобода.

До Києва прибула міністр закордонних справ Німеччини

У понеділок, 11 вересня, до Києва приїхали міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок. Її візит раніше не анонсувався, ймовірно, з метою безпеки, повідомляє DW.

«Україна також захищає свободу й всіх нас з величезною мужністю і рішучістю. Так само як Україна стоїть за нас, вона також може покластися на нас», – заявила вона, прибувши до столиці України.

Німецька чиновниця додала, що зараз в Євросоюзі готується рішення про початок переговорів про вступ України.

«Результати судової реформи (в Україні – ред.) та законодавства щодо ЗМІ вже видно. Попереду ще імплементація антиолігархічного закону та боротьба з корупцією», – підкреслила Бербок.

Крім того, очільниця МЗС ФРН нагадала, що «повним ходом» триває підготовка до зими в Україні, але «незалежно від пори року», Німеччина «не припиняє підтримувати Україну в її захисті від російської агресії – економічно, військово, гуманітарно».

У Повітряних силах повідомили про 12 знищених вночі «шахедів»

Повітряні сили Збройних сил України повідомляють, що минулої ночі було знищено 12 ударних безпілотників Shahed-136/131, запущених Росією по Україні.

«Уночі 11 вересня 2023 року противник атакував ударними БПЛА типу Shahed-136/131 з південно-східного напрямку (Єйськ, Приморсько-Ахтарськ – РФ). Зафіксовано пуски 12 «шахедів» у напрямку Запорізької та Дніпропетровської областей. До відбиття удару залучено зенітні ракетні підрозділи, винищувальну авіацію, мобільні вогневі групи. В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії із протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України, знищено 12 Shahed-136/131 у межах Запорізької, Дніпропетровської та Миколаївської областей, а також один БПЛА невстановленого типу», – йдеться в повідомленні.

За даними військових, також армія РФ застосувала тактичну авіацію на Дніпропетровщині, випустивши із літаків Су-34/Су-35 протирадіолокаційні ракети Х-31П та керовані авіаційні ракети Х-59 – попередньо без втрат.

Сьогодні вночі у деяких України оголошувалась повітряна тривога.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України. Останнім часом, в тому числі, Одещину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Влада Бєлгородської області РФ повідомила про два збиті безпілотники

Влада Бєлгородської області повідомила про те, що в ніч на 11 вересня в Яковлівському міському окрузі було збито двох безпілотників. Про це повідомив губернатор регіону В’ячеслав Гладков, постраждалих немає. Безпілотники були збиті системою ППО, каже він. Фрагменти одного з дронів впали, за повідомленнями, на проїжджу частину поряд із приватним житловим будинком.

Про знищення безпілотників також відзвітували у Міноборони Росії.

Влада російських регіонів, що межують з Україною, регулярно повідомляє про обстріли і удари безпілотниками з боку ЗСУ після початку повномасштабного російського військового вторгнення. Київ ці інциденти не коментує.

ЗСУ звільнили частину Опитного під Донецьком – Маляр

За минулий тиждень Силам оборони України вдалось звільнити частину Опитного від Донецьком, розповіла в ефірі телемарафону заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

За її словами, Сили оборони мали протягом тижня «частковий усіх» у районі Новомайорського Донецької області (Маріупольський напрямок).

«На тих частинках і ділянках, де мали успіх, наші Збройні сили наразі закріплюються», – сказала вона.

10 вересня очільник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш розповів, що Збройні сили України зайняли частину селища Опитне на південь від Авдіївки в Донецькій області.

Напередодні голова МВА повідомляв про загострення ситуації в Авдіївці та поблизу неї – на північ від міста бій тривав трохи більше від доби.

У червні Барабаш заявив, що околиці Авдіївки, Водяне і Опитне – «вщент зруйновані».

Генералу Суровікіну знайшли нову посаду – ISW

Колишньому командувачу російського угрупування військ в Україні генералу Сергію Суровікіну знайшли нову посаду. Як пише американський Інститут вивчення війни (ISW), Суровікіна призначили головою Координаційного комітету з питань протиповітряної оборони при Раді міністрів оборони СНД.

Аналітики посилаються на дані кількох маловідомих і місцевих російських ЗМІ, які 10 вересня повідомили, що Рада міністрів оборони СНД одноголосно проголосувала за призначення Суровікіна головою комітету протиповітряної оборони. За повідомленнями, тепер Суровікін відповідатиме за нагляд за функціонуванням об’єднаної системи протиповітряної оборони держав-учасниць СНД.

Державні і пов’язані з Кремлем ЗМІ водночас не повідомляли про нове призначення Суровікіна і взагалі не згадують його після того, як 23 серпня президент Росії Володимир Путін звільнив його з посади командувача ПКС.

«Раніше ISW оцінювало, що перехід Суровікіна на керівну посаду в СНД узгоджується з попередніми моделями російського військового керівництва переміщення опальних і неефективних командирів на периферійні посади, далекі від України, без повного звільнення їх із російської армії», – кажуть в Інституті вивчення війни.

Днями повідомлялося, що біографія Суровікіна зникла з сайту Міністерства оборони Росії.

Колишній командувач російського угрупування військ в Україні не з’являвся на публіці понад два місяці, з моменту заколоту ПВК «Вагнер» 24 червня. Газета The New York Times з посиланням на американських чиновників повідомляла, що Суровікін заздалегідь знав про заколот. Через кілька годин після його початку російська влада опублікувала відео, на якому він закликає найманців повернутися на їхні місця дислокації.

ЗМІ та різні телеграм-канали повідомляли, що Суровікін після заколоту фактично був позбавлений волі, але перебував не в СІЗО, а в іншому місці. Стверджувалося, що його допитували щодо можливої причетності до організації збройного походу на Москву, організованого нині покійним Євгеном Пригожиним.

4 вересня журналістка Ксенія Собчак опублікувала фотографію з Суровікіним нібито у Москві. Вона не повідомила, звідки у неї це фото. Про звільнення Суровікіна також написала газета The New York Times з посиланням на двох американських чиновників та людину, близьку до Міноборони Росії.

Сергій Суровікін командував російськими військами в Україні з жовтня 2022-го до січня 2023 року. З його іменем пов’язували зокрема кампанію ударів по енергосистемі України, а також відступ із Херсона та всієї правобережної частини Херсонської області. У січні його перевели на посаду заступника командувача у підпорядкування глави генштабу Валерія Герасимова. У серпні російський генерал був – як повідомляли ЗМІ – офіційно знятий із посади голови Повітряно-космічних сил Росії. Тоді повідомляли, що Суровікін не звільнений з армії, він залишається у розпорядженні Міноборони РФ. Кремль це не підтверджував та не спростовував.

ЗСУ звільнили частину Опитного: деталі. Коли будуть ATACMS? G20: США і РФ задоволені

  • Генштаб ЗСУ тепер офіційно підтвердив те, що українські військові висадилися і закріпилися на Лівому – окупованому березі Дніпра. У Росії тим часом продовжують звітувати про успішно відбиті атаки. Які операції там проводять ЗСУ і яка загалом ситуація на півдні? Говоримо з головою пресцентру Сил оборони півдня України Наталією Гуменюк.

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:00 на @Радіо Свобода:

  • Джо Байден близький до ухвалення рішення про передачу Україні ракет ATACMS дальнього радіусу дії. Про це пише видання Financial Times, посилаючись на джерела в адміністрації президента США. Чому Байден вагається? У чому перевага ATACMS над британськими Storm Shadow і французькими Scalp, які вже має ЗСУ? Та коли українська армія зможе їх застосувати?
  • Росія зосередила близько 420 тисяч військових на окупованих українських територіях. В тому числі в Криму. Про це повідомляють в головному управління розвідки. Який план в армії РФ на осінь та зиму? Для чого стягують війська і чи вистачить російській армії сил нападати?
  • Країни G20 погодили декларацію за результатами саміту в індійському Нью-Делі. В остаточному документі країни не засудили військове вторгнення Росії в Україну. В Україні офіційно засудили таке комюніке. А от в Росії результатами саміту задоволені. Чи означає це, що Росія може вийти з міжнародної ізоляції? Що це означає для української дипломатії? Поговоримо.

У ЗСУ кажуть, що втрати військ РФ на війні в Україні перевищили 269 тисяч осіб

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила 269 210 своїх військових, зокрема 580 – за останню добу, повідомив вранці 11 вересня Генеральний штаб Збройних сил України.

Серед інших втрат Росії у війні Генштаб наводить такі:

  • танки – 4560 (6 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини – 8767 (+12)
  • артилерійські системи – 5839 (+28)
  • РСЗВ – 760
  • засоби ППО – 512 (+3)
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4628 (+35)
  • крилаті ракети – 1455
  • кораблі /катери – 19
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 8370 (+32)
  • спеціальна техніка – 877 (+5).
Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 31 тисячі загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Радіо Свобода вимагає звільнити Владислава Єсипенка на тлі санкцій ЄС проти причетних до його справи співробітників ФСБ

Керівництво Радіо Свобода вчергове вимагає негайно звільнити позаштатного журналіста проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Владислава Єсипенка. Відповідну заяву озвучив виконувач обов’язків президента Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL) Джеффрі Гедмін.

«Я вдячний нашим європейським партнерам за їхню готовність притягнути до відповідальності винних у несправедливому ув’язненні та нелюдському поводженні з Владиславом Єсипенком. Владислава треба негайно відпустити до дружини та маленької доньки», – заявив Джеффрі Гедмін на тлі ухвалених днями санкцій ЄС проти причетних до справи Єсипенка співробітників ФСБ.

8 вересня Європейський союз розширив список осіб, які перебувають під санкціями за порушення прав людини в окупованому Криму. До списку увійшли шестеро осіб – більшість фігурантів брали участь у переслідуванні, тортурах або ув’язненні позаштатного журналіста проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії Владислава Єсипенка.

10 березня 2021 року позаштатний журналіст проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» перестав виходити на зв’язок із рідними – невдовзі стало відомо, ФСБ Росії затримала чоловіка, звинувативши його у «зв’язках з українськими спецслужбами» та «зберіганні й перевезенні боєприпасів».

18 серпня 2022 року Верховний суд Криму, підконтрольний Росії, пом’якшив вирок Єсипенку до п’яти років колонії загального режиму та штрафу 110 тисяч рублів. Спочатку журналіста засудили до шести років позбавлення волі в колонії загального режиму та штрафу в розмірі 110 тисяч рублів. Російське обвинувачення вимагало для Єсипенка 11 років позбавлення волі.

У Міністерстві закордонних справ України назвали «політично вмотивованим» винесений Єсипенку вирок. Держдепартамент США засудив вирок Єсипенку, назвавши його «ще одним прикладом зловживань російської окупаційної влади у Криму». Сам Єсипенко стверджує, що російські силовики його катували, зокрема електрикою, домагаючись свідчень.

Влада повідомляє про вибухи у Кривому Розі

У Кривому Розі 11 вересня пролунали вибухи, повідомив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

«Кривий Ріг. Вибухи. Нічого не знімаємо та не викладаємо в інтернет», – написав він у Telegram.

У Дніпропетровській області та південно-східних областях оголошено повітряну тривогу.

«Всю офіційну інформацію про ситуацію в області ОВА надасть по завершенню тривоги», – зазначив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

Російські війська 8 вересня завдали удару по Кривому Рогу, загинув поліцейський, понад 70 людей зазнали поранень.

Війська РФ регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG