Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

На Бахмутському напрямку тривають жорсткі бої – Генштаб

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про оперативну ситуацію на фронті за минулу добу. Повідомляється, що напередодні відбулося понад 30 бойових зіткнень.

«На Бахмутському напрямку Сили оборони мають частковий успіх в районі Кліщіївки Донецької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах, тривають жорсткі бої», – йдеться у зведенні.

Згідно з повідомленням, на Мелітопольському напрямку Сили оборони продовжують наступальну операцію, «завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці».

Розпочалася п’ятсот шістдесят п’ята доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

Росія побудувала нові ангари для зберігання техніки біля кордону з Фінляндією – ЗМІ

Росія після тривалої перерви облаштовує військові бази на кордоні з Фінляндією. Про це повідомила найбільша фінська телерадіокомпанія Yle на основі аналізу супутникових знімків військової бази Алаккурті на південному заході Мурманської області та військового складу у Петрозаводську.

На знімках Алаккурті виразно видно нові споруди, зокрема ангари для зберігання техніки. Військовий експерт, якого журналісти попросили прокоментувати отримані зображення, пояснив, що кожен із нових ангарів (всього їх – три) має площу 2500 квадратних метрів, і в кожному з них може розміститися до 40 бронетранспортерів – тобто техніка для одного батальйону.

На території складу танків та артилерії в Петрозаводську, що поблизу фінського кордону, експерти також виявили одну нову будівлю.

Зазначається, що поки нові ангари будуть використовуватися не стільки для зміцнення військових частин, що охороняють кордон, скільки для ремонту техніки та відправлення її на фронт в Україну.

На думку низки фінських військових експертів, поки триває повномасштабна війна в Україні, Росія не має необхідних людей і техніки для реалізації планів міністра оборони Сергія Шойгу щодо посилення військ на кордоні з Фінляндією. Про такі плани глава російського військового відомства заявляв двічі – у грудні минулого року і в серпні поточного року.

На початку квітня Фінляндія офіційно стала членом НАТО. Заявку від країни, яка дотримувалася нейтралітету, на приєднання до військового союзу було подано у травні 2022 року на тлі російського збройного нападу на Україну. Фінська влада зазначила, що керувалася міркуваннями безпеки, оскільки країна має досить протяжний кордон із Росією – понад 1300 кілометрів. Російська влада заявила, що у відповідь на приєднання Фінляндії до Альянсу вживе заходів «як військово-технічного, так і іншого характеру».

Військові попереджають про загрозу ударів дронів на півночі

У Сумській області зафіксовано групу дронів Shahed, повідомило командування Повітряних сил увечері 10 вересня.

«Група «Шахедів» на Сумщині, рухається у західному напрямку! Можливе поширення тривог за вектором переміщення ударних БпЛА», – попередили військові.

Згодом Повітряні сили заявили про загрозу застосування ударних безпілотників у Чернігівській області. У обох областях наразі триває повітряна тривога.

Раніше військові також попереджали про активність російської тактичної авіації на східному та південно-східному напрямках.

Минулої ночі армія РФ запустила по Україні 33 ударних безпілотники Shahed-136/131. За даними ЗСУ, випустили їх із північного напрямку, а саме з Курська. Найбільше безпілотників, понад 20 збили в районі Києва.

За повідомленнями влади, уламки впали у Святошинському, Шевченківському та Подільському районах. Більшість впали на відкриту, незабудована територію. Пошкоджені автомобілі, тролейбусні лінії електропередач, дорожнє покриття. У Подільському районі є один постраждалий.

Нетаньягу застеріг ізраїльтян від поїздок до Умані: «забагато єврейської крові пролито в Європі»

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу застеріг громадян Ізраїлю від поїздок до України на Рош га-Шана. Про це він заявив 10 вересня, передають місцеві медіа.

«Це надзвичайно небезпечно. Люди мають зрозуміти, що вони наражають себе на небезпеку. Надто багато єврейської крові вже пролито в Європі. Як ми можемо йти на такий ризик?» – цитує голову уряду видання i24News.

Він також заявив про відсутність достатньої кількості укриттів в Україні.

Голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець повідомив на початку вересня, що в Умані на Черкащині від 11 до 21 вересня запровадять особливий режим в’їзду й виїзду та пересування містом у зв’язку зі святкуванням Рош га-Шана.

Цього року Рош га-Шана припадає на 15-17 вересня.

Минулого року СБУ і поліція також рекомендували паломникам-хасидам утриматися від візиту до України через повномасштабну війну. Місцева влада повідомляла, що оскільки паломники все одно прибувають, то в місті облаштували для них 21 укриття.

За даними Об’єднаної єврейської общини України, торік на святкування юдейського нового року (Рош га-Шана) до Умані приїхали понад 23 тисячі хасидів.

Хасиди традиційно приїжджають святкувати його до могили цадика Нахмана в Умані Черкаської області. 2021 року Умань відвідали понад 29 тисяч паломників-хасидів.

Обстріл волонтерів на Донбасі: двох поранених госпіталізували в Дніпрі – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський прокоментував удар по машині волонтерів поблизу Часового Яру в Донецькій області.

«Пряме влучання з ПТРК. Станом на цей час точно відомо, що загинув канадієць Ентоні Ігнат. На жаль, імовірно, теж загинула іспанка Емма Ігуаль. Мої співчуття рідним», – сказав він у вечірньому зверненні 10 вересня.

За словами Зеленського, ще двох поранених – громадянина Німеччини Мавіка Рубена та громадянина Швеції Йохана Матіаса доправили до лікарень у Дніпрі. Там вони отримують «необхідну допомогу».

«Цей російський обстріл знов-таки підтверджує, наскільки близькою є війна проти України для всіх у світі, хто дійсно цінує людське життя і хто вважає спільним моральним обовʼязком людства зупинити терор і перемогти зло», – додав президент.

Раніше 10 вересня волонтерська організація Road to Relief повідомила про загибель двох своїх волонтерів на Донбасі. Це громадянка Іспанії Емма Ігуаль та канадієць Ентоні Ігнат.

Повідомляється, що напередодні четверо членів команди Road to Relief вирушили зі Слов’янська в напрямку Бахмута, щоб оцінити потреби мирних жителів у регіоні. Після того, як вони проїхали Часів Яр, їхнє авто потрапило під обстріл військ РФ. В результаті чого транспортний засіб перекинувся і загорівся.

Російська сторона повідомлення не коментувала.

Як йдеться на сторінці Road to Relief, організація займається евакуацією цивільних на Донбасі. Ще раніше допомагала цивільному населенню Херсонщини.

Обстріли Сумщини: ОВА повідомляє про понад 120 вибухів протягом дня

Російські війська 24 рази обстріляли Сумську область протягом дня, повідомляє місцева обласна військова адміністрація увечері 10 вересня.

«Зафіксовано 123 вибухи. Обстрілів зазнали Есманська, Хотінська, Новослобідська, Зноб-Новгородська, Краснопільська, Великописарівська, Білопільська, Шалигинська, Юнаківська громади», – йдеться в зведенні.

Обстріли велися переважно з мінометів, також у двох громадах зафіксували артилерійські удари. По Хотінській громаді російські війська били з літаків та гелікоптерів, також запускали некеровані авіаційні ракети.

У Новосолобідській громаді обстріл пошкодив вишку мобільного зв’язку.

Про постраждалих ОВА не повідомляє.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Єврокомісія: авто з номерами РФ можуть не впускати до ЄС із Росії як заборонений імпорт

Єврокомісія підтвердила інтерпретацію санкційного законодавства щодо Росії, згідно з якою в’їзд до країн Європейського союзу на зареєстрованих у Росії автомобілях може розцінюватись як заборонений імпорт. Посилання на відповідний документ Єврокомісії – роз’яснення щодо застосування санкцій станом на 8 вересня – першим опублікувало російське видання «РБК».

Раніше повідомлялося про декілька випадків арешту на митниці в Німеччині зареєстрованих у Росії автомобілів, на яких російські громадяни намагалися в’їхати до країни. Митники посилалися на санкційні норми ЄС. При цьому в інших країнах Євросоюзу про такі випадки не повідомлялося, і в Німеччині відомо лише про кілька таких випадків.

Проте з роз’яснення Єврокомісії випливає, що, згідно з чинним санкційним режимом, в’їзд до ЄС зареєстрованих у Росії автомобілів справді може розглядатися як заборонений імпорт.

«Немає значення, чи використовується транспортний засіб у приватних чи комерційних цілях, якщо він підпадає під митні коди, перелічені у додатку XXI (у тому числі код 8703), походить з Росії або експортується з неї. Найчастіше це стосується транспортних засобів, що мають російські номерні знаки та зареєстровані в Росії», – йдеться в документі Єврокомісії.

У згаданому додатку перераховані товари, ввезення яких із Росії до ЄС заборонено. Якщо трактувати роз’яснення Єврокомісії буквально, як це роблять опитані «РБК» експерти, слід припустити, що митні органи країн ЄС можуть не пропустити до Євросоюзу не тільки автомобілі, а й особисті речі росіян, включаючи ноутбуки, смартфони, фотокамери, косметику, валізи та туалетний папір.

При цьому наголошується, що пояснення Єврокомісії, хоч і опубліковані на її офіційному сайті, мають рекомендаційний характер, оскільки «тлумачити законодавство ЄС уповноважений лише Європейський суд». Наскільки митники на практиці керуватимуться цими поясненнями – неясно. Посольство Росії у Фінляндії, проте, вже випустило рекомендацію утриматися від поїздок до країни машинами з російськими номерами.

Представники влади ФРН раніше в розмові з російською службою Радіо Свобода зазначали, що хоча список заборонених до ввезення речей і набув чинності ще в червні, митний контроль «проводиться вибірково і орієнтований на особливі ризики».

При цьому, на думку опитаних Радіо Свобода фахівців, формальна заборона практично не втілюється в життя, оскільки митним органам необхідно доводити, що предмети, що вилучаються, і речі зроблені в Росії, що пов’язано зі значними витратами часу. Тому де-факто проблеми на кордоні у росіян могли виникнути через автомобілі, але не ноутбуки чи косметику. Ці думки, однак, висловили ще до роз’яснень Єврокомісії від 8 вересня.

Після широкомасштабного російського вторгнення в Україну ЄС запровадив щодо Росії 11 пакетів санкцій. У Євросоюзі наголошують, що основна мета санкцій – обмежити можливість російської влади отримувати доходи та фінансувати війну.

Медіа: Угорщина планує замінити російське ядерне паливо в своїй АЕС на французьке

Угорський уряд планує перевести атомну електростанцію в Паксі на французьке паливо замість французького – про це повідомив сайт Telex 10 вересня.

За даними журналістів, це один із пунктів програми до 2034 року, яку представив прем’єр-міністр Віктор Орбан. Він оголосив її на закритій зустрічі з членами Угорського громадянського форуму.

«Енергетична самодостатність, яка включатиме роботу атомної станції в Пакші на французькому паливі замість російського», – йдеться в переліку, який цитує видання.

Об’єкт у Пакші, єдиній атомній електростанції в Угорщині, був побудований у 1980-х роках за радянськими технологіями. У серпні 2022 року Угорщина видала дозвіл, який дав змогу російському «Росатому» побудувати два нових ядерних реактори.

У липні 2023 року міністр закордонних справ Угорщини висловив очікування, що «Росатом» побудує два нових реактори на АЕС «Пакш» до 2030 і 2031 років.

Київ закликає Захід до запровадження санкцій проти ядерної енергетики РФ. Українська сторона, серед іншого, стверджує, що «Росатом» через компанії, які входять до його структури, закуповує технології, які потім використовуються російським ВПК.

Генштаб: ЗСУ протягом дня відбивали російські атаки на чотирьох напрямках

За добу на фронті відбулося 25 бойових зіткнень, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні 10 вересня.

За даними штабу, російська армія протягом доби завдала п’яти ракетних та 81 авіаційний удар по українських позиціях та населених пунктах, а також здійснила 27 обстрілів із реактивних систем залпового вогню.

За зведенням, Сили оборони стримують та відбивають російські атаки:

  • на Бахмутському напрямку біля Оріхово-Василівки, Кліщіївки та Курдюмівки
  • на Авдіївському напрямку – в районах Кераміка та Авдіївки
  • біля Мар’їнки, де ЗСУ відбили, за зведенням, 11 атак російської армії
  • на Запорізькому напрямку – поблизу Роботиного

Крім того, ЗСУ продовжують наступальну операцію на Мелітопольському та Бахмутському напрямках, додає штаб:

«В результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх в районах Кліщіївки Донецької області та Роботиного Запорізької області, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах».

Командування звітує про 10 авіаударів та вісім артилерійських ударів по місцях зосередження російського особового складу та військової техніки.

Раніше 10 вересня голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш повідомив, що ЗСУ зайняли частину Опитного поблизу Авдіївки.

«Викрали, катували, а тепер судять у Москві». Історія херсонського волонтера, який вивозив людей з окупації

Юрій Кайов – підприємець і волонтер з Херсону, який потрапив у російський полон, його звинувачують у «підготовці міжнародного тероризму». Зараз він перебуває в СІЗО «Лефортово» у Москві.

Як чоловік пережив допити в окупованому Мелітополі та тортури в російських катівнях рідного Херсону, проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розповіла дружина українця Ольга Кайова. Читайте і дивіться за лінком

ЗМІ: доповідачка ООН назвала тортури «частиною політики» Росії в Україні

Задокументована кількість випадків використання тортур на окупованих територіях України та щодо українських полонених з боку представників російських силових структур свідчить про те, що тортури стали частиною системної політики, яку здійснює Росія в Україні. Про це заявила спеціальна доповідачка ООН з питань тортур Еліс Джилл Едвардс, повідомляє видання The New York Times 10 вересня.

Едвардс здійснила семиденну поїздку до України та за її підсумками заявила, що тортури з боку російських військових та представників інших силових структур не можна назвати випадковістю чи окремими інцидентами.

«Катування організовані так, що є частиною державної політики залякування та покарання з метою отримати інформацію або визнання», – заявила спеціальна доповідачка ООН.

Вона додала, що отримала свідоцтва про тортури струмом, побиття, імітацію страт, погрози насильством, примус до тривалого перебування в одній позі та інших методах тортур, метою яких у тому числі є приниження людини, яка опинилася в ув’язненні на окупованих Росією територіях або в полоні.

За словами Едвардс, вона має свідчення утримання цивільних осіб у тісних приміщеннях чи підвалах. Декілька людей, які пережили російський полон, зізналися їй, що непритомніли від побоїв і ударів струмом, а також відзначали втрату пам’яті через тортури.

Як заявила представниця ООН, йдеться про дії, схвалені керівництвом Росії – принаймні, неформально. На підтвердження такого припущення свідчить той факт, що російська влада відмовляється розслідувати повідомлення про тортури. Едвардс розповіла, що кілька разів зверталася до російської влади із закликом звернути увагу на випадки насильства з боку силових відомств та військових, проте відповіді не отримала.

9 вересня в Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що раніше на звільнених від російської окупації українських теренах виявили 80 імпровізованих в’язниць, де в нелюдських умовах утримувалися громадяни України.

У листопаді 2022 року Управління Верховного комісара ООН з прав людини випустило доповідь, присвячену поводженню з військовополоненими під час повномасштабної війни в Україні. У ньому також йшлося про жорстоке ставлення і тортури щодо українських військовополонених, а також мирних жителів.

Російська влада відкидає повідомлення про тортури і, навпаки, звинувачує українських військовослужбовців у тортурах та вбивствах російських військовополонених. Про подібні випадки в ООН також заявляли, не стверджуючи при цьому, що вони мають систематичний характер. Реакції російської влади на останні заяви представниці ООН наразі немає.

ОВА: російська армія обстріляла Херсон, поранена жінка

Російські війська атакували Херсон, повідомила обласна державна адміністрація 10 вересня.

За повідомленням, обстріл Суворовського району міста стався близько 17:30.

«Мінно-вибухову травму та поранення шиї отримала 69-річна херсонка. Їй на допомогу прямує «швидка», – повідомляє влада області.

Напередодні одна людина на Херсонщині загинула через російський обстріл.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Лула да Сільва: Путіна не заарештують на саміті G20 у Бразилії в 2024-му

Президент Бразилії Луїс Ігнасіо Лула да Сільва заявив, що президента Росії Володимира Путіна не заарештують на саміті «Групи двадцяти» у 2024 році, якщо той вирішить особисто взяти у ньому участь. Він підтвердив, що запрошує російського президента на наступну зустріч G20 у Ріо-де-Жанейро та гарантує його безпеку.

Цього року Путін не приїхав на саміт G20 до Делі. Росію представляє міністр закордонних справ Сергій Лавров. Також Путін не відвідав саміт БРІКС у Йоганнесбурзі: він брав участь у засіданнях відеозв’язком.

У суботу країни G20 погодили декларацію, в якій безпосередньо не засудили військове вторгнення Росії в Україну. У документі сказано лише, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей та принципів Хартії ООН, утримуватися від загроз та дотримуватися принципу територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої з держав.

Цю декларацію розкритикувало Міністерство закордонних справ, назвавши текст «слабким».

Бразилія підписала Римський статут, що лежить в основі діяльності Міжнародного кримінального суду.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі у березні виписав ордер на арешт Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. МКС підозрює їх у насильницькій депортації українських дітей до Росії.

«Це схоже на риболовлю»: як дрони нищать російську техніку біля Бахмуту

Місто, за яке тривали найзапекліші бої взимку та навесні, зараз значно менше згадують на тлі наступу ЗСУ на півдні. Водночас біля Бахмуту українська армія наступає на флангах, займає стратегічні висоти. Війська РФ намагаються контратакувати.

Про специфіку використання дронів на цьому напрямку в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії. Дивіться і читайте про це тут

Гуменюк: російська армія намагається перекидати резерви з Криму на південь материкової України

Російська армія намагається активно перекидати резерви з анексованого Криму до Запорізької та Херсонської області, заявила голова пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі українського телемарафону, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

Для цього ворог використовує Керченський міст, щоб доставляти особовий склад та техніку.

Водночас речниця оперативного командування «Південь» наголосила, що потреба в перекиданні резервів до Херсонської та Запорізької областей говорить про «результативну роботу Збройних сил України».

На її думку, російські війська намагаються оперативно відновлювати втрати, проте військові, які прибули до окупованих південних регіонів України, не знають географії тієї оперативної зони, до якої вони потрапляють.

Раніше Гуменюк наголосила, що росіяни не можуть у повному обсязі використовувати Керченський міст – обсяги перевезення вантажів, техніки та людського ресурсу значно скоротилися.

На початку вересня у Керчі помітили велику колону російської військової техніки. Як повідомляв кореспондент Крим.Реалії, через центральний район міста пройшли військові вантажні автомобілі, КАМАЗ та УРАЛ.

ДСНС: в Ізюмському районі підірвався комбайн, водій зазнав легких поранень

У Харківській області знову підірвалася сільськогосподарська техніка, повідомила місцева Державна служба з надзвичайних ситуацій 10 вересня.

За повідомленням, комбайн марки Claas підірвався на російській міні біля села Андріївка Ізюмського району.

«За попередньою інформацією, комбайнер отримав легкі поранення від уламків скла і відмовився від госпіталізації. Для обстеження прилеглої до місця вибуху території залучено піротехнічний розрахунок ДСНС», – йдеться в повідомленні.

Завдяки рятувальникам, ще дві одиниці сільськогосподарської техніки вдалося евакуювати з поля без втрат.

Як повідомив Червоний хрест у травні 2023 року, через забруднення мінами багато родючих сільськогосподарських угідь стали непридатними для використання на роки.

Місцева влада регулярно повідомляє про випадки підриву цивільних на вибухових пристроях, зокрема, в деокупованих частинах Херсонської та Харківської областях.

За даними ДСНС, потенційно небезпечними через замінування є третина від загальної площі України.

Лідери G20 на саміті в Індії підтримали Україну, але не засудили РФ. Оцінки світових ЗМІ

Лідери країн «Групи двадцяти» на саміті в індійській столиці Нью-Делі мали обговорювати передусім проблеми Глобального Півдня, натомість значну частину часу і фінальної Декларації вони присвятили проблемі війни Росії в Україні.

У документі вони підтримали Україну, але не зуміли дійти згоди у тому, щоб засудити дії Москви. Читайте про це за лінком

Україна змогла завантажити неросійське ядерне паливо в один із реакторів Рівненської АЕС – Міненерго

Україна вперше завантажила ядерне паливо компанії Westinghouse Electric Sweden (американське підприємство у Швеції) в один з реакторів Рівненської АЕС, повідомила у неділю пресслужба Міністерсттва енергетики України.

«Україна продовжує курс на зміцнення енергетичної незалежності і показує світові приклад того, як можна усунути державу-терориста Росію з ринків ядерних технологій. Зокрема, у реактор ВВЕР-440 Рівненської АЕС завантажили першу партію ядерного палива, яке було вироблено компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участі фахівців українського НАЕК «Енергоатом». Раніше реактори цього типу працювали тільки на ядерному паливі російського виробництва», – повідомила пресслужба відомства.

Профільний міністр Герман Галущенко заявив, що «це великий день для української енергетики, для нашого співробітництва із США і Швецією, де розташований відповідний завод».

За даними Міненерго, контракт на постачання відповідних паливних збірок ВВЕР-440 було укладено у вересні 2020 року.

Наразі в Європі працюють 17 блоків ВВЕР-440, які донедавна не мали альтернативи російському паливу.

Двоє іноземців-волонтерів загинули на Донбасі через російський обстріл

Через обстріл гуманітарного конвою волонтерської організації Road to Relief на Донбасі загинуло двоє іноземних волонтерів – громадян Іспанії та Канади, повідомила організація 10 вересня на своїй сторінці в Instagram. Згідно з повідомленням, загиблими є громадянка Іспанії Емма Ігуаль та канадієць Ентоні Ігнат.

Повідомляється, що напередодні четверо членів команди Road to Relief вирушили зі Слов’янська в напрямку Бахмута, щоб оцінити потреби мирних жителів у регіоні.

Після того, як вони проїхали Часів Яр, їхнє авто потрапило під обстріл військ РФ. В результаті чого транспортний засіб перекинувся і загорівся. Крім загиблих Емми Ігуаль та Ентоні Ігната, в авто були також німецький медик-волонтер Рубен Мавік і волонтер зі Швеції Йоган Матіас Тир.

Як передає агенція AP, Ентоні Ігнат загинув на місці, а загибель Емми Ігуаль згодом підтвердили в МЗС Іспанії. У волонтерів з Німеччини та Швеції тяжкі поранення й опіки, але їх стан – стабільний.

Російська сторона повідомлення не коментувала.

Як йдеться на сторінці Road to Relief, організація займається евакуацією цивільних на Донбасі. Ще раніше допомагала цивільному населенню Херсонщини.

МЗС Румунії викликало тимчасового повіреного у справах РФ через виявлення нових уламків БПЛА

Міністерство закордонних справ Румунії викликало тимчасового повіреного у справах РФ через виявлення нових уламків безпілотника на території країни.

Як йдеться у пресрелізі МЗС, румунська сторона висловила протест через порушення свого повітряного простору після виявлення «фрагментів безпілотників, подібних до тих, які використовують російські війська» у війні проти України.

Також там засудили «систематичні, невиправдані та жорстокі» атаки РФ на українське населення та цивільну інфраструктуру.

Реакція МЗС з’явилася після того, як президент Румунії Клаус Йоганніс заявив 9 вересня, що ідентифікація нових фрагментів безпілотника на кордоні Румунії з Україною є абсолютно неприйнятним порушенням суверенного повітряного простору Румунії, союзника НАТО.

У своїй заяві Йоганніс сказав, що «він поінформував генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа про уламки безпілотника – другого, що впав на території Румунії протягом тижня – і що Столтенберг підтвердив повну солідарність Альянсу з Румунією».

Раніше перед тим, у Міністерстві оборони Румунії 9 вересня розповіли, що «нові фрагменти безпілотника, подібного до тих, що використовувалися російськими військовими для обстрілу українських портів на Дунаї, були знайдені на території країни».

Ще 5 вересня президент Румунії – члена НАТО – Клаус Йоганніс повторював тези Міністерства оборони цієї країни про те, що жоден безпілотник, зокрема – російський, не впав на території Румунії.

4 вересня українська влада заявила, що російський безпілотник впав на територію Румунії після атак РФ на порт Ізмаїл. У МЗС України навіть заявили про готовність надати відповідні фотодокази. Але влада Румунії інформацію на той час заперечувала. Міністр оборони Ангел Тілвар тоді заявив, що «жодного разу засоби нападу, застосовані Російською Федерацією, не створювали прямих військових загроз території або територіальним водам Румунії».

Наприкінці квітня Міністерство оборони Польщі повідомило, що в місті Замость неподалік Бидгоща знайдено «залишки невпізнаного військового об’єкта». За даними польських ЗМІ, найімовірніше, це була російська ракета, запущена з території Білорусі в бік України ще в середині грудня минулого року.

Якраз тоді під час масованого обстрілу України на радарах був зафіксований об’єкт, що прилетів до Польщі з Білорусі. За повідомленнями, його втратили з поля зору біля міста Бидгоща, а подальші пошуки не дали результатів. Саме в цьому районі згодом знайшли уламки ракети, схожої на російську Х-55. Польська армія таких ракет на озброєнні не має.

Коментуючи той інцидент, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак сказав, що військові йому про це не доповіли.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG