Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У ГУР розповіли, чого чекати від російської армії восени

Армія РФ восени продовжить атакувати територію України, зазначив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

«Чи можуть бути удари? Можуть. Чи намагаються зараз росіяни накопичувати ракети? Намагаються. Чи будуть комбіновані удари? Будуть. Чи будуть вони більш масовані ніж минулої зими? Ні, не будуть», – заявив він.

Юсов додав, що якщо оцінювати, чи буде цей осінньо-зимовий сезон важчим, чи «легшим» у сенсі забезпеченням енергетики – «це насамперед питання до енергетиків та уряду».

«Засобів ППО та ПРО стало більше, з цієї точки зору Україна краще готова до атак. Але зрозуміло, що ураження за минулу осінь та зиму теж були значними», – заявив представник ГУР.

Російські військові з 10 жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Атаки на енергетичні об’єкти припинилися на початку березня. Водночас споживачі в різних регіонах все ще лишаються без світла через обстріли, які пошкоджують цивільну інфраструктуру.

Сили РФ атакували прикордоння Чернігівщини, чоловік отримав тяжкі поранення – ОГП

Армія РФ знову атакувала прикордонне село на Чернігівщині, йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора.

У відомстві кажуть, що вранці 9 вересня російські війська із застосуванням артилерійського озброєння здійснили обстріл села Костобобрів Семенівської ОТГ.

«У результаті обстрілу тяжкі поранення отримав 68-річний місцевий житель. Його доставлено до лікарні для надання кваліфікованої медичної допомоги», – кажуть в об’єднаній територіальній громаді (ОТГ).

Також відомо про те, що внаслідок атаки були пошкоджені будівлі на території господарства потерпілого.

Війська РФ регулярно з різних видів озброєння обстрілюють Чернігівщину. При цьому Москва продовжує заперечувати обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

У Сімферополі палає військова частина: окупанти кажуть про «звичайне побутове загоряння»

На території однієї з військових частин в окупованому Сімферополі спалахнула пожежа, повідомляє проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

За словами радника російського голови Криму Олега Крючкова, нібито сталось «звичайне побутове загоряння».

«Працюють два пожежні автомобілі. Пожежу локалізовано», – написав він у своєму телеграм-каналі.

Місцеві телеграм-канали публікують відео події. Вони також стверджують, що перед загорянням було чути «бавовну».

Редакція Радіо Свобода не може перевірити дану інформацію з незалежних джерел в умовах окупації.

Починаючи з серпня 2022 року в Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ.

Скандал з «Юриком». Чи на часі художнє кіно про Маріуполь?

Чому кінострічку «Юрик» про події у Маріуполі розкритикували маріупольці, і як на це відповіли творці фільму? Що найбільше обурило жителів міста, які були там під час блокади? Чи варто знімати художні фільми про війну до її закінчення, і які історії можуть схвально сприйняти глядачі?

Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Читайте за лінком

Україна розчарована «слабкою» декларацією G20 – МЗС

Міністерство закордонних справ України висловило розчарування «слабким текстом» підсумкової декларації саміту G20 та «запропонувало свій варіант у частині щодо агресії Росії проти України».

«Україна вдячна партнерам, які намагалися включити в текст сильні формулювання. Водночас у частині щодо агресії Росії проти України «Групі двадцяти» немає чим пишатися», – зазначив речник МЗС Олег Ніколенко у фейсбуці.

Він додав, що, «вочевидь, участь української сторони у саміті G20 дозволила б його учасникам краще зрозуміти ситуацію». У цьому контексті речник МЗС акцентував, що принцип «нічого про Україну без України» залишається «ключовим як ніколи».

Речник МЗС також навів фрагмент тексту декларації із виправленнями формулювань «війна в Україні» на «війна проти України», «українська криза» на «російська війна або агресія проти України», «всі країни мають діяти відповідно до Статуту ООН» на «Росія має діяти відповідно до Статуту ООН» тощо.

«Ось як могли б виглядати основні елементи тексту, щоб бути більш наближеними до реальності», – зауважив Ніколенко.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, який зараз у рамках ротації головує в G20, повідомив, що учасникам «Групи двадцяти» вдалося погодити декларацію саміту в Делі, що проходить у ці вихідні. Моді також оголосив про ухвалення документа, головні розбіжності щодо якого пов’язували з російським вторгненням в Україну.

Моді назвав узгодження документа «результатом напруженої роботи».

У декларації йдеться про те, що всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Хартії ООН. Також наголошується, що необхідно утримуватися від погроз та дотримуватися принципу територіальної цілісності та політичної незалежності будь-якої з держав. Окремо наголошується на неприпустимості застосування або погроз застосування ядерної зброї.

Водночас у документі вказано, що є «різні погляди та оцінки ситуації» в Україні.

Агентство France-Presse у зв’язку з погодженням тексту декларації пише, що останніми роками країнам-членам G20 все важче знаходити консенсус, оскільки позиції ключових учасників об’єднання вкрай різняться з таких питань як війна Росії проти України, а також щодо заходів у рамках боротьби зі зміною клімату.

Раніше під час першого дня роботи саміту «Групи двадцяти» у Делі повідомлялося про прийняття до об’єднання Африканського союзу. Тепер у G20 двадцять один учасник, включаючи Євросоюз, який був єдиним повноправним членом-блоком.

На нинішньому саміті G20 не присутні лідери Росії та Китаю – Володимир Путін і Сі Цзіньпін. Замість російського президента на саміт у Делі прибув голова МЗС Сергій Лавров.

Україна домовилася з Японією про початок переговорів щодо гарантій безпеки – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Японії Йошімасою Хаяші, який перебуває з візитом в Україні, повідомляє пресслужба українського лідера.

Відомо, що вони домовились про початок перемов щодо гарантій безпеки.

«Привітав в Україні міністра закордонних справ Японії Хаяші Йошімасу. Домовилися розпочати переговори щодо двосторонньої угоди про гарантії безпеки в розвиток Декларації G7», – йдеться в повідомленні.

Зеленський подякував міністру за чітку позицію Японії, «яка сьогодні залишається ключовим партнером України в Азії та продовжує підтримку для нашої країни».

Міністр закордонних справ Японії Йошімаса Хаяші відвідує Україну 9 вересня з неоголошеним раніше візитом. Як повідомило Kyodo News, це перший візит міністра закордонних справ Японії в Україну відтоді, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що двосторонній договір із США щодо гарантій безпеки для України має бути схожим на «ізраїльську модель».

Декларація G7 про підтримку України передбачає двосторонні домовленості між Києвом та країнами G7 й іншими підписантами для посилення спроможностей оборони і розвідки України. Станом на 26 серпня, за словами Зеленського, до цієї декларації приєдналися майже 30 країн.

Ердоган закликав країни G20 задовольнити вимоги Росії щодо зернової угоди – Bloomberg

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав лідерів країн «Групи 20» (G20) задовольнити деякі вимоги Росії, щоб відновити дію зернової угоди, повідомляє Bloomberg із посиланням на неназваних осіб, знайомих із переговорами.

Туреччина просить сприяти страхуванню російського експорту продовольства і добрив лондонським банком Lloyd’s і знову підключити російські банки до системи SWIFT, пише видання, посилаючись на трьох турецьких чиновників.

За їхніми словами, Туреччина наполягає на тому, що шлях до поновлення угоди – це послаблення деяких санкцій, які, як стверджує Москва, заважають їй імпортувати сільськогосподарське обладнання, таке як трактори або запасні частини до них.

17 липня Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив і продовольства не виконано.

З 18 липня російські війська розпочали майже щоденні обстріли Одеської області, знищуючи портову інфраструктуру України.

У середині серпня німецька газета Bild повідомила, що Росія спільно з Туреччиною та Катаром готують нову угоду щодо зміни Чорноморської зернової ініціативи. За даними журналістів, країни-учасниці розробляють нову схему експорту російського зерна до бідних країн, згідно з якою Туреччина виступатиме як організатор, а Катар – як спонсор постачань.

8 вересня стало відомо, що ООН нібито пропонує Росії поновлення зернової угоди на вигідних для Москви умовах, включаючи фактичне скасування частини санкцій. Видання посилається на «таємного листа» генсекретаря ООН Антоніу Ґутерріша до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. В українському МЗС виступили із критикою такого кроку.

Одна людина загинула через обстріл РФ Сонячного на Херсонщині – ОВА

Російські військові вдень 9 вересня обстріляли селище Сонячне в Херсонській області, загинула людина, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Вдень російська армія вкрила вогнем Сонячне. Поцілили в приватні будинки. 48-річний чоловік загинув на місці. Обстріл продовжується. Будьте в безпечних місцях», – написав Прокудін у телеграмі.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

На Ставці розглянули план захисту критичної інфраструктури від ударів РФ – Зеленський

На засіданні Ставки верховного головнокомандувача 9 вересня розглянули реалізацію плану із захисту об’єктів енергетики і критичної інфраструктури від російських ударів, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Ставка. Реалізація плану захисту енергетики та критичної інфраструктури від російських ударів із неба. Захист портів Одещини та інфраструктури «зернового коридору». Захист прифронтових територій. Підготовка до зими. Доповіді прем’єр-міністра, Міністерства енергетики, Укренерго, Укргідроенерго, НАК «Нафтогаз», Генштабу. Усі доручення роздані. Робота триває», – написав він у телеграмі, не навівши подробиць.

Напередодні спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук на парламентському саміті «Групи семи» заявив, що Україна очікує на нові російські атаки на свою енергосистему восени та взимку.

«Я прошу країни «Групи семи» та Європейський союз бути готовими підтримати Україну та стійкість нашої енергосистеми», – сказав він.

Стефанчук назвав серед видів такої допомоги енергетичне обладнання: «електротехнічні лабораторії, арматуру, траверси, посилені бетонні опори, супутниковий зв’язок, резервні потужності та пальне».

Російські військові з 10 жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. У 2023 році Росія зменшила інтенсивність атак, а українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності, також допоміг відновити баланс імпорт електроенергії.

Атаки на енергетичні об’єкти припинилися на початку березня. Водночас споживачі в різних регіонах все ще лишаються без світла через обстріли, які пошкоджують цивільну інфраструктуру.

В ISW пояснили, про що свідчить «жорсткий» протест Росії через «низку недружніх» дій Вірменії

Міністерство закордонних справ Росії прямо відреагувало на нещодавні ознаки того, що уряд Вірменії може ставити під сумнів свої десятирічні відносини з Росією у сфері безпеки, пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Пряма реакція МЗС Росії на ці події вказує на те, що російський гнів через ознаки невдоволення Вірменії російськими гарантіями безпеки не обмежується ультранаціоналістичним інформаційним простором РФ, а включає російський уряд», – кажуть аналітики.

Так вони прокоментували рішення МЗС Росії викликати 8 вересня посла Вірменії для висловлення йому протесту з приводу «низки недружніх кроків», зроблених Єреваном, що стало ще однією ознакою напруженості між двома країнами.

У російському Міністерстві закордонних справ заявили, що послу висловили «жорсткий» протест через:

  • запуск Вірменією процесу ратифікації Римського статуту, який робить країну учасником Міжнародного кримінального суду в Гаазі (він видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Після ратифікації статуту вірменська влада має заарештувати Путіна, якщо він з’явиться в країні)
  • рішення провести військові навчання зі Сполученими Штатами
  • передачу гуманітарної допомоги Україні й візит до Києва дружини прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна Анни Акопян.

Раніше прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян розкритикував російський миротворчий контингент у Нагірному Карабаху, заявивши, що той не виконує своє завдання, а також заявив, що залежність Вірменії у сфері безпеки тільки від однієї країни, а саме Росії, була «стратегічною помилкою». За словами політика, Росія сама йде з Південного Кавказу. Він наголосив, що ніякі західні сили, про які говорять у Росії, не підштовхують Єреван до розриву з Москвою.

Згодом стало відомо, що у Вірменії з 11 по 20 вересня відбудуться спільні вірменсько-американські військові навчання EAGLE PARTNER 2023. Міноборони країни уточнило, що навчання пройдуть у рамках підготовки до участі у міжнародних миротворчих місіях.

Вірменія входить у військовий блок ОДКБ, поряд з Росією та ще кількома країнами, які раніше входили до СРСР. Вона підтримує партнерські відносини з НАТО. Перші спільні навчання військових США та Вірменії пройшли ще 2013 року.

«Калібри» з Чорного моря. Хто віддає накази?

Російський Чорноморський флот на третину залежить від командирів, пов'язаних з Україною. Такого висновку дійшли журналісти телепроєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, проаналізувавши понад 40 основних бойових суден ЧФ РФ.

14 липня 2022 року став одним із найтрагічніших днів у сучасній історії України. 29 людей загинули, понад 200 поранених. Подія сталася у місті Вінниця. Дві російські крилаті ракети «Калібр» вибухнули у центрі міста. Одна потрапила на проїжджу частину, а друга вразила торговельний центр.

За день до цього, 13 липня, дві ракети «Калібр» зруйнували один із цехів Запорізького трансформаторного заводу «Еліз», підприємство цивільного призначення. Тоді постраждали 16 людей. Також на Одещині цього літа російські ракети неодноразово руйнували морську та зернову інфраструктуру.

Усі ці ракетні атаки проводилися силами Чорноморського флоту Росії. Хто віддає ці накази? Хто командири цих кораблів? І чи є серед них українці чи офіцери, які тісно пов'язані з Україною? Читайте і дивіться про це тут

Втрати Росії у війні перевищили 268 тисяч військових – Генштаб

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила 268 140 своїх військових, зокрема 600 – за останню добу, повідомив вранці 9 вересня Генеральний штаб Збройних сил України.

Серед інших втрат Росії у війні Генштаб наводить такі:

  • танки ‒ 4544 (15 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8739 (+13)
  • артилерійські системи – 5789 (+36)
  • РСЗВ – 757 (+3)
  • засоби ППО ‒ 508 (+1)
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4588 (+18)
  • крилаті ракети ‒ 1455
  • кораблі /катери ‒ 19
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 8298 (+34)
  • спеціальна техніка ‒ 870 (+10).

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 31 тисячі загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Розвідка Британії: передислокація сил до Роботиного обмежує здатність Росії проводити наступ

Росія, цілком імовірно, передислокувала сили з інших районів лінії фронту, щоб замінити деградовані підрозділи навколо Роботиного в Запорізькій області, заявила розвідка Великої Британії.

«Ці передислокації, ймовірно, обмежують здатність Росії проводити власні наступальні операції на інших ділянках лінії фронту. Передислокація також, швидше за все, свідчить про тиск на російські оборонні лінії, особливо навколо Роботиного», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому 9 вересня у твітері Міністерства оборони Британії.

У розвідці також зауважили, що підрозділи Збройних сил України просунулися до багаторівневої головної лінії російської оборони на схід від міста Роботине.

«Українські піхотні сили продовжують поступове тактичне просування до російських позицій і пригнічують російські сили в цьому районі. Українські сили також продовжували тиск на російські позиції на південь від Бахмуту, маючи поступові здобутки між Кліщіївкою та Адріївкою», – йдеться в повідомленні.

У серпні стало відомо про звільнення Роботиного. Бійці 47-ї бригади Збройних сил України 23 серпня повідомили, що встановили український прапор над будівлею зруйнованої школи у Роботиному.

8 вересня Генштаб ЗСУ повідомив, що українські військові мали успіх в районах південніше від Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах.

Число постраждалих у Кривому Розі зросло до 74 – Вілкул

У Кривому Розі кількість постраждалих внаслідок вчорашнього ракетного удару РФ збільшилася до 74, повідомив голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

«У лікарнях міста перебуває 34 людей, троє з них – у тяжкому стані. Їм надається вся необхідна допомога», – написав він у телеграмі вранці 9 вересня.

Напередодні повідомляли про одного загиблого і 73 постраждалих.

Російські війська обстріляли Кривий Ріг вранці 8 вересня. Як уточнив керівник МВС Ігор Клименко, через російський удар зруйнована одна із адмінбудівель поліції – загинув поліцейський.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

ABC News: США, ймовірно, нададуть Україні ракети ATACMS

США, швидше за все, поставлять Україні далекобійні ракетні комплекси ATACMS для допомоги в її боротьбі з російськими військами, повідомляє ABC News із посиланням на офіційних осіб США.

«Вони будуть», – сказав один зі співрозмовників видання, водночас припустивши, що до офіційного оголошення плани можуть змінитися.

За словами іншого джерела, постачання ракет «розглядається» – і, ймовірно, їх включать до найближчого пакету американської допомоги Україні у відбитті російської агресії. При цьому, до моменту отримання ракет можуть пройти місяці, зазначив чиновиник.

Залежно від модифікації, далекобійність ракет ATACMS може перевищувати 300 кілометрів. Це дозволить Україні завдавати ударів по російських військах, які розташовані далеко за лінією фронту, – зокрема, в окупованому Криму. Раніше Вашингтон відмовлявся передавати Україні ракети ATACMS частково через побоювання, що це призведе до ще більшої ескалації конфлікту, частково через обмеженість запасу таких комплексів.

Тепер же США виявили, що на озброєнні у них більше ATACMS, ніж передбачалося спочатку, повідомили ABC News два чиновники. Хоча поки що неясно, наскільки виявлені комплекси придатні до експлуатації.

Раніше цього року Велика Британія і Франція поставили Україні ракети Storm Shadow (вони ж SCALP), офіційна далекобійність яких становить 250 кілометрів. Україна вже застосовувала їх для ударів по окупованих Росією територіях.

Київ місяцями просив у Вашингтону надати ATACMS.

Наприкінці травня президент США Джо Байден на запитання, чи вже час для США надати Україні далекобійні ракети ATACMS, відповів, що «це все ще на розгляді».

Генштаб повідомив про «невдалі спроби» військ РФ витіснити ЗСУ біля Авдіївки, Мар’їнки, Роботиного

Протягом минулої доби на фронті відбулося понад 30 бойових зіткнень, повідомив у ранковому зведенні 9 вересня Генеральний штаб Збройних сил України.

«У районі відповідальності ОСУВ «Хортиця» на Куп’янському, Лиманському і Бахмутському напрямках противник не полишає спроб прорвати оборону Збройних сил України в районах Синьківки, Новоєгорівки, Оріхово-Василівки і південно-східніше Діброви, а також повернути під свій контроль позиції в районах Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Для поповнення безповоротних втрат противник продовжує перекидати на зазначені напрямки резерви, комплектує штурмові групи переважно за рахунок ув’язнених», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, біля Авдіївки й Мар’їнки протягом доби загарбники здійснили понад 10 «невдалих спроб» витіснити українські підрозділи із займаних позицій.

«На Мелітопольському напрямку сили оборони продовжують наступальну операцію, завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. У свою чергу, противник перекидає на цей напрямок найбільш боєздатні частини зі складу повітряно-десантних військ та намагається відновити втрачене положення. Так, Силами оборони в районі Роботиного Запорізької області було відбито понад 10 таких спроб», – йдеться у зведенні.

У Генштабі додали, що протягом доби російські війська завдали 13 ракетних і 64 авіаційних ударів, здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях українських військ, так і по цивільних об’єктах.

Ракетний удар по Сумах: завершені роботи щодо ліквідації наслідків, врятовано двоє людей

Пізно ввечері 8 вересня рятувальники завершили ліквідацію наслідків ракетного удару армії РФ по Сумах, повідомляє обласна військова адміністрація.

«Підрозділами ДСНС завершено роботи з ліквідації наслідків ворожого ракетного удару», – йдеться в повідомленні.

В ОВА кажуть, що з-під завалів вдалося врятувати двох постраждалих — чоловіка 1953 року народження і жінку 1958 року народження.

Також відомо, що рятувальники очистили території приватних домоволодінь від залишків будівельних конструкцій. Було відновлено 58 кв. м. покрівель житлових будинків, а також закрито плівкою та іншими будівельними матеріалами 42 вікна.

Загалом для надання допомоги залучалося 52 рятувальники та 10 одиниць техніки ДСНС, підсумували рятувальники.

Російські війська завдали удару безпілотником Shahed-136 по Сумах 7 вересня. Були пошкоджені приватний будинок, два магазини та 20 квартир.

Згодом Служба безпеки України повідомила про затримання жінки за підозрою в коригуванні ударів по Сумах 7 вересня.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

ГУР веде «підривну діяльність» щодо так званих виборів на окупованих територіях – Скібіцький

Представники Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України проводять на окупованих російськими військовими територіях «постійну роботу», забезпечують діяльність партизанського руху та «ведуть підривну діяльність щодо так званих виборів, зазначив заступник начальника ГУР Вадим Скібіцький в ефірі телемарафону.

Як зазначив представник військової розвідки, «служба відстежує те, що відбувається на підконтрольній російським окупантам території України».

«Тому що є рух спротиву – ми працюємо згідно із законом у правовому полі та забезпечуємо діяльність цього руху», – сказав він.

Також Скібіцький заявив, що у ГУР «є чітке розуміння, як забезпечити та організувати зв’язок, як забезпечити підготовку та координацію підривних дій» на окупованих територіях.

Щодо проведення Росією так званих виборів на ТОТ, заступник начальника ГУР звернув увагу, що «військова розвідка вже має досвід подібних дій Кремля ще з 2015 року».

«Сьогодні (8 вересня – ред.) почалися ці псевдовибори, окупаційна влада та колаборанти продумали багато чого, проте не врахували, що українське населення розуміє, що це – окупована територія, і чинить спротив», – наголосив він.

Редакція Радіо Свобода не може наразі незалежно перевірити ці дані через окупацію частини Запорізької області армією РФ.

Росія оголосила про проведення 8–10 вересня так званих виборів до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також в окупованому Криму.

Сполучені Штати назвали так звані вибори РФ на окупованих територіях України «фіктивними». Євросоюз вже засудив проведення так званих виборів.

У Пологах пролунав вибух у штабі партії «Єдина Росія» – мер Мелітополя

В окупованому місті Пологи Запорізької області 8 вересня пролунав вибух, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

За даними місцевого чиновника, внаслідок вибуху «було знищено штаб партії «Єдина Росія».

Федоров уточнив, що штаб «Єдиної Росії» було знищено у момент, «коли результати так званих «виборів» «малювали» там члени партії з Пензи».

При цьому, як уточнив міський голова, «до Мелітополя почали звозити поранених та вбитих внаслідок вибуху».

Редакція Радіо Свобода не може наразі незалежно перевірити ці дані через окупацію частини Запорізької області армією РФ.

Росія оголосила про проведення 8-10 вересня так званих виборів до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також в окупованому Криму.

Сполучені Штати назвали так звані вибори РФ на окупованих територіях України «фіктивними». Євросоюз вже засудив проведення так званих виборів.

У МАГАТЕ кажуть про «понад 20 вибухів на ЗАЕС» за тиждень

На території Запорізької атомної електростанції «за останній тиждень пролунало багато вибухів», повідомив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

За його словами, через трохи більше ніж рік після того, як МАГАТЕ встановило «постійну присутність» на найбільшій в Європі атомній електростанції, щоб допомогти запобігти аварії під час війни в Україні, «загальна ситуація на об’єкті залишається вкрай нестабільною».

Починаючи з минулої суботи, 2 вересня, «команда МАГАТЕ почула близько двох десятків вибухів» протягом трьох днів, а за останні кілька днів вдалося зафіксувати ще кілька, зазначив Гроссі.

«Повідомлення, які я отримую від наших фахівців, свідчать про те, що вибухи сталися на деякій відстані від Запорізької АЕС», – заявив генеральний директор Гроссі.

Він додав, що, «як і раніше, глибоко стурбований можливими небезпеками, з якими стикається станція під час підвищеної військової напруженості в регіоні».

Редакція Радіо Свобода наразі не може незалежно перевірити ці дані через окупацію ЗАЕС російськими військовими.

Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС наприкінці лютого 2022 року.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG