Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Першим добровольцям-цивільним вручили посвідчення УБД – Мінветеранів

Першим добровольцям-цивільним вручили посвідчення учасників бойових дій (УБД), повідомляє пресслужба Мінветеранів.

Як зазначається, посвідчення УБД захисникам-добровольцям вручив перший заступник міністра у справах ветеранів Олександр Порхун.

У відомстві кажуть, що статус УБД отримали цивільні особи, які у взаємодії зі Збройними силами України, поліцейськими та іншими офіційними військовими формуваннями проводили диверсійно-розвідувальні дії, знищували військову техніку та особовий склад військ РФ у Київській, Чернігівській, Запорізькій та інших областях України.

Йдеться по цивільних, які в перший місяць повномасштабного російського вторгнення – з 24 лютого по 25 березня 2022 року – самостійно або у складі добровольчих формувань стали на захист України, проте не були оформлені до складу будь-яких військових формувань або правоохоронних органів.

«Важко оцінити роль захисників-добровольців, які в перші дні повномасштабного вторгнення військ російської федерації 24 лютого 2022 року без вагань долучилися до оборони нашої держави, у подальшому ході війни. Такі добровольці беззаперечно заслуговують на статус учасника бойових дій та відповідну соціальну підтримку від держави», – сказав Порхун.

22 серпня Кабінет міністрів зменшив кількість документів, які слід подати для набуття статусу учасника бойових дій (УБД).

22 серпня міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що в Україні нині близько мільйона людей є учасниками бойових дій.

У липні минулого року Олексій Резніков казав, що на той момент понад мільйон людей «у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони».

Мінветеранів у вересні 2022 року повідомляло, що в Україні налічується майже 500 тисяч учасників бойових дій.

Британія в ООН: Росія наперед визначила результати так званих виборів на окупованих територіях

Влада РФ вже визначила результати так званих виборів на окупованій території України ще до їхнього проведення, йдеться в заяві представниці Великої Британії при ООН Барбари Вудвард під час засідання Ради Безпеки ООН.

Вона наголосила, що «цей грубий обман (так звані вибори на окупованих територіях України – ред.) не наблизить Росію до виправдання її агресивної війни, так само як Росія за рік не наблизилася до розширення контролю над територіями, на які вона претендувала під час свого провального вторгнення».

Росія оголосила про проведення 8-10 вересня так званих виборів до місцевих окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих частинах територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також в окупованому Криму.

Сполучені Штати назвали так звані вибори РФ на окупованих територіях України «фіктивними». Євросоюз вже засудив проведення так званих виборів.

Військові про Кліщіївку: населений пункт, який «дуже-дуже сильно зруйнований»

Населений пункт Кліщіївка, що на півдні від Бахмута, «дуже-дуже сильно зруйнована» внаслідок боїв, заявив в ефірі Радіо Свобода Олег Калашников, пресофіцер 26-ої артилерійської бригади імені Романа Дашкевича.

«Сама Кліщіївка на сьогоднішній день – досить таки сумна картина. Це село, яке постійно мало вогневе ураження від російських військ, тобто там безпосередньо велися бої, відбувалося і артилерійське ураження цілей. Можемо сказати, що Кліщіївка – це ще один населений пункт, який дуже-дуже сильно зруйнований. Тобто відновлювати там життя буде зовсім нелегко. Можемо сказати, що практично інфраструктура і приватні будинки зараз непридатні для життя, відновлення буде потребувати дуже багато часу і, відповідно, фінансових ресурсів», – сказав він у коментарі Радіо Донбас.Реалії.

Щодо того, що буде, коли ЗСУ повністю повернуть під контроль Кліщіївку, Калашников заявив: «У нас виходить, що Бахмут перебуває в напівоточенні, це підкова, можна сказати. І у нас такі ще пануючі висоти: з півдня над Бахмутом – це Кліщіївка, а з півночі – Берхівка. Тобто якщо брати з півдня, то ми практично повністю беремо його під свій вогневий контроль. Ми погіршуємо йому логістику, як саму ротацію в самому місті, так і безпосередньо постачання матеріально-технічних засобів для тих, хто там перебуває».

Раніше заступник комнадира 3-ої штурмової бригади ЗСУ Максим Жорін в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) розповів, що більше ніж половина населеного пункту Кліщіївка, що на півдні від Бахмута, зараз перебуває під контролем Збройних сил України.

За його словами, по всій лінії населених пунктів Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки, які розташовані південніше Бахмута, російські сили щоденно зазнають втрат в особовому складі та вимушені відступати назад, створюючи нові позиції, на яких намагаються закріпитися.

«Залишилася невелика кількість, там, мабуть, півтори вулиці, які ще частково намагається контролювати ворог, але йому це дуже погано вдається. На цьому напрямку ми створили такі умови для російських сил, що за останній час вони не мають змоги користуватися своєю технікою. Тобто танки, бойові машини піхоти, бойові машини десанту – все, що в них було, майже вся ця техніка вже знищена. А та, що залишається – вони її не виганяють або користуються виключно як таксі або логістичними засобами вночі, тому що, як тільки вона з’являється у нашому полі зору, ми її знищуємо», – пояснив Жорін.

Однак, заступник командира бригади зазначив, що серйозну проблему для українських військових біля Бахмута створює атака з повітря. Зокрема, це робота російських безпілотників, авіації, а також систем радіоелектронної боротьби.

Днями речник Східного угруповання військ ЗСУ повідомив про успіхи українських військ на південному фланзі поблизу Бахмута. За його словами, звільнення Кліщіївки стане «значним ударом» для російських військ.

Внаслідок удару по Запоріжжю пошкоджено понад 40 багатоповерхівок – влада

Внаслідок ракетної атаки Запоріжжя зранку 8 вересня, було пошкоджено 42 багатоповерхівки, розповів в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

«У квартирах та під’їздах постраждалих будинків вибито вікна», – йдеться в дописі.

Зазначається, що ліквідація наслідків удару тривала протягом дня і триватиме у вихідні.

Куртєв каже, що протягом дня представники райадміністрації та соцпрацівники обстежували будинки та фіксували виявлені пошкодження. На місцях було встановлено три намети міської ради, у яких мешканцям постраждалого житла надавали усі необхідні консультації.

Представники гуманітарної місії «Проліска», БФ «Посмішка ЮА» та «Артак» надавали людям психологічну та інформаційну допомогу і ремонтні матеріали.

Вранці 8 вересня армія РФ вкотре здійснила ракетний удар по Запоріжжю, було відомо про як мінімум одну постраждалу людину.

Російські війська регулярно обстрілюють частину Запорізької області та місто Запоріжжя. Обласний центр через близькість до фронту часто зазнає атак з систем С-300. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 27 серпня підтвердили загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Удар по Кривому Рогу: 70 поранених, один загиблий. Репортаж з місця подій (відео)

Пошуково-рятувальні роботи завершені. Результат – 1 загиблий та 70 поранених. Такі наслідки ракетного удару по Кривому Рогу. Там сьогодні зранку російські військові вдарили ракетою по середмістю. Внаслідок атаки постраждали житлові будинки, кілька адміністративних споруд одна з яких – місцевий поліцейський відділок. Загиблий – саме працівник поліції, ще трьох його колег ДСНСники дістали з під завалів, їх стан тяжкий. Про наслідки ракетного удару та рятувальну операцію – у сюжеті Радіо Свобода

Росія висловила «жорсткий» протест Вірменії через низку «недружніх» дій

Росія 8 вересня викликала посла Вірменії для висловлення йому протесту з приводу «низки недружніх кроків», зроблених Єреваном, що стало ще однією ознакою напруженості між двома країнами.

У російському Міністерстві закордонних справ заявили, що послу висловили «жорсткий» протест через:

  • запуск Вірменією процесу ратифікації Римського статуту, який робить країну учасником Міжнародного кримінального суду в Гаазі (він видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна. Після ратифікації статуту вірменська влада має заарештувати Путіна, якщо він з’явиться в країні)
  • рішення провести військові навчання зі Сполученими Штатами
  • передачу гуманітарної допомоги Україні й візит до Києва дружини прем’єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна Анни Акопян.

МЗС Росії також передало послу ноту протесту, в якій йдеться про неприйнятність образливих висловлювань спікера парламенту Вірменії Алена Симоняна на адресу речниці російського міністерства Марії Захарової. Той у межах публічної полеміки назвав її «якоюсь секретаркою», відповідати якій він вважає «не своїм рівнем».

Російське міністерство також передало занепокоєння затриманням у Вірменії оглядача російського видання «Sputnik Вірменія» Ашота Геворкяна та блогера Мікаела Бадаляна, відомого активною проросійською позицією. Слідчий комітет Вірменії 7 вересня повідомив, що їх було затримано в рамках справи про незаконний обіг вогнепальної зброї.

У документі йдеться про те, що Москва, незважаючи на претензії, продовжує вважати Вірменію союзником. Єреван на ноту і виклик наразі не відповів.

Раніше прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян розкритикував російський миротворчий контингент у Нагірному Карабаху, заявивши, що той не виконує своє завдання, а також заявив, що залежність Вірменії у сфері безпеки тільки від однієї країни, а саме Росії, була «стратегічною помилкою». За словами політика, Росія сама йде з Південного Кавказу. Він наголосив, що ніякі західні сили, про які говорять у Росії, не підштовхують Єреван до розриву з Москвою.

Згодом стало відомо, що у Вірменії з 11 по 20 вересня відбудуться спільні вірменсько-американські навчання EAGLE PARTNER 2023. Міноборони країни уточнило, що навчання пройдуть у рамках підготовки до участі у міжнародних миротворчих місіях.

Вірменія входить у військовий блок ОДКБ, поряд з Росією та ще кількома країнами, які раніше входили до СРСР. Вона підтримує партнерські відносини з НАТО. Перші спільні навчання військових США та Вірменії пройшли ще 2013 року.

Залужний обговорив із командувачем сил НАТО у Європі ситуацію на фронті

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову з головнокомандувачем Об’єднаних збройних Сил НАТО в Європі та командувачем ЗС США в Європі генералом Крістофером Каволі.

Як написав Залужний у телеграм за підсумками перемовин, вони обговорили питання, які стосуються ситуації на фронті.

«Ознайомив генерала Каволі із обстановкою на лінії зіткнення, детально з нашими оборонними і наступальними операціями», – розповів Залужний.

За його словами, «попри шалений спротив ворога, наші воїни продовжують рухатися вперед». Командувачі також «обмінялися думками щодо можливих планів противника», а також обговорили оборонні потреби української армії.

«Подякував союзникам за рішучу підтримку та допомогу в боротьбі з російською агресією», – написав Залужний.

Останніми тижнями ЗСУ повідомляють про наступ на південному фронті. Генштаб ЗСУ 7 вересня повідомив про успіх українських військових в районах південніше Роботиного та західніше Вербового.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський 3 вересня підтвердив, що українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування. За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

Зеленський: «бачимо надто довгу санкційну паузу з боку партнерів»

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 8 вересня заявив, що санкційний наступ світу на Росію має відновитися.

«Зараз бачимо надто довгу санкційну паузу з боку партнерів. І надто активні спроби Росії обійти санкції. Дуже важливо додати рішень вільного світу, який повинен захищати себе. І захистити! І тим більше має уникати будь-яких спроб використовувати компанії вільного світу, технології вільного світу, продукцію вільного світу, щоб воювати проти свободи», – сказав Зеленський.

Він назвав три пріоритети: подальші санкції проти енергосектору Росії, «реальні обмеження» постачання їй чипів і загалом мікроелектроніки і подальше блокування російського фінансового сектору.

Раніше сьогодні Міністерство закордонних справ України наголосило, що українська сторона виступає проти можливого послаблення санкцій проти Росії в обмін на відновлення зернової угоди.

Так у МЗС відреагували на повідомлення німецького видання Bild про те, що ООН нібито пропонує Росії відновлення зернової угоди на вигідних для Москви умовах, включно з фактичним скасуванням санкцій. Видання посилається на «секретний лист» генсекретаря ООН Антоніу Ґутерріша до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова. Офіційних коментарів від ООН з цього приводу наразі немає.

Бахмут відіграє «дуже значну роль» у системі оборони і контрнаступу – військові

Бої українських сил за Бахмут на Донеччині допомагають на інших ділянках фронту, заявив в ефірі Радіо Свобода Олег Калашников, пресофіцер 26-ої артилерійської бригади імені Романа Дашкевича.

«Ми весь час, коли захищали Бахмут, наші українські війська, ми дуже часто могли почути спірне питання, чи потрібно нам, чи не потрібно це робити, чи не простіше нам просто відступити, вирівняти лінію оборони. Однак, як би там не було, але з часом ми все більше переконуємося, що саме наші бої за Бахмут, наша тут витримка допомагає на інших ділянках фронту», – сказав він в ефірі Радіо Донбас.Реалії.

За словами Калашникова, українські військові знищили тут «дуже багато» російської техніки і сил.

«І на сьогоднішній день Бахмут залишається такою болючою, нервовою точкою для російського командування, яке продовжує сюди залучати свої бойові частини. Оскільки десантні частини це є еліта його, і десантні частини він намагається використовувати саме там, де є найнебезпечніші для нього ділянки фронту – там, де наші українські війська можуть його прорвати. Також ми тут можемо спостерігати і спецпризначенців підрозділ. Тобто ми можемо сказати, що Бахмут як відігравав, так на сьогодні і відіграє дуже значну роль взагалі в усій системі як оборони, так і контрнаступу», – наголосив військовий.

Вранці Генштаб ЗСУ повідомив, що українські військові на Бахмутському напрямку продовжують вести наступальні дії південніше від міста Бахмута, також закріплюються на досягнутих рубежах.

Двоє підлітків і їхні батьки поранені через обстріл Росією околиць Торецька – ОГП

Двоє підлітків і їхні батьки були поранені вдень 8 вересня, коли російські війська обстріляли околиці Торецька на Донеччині, повідомив Офіс генерального прокурора.

Як йдеться в повідомленні, за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни.

«8 вересня 2023 року, о 12:20, окупанти обстріляли селище Північне м. Торецька. За попередніми даними, війська РФ атакували населений пункт з артилерії. Ворожий снаряд влучив у приватний будинок, у якому перебувала родина. Зазнали поранень двоє братів 14 і 15 років і їхні 37-річна матір і 43-річний батько. Потерпілим надано кваліфіковану медичну допомогу», – повідомили в прокуратурі.

За даними ОГП, також пошкоджений сусідній житловий будинок.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Генштаб повідомив про 24 бойових зіткнення на фронті за добу

Протягом доби на фронті відбулося 24 бойових зіткнення, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

«Ворог завдав 10 ракетних, 60 авіаційних ударів, здійснив 37 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними командування, на Лиманському напрямку Сили оборони відбили атаки російських військ у районі Новоєгорівки Луганської області, на Авдіївському – в районі Авдіївки, на Мар’їнському напрямку українські військові продовжують стримувати наступ загарбників у районах Мар’їнки і Новомихайлівки Донецької області, де протягом минулої доби відбили понад 10 атак.

«Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території, мають успіх в районі південніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах», – йдеться в повідомленні.

Вранці 8 вересня в Генштабі повідомили про успіх ЗСУ південніше від Роботиного і про продовження наступу біля Бахмута.

Офіс генпрокурора: броньований Mercedes Медведчука зник

Броньований Mercedes-Benz S500 4 Matic, що перебуває у власності обвинуваченого у державній зраді колишнього народного депутата Віктора Медведчука, оголосили у розшук – про це йдеться у відповіді Офісу генерального прокурора на запит проєкту «Схеми» (Радіо Свобода).

«Ухвалою слідчого судді Личаківського районного суду Львова накладено арешт на майно підозрюваного М., у тому числі на автомобіль марки MERCEDES-BENZ S500 4 MATIC 2014 року випуску, держномер АА1937ОІ, про що внесено відповідні відомості до Державного реєстру обтяжень рухомого майна. Вказаний автомобіль оголошено у розшук відповідно до постанови слідчого. На теперішній час його місце перебування невідоме», – ідеться у відповіді «Схемам».

Із запитанням про автомобіль колишнього нардепа журналісти звернулися також до Державного бюро розслідувань, слідчі якого проводили досудове розслідування у справі щодо Медведчука. У відомстві відмовилися повідомляти будь-яку інформацію, пославшись на таємницю досудового розслідування.

Кума російського президента Віктора Медведчука, якого обвинувачують у державній зраді та порушенні звичаїв війни, українські правоохоронці затримали в квітні минулого року. У вересні 2022-го його передали Росії в рамках масштабного обміну полоненими.

Активи Медведчука та його дружини Оксани Марченко в Україні заарештовані. У січні 2023 року президент України позбавив Медведчука українського громадянства.

У червні 2023 року в Росії Медведчук зареєстрував громадську організацію «Другая Украина» і залучає до неї втікачів з України: політичних коментаторів з уже закритих проросійських телеканалів, депутатів місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачених у держзраді і сепаратизмі політтехнологів.

У травні 2022 року вийшла друком книжка «1937» журналіста-розслідувача програми «Схеми» Максима Савчука про кума російського президента Путіна Віктора Медведчука.

Кількість постраждалих через удар Росії в Кривому Розі зросла до 73 – ОВА

У Кривому Розі кількість постраждалих внаслідок російського ракетного удару зросла до 73, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«За уточненою інформацією, у Кривому Розі – 73 постраждалих. Із них 35 – в лікарні. Стан 34-річного і двох 28-річних чоловіків медики все ще оцінюють як важкий. Одна людина загинула», – написав Лисак у телеграмі.

За його словами, в місті, серед іншого, понівечені 62 багатоквартирні будинки і сім приватних осель, побиті понад пів сотні автомобілів.

«Комунальні служби все ще розчищають територію від уламків. Вивезли майже 210 тонн зруйнованих конструкцій», – додав голова ОВА.

Раніше влада повідомляла про одного загиблого і 60 постраждалих.

Російські війська обстріляли Кривий Ріг вранці 8 вересня. Як уточнив керівник МВС Ігор Клименко, через російський удар зруйнована одна із адмінбудівель поліції – загинув поліцейський.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ. Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Росія: дрон знову атакував завод, що випускає комплектуючі для систем «Панцир» і комплексів «Іскандер»

Губернатор Брянської області Росії Олександр Богомаз заявив про повторну атаку безпілотника на підприємство «Кремній Ел», яке виготовляє комплектуючі для військової техніки.

За словами Богомаза, силами РЕБ безпілотник був пригнічений, але під час падіння уламки влучили в адміністративну будівлю, внаслідок чого сталася пожежа. «Пожежні розрахунки працюють над ліквідацією горіння. Постраждалих немає», – уточнив він.

За даними телеграм-каналу Baza, пожежа розпочалася на 5-му поверсі 8-поверхового адміністративного корпусу, площа займання близько 20 квадратних метрів. Людей із будівлі евакуювали.

Місцеві телеграм-канали публікують відео пожежі на місці падіння уламків дрону.

Поліція перекрила вулицю, що веде до підприємства, там утворився затор, повідомляє телеканал «Настоящее время» (створений Радіо Свобода за участю «Голосу Америки»).

Пізніше Богомаз повідомив про ще два безпілотника, які атакували Брянськ. Один із них, як зазначив губернатор, збили на підльоті до міста, а другий нібито придушили засобами РЕБ над самим Брянськом. «Внаслідок падіння літального апарату в одній із будівель залізничного вокзалу Брянськ I частково пошкоджене скління. З міркувань безпеки пасажирів евакуювали з будівлі», – написав він у своєму телеграм-каналі.

Інформацію про атаку безпілотників на Брянськ підтвердили й у Міноборони Росії.

Напередодні ввечері повідомляли, що російські сили ППО нібито придушили дрон, який атакував будівлю заводу «Кремній Ел». Під час падіння він врізався в адміністративну будівлю підприємства, виникла пожежа.

Це підприємство, яке, зокрема, випускає деталі для систем ППО «Панцир» і ракетних комплексів «Іскандер», безпілотники також атакували в ніч на 30 серпня.

Представники влади російських регіонів, що межують з Україною, останнім часом практично щодня повідомляють про атаки безпілотників. Українські військові не коментують ці повідомлення.

В обмін на зерно: ООН пропонує зняти з Росії санкцій? Роботине і Бахмут: наступ ЗСУ

  • ООН нібито пропонує Росії відновлення зернової угоди на вигідних для Москви умовах, включно з фактичним скасуванням санкцій. Про це пише німецьке видання Bild із посиланням на «секретний лист генсекретаря ООН Антоніу Гутерріша до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова».

У цьому листі, за даними видання, Гутерріш пропонує «чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і РФ», яка має «призвести до відновлення Чорноморської ініціативи». Йдеться, зокрема, про дозвіл перепідключення державного «Россільгоспбанку» до міжнародної платіжної системи SWIFT через спеціально засновану дочірню компанію «RSHB Capital S.A.». Простими словами, як пише Bild, генсекретар ООН хоче активувати фіктивний банк, який дозволить обійти санкції ЄС проти російських банків. Серед інший пропозицій, які за даними Bild, генсекретар ООН пропонує Москві: страхування російських кораблів від українських атак в Азовському та Чорному морях; дозвіл для російських кораблів заходити у порти ЄС; повернення Росії заморожених активів. Bild зазначає, що звернувся до офісу генсекретаря ООН за коментарем, але залишився без відповіді. Що з приводу такої можливої пропозиції ООН думають в Україні і як буде реагувати офіційний Київ, якщо лист Гутерріша до Лаврова справді існує?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Сили оборони України мають успіх на південь від Бахмуту та південніше Роботиного, що на Запоріжжі. Про це повідомляють у Генштабі. Водночас Росія кинула значні резерви на Лиманський напрямок в районі Новоєгорівки, повідомляють у східному угрупованні військ. За словами речника Іллі Євлаша, на ділянці Куп'янськ – військові РФ продовжують готувати штурмові підрозділи, аби прорвати українську оборону. Причому до штурмовиків переводять навіть зв’язківців, адже акцент робиться саме на живу силу. Те, що ЗСУ методично проривають російську оборону на Запоріжжі і під Бахмутом, підтверджують і в Інституті вивчення війни. Аналітики оцінюють, що контрнаступ України може досягти оперативних успіхів у цьому році, але зауважують, що наступні лінії російських оборонних позицій все ще створюють значні проблеми для українських сил.
  • Ігор Коломойський отримав підозру від НАБУ. Його підозрюють в заволодінні понад 9 млрд грн коштів «Приватбанку». Окрім Коломойського, підозри отримали ще п’ять осіб – колишні працівники банківської установи. Коломойський вже має підозру від СБУ у шахрайстві та відмиванні грошей. Наскільки вірогідна екстрадиція українського олігарха до США і чим його справи можуть завершитися в українських судах?

У Білорусі різко зменшилася кількість російських військових – «Білоруський Гаюн»

У Білорусі за останні два місяці суттєво зменшилася кількість російських військових. З країни, зокрема, вивели російський контингент так званого Регіонального угруповання військ Союзної держави, розгорнутого минулого року, повідомляє моніторинговий проєкт «Білоруський Гаюн».

«Ми можемо констатувати, що в липні-серпні відбулося значне зменшення чисельності російських військових, які перебувають у Білорусі», – пише «Білоруський Гаюн». Зазначається, що були ліквідовані польові табори на полігонах «Обуз-Лісновський», «Лепельський» і «Осиповицький», а військові, які там перебували, вирушили до Росії, «і це була не ротація».

Напередодні про зменшення числа військових РФ у Білорусі повідомила і Державна прикордонна служба України. За оцінкою Києва, в країні кілька місяців тому перебувало до 11 тисяч російських військовослужбовців.

Тепер там залишилося не більше від двох тисяч російських військових, повідомляє «Білоруський Гаюн», який стверджує, що до 600 осіб розміщені на аеродромах Мозир і Зябрівка, до 1450 – на вузлах зв’язку у Барановичах та Вілейці. Крім того, близько 100 осіб беруть участь у навчаннях ОДКБ. Всі ці військові не входять до складу Регіонального угруповання військ, тобто кількість російських військових у його складі, розміщених у Білорусі, зменшилася до нуля. Офіційних коментарів міністерств оборони двох країн немає.

Як зазначає «Білоруський Гаюн», триває також демонтаж наметів у польовому таборі найманців ПВК «Вагнер» у селі Цель. Їх уже на 55% менше, ніж наприкінці липня. Техніки у таборі, однак, менше не стає. За оцінками спостерігачів, у Білорусі можуть залишатися близько чотирьох тисяч найманців. Якихось переміщень територією країни після повідомлень про загибель Євгена Пригожина практично не фіксувалося.

Білоруські військові не беруть участь у повномасштабному російському вторгненні в Україну, але режим Олександра Лукашенка надає Росії логістичну й технічну підтримку. У Києві неодноразово наголошували на тому, що не бачать актуальної загрози вторгнення в Україну з боку Білорусі, навіть незважаючи на розміщення в цій країні російського контингенту. З чим пов’язане виведення більшої частини російських військ із Білорусі останнім часом – не зрозуміло.

«Воду у горло, струм по тілу, погрози обрізання». Хто катував херсонців в окупації – нові свідчення

Що відомо про катівні, які російські військові облаштували на правобережній Херсонщині під час її окупації? Що розповідають потерпілі від дій окупантів херсонці та їхні родичі? Чи відомо, хто катував жителів Херсонщини, і чи понесуть за це відповідальність усі причетні, зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

«Стане перемогою продовольчого шантажу» РФ – у МЗС України виступили проти поступок Росії заради зернової угоди

Міністерство закордонних справ України наголосило, що українська сторона виступає проти можливого послаблення санкцій проти Росії в обмін на відновлення зернової угоди.

«Позиція української сторони залишається незмінною: послаблення частини санкційного режиму проти РФ в обмін на відновлення зернової угоди стане перемогою російського продовольчого шантажу і запрошенням Москви до нових хвиль шантажу. Міжнародна спільнота має працювати над поверненням Росії до виконання своїх зобов’язань, а не посилювати її відчуття безкарності та заохочувати до нової агресії, пропонуючи поступки», – заявили в МЗС.

«Україна як один із ґаранторів глобальної продовольчої безпеки готова продовжувати експорт зернових на світові ринки, зокрема в країни Африки та Азії, як в рамках Чорноморської зернової ініціативи, так і через альтернативні маршрути в Чорному морі та наземним шляхом», – написав у фейсбуці 8 вересня речник МЗС Олег Ніколенко.

Так у МЗС відреагували на повідомлення німецького видання Bild про те, що ООН нібито пропонує Росії відновлення зернової угоди на вигідних для Москви умовах, включно з фактичним скасуванням санкцій. Видання посилається на «секретний лист» генсекретаря ООН Антоніу Ґутерріша до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова.

У цьому листі, за даними видання, Ґутерріш нібито пропонує «чотири конкретні наріжні камені угоди між Секретаріатом ООН і РФ», яка має «привести до відновлення Чорноморської ініціативи». Йдеться, зокрема, про дозвіл перепідключення державного «Россільгоспбанку» до міжнародної платіжної системи SWIFT через спеціально засновану дочірню компанію «RSHB Capital S.A.». Простими словами, як пише Bild, генсек ООН хоче активувати фіктивний банк, який дозволить обійти санкції ЄС проти російських банків.

Серед інший пропозицій, які, за даними Bild, генсекретар ООН пропонує Москві: страхування російських кораблів від українських атак в Азовському та Чорному морях; дозвіл для російських кораблів заходити у порти ЄС; повернення Росії заморожених активів.

Bild зазначає, що звернувся до офісу генсекретаря ООН по коментар, але відповіді не було.

Наприкінці серпня генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш заявив, що направив голові МЗС РФ Сергію Лаврову «низку конкретних пропозицій», спрямованих на відновлення «зернової угоди».

«Я вважаю, що ми представили пропозицію, яка може стати основою для відновлення, але відновлення, яке має бути стабільним. Ми не можемо мати чорноморську ініціативу, яка переходить від кризи до кризи, від призупинення до призупинення. Ми повинні мати щось, що працює і працює на благо всіх», – заявив Ґутерріш.

Водночас російський дипломат на умовах анонімності заявив агентству, що в листі Ґутерріша Лаврову «немає жодних одкровень» і що в ньому просто «підсумовані попередні ідеї ООН, які не спрацювали».

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Москва заявляла, що за час дії зернової угоди не було відправлено жодного судна з російськими добривами, а також наполягала на підключенні «Россільгоспбанку» до системи міжбанківських платежів SWIFT.

Ґутерріш 17 липня підтвердив, що ООН була посередником в обговоренні пропозиції щодо надання РФ можливості відновити доступ до SWIFT.

Угода, відома як Чорноморська зернова ініціатива, була укладена окремо Росією та Україною з ООН та Туреччиною у Стамбулі у липні 2022 року. Потім її кілька разів продовжували.

Після виходу Росії з Чорноморської зернової угоди, яка реалізувалася, зокрема, через порти Одеси, армія РФ посилила атаки на портову інфраструктуру півдня України. Cекретар РНБО Олексій Данілов 23 липня заявив, що головною метою ракетних атак РФ на Одесу та регіон є спроба повністю ізолювати вихід України до Чорного моря. Він додав, що через акт залякування Москва намагається упередити і нейтралізувати міжнародні зусилля з відновлення функціонування зернового коридору.

Влада Румунії посилить безпеку прикордонних із Україною територій після падіння дрона РФ

Після падіння уламків дронів під час атаки Росії на порти в Одеській області влада Румунії переглядає системи безпеки жителів прикордонних з Україною територій – про це повідомили місцеві медіа з посиланням на Національний комітет з надзвичайних ситуацій 8 вересня.

Комітет ухвалив рішення, яке посилює заходи безпеки на румунському березі річки Дунай. Ці території межують з українськими портами Рені та Ізмаїл на Одещині, які страждають від систематичних обстрілів з боку російської армії.

Як повідомляє видання Digi24, серед таких заходів – створення бомбосховищ та розсилання тривожних сповіщень у районах, де виявлено ризик падіння «елементів, пов’язаних із бойовою технікою, яка використовується у конфлікті».

Крім того, районні інспекції з надзвичайних ситуацій мають проінструктувати місцевих жителів, що робити в таких ситуаціях, а в населених пунктах Плавру, Чаталкіой та інших збудують укриття або визначать приміщення, які можуть бути бомбосховищами.

4 вересня українська влада заявила, що російський безпілотник впав на територію Румунії після атак РФ на порт Ізмаїл. В МЗС України навіть заявили про готовність надати відповідні фотодокази.

Міністр оборони Ангел Тілвар спершу заявив, що «жодного разу засоби нападу, застосовані Російською Федерацією, не створювали прямих військових загроз території або територіальним водам Румунії». Президент Румунії – члена НАТО – Клаус Йоганніс повторив тези Міністерства оборони цієї країни про те, що жоден безпілотник, зокрема – російський, не впав на території Румунії.

Втім, 6 вересня Тілвар припустив, що уламки, знайдені на території Румунії, можуть бути частинами російського дрона.

РФ розгорнула в Криму додаткову станцію для запуску дронів-камікадзе по Україні – Гуменюк

Росія розгорнула в окупованому Криму додаткову станцію для запуску дронів-камікадзе Shahed-136/131, частково налагодивши власне виробництво цих БПЛА, заявила 8 вересня в ефірі українського телемарафону речниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

«Очевидно, що Росія вже налагодила якусь частину виробництва безпілотників, оскільки зафіксовано навіть відповідне російське маркування на них. Також ми бачимо, що є активність вантажних бортів, що перелітають у напрямку Тегеран-Москва та Тегеран-Сімферополь», – заявила Гуменюк.

За її словами, розгортання нового табору для пусків дронів-камікадзе по території України пов’язане з пошуком військовими РФ нової тактики обходу української ППО.

«Очевидно, що вони мають необхідність, щоб рух дронів був трохи коротшим, ніж зі східного узбережжя Азовського моря, тому що вони вишукують нову тактику, як обійти системи ППО. На жаль, вони не роблять висновків із минулого, коли вони вже розгортали подібні бази на території тимчасово окупованого Криму, і ця історія була сумною», – додала Гуменюк.

Про те, де саме було розгорнуто додатковий табір у Криму, Гуменюк не уточнила.

Раніше українські військові неодноразово заявляли, що у Криму російські війська використовують полігон «Чауда» для запуску іранських безпілотників Shahed-136/131 по Україні. При цьому відомостей про те, чи присутні там іранські інструктори, щоб сприяти російським військовим при запусках дронів, поки немає.

Докладніша інформація про полігон «Чауда» є на інтерактивній карті військових об’єктів РФ у Криму, створеній журналістами проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG