Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Кількість постраждалих через ракетну атаку РФ по Сумах зросла – МВС

Кількість постраждалих внаслідок російської ракетної атаки по Сумах зросла до трьох людей, уточнює в телеграмі Міністерство внутрішніх справ.

Раніше повідомлялося про двох постраждалих.

«Суми. Близько 05:30 ранку окупанти завдали ракетного удару по місту. Внаслідок влучання троє осіб поранені, двох з яких вдалось врятувати з-під завалів. Пошкоджено щонайменше 8 транспортних засобів та 20 домоволодінь, один з житлових будинків зруйновано вщент», – йдеться у повідомленні.

Триває ліквідація наслідків ракетного удару.

Генштаб повідомив про успіх ЗСУ південніше від Роботиного і про продовження наступу біля Бахмута

Українські військові мали успіх в районах південніше від Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, на Бахмутському напрямку українські воїни продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмута, також закріплюються на досягнутих рубежах.

Наступальна операція Сил оборони України на Бахмутському та Мелітопольському напрямках триває.

Українські захисники продовжують стримувати наступ російських військ на Авдіївському, Мар’їнському, Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках, де противник вів безуспішні наступальні дії в районі 10 населених пунктів – Кераміка, Авдіївки, Мар’їнки, Красногорівки, південніше Пречистівки, Синьківки, Новоєгорівки, Оріхово-Василівки, Кліщіївки та Андріївки, тривають важкі бої, додають у Генштабі.

Читайте також: ISW проаналізував дії ЗСУ на півдні та перспективи прориву оборони РФ до кінця року

Останнім часом Генштаб повідомляє про наступ Сил оборони південніше від міста Бахмут.

У серпні стало відомо про звільнення Роботиного. Бійці 47-ї бригади Збройних сил України 23 серпня повідомили, що встановили український прапор над будівлею зруйнованої школи у Роботиному.

Удар по Сумах 7 вересня: СБУ заявляє про затримання жінки за коригування вогню

Служба безпеки України повідомляє про затримання жінки за підозрою в коригуванні ударів по Сумах 7 вересня.

За повідомленням, йдеться про громадянку Росії, яка має посвідку на проживання в Україні і живе в Сумах. Після початку повномасштабного вторгнення вона почала «дистанційно співпрацювати з головним управлінням генштабу ЗС країни-агресора (відомого як ГРУ)».

«За вказівкою воєнної розвідки РФ їхня поплічниця збирала інформацію про міські об’єкти, які вважала місцями можливого перебування українських захисників. Для збору розвідданих вона обходила територію обласного центру нібито у власних справах або «втемну» випитувала «потрібні» відомості у своїх знайомих», – йдеться в заяві Служби.

Читайте також: ДСНС: через ракетний удар РФ по Сумах постраждали дві людини

Також жінка, за даними відомства, шукала однодумців, яким пропонувала співпрацювати з російськими військами.

Їй повідомили про підозру в поширенні інформації про переміщення військових та підбурюванні до державної зради. Як додає СБУ, їй загрожує довічне ув’язнення.

Російські війська завдали удару безпілотником Shahed-136 по Сумах 7 вересня. Були пошкоджені приватний будинок, два магазини та 20 квартир.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

На Кубі заарештували 17 людей у справі про вербування на війну в Україні

Влада Куби повідомила про арешт 17 людей за підозрою у вербуванні кубинських громадян до російської армії для участі у війні в Україні. Про це пише Reuters.

«Внаслідок розслідування на даний момент заарештовано 17 осіб, зокрема організатор цієї діяльності», – цитує агентство заяву полковника МВС Сезара Родрігеса.

Імен заарештованих Родрігес не назвав, але наголосив, що лідер угруповання покладався на двох осіб, які проживають на острові. Вони допомагали йому вербувати кубинців для участі у бойових діях з боку Росії.

Раніше цього тижня влада Куби заявила про викриття мережі торгівлі людьми, учасники якої вербували кубинських громадян воювати на боці Росії в Україні. За даними МЗС Куби, ця мережа діяла із Росії. Схема із залучення до російських збройних сил поширювалася як кубинців, які живуть у Росії, так і тих, хто живе на Кубі.

Прокурор Хосе Луїс Рейєс заявив, що учасникам злочинної мережі може загрожувати до 30 років в’язниці, довічне ув’язнення або страта – залежно від тяжкості та характеру скоєних злочинів.

МЗС країни наголошувало, що Куба не бере участі у війні в Україні.

Російська сторона наразі це повідомлення не коментувала.

Як повідомляла раніше агенція Reuters, у травні 2023 року російська газета в Рязані повідомила, що кілька громадян Куби підписали контракти зі збройними силами Росії та були відправлені в Україну в обмін на російське громадянство.

Пентагон повідомив про «певний прогрес» у контрнаступі України

У Міністерстві оборони США заявили про «певний прогрес» у контрнаступі України.

«Українці – неймовірно ефективні на полі бою. Ми вже бачимо певний прогрес у їхньому контрнаступі», – сказала під час брифінгу заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

За її словами, Пентагон також вважає, що українські військові «ефективно та відповідально» застосовують касетні боєприпаси, які США раніше надали Україні.

На початку липня Сполучені Штати оголосили про нову військову допомогу для підтримки української армії у протистоянні російському вторгненню. У новому пакеті, серед іншого, є касетні боєприпаси. За словами президента США Джо Байдена, касетні боєприпаси повинні допомогти ЗСУ «зупинити просування росіян та забезпечити успіх контрнаступу».

Це рішення CША викликало критику з боку неурядових організацій і збентежило кілька європейських країн.

У багатьох країнах, особливо в Європі, діє заборона на використання касетних боєприпасів. Це визначено конвенцією від 2008 року, сторонами якої не є ні США, ні Україна.

Напередодні Генштаб України повідомляв про успіхи українських військ на південь від Бахмута та поблизу Роботиного (10 км на південь від Оріхова) і Вербового на заході Запорізької області.

Днями під час візиту до України державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Вашингтон бачить «хороший прогрес у контрнаступі» ЗСУ, але це дуже складно.

ЗСУ звільняють Кліщіївку. Горить Федеральна служба митниці в Москві? Старт саміту G20

ПВК «Вагнер» вербувала ув’язнених у РФ мігрантів із Середньої Азії: свідчення в’язнів та їхніх рідних (відео)

«Дуже гаряче». Барабаш заявив про загострення ситуації в Авдіївці – біля міста був бій, який тривав понад добу

Начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш заявив про загострення ситуації в Авдіївці та поблизу неї – на північ від міста бій тривав трохи більше доби.

«Ніч була гарячою і ранок доволі напружений. Загалом минулої доби було дуже гаряче на нашому напрямку. Певне загострення на нашому напрямку є. На північ від міста бій тривав трохи більше доби. Незрозуміло, чи намагаються десь відтягнути наші сили, чи хтозна, але дуже гаряче», – розповів він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, в Авдіївці також відчувається загострення.

«По місту також відчувається це загострення – минулої доби було майже 30 масованих обстрілів, ніч була гарячою. Центр міста минулої доби – все горить, все летить. Не знаю, як ми взагалі пройшли цю добу без загиблих цивільних. Була одна поранена людина – чоловік 1987 року народження. Дуже напружено в місті. Вночі били з двох танків», – додав Барабаш.

Він зазначив, що в Авдіївці залишається ще «дуже багато місцевих» – 1500-1659 людей.

Раніше у Генштабі ЗСУ повідомили, що на Авдіївському напрямку війська РФ невдало атакували в районах Кераміка та Авдіївки Донецької області.

Російські війська регулярно обстрілюють Донеччину. Попри наявність свідчень і доказів, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 27 серпня підтвердили загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Мінус 640 військових, понад 20 танків та 30 артсистем – Генштаб ЗСУ про втрати РФ за добу війни

Росія від початку повномасштабного вторгнення втратила 267 540 своїх військових, за минулу добу – 640, повідомляє вранці 8 вересня Генеральний штаб Збройних сил України.

Українські військові також наводять дані про втрати російської техніки:

  • танків – 4529 (+23 за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8726 (+23)
  • артилерійських систем – 5753 (+31)
  • РСЗВ – 754 (+1)
  • засобів ППО – 507 (+1)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4570 (+29)
  • крилатих ракет – 1455
  • кораблів/катерів – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8264(+47)
  • спеціальної техніки – 860(+1)

Нічна атака РФ: 16 з 20 дронів ЗСУ знищили, через падіння уламків на півдні пошкоджена будівля

Українські військові знищили 16 з 20 запущених російськими військами ударних безпілотників Shahed-136/131, повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ.

За даними Повітряних сил, уночі 8 вересня 2023 року противник атакував Одещину групами ударних БПЛА з південно-східного та південного напрямків (Приморсько-Ахтарськ – РФ, мис Чауда –Крим).

Українські сили знищили 16 Shahed-136/131 у межах Одеської та Миколаївської областей.

Як повідомила керівниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, внаслідок падіння уламків збитого безпілотника було пошкоджено нежитлову будівлю, постраждалих немає.

«Цієї ночі ворог знову спрямував безпілотники по південних регіонах. Під ударами могли опинитися Миколаївщина та Одещина. Сили ППО знищили два безпілотники над Миколаївщиною та 14 над Одещиною. Влучань ми не зафіксували, є, на жаль, наслідки бойової роботи, коли уламками збитого безпілотника було пошкоджено нежитлову будівлю і сталося загоряння сухої трави. Ніхто не постраждав», – розповіла вона в ефірі національного телемарафону.

Пізно ввечері 7 вересня Повітряні сили Збройних сил України попередили про ракетну небезпеку для Одеської області і заявили, що група ударних БпЛА наближається до гирла Дунаю.

Війська РФ протягом останніх днів практично щоденно ударними дронами атакують Одещину. За даними Повітряних сил України, українські військові знищили 25 ударних безпілотників Shahed-136/131, якими Росія вночі 7 вересня атакувала Україну. Більшість дронів збили на Одещині.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ. також атакують дронами. Москва, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Українські військові відбили атаки противника на п’яти напрямках – Генштаб ЗСУ

Українські військові відбили атаки противника біля Синьківки, Новоєгорівки, Оріхово-Василівки, Кліщіївки, Андріївки, південніше Пречистівки на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Шахтарському напрямках, повідомляє у фейсбуці Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, також на Авдіївському напрямку війська РФ невдало атакували в районах Кераміка та Авдіївки Донецької області.

«У результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх на південь від Бахмуту, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах. На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області», – йдеться у зведенні.

У Генштабі зазначають, що Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку – «знищують ворога та крок за кроком звільняють окуповані території, мають успіх в районі південніше Роботиного, закріплюються на досягнутих рубежах».

Читайте також: ISW проаналізував дії ЗСУ на півдні та перспективи прориву оборони РФ до кінця року

За даними штабу, противник завдав авіаційних ударів біля Білогорівки Луганської області, західніше Діброви, Спірного, Майорська, Авдіївки, Урожайного Донецької області, Малої Токмачки, Золотої Ниви, Роботиного, Новоданилівки та Омельника Запорізької області, а також біля Козацького на Херсонщині.

ISW проаналізував дії ЗСУ на півдні та перспективи прориву оборони РФ до кінця року

Українські війська продовжують наступальні дії під Бахмутом і в західній частині Запорізької області, здобули подальші успіхи на обох ділянках фронту. Про це йдеться в звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як пише ISW, геолокаційні кадри від 7 вересня свідчать про подальше просування українських військ на північний захід від Вербового (18 км на південний захід від Оріхова) на заході Запорізької області.

За даними Інституту вивчення війни, російські війська ведуть вогонь по українських силах, які наступають на північний захід від Вербового.

«Геолокаційні кадри, опубліковані 7 вересня, показують, що українські війська досягли незначних успіхів на північний захід від Кліщіївки (7 км на південний захід від Бахмута)», – додають в ISW.

Аналітики ISW також звертають увагу на нещодавню заяву директора з аналізу Розвідувального управління Міноборони США Трента Мола. Він заявив, що існує «реалістична ймовірність», що українські сили прорвуть всю російську оборону на півдні України до кінця 2023 року.

«Проте російська оборона не є однорідною по всьому фронту на півдні України, і оцінки потужності наступних російських оборонних позицій можуть бути екстраполяцією на основі обмеженої інформації з невеликих ділянок фронту. Українські сили досягають тактичних здобутків і успішно виснажують російські сили, що обороняються. ISW продовжує оцінювати, що контрнаступ України може досягти оперативних успіхів у 2023 році, але наступні лінії російських оборонних позицій все ще становлять значні проблеми для українських сил і можуть бути міцно утримані на окремих ділянках», – додають в Інституті вивчення війни.

Напередодні Генштаб України повідомляв про успіхи українських військ на південь від Бахмута та поблизу Роботиного (10 км на південь від Оріхова) і Вербового на заході Запорізької області.

Читайте також: На Запоріжжі ЗСУ просунулися до позицій за протитанковими ровами і «зубами дракона» – ISW

3 вересня командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський підтвердив, що українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування. За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

Місцева влада повідомила про роботу ППО в Сумах

У Сумах працює ППО, повідомили в Сумській обласній військовій адміністрації.

Перед цим у соцмережах повідомляли про звуки вибуху в місті.

О 5:30 в регіоні оголосили повітряну ракетну небезпеку, наразі вже оголосили про відбій.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ.

Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні

«Ми не даємо Україні готівку» – Волкер про військову допомогу на тлі корупційних скандалів

Українці мають серйозно ставитися до проблем корупції, але ситуація в Україні не вийшла з-під контролю, заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України в 2017-2019 роках Курт Волкер.

7 вересня він поспілкувався із журналістами в Амерікан Юніверсіті Київ.

На запитання чи можуть останні корупційні скандали, які розгоралися в Україні, вплинути на військову допомогу, Волкер відповів, що проблеми із корупцією є у кожній країні, і в Україні ситуація – не найгірша.

«Люди в Україні повинні серйозно ставитися до проблем корупції, і це важливо. Якщо у вас є відчуття, що корупція вийшла з-під контролю, і ми не можемо виділити допомогу Україні, тому що вона буде втрачена, це буде проблемою. Але зараз це не так. Кожна країна має проблеми з боротьбою та запобіганням корупції та контролем над нею. Якщо її виявлять, то має бути відповідальність. У кожній країні це є. І Україна не є винятком. І я не думаю, що Україна сьогодні в гіршій ситуації, ніж багато інших країн. Важливо бути пильними», – заявив американський дипломат.

За його словами, як президент Зеленський, так і адміністрація США зосереджені на тому, щоби не потрапити «в ситуацію, коли доведеться ризикувати рівнем допомоги».

Курт Волкер каже: американцям слід розуміти, що допомогу Україна отримує не готівкою.

Блінкен: Росія проводить «фіктивні» вибори на суверенній території України

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав так звані вибори, які Росія зараз проводить на окупованих територіях України, «фіктивними».

Так звані вибори відбуваються майже через рік після того, як Кремль влаштував «фіктивні референдуми і нібито анексував українські Херсонську, Запорізьку, Донецьку та Луганську області, і через понад дев’ять років після того, як Росія заявила про анексію української Автономної Республіки Крим і Севастополя», – сказав Блінкен. Його заяву цитує сайт Держдепартаменту.

За його словами, Кремль сподівається, що «заздалегідь визначені, сфабриковані результати» посилять претензії Росії на окуповані нею частини України, «але це не більше ніж пропагандистський акт».

Читайте також: Євросоюз засудив так звані вибори окупантів на захоплених територіях

10 вересня на тимчасово окупованих територіях відбудуться так звані вибори депутатів до місцевих окупаційних народних рад. Нині відбувається так зване дострокове голосування. Його проводять раніше – як пояснюють представники окупаційної влади – з міркувань безпеки. Окрім цього, так зване голосування вже відкрили для жителів з окупованих територій, які зараз перебувають на території Росії.

Служба безпеки України 1 вересня повідомила про підозру голові центрвиборчкому РФ Еллі Памфіловій, яка готує фейкові вибори у тимчасово окупованих регіонах України.

Європейський союз 1 вересня засудив наміри Росії провести так звані вибори на окупованій території України.

Повітряні сили зафіксували пуски «Шахедів» із Криму і Росії

Повітряні сили Збройних сил України повідомили, що зафіксували пуски кількох груп ударних безпілотників типу Shahed з Чауди (окупований Крим) і кількох груп цих же дронів із Приморсько-Ахтарська в Росії.

«Про зміну обстановки, напрямок руху, повідомимо додатково», – додали в Повітряних силах ввечері 7 вересня.

Війська РФ вкотре протягом трьох годин атакували південь Одещини вночі проти 7 вересня, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер. Там поранені двоє людей. За даними влади, це вже четверта атака Ізмаїльського району за останні п’ять днів.

За даними Повітряних сил України, українські військові знищили 25 ударних безпілотників Shahed-136/131, якими Росія вночі 7 вересня атакувала Україну.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ.

Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Зеленський про завдання на вересень – «досягти кількох цілком конкретних результатів у роботі з партнерами»

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні заявив на важливості отримання результатів, в тому числі у роботі з партерами поточного місяця.

«За цей вересень маємо досягти кількох цілком конкретних результатів у роботі з партнерами. Це стосується і нової зброї для України – готуємо новини, і наших дипломатичних зусиль, щоб об’єднати ще більше країн світу заради відновлення миру на всій нашій землі. Готуємо більше світового тиску на Росію», – сказав Зеленський.

Він додав: «Результати – це те, що зараз необхідно Україні від усіх. На всіх рівнях. Від усіх, хто воює заради України, хто працює заради України, хто підтримує нас у світі».

Президент повідомив, що мав кілька важливих нарад щодо міжнародної роботи. У Зеленського, за даними ОПУ, сьогодні були телефонні бесіди, з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком та прем’єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу.

ЗСУ: «постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок-медиків»

У Сухопутних військах Збройних сил України пояснили порядок, за яким жінки-медики мають стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року.

За повідомленням, ухвалені Верховною Радою України в жовтні минулого року зміни до закону «Про військовий обов’язок і військову службу», передбачають, що жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних.

«Постановка на військовий облік – це не мобілізація жінок-медиків. Це виконання зміни до закону й узагальнення даних про наявний резерв фахівців медичної сфери в державі», – наголошують у ЗСУ.

  • За повідомленням, з 1 жовтня на військовий облік будуть зобов’язані стати всі жінки-медики, тобто лікарі, медсестри, стоматологи, акушерки, фармацевти, віком від 18 до 60 років. Спеціальність враховується і за дипломом, і за фактичним місцем роботи.
  • Згідно з новим порядком військового обліку, жінки з іншими спеціальностями, спорідненими з військовою, можуть стати на облік за власним бажанням.
  • Процедура реєстрації на військовий облік здійснюється в ТЦК. Перелік необхідних документів можна подивитися тут.
  • Коли жінка приходить до ТЦК стати на військовий облік, на неї заводять особову справу. Далі її мають спрямувати на медкомісію, яка зробить висновок про придатність/непридатність до військової служби.
  • Як пояснили в ЗСУ, жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. «Такі жінки виконують військовий обов’язок на рівних засадах із чоловіками. Тобто законодавство не розрізняє військовозобов’язаних жінок і чоловіків», – заявили у Сухопутних військах.
  • Щодо того, чи потрібно ставати на військовий облік вагітним жінкам і жінкам-матерям, то, як йдеться в повідомленні, закон встановлює, що винятком є вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці.
  • За порушення військовозобов’язаними правил військового обліку під час воєнного стану, на них можуть накласти штраф від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн), попередили в ЗСУ.

Раніше сьогодні у коментарі РБК-Україна член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський заявив, що жінки-медики, які повинні стати на військовий облік з 1 жовтня, набувають статусу військовозобов’язаних, і тому для них буде обмежений виїзд за кордон.

Натомість у коментарі ВВС Україна в Держприкордонслужбі заявили, що зараз немає ніяких обмежень на виїзд із країни для жінок, які стоять на військовому обліку, такі обмеження діють щодо чоловіків віком 18-60 років і деяких категорій державних службовців та посадових осіб.

Пентагон повідомив про нову допомогу Україні на 600 млн дол

Міністерство оборони США оголосило про новий пакет допомоги в галузі безпеки, покликаний задовольнити потреби України в бойових діях та продемонструвати непохитну підтримку України з боку США, повідомляє преесслужба Пентагону.

Цей пакет на суму близько 600 млн дол, згідно з повідомленням, надається у рамках Ініціативи щодо сприяння безпеці України (USAI).

У пакеті міститься, зокрема, обладнання для посилення протиповітряної оборони України, артилерійські боєприпаси та інші засоби.

Пакет від USAI, як пояснюють у Пентагоні, покликаний забезпечити «створення міцного потенціалу Збройних сил України для захисту своєї території та стримування російської агресії у середньостроковій та довгостроковій перспективі».

У пакеті допомоги міститься:

  • обладнання для підтримки та інтеграції систем ППО України;
  • додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем (HIMARS);
  • 105-мм артилерійські снаряди;
  • засоби радіоелектронної та протирадіоелектронної боротьби;
  • боєприпаси для розчищення перешкод;
  • устаткування для розмінування;
  • підтримка та обладнання для навчання та технічного обслуговування.

Нинішній пакет не є вилученням із запасів Міноборони США, а надається Ініціативою щодо сприяння безпеці України (USAI), за якою Сполучені Штати закуповують обладнання у промисловості чи партнерів.

Лише напередодні Міністерство оборони США повідомило про пакет військової допомоги Україні на 175 мільйонів доларів. А держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що йдеться загалом про понад мільярд доларів, які Україні нададуть на нову військову, цивільну безпекову, підтримку ППО та інших сфер.

Ентоні Блінкен у рамках дводенного візиту відвідав Чернігівщину та Київщину (відео)

На Київщині Блінкен побував на позиціях прикордонників, де йому показали зокрема збитті «шахеди». Там він отримав у подарунок пляшку кримського вина. Запитав: «чи це єдина пляшка, яку ви знайшли?», йому віджартувались, що «ми можемо ще пошукати». Після цього держсекретар відвідав Ягідне на Чернігівщині. Там, під час російської окупації села, у підвалі школи тримали сотні людей, зокрема дітей. Тоді від задухи у підвалі загинуло 10 людей.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG