Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Головного силовика Чечні і свата Кадирова призначили відповідати за протидію екстремізму в МВС РФ

Міністра внутрішніх справ Чечні Руслана Алханова призначено на посаду заступника начальника головного управління з протидії екстремізму МВС Росії, відомого як Центр «Е».

Алханов очолював управління МВС Чечні протягом 19 років, до цього він був головою служби охорони Ахмата Кадирова – батька нинішнього лідера Чечні Рамзана Кадирова. Алханов та Рамзан – односельці. Крім того, 28-річний син Алханова Адам є чоловіком однієї з дочок глави Чечні Хадіжат. Торік він став віцепрем’єром Чечні.

Як пише проєкт Радіо Свобода «Кавказ.Реалії», під час керівництва Алхановим міністерство внутрішніх справ Чечні активно практикувало викрадення та тортури людей, а також переслідування противників режиму Рамзана Кадирова. При цьому глава МВС публічно виправдовував такі заходи.

У грудні 2022 року Руслан Алханов потрапив під санкції Канади за причетність до систематичних порушень прав людини та підтримку війни проти України.

Залужний обговорив із начальником штабу армії Франції потреби ЗСУ і підготовку військових

Головнокомандувач Збройних силами України Валерій Залужний під час телефонної розмови із начальником Об’єднаного штабу ЗС Франції генералом армії Тьєрі Бюркаром потреби української армії і питання підготовки військових на території Франції.

«У розмові з генералом Бюркаром окремо зупинилися на потребах українського війська і питанні підготовки наших військовослужбовців на території Франції», – йдеться в повідомленні українського головнокомандувача у фейсбуці.

Залужний повідомив, що розповів французькому колезі про всі напрямки, де тривають оборонні та наступальні операції ЗСУ.

«Домовилися залишатися на зв’язку та спільно докладати зусиль задля деокупації України», – додав Залужний.

Тьєрі Бюркар у квітні був з візитом в Україні.

Останніми тижнями ЗСУ повідомляють про наступ на південному фронті. Генштаб ЗСУ 7 вересня повідомив про успіх українських військових в районах південніше Роботиного та західніше Вербового.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський 3 вересня підтвердив, що українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування. За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

В Україні не вдасться провести вибори у воєнний час – експосланець США

В умовах воєнного стану в Україні провести вибори не вдасться, – про це під час зустрічі із журналістами в Києві сказав Курт Волкер, спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України в 2017–2019 роках.

«Особисто я не думаю, що в умовах воєнного стану з усіма переселенцями, активними бойовими діями та ЗМІ, провести парламентські вибори, як це належить, у воєнний час – не вдасться. Я просто думаю, що це буде неможливо. Але дотримання зобов’язань України щодо відновлення повної демократії після закінчення війни та скасування умов воєнного стану – це дуже важлива річ, яку потрібно не впустити», – зазначив Волкер.

Також він відреагував на заяву сенатора-республіканця Ліндсі Грема, який у серпні під час візиту до України заявив, що наступного року в Україні мають відбутися вибори.

Курт Волкер каже: нині демократія в Україні стоїть перед дилемою. З одного боку, – війна та бойові дії.

«З одного боку, на країну нападають. Країна – у війні. Воєнний стан. У вас мільйони переселенців. В умовах воєнного стану переплутані списки виборців. Як провести вільну та відкриту політичну кампанію? А що робити із голосуванням на окупованих територіях? Тому є низка речей, які дуже і дуже ускладнюють уявлення про те, як можна проводити вибори в умовах воєнного стану в активний воєнний час», – пояснює Волкер.

А з іншого боку, за словами дипломата, – демократичні цінності, які Україна захищає на фронтах, серед них і вибори.

«Інша річ, про яку розмірковує сенатор Грем, – це те, що Україну іноді критикують на Заході, у США чи в Європі, кажучи: «добре, ви говорите, що вони захищають на передовій свою свободу, свою демократію. Ми підтримуємо «передову демократії», але у них немає виборів, вони централізували всі засоби масової інформації та запровадили воєнний стан». Тому важливо, щоб наші суспільства відчували, що ми справді підтримуємо демократію, а не лише країну», – підсумував Курт Волкер.

23 серпня у Києві сенатор США від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. На його думку «вільні та чесні вибори, навіть під час нападу» на Україну, можуть продемонструвати, чи країна змінилась в питанні корупції.

«Американський народ має знати, що Україна змінилась. У минулому це була дуже корумпована країна… Я вважаю, що Україні настав час зробити наступний крок у становленні демократії, а саме – провести вибори у 2024 році», – сказав американський сенатор.

Наступні президентські та парламентські вибори мали б відбутися 2024 року, але під час воєнного стану вибори не проводяться. У Міністерстві фінансів на запит Радіо Свобода раніше заявили, що через воєнний стан передбачати кошти в бюджеті на вибори-2024 році немає підстав.

Президент Володимир Зеленський заявив, що для виборів у 2024 році в умовах, якщо війна продовжуватиметься, потрібні зміни до законодавства і додаткове фінансування.

Зеленський у розмові з Нетаньягу згадав про збільшення числа відмов українцям у в’їзді до Ізраїлю – ОП

Президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу порушив питання про збільшення кількості відмов громадянам України у в’їзді до Ізраїлю в умовах дії безвізового режиму між двома країнами.

Як повідомила пресслужба українського президента, він наголосив на необхідності виправлення цієї ситуації.

«Президент відзначив важливість підтримки з боку Ізраїлю суверенітету й територіальної цілісності України. Він подякував за надання прихистку громадянам України, які виїхали до Ізраїлю внаслідок повномасштабної російської агресії. Було відзначено відновлення для них безкоштовного медичного страхування в Ізраїлі. Сторони обговорили можливі шляхи підтримки України з боку Ізраїлю в протидії вторгненню Росії», – йдеться в повідомленні.

Крім того, Зеленський і Нетаньягу з огляду на наближення єврейського Нового року – Рош га-Шана – й очікуваного масового прибуття паломників-хасидів до Умані обговорили те, як гарантувати їхню безпеку.

За оцінками ізраїльської сторони, цього року до Умані може прибути близько 50 тисяч паломників-хасидів, кажуть в Офісі президента.

«Було наголошено, що нині в місцях паломництва в Умані бомбосховища можуть вмістити лише близько 11 тисяч осіб. При цьому в умовах повномасштабної агресії Росії та постійної загрози ударів російськими ракетами та іранськими дронами паломництво цьогоріч супроводжуватиметься високими безпековими ризиками», – йдеться в повідомленні.

Сторони обговорили можливість відправлення до місць паломництва додаткових сил поліції Ізраїлю.

У серпні посольство України в Ізраїлі повідомило на запит Радіо Свобода, що в першій половині 2023 року понад дві тисячі громадян України отримали відмову на в’їзд до Ізраїлю .

«За даними посольства, за 2022 рік 2705 громадян отримали відмову у в’їзді на територію Ізраїлю. За перше півріччя 2023 року – 2037 громадян», – йдеться у відповіді.

Водночас, як стверджують у дипломатичній установі, ізраїльська сторона «свідомо маніпулює статистикою», заявляючи, що у в’їзді відмовили лише 5% із 40 тисяч українців, які намагалися потрапити до країни від початку повномасштабного російського вторгнення.

«З цих 40 тисяч значна частина мала право на репатріацію та громадянство Ізраїлю – відтак апріорі їм не могло бути відмовлено у в’їзді», – пояснюють у посольстві.

Читайте також: Ізраїль продовжив соціальну допомогу для українських біженців

Відтак відсоток відмов зростає, адже відмову отримують ті українці, які не мають права на ізраїльський паспорт і заїжджають як туристи.

«Ситуація загострюється, кількість випадків відмов зростає. При цьому ми фіксуємо грубе поводження з нашими громадянами зі сторони співробітників міграційної служби Ізраїлю», – стверджує установа.

Водночас, згідно з відповіддю, міністр внутрішніх справ Ізраїлю Моше Арбель протягом останніх шести місяців відмовлявся зустрітись із послом України, щоби обговорити ситуацію із українськими громадянами та високим рівнем депортацій.

«Також посольство двічі зверталося до МЗС Ізраїлю провести консультації з приводу стану виконання безвізової угоди, однак всі наші запити проігноровані», – додає пресслужба представництва.

Посольство України в Ізраїлі повідомило 20 серпня, що Київ розгляне тимчасову зупинку безвізового режиму з Ізраїлем і заборону громадянам цієї країни відвідувати Умань, де щороку відзначають юдейське свято Рош га-Шана, якщо Ізраїль продовжить депортації українських громадян.

Як повідомила того ж дня газета The Times of Israel, міністр внутрішніх справ Моше Арбель відкинув звинувачення в поганому ставленні до українських туристів. За його словами, прикордонна служба «діє в межах своїх повноважень», якщо має підозру, що гості країни використають свої туристичні візи для роботи чи постійного проживання.

На запитання, коли Україна може переглянути умови перетину кордону для громадян Ізраїлю, як попереджало посольство раніше, у відомстві відповіли, що це питання перебуває «на розгляді керівництва нашої держави».

Австрія викликала представника ЄС через його критику залежності Відня від російського газу

Міністерство закордонних справ Австрії 7 вересня повідомило, що викликає представника Європейської комісії Мартіна Зельмайра через його критику залежності Відня від російського газу.

Зельмайр заявив, що Австрія платить «криваві гроші» за російський газ. Він висловив здивування відсутністю протестів щодо того, що австрійські платежі за газ фінансують вторгнення Росії в Україну.

«Криваві гроші щодня надсилають до Росії», – сказав Зельмайр 6 вересня на заході у Відні, повідомило австрійське інформаційне агентство APA.

За його словами, 55 відсотків австрійського газу продовжує надходити з Росії. У МЗС Австрії повідомили, що Зельмайра викликали на зустріч із генеральним секретарем міністерства.

Уряд у Відні поставив собі за мету поступово припинити постачання російського газу до 2027 року. Разом з Угорщиною, Словаччиною та Словенією Австрія є однією з країн ЄС з високою часткою імпорту російського палива.

Ілон Маск вимкненням Starlink зірвав українську атаку на Севастополь у 2022 році – CNN

Голова корпорації SpaceX Ілон Маск торік таємно наказав вимкнути українським військовим супутниковий зв’язок Starlink в районі окупованого Криму, щоб не дати Україні здійснити напад на російський Чорноморський флот у Севастополі з допомогою надводних дронів. Таке твердження є у біографічній книзі про Маска, яка має вийти друком у США 12 вересня. Книжку написав відомий автор біографій Волтер Айзексон.

Уривки з книги потрапили до американського телеканалу CNN. Як стверджується, зокрема, у главі, присвяченій зірваній атаці, після відключення Starlink українські морські безпілотники з вибухівкою «втратили керування та були винесені на берег, не завдавши шкоди». Коли саме це сталося, у публікації CNN не вказано. Незрозуміло також, чи озвучена ймовірна дата цієї події у книзі.

Як стверджує автор біографії Маска, бізнесмен наказав інженерам своєї компанії вимкнути зв1язок, оскільки боявся, що російські військові можуть відповісти на масований удар по Чорноморському флоту ядерним ударом. У Маска буцімто склалася враження, що це можливо, після спілкування з високопоставленими російськими представниками.

Повідомляється, що українська сторона намагалися переконати мільярдера змінити рішення, але той наполягав на своєму. «Starlink був створений, щоб люди могли дивитися Netflix, розслаблятися, підключатися до Інтернету в школі, творити мирні справи, а не завдавати ударів дронами», – заявив Маск автору книги.

Сам бізнесмен чи його представники поки що не коментували публікацію CNN. Телеканал наголошує, що він не має незалежних підтверджень версії, викладеної Айзексоном. Минулого року, однак, неодноразово повідомлялося про проблеми, яких зазнають українські військові зі зв’язком Starlink на лінії фронту.

Як наголошується в біографії Маска, мільярдер справді побоюється, що його дії можуть сприяти ще більшій ескалації конфлікту, і ці побоювання багато в чому визначають його дії. За його словами, ударом по Криму Україна «зайшла б надто далеко» і їй загрожувала б «стратегічна поразка».

Розмови з якими російськими чиновниками переконали Маска в реальності ядерної загрози, у матеріалі не йдеться. Відомо, що Маск говорив телефоном із російським президентом Володимиром Путіним вже після широкомасштабного вторгнення в Україну.

Компанія SpaceX продовжує забезпечувати українських військових зв’язком Starlink. При цьому на адресу Маска з Києва нерідко звучить критика – як через його ініціативи про завершення конфлікту, які передбачають територіальні поступки з боку України, так і, наприклад, через його політику в соціальній мережі X (колишній твітер), яку він придбав, і яка, як стверджується, сприяє поширенню російської дезінформації.

Минулого та нинішнього року неодноразово повідомлялося про спроби ударів українськими надводними безпілотниками по російських об’єктах та кораблях, у тому числі в окупованому Криму. Деякі з них були вдалими – зокрема, 17 липня вдалося зашкодити Керченському місту. Проте не йшлося про масовані атаки.

В Україні оголошували повітряну тривогу через зліт російського винищувача

У всіх областях України близько 20-ої 7 вересня оголошували повітряну тривогу. Влада закликала пройти в укриття.

У Повітряних силах ЗСУ заявили, що зафіксували зліт російського МіГ-31К з аеродрому Саваслейка. Цей винищувач є носієм балістичних ракет «Кинджал».

ОНОВЛЕНО. Менш ніж через годину військові повідомили про відбій загрози. Інформації про обстріли в цей час не було.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ.

Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

«Добре знають і поважають в Америці» – Волкер про нового міністра оборони Рустема Умєрова

Новопризначеного міністра оборони України Рустема Умєрова добре знають і поважають в США, заявив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України (2017– 2019рр) Курт Волкер у Києві.

Відповідаючи на запитання про кадрові зміни щодо керівництва Міноборони України під час війни, Волкер зазначив, зміна урядовців є властивою для демократії.

«Ми розуміємо, що у демократіях люди на посадах змінюються. Ви маєте членів Кабміну, які приходять і йдуть, і це нормально для демократичних країн. Це не має бути, як у Росії, де факт, що когось усунули – це криза чи сигнал чогось. Це нормальна річ. І тому я б не надто переживав саме про факт заміни міністра», – сказав Курт Волкер.

Також він висловився про вже колишнього міністра Олексія Резнікова. Каже: він «добре відомий, дуже ефективний, його дуже люблять. І на Заході та в Сполучених Штатах є велика вдячність за його роботу».

Щодо новопризначеного міністра Рустема Умєрова, Курт Волкер розповів, що його «також добре знають і поважають у Сполучених Штатах. І тому заспокоює той факт, що новопризначена на посаду людина та, з якою ми зможемо продовжити продуктивну співпрацю».

7 вересня президент України Володимир Зеленський представив нового міністра оборони України Рустема Умєрова.

Верховна Рада 6 вересня підтримала призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони.

Його попередник – Олексій Резніков – подав у відставку після заяви Володимира Зеленського про намір замінити міністра оборони України.

Цьому передували повідомлення про можливу відставку міністра оборони України Олексія Резнікова, зокрема, через закупівлі міністерства.

Через російські артобстріли по Нікопольщині є двоє поранених

Російські війська після нічних ударів по Нікополю на Дніпропетровщині продовжили обстрілювати регіон і упродовж дня, повідомив у Telegram голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Сьогодні тричі агресор вдарив по районному центру. І ще раз – по Марганецькій громаді. Осколкові поранення отримали 52-річна жінка та 57-річний чоловік. Їм надали допомогу, лікуватимуться амбулаторно. Загорівся приватний будинок. Вогонь рятувальники вже приборкали. Загалом пошкоджені 8 осель місцевих. А ще – 5 господарських споруд та авто. Понівечені 2 лінії електропередач», – повідомив Лисак.

За його словами, вже надвечір російська армія обстріляла Покровську громаду Синельниківського району – виникла пожежа, наслідки атаки ще уточнюються.

Раніше повідомлялося, що вночі армія РФ вдарила по Нікополю на Дніпропетровщині. Інформації про жертв чи потерпілих не було.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння завдають ударів по Дніпропетровській області. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

У Криму із закритого аеропорту Сімферополя вилетів іранський транспортний літак ІЛ-76ТД

В окупованому Криму із закритого аеропорту Сімферополя вилетів іранський транспортний літак ІЛ-76ТД, що належить авіакомпанії Pouya Air. Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Крим.Реалії» з посиланням на дані сервісу авіаперельотів Flightradar24.

Повідомляється, що транспортний літак із позивним EPPUS вилетів із Криму о 17:09, прилетівши на півострів за дві години до цього. Борт прямує на південний схід і летить над Чорним морем.

Аеропорт Сімферополя закритий для цивільних авіаперельотів від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Раніше українські військові неодноразово заявляли, що у Криму російські війська використовують полігон «Чауда» для запуску іранських безпілотників Shahed-136/131 по території України. При цьому даних, чи є в Криму іранські інструктори, щоб сприяти російським військовим при запусках дронів поки немає.

За добу на фронті було 34 бойових зіткнення – Генштаб

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про оперативну ситуацію на фронті станом на вечір 7 вересня. Повідомляється, що протягом доби відбулось 34 бойових зіткнення.

«Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною», – йдеться у зведенні.

Згідно з повідомленням, ЗСУ відбили атаки на Куп’янському, Бахмутському, Авдіїівському напрямках.

«Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території», – повідомили у Генштабі.

Триває п’ятсот шістдесят перша доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

У МОЗ повідомили про розробку алгоритму перевірок рішень ВЛК про обмежену придатність до служби

Міністерство охорони здоров’я та правоохоронні органи перевірять видані після початку повномасштабного вторгнення рішення ВЛК про обмежену придатність до військової служби. Як повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, наразі розробляється відповідний алгоритм.

«Спільно з правоохоронними органами працюємо над тим, щоб перевірити певні категорії людей, яким було надано статус обмежено придатних», – цитує Ляшка агенція «Інтерфакс-Україна».

За його словами, перевірять передусім ті ВЛК, де було виявлено «проблеми». Перевірці підлягатимуть і медзаклади, де було ухвалено високий відсоток рішень про непридатність.

«Зараз розробляємо алгоритм (перевірок – ред.)», – сказав Ляшко.

30 серпня за підсумками рішення РНБО було вирішено, що усі рішення ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби з 24 лютого 2022 року переглянуть. Президент Володимир Зеленський визнав наявність корупції в системі військово-лікарських комісій, через яку з України виїхали тисячі людей, які не мали такого права.

Розвідка США: ЗСУ можуть прорвати усю оборону РФ до кінця року. Саміт G20: де Україна?

  • Сили оборони України мали успіх у районах південніше Роботиного та західніше Вербового на Запоріжжі. Про це повідомляють у Генштабі. І додають, що наступальна операція ЗСУ продовжується також і на Донеччині. Там українські військові наступають і закріплюються південніше міста Бахмуту.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Водночас, попри спроби російської армії атакувати на Лиманському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках, Росія перекидає сили на південь, повідомляють у Головному управління Нацгвардії.
  • А от у розвідці США відзначають значний прогрес у контрнаступі ЗСУ і роблять прогнози щодо українського прориву. Так, директор з аналізу Розвідувального управління Міноборони США Трент Мол заявив, що імовірність прориву українських військових до кінця цього року складає 40–50%. Таке він озвучив в інтерв’ю The Economist. За його словами, просування в районі Роботиного дає ЗСУ реальну можливість до кінця року прорвати всі російські оборонні лінії. Водночас серед факторів, які зроблять це завдання «дуже важким» називає обмежену кількість боєприпасів та сезонне погіршення погоди.
  • Президент України Володимир Зеленський представив новопризначеного міністра оборони Рустема Умєрова. Новий очільник оборонного відомства озвучив пріоритети у своїй діяльності на новій посаді. Серед них – проведення аудиту відомства, підтримка українського оборонного виробництва та підготовка інфраструктури для отримання винищувачів F-16. Чого чекати від Рустема Умєрова на новій посаді? Чому саме його кандидатуру обрав Зеленський?
  • У Нью-Делі стартує саміт G 20, на якому традиційно зберуться очільники країн з найбільшими економіками світу. Торік на саміті виступав Володимир Зеленський. Цього разу Україну не запросили, про що індійський міністр закордонних справ повідомляв ще на початку червня. Президент Росії Володимир Путін на саміт теж не приїде, але замість нього Росію представлятиме міністр закордонних справ Сергій Лавров. А китайський лідер Сі Цзіньпін замість себе відправив на захід прем'єра Державної ради КНР. Як повідомляє CNN, це відбувається на тлі напруженості у відносинах між Китаєм і Індією, яка приймає саміт. Зокрема, йдеться про питання спірного кордону і зростання зв'язків Нью-Делі зі Сполученими Штатами. Чого чекати Україні від саміту G20?

«Арта» по нас працювала 24/7»: як морпіхи звільнили Урожайне від Росії

Розбиті в мотлох будинки, залишки понівеченої техніки на дорозі та важкий запах у повітрі – це дорога до звільнених під час літньої кампанії ЗСУ Макарівки, Старомайорського та Урожайного. Деокупацію Урожайного в Міноборони підтвердили 16 серпня, і наразі це останній зі звільнених населених пунктів на так званому Бердянському напрямку. Як вибивали війська РФ з Урожайного – морські піхотинці розповіли проєкту Радіо Свобода ДонбасРеалії.

Україна успішно перериває армії РФ лінії постачання – Курт Волкер про контрнаступ ЗСУ

Україна успішно перериває російські шляхи постачання на окупованих територіях, а ті, хто вважають, що контрнаступ ЗСУ гальмується, мають неправильні очікування. Таку думку висловив спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України у 2017-2019 роках, дипломат Курт Волкер. Його зустріч із журналістами відбулася в Амерікан Юніверсіті Київ у четвер.

«Те, що Україна робить і робить успішно, – це серйозно перериває лінії постачання Росії, її здатність підтримувати свої сили, які окуповують Україну, зокрема Крим і південь України. Україна б’є по паливу, боєприпасах, логістиці, мостах і дорогах. Також використовує безпілотники, щоб вражати російські військово-морські кораблі, перериваючи російські поставки нафти, змушуючи зупиняти комерційне повітряне сполучення в Росії через удари безпілотників, які доносять реальність цієї війни до російського народу», – каже Курт Волкер.

Ті, хто критикують темпи просування ЗСУ, каже дипломат, «уявляють собі якесь швидке повернення території, яку росіяни утримували останній рік, – швидкий прорив, але це не так».

Як зазначив Волкер, Україна атакує у багатьох місцях вздовж лінії фронту, щоб Росія, змушена реагувати, розтягувала свої сили, і потім, «там, де це можливо, максимально безпечно пройти через найскладнішу місцевість».

Колишній спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України каже, у деяких районах на півдні українська армія вже пробралася крізь перші лінії мінних полів.

«Ми переходимо до наступної фази оборони. Але робимо це методично, обережно та з певним успіхом. Тож замість того, щоб дивитися на це (на контрнаступ – ред.) з відчаєм, я дивлюся із захопленням, що Україна досягає успіху за дуже складних обставин, без повітряного прикриття, без артилерійських систем найбільшої дальності, які ми могли б надати, і роблячи це обережно, щоб зберегти життя. Це насправді дуже вражає. Я не сумніваюся, що Україна здатна перемогти», – підсумовує Волкер.

На його думку, перемога України у війні – це унеможливити продовження наступальних операцій Росії та утримання нею захоплених територій.

«І я вважаю, що Україна може це зробити», – впевнений дипломат.

Генштаб ЗСУ 7 вересня повідомив про успіх українських військових в районах південніше Роботиного та західніше Вербового на південному фронті.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський 3 вересня підтвердив, що українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування. За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

США внесли до списку санкцій 11 росіян за підозрою у кіберзлочинах проти американських органів влади

Міністерство фінансів США внесло до списку санкцій 11 громадян РФ, підозрюваних у кіберзлочинах. Як йдеться на сайті відомства, під обмеження, зокрема, потрапили Михайло Чернов (псевдонім Куля), Максим Галочкін (псевдонім Бентлі), Максим Халіуллін (псевдонім Кагас), Артем Куров (псевдонім Нанед), Сергій Логунцов, Олександр Можаєв (псевдонім Рокко), Дмитро Путілін (псевдонім Гранд) ), Максим Руденський, Михайло Царьов (псевдонім Манго), Вадим Валіахаметов (псевдонім Ментос) та Андрій Жуков (псевдонім Защітнік).

За версією Мінфіну, Жуков був старшим адміністратором, Галочкін очолював групу тестувальників, Руденський керував командою програмістів, Царьов відповідав за фінанси та кадровий відділ, Путілін відповідав за інфраструктуру, Халіуллін був менеджером з персоналу, Логунцов був розробником, Чернов займався внутрішніми утилітами, а Можаєв – адміністративними питаннями.

Раніше видання Wired опублікувало розслідування, в якому назвало Максима Галочкіна лідером групування хакерів Trickbot. Воно займалося розробкою та впровадженням комп’ютерних вірусів, які використовувалися для крадіжки фінансових даних. Вперше діяльність угруповання виявили у 2016 році.

За інформацією Wired, всього до Trickbot входить від 100 до 400 хакерів, які можуть бути пов’язані з російськими силовими структурами.

У лютому 2023 року США та Великобританія внесли до санкційного реєстру сімох учасників цього угруповання, яких запідозрили у кіберзлочинах проти американських та британських органів влади.

Віруси, розроблені Trickbot, заразили, за інформацією американської влади, мільйони комп’ютерів у всьому світі. Зокрема, у розпал пандемії COVID-19 у 2020 році Trickbot атакував лікарні та медичні центри, запустивши хвилю атак програм-вимагачів у лікарнях по всій території США.

У Великій Британії учасників угруповання Trickbot підозрюють у створенні двох програм-вимагачів Conti та Ryuk. Національне кримінальне агентство виявило близько 149 жертв цих програм у Великій Британії. Завдані ними збитки приблизно оцінюються в 27 млн фунтів стерлінгів.

Останнім часом, за даними Мінфіну США, кіберзлочинне угруповання Trickbot виконує завдання російських спецслужб, зокрема, організовує та здійснює кібератаки на американські та британські урядові сайти, а також сайти комерційних компаній зі США та Великобританії.

НАЗК внесла до списку «спонсорів війни» турецького виробника скла

Національне агентство із питань запобігання корупції внесло до списку «міжнародних спонсорів війни» турецьку компанію із виробництва скла Şişecam Group. Про це агентство повідомило 7 вересня, пояснивши це тим, що компанія продовжує вести бізнес у Росії та залишається найбільшим у Росії експортером у цій галузі.

«Основними сферами діяльності компанії є скляне та хімічне виробництво. Вона займає друге місце у світі за обсягами виробництва скляного посуду, п’яте місце серед виробників скляної тари і листового скла, а також є світовим лідером у виробництві кальцинованої соди й хімічних речовин на основі хрому. Дохід компанії Şişecam за 2022 рік збільшився до 3,6 мільярдів доларів США, чистий прибуток збільшився до 740 мільйонів», – йдеться в повідомленні.

За даними НАЗК, компанія Sisecam Flat Glass виробляє архітектурно-будівельне та автомобільне скло в Росії на ОЕЗ «Алабуга» в Республіці Татарстан. Там же, за повідомленням, виробляються й «Шахеди», які російські війська використовують проти України.

НАЗК оцінює консолідовані обсяги виробництва Şişecam в понад 1,5 мільйона тонн на рік, а загальні обсяги інвестицій перевищують 1,25 мільярда доларів. Також на її виробництвах у Росії працюють 3 414 працівників. Дочірні компанії групи, які виробляють скло, посуд і тару, сплатити в Росії податків на понад 11,2 мільйона доларів за 2022 рік, додає пресслужба.

«Варто також згадати, що російські закони вимагають від роботодавців співпрацювати з владою в мобілізаційній кампанії, наприклад, передаючи особисті дані працівників до військкомату. Попри те, що іноземна компанія може стверджувати, що влада не зверталася до неї з такими питаннями, чим довше компанія залишається в РФ, тим важче буде пояснити, що їй вдалося обійти вимоги цих законів», – заявляє агентство.

У серпні очільник НАЗК Олександр Новіков запросив керівників компаній, які ще не вийшли з Росії, відвідати Україну.

Підрив на боєприпасі на Харківщині: чоловік помер у лікарні

Чоловік, який був поранений внаслідок підриву на боєприпасі в Харківській області, помер у лікарні – про це повідомила Національна поліція в області 7 вересня.

«Чоловік, який отримав травми неподалік села Мосьпанове, Чугуївського району помер в медичній установі», – йдеться в оновленні.

Раніше ДСНС повідомила про госпіталізацію трьох людей у Харківській області через наїзди на вибухонебезпечні предмети. Зокрема, чоловік і жінка наїхали на вибуховий пристрій на польовій дорозі, рухаючись у вантажівці поблизу села Мосьпанове Чугуївського району.

Також в Ізюмському районі, в полі між Барвінковим і Червоним підірвався трактор місцевого агропідприємства. Тракториста 1981 року народження госпіталізували, його стан задовільний.

За даними ДСНС, від початку повномасштабної агресії Росії на 7 вересня 740 людей постраждали від вибухонебезпечних предметів. 30% території України, тобто 174 тисяч квадратних кілометрів вважаються забрудненими вибухонебезпечними предметами

Місцева влада регулярно повідомляє про випадки підриву цивільних на вибухових пристроях, зокрема, в деокупованих частинах Херсонської та Харківської областях.

«Інвалідність я собі не роблю» – «Молот» захищає Україну на протезі

Вже рік Микола Русецький на позивний «Молот» служить на протезі.
А деякі співслужбовці про це і не здогадуються: хоча Микола ходив з ними на штурми, та вже «відпрацював» у найгарячіших точках фронту: зокрема у районі Бахмуту та Соледару.

Починав свій військовий шлях «Молот», каже, ще у 2014 році у 79-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ, пройшов бої за Донецький аеропорт та у 2017 році звільнився через «заборону відкривати вогонь по противнику».

Потім працював у патрульній поліції, але з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну знову повернувся на передову.

  • За яких обставин боєць втратив ступню та які бойові завдання виконує нині?
  • Що найбільше запам’яталося Миколі на фронті?
  • Та скільки насправді треба дронів, аби підрозділ залишився без втрат?

Інтерв’ю «Молота» для Радіо Свобода.

На Харківщині на мінах підірвалися вантажівка і трактор, троє людей госпіталізовані – ДСНС

Троє жителів Харківської області госпіталізовані з травмами через наїзд наїзду транспорту на вибухонебезпечні предмети 7 вересня, двоє потерпілих перебувають у тяжкому стані, повідомило обласне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Згідно з повідомленням, чоловік і жінка, рухаючись вантажним автомобілем польовою дорогою поблизу села Мосьпанове Чугуївського району, підірвалися на невідомому вибухонебезпечному предметі.

«Внаслідок вибуху вони зазнали мінно-вибухових травм, значних тілесних ушкоджень. Стан тяжкий», – повідомили рятувальники.

Крім того, в Ізюмському районі, в полі між Барвінковим і Червоним підірвався трактор місцевого агропідприємства, за попередньою інформацією, – на касетному боєприпасі. Постраждав тракторист, 1981 р.н., його госпіталізували, стан – задовільний.

Місцева влада регулярно повідомляє про випадки підриву цивільних на вибухових пристроях, зокрема, в деокупованих Харківській і Херсонській.

За даними ДСНС, потенційно небезпечними через замінування є третина від загальної площі України.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG