Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Влада повідомила про російський удар по Запорізькому району

Війська РФ завдали удару по Запорізькому району, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

«Ворог поцілив по Запорізькому району. Попередньо відомо про удар балістичним озброєнням. На місце вже вирушили всі відповідні служби», – написав він у телеграмі.

Раніше у соцмережах повідомили про звуки вибуху в Запоріжжі.

Читайте також: На Запоріжжі за добу загинув цивільний, шестеро поранених, ще четверо поранених на Харківщині

Російські війська регулярно обстрілюють частину Запорізької області та місто Запоріжжя. Обласний центр через близькість до фронту часто зазнає атак з систем С-300. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 27 серпня підтвердили загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Андрющенко заявив про звуки вибухів в окупованому Маріуполі

В окупованому Росією Маріуполі пролунали гучні вибухи, заявив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«Маріуполь. Дуже гучно. Два вибухи. Мангуш. Район. Гучно. Вибух», – написав він у телеграмі.

Редакція наразі не може незалежно перевірити інформацію про вибухи в Маріуполі.

Читайте також: «Політика колонізації». Ким Росія заселяє захоплені території України?

Маріуполь був захоплений російськими військами у травні 2022 року після майже трьох місяців запеклих боїв. За цей час у місті було зруйновано значну частину будинків та інших об’єктів. Точна кількість загиблих невідома – оцінки варіюються від кількох тисяч до кількох десятків тисяч.

Україна й міжнародні правозахисні організації звинувачують Росію у численних скоєних у Маріуполі воєнних злочинах. Серед них – обстріл пологового будинку й удар по Драматичному театру, де ховалися люди. Міноборони Росії називає ці звинувачення «фейками».

ВМС України: Керченський міст охороняють 6 катерів і 5 кораблів російського флоту

Керченський міст охороняють шість катерів та п’ять кораблів Федеральної служби безпеки Росії, заявив в ефірі українського телебачення представник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук. Про це повідомляє медіа Міністерства оборони України АрміяInform.

Також росіяни, за його словами, будують систему загороджень, насамперед йдеться про бонові загородження.

«Вони будують систему загородження, і насамперед це бонові загородження. Міст вони намагаються прикривати від можливих ударів, і насамперед їхні зусилля помітні з південного напрямку», – наголосив Плетенчук.

У середині серпня речник ВМС України повідомив, що після вибухів біля Керченського мосту росіяни посилили його охорону.

Нерозповсюдження ядерної та біологічної зброї: Росія зруйнувала формулу Горбачова-Рейгана. Що тепер?

Росія перекидає свою тактичну ядерну зброю ді Білорусі, заявив виданню The Guardian у серпні президент Польщі Анджей Дуда. «Ці дії змінюють архітектуру безпеки в Європі та на східному флангу НАТО», сказав Дуда. Наприкінці червня Лукашенко заявив, що «більша частина» російської ядерної зброї, яку планувалося перемістити до Білорусі, вже в країні. 22 липня у Розвідувальному Управлінні Міністерства оборони США (Defence Intelligence Agency) зазначили, що «немає підстав сумніватися» в тому, що Росія, як заявив президент Володимир Путін, дійсно розмістила тактичну ядерну зброю в Білорусі.

Порушивши Будапештський меморандум нападом на Україну, Росія і далі демонструє, що вона – одна із найбільших у світі ядерних держав – не буде дотримуватися жодних зобов'язань, взятих на себе щодо нерозповсюдження ядерної і біологічної зброї у випрацьованій Горбачовим і Рейганом парадигмі світової безпеки. Необхідно шукати нові шляхи і створювати нову систему світової безпеки, кажуть експерти, чиї думки зібрала російська служба Голосу Америки...

Поліція уточнила кількість жертв удару РФ по Костянтинівці

Після російського удару по Костянтинівці тіло одного загиблого залишається неідентифікованим, розповіла очільниця відділу комунікації поліції Донеччини Олександра Гаврилко.

У поліції уточнили дані щодо жертв російської атаки – 16 людей загинули, ще 33 поранених. Напередодні повідомлялося про 17 загиблих.

«Станом на зараз маємо 16 загиблих і 33 поранених. Була інформація про 17 загиблих, але після огляду решток тіл загиблих встановили, що вони належать 16 людям. Зараз майже всі ідентифіковані, знайдені родичі, відібрані аналізи, профілі ДНК. Станом на вечір 6 вересня ми мали чотири тіла неідентифікованих, а станом на ранок залишається одне тіло», – розповіла вона в ефірі національного телемарафону.

Генштаб: ЗСУ «мають успіх» в районах Роботиного і Вербового

Українські війська досягають успіху в контрнаступі на південному фронті, повідомляє медійний майданчик Сил оборони 7 вересня з посиланням на речника Генерального штабу Збройних сил Андрія Ковальова.

За його словами, Сили оборони продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку.

«У ході ведення наступальних дій Сили оборони мали успіх в районах південніше Роботиного та західніше Вербового, закріплюються на досягнутих рубежах, сказав речник», – цитує медійний майданчик.

Читайте також: ЗСУ продовжують просуватися південніше від Бахмута – Генштаб

Генеральний штаб ЗСУ 5 вересня повідомив про успіх українських військових в напрямку Роботине-Новопрокопівка Запорізької області. За даними штабу, Сили оборони України закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника.

На початку вересня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що ЗСУ домоглися «певного успіху в районі другої лінії оборони Росії».

Розслідування: після масової висилки дипломатів РФ у Молдові залишаються співробітники зі зв’язками у ФСБ

За останні два місяці – липень-серпень 2023 року – Молдова вислала 45 російських дипломатів та співробітників посольства, посилаючись на побоювання щодо спроб Москви «дестабілізувати» ситуацію в країні. Про це йдеться в розслідуванні російської служби Радіо Свобода.

Висланню російських дипломатів передувало розслідування, в якому йшлося про те, що на даху російського посольства в Кишиневі розташовані антени, які дозволяють прослуховувати телефонні переговори. Крім того, стверджувалося, що там часто з’являються співробітники Служби зовнішньої розвідки (СЗР) та російської воєнної розвідки.

Незважаючи на масове вислання дипломатів, у штаті посольства РФ у Кишиневі залишаються кілька співробітників, які мають зв’язки із російськими спецслужбами. Згідно з базами даних, з якими ознайомилися журналісти, щонайменше двоє з цих дипломатів мають зв’язки з Федеральною службою безпеки і ще двоє – з російською воєнною розвідкою, яка причетна до отруєнь і диверсій по всій Європі. Серед цих людей – два перші секретарі російського посольства.

Дипломатичні списки, які веде Міністерство закордонних справ Молдови, показують, що після серпневих висилок у російському посольстві у Кишиневі залишаються лише 10 акредитованих дипломатів, серед них два перші секретарі – Борис Сучілін і Костянтин Зябліков – обоє мають попередні адреси, пов’язані з ФСБ Росії в Москві, згідно з оприлюдненими базами даних.

За даними журналістів, реєстрація місця проживання співробітників ФСБ на об’єктах спецслужби є звичайною практикою. Сам Зябліков був серед сотень осіб, яких Головне розвідувальне управління України ідентифікувало у березні 2022 року як співробітників ФСБ, зареєстрованих прямо у будівлі на Луб’янській площі та, імовірно, таких, що «беруть участь у злочинній діяльності» в Європі від імені Росії.

Посольство Росії в Кишиневі не відповіло Радіо Свобода на запит про коментар.

Міністерство закордонних справ Молдови заявило, що уряд зробив «кілька рішучих кроків, необхідних для протидії дестабілізуючим діям РФ», серед них скорочення дипломатичної присутності Москви у відповідь на «недружні дії, зокрема в контексті підозр щодо можливих шпигунських дій».

Росія продовжує укомплектовувати свої європейські посольства персоналом, пов’язаним із спецслужбами, незважаючи на зусилля країн ЄС щодо скорочення кількості російських шпигунів, які працюють під дипломатичним прикриттям, зроблені після повномасштабного вторгнення президента Володимира Путіна в Україну в лютому 2022 року.

У березні розслідування Радіо Свобода показало, що щонайменше трьох російських дипломатів, які були вислані або занесені до чорного списку країнами-членами ЄС із зазначенням на їхню шпигунську діяльність, було переведено на службу до посольства Росії в Сербії.

На Запоріжжі за добу загинув цивільний, шестеро поранених, ще четверо поранених на Харківщині

Російські війська за добу завдали 99 ударів по 31 населеному пункту Запорізької області, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко вранці 7 вересня.

По області вели вогонь із артилерії, завдавали ударів ракетами та безпілотниками.

«Внаслідок артилерійського обстрілу Степногірська загинув 68-річний чоловік, поранення отримав чоловік 70 років. Під час артобстрілу Преображенки травмовано 34-річного чоловіка. Від ракетного удару по Таврійському постраждали жінки 64 та 85 років, в Запоріжжі поранено сімейну пару – 44-річного чоловіка та 43-річну жінку. Всіх оперативно доставлено до лікувальних установ», – йдеться в повідомленні.

Також в області зафіксували 40 повідомлень про руйнування житла та об’єктів інфраструктури.

У розвідці Британії пояснили, що означає запуск ВДТРК на окупованій Донеччині

Запуск ВДТРК на території окупованої Донеччини є частина ширших зусиль Росії встановити контроль над територією, заявляють у Міністерстві оборони Британії.

«Зведення місцевих новин надає російський телеканал «Росія 1» і представляє російський погляд на війну. Це частина ширших зусиль Росії встановити постійний контроль над територією», – йдеться у повідомленні британського міністерства, яке посилається на дані своєї розвідки.

Британські військові зауважують, що підконтрольні угрупованню «ДНР» і приєднані до нього мовники раніше ретранслювали російські національні програми новин у рамках пропагандистської кампанії, але не надавали регіональних зведень, на створення мовлення ВДТРК у Донецьку знадобилося більше року – вперше це було оголошено у 2022 році.

У розвідці Британії припускають, що це сталося через відмову працювати навчених місцевих технічних спеціалістів.

«Тих, хто симпатизує «ДНР» і володіє необхідними навичками, тепер, швидше за все, привезли з Криму, Луганська та інших місць», – додає британська розвідка.

Вибух, пожежі в Ростові. Штурмові бригади на Куп'янськ. Костянтинівка: ніч після удару

  • Удар по Костянтинівці: 17 загиблих, 32 поранених
Білий дім засудив обстріли російськими військами цивільного населення України, включно з обстрілом Костянтинівки. А в Європейському Союзі через удар по цьому місту закликали Росію припинити нелюдську та незаконну агресію. Що каже розслідування цього удару?
Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода.Ранок:

Росія від початку вторгнення втратила майже 267 тисяч військових – Генштаб ЗСУ

Росія від початку повномасштабного вторгнення втратила 266 900 своїх військових, за минулу добу – 610, повідомляє у фейсбуці Генеральний штаб Збройних сил України.

Штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • танків – 4506 (+9 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8703 (+21)
  • артилерійських систем – 5722 (+37)
  • РСЗВ – 753 (+5)
  • засобів ППО – 506 (+1)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4541 (+22)
  • крилатих ракет – 1455(+8)
  • кораблів/катерів – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8217(+27)
  • спеціальної техніки – 859 (+7)

Блінкен пояснив, на що спрямують конфісковані у російських олігархів активи

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва заявив, що Сполучені штати вперше передають Україні активи, конфісковані у російських олігархів, їх спрямують на підтримку українських ветеранів.

«Окрім потреб безпеки України, ми вперше передаємо Україні активи, конфісковані у російських олігархів, які потрапили під санкції, які тепер будуть використані для підтримки українських ветеранів. За це повинні заплатити ті, хто спровокував загарбницьку війну Путіна», – сказав у Києві Блінкен, якого цитує пресслужба Держдепу США.

У перший день візиту до Києва Ентоні Блінкен також оголосив про нову допомогу Україні на загальну суму понад мільярд доларів. За його словами, сюди увійдуть понад 665 мільйонів доларів на нову військову і цивільну безпекову допомогу та мільйони доларів на підтримку протиповітряної оборони України та інших сфер.

Держсекретар США Ентоні Блінкен 6 вересня прибув до України. Він розпочав свій візит до Києва із вшанування пам’яті загиблих українських військових на Берковецькому кладовищі.

У березні повідомлялося, що міжнародна група з блокування майна росіян, що потрапили під санкції (REPO), за рік роботи заморозила активи на понад 58 мільярдів доларів.

ЗСУ просуваються під Бахмутом, попри поранення та втрати (фотосвідчення)

Бійці 3-ї окремої десантно-штурмової бригади ЗСУ вступають у бій з російськими військовими на околицях Бахмуту.

Нічна атака РФ: у ЗСУ повідомили про знищення 25 «шахедів»

Українські військові знищили 25 ударних безпілотників Shahed-136/131, якими Росія вночі атакувала Україну, повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ.

За повідомленням, усього зафіксували пуски 33 «шахедів», переважно у напрямку південних районів Одеської області.

Окрім Одещини, у ніч на 7 вересня російські війська атакували Сумщину.

За даними ЗСУ, Росія атакувала кількома групами безпілотників Shahed-136/131 з північного, південно-східного та південного напрямків (Курськ, Приморсько-Ахтарськ – РФ, мис Чауда – ТОТ, Крим).

За даними місцевої влади, війська РФ протягом трьох годин атакували південь Одещини– є поранений, пошкоджені об’єкти цивільної та припортової інфраструктури. Як повідомив голова ОВА, це була четверта атака Ізмаїльського району за останні п’ять днів. Сили оборони півдня України заявили про знищення 24 безпілотників.

Обласна влада Сумщини вночі повідомляла про роботу сил ППО в області. Про наслідки – руйнування чи постраждалих – невідомо.

Місцева влада: армія РФ вночі вдарила по Нікополю на Дніпропетровщині, наслідки з’ясовуються

Російські війська вночі вдарили по Нікополю на Дніпропетровщині, наслідки атаки з’ясовуються, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Вночі агресор вдарив по Нікополю. Спрямував на місто важку артилерію. Зробив з десяток пострілів. Наслідки атаки з’ясовуються. Загиблих та постраждалих немає», – написав він у телеграмі.

За його словами, в інших районах Дніпропетровщини минулося без російських атак.

Війська РФ знову атакували південь Одещини, є поранений і руйнування – ОВА

Війська РФ знову протягом трьох годин атакували південь Одещини, є поранений і руйнування у кількох населених пунктах, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

За його словами, це вже четверта атака Ізмаїльського району за останні п’ять днів.

«Внаслідок сьогоднішнього нальоту «шахедів» пошкоджені об’єкти цивільної та припортової інфраструктури, елеватор, адміністративна будівля. Постраждала одна цивільна людина. Водій вантажного автомобіля отримав легку травму ноги», – написав він у телеграмі.

Триває ліквідація наслідків.

Вночі 7 вересня Повітряні сили Збройних сил України попереджали про небезпеку ударів російських безпілотників на півдні України.

Попередньої ночі російські війська також протягом майже трьох годин атакували Ізмаїльський район Одещини ударними безпілотниками. За даними місцевої влади, внаслідок цієї атаки одна людина загинула, у кількох населених пунктах були руйнування та пожежі, пошкоджені об’єкти припортової та сільськогосподарської інфраструктури: елеватори, адміністративні будівлі, агропідприємства.

ЗСУ відбили російські атаки на трьох напрямках, поблизу Бахмуту мали частковий успіх – Генштаб ЗСУ

Українські військові відбили атаки противника біля Новоєгорівки, Оріхово-Василівки, Авдіївки на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському напрямках, повідомляє у фейсбуці Генеральний штаб ЗСУ.

«В той же час, в результаті штурмових дій Сили оборони мають частковий успіх на південь від Бахмуту, витісняють противника із займаних позицій та закріплюються на досягнутих рубежах. На Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області», – йдеться у повідомленні.

За даними штабу, противник завдав авіаційних ударів біля Синьківки, Котлярівки, Крохмального, Дружелюбівки Харківської області, Білогорівки Луганської області, Ямполівки, Веселого, Авдіївки, Красногорівки, Новоукраїнки, Золотої Ниви, Урожайного, Хромового, Іванівського, Кліщіївки, Північного Донецької області, Малої Токмачки, Роботиного Запорізької області та Ольгівки на Херсонщині.

Читайте також: На Запоріжжі ЗСУ просунулися до позицій за протитанковими ровами і «зубами дракона» – ISW

У Генштабі додають, що Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку – «знищують ворога та крок за кроком звільнюють окуповані території».

У Росії заявляють про збиття дронів в Підмосков’ї та ще двох областях

У Росії заявляють про збиття дронів в Ростовській області та Підмосков’ї.

Як пише міноборони РФ, «знищено три українські БПЛА, з них два над територією Ростовської області та один над Раменським районом Московської області». Місцева влада звітує, що один упав за містом Ростов-на-Дону, інший нібито у центрі міста, є постраждалий.

У соцмережах пишуть, що у Ростові вибух пролунав біля штабу Південного військового округу РФ.

«Прапора Росії не може бути на Олімпіаді в Парижі» – Макрон

Президент Франції Емманюель Макрон 6 вересня заявив, що «російського прапора не може бути на Олімпійських іграх у Парижі... в той час, коли Росія здійснює воєнні злочини».

Макрон сказав про це у коментарі спортивній газеті L’Equipe, яка запитала його про можливу присутність російських спортсменів у Парижі в нейтральному статусі.

Як пише агентство AFP, Макрон висловив сподівання, що це буде «рішення сумління в олімпійському світі», додавши, що держава, яка приймає Олімпіаду, не вирішує, що робити Міжнародному олімпійському комітету (МОК).

МОК ще не ухвалив остаточного рішення щодо допуску росіян і білорусів до змагань Олімпіади 2024 року в Парижі. Запрошень як країни Росія і Білорусь не отримали (це унеможливлює їхню участь у командних видах спорту, таких, як баскетбол чи футбол). Але МОК ще може ухвалити рішення про допуск окремих російських чи білоруських спортсменів, якщо вони виступатимуть без прапора, в нейтральному статусі.

Блінкен оголосив про нову допомогу США Україні на мільярд доларів

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Києва оголосив про нову допомогу Україні на загальну суму понад мільярд доларів. За його словами, сюди увійдуть понад 665 мільйонів доларів на нову військову і цивільну безпекову допомогу та мільйони доларів на підтримку протиповітряної оборони України та інших сфер.

Блінкен сказав про це 6 вересня на пресконференції з українським міністром закордонних справ Дмитром Кулебою.

«У контрнаступі прогрес прискорився за останні кілька тижнів. Ця нова допомога допоможе його підтримати і надати подальший імпульс», – сказав Блінкен.

Раніше він заявив про «хороший прогрес у контрнаступі» українських військових.

6 вересня Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги Україні в розмірі 175 мільйонів доларів.

Згідно з повідомленням на сайті Пентагону, пакет включає «додаткове обладнання ППО, артилерійські боєприпаси, протитанкову зброю, снаряди зі збідненим ураном для раніше переданих танків Abrams та інше обладнання, щоб допомогти Україні протистояти у загарбницькій війні з боку Росії».

Держсекретар США Ентоні Блінкен 6 вересня прибув до України. Він розпочав свій візит до Києва із вшанування пам’яті загиблих українських військових на Берковецькому кладовищі.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG