Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Суд Євросоюзу дозволив скасувати санкції проти російського бізнесмена Шульгіна

Суд Європейського союзу 6 вересня задовольнив позов від російського бізнесмена Олександра Шульгіна щодо вилучення його імені з майбутніх санкційних списків Євросоюзу за російську агресію в Україні.

Шульгін був включений до санкційних списків як керівник Ozon Group, що є провідною в Росії платформою у сфері електронної комерції і приносить значні доходи російському уряду.

Він залишив посаду гендиректора Ozon Group і вийшов із ради директорів 11 квітня торік після запровадження санкцій Європейського Союзу та Австралії.

Як пояснили Радіо Свобода у пресслужбі Суду, Шульгін у своєму позові не оскаржував санкції як такі, а лише вимагав виключити його з майбутніх списків.

У Раді ЄС раніше погодили, що не ключатимуть імʼя Шульгіна до оновлених списків, які опублікують у вересні, зважаючи на слабкість аргументів проти колишнього бізнесмена.

Раніше сьогодні суд Євросоюзу відмовив двом російським мільярдерам у виключенні зі списку санкцій.

Загалом, за даними суду ЄС, російські бізнесмени подали близько 60 позовів щодо зняття санкцій.

Китай вивчає уроки України, щоб не повторити помилки Путіна: для чого це йому

Жорстока війна Росії проти України матиме глибокий вплив на китайське стратегічне мислення щодо Тайваню та військову трансформацію КНР у найближчі роки, вважає Мік Раян, колишній генерал збройних сил Австралії та експерт одного з вашингтонських дослідницьких центрів. Такий прогноз ексепрт озвучив на своїй власній платформі Futura Doctrina.

Голос Америки проаналізував висновки Міка Раяна. Він вважає, що війна Росії проти України стала «тривожним сигналом для стратегів», у тому числі для керівництва Китайської Народної Республіки (КНР). Але ситуація в Україні (та особливо реакція Заходу на війну), на його думку, вплине на Китай і змусить його керівництво змінити підходи.

Російські війська вдарили по Костянтинівці. Відомо про 16 загиблих

Російська армія завдала удару по Костянтинівці 6 вересня, повідомляє кореспондент Радіо Свобода з місця події.

Наразі відомо про 16 загиблих. Про масштаби руйнувань наразі невідомо.

Відео моменту удару по центру міста Костянтинівка опублікував президент Володимир Зеленський у Telegram.

«Коли хтось у світі ще намагається мати справу з чимось російським, це означає заплющувати очі на реальність. Наглість зла. Зухвалість підлості. Повномасштабна нелюдь.
На цей час удар російських терористів убив 16 людей у місті Костянтинівці, Донецька область. Звичайний ринок. Магазини. Аптека. Люди, які нічим не завинили. Багато поранених. На жаль, кількість загиблих і постраждалих може ще зрости», – написав президент України і висловив співчуття родинам загиблих.

Напередодні російські війська з артилерії обстріляли Костянтинівку і Шахтарське на Донеччині, поранивши п’ятьох людей.

Донецька область фактично щодня зазнає російських обстрілів, які призводять до загибелі та поранень цивільних. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

Наприкінці серпня Управління верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ ООН) підтвердило загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Росія кидає нову армію під Куп'янськ: наскільки серйозна загроза?

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявив 6 вересня, що Росія готується взяти реванш на сході України.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

«Оперативна ситуація на східних напрямках залишається складною. Противник не полишає своїх планів вийти на кордони Донецької та Луганської областей, наполегливо готується взяти реванш та перехопити оперативну ініціативу», – зазначив генерал-полковник.

Під Куп'янськом, за його словами, росіяни завершують підготовку штурмових загонів, а також щодня обстрілюють позиції ЗСУ з мінометів та артилерії. Під Лиманом агресор продовжує замінювати війська на частини 25-ї армії, які перекидаються з території РФ.

Раніше американський Інститут вивчення війни також наголошував на перекиданні нової 25-ї армії з Росії на фронт – вона мала замінити частини 41-ї загальновійськової армії, яку Кремль вирішив відправити на Південь для стримування українського наступу.

25-та загальновійськова армія ЗС РФ зовсім недавно почала формуватися з жителів Далекого Сходу РФ і налічує близько 30 тисяч осіб у мотострілецьких дивізіях та невизначену кількість танкістів та артилеристів. Глава ГУР Міноборони України Кирило Буданов повідомляв, що це – «стратегічний резерв» Росії.

Головні питання випуску:

Наскільки грізну нову армію вдалося сформувати Росії під час великого вторгнення?

Чи розраховував Кремль задіяти частини 25-ї армії під час кампанії 2023 року?

І коли можуть розпочатися нові потужні атаки Росії на сході України?

ЗМІ: міністр оборони Румунії вперше припустив падіння уламків дрона на території країни

Уламки, знайдені на території Румунії, можуть бути частинами російського дрона – це визнав міністр оборони країни Ангел Тілвар, передає місцевий канал Antena 3.

Він заявив про посилення патрулювання через російські атаки по українській портовій інфраструктурі.

«Ми охопили дуже велику територію, в тому числі й територію, про яку точилися дискусії в публічному просторі, і я підтверджую, що на цій території були знайдені уламки, які можуть бути частинами дрона», – цитує його сайт каналу.

Напередодні президент Румунії – члена НАТО – Клаус Йоганніс повторив тези Міністерства оборони цієї країни про те, що жоден безпілотник, зокрема – російський, не впав на території Румунії.

4 вересня українська влада заявила, що російський безпілотник впав на територію Румунії після атак РФ на порт Ізмаїл. В МЗС України навіть заявили про готовність надати відповідні фотодокази. Але влада Румунії інформацію заперечує. Міністр оборони Ангел Тілвар заявив, що «жодного разу засоби нападу, застосовані Російською Федерацією, не створювали прямих військових загроз території або територіальним водам Румунії».

Наприкінці квітня Міністерство оборони Польщі повідомило, що в місті Замость неподалік Бидгоща знайдено «залишки невпізнаного військового об’єкта». За даними польських ЗМІ, найімовірніше, це була російська ракета, запущена з території Білорусі в бік України ще в середині грудня минулого року. Якраз тоді під час масованого обстрілу України на радарах був зафіксований об’єкт, що прилетів до Польщі з Білорусі. За повідомленнями, його втратили з поля зору біля міста Бидгоща, а подальші пошуки не дали результатів. Саме в цьому районі згодом знайшли уламки ракети, схожої на російську Х-55. Польська армія таких ракет на озброєнні не має.

Коментуючи той інцидент, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак сказав, що військові йому про це не доповіли.

Верховна Рада призначила ексголову Донеччини очільником Антимонопольного комітету

Колишній голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко очолив Антомонопольний комітет – про це повідомили народні депутати за підсумками голосування в парламенті 6 вересня.

Зокрема, представник «Голосу» Ярослав Железняк заявив, що кандидатуру підтримали 250 народних депутатів, серед них 197 – члени «Слуги народу».

Напередодні президент Володимир Зеленський підписав звільнення Павла Кириленка з посади голови Донецької області.

Раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія казав, що Кириленко стане новим очільником Антимонопольного комітету. З цієї посади 5 вересня звільнили Ольгу Піщанську.

Павло Кириленко – юрист за освітою і колишній військовий прокурор. Він очолив Донецьку область у червні 2019 року.

Дейнега заперечив, що подав заяву про відставку після зміни міністра оборони

Заступник міністра оборони Віталій Дейнега прокоментував повідомлення про те, що він нібито подав заяву про відставку.

Він опублікував власне фото, назвавши його своєю «заявою про відставку».

«Кадровою політикою МО займаються не в Телеграмі. То ж думаю, що ми з новим міністром якось розберемось і тоді я сам все повідомлю. Думаю що у нас обох є очікування одне від одного. І треба час, щоб ми домовились чи ні про них та спільну стратегію», – заявив він.

Урядовець додав, що хоче завершити почату роботу у відомстві, зокрема, модернізацію оборонного ІТ-сектору. Водночас він припустив, що є ті, хто в цьому не зацікавлений.

«Є багато гравців, яким геть не вигідно сильне МО під час війни. Для когось зняття мене з посади стане спасінням від звільнення, для когось – надією відпетляти від значно серйозніших юридичних наслідків, для когось – можливістю ослабити одне з ключових відомств в державі на свою користь», – зазначив Дейнега.

Раніше народний депутат від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко заявив, що на тлі відставки міністра оборони Олексія Резнікова його заступники Володимир Гаврилов, Віталій Дейнега та Андрій Шевченко нібито написали заяви про відставку.

Дейнега та Шевченко стали заступниками міністра в лютому цього року.

Верховна Рада 6 вересня підтримала призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони.

5 вересня Верховна Рада звільнила міністра оборони Олексія Резнікова, а також Рустема Умєрова з посади очільника Фонду держмайна.

Блінкен у Києві зустрінеться Зеленським, Шмигалем і Кулебою – Держдеп США

Державний секретар Ентоні Блінкен прибув сьогодні в Україну, щоб зустрітися з українськими високопосадовцями України та продемонструвати непохитну прихильність США суверенітету та територіальній цілісності України, йдеться у заяві Державного департаменту США.

Повідомляється, що Блінкен зустрінеться з українським президентом Володимиром Зеленським, прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб обговорити поточний контрнаступ України та майбутні зусилля з відновлення та реконструкції.

Держсекретар оголосить про те, як Сполучені Штати можуть продовжувати підтримувати Україну в енергетичній, безпековій та гуманітарних сферах.

Раніше глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що Ентоні Блінкен розпочав свій візит з вшанування загиблих українських захисників на Берковецькому кладовищі.

«Держсекретар США став першим колегою, який розпочав свій день у Києві з вшанування загиблих наших героїв на Берковецькому кладовищі. Це знак поваги до всіх українських воїнів, які віддали своє життя за нашу свободу та право на життя», – написав Кулеба в твіттері.

Напередодні українські ЗМІ повідомили про візит Блінкена, проте офіційного оголошення не було. Вранці 6 вересня стало відомо, що держсекретар США прибув до української столиці. Також з візитом у Києві сьогодні перебуває прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

За даними CNN, Ентоні Блінкен у Києві планує почути останні дані про контрнаступ України та обговорити майбутнє засідання Генеральної Асамблеї ООН, яке відбудеться пізніше цього місяця. Також очікується, що Блінкен оголосить про нову допомогу Україні на понад мільярд доларів.

Вночі 6 вересня Росія завдала удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними дронами, українські військові знищили 23 з 33 повітряних цілей противника. У Києві та на Київщині працювала ППО.

Верховна Рада 5 вересня відновила обов'язкове електронне декларування для держслужбовців та працівників органів місцевого самоврядування, ухваливши законопроєкт 9534 «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану».
Закон передбачає подання декларацій за 2021-2023 роки.
Однак, закон дозволив ще на рік залишити закритим реєстр декларацій, із можливістю для декларантів добровільно подати в НАЗК заяву щодо персонального відкриття декларації впродовж року.
Що це означає? І у чому тут проблема? В ефірі програми Свобода Live (проєкт Радіо Свобода) пояснили Віталій Шабунін, голова правління Центру протидії корупції і Анастасія Радіна, народна депутатка з фракції «Слуга народу», голова парламентського комітету з питань антикорупційної політики.

Суд ЄС відхилив апеляцію двох російських мільярдерів щодо зняття санкцій

Суд Європейського Союзу відхилив апеляцію російського мільярдера Дмитра Пумпянського щодо виключення зі списку санкцій блоку за його ймовірні зв’язки з Кремлем.

Суд відхилив апеляції Пумпянського, а також його дружини та сина.

Як йдеться у рішенні суду, яке цитує агентство DPA, хоча Пумпянський прямо і не відіграє ролі у війні, він «бере участь у діяльності секторів економіки, які становлять суттєве джерело доходів» для російського бюджету. Його дружина займає низку позицій у компаніях, підконтрольних Пумпянському, стверджує суд.

Засновник найбільшого в Росії виробника сталевих труб «Трубної металургійної компанії» Пумпянський потрапив під санкції ЄС у березні 2022 року.

Повідомляється, що пов’язаний з Кремлем мільярдер Геннадій Тимченко також програв апеляцію в суді.

Таким чином їхні активи в ЄС залишаться замороженими. Очікується, що обидва подадуть апеляцію.

За даними Bloomberg, російський мільярдер Геннадій Тимченко, намагаючись оскаржити санкції ЄС, накладені на нього через агресію Росії проти України, раніше заявляв у суді, що його тісні зв’язки з президентом РФ Володимиром Путіним не означають, що він є союзником Кремля в його політиці щодо України.

Геннадій Тимченко, якого у ЗМІ називають «скарбником Путіна», потрапив під санкції США у 2014 році після окупації Криму. ЄС та Велика Британія оголосили проти нього санкції у 2022 році.

Загалом, за даними суду ЄС, російські бізнесмени подали близько 60 позовів щодо зняття санкцій.

Федоров: маємо список із 3 тисяч людей, які співпрацюють з РФ під час так званих виборів в окупації

Українське керівництво склало списки з 3 тисячі людей, які взяли участь в організації так званих «виборів» та «агітації» на окупованій частині Запорізької області. Ці списки передадуть до українських спецслужб. Про це в ефірі Радіо Свобода (Свобода.Ранок) розповів міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Він зазначив, що це приблизно один відсоток від населення області:

«Для когось ця цифра може здатися надвеликою, але я хочу навести її в порівнянні. Усього на тимчасово окупованій території Запорізької області проживає 300 тисяч населення. Тож, коли ми говоримо, що 3 тисячі беруть участь в організації фейкового процесу, то це один відсоток, навіть менше», – каже Федоров.

Мер Мелітополя наголосив, що здебільшого так звані «агітатори, спостерігачі та учасники виборчого процесу» були привезені з континентальної частини Росії, оскільки місцеві мешканці відмовилися брати в ньому участь. Те ж саме стосується і так званих кандидатів, зауважив він.

Зокрема, 48 із 60 так званих кандидатів від партії «Єдина Росія» не є місцевими жителями, а приїхали з Сибіру та Алтаю. Це говорить про те, каже Федоров, що російське керівництво не довіряє місцевим, з якими співпрацює.

«Якщо ми проаналізуємо всіх тих, хто є місцевими, то це люди, багатьох із яких ми не знали до повної окупації нашого міста, або це ті люди, які були під карним переслідуванням наших українських правоохоронних структур до 24 лютого 2022 року», – розповідає Федоров.

Нагадаємо, 10 вересня на тимчасово окупованих територіях відбудуться так звані вибори депутатів до місцевих окупаційних народних рад. Нині відбувається так зване дострокове голосування. Його проводять раніше – як пояснюють представники окупаційної влади – з міркувань безпеки. Окрім цього, так зване голосування вже відкрили для жителів з окупованих територій, які зараз перебувають на території Росії.

Служба безпеки України 1 вересня повідомила про підозру голові центрвиборчкому РФ Еллі Памфіловій, яка готує фейкові вибори у тимчасово окупованих регіонах України.

Європейський союз 1 вересня засудив наміри Росії провести вибори на окупованій території України.

Рада призначила Рустема Умєрова міністром оборони

Верховна Рада підтримала призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони. Про це повідомив народний депутат, член фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«За» проголосували 338 депутатів.

Також про це повідомив депутат Олексій Гончаренко з фракції «Європейська солідарність».

Раніше Железняк інформував, що процедура призначення нового міністра відбувалася без присутності президента, кандидатуру Умєрова представив депутат Федір Веніславский, який є представникам президента в Раді.

Парламентський комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони. Повідомляється, що комітет підтримав кандидатуру Умєрова одноголосно.

5 вересня Верховна Рада звільнила міністра оборони Олексія Резнікова, а також Рустема Умєрова з посади очільника Фонду держмайна.

Президент України Володимир Зеленський 3 вересня заявив про намір замінити міністра оборони України. За його словами, «міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому». Зеленський заявив, що зараз очолити Міноборони має Рустем Умєров. Президент очікує від парламенту підтримки цієї кандидатури.

Цьому передували повідомлення про можливу відставку міністра оборони України Олексія Резнікова, зокрема, через закупівлі міністерства.

ДСНС: троє людей постраждали через підриви боєприпасів у двох областях

Троє людей постраждали у Сумській та Харківській областях через підриви на вибухівці, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій 6 вересня.

Зокрема, за даними служби, на Сумщині, поблизу міста Ворожба, легковий автомобіль з’їхав у кювет та підірвався на боєприпасі. Водія 1965 року народження госпіталізували з травмами.

«На Харківщині, у лісовому масиві на території Ізюмського району, рухаючись ґрунтовою лісовою дорогою, вантажний автомобіль натрапив на невідомий вибухонебезпечний предмет. Травмувалося двоє чоловіків, які перебували у автівці. Їх доставлено до лікарні», – йдеться в повідомленні.

ДСНС нагадує про «вкрай високу» мінну небезпеку на звільнених від російської окупації територіях. Рятувальники закликають бути обережними, рухатися перевіреними шляхами та не ігнорувати попереджувальні знаки.

Місцева влада регулярно повідомляє про випадки підриву цивільних на вибухових пристроях, зокрема, в деокупованих Херсонській та Харківській областях.

За даними ДСНС, потенційно небезпечними через замінування є третина від загальної площі України.

Представник Держдепартаменту розповів про мету візиту Блінкена до Києва

Держсекретар США Ентоні Блінкен перебуває в Києві під час своєї третьої поїздки до української столиці з початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому минулого року.

Як повідомляє СNN, під час візиту він має зустрітися з президентом Володимиром Зеленським, від якого він може почути про ситуацію на фронті.

Візит верховного дипломата США є можливістю для Сполучених Штатів і України узгодити зусилля перед засіданням Генеральної Асамблеї ООН (ГА ООН), яке відбудеться пізніше цього місяця, сказав високопоставлений чиновник Держдепартаменту журналістам, які подорожували з Блінкеном.

«Українці мають важливу місію в Нью-Йорку, щоб продовжувати пояснювати – своїм союзникам і партнерам по всьому світу – що відбувається і що вони постійно потребують підтримки. І для нас важливо продовжувати очолювати ці глобальні зусилля з їхньої підтримки. Дуже важливо мати можливість проконсультуватися», – сказав чиновник.

Представник Держдепартаменту також сказав, що зараз слушний час «прийти і оцінити», як відбувається контрнаступ.

«Ми хочемо побачити, почути, як вони збираються просуватися вперед у найближчі тижні», – сказав чиновник, додавши, що США бачать, що Україна досягла «деяких вражаючих успіхів на півдні, зокрема, але також і на сході останніми днями і тижнями».

Глава МЗС України Дмитро Кулеба повідомив, що Ентоні Блінкен розпочав свій візит з вшанування загиблих українських захисників на Берковецькому кладовищі.

«Держсекретар США став першим колегою, який розпочав свій день у Києві з вшанування загиблих наших героїв на Берковецькому кладовищі. Це знак поваги до всіх українських воїнів, які віддали своє життя за нашу свободу та право на життя», – написав Кулеба в твіттері.

Напередодні українські ЗМІ повідомили про візит Блінкена, проте офіційного оголошення не було. Вранці 6 вересня стало відомо, що держсекретар США прибув до української столиці. Також з візитом у Києві сьогодні перебуває прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен.

За даними CNN, Блінкен у Києві зустрінеться з українськими посадовцями, зокрема, з президентом Володимиром Зеленським і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Також очікується, що Блінкен оголосить про нову допомогу Україні на понад 1 мільярд доларів.

Вночі 6 вересня Росія завдала удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними дронами, українські військові знищили 23 з 33 повітряних цілей противника. У Києві та на Київщині працювала ППО.

Голова Верховної Ради візьме участь у саміті G7 в Японії

Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук починає робочий візит до Японії – про це він повідомив 6 вересня.

«Попереду – важливі двосторонні зустрічі з колегами-головами парламентів країн «Великої Сімки», а також виступ у межах першої сесії Саміту «Агресія Росії проти України та міжнародний порядок», – заявив він.

За словами Стефанчука, саміт буде концентруватися на підтримці України в протидії російській агресії.

Раніше пресслужба парламенту повідомила, що Руслана Стефанчука запросили як спеціального гостя. Програма передбачає низку двосторонніх зустрічей і виступ спікера Ради перед учасниками саміту.

ЗСУ продовжують просуватися південніше від Бахмута – Генштаб

Українські війська продовжують наступальну операцію на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомив речник речник Генерального штабу Збройних сил України Павло Ковальчук 6 вересня.

«На напрямку Роботине – Новопрокопівка мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах», – заявив він.

За повідомленням, на Бахмутському напрямку Сили оборони «продовжують наступ південніше міста Бахмут».

Генеральний штаб ЗСУ 5 вересня повідомив про успіх українських військових в напрямку Роботине-Новопрокопівка Запорізької області. За даними штабу, Сили оборони України закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника.

На початку вересня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що ЗСУ домоглися «певного успіху в районі другої лінії оборони Росії».

Прем’єрка Данії перебуває з візитом у Києві, виступає в Раді – депутати

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен перебуває з візитом у Києві, вона виступає в українському парламенті, повідомив народний депутат, член фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«У парламенті виступає премʼєр-міністерка Данії Метте Фредеріксен», – написав він у телеграмі.

Також про це повідомив депутат з фракції «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко.

Про візит Метте Фредеріксен заздалегідь офіційно не повідомлялося, як про приїзд до Києва державного секретаря США Ентоні Блінкен.

У серпні Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16. Перед цим Данія пообіцяла передати Україні 19 американських винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року.

Крім того, Пентагон заявив, що українські пілоти і технічний персонал розпочнуть підготовку до експлуатації американських винищувачів F-16 у жовтні на авіабазі в американському штаті Арізона (США).

«Репресивний апарат запущено»: Росія створює свою «судову систему» на захоплених територіях

Навіщо Росія впроваджує свою судову систему на окупованих територіях півдня України? Кого призначають працювати до так званих окупаційних судів, і чи вистачає їм кадрів? За що відтепер можуть судити жителів окупованих територій за російським законодавством, і чи зменшиться кількість цивільних заручників, про долю яких невідомо? Про все це – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

«Не можу сказати, що комунікація була ефективною» – Жумаділов про співпрацю з Резніковим і нову посаду

Щоб Агенція ресурсного забезпечення армії справді запрацювала, а не була лише на папері, Кабінет міністрів має ухвалити постанову, якою визначить саме її відповідальним виконавцем Програми міністерства оборони з напрямку тилового забезпечення. Про це в ефірі Свобода.Ранок (проєкт Радіо Свобода) заявив новопризначений голова Агенції ресурсного забезпечення армії при Міністерстві оборони Арсен Жумаділов.

Йдеться про нормативне забезпечення діяльності цієї агенції. Жумаділов пояснює: якби Агенція запустилась раніше, він використав би 25 мільярдів гривень з державного бюджету на закупівлі для армії інакше.

«Міністерство оборони провело закупівлі за всіма призначеннями бюджетними, які були передбачені в державному бюджеті цього року. Якщо сказати простіше – всі гроші, які були спрямовані за цією Програмою для забезпечення армії були використані, по них були законтрактовані відповідно постачальники. Якби агенція запустилася раніше, то принаймні сума у 20-25 мільярдів із 90 мільярдів, які передбачаються за цією Програмою на рік, були б проторговані Агенцією. І я маю обґрунтовану, скажемо так, думку, що вони були б проторговані інакше. За іншими сумами, показниками тощо», – зазначає Жумаділов.

На запитання, чи пов’язує він відтермінування запуску Агенції саме з бажанням посадовців Міністерства оборони працювати по-старому, Жумаділов відповів так:

«Чи це було свідоме гальмування, щоб унеможливити своєчасний запуск і проторгувати ці тендери по-старому чи це просто управлінський параліч, який був притаманний міністерству – я не можу про це казати, про це судити. Хай правоохоронні органи з цим далі розбираються. Щодо того, що міністру Резнікову казали різні речі – я був із ним на зв’язку. Якщо він хотів щось у мене спитати – він питав. Але не можу сказати, що ця комунікація була вельми ефективною».

Утім, відзначає голова Агенції ресурсного забезпечення армії, жодного тиску перед призначенням на посаду він не зазнавав.

«Не стикався. Річ у тім, що я думаю, досить відомо, що немає сенсу на мене тиснути. Воно буде дорожче коштувати людині, яка спробує так тиснути. Інша стратегія є більш ефективною, як виявилось – це просто-таки заочне гальмування, зволікання, не пропускання документів, десь утворення якихось штучних перепон, додаткових нарад по питаннях, які вже були кільканадцять разів обговорені – ось ця стратегія є більш ефективною, їй складно щось протиставити. Тому що коли немає політичної волі, усе це іде досить повільно. Зараз, я сподіваюся, з призначенням нового міністра політична воля з’явиться. Тому що основний суспільний запит до Міністерства оборони якраз-таки полягає у реформі закупівель», – зазначає Жумаділов.

Нагадаємо, 28 серпня колишній міністр оборони Олексій Резніков своїм наказом призначив державного управлінця та кримськотатарського діяча Арсена Жумаділова головою Агенції ресурсного забезпечення Збройних сил України.

5 вересня Верховна Рада звільнила міністра оборони Олексія Резнікова, а також Рустема Умєрова з посади очільника Фонду держмайна.

Президент України Володимир Зеленський 3 вересня заявив про намір замінити міністра оборони України. За його словами, «міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому». Зеленський заявив, що зараз очолити Міноборони має Рустем Умєров. Президент очікує від парламенту підтримки цієї кандидатури.

Влада підтвердила ракетний удар РФ по Запоріжжю, є постраждалі

Російські війська завдали ракетного удару по Запоріжжю, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

«Сьогодні, о 10:24, ворог завдав ракетного удару по одному з районів міста Запоріжжя. Внаслідок атаки зазнав руйнувань об’єкт цивільної інфраструктури. Наразі відомо про двох постраждалих осіб – працівників підприємства», – написав він у телеграмі.

Секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв додав, що внаслідок вибухової хвилі у кількох багатоповерхівках та закладах освіти повилітали вікна.

Близько 8:00 в Запорізькій області оголосили повітряну тривогу, о 10:20 з’явилося попередження про загрозу використання балістичного озброєння у Запорізькій області та Запоріжжі.

У соцмережах повідомили про звуки вибуху в місті.

Російські війська регулярно обстрілюють частину Запорізької області та місто Запоріжжя. Обласний центр через близькість до фронту часто зазнає атак з систем С-300. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 27 серпня підтвердили загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG