Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ОГП: суд заарештував майно російської компанії «Кіберсталь» на Харківщині

Суд наклав арешт на металопродукцію з Росії вартістю в майже 3 мільйона гривень, повідомляє Офіс генерального прокурора 6 вересня.

Зараз триває передача майна в управління Агентства з менеджменту та управління активами.

За даними слідства, українське підприємство намагалося розмитнити вантаж із металом, який належить компанії російського мільярдера. Рада національної безпеки і оборони наклала на нього санкції га 10 років.

«Металопродукція, виготовлена російською компанією «Кіберсталь», прибула до Харківської області перед початком повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році, проте розмитнена не була та перебувала на складах української митниці», – повідомляє ОГП.

Офіс додає, що українська компанія намагалася розмитнити товар через фірми-прокладки в 2023 році. Триває розслідування за статтею про зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки. Його веде Державне бюро розслідувань.

За даними відкритих джерел, основну частину у власності компанії «Кіберсталь» має російський підприємець Андрій Комаров.

Після повномасштабного російського вторгнення Україна почала впроваджувати законодавство про націоналізацію російських об’єктів на своїй території та примусове вилучення російських активів з метою скерування коштів на користь держави та для відновлення країни, яка потерпає від нищення військами РФ.

Зеленський провів засідання Ставки: обговорювали підготовку енергосистеми до зими

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача, на якому обговорювалася підготовка української енергосистеми до зими.

«Комплексний план захисту об’єктів критичної інфраструктури від усього, що може вигадати країна-терорист. Доповіді прем’єр-міністра Шмигаля, віце-прем’єра Кубракова, усього енергетичного сектору, Держспецзв’язку, Генштабу й обласних військових адміністрацій. Ще є над чим працювати», – написав він у телеграмі.

За його словами, усі «учасники процесу отримали конкретні завдання із конкретними термінами виконання».

У липні повідомлялося, що Міністерство енергетики готується до можливих російських атак наступного опалювального сезону.

Російські військові з жовтня 2022 року розпочали обстріли критичної енергетичної інфраструктури України, що спричинило дефіцит генерації електроенергії та проблеми з розподілом між регіонами. Масовані атаки на енергетичні об’єкти припинилися на початку березня. Українські енергетики спромоглися значною мірою відновити потужності.

Водночас у серпні Україна була змушена кілька разів залучати аварійну енергетичну допомогу з-за кордону через максимум споживання електроенергії в Україні.

Компанія «Укренерго» пояснила, що основна причина залучення допомоги – дефіцит електроенергії в енергосистемі через значні пошкодження на теплових та гідроелектростанціях. Також тривають ремонтні роботи на атомних електростанціях, які готуються до роботи на максимальній потужності взимку.

«Незламні матусі»: тут знайшли прихисток переселенки з немовлятами

За рік свого існування центр «Незламні матусі» у Львові прихистив понад сотню вагітних жінок чи матерів із немовлятами, які вимушені були рятуватися від війни.

Тут сім'ї отримують найнеобхідніше: дах над головою, харчування, забезпечення для малюків. Нині у закладі проживає 12 матерів із дітьми. Жінки кажуть: попри все, продовжують згадувати рідні домівки – утім, не знають, чи зможуть туди повернутися.

«Встановлював GPS-маячок для ракетного удару по залізниці» – СБУ затримала агента ФСБ на Хмельниччині

Служба безпеки України заявила про затримання «на гарячому» агента ФСБ, який встановлював GPS-маячок для наведення російських ракет на об’єкт Укрзалізниці.

Як повідомляє пресслужба відомства, затриманий готував ракетний удар країни-агресора по одному зі стратегічно важливих об’єктів Укрзалізниці на Хмельниччині.

«Для цього фігурант намагався встановити GPS-трекер біля заздалегідь визначеної окупантами цілі. За сигналами «маячка» ворог планував скоригувати свої ракети для ураження інфраструктурного об’єкта. У разі успішного виконання ворожого завдання російський агент сподівався отримати грошову винагороду від свого «куратора» ФСБ», – йдеться у повідомленні.

Співробітники СБУ затримали чоловіка під час спроби встановлення електронного пристрою.

За даними слідства, затриманим виявився житель Славути, якого навесні цього року дистанційно завербував кадровий співробітник «кримського» управління ФСБ.

Слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), він перебуває під вартою.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, державній зраді. За даними голови СБУ Василя Малюка, від початку повномасштабного вторгнення РФ станом на червень Служба безпеки України розпочала досудове розслідування у майже 92 тисячах кримінальних проваджень, пов’язаних із російською агресією.

«Військова підтримка України має тривати»: ЄС підписав 8 контрактів на закупівлі боєприпасів 155 мм

Європейське оборонне агентство (EDA) загалом підписало вісім ранкових контрактів з європейськими компаніями на закупівлі боєприпасів калібру 155 міліметрів – про це воно повідомило 5 вересня.

З них останні п’ять були підписані того ж дня в штабквартирі EDA в Брюсселі під час візиту послів комітету з питань політики і безпеки Європейського союзу.

За словами голови зовнішньополітичної служби ЄС Жозепа Борреля, який також очолює EDA, ЄС робить ще один крок у напрямку втілення ініціативи із закупівлі боєприпасів.

«Країни-члени можуть передавати замовлення в рамках восьми рамкових контрактів. Час має важливе значення. Путін не демонструє жодних ознак припинення своєї агресії проти українського народу. Тому наша військова підтримка оборони України має тривати», – заявив Боррель.

За словами виконавчого директора EDA Ірі Седіві, контракти дозволять країнам Євросоюзу як підтримувати Україну, так і поповнювати власні запаси.

За повідомленням, йдеться про контракти на закупівлі боєприпасів 155-міліметрових боєприпасів для САУ Panzerhaubitze 2000, а також снаряди і деталі боєприпасів гаубичної системи Krab.

У березні 2023 року країни ЄС погодили план постачання Україні 1 мільйона артилерійських снарядів та ракет у 12 місяців. За словами Борреля наприкінці серпня, у рамках цієї частини плану було поставлено близько 224 тисяч боєприпасів та 2300 ракет на загальну суму близько 1,1 мільярда євро.

У ЗСУ розповіли про ситуацію з російськими кораблями в Чорному морі

Росія тримає на бойовому чергуванні в Чорному морі дев'ять кораблів, серед них є ракетоносій, повідомляють Військово-морські сили Збройних сил України.

«Станом на 9:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 9 ворожих кораблів, з них 1 носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп до 8 ракет; в Азовському морі – 1 ворожий корабель», – йдеться у повідомленні.

Водночас Сили оборони півдня близько 10:00 додали, що Росія завела ракетоносії в пункти базування.

Вночі 6 вересня в усіх регіонах України оголосили повітряну тривогу, яка тривала майже дві години. За даними Повітряних сил ЗСУ, Росія завдала удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними дронами, українські військові знищили 23 з 33 повітряних цілей противника. У Києві та на Київщині працювала ППО.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Москва, попри докази і свідчення, продовжує заперечувати свої атаки по цивільних в Україні.

Повернення ухилянтів з-за кордону: чи це можливо? Розповідаємо

В Україні вже не перший місяць офіційні посадові особи говорять про потребу покарання для тих військовозобов’язаних чоловіків, які незаконно виїхали за кордон під час воєнного стану. У травні цього року про підготовку необхідних для цього законодавчих змін заявив міністр закордонних справ Ігор Клименко. А у перший день осені керівник владної фракції у парламенті Давид Арахамія розбурхав інфопростір тезою про «екстрадицію ухилянтів». Чи це можливо? Радіо Свобода зібрало інформацію про це.

Держсекретар США прибув до Києва з неоголошеним візитом – ЗМІ

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до української столиці з неоголошеним візитом. Про повідомляють видання «Європейська правда» та Суспільне.

Радіо Свобода звернулося до МЗС за коментарем.

Офіційного підтвердження цього візиту наразі немає.

Публічного оголошення про поїздку Блінкена 6 вересня не було, напередодні про це повідомили українські ЗМІ. Речник Держдепу відмовився від коментарів.

За даними CNN, Блінкен у Києві зустрінеться з українськими посадовцями, зокрема, з президентом Володимиром Зеленським і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Очікується, що Блінкен також оголосить про нову допомогу Україні на понад мільярд доларів, повідомив СNN високопосадовець Держдепу.

Це вже третій його візит до України після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Візит відбувається через кілька днів після того, як президент України Володимир Зеленський ініціював відставку міністра оборони.

Минулого тижня радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся з трьома українськими високопосадовцями, щоб обговорити зусилля щодо боротьби з корупцією під час війни.

Британська розвідка: нова шкільна програма в Росії має скоротити час навчання мобілізованих

Навчальний рік у Росії почався за новою програмою, до якої включені військові навички та бачення Кремля війни в Україні – на це звернула увагу розвідка Великої Британії в зведенні від 6 вересня.

Зокрема, оновлений курс історії включає теми анексії Криму та війни Росії проти України. Крім того, до курсу «Безпека життєдіяльності» увійшов військовий тренувальний модуль: використання автоматів Калашнікова, ручних гранат і безпілотників, а також перша допомога на полі.

«Нова навчальна програма має три цілі: ознайомити студентів із кремлівським обґрунтуванням «спеціальної військової операції» (так у РФ називають війну проти України – ред.), прищепити студентам войовниче мислення та скоротити терміни навчання для подальшої мобілізації та розгортання», – йдеться в зведенні.

Також впровадження навчання керування дронами вказує на їх дедалі більшу роль на полі бою та висновки, зроблені щодо цих систем під час війни в Україні.

У серпні стало відомо, що в Росії випустили новий підручник з історії для учнів старших класів із розділом про війну Росії проти України, який повторює твердження російської офіційної пропаганди.

На тлі війни з Україною у Росії активізувалася і державна пропаганда серед дітей, зазначають у російській службі Радіо Свобода. Журналісти нагадують, що у школах навчальний тиждень починається з виконання гімну й підняття прапора, запроваджені обов’язкові «Розмови про важливе». В рамках цього уроку дітям розповідають про «спеціальну військову операцію» – так російська влада офіційно називає війну проти України.

На Київщині через уламки російських ракет були пожежі у двох районах – МВС

Внаслідок падіння уламків російських ракет були пожежі у Фастівському та Бучанському районах Київщини, повідомив міністр внутрішні справ Ігор Клименко.

«Чергова неспокійна ніч для українців. Ворог комбіновано атакував Одещину та Київщину. На Київщині в результаті падіння уламків ракет були зафіксовані пожежі у Фастівському та Бучанському районах», – написав він у телеграмі.

Підрозділи ДСНС ліквідували займання. Жертв та постраждалих немає.

Вночі 6 вересня в усіх регіонах України оголосили повітряну тривогу, яка тривала майже дві години. За даними Повітряних сил ЗСУ, Росія завдала удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними дронами, українські військові знищили 23 з 33 повітряних цілей противника. У Києві та на Київщині працювала ППО.

Крім того, вночі 6 вересня російські війська протягом майже трьох годин атакували Ізмаїльський район Одещини ударними безпілотниками, загинула людина, повідомила місцева влада.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Москва, попри докази і свідчення, продовжує заперечувати свої атаки по цивільних в Україні.

Сирський про ситуацію на сході: війська РФ «вперто готуються взяти реванш»

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що російські війська «вперто готуються взяти реванш та перехопити оперативну ініціативу» на сході України.

За його даними, на Куп’янському напрямку противник завершує підготовку штурмових загонів, щоденно обстрілює позиції ЗСУ з артилерії та мінометів, на Лиманському продовжується заміна військ на частини 25 армії, які сформовані та перекинуті з території РФ.

На Бахмутському напрямку, як повідомляє командувач Сухопутних військ, тривають запеклі бої, противник намагається утримати займані позиції, але українські підрозділи героїчно, крок за кроком, вибивають загарбників.

«Основне наше завдання – забезпечити надійну оборону, не допустити втрату займаних рубежів та позицій на Куп'янському і Лиманському напрямках, а також успішно просунутись вперед та вийти на визначені рубежі на Бахмутському напрямку. Та головне – зробити це з мінімальними втратами серед наших захисників», – повідомив Сирський, якого цитує Military Media Center.

Генеральний штаб ЗСУ вранці 6 вересня повідомив про відбиття атак російських військ на Запорізькому, Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках.

Росія за добу втратила 610 військових, 8 танків та майже 40 артсистем – Генштаб ЗСУ

Росія від початку повномасштабного вторгнення втратила 266 290 своїх військових, за минулу добу – 610, повідомляє вранці 6 вересня Генеральний штаб Збройних сил України.

Також штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • танків – 4497 (+8 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8682 (+12)
  • артилерійських систем – 5685 (+36)
  • РСЗВ – 748 (+1)
  • засобів ППО – 505 (+1)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4519 (+7)
  • крилатих ракет – 1447
  • кораблів/катерів – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8190(+15)
  • спеціальної техніки – 852 (+1)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

ДСНС: на Київщині уламки російської ракети впали на територію підприємства, сталася пожежа (фото)

Через падіння уламків російської ракети на Київщині сталася пожежа на території підприємства на Київщині, повідомляє у телеграмі Державна служба з надзвичайних ситуацій.

«Ліквідовано загорання на території торговельного підприємства, що виникло внаслідок падіння уламків ворожої ракети. Жертв і потерпілих не виявлено», – йдеться у повідомленні.

Вночі 6 вересня в усіх регіонах України оголосили повітряну тривогу, яка тривала майже дві години. За даними Повітряних сил ЗСУ, вночі 6 вересня Росія завдала удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними дронами, українські військові знищили 23 з 33 повітряних цілей противника. У Києві та на Київщині працювала ППО.

Крім того, вночі 6 вересня російські війська протягом майже трьох годин атакували Ізмаїльський район Одещини ударними безпілотниками, загинула людина, повідомила місцева влада.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Москва, попри докази і свідчення, продовжує заперечувати свої атаки по цивільних в Україні.

У Генштабі ЗСУ повідомили про російські атаки біля Роботиного, їх відбили

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили про атаки російських військ біля Роботиного, їх відбили.

«На Запорізькому напрямку сили оборони відбили атаки противника в районі Роботиного Запорізької області. Противник завдав авіаційних ударів в районах Мала Токмачка, Роботине, Оріхів, Запорізької області», – йдеться у ранковому зведенні штабу.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах.

За даними штабу, українські військові також відбили атаки противника в районі Новоселівськогона на Куп’янському напрямку, в районі Новоєгорівки на Лиманському напрямку, в районах Залізнянське, Кліщіївка, Біла Гора на Бахмутському напрямку та продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки.

Генеральний штаб ЗСУ 5 вересня повідомив про успіх українських військових в напрямку Роботине-Новопрокопівка Запорізької області. За даними штабу, Сили оборони України закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника.

На початку вересня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що ЗСУ домоглися «певного успіху в районі другої лінії оборони Росії».

23 з 33 повітряних цілей знищені – Повітряні сили ЗСУ про нічну атаку РФ

Уночі 6 вересня Росія завдала удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними дронами, українські військові знищили 23 з 33 повітряних цілей противника, повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ.

За даними Повітряних сил, війська РФ атакували Україну 7 ракетами повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55, однією балістичною ракетою Іскандер-М та 25 ударними БПЛА типу Shahed-136/131.

Українські військові знищили 23 повітряні цілі противника – 7 крилатих ракет, балістичну ракету та 15 безпілотників Shahed-136/131, додають у ЗСУ.

Вночі 6 вересня в усіх регіонах України оголосили повітряну тривогу, яка тривала майже дві години. У Києві та на Київщині працювала ППО.

Крім того, вночі 6 вересня російські війська протягом майже трьох годин атакували Ізмаїльський район Одещини ударними безпілотниками, загинула людина, повідомила місцева влада.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Москва, попри докази і свідчення, продовжує заперечувати свої атаки по цивільних в Україні.

«Вибори» в окупації і списки для мобілізації. Жумаділов про Умєрова і закупівлі МО

  • «Вибори» в окупації і списки для мобілізації
Росія вже проводить так звані «дострокові вибори» на окупованих територіях України, через – як кажуть – «безпекову ситуацію». Окупанти брати участь в псевдоголосуванні дозволяють і з українськими документами. А ще збирають дані чоловіків для майбутньої мобілізації, попереджають в Центрі національного спротиву.
Чим ці так звані «вибори» небезпечні? Так як їх використає Кремль? Поговоримо.

Дивіться про це і не тільки у програмі Свобода. Ранок:

  • Жумаділов про Умєрова і закупівлі МО
В Україні вже от-от мають призначити нового міністра оборони Рустема Умєрова. А при Міноборони має запрацювати – і не лише на папері – Агенція закупівель у сфері оборони. Очолив її Арсен Жумаділов, якого призначив вже ексміністр Резніков.
Чим буде займатися Агенція?
Хто такий Арсен Жумаділов та чи зможе він зробити закупівлі Міноборони прозорими?
Говоримо із самим головою в ексклюзивному інтерв'ю для Свобода.Ранок

Зеленський вніс до Ради подання про призначення Умєрова на посаду міністра оборони

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради подання про призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони.

Відповідний проєкт постанови зареєстрований 5 вересня.

Парламентський комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони. Повідомляється, що комітет підтримав кандидатуру Умєрова одноголосно.

5 вересня Верховна Рада звільнила міністра оборони Олексія Резнікова, а також Рустема Умєрова з посади очільника Фонду держмайна.

Президент України Володимир Зеленський 3 вересня заявив про намір замінити міністра оборони України. За його словами, «міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому». Зеленський заявив, що зараз очолити Міноборони має Рустем Умєров. Президент очікує від парламенту підтримки цієї кандидатури.

Цьому передували повідомлення про можливу відставку міністра оборони України Олексія Резнікова, зокрема, через закупівлі міністерства.

Українські війська продовжують наступ на захід Запорізької області – ISW

Українські війська продовжують наступ на захід Запорізької області, йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Інститут, посилаючись на геолокаційні кадри від 5 вересня, пише, що російські війська завдають ударів по українських позиціях на північний захід і захід від Роботиного, це вказує на те, що українські війська просунулися в район поблизу населеного пункту, який раніше контролювали російські війська.

За даними ISW, геолокаційні кадри показують, що українські сили також просунулися на південь від Роботиного та на північний захід від Вербового (приблизно 10 км на схід від Роботиного).

«Дані геолокації на північний захід від Вербового свідчать про те, що українські сили просуваються вздовж лінії російських укріплень, яка проходить у населений пункт. Українські військові джерела також підтвердили, що українські сили досягли успіху на напрямках Роботине — Новопрокопівка на південь від Оріхова», – йдеться у звіті.

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що українські контрнаступальні дії в районі межі Донецької та Запорізької областей, ймовірно, зможуть стиснути частини 7-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії (ВДВ) і не дати їм передислокуватися на критичні ділянки фронту в західній Запорізькій області.

В ISW припускають, що підрозділи 247-го полку ВДВ РФ продовжують перебувати в районі заходу Донецької та сходу Запорізької області, незважаючи на заяви відомого російського джерела наприкінці серпня, що деякі підрозділи воюють у районі Роботиного.

Генеральний штаб ЗСУ 5 вересня повідомив про успіх українських військових в напрямку Роботине-Новопрокопівка Запорізької області. За даними штабу, Сили оборони України закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника.

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський 3 вересня підтвердив, що українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування. За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

На початку вересня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що ЗСУ домоглися «певного успіху в районі другої лінії оборони Росії».

У серпні стало відомо про звільнення Роботиного. Бійці 47-ї бригади Збройних сил України 23 серпня повідомили, що встановили український прапор над будівлею зруйнованої школи у Роботиному.

«Україна після війни розквітне»: відверта розповідь про бої і про ставлення до тих, хто в тилу

Максим Пилявський народився у селі Уланів Вінницької області. З 2013 року мешкав в Одесі, але з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну лишив кар’єру юриста та пішов до військкомату. Відтоді брав участь у боях за Бахмут, командував старшими по званню побратимами та рятував життя важким пораненим, від яких, каже, відмовлялися навіть польові медики. Боєць Бахмутського окремого батальйону Донецької ОБ Сил ТрО ЗСУ на позивний «Ронін» розповів свою історію Максиму Грабовському, який з Радіо Свобода пішов у лави ЗСУ і відповідає за звʼязки з громадськістю у цій бригаді. Редакція друкує розповідь Максима Пилявського як свідчення пережитого на війні.

Київ зазнав комбінованої ракетної атаки РФ, усі повітряні цілі знищені – КМВА

Київ зазнав комбінованої ракетної атаки військ РФ, усі повітряні цілі знищені, повідомляють у Київській міській військовій адміністрації.

«Чергова ракетна атака ворога на мирне місто з метою вбити цивільне населення та зруйнувати інфраструктуру. І знов атака не проста, а комбінована. Попередньо, з району Саратовської області, з літаків стратегічної авіації Ту-95МС рашисти випустили крилаті ракети типу Х-101/555/55. Одночасно по Києву були запущені ракети іншого типу, ймовірно, балістичного. Усі ворожі цілі, які рухалися в напрямку столиці, були знищені силами і засобами ППО», – написав у телеграмі начальник КМВА Сергій Попко.

За останніми даними, у Києві без жертв та руйнувань.

Близько 4:40 в Україні оголосили про повітряну тривогу, яка тривала майже дві години. У Києві та на Київщині працювала ППО.

Крім того, вночі 6 вересня російські війська протягом майже трьох годин атакували Ізмаїльський район Одещини ударними безпілотниками, загинула людина, повідомила місцева влада.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Москва, попри докази і свідчення, продовжує заперечувати свої атаки по цивільних в Україні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG