Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Війська РФ протягом майже трьох годин атакували Одещину, загинула людина – влада

Російські війська протягом майже трьох годин атакували Ізмаїльський район Одещини ударними безпілотниками, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

«Протягом майже трьох годин російські терористи атакували Ізмаїльський район Одещини ударними безпілотниками. На жаль, одна людина загинула. Співробітник агропідприємства, який отримав важкі поранення, помер у лікарні», – написав він у телеграмі.

Кіпер додав, що у кількох населених пунктах зафіксовані руйнування та пожежі, пошкоджені об’єкти припортової та сільськогосподарської інфраструктури: елеватори, адміністративні будівлі, агропідприємства.

У липні після заяви про припинення дії зернової угоди Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

В останні дні Москва атакує інфраструктуру Подунав’я.

По всій Україні триває повітряна тривога. У Києві працює ППО

У Києві працюють сили ППО, повідомив мер міста Віталій Кличко.

«У Києві працює ППО. Залишайтеся в укриттях. На столицю ще йдуть ракети», – написав він у телеграмі.

Також повідомляється про роботу ППО на Київщині.

Близько 4:40 в Україні почали оголошувати про повітряну тривогу, яка згодом поширилася на всі регіони.

ОНОВЛЕННЯ! О 6:36 практично у всіх областях оголошено відбій.

Повітряні сили ЗСУ повідомили про загрозу пусків крилатих ракет з літаків Ту-95МС з північно-східного напрямку.

В Умані запровадять особливий режим пересування на період Рош га-Шана – ОВА

В Умані на Черкащині від 11 до 21 вересня запровадять особливий режим в’їзду й виїзду та пересування містом у зв’язку зі святкуванням Рош га-Шана, повідомив голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

«Як я і анонсував, посилюємо в місті заходи безпеки… З 11 по 21 вересня буде встановлений особливий режим в’їзду та виїзду, пересування громадян містом. Процедура контролю, як торік», – написав він у телеграмі. Подробиць Табурець не навів.

За словами голови ОВА, з 9 по 22 вересня в мікрорайоні паломництва буде заборонений продаж алкогольних напоїв, продаж і використання піротехнічних засобів, зокрема салютів, феєрверків, інших вибухових речовин, що створюють шумовий ефект, а також продаж пневматичної зброї та іграшок, що імітують зброю.

Минулого місяця Черкаська обласна військова адміністрація закликала паломників-хасидів не їхати до Умані на свято Рош га-Шана, «враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни і можливі провокації з боку Росії».

Цього року Рош га-Шана припадає на 15-17 вересня.

Минулого року СБУ і поліція також рекомендували паломникам-хасидам утриматися від візиту до України через повномасштабну війну. Місцева влада повідомляла, що оскільки паломники все одно прибувають, то в місті облаштували для них 21 укриття.

За даними Об’єднаної єврейської общини України, торік на святкування юдейського нового року (Рош га-Шана) до Умані приїхали понад 23 тисячі хасидів.

Хасиди традиційно приїжджають святкувати його до могили цадика Нахмана в Умані Черкаської області. 2021 року Умань відвідали понад 29 тисяч паломників-хасидів.

Повітряні сили попередили про загрозу дронів на Одещині

На Одещині є загроза удару безпілотниками, повідомили Повітряні сили Збройних сил України в ніч на 6 вересня.

«Увага! Одеська область – загроза застосування ворогом ударних БпЛА! Рух БпЛА типу «Шахед» у напрямку півдня Одещини. Ізмаїльський район – перебувайте в укриттях», – йдеться в повідомленні.

Про необхідність перебувати в укриттях наголосив і голова Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

«Ізмаїльський район, будь ласка, перебувайте в укриттях до відбою повітряної тривоги! Це дуже важливо! Роботу ППО не знімайте та не викладайте у соцмережі», – написав він у телеграмі.

На Одещині наразі діє повітряна тривога.

Пізно ввечері 5 вересня у Повітряних силах ЗСУ попередили про запуск армією РФ ударних БПЛА у бік південних регіонів України.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України. Останнім часом, в тому числі, Одещину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Війська РФ обстріляли Донеччину, 5 людей поранені – прокуратура

Російські війська 5 вересня з артилерії обстріляли Костянтинівку і Шахтарське на Донеччині, поранені п’ятеро людей, повідомила обласна прокуратура.

«Близько 17:00 війська РФ обстріляли село Шахтарське Волноваського району. Снаряди окупантів поцілили по приватному сектору, де отримали тілесні ушкодження 40-річний чоловік та 50-річна жінка. Їм надано кваліфіковану медичну допомогу. Вже через дві години росіяни атакували місто Костянтинівку, внаслідок чого зазнали осколкових поранень троє місцевих мешканців віком 40, 51 й 53 роки, які їхали у мікроавтобусі по одній з автодоріг. Двоє з потерпілих наразі перебувають в лікарні у важкому стані», – йдеться в повідомленні.

За даними прокуратури, внаслідок обстрілів були також пошкоджені приватні будинки, автомобіль і лінії електропередач.

Правоохоронці ведуть досудові розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни.

Наприкінці серпня Управління верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ ООН) підтвердило загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Уряд Німеччини повідомив про нову партію військової допомоги Україні

Уряд Німеччини оголосив про новий пакет військової допомоги Україні, до якого, зокрема, увійшли понад 10 тисяч снарядів до самохідних зенітних установок Gepard.

Крім того, згідно з повідомленням, Україні надали броньований мостоукладач Beaver, 32 вантажівки Zetros, чотири машини для захисту кордону, 20 тисяч захисних окулярів, чотири тягачі 8x8 HX81 і чотири напівпричепи, понад 8,5 мільйонів набоїв і близько 27 тисяч боєприпасів калібру 40 мм.

Раніше сьогодні німецьке Міністерство оборони повідомило, що Німеччина лише через декілька місяців після укладення відповідної угоди передала Україні боєприпаси нового виробництва для зенітних установок Gepard.

За повідомленням, будівництво виробничої лінії для виготовлення боєприпасів вдалося здійснити в амбітні терміни, що дало змогу здійснити першу поставку п’ятизначної кількості снарядів в Україну.

Про попередню партію військової допомоги для України, до якої зокрема увійшли 10 танків Leopard 1, влада Німеччини повідомляла 30 серпня.

Зеленський анонсував «важливі для України» події 6 вересня і «нове постачання»

Президент України Володимир Зеленський без подробиць анонсував надходження нових постачань озброєнь. Він сказав про це у вечірньому зверненні 5 вересня після спілкування з військовими.

«Два дні – Донбас, Запорізька область. 13 бойових бригад. Разом із генералами Сирським, Тарнавським, Содолем. Поспілкувалися з комбригами, з комбатами… Усі запити від воїнів будуть у вищих генералів, в урядовців, у наших міжнародників. Буде нове постачання. Дуже важливо – буде нове виробництво нашої зброї, окреслили з воїнами кілька пріоритетних позицій», – сказав президент.

Він також анонсував «важливі для України» події 6 вересня.

«І завтрашній день. Сьогодні вже підготувалися. Будуть події, важливі для України. Мають бути й рішення, важливі для України», – заявив Зеленський, не уточнивши, що має на увазі.

Раніше сьогодні видання ZN.ua із посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що 6 вересня до Києва з візитом прибуде держсекретар США Ентоні Блінкен. Офіційно про візит не повідомляли ані влада США, ані влада України.

Блінкен востаннє відвідував Київ рік тому, у вересні, тоді його приїзд офіційно також не анонсували. Перед тим держсекретар США приїздив до Києва разом із міністром оборони США Ллойдом Остіном у квітні 2022 року.

У НАЗК повідомили, скільки держслужбовців подали дані про статки при необов’язковості декларування

Понад половина чиновників, які мали б подавати дані про свої статки, подали декларації за 2021 рік при відсутності обов’язку це робити, повідомив у коментарі Радіо Свобода голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«І вже близько половини за 2022 рік. Це свідчить про те, що бути доброчесними, звітувати про свої статки перед суспільством стало звичкою для державних службовців в Україні», – сказав він.

Водночас, говорячи про народних депутатів, Новіков зауважив, що вони належать до тієї категорії публічних службовців, «які не поспішають подавати декларації».

«Лише 10% приблизно народних депутатів подали декларації. На відміну від інших публічних службовців, серед яких половина подала декларації. Тобто в 5 разів менше, ніж інші декларанти», – сказав голова НАЗК.

Він уточнив, що йдеться про декларації «за 2021 рік і так само за 2022-ий, приблизно однакова статистика».

5 вересня Верховна Рада України 329 голосами відновила електронне декларування для чиновників, але без негайного відкриття реєстру декларацій, його відкриють за рік.

Обов’язкове декларування для чиновників було тимчасово зупинене в перші тижні повномасштабної війни Росії проти України. Вже у вересні 2022-го голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія зареєстрував законопроєкт, який мав відновити е-декларування.

27 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування для посадовців держави та місцевого самоврядування.

У меморандумі з МВФ за програмою розширеного фінансування ухвалення закону про відновлення декларування є «структурним маяком».

У Росії на журналістку проєкту Радіо Свобода склали протокол про «дискредитацію армії РФ»

На журналістку регіонального проєкту російської служби Радіо Свобода Север.Реалии Світлану Прокоп’єву в Росії склали адміністративний протокол за статтею про «дискредитацію російської армії». Про це вона дізналася із картки справи на сайті суду Пскова. За цією статтею їй загрожує штраф до 300 тисяч рублів.

Що саме стало приводом до складання протоколу – невідомо.

У 2019 році Прокоп’єва стала звинуваченою у кримінальній справі про виправдання тероризму. 2-ий Західний окружний військовий суд визнав її винною і призначив покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 тисяч рублів. Вона оскаржила вирок, зокрема у Європейському суді з прав людини.

У березні 2022 року вона виїхала з Росії після обшуку у її будинку. Він був пов’язаний із кримінальною справою про наклеп на адресу губернатора Псковської області Михайла Ведернікова. Журналістка проходить свідком.

У тому ж році МВС і ФСБ Росії почали збирати на Прокоп’єву матеріали, щоб внести її до російського реєстру «іноземних агентів», передає Север.Реалии. Вона була внесена до нього у червні цього року.

Адміністративна й кримінальна статті про «дискредитацію російської армії» були додані Держдумою РФ до російського законодавства невдовзі після вторгнення Росії в Україну. Дискредитацією суди визнають повідомлення будь-якої позиції про війну в Україні, яка суперечить офіційній точці зору Москви.

У Повітряних силах ЗСУ попереджають про запуск армією РФ ударних БПЛА у бік південних регіонів України

У Повітряних силах Збройних сил пізно ввечері 5 вересня попередили про запуск армією РФ ударних БПЛА у бік південних регіонів України.

«Зафіксовано запуск ворогом кількох груп ударних БПЛА з району полігону Чауда (Крим) та Приморсько-Ахтарська (РФ) у напрямку південних областей», – йдеться в повідомленні Повітряних сил у Telegram.

Військові кажуть, що можливе поширення тривог за напрямом руху ударних БПЛА. «У разі оголошення повітряної тривоги – прямуйте в укриття», – звертаються до громадян.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України. Останнім часом, в тому числі, Одещину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Компанія Merсedes передала Україні понад 100 військових вантажівок Zetros

Німецький автовиробник Mercedes-Benz Special Trucks передав Україні понад 100 військових вантажівок Zetros підвищеної прохідності. Про це йдеться на сайті компанії Daimler Truck (найбільший виробник вантажних автомобілів у світі, виробляє тягачі і вантажівки, в тому числі, під торговою маркою Mercedes-Benz – ред.).

«Компанія Mercedes-Benz Special Trucks передала Міністерству оборони України понад 100 позашляховиків Zetros. У комплект поставки входять кілька типів автомобілів для вирішення завдань військового забезпечення та логістики», – йдеться в повідомленні Daimler Truck.

Як повідомляється, компанія Mercedes-Benz Special Trucks також надає Міноборони України широкий спектр послуг, пов’язаних із цими автомобілями. «Ще до поставки Zetros водії пройшли курси навчання та стажування на нових автомобілях із кабіною та двигуном», – додали у компанії.

У повідомленні зазначено, що кошти на закупівлю було виділено в рамках ініціативи уряду Німеччини з підтримки України, яку спільно реалізовують МЗС та Міноборони Німеччини.

Потужність вантажівок Zetros – близько 476 кінських сил, призначені для роботи в умовах екстремального бездоріжжя.

Покарання чиновників за невчасне декларування. НАЗК «вимагатиме вето» президента щодо двох пунктів

У Національному агентстві з питань запобігання корупції назвали дві небезпечні норми ухваленого Верховною Радою закону про покарання чиновників за несвоєчасне подання декларацій. НАЗК вимагатиме вето президента щодо цих пунктів, заявив у коментарі Радіо Свобода голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«У цьому законопроєкті є дві небезпечні норми. Перше – правка 25 народного депутата Мамки дозволяє вважати особами, які не вчинилися адміністративних правопорушень, осіб, які не вказали в декларації майно вартістю до 1,3 мільйонів гривень і були притягнуті до адміністративної відповідальності. Це нонсенс! Норма 25-ої правки передбачає, що особи, які не вказали таке майно, після сплати штрафу вважаються такими, що не притягнуті до відповідальності. Це просто порушення логіки навіть законодавчої роботи», – сказав Новіков.

«І друга небезпечна норма – це внесення змін до статті 59-ої, яка врегульовує порядок ведення осіб, що вчинили корупційні і пов’язані з корупцією правопорушення. Ця норма приховає від громадян і журналістів дані про 40 тисяч осіб, які вчинили відповідні правопорушення, у тому числі 10 тисяч осіб, які засуджені за кримінальні корупційні злочини», – додав він.

Верховна Рада ухвалила згаданий документ 5 вересня.

Законопроєкт №9587-д «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України щодо вдосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» у другому читанні й у цілому підтримали 305 народних депутатів, повідомив член фракції «Голос» Ярослав Железняк.

За його словами, «правка №25 (вона про уникнення відповідальності, якщо на 1,3 млн грн забув задекларувати майно) набрала 250 голосів – врахована».

У комітеті ВР із нацбезпеки підтримали призначення Умєрова міністром оборони

Парламентський комітет із питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав призначення Рустема Умєрова на посаду міністра оборони України, повідомили членкині комітету, депутатки Ірина Фріз та Соломія Бобровська у фейсбуці.

Повідомляється, що комітет підтримав кандидатуру Умєрова одноголосно.

3 вересня президент Володимир Зеленський заявив, що внесе до парламенту кандидатуру Рустема Умєрова на посаду міністра оборони. Вранці 4 вересня міністр оборони Олексій Резніков подав до парламенту заяву про відставку, а Умєров зі свого боку – заяву про відставку з посади голови Фонду держмайна.

На пленарному засіданні 5 вересня Рада підтримала відставку Резнікова з посади міністра оборони та звільнення Умєрова із займаної ним посади керівника ФДМ. На сайті парламенту вже опублікували проєкт постанови про призначення Умєрова на посаду міністра оборони. Подання вніс президент.

«У цьому законопроєкті є дві небезпечні норми». Ексклюзивне інтерв’ю голови НАЗК про е-декларування

Народні депутати України 5 вересня повернули е-декларування, але залишили закритими реєстри. А це означає, що декларації чиновників, в тому числі зі статками, набутими під час війни, суспільство не побачить.

Про ризик ухвалення такого законопроєкту раніше повідомляв заступник голови комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин. За його словами, до законопроєкту, який передбачає відновлення е-декларування для чиновників, внесли відповідні правки, які і дозволять чиновникам і депутатам ще протягом щонайменше року не показувати суспільству статки за останній рік. Юрчишин додав, що більшість аргументів за закритий реєстр – «це відверта маніпуляція», адже усі аргументи щодо безпеки декларантів вже враховані у законопроєкті. Зокрема, ідеться про те, що військові, полонені, громадяни на тимчасово окупованих територіях не повинні декларуватися до закінчення воєнного стану або деокупації території. Натомість така норма не стосувалася працівників ВЛК і військкоматів.

Відкритий реєстр підтримують декларацій і міжнародні партнери України, зокрема країни-члени «Групи семи», країни Євросоюзу і Міжнародний валютний фонд, який залишається найбільшим кредитором України.

А НАЗК вимагатиме у президента ветувати проголосований парламентом закон про відновлення е-декларування, якщо той міститиме корупційні норми. Про це у коментарі Радіо Свобода розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

Президент Румунії запевняє, що жоден безпілотник чи його частина не впав на території країни

Президент Румунії, країни-члена НАТО, Клаус Йоганніс повторив тези Міністерства оборони цієї країни про те, що жоден безпілотник, зокрема – російський, не впав на території Румунії, як про це заявляла влада України.

«Я можу вам сказати, що жоден безпілотник, жодна інша частина будь-якого пристрою не досягла Румунії. Ми повністю контролюємо наш національний простір. Я перевірив абсолютно все і можу заспокоїти населення. Ніщо не досягло Румунії», – сказав Йоганніс.

Йоганніс також додав, що румунська влада «уважно» стежить за атаками, які відбуваються за кількасот метрів від кордону України з Румунією.

«Сьогодні були атаки, за 800 метрів від нашого кордону, були здійснені перевірки. Так це дуже, дуже близько. Проте ми напоготові, і в НАТО ми дуже добре захищені. Я можу сказати те, що вже казав раніше, – Румунія отримує переваги від надзвичайно сильних гарантій безпеки», – заявив Йоганніс.

4 вересня українська влада заявила, що російський безпілотник впав на територію Румунії після атак РФ на порт Ізмаїл. В МЗС України навіть заявили про готовність надати відповідні фотодокази. Але влада Румунії інформацію заперечує. Міністр оборони Ангел Тілвар заявив, що «жодного разу засоби нападу, застосовані Російською Федерацією, не створювали прямих військових загроз території або територіальним водам Румунії».

Це не перший інцидент, коли російські ракети падають у простір НАТО.

Наприкінці квітня Міністерство оборони Польщі повідомило, що в місті Замость неподалік Бидгоща знайдено «залишки невпізнаного військового об’єкта». За даними польських ЗМІ, найімовірніше, це була російська ракета, запущена з території Білорусі в бік України ще в середині грудня минулого року. Якраз тоді під час масованого обстрілу України на радарах був зафіксований об’єкт, що прилетів до Польщі з Білорусі. За повідомленнями, його втратили з поля зору біля міста Бидгоща, а подальші пошуки не дали результатів. Саме в цьому районі згодом знайшли уламки ракети, схожої на російську Х-55. Польська армія таких ракет на озброєнні не має.

Коментуючи той інцидент, міністр оборони Польщі Маріуш Блащак сказав, що військові йому про це не доповіли.

Північна Корея «заплатить ціну» за передачу зброї Росії – радник Байдена

Північна Корея зіткнеться з наслідками в разі надання зброї Росії для використання у війні проти України, заявив 5 вересня радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.

«Вони заплатять за це ціну в міжнародному співтоваристві», – сказав Салліван.

Напередодні в Білому домі заявили, що переговори щодо зброї між Росією та Північною Кореєю «активно просуваються», а лідер Північної Кореї Кім Чен Ин очікує зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним.

Кім, імовірно, цього місяця поїде до російського Владивостока, щоб зустрітися з Путіним, повідомило раніше видання The New York Times.

Минулого тижня Білий дім заявив, що Росія веде переговори з Пхеньяном про придбання зброї для підтримки своєї війни проти України.

На Керченському мосту на понад годину зупиняли рух автотранспорту

На Керченському мосту, що з’єднує окупований Крим із Росією, ввечері 5 вересня на понад годину зупиняли рух автотранспорту.

Про перекриття руху повідомив російський телеграм-канал з оперативної ситуації на мосту. Про причини обмеження проїзду автомобілів не повідомляли.

У ніч на 2 вересня Керченський міст не працював понад три години. У Міноборони Росії стверджували, що тоді міст намагалися двічі атакувати «безекіпажними катерами».

3 вересня голова пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк в ефірі українського телемарафону заявила, що росіяни почали частіше перекривати Керченський міст через «ненадійність конструкції». За її словами, конструкції мосту «не витримують навантажень» після постійних атак ЗСУ.

Раніше у Головному управлінні розвідки Міноборони України заявили, що російські війська затоплюють пороми, щоб захистити Керченський міст. У ГУР стверджували, що армія РФ планує затопити щонайменше шість плавзасобів для створення захисної смуги перед мостом. Між затопленими поромами, як стверджується, російські військові мають намір встановити бонові загородження.

30 серпня у розпорядженні Радіо Свобода опинилися супутникові знімки сервісу Planet.com, на яких видно, що на південь від мосту встановили баржі: вони не затоплені, а, найімовірніше, закріплені якорями на одному місці. Ці баржі, ймовірно, вважаються основою для загородження проти українських морських дронів.

Напередодні Міноборони Росії двічі заявило про спробу атаки на Керченський міст. У російському відомстві стверджували, що його намагалися атакувати три морські безпілотники України.

Зеленський підписав указ про звільнення Кириленка з посади голови Донецької ОВА

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Павла Кириленка з посади голови Донецької обласної державної адміністрації (нині ОВА – ред.).

В указі від 5 вересня йдеться, що Кириленко подав відповідну заяву.

Раніше сьогодні на заіданні Кабінет міністрів України підтримав проєкт указу президента про звільнення голови Донецької ОВА Павла Кириленка з посади.

Раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія казав, що Кириленко стане новим очільником Антимонопольного комітету. З цієї посади сьогодні звільнили Ольгу Піщанську.

Росія посилила свої кампанії з дезінформації в Німеччині після вторгнення в Україну – розвідка

Росія посилила свої кампанії з дезінформації в Німеччині після повномасштабного вторгнення в Україну, заявила німецька внутрішня розвідка в Берліні 5 вересня.

Діяльність Москви в інформаційній сфері радикально змінилася з лютого минулого року, сказав Бодо Беккер, представник агентства.

«Її підхід став явно більш конфронтаційним і агресивним», – цитує Беккера агенція dpa.

Росія адаптувала зміст і тон дезінформації до своїх дій під час війни та до німецьких, а також глобальних дебатів, сказав він на конференції, скликаній розвідкою.

У липні Євросоюз запровадив санкції проти п’яти російських компаній за «інформаційні маніпуляції». Причиною запровадження санкцій у ЄС назвали їхню участь у «поширенні пропаганди на підтримку агресивної війни Росії проти України».

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Євросоюз запровадив санкції проти російських телеканалів RT, Sputnik, «Росія РТР/РТР Планета», «Росія 24/Росія 24», TV Centre International, НТВ/НТВ Мир, «Росія 1», РЕН ТВ, «Перший канал» у зв’язку з поширенням дезінформації та пропаганди проти ЄС.

У МЗС України відреагували на чергові антисемітські висловлювання Путіна на адресу Зеленського

У Міністерстві закордонних справ України назвали «черговим виявом глибоко укоріненого антисемітизму російських еліт» останні заяви президента Росії Володимира Путіна на адресу президента України Володимира Зеленського.

«Путін пов’язав єврейське походження президента України із «героїзацією нацизму». Хронічна фіксація Путіна на етнічному походженні українського президента є черговим виявом глибоко укоріненого антисемітизму російських еліт. Закликаємо світ рішуче засудити антисемітські висловлювання російського президента. У сучасному світі не має бути місця ненависті за етнічною ознакою», – написав у фейсбуці речник МЗС України Олег Ніколенко.

Раніше сьогодні в коментарі одному з російських телеканалів президент РФ Володимир Путін заявив, що «поставлений західними кураторами на чолі України» етнічний єврей Володимир Зеленський «прикриває героїзацію нацизму».

Путін уже не вперше проводить паралелі між нацистами, які здійснили Голокост під час Другої світової війни, і українською владою, очолюваною Володимиром Зеленським, євреєм за етнічним походженням. Правозахисники і представники єврейської спільноти засуджували такі заяви. Сам Путін називав «денацифікацію» України метою повномасштабної війни, розпочатої ним у лютому 2022 року.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG