Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У Генштабі ЗСУ розповіли про оперативну ситуацію на фронті

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про оперативну ситуацію на фронті станом на вечір 5 вересня. Повідомляється, що протягом доби відбулось понад 20 бойових зіткнень.

«На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі північніше Кліщіївки Донецької області», – йдеться у зведенні.

Також, за даними військових, Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області, і надалі ведуть наступ на Мелітопольському напрямку, «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Триває п’ятсот п’ятдесят дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

«Ледь встигають привозити БК»: як артилеристи стримують війська РФ на Куп'янському напрямку

Росія вже понад два місяці не полишає затятих спроб захопити Куп'янськ на сході Харківщини. Та стільки ж українські військові успішно відбивають всі спроби загарбників прорвати оборону ЗСУ. І одні з тих, завдяки кому це вдається – артилеристи. Як вони допомагають стримувати наступ агресора – у репортажі Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) з Куп’янського напрямку.

Сина поховала в саду: як війна змінює життя | Історія Ірини

Коли Ірина повернулася до свого села на Харківщині, яке змушена була покинути на початку російського вторгнення, вона застала свій колоритний сімейний будинок у руїнах. А під завалами сусідського будинку знайшла останки свого сина.

Незважаючи на величезні труднощі, Ірина та її чоловік налаштовані відновити будинок. Джерело: EPA-EFE

МОЗ: бойовим медикам в Україні дозволили переливати кров на догоспітальному етапі

Переливати кров в Україні зможуть не лише люди з медичною освітою, а й військовослужбовці, які пройшли відповідне навчання, повідомляє пресслужба Міністерства охорони здоров’я. Для цього вводять спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії.

«Цей тренінг дозволить бойовим медикам отримати необхідні навички з переливання універсальної першої мінус групи крові. Його можна буде пройти на базі визначених центрів крові. Зазначена навчальна програма повністю відповідає стандартам НАТО. В країнах Альянсу вважається нормою навчати переливання крові бойових медиків без медичної освіти. У Норвегії, наприклад, взагалі – переливати кров мають право навіть звичайні бійці», – розповіли у МОЗ.

У відомстві пояснили, допомогою пораненим на передовій та їх евакуацією до стабпунктів або госпіталів займаються люди з відповідними навичками й досвідом, втім без медичної освіти.

«Реалії війни та сучасні протоколи надання першої медичної допомоги на полі бою, зокрема TCCC, передбачають процедуру заміщення крововтрати, що можна забезпечити переливанням цільної крові. Її будуть проводити в автомобілі під час евакуації пораненого до стабілізаційного пункту або госпіталю», – йдеться в повідомленні.

У МОЗ очікують, що навчальні програми з основ трансфузійної терапії дозволять суттєво зменшити відсоток превентивних смертей на полі бою, пов’язаних із крововтратою.

У липні МОЗ повідомило, що понад 60% смертей на полі бою, яким можна було запобігти, пов’язані з крововтратою, і цей відсоток може зменшити вчасне переливання цільної крові або її компонентів.

Кабінет міністрів на початку липня спростив механізм постачання донорської крові на фронт.

Наступ на півдні: ЗСУ йдуть вперед. Вербове, бої, прорив «зубів дракона»

  • ЗСУ успішно просуваються у напрямку Новопрокопівки на південному фронті, заявляють у Генштабі. А Інститут вивчення війни пише, що на Запорізькому напрямку Сили оборони просунулися на позиції за протитанковими ровами і «зубами дракона». Тим часом російські пабліки стурбовані, що ЗСУ можуть прорватися і у районі Новодонецького на Донеччині.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • У ГУР розповіли деталі переманювання російського пілота разом із гелікоптером. Йдеться про пілота армії РФ Максима Кузьмінова, який перегнав гвинтокрил Мі-8 з екіпажем на територію України. Усі подробиці спецоперації «Синиця» – від кореспондента Радіо Свобода.
  • Верховна Рада України звільнила міністра оборони Олексія Резнікова. У відомстві розповіли очікування від нового міністра, якого мають призначити завтра. Ексклюзивний коментар заступника міністра оборони.
  • Народні депутати повернули електронне декларування, але при цьому залишили закритими реєстри. А це означає, що декларацій чиновників видно не буде. Власне, про це й попереджали антикорупціонери. Інтерв’ю голови НАЗК Радіо Свобода.

У ЗСУ пояснили, чому звільнення Кліщіївки поблизу Бахмута стане для військ РФ «значним ударом»

Речник Східного угруповання військ ЗСУ Ілля Євлаш повідомив про успіхи українських військ на південному фланзі поблизу Бахмута. Як сказав він у коментарі проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії», звільнення у цьому районі населеного пункту Кліщівка стане значним ударом для армії РФ.

«Коли ми звільнимо вже Кліщіївку, це для противника буде значним ударом, йому доведеться відходити та закріплюватися на нових рубежах, які він зараз продовжує обладнувати, готує для свого відступу», – сказав Євлаш.

Він зазначив, що після Кліщіївки військові РФ, найімовірніше, відійдуть у тил. «Там визначені рубежі їхнім командуванням, які вони вже готують. І це буде залежати від розвитку подальших бойовий дій. Побачимо, наскільки швидко вони почнуть сипатись», – додав військовий.

На запитання, чи матимуть ЗСУ повний вогневий контроль над Бахмутом у разі звільнення Кліщівки, речник Східного угруповання військ ЗСУ сказав: «Бій покаже. Але я можу сказати, що втрата Кліщіївки окупантами, повернення її під український контроль створить для них багато клопоту».

У ранковому зведенні Генштабу ЗСУ повідомлялося, що на Бахмутському напрямку українські військові продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, «закріплюються на досягнутих рубежах». У штабі казали про успішне відбиття атаки російських військ в районі північніше Кліщіївки Донецької області.

Посольство РФ у Данії оголосило про зупинку роботи консульського відділу

Посольство Росії у Данії оголосило про зупинення роботи консульського відділу після скорочення кількості диппрацівників. Із 6 вересня буде припинено прийом заяв та документів з усіх консульських питань, включаючи оформлення паспортів, нотаріальні дії та оформлення віз. Готові документи видаватимуться до 25 вересня.

Призупинення роботи консульського відділу в російському посольстві пояснили «безпрецедентним рішенням данської влади щодо скорочення чисельності російських дипломатичних працівників у Данії».

1 вересня МЗС Данії заявило про скорочення штату посольства РФ у Копенгагені до 25 осіб. Після скорочення, процес якого має завершитися до 29 вересня, у російському посольстві має залишитись п’ять дипломатів та двадцять адміністративно-технічних співробітників.

«Протягом тривалого періоду Данія та Росія вели переговори щодо видачі віз данським співробітникам посольства Данії в Москві з метою збереження повноцінного функціонування посольств у Данії та Росії. Ці переговори не дали жодних результатів, оскільки російська сторона неодноразово намагалася включити до них візові запити для співробітників російської розвідки», – йдеться у заяві МЗС Данії.

У квітні 2022 року Данія заявила про висилку 15 російських дипломатів. Таке рішення МЗС країни ухвалило після повідомлень про воєнні злочини російської армії в українському місті Буча. З тієї ж причини вислали представників російських посольств Італія, Швеція, Іспанія, Японія та інші країни.

Уряд схвалить проєкт держбюджету-2024 до 15 вересня – Шмигаль

Кабінет Міністрів України схвалить проєкт державного бюджету на 2024 рік до 15 вересня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Його (проєкту держбюджету – ред.) розроблення вже на фінальній стадії. Пріоритетом номер один, як і цього року, буде сектор безпеки та оборони: техніка, зброя, дрони, ракети, снаряди», – сказав Шмигаль на засіданні уряду у вівторок.

За його словами, другим акцентом бюджету стане зарплата лікарів, учителів і соціальні виплати.

«Плануємо на наступний рік двоетапне збільшення мінімальної заробітної плати. Закладаємо індексацію пенсій, фінансуватимуться субсидії, допомога ВПО та інші виплати», – сказав Шмигаль.

Третій пріоритет, за його словами, це відновлення. «Для нас важливо продовжити і завершити проєкти відновлення, які вже стартували, а також розпочати нові», – додав він.

У держбюджеті-2023 на фінансування сектору безпеки та оборони заклали понад один трильйон гривень, що становить приблизно 20% ВВП.

Організація Truth Hounds, яка документує воєнні злочини РФ, отримала нагороду фонду Клуні

Правозахисна організація Truth Hounds, яка документує воєнні злочини російської армії в Україні, стала переможницею премії The Albie Awards 2023, яку вручає фонд Джорджа та Амали Клуні Clooney Foundation for Justice. Про це організація повідомила 5 вересня.

«Нагорода присуджена українським правозахисникам у номінації «За справедливість для вцілілих» за внесок у розслідування міжнародних злочинів та відновлення справедливості для постраждалих внаслідок російської агресії. Церемонія нагородження відбудеться 28 вересня у Нью-Йорку», – йдеться в повідомленні.

Truth Hounds звітують про понад 220 польових місій у зоні бойових дій із 2014 року та близько 50 розслідувань, у ході яких ідентифікували приблизно 200 підозрюваних. Правозахисники, поміж іншого, збирали свідчення постраждалих, які передавали українським та іноземним слідчим органам.

«Постраждалі від воєнних злочинів довірили Truth Hounds найжахливіші спогади у своєму житті. Вони зробили це через віру у справедливість, і для багатьох це єдина надія на подальше правосуддя. Для нас це велика честь отримати нагороду від Clooney Foundation for Justice та ознака, що ми на правильному шляху», – йдеться в коментарі виконавчого директора Романа Авраменка.

Фонд Клуні анонсував переможців у серпні. За його заявою, Truth Hounds отримує нагороду в номінації «Правосуддя для вцілілих» за роботу із «забезпечення правосуддя народу України через розкриття воєнних злочинів, вчинених у ході російської агресії в країні».

Благодійний фонд подружжя Клуні заснував нагороду The Albie Awards на честь судді та борця проти апартеїду Альбі Сакса з Південно-Африканської республіки в 2022 році. Метою нагороди є «відзначати роботу й здобутки борців за справедливість з усього світу».

Truth Hounds – українська громадська організація, яка 3 2014 року документує і розслідує міжнародні злочини та порушення прав людини в Україні, а також низки країн Східної Європи, Центральної Азії та Кавказу задля встановлення справедливості для потерпілих від воєнних злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Із організацією співпрацювала письменниця Вікторія Амеліна, яка загинула через російський ракетний удар по Краматорську 27 червня.

Новодонецьке – Новомайорське: ЗСУ наступають ще в одному районі?

Один із ватажків угруповання «ДНР» та «заступник начальника Росгвардії ДНР» Олександр Ходаковський заявив у своєму телеграм-каналі 5 вересня, що Сили оборони України розпочали штурм на ділянці Новодонецьке – Новомайорське на півдні Донецької області. За його словами, цьому передували кілька днів інтенсивної артпідготовки з боку ЗСУ.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

«Крім психологічного впливу на бійців, така інтенсивна артилерійська робота призвела до того, що мінні загородження втратили свою ефективність, а безперервність артобстрілів не дала можливості саперам виконати постановку мін і відновити зруйноване», – написав Ходаковський.

За словами колаборанта, українські захисники змогли впритул підійти до позицій окупантів, практично не зазнавши втрат. Після висадки десанту вони нібито завдали ударів прямим наведенням по укріпленнях Росії, після чого відступили назад, побоюючись дій у відповідь. Український Генштаб наразі не коментував цю інформацію.

Новодонецьке розташоване поблизу Вугледару і на схід від іншого напрямку удару ЗСУ по позиціях РФ – на південь від Великої Новосілки. Раніше повідомлень про активні дії Сил оборони на цій ділянці не надходило.

Головні питання випуску:

Чи відкрили ЗСУ бойові дії проти Росії ще на одній ділянці – чи йдеться про вирівнювання фронту на півдні Донецької області?

Що дасть Силам оборони тактика відкриття нових фронтів?

І чому Україна могла розпочати штурм саме у Новодонецькому?

Уряд погодив звільнення голови Донецької ОВА і призначення очільника для Полтавської ОВА

На засіданні 5 вересня Кабінет міністрів України підтримав проєкти указів президента про звільнення голови Донецької ОВА і призначення очільника для Полтавської ОВА, повідомляє пресслужба уряду у Telegram.

Згідно з повідомленням, йдеться про звільнення Павла Кириленка з посади голови Донецької ОВА, і про призначення Філіпа Проніна головою Полтавської обласної державної адміністрації.

Раніше голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія казав, що Кириленко стане новим очільником Антимонопольного комітету. З цієї посади сьогодні звільнили Ольгу Піщанську.

Пронін наразі є заступником керівника Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

Двоє жінок постраждали через обстріл села на Херсонщині – Прокудін

Російські війська обстріляли село Іванівка в Херсонській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Вдень армія РФ обстріляла Іванівку, Дар’ївської громади. Попередньо, гатили з мінометів. Травмовані дві жінки 53 і 73 років. Під час обстрілу вони знаходилися на подвір’ях своїх будинків», – заявив він.

Прокудін додав, що поранених госпіталізували в стані середньої важкості. Вони отримали мінно-вибухові травми, поранення грудних клітин і кінцівок.

За попередню добу, за даними голови області, російські війська обстріляли Херсонщину 57 обстрілів із застосуванням 227 снарядів мінометів, артилерії, «Градів», БПЛА та авіації. Напередодні стало відомо про одну постраждалу дитину.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Переоцінили Афганістан, недооцінили Україну: аналітика про прорахунки та потреби оборонної сфери США

Що США зробили не так в оборонній сфері і на що тепер треба було було б витрачати кошти для оборони? Вашингтонський Інститут Брукінгса (The Brookings Institution) підготував аналітичну доповідь під назвою «Як бути «дешевим яструбом» у 2020-і роки» (How to be a "Cheap Hawk" in the 2020s). Російська служба Голосу Америки проаналізувала головні тези дослідження.

Європа має вчитися на помилках у відносинах з Росією, щоб виправити політику щодо Китаю – євродепутат

Європа все ще «наївна» у своїх відносинах з Китаєм, їй потрібно буде винести деякі важкі уроки з минулих невдач у побудові безпеки з Росією, якщо вона хоче успішно розвивати відносини з Пекіном у майбутньому, попередив Рейнхард Бютікофер, провідний член Європейського парламенту (ЄП).

ДБР оголосило Рабіновича в розшук. Його підозрюють у держзраді та посяганні на цілісність України

Колишній народний депутат Вадим Рабінович перебуває в розшуку – про це йдеться в базі даних Міністерства внутрішніх справ.

Згідно з нею, його розшукує Державне бюро розслідувань. Датою зникнення зазначене 26 липня 2023 року.

Рабіновича звинувачують за статтями про державну зраду та посяганні на територіальну цілісність України.

26 липня Державне бюро розслідувань повідомило Вадиму Рабіновичу про підозру у державній зраді. Повідомлення про це скерували запитом до Ізраїлю про міжнародну правову допомогу.

На початку серпня суд заочно обрав Рабіновичу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Рабінович був співголовою партії «ОПЗЖ» і був обраний до парламенту від неї в 2019 році. До того був депутатом від «Опозиційного блоку». За даними ДБР, Рабінович зараз переховується за кордоном.

Рада звільнила Умерова з посади голови Фонду держмайна. Також звільнена голова АМКУ

Верховна Рада погодила звільнення голови Фонду державного майна Рустема Умерова, повідомили народні депутати, серед них Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко, 5 вересня.

Гончаренко оприлюднив фото результатів голосування, за якими звільнення Умерова підтримали 302 народних депутати.

«Шлях до посади міністра оборони відкритий», – прокоментував він.

Читайте також: Стефанчук: до Ради надійшла заява Піщанської про звільнення з посади голови АМКУ

Крім того, парламент погодив звільнення голови Антимонопольного комітету Ольгу Піщанську – за це проголосували 306 законодавців.

Железняк повідомив, що під час доповіді Піщанської спитав у неї, чи пропонували їй замінити Умерова на чолі Фонду держмайна. Посадовиця не заперечила і не підтвердила це припущення.

Про те, що Піщанська подала заяву про відставку, повідомив спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук 5 вересня.

Раніше 5 вересня Верховна Рада звільнила міністра оборони Олексія Резнікова. Очікується, що його замінить Рустем Умеров, який досі очолював Фонд держмайна.

СБУ повідомила російському олігарху Фрідману про підозру за фактами із розслідування «Схем»

Служба безпеки України заочно повідомила про підозру підсанкційному російському олігарху Михайлу Фрідману за статтею «Фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України» (частина 3 статті 110-2 Кримінального кодексу України). Про це повідомляє пресслужба відомства.

В основу тексту підозри Фрідману з-поміж іншого лягли факти, вперше оприлюднені в розслідуванні проєкту «Схеми» (Радіо Свобода). Журналісти розповіли, як російська компанія «АльфаСтрахование» надає Росгвардії послуги зі страхування службового транспорту, в тому числі тих військових частин, які беруть безпосередню участь у повномасштабній війні проти України та підтримують російський режим на окупованих територіях. Також розслідувачі встановили, що інша російська компанія X5 Retail Group Фрідмана під час повномасштабного вторгнення продовжує співпрацювати з військово-промисловим комплексом Росії, а саме – з підприємством «Военторг» Міноборони РФ, яке забезпечує російських військових формою та продуктами харчування.

Верховна Рада підтримала звільнення Резнікова з посади голови Міноборони

Верховна Рада ухвалила постанову про звільнення Олексія Резнікова з посади міністра оборони України – про це повідомили народні депутати, зокрема, Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») та Ярослав Железняк («Голос») 5 вересня.

«Парламент підтримав звільнення Олексія Резнікова з посади Міністра оборони України. За – 327», – заявив Железняк.

За його словами, народні депутати розглянуть призначення новим міністром Рустема Умерова завтра.

Проєкти постанов про відставку Олексія Резнікова з посади міністра оборони України і про звільнення Рустема Умєрова з посади голови Фонду державного майна були опубліковані на сайті парламенту 4 вересня.

Читайте також: Комітет Ради підтримав відставку міністра оборони Резнікова – депутат

4 вересня Олексій Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку з посади міністра оборони.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив про намір замінити міністра оборони України. За його словами, «міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому». Зеленський заявив, що зараз очолити Міноборони має Рустем Умєров. Президент очікує від парламенту підтримки цієї кандидатури.

Цьому передували повідомлення про можливу відставку міністра оборони України Олексія Резнікова, зокрема, через закупівлі міністерства.

Придатність до військової служби: Міноборони опублікувало роз’яснення щодо змін у переліку хвороб

Міністерство оборони України роз’яснило зміни у переліку хвороб, що визначають ступінь придатності до військової служби. Роз’яснення у телеграмі опублікував Military Media Center – медійний майданчик Сил оборони, що координується Міноборони України.

«Нововведення (у переліку хвороб) викликали жваве обговорення, часто неточні трактування, перекручування теми. І тут не обійшлося без втручання російських підрозділів ІПСО», – зауважила у телеграмі заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За даними відомства, перелік кількості хвороб по суті не змінився, він побудований на міжнародній класифікації хвороб «десятого перегляду», оскільки у розкладі хвороб лишилися ті хвороби, за якими військові визнаються придатними, обмежено придатними чи непридатними.

«Нинішні зміни рекомендують лікарям однаково трактувати положення про військово-лікарську експертизу, аби мінімізувати кількість помилок під час ухвалення рішень щодо придатності. Щодо осіб, які призиваються на військову службу з хронічними захворюваннями, то такі люди і до внесення змін служили у ЗС України на різних посадах. Зокрема, в підрозділах забезпечення, в навчальних центрах. Є приклади, коли такі військовослужбовці проходили службу і в інших військових підрозділах», – йдеться у повідомленні.

Крим: російські поліцейські почали приходити до хлопців-випускників ВНЗ – «КримSOS»

Російські поліцейські почали обходити будинки випускників кримських вищих навчальних закладів, повідомляє правозахисна організація «КримSOS».

Йдеться про хлопців, які після завершення вищих навчальних закладів не з’явилися до військкоматів.

Один із таких випадків стався 4 вересня. Додому до випускника кримського університету прийшла окупаційна поліція. Це пояснили тим, що військкомат дав запит у поліцію через те, що хлопець не прийшов туди після завершення навчання.

Читайте також: У Криму зросла кількість ухвал у справах про «дискредитацію армії РФ» – «КримSOS»

«КримSOS» відомо, що це не поодинокі випадки. Працівники окупаційної поліції приходять додому і на роботу до випускників вишів.

Раніше правозахисники повідомляли, що в деяких містах анексованого Криму представники військкоматів видають повістки на виходах із мечетей. Це відбувається в п’ятницю, коли багато мусульман відвідують мечеті для молитви.

Загалом за роки анексії Криму Росія вже незаконно провела 16 призовних кампаній на півострові, незважаючи на те, що подібні процеси заборонені Женевською конвенцією та є воєнним злочином. Окремим воєнним злочином є примус громадян України до участі у бойових діях проти власної держави.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG