Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ОГП: жінку засудили до

Суд виніс вирок підозрюваній у поширенні інформації про переміщення та розміщення Збройних сил України, повідомляє Офіс генеральний прокурор 5 вересня.

За повідомленням, суд за публічного обвинувачення Харківської обласної прокуратури засудив її до 11 років ув’язнення. За твердженням обвинувачення, жінка з Антрациту на Луганщині тривалий час жила в Харкові і на завдання представника збройного угруповання «ЛНР» передавала дані про розташування українських військових у місті.

«Жінка також передала координати і допомогла ворогу скоригувати вогонь по освітніх, медичних, торгівельних об’єктах та по житлових кварталах у центрі міста», – додає Офіс.

Читайте також: СБУ заявляє про затримання на Полтавщині депутата з оточення Іллі Киви

Підозрювану затримали в квітні 2022 року, під час обшуку в неї виявили готівку, в тому числі російські рублі. ОГП зазначає, що жінка не визнала своєї провини в суді і має час подати апеляцію на вирок.

Харків від початку широкомасштабної війни зазнає постійних обстрілів російської армії. Водночас Росія продовжує заперечувати удари по українських цивільних об’єктах.

Німеччина поставила Україні нові боєприпаси для Gepard

Німеччина лише через декілька місяців після укладення відповідної угоди передала Україні боєприпаси нового виробництва для зенітних установок Gepard, повідомляє пресслужба Міністерство оборони Німеччини.

За повідомленням, будівництво виробничої лінії для виготовлення боєприпасів вдалося здійснити в амбітні терміни, що дало змогу здійснити першу поставку п’ятизначної кількості снарядів в Україну.

«Війна в Україні практично щодня показує нам, що протиповітряна оборона та достатня кількість боєприпасів – це те, що важливо для захисту власної країни. Відновлюючи виробництво боєприпасів Gepard, ми концентруємося саме на цих двох найважливіших аспектах», – заявив міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

Також, як повідомляє Reuters, німецький виробник зброї Diehl Defense прагне значно збільшити виробництво своєї системи протиповітряної оборони IRIS-T, щоб задовольнити зростаючий попит через війну Росії проти України. У 2025 році приватна компанія планує випустити щонайменше вісім систем, збільшивши виробництво з трьох до чотирьох систем цього року. Крім того, у компанії повідомили про намір збільшити втричі виробництво ракет цього.

Наразі Німеччина поставила в Україну дві установки IRIS-T. У липні Берлін передав Україні нову партію зброї, у тому числі шість зенітних установок Gepard та понад 15 тисяч боєприпасів до них.

Спецоперація ГУР «Синиця»: російський пілот розповів, як він перегнав до України Мі-8

Російський пілот Максим Кузьмінов розповів, як перегнав до України російський гелікоптер Мі-8 – у межах спецоперації ГУР під назвою «Синиця».

За його словами, він сам вийшов на зв’язок з українською стороною.

«Я був підписаний на ГУР в телеграмі. Я звернувся (за вказаними контактами), ми створили секретний чат і почали переписку. Ніхто мені не нав’язував сою думку. Це було моє рішення. Пів року ми створювали маршрут, думали як краще, безпечніше. 9 числа все сталося», – розповів він на пресконференції у Києві.

За його словами, того дня в нього був офіційний виліт – з Курська в Харківську область (приблизно 20 кілометрів від кордону).

«Далі приблизно від Шебекино я летів на гранично малій висоті в режимі радіомовчання. Під час перетину кордону по мені почали вести вогонь – хто, я не можу сказати, але припускаю, що це була російська сторона. В мене було поранення в ногу. Ніхто не зміг мені чинити опір, тому що штурман − у нього немає навичок пілотування вертольота. Я хлопців заспокоював, я сказав, що все добре. Але вони почали боятися, почали трошки агресивно поводитися і, виходить, вибігли з гелікоптера в бік кордону. Подальша доля їх мені не відома, але, як випливає зі ЗМІ, то, можливо, що їх ліквідували», – додав російський пілот.

Він також розповів про свою участь у війні РФ проти України. За його словами, ударів по території України він не завдавав, але виконував транспортні завдання.

Представник ГУР Андрій Юсов повідомив, що проведенню спецоперації «Синиця» передувала перевірка.

«Звичайно, весь комплекс заходів – абсолютно різноманітних – вжитий для того, щоб пересвідчитися, що йдеться не про ворожу гру, не про контргру, а про реалізацію нашої операції, справжні наміри пілота з того боку», – розповів він.

Читайте також: «Змогли знайти правильний підхід» – Буданов розповів, як вдалося виманити пілота Мі-8 разом із вертольотом

Російський блогер Fighterbomber 23 серпня повідомив про російський вертоліт Мі-8, який декілька тижнів тому нібито здійснив посадку на авіабазі поряд із Полтавою. За його словами, екіпаж з якихось причин втратив орієнтування – можливо це була «радіогра», можливо відмова навігації.

У ГУР 23 серпня підтвердили, що нещодавно на один з аеродромів України приземлився російський гелікоптер Мі-8. Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що вертоліт нині перебуває в Києві. Буданов додав, що побачити гелікоптер і поспілкуватися з його пілотом можна буде після оприлюднення «офіційного кіно».

Керівник ГУР назвав цю операцію однією з найкращих проведених його відомством за всю історію України.

Головне управління розвідки Міноборони 3 вересня оприлюднило документальний фільм «Збиті льотчики Росії», у якому, серед іншого, вперше показали російського пілота, який перегнав до України російський гелікоптер Мі-8. Як стверджує ГУР, російським льотчиком є Максим Кузьмінов.

Раніше після появи ще анонсу фільму розслідувачі російського видання «Агентство» дійшли висновку, що льотчиком у фільмі (на той момент його прізвище та ім’я не були вказані), ймовірно, є Максим Кузьмінов.

Російська сторона публічно не коментувала перехід пілота на бік України і переведення на українську територію російського гелікоптера.

Джерело: СБУ організувала підрив очільника «митниці ЛНР» Афанасьєвського на окупованій Луганщині

На окупованій частині Луганщини стався замах на учасника незаконного збройного угруповання «ЛНР» Юрія Афанасьєвського – про це Радіо Свобода повідомило джерело в Службі безпеки України 5 вересня.

Як повідомив співрозмовник, у помешканні чоловіка стався вибух. Він підтвердив, що це «справа рук СБУ».

Афанасьєвський отримав множинні осколкові поранення голови, шиї, живота та перебуває у реанімації у важкому стані.

Афанасьєвський очолював «митницю» угруповання.

Читайте також: Причетний до заворушень в Одесі у 2014 році та воював проти ЗСУ – затримано бойовика угруповання «ЛНР»

«Цей «діяч», який є генерал-майором та агентом центрального апарату ФСБ, відомий тим, що став «фінансистом» голови т.з. ЛНР Леоніда Пасічника. Він «відмивав» кошти для фінансування збройних формувань, які воювали проти України», – заявило джерело в СБУ.

Радіо Свобода звернулося до СБУ по офіційний коментар.

Російський телеграм-канал Mash 5 вересня повідомив про госпіталізацію Афанасьєвського в тяжкому стані після вибуху в його помешканні. Його помістили в реанімацію.

Раніше на Юрія Афанасьєвського наклали санкції, поміж інших, Європейський союз, Велика Британія, Канада, Швейцарія, Японія.

Масової екстрадиції ухилянтів не буде – Веніславський

Масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів до України з-за кордону не буде, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив народний депутат, член комітету Ради нацбезпеки і оборони, представник президента у парламенті Федір Веніславський.

«З точки зору юридичної процедури масової екстрадиції громадян немає. Кримінальна відповідальність має персоналізований, індивідуальний характер. Відповідно з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції. Але з огляду на правила, європейські правові стандарти, які регламентують діяльність і судових органів, і правоохоронних – це може бути оскаржено в суді Болгарії, Польщі чи Румунії. І остаточне рішення буде за судом. Тому звичайно це дуже непроста процедура і будемо думати, як її зробити більш гнучкою. Але це потребує ретельних аналізів і дискусій», – каже Веніславський.

Посол Боднар: Україна розраховує на контакт Зеленського та Ердогана найближчими днями

Україна розраховує на контакт найближчими днями президента України Володимира Зеленського та президента Туреччини Реджепа Ердогана щодо результатів переговорів в Сочі, заявив посол України в Туреччині Василь Боднар.

«У нас перед зустріччю Ердогана і Путіна відбулися дуже плідні переговори. Досить широкомасштабно обговорено проблемні питання, які існували по зерновій ініціативі. Позицію української сторони Туреччина прекрасно знає. Що саме мав на увазі президент Ердоган (кажучи, що Україні слід пом’якшити підхід щодо зернової угоди – ред.) ми дізнаємося найближчими днями, оскільки ми розраховуємо на контакт між президентами Зеленським і Ердоганом щодо наслідків зустрічі в Сочі», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, очевидно, що йдеться про бажання виробити нові підходи до функціонування зернового коридору, які мали б врахувати позицію російської сторони.

«Для нас є чіткою лінією те, що послаблення санкцій щодо країни-агресора – це шлях в нікуди, шлях до продовження війни. Ми це чітко довели до відома нашим партнерам, в тому числі Туреччині. В нас позиція зрозуміла – ми виступаємо за відновлення зернової угоди, але є й альтернативні шляхи. Це той напрямок, в якому ми можемо працювати з нашими партнерами», – додав посол.

Василь Боднар зауважив, що, скоріш за все, триватимуть подальші переговори щодо того, як ООН чи Туреччина будуть формувати нові пропозиції з урахуванням нинішніх реалій.

4 вересня пройшли переговори в Сочі між президентом Туреччини Таїпом Ердоганом і президентом Росії Володимиром Путіним. За підсумками цієї зустрічі Ердоган повідомив, що Анкара підготує нові пропозиції з ООН щодо відновлення угоди щодо експорту зерна з України. Серед іншого, лідер Туреччини сказав, що для того, щоб «мати можливість робити спільні кроки з Росією, Україні необхідно пом’якшити свій підхід».

Зернова угода, або Чорноморська зернова ініціатива, за якою продовольство вивозилося із заблокованих Росією чорноморських портів, була укладена в липні 2022 року. Документи підписали з одного боку представники України, Туреччини та ООН, з іншого – Росії, Туреччини та ООН. В угоді обумовлювалися умови безперешкодного експорту сільськогосподарської продукції Чорним морем із російських та українських портів під гарантії ООН та Туреччини.

17 липня Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив та продовольства не виконано.

Після цього російські війська почали майже щоденні обстріли Одеської області, знищуючи портову інфраструктуру. При цьому причинами обстрілу Кремль назвав атаку на Кримський міст у ніч проти 17 липня.

Рустем Умєров: що про нього відомо та які реакції на його можливе призначення міністром оборони

Як західні оглядачі та преса оцінюють кандидатуру, запропоновану президентом України Володимиром Зеленським, на посаду міністра оборони України.

41-річного українського політика Рустема Умєрова називають «вдалим перемовником», першим в історії мусульманином від кримських татар на цій посаді. Його перевагою вважають вільне володіння турецькою мовою. Міжнародні ЗМІ припускають, що цим призначенням Україна дає зрозуміти, що не поступиться Кримом.

Президент США Джо Байден 3 вересня, у Делавері сказав журналістам, що йому відомо про план Зеленського змінити свого очільника оборонного відомства, пишуть американські ЗМІ. Відповідаючи на запитання, чи має він коментарі на цю тему, Байден відповів, що «не публічно».

«Рустем Умєров збирається взятися за найважчу роботу: розширити здатність України вести війну з Росією та змусити союзників по НАТО надати більше допомоги, оскільки контрнаступ нарешті досяг певного прогресу через 19 місяців війни, від якої втомився увесь світ», – пише журналістка американського видання CNN Мелісса Белл.

ОВА: за добу від обстрілів РФ загинула жителька Запорізької області, на Донеччині двоє поранених

Російські війська за добу завдали 88 ударів по 26 містах і селах Запорізької області, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко вранці 5 вересня.

Зокрема, населені пункти зазнали 80 артилерійських обстрілів. Також російська армія запустила чотири авіаснаряди по Оріхову, Преображенці та Степногірську та безпілотники – по Новодарівці, Малим Щербакам й Степовому. Також російські війська обстріляли Темирівку з реактивних систем залпового вогню.

«Під час артобстрілу військовослужбовців рф загинула 74-річна жителька Малої Токмачки. Зафіксовано 47 повідомлень про руйнування житлових будинків, господарських споруд та об’єктів інфраструктури», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Росія: Собянін заявив про збиття БПЛА, які летіли в напрямку Москви, аеропорти не працювали

За даними голови Донецької області Павла Кириленка, протягом доби 4 вересня через обстріли отримали поранення двоє жителів регіону: в Авдіївці та Торецьку.

Очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив про 57 обстрілів населених пунктів із застосуванням 227 снарядів мінометів, артилерії, «Градів», БПЛА та авіації. Напередодні стало відомо про одну постраждалу дитину.

Голова Харківщини Олег Синєгубов повідомив про два удари керованими авіабомбами по селі Чернещина в Ізюмському районі. Удари зруйнували будівлю дитсадка поруч зі школою. Ніхто не постраждав.

«У селі Шийківка Ізюмського району ворожим обстрілом пошкоджено будівлю їдальні, сталася пожежа. Через обстріли в районах сіл Глушківка та Сеньківка Куп’янського району сталася лісова пожежа у Сеньківському лісництві», – заявив він.

Читайте також: Російські обстріли Сумщини: влада повідомила про щонайменше двох поранених і руйнування на залізниці

Також у Богодухівському районі під час польових робіт підірвався трактор МТЗ-82. Тракторист не постраждав.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ.

Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

«На фронт кидають поліцейських і мігрантів»: кого в окупації мобілізують до російської армії

Чи відбувається на окупованих територіях примусова мобілізація до лав російської армії? Чи вдалося окупаційній владі сформувати так звані добровольчі батальйони й кого туди набирають? Чи можна уникнути мобілізації на окупованих територіях, зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Російські окупаційні сили продовжують готуватися до примусової мобілізації на захоплених територіях півдня України, повідомили 28 серпня у Центрі національного спротиву (ЦНС). За даними Центру, зараз триває розгортання роботи так званих військкоматів на окупованих частинах Херсонської й Запорізької областей. Водночас чоловіче населення попереджають про необхідність стати на військовий облік.
  • За попередніми даними, з 2024 року облік у військкоматах в окупації на півдні стане вже обов’язковим, після чого наступним етапом стане примусова мобілізація, як це вже відбувається на окупованих територіях Донецької, Луганської областей, а також у Криму, зазначили в ЦНС.
  • Окупаційна влада активізовує роботу так званих військкоматів напередодні псевдовиборів, які заплановані на 8-10 вересня. Зокрема, на захопленій частині Луганщини є вказівка пришвидшити постановку на облік потенційних призовників з-поміж жителів регіону, стверджують у Центрі. У повідомленні також сказано, що під час так званих виборів планують уточнити списки осіб, які можуть потрапити під примусову мобілізацію. Саме з цією метою окупаційні адміністрації дозволили використовувати будь-який документ, що посвідчує особу при реєстрації на «виборчих дільницях», у тому числі українські паспорти та посвідчення водія.
  • Керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк 4 вересня в ефірі телемарафону повідомила, що на окупованих територіях російські військові намагаються залучити паспортизованих громадян до лав так званих «загонів територіальної оборони» з метою використання їх на фронті. За словами речниці, наразі підрозділи російської армії виснажені, тож чоловікам з окупованих територій пропонують вступити до цих «загонів», переконуючи, що вони будуть потрібні начебто лише на території своїх населених пунктів.
  • Призначений Росією так званий виконувач обов'язків губернатора окупованої частини Херсонщини Володимир Сальдо 19 серпня у своєму телеграм-каналі повідомив, що мобілізація у цьому регіоні не планується.
  • Натомість російський сенатор, якого називають представником окупованої частини Херсонської області, Костянтин Басюк повідомив телеканалу «Таврія» 27 серпня, що до так званого «добровольчого батальйону імені Маргелова» начебто подали заяви сотні жителів захопленої частини Херсонської області. Він також зазначив, що місцевий військкомат працює в регіоні з серпня цього року. Раніше, 25 серпня, Басюк також повідомляв про набір до згаданого добровольчого батальйону, наголошуючи, що особливо у загоні потрібні зв'язківці та оператори дронів.

Генштаб: українські військові мали успіх в напрямку Новопрокопівки Запорізької області

Українські військові мали успіх в напрямку Роботине-Новопрокопівка Запорізької області, повідомляє у фейсбуці Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, Сили оборони України закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

На Бахмутському напрямку українські військові продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут – противник несе значні втрати в особовому складі, озброєнні та техніці, здійснює переміщення підрозділів та військ, застосовує резерви, додають у Генштабі.

За повідомленням, на Лиманському та Бахмутському напрямках противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки, Білогорівки та північніше Кліщіївки, важкі бої тривають.

Читайте також: На Запоріжжі ЗСУ просунулися до позицій за протитанковими ровами і «зубами дракона» – ISW

Напередодні командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський підтвердив, що українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування. За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

На початку вересня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що ЗСУ домоглися «певного успіху в районі другої лінії оборони Росії».

У серпні стало відомо про звільнення Роботиного. Бійці 47-ї бригади Збройних сил України 23 серпня повідомили, що встановили український прапор над будівлею зруйнованої школи у Роботиному.

РФ вербувала кубинців для війни проти України – МЗС Куби заявило про виявлення мережі торгівлі людьми

Куба заявила про виявлення мережі постачання найманців – кубинців – для участі на боці Росії у війні проти України. Про це повідомляє кубинське МЗС.

«Міністерство внутрішніх справ виявило та працює над нейтралізацією та ліквідацією мережі торгівлі людьми, яка діє з Росії, щоб включити кубинських громадян, які проживають там і навіть деяких, які проживають на Кубі, до військових сил, які беруть участь у військових операціях в Україні. Подібні спроби нейтралізовано, проти осіб, причетних до цих дій, відкрито кримінальні провадження», – йдеться у заяві, оприлюдненій 4 вересня.

У МЗС країни кажуть, що «вороги Куби поширюють спотворену інформацію, яка має на меті заплямувати імідж країни та представити її як співучасника цих дій, які ми рішуче відкидаємо».

Дипломатичне відомство країни наголошує, що Куба не бере участі в війні в Україні.

«Вона діє і буде рішуче діяти проти тих, хто на національній території бере участь у будь-якій формі торгівлі людьми з метою найманства або вербування, щоб громадяни Куби могли підняти зброю проти будь-якої країни», – додається в заяві.

Російська сторона наразі цю заяву Гавани не коментувала.

Як пише агенція Reuters, у травні 2023 року російська газета в Рязані повідомила, що кілька громадян Куби підписали контракти зі збройними силами Росії та були відправлені в Україну в обмін на російське громадянство.

Чи можлива «екстрадиція ухилянтів» і мобілізація студентів: які кроки обговорюють у Верховній Раді |Cвобода.Ранок

Мінус 560 військових, 38 артсистем і 6 РСЗВ – Генштаб ЗСУ оновив дані про втрати РФ

Росія від початку повномасштабного вторгнення втратила 265 680 своїх військових, за минулу добу – 560, повідомляє вранці 5 вересня Генеральний штаб Збройних сил України.

Крім того, штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • танків – 4489 (+9 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8670 (+7)
  • артилерійських систем – 5649 (+38)
  • РСЗВ – 747 (+6)
  • засобів ППО – 504 (+1)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4512 (+31)
  • крилатих ракет – 1447
  • кораблів/катерів – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8175 (+26)
  • спеціальної техніки – 851 (+4)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Росія: Собянін заявив про збиття БПЛА, які летіли в напрямку Москви, аеропорти не працювали

Мер російської столиці Сергій Собянін заявив про збиття безпілотників в Калузькій та Тверській областях РФ, що, за його словами, летіли у напрямку Москви.

«Сьогодні вночі сили ППО знищили безпілотники у Калузької області та в Істринському районі, які намагалися здійснити атаку на Москву. Внаслідок падіння уламків в Істринському районі пошкоджено побутовий об’єкт», – написав він у телеграмі.

Собянін також повідомив про знищення ще одного безпілотника в Тверській області в районі села Завидово. За його даними, постраждалих та руйнувань немає.

Як повідомляє телеграм-канал Baza, був оголошений режим «Килим» – він активується, коли сили ППО фіксують у небі потенційно небезпечні обʼєкти – в московському аеропорту «Внуково». Також були затримані рейси на виліт та приліт в інших аеропортах.

Російська агенція ТАСС пише, що загалом вранці майже 50 рейсів затримувалися в Москві на виліт і приліт, ще 6 було скасовано.

У Генштабі ЗСУ повідомили про безуспішні наступальні дії біля Новоєгорівки та Білогорівки

Російські війська вели безуспішні наступальні дії в районах Новоєгорівки та Білогорівки на Лиманському напрямку, повідомляє у фейсбуці Генеральний штаб Збройних сил України.

Протягом доби відбулось 29 бойових зіткнень.

За даними штабу, українські захисники продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, а також на Мелітопольському напрямку закріплюються на досягнутих рубежах.

Читайте також: На Запоріжжі ЗСУ просунулися до позицій за протитанковими ровами і «зубами дракона» – ISW

Українська авіація протягом доби завдала 11 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 2 – по зенітно-ракетних комплексах противника, додають у Генштабі.

Противник завдав авіаударів біля низки населених пунктів, зокрема, Бударки Харківської області, Білогорівка Луганської області, Ямполівка, Спірне, Іванівське Авдіївка, Красногорівка Донецької області, Малої Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Преображенка, Роботине Запорізької області, додають у Генштабі.

На Запоріжжі ЗСУ просунулися до позицій за протитанковими ровами і «зубами дракона» – ISW

Українська піхота просунулася до позицій за протитанковими ровами та протитанковими перешкодами «Зуби дракона», які складають нинішню російську оборонну лінію у західній Запорізькій області, і українські сили, ймовірно, мають намір утримувати ці позиції. Про це йдеться в звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

ISW не готовий оцінити, що українські сили прорвали цю російську оборону за відсутності зафіксованої української важкої техніки в цих районах.

Геолокаційні кадри, опубліковані 4 вересня, показують, що українські війська просунулися до позицій, розташованих на східній частині російських протитанкових ровів і перешкод із зубами дракона, які є частиною трирівневої оборони безпосередньо на захід від Вербового. Ці кадри показують, що українська піхота також просунулася далі в низку підготовлених російських оборонних позицій уздовж дороги, яка йде на північний захід до Вербового, повідомляється у звіті Інституту вивчення війни.

Інші геолокаційні кадри, опубліковані 4 вересня, показують, що українські сили просунулися до російських оборонних позицій між Роботиним (10 км на південь від Оріхова) та Новопрокопівкою (13 км на південь від Оріхова).

«Українські сили розширюють прорив, який вони вже зробили в одній російській оборонній лінії і, як повідомляється, перекидають більше техніки та особового складу в тактичні тили]. Схоже, що українські сили досягають успіхів у безпосередній близькості від ще не пробитого російської оборонної лінії, який тягнеться на північний захід від Вербового на північ від Солодкої Балки (20 км на південь від Оріхова), атакуючи піхотою та обстрілюючи важкою артилерією російські позиції далі та на південь від цієї лінії», – зазначають аналітики ISW.

Напередодні командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський підтвердив, що українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування. За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

На початку вересня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що ЗСУ домоглися «певного успіху в районі другої лінії оборони Росії».

Генштаб ЗСУ останніми днями повідомляє про успіхи сил оборони України на південному фронті, зокрема про наступ на Запорізькому напрямку, де українські військові «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Минулого тижня у Генштабі ЗСУ, серед іншого, повідомляли про успіх в напрямках Новопрокопівки та Вербового. Обидва населені пункти розташовані поблизу нещодавно звільненого Роботиного.

Кім Чен Ин зустрінеться з Путіним у Росії цього місяця – NYT

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин планує відвідати Росію цього місяця, щоб зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним і обговорити можливість постачання зброї Росії для війни проти України, повідомляє видання New York Times із посиланням на неназваних американських посадовців і їхніх союзників.

За повідомленням, Кім, ймовірно, поїде до Росії бронепоїздом до Владивостока, на тихоокеанському узбережжі РФ, де і зустрінеться з Путіним.

Наприкінці серпня в Білому домі повідомили, що США отримали інформацію про те, що переговори щодо постачання озброєнь між Росією та Північною Кореєю «серйозно просунулися».

Як повідомив 30 серпня координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, представники РФ та КНДР постійно обговорюють можливі угоди в оборонній сфері. Зокрема, Москва хоче отримати від Пхеньяна «сировину, яка допоможе російському оборонно-промисловому комплексу».

Кірбі ще в березні 2023 року заявляв, що Російська Федерація прагне отримати боєприпаси в Північної Кореї, ймовірно, пропонуючи натомість продовольство.

За словами Кірбі, які цитувало видання Politico, Росія прагне отримати більше боєприпасів, щоб посилити військові дії в Україні.

Сполучені Штати з листопада 2022 року звинувачують Північну Корею в таємному у постачанні Москві зброї для використання у війні в Україні і намаганні приховати ці поставки. Відповідно до розвідувальних даних, боєприпаси нібито відправляються до країн Близького Сходу або Північної Африки, але насправді призначаються для Росії.

У липні цього року міністр оборони Росії Сергій Шойгу їздив із візитом до КНДР. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин 27 липня продемонстрував Шойгу міжконтинентальні балістичні ракети і раніше невідомі військові безпілотники, провівши йому екскурсію по новому і найсучаснішому озброєнню КНДР.

Зеленський відвідав бойові бригади на Донецькому напрямку – ОПУ

Президент Володимир Зеленський у понеділок побував у командних пунктах військових з’єднань на Донеччині, повідомляє пресслужба його Офісу.

«Президент України заслухав доповіді командирів бойових бригад про оперативну ситуацію на фронті, взаємодію підрозділів у зоні відповідальності ОТУ «Донецьк», а також про статус виконання бойових завдань і рівень матеріально-технічного забезпечення. Володимир Зеленський поспілкувався з командирами щодо проблемних питань, серед яких комбати найчастіше згадували дедалі більшу потребу в БПЛА та антидронових засобах, недостатнє комплектування підрозділів особовим складом та нестачу окремих типів боєприпасів. Глава держави та військові обговорили створення допоміжної системи забезпечення бригад, яка візьме на себе менеджерські функції та вивільнить час командирів для бойової роботи. Також ішлося про способи підвищення мотивації воїнів», – розповіли в ОПУ.

Згідно з повідомленням, Зеленський також нагородив українських військових, які відзначилися в боях у складі ОТУ «Донецьк».

В ОПУ також повідомили, що під час робочої поїздки у прифронтові області Зеленський відвідав стабілізаційні пункти, де надають медичну допомогу військовослужбовцям, пораненим і травмованим на Донецькому та Запорізькому напрямках.

Раніше сьогодні Генштаб ЗСУ повідомив, що на Бахмутському напрямку ЗСУ успішно відбили атаки російських військ в районі північніше Кліщіївки Донецької області. Продовжується наступ на Запорізькому напрямку.

Собчак опублікувала фото Суровікіна, який не з’являвся на публіці після заколоту «вагнерівців»

У Росії журналістка Ксенія Собчак опублікувала ввечері 4 вересня фотографію, на якій, за її словами, присутній колишній командувач російського угруповання військ в Україні генерал Сергій Суровікін, який не з’являвся на публіці понад два місяці, з моменту заколоту ПВК «Вагнер».

«Генерал Сергій Суровікін вийшов. Живий, здоровий, вдома, з родиною, у Москві. Фото сьогоднішнє», – підписала Собчак фотографію. Вона не повідомила, звідки у неї фото, а також інші подробиці.

На фото генерал у цивільному одязі йде у супроводі жінки (російське видання «Комерсант» пише, що це – дружина Суровікіна) імовірно по двору заміського будинку. Погода на фото літня.

Раніше з посиланням на джерела Собчак і колишній головний редактор «Еха Москви» Олексій Венедиктов, а також різні ЗМІ й телеграм-канали повідомляли про те, що Суровікін після 24 червня фактично був позбавлений волі, проте перебував не в СІЗО, а в іншому місці. Стверджувалося, що його допитували щодо можливої причетності до організації збройного походу на Москву, організованого нині покійним Євгеном Пригожиним.

На відсутність Суровікіна звертала увагу закордонна преса. Слово «вийшов» у коментарі Собчак, ймовірно, має бути підтвердженням того, що генерал справді був обмежений у свободі.

Сьогодні ж міністр оборони Росії Сергій Шойгу відмовився відповідати на запитання, чи ведеться слідство щодо Суровікіна. Після пресконференції за підсумками російсько-турецьких переговорів журналісти запитали його: «Що з Суровікіним і чи ведеться щодо нього розслідування?». Шойгу на запитання не відповів.

У серпні російський генерал був – як повідомляли ЗМІ – офіційно знятий із посади голови Повітряно-космічних сил Росії. Тоді повідомляли, що Суровікін не звільнений з армії, він залишається у розпорядженні Міноборони РФ. Кремль це не підтверджував та не спростовував.

Сергій Суровікін командував російськими військами в Україні з жовтня 2022-го до січня 2023 року. З його іменем пов’язували зокрема кампанію ударів по енергосистемі України, а також відступ військ РФ від Херсона та всієї правобережної частини Херсонської області. У січні його перевели на посаду заступника командувача у підпорядкування голови генштабу РФ Валерія Герасимова. Водночас із 2017 року Суровікін обіймав посаду командувача ПКС Росії.

У червні цього року, під час так званого заколоту «вагнерівців», Суровікін записав відеозвернення до найманців, закликавши їх повернутися до місць дислокації.

У ЗМІ раніше з’являлися повідомлення про зв’язки Суровікіна із засновником ПВК Євгеном Пригожиним, який очолив виступ «вагнерівців». Висловлювалися різні припущення про те, де може бути Суровікін. Пригожин 23 серпня загинув в авіакатастрофі, обставини якої не з’ясовані.

«Я вивчав це в школі»: папа Римський пояснив свої слова про спадщину Росії, Петра І та Катерину ІІ

Папа Римський Франциск пояснив, що мав на увазі, коли заохочував російську католицьку молодь берегти спадщину Росії. Як передає Vatican News, йшлося, за словами понтифіка про культуру, а не імперіалістичне минуле.

«Я не мав на думці імперіалізм, коли це сказав. Я говорив про культуру», – сказав папа, відповідаючи на запитання журналіста італійського інформагентства ANSA, який попросив пояснити, чому папа згадав про такі постаті, як Петро І чи Катерина ІІ, а також що він думає про імперіалізм, зокрема, російський.

Папа зауважив, що, говорячи про спадщину для молоді, він послався на ідею «великої Росії».

«Бо російська спадщина є дуже доброю та дуже гарною», – сказав він.

«До прикладу, в царині літератури, в царині музики, аж до Достоєвського, який сьогодні говорить нам про зрілий гуманізм. Щоб вони (молодь – ред.) взяли на себе цей гуманізм, який розвивався в мистецтві та літературі. Це другий аспект із того, що я говорив про спадщину. Третій, мабуть, не був вдалий. Говорячи про «велику Росію», можливо, не стільки в географічному сенсі, скільки культурному, мені згадалося те, що нас вчили в школі: Петро І, Катерина ІІ. І тут виплив цей третій (елемент – ред.), що, мабуть, не зовсім правильний. Не знаю. Нехай історики скажуть. Але це було доповнення, яке спало мені на думку, бо я вивчав це в школі», – пояснив понтифік.

Відповідаючи на другу частину запитання, в якій йшлося про ставлення до імперіалізму, папа сказав: «Я не мав на увазі імперіалізм, коли говорив це. Я говорив про культуру, а передавання культури ніколи не є імперіалістичним, ніколи. Це завжди діалог, і я говорив про це».

У відеозверненні до російської католицької молоді, оприлюдненому 25 серпня, папа Римський Франциск дослівно сказав таке:

«Ніколи не забувайте про спадщину. Ви – нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

Прессекретар Ватикану Маттео Бруні після цього сказав, що Франциск просто хотів похвалити позитивні аспекти духовної та культурної історії Росії, коли він хвалив російських імператорів Петра та Катерину Другу.

Після цього МЗС України зауважили, що «саме такою імперіалістичною пропагандою, «духовними скрепами» і «потребою» в порятунку «великої Матінки Росії» Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл».

Українська греко-католицька церква також виступила з критичною заявою через висловлювання папи Римського Франциска.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG