Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У Росії встановили ППО поблизу резиденції Путіна

У Росії систему протиповітряної оборони «Панцир С-1» встановили поблизу резиденції президента РФ Володимира Путіна біля Москви, повідомила російська служба Радіо Свобода.

За повідомленням, 3 вересня телеканал «Росія» показав відео будівництва нового майданчика для розміщення ППО в Москві. Журналісти Радіо Свобода геолокували її: вона розташована поряд із селищем Заріччя, де раніше в січні вже були розміщені ці установки.

Тоді «Панцир» і його радар стояли в чистому полі, наприкінці січня, як випливає із супутникових знімків Google, майданчик зробили стаціонарним, а зараз позицію «Панцирів» обнесли парканом і побудували для установок подіуми, які видно на супутниковому знімку Planet.com 3 вересня 2023 року.

Ці «Панцирі» встановлені менш ніж за 10 кілометрів від резиденції російського президента Володимира Путіна в Ново-Огарьові.

Радіо Свобода вивчило також супутникові знімки інших майданчиків у Підмосков’ї, на яких на початку 2023 року встановили системи ППО для захисту російської столиці від дронів – на Новоризькому шосе та в районі аеропорту Остаф’єво. І там, і там позиції «Панцирів» зазнали схожих змін: майданчики були вкриті бетонними плитами, обнесені парканами, а самі «Панцирі» поставили на подіуми.

З початку повномасштабної агресії Росії проти України влада російських регіонів повідомляла про атаки або появу безпілотників понад 500 разів. Наймасштабніша атака відбулася 30 серпня 2023 року.

Війська РФ після атаки дронами вдарили по Дніпропетровщині артилерією – влада

Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак повідомив, що російські війська сьогодні вдарили по регіону артилерією. Це сталося після атаки дронами.

Так, за його словами, у Марганецькій громаді на Нікопольщині є руйнування двох приватних будинків та інфраструктурного об’єкта. Також обірвана лінія електропередач.

Лисак також уточнив інформацію щодо вранішньої атаки російськими БПЛА.

«Один з них влучив по Межівській громаді Синельниківського району. Там же впали уламки збитого «металобрухту». Понівечене фермерське господарство. Зіпсовані 1500 тонн зерна. Влучив дрон-камікадзе й по Нікополю. А ще з безпілотника агресор скинув на місто боєприпас ­– побите авто», – зазначив Лисак.

Раніше сьогодні повідомлялося, що в небі над Дніпропетровщиною вранці 4 вересня було знищено шість ударних дронів-камікадзе. Попередньо, обійшлося без загиблих та постраждалих.

Україна готова поділитися з Румунією фотодоказами падіння і детонації безпілотників-«шахедів» на її території, випущеними військами РФ. Про це, як передає агенція «Інтерфакс-Україна», повідомив на зустрічі з журналістами міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

«Ми стверджуємо авторитетно і з доказами, що це прилетіли «шахеди». Заперечувати це нема сенсу, тому що є фотодокази того, що там упало. І ми готові ними поділитися», – заявив.

За його словами, румунська сторона взяла паузу, щоб повністю дослідити інцидент і зробити висновки.

«З боку Румунії є тенденція на спробу не ескалувати інтерпретацію тих чи інших подій задля того, щоб не бути втягнутими в безпосередній конфлікт», – додав міністр.

Також, за його словами, влада Румунії має не лише зробити висновки щодо цієї події, а й заявити, що вона з цим робитиме. «Тому й така дуже обережна реакція з їхнього боку», – припустив Кулеба.

Раніше сьогодні колега Кулеби – очільниця румунського Міністерства закордонних справ Лумініта Одобеску заявила, що територія Румунії не постраждала від російських безпілотників або уламків під час нічної атаки по українському порту на річці Дунай.

«Звичайно, є ризик, тому що те, що сталося там, дуже близько до наших кордонів», – сказала вона журналістам під час свого візиту до Берліна.

«Ми бачили, що Росія цинічно продовжує атакувати цивільну інфраструктуру, не дозволяючи Україні експортувати своє зерно. Звичайно, є ризик аварій чи інцидентів, але наразі це не так», – додала Одобеску, яку процитувала агенція Reuters.

Україна готова надати Румунії фото падіння «шахедів» на її територію – Кулеба

Перед тим в українському МЗС повідомили, що вночі під час атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські безпілотники впали та здетонували на території Румунії, яка межує з Україною. Румунія є країною-членом НАТО.

Проте Міноборони Румунії заперечило інформацію про падіння російських безпілотників на території країни.

Вночі 4 вересня російські війська вкотре атакували Одещину. За даними місцевої влади, внаслідок багатогодинної атаки дронами-камікадзе по цивільній інфраструктурі Подунав’я є влучання – у декількох населених пунктах Ізмаїльського району пошкоджені складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка та устаткування промислових підприємств.

За даними Повітряних сил ЗСУ, Росія вночі 32 ударними БПЛА Shahed-136/131 атакувала Одещину та Дніпропетровщину. Українські військові знищили 23 БПЛА.

ЗСУ відбили атаки військ РФ на Бахмутському напрямку – ЗСУ

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив про оперативну ситуацію на фронті станом на вечір 4 вересня. Повідомляється, що протягом доби відбулось 22 бойових зіткнення.

«На Бахмутському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі північніше Кліщіївки Донецької області», – йдеться у зведенні.

Також, за даними військових, Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області, і надалі ведуть наступ на Мелітопольському напрямку, «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Триває п’ятсот п’ятдесят восьма доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

Влада РФ повідомила про атаку БПЛА по одній із ТЕЦ у Брянській області

Губернатор Брянської області РФ Олександр Богомаз заявив у Telegram про атаку безпілотників на одну із ТЕЦ у регіоні.

За його словами, йдеться про Клінцовську ТЕЦ.

«Безпілотний літальний апарат пригнічений РЕБ. Постраждалих та руйнувань немає. На місці працюють оперативні та екстрені служби», – написав Богомаз, і звинуватив у атаці Україну.

Українська сторона ці заяви російського чиновника не коментувала.

Останнім часом дрони регулярно атакують російські території, зокрема й Москву. Про звуки вибухів постійно повідомляють і в окупованому Криму.

Активістка у Москві вийшла на Красну площу, загорнута в український прапор. Її ненадовго затримали

У російській столиці Москві у понеділок затримали активістку Олену Кожевникову, яка вийшла на Красну площу, загорнувшись в український прапор. Як повідомив правозахисний проєкт «ОВД-Инфо», Кожевнікова не висувала ніяких вимог, просто ходила площею, накинувши прапор на плечі.

Незабаром після цього жінку забрали до відділку поліції і склали щодо неї два адмінпротоколи – про «дискредитацію» армії РФ та про порушення правил участі в акції.

Згодом активістку відпустили.

Демонстрація прапора України законодавчо не заборонена у Росії. Проте силовики періодично затримують не лише тих, хто демонструє прапор, а й людей, у яких поєднання жовтого та синього кольорів в одязі, манікюрі чи зачісці.

  • Путін та Ердоган зустрілися у Росії: що це означає? Заміна міністра оборони вплине на війну?
  • Міністр оборони України Олексій Резніков написав заяву про відставку. Напередодні президент України Володимир Зеленський оголосив про ротацію. Парламентський комітет вже підтримав відставку. Керівник Фонду держмайна Рустем Умеров теж подав заяву про звільнення з посади – у найближчі дні його мають призначити міністром оборони. Як вплине ця ротація на фронт? Як допоможе Україні це призначення? Та які ще кадрові ротації готуються в уряді цієї осені?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» о 19:00 на @Радіо Свобода:

  • Тим часом турецький президент Реджеп Ердоган приїхав у Росію. У Сочі він зустрівся із російським президентом Володимиром Путіним. Перед зустріччю анонсували новини. Ердоган планував стати посередником мирної ініціативи у війні Росії проти України. А також розраховував відновити зернову угоду. Утім, після зустрічі Путін оголосив свої умови. Чи є цей візит приниженням для Ердогана? І що залишилося за зачиненими дверима?
  • А просто перед цим візитом Росія обстріляла портову інфраструктуру України. МЗС України з посиланням на прикордонників заявило, що «шахеди» впали і на територію Румунії. Міністерства Румунії це спростовують – утім, керівник українського МЗС Дмитро Кулеба говорить, що має фотодокази.

Львів: люди з ампутованими кінцівками біжать, щоб зібрати гроші для поранених через війну дітей

Десятки людей з ампутованими кінцівками взяли участь у благодійному напівмарафоні, який відбувся 3 вересня у Львові. Серед них, зокрема, українські військові й діти. Зібрані гроші підуть на допомогу іншим українським дітям, які отримали травми в результаті російського вторгнення в Україну.

Джерело: EPA-EFE, AFP

Ердоган: Анкара підготує нові пропозиції щодо відновлення зернової угоди

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після переговорів у Сочі з російським колегою Володимиром Путіним заявив, що Анкара підготує нові пропозиції з ООН щодо відновлення угоди щодо експорту зерна з України.

«Я поділився з Путіним, що ми готові провести консультації. Ми підготуємо новий пакет пропозицій у консультації з ООН. Вважаю, що ми зможемо досягти результату. Я вірю, що рішення, яке відповідатиме очікуванням Туреччини, буде досягнуто найближчим часом», – заявив він під час пресконференції за підсумками переговорів з російською стороною.

Проте про відновлення зернової угоди, як очікувалося, наразі не йдеться.

Переговори в Сочі між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Туреччини Таїпом Ердоганом завершилися через три години, повідомляє в понеділок російське державне інформаційне агентство ТАСС. Речник Путіна назвав «конструктивною» першу частину переговорів, які відбулися в розширеному форматі. Потім лідери РФ та Туреччини продовжили зустріч тет-а-тет.

Туреччина намагається відновити підписану угоду, яка дозволяла безпечний прохід зерна з трьох українських чорноморських портів.

Зернова угода, або Чорноморська зернова ініціатива, за якою продовольство вивозилося із заблокованих Росією чорноморських портів, була укладена в липні 2022 року. Документи підписали з одного боку представники України, Туреччини та ООН, з іншого – Росії, Туреччини та ООН. В угоді обумовлювалися умови безперешкодного експорту сільськогосподарської продукції Чорним морем із російських та українських портів під гарантії ООН та Туреччини.

17 липня Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив та продовольства не виконано.

З 18 липня російські війська почали майже щоденні обстріли Одеської області, знищуючи портову інфраструктуру. При цьому причинами обстрілу Кремль назвав атаку на Кримський міст у ніч проти 17 липня.

У середині серпня німецька газета Bild повідомила, що Росія спільно з Туреччиною та Катаром готують нову угоду на зміну Чорноморській зерновій ініціативі. За даними журналістів, країни-учасниці розробляють нову схему експорту російського зерна до бідних країн, згідно з якою Туреччина виступатиме як організатор, а Катар – як спонсор поставок.

«РФ не реагує на спроби налагодити комунікацію» – Незалежна міжнародна комісія ООН

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні не може налагодити контакт з Російською Федерацією. Про це під час пресконференції у Києві заявив комісар незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Пабло де Грейф.

Членів комісії запитали, чи вони відчувають тиск від російських чиновників, оскільки РФ все ще є членкинею Ради Безпеки ООН.

«Чи відчуваємо ми тиск? Відповідь – однозначно ні. Ми не відчуваємо тиску з боку Російської Федерації частково через те, що Російська Федерація абсолютно не реагує на наші спроби налагодити змістовну комунікацію з її владою. Тож жодного контакту, ні позитивного, ні негативного, не було. Тому ми не можемо сказати, що ми відчували якийсь тиск з цього приводу», – відповів комісар Пабло де Грейф.

А на запитання про те, чому Росія все ще залишається членом ООН, комісари сказали, що висловлюватися щодо структурних питань не можуть.

«Насправді роль Комісії не полягає в тому, щоб висловлюватися щодо структурних питань, які стосуються організації в цілому, не кажучи вже про її Раду безпеки. Поведінка сил Російської Федерації в цьому конфлікті, безумовно, є частиною нашого мандату, і ми дуже чітко про це говорили в нашому звіті», – резюмував Пабло де Грейф.

Коментарів російської сторони про рівень комуцнікації з міжнародною комісією ООН з розслідування порушень в Україні немає.

Незалежна міжнародна комісія ООН з розслідування порушень в Україні була створена Радою з прав людини ООН у березні 2022 року. Вказана комісія ООН в рамках свого другого мандату, який розпочався у березні 2023 року, відвідала раніше Умань, а також побувала в Києві. Результати моніторингу мають оприлюднити на засіданнях Генасамблеї ООН цього місяця та на засіданні Ради ООН з прав людини у березні наступного року.

Південь: ЗСУ пройшли мінні поля?

Командувач оперативно-стратегічного угрупування військ «Таврія» Олександр Тарнавський в інтерв'ю британському виданню The Observer заявив, що Сили оборони України вже перебувають між першою та другою лінією оборони армії Росії на Півдні.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

«На мою думку, росіяни вважали, що українці не прорвуться через цю (першу) лінію оборони. Вони готувалися понад рік. Вони зробили все, щоб ця ділянка була добре підготовлена», – повідомив він.

За його оцінками, росіяни витратили 60% свого часу та ресурсів на зведення першої лінії оборони, і лише по 20% – на другу та третю.

Саме дуже щільне та широке мінне поле на першій лінії стримувало, за словами Тарнавського, наступ ЗСУ.

«Щойно там з'являлася будь-яка техніка, росіяни відразу починали її обстрілювати та знищувати. Тому розмінування проводилося лише піхотою і лише вночі», – заявив він.

Тепер, коли мінне поле прорвано, заявив командувач, окупанти втратили значну частину своєї переваги.

Американський Інститут вивчення війни підтвердив 3 вересня успіх ЗСУ на південь від Роботиного на Мелітопольському напрямі та припустив, що Росія справді не приділяла багато уваги своїм рубежам оборони, крім першого.

Головні питання випуску:

Чи можуть ЗСУ нарешті пустити в бій «танковий кулак», якщо мінні поля росіян дійсно пройдено?

Як виглядатиме прорив другої та наступних ліній оборони Росії на Півдні?

І що тепер – після мінних полів – стане головним викликом для ЗСУ у наступі?

Територія Румунії не постраждала, але ризик інцидентів є – Одобеску про атаки РФ

Очільниця румунського Міністерства закордонних справ Лумініта Одобеску заявила, що територія Румунії не постраждала від російських безпілотників або уламків під час нічної атаки по українському порту на річці Дунай.

«Звичайно, є ризик, тому що те, що сталося там, дуже близько до наших кордонів», – сказала вона журналістам під час свого візиту до Берліна.

«Ми бачили, що Росія цинічно продовжує атакувати цивільну інфраструктуру, не дозволяючи Україні експортувати своє зерно. Звичайно, є ризик аварій чи інцидентів, але наразі це не так», – додала Одобеску, яку цитує Reuters.

Раніше в українському МЗС повідомили, що вночі під час атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські безпілотники впали та здетонували на території Румунії, яка межує з Україною. Румунія є країною-членом НАТО.

Проте Міноборони Румунії заперечило інформацію про падіння російських безпілотників на території країни.

Вночі 4 вересня російські війська вкотре атакували Одещину. За даними місцевої влади, внаслідок багатогодинної атаки дронами-камікадзе по цивільній інфраструктурі Подунав’я є влучання – у декількох населених пунктах Ізмаїльського району пошкоджені складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка та устаткування промислових підприємств.

За даними Повітряних сил ЗСУ, Росія вночі 32 ударними БПЛА Shahed-136/131 атакувала Одещину та Дніпропетровщину. Українські військові знищили 23 БПЛА.

Захід планує попередити ОАЕ про торгівлю з Росією – WSJ

Офіційні особи США, Великобританії та Європейського Союзу планують цього тижня спільно чинити тиск на Об’єднані Арабські Емірати, щоб вони припинили поставки товарів до Росії, які могли б допомогти Москві у її війні проти України, повідомила 4 вересня Wall Street Journal з посиланням на американських і європейських офіційних осіб.

За даними медіа, офіційні особи з Вашингтона та європейських столиць відвідали ОАЕ 4 вересня в рамках спільного зусилля, спрямованого на те, щоб комп’ютерні чіпи, електронні компоненти та інші так звані продукти подвійного використання, які мають як цивільне, так і військове застосування, Росія не отримувала, пише Reuters.

У серпні повідомлялося, що російські авіакомпанії з травня 2022-го до червня цього року закупили запчастини на 1,2 мільярда доларів, попри запроваджені проти Росії санкції. Серед купленого обладнання були необхідні для підтримки літака в льотному стані деталі (пристрої американської компанії Northrop Grumman, клапани тиску в кабіні, шасі).

Журналісти Reuters з'ясували, що запчастини потрапляли до Росії через посередницькі компанії в низці країн, зокрема, ОАЕ.

Від початку повномасштабного російського збройного вторгнення на територію України сотні іноземних корпорацій, компаній і брендів оголосили про закриття бізнесу в Росії, відповідно, зупинивши й імпорт продукції з-за кордону. У відповідь російська влада дозволила ввезення в країну іноземних товарів через треті країни в рамках паралельного імпорту, тобто без дозволу правовласника.

ОГП: на Чернігівщині суд засудив військовослужбовця РФ до 12 років тюрми

На Чернігівщині суд засудив військовослужбовця РФ до 12 років позбавлення волі, повідомляє у телеграмі Офіс генпрокурора.

Як повідомляє пресслужба ОГП, в порядку спеціального судового розгляду російського військовослужбовця визнали винним у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

За цими даними, прокурор у суді довів, що 14 березня 2022 року під час тимчасової окупації села Лукашівка Чернігівського району двоє військовослужбовців держави-агресора незаконно затримали місцевого жителя.

«Вони застосовували до нього фізичне насильство, щоб дізнатись інформацію про розташування позицій ЗСУ. Не отримавши необхідних даних, окупанти вивели чоловіка на територію присадибної ділянки, повалили на землю та почали бити його. Потім обвинувачений наніс удар прикладом автомату по голові потерпілого, а другий військовослужбовець РФ вистрілив йому в ногу з вогнепальної автоматичної зброї», – зазначають в Офісі генпрокурора.

Досудове розслідування здійснювали слідчі управління СБУ в Чернігівській області. В ОГП зауважують, що наразі вирок не набрав законної сили.

За словами голови СБУ Василя Малюка, від початку повномасштабного вторгнення РФ станом на червень СБУ розслідує майже 43 тисячі проваджень за ст. 438 – порушення законів та звичаїв війни. У СБУ тоді також повідомили, що загалом до суду скеровано 95 кримінальних проваджень щодо 142 осіб із військово-політичного керівництва РФ, із яких вже засуджено 22.

Комітет Ради підтримав відставку міністра оборони Резнікова – депутат

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки підтримав відставку міністра оборони Олексія Резнікова, повідомив народний депутат з фракції «Голос», перший заступник голови комітету Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

«Комітет ВРУ з питань оборони підтримав відставку Резнікова з посади Міністра оборони України. 16 «за», 2 утримались», – написав він у телеграмі.

Ірина Фріз з фракції «Європейська солідарність», яка є членом профільного комітету, на своїй сторінці у фейсбук повідомила, що комітет заслухав на своєму засіданні міністра оборони Резнікова та підтримав його заяву про звільнення. В рішенні також йдеться про рекомендацію звіту до 10 хв у Верховній Раді, додала вона.

4 вересня Олексій Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку з посади міністра оборони.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив про намір замінити міністра оборони України. За його словами, «міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому». Зеленський заявив, що зараз очолити Міноборони має Рустем Умєров. Президент очікує від парламенту підтримки цієї кандидатури.

Цьому передували повідомлення про можливу відставку міністра оборони України Олексія Резнікова, зокрема, через закупівлі міністерства.

Ердоган анонсував «дуже важливу» заяву щодо зерна після переговорів з Путіним

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що після переговорів у Сочі з російським колегою Володимиром Путіним зробить «дуже важливу» заяву щодо експорту українського зерна.

«Я вважаю, що повідомлення, яке буде озвучене на прес-конференції після нашої зустрічі, буде дуже важливим для світу, особливо для африканських країн», – сказав у вступному слові Ердоган, якого цитує AFP.

У Сочі почалася зустріч Ердогана і Путіна.

Ердогана до Росії супроводжувала велика делегація, до складу якої входять міністри оборони, закордонних справ, енергетики та фінансів Туреччини.

Читайте також: «Зернова угода» і забаганки Кремля. Чи переконає Ердоган Путіна?

Туреччина намагається відновити підписану угоду, яка дозволяла безпечний прохід зерна з трьох українських чорноморських портів.

Зернова угода, або Чорноморська зернова ініціатива, за якою продовольство вивозилося із заблокованих Росією чорноморських портів, була укладена в липні 2022 року. Документи підписали з одного боку представники України, Туреччини та ООН, з іншого – Росії, Туреччини та ООН. В угоді обумовлювалися умови безперешкодного експорту сільськогосподарської продукції Чорним морем із російських та українських портів під гарантії ООН та Туреччини.

17 липня Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив та продовольства не виконано.

З 18 липня російські війська почали майже щоденні обстріли Одеської області, знищуючи портову інфраструктуру. При цьому причинами обстрілу Кремль назвав атаку на Кримський міст у ніч проти 17 липня.

ЗСУ почнуть використовувати дрони зі штучним інтелектом – Міноборони

Збройні сили України почнуть використовувати дрон вітчизняного виробництва SAKER SCOUT зі штучним інтелектом, повідомляє Міністерство оборони.

«Програмне забезпечення SAKER, яке побудоване на алгоритмах штучного інтелекту, допоможе нашим військам ефективніше знищувати противника», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що система за допомогою просунутої оптики самостійно розпізнає і фіксує координати техніки противника (навіть замаскованої) негайно передаючи інформацію в командний пункт для прийняття відповідного рішення.

«Це нівелює ризики «людської помилки», оскільки око оператора не завжди здатне вловити усі нюанси», – додали у Міноборони.

Армія РФ обстріляла Сумщину: пошкоджено 7 будинків, постраждала жінка – прокуратура

Вранці в понеділок, 4 вересня, сили РФ вкотре атакували Сумську область, повідомляє пресслужба місцевої прокуратури.

«4 вересня 2023 року близько 8 години окупанти, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території РФ здійснили артилерійський обстріл цивільної інфраструктури м. Дружба Шосткинського району. 47-річна місцева жителька отримала поранення, перебуваючи на території власного домогосподарства», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що також було пошкоджено 7 приватних будинків.

Ердоган прибув до Росії для переговорів з Путіним – ЗМІ

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган прибув у понеділок до російського чорноморського курорту Сочі для переговорів з Володимиром Путіним, присвячених відновленню угоди щодо експорту зерна з України, повідомляє AFP з посиланням на державні ЗМІ Туреччини.

Ердогана супроводжує велика делегація, до складу якої входять міністри оборони, закордонних справ, енергетики та фінансів Туреччини, повідомляє державне інформаційне агентство Anadolu.

Турецький лідер має виступити з коротким вступним словом перед зустріччю, після якої відбудеться пресконференція, повідомляє його офіс.

Читайте також: «Зернова угода» і забаганки Кремля. Чи переконає Ердоган Путіна?

Туреччина намагається відновити підписану угоду, яка дозволяла безпечний прохід зерна з трьох українських чорноморських портів.

Зернова угода, або Чорноморська зернова ініціатива, за якою продовольство вивозилося із заблокованих Росією чорноморських портів, була укладена в липні 2022 року. Документи підписали з одного боку представники України, Туреччини та ООН, з іншого – Росії, Туреччини та ООН. В угоді обумовлювалися умови безперешкодного експорту сільськогосподарської продукції Чорним морем із російських та українських портів під гарантії ООН та Туреччини.

17 липня Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив та продовольства не виконано.

З 18 липня російські війська почали майже щоденні обстріли Одеської області, знищуючи портову інфраструктуру. При цьому причинами обстрілу Кремль назвав атаку на Кримський міст у ніч проти 17 липня.

Єрмак закликав «перекрити кисень російському ПВК»

Варто посилити санкції проти військово-промислового комплексу (ВПК) Росії, адже «російські дрони і ракети загрожують сусіднім з Україною країнам», зазначив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, коментуючи інформацію МЗС України щодо падіння російських дронів на території Румунії.

«У своїх терористичних атаках на українську портову інфраструктуру, метою яких є створення продовольчої кризи у світі, російські БПЛА та ракети загрожують жителям інших держав також. Зупинити це можливо сильними діями», – наголосив керівник ОП.

За словами Єрмака, «потрібно перекрити кисень російському ВПК, росіяни не мають отримувати західні компоненти для виробництва ракет та БПЛА через треті країни».

Також, наголосив Єрмак, армія РФ не повинна запускати ударні БПЛА та ракети по Україні – «її потрібно позбавити цих можливостей».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG