Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Через російські атаки на Донеччині за добу загинула людина, ще п’ятеро поранені – поліція

Внаслідок російських обстрілів Донеччини за добу загинула людина, ще п’ятеро поранені, повідомляє у телеграмі Національна поліція.

За повідомленням, поліція задокументувала 13 російських ударів по восьми населених пунктах.

«З артилерії ворог накрив Тихонівку. Загинула цивільна особа, ще одна людина зазнала поранень. Зруйновано приватний будинок. Внаслідок артилерійського обстрілу в селищі Північне поранено 4 цивільних особи. Пошкоджено 6 приватних будинків», – йдеться у повідомленні.

У поліції додають, що у Новоукраїнці російські війська поцілили у будинок культури, люди не постраждали.

Про дрони, які виробляє Україна, і скільки їх потрібно для ЗСУ, розповів голова Держспецзв'язку

Десятки тисяч дронів для ЗСУ до кінця цього року планує закупити урядовий проєкт «Армія дронів», а також підготувати 50 тисяч операторів БПЛА. Про це заявляють у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України.

  • В Кабінеті міністрів України також повідомили, що виділили 40 мільярдів гривень для інвестицій в українських виробників безпілотників на цей рік.
  • Більшу частину цих коштів, кажуть в Держспецзв'язку, вже законтрактували й навіть доставили частину безпілотників на фронт.

У яких розмірах Україна нарощує виробництво дронів? Як українські безпілотники проявляють себе на фронті? Наскільки полегшився процес закупівлі БПЛА? Про це Радіо Свобода розпитало голову Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрія Щиголя...

Румунія заперечила інформацію про падіння російських безпілотників на своїй території

Міністерство національної оборони Румунії заперечує інформацію про падіння російських безпілотників на території країни.

Як повідомляє пресслужба відомства, співробітники міністерства в режимі реального часу стежили за ситуацією, спричиненою російськими атаками з безпілотників, як минулої ночі, так і з суботи на неділю, на інфраструктуру в районі українських портів на Дунаї.

«Засоби атаки, використані Російською Федерацією, жодного разу не створювали прямих воєнних загроз національній території або територіальним водам Румунії», – наголошують у румунському оборонному відомстві.

Раніше в українському МЗС повідомили, що вночі під час масованої атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські безпілотники впали та здетонували на території Румунії, яка межує з Україною.

Румунія є країною-членом НАТО.

Вночі 4 вересня російські війська вкотре атакували Одещину. За даними місцевої влади, внаслідок багатогодинної атаки дронами-камікадзе по цивільній інфраструктурі Подунав’я є влучання – у декількох населених пунктах Ізмаїльського району пошкоджені складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка та устаткування промислових підприємств.

За даними Повітряних сил ЗСУ, Росія вночі 32 ударними БПЛА Shahed-136/131 атакувала Одещину та Дніпропетровщину. Українські військові знищили 23 БПЛА.

До Ради надійшла заява Умєрова про відставку з посади голови Фонду держмайна – Стефанчук

Рустем Умєров подав до Верховної Ради заяву про відставку з посади голови Фонду державного майна України, повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук.

«До Верховної Ради України надійшла заява від голови Фонду державного майна Рустема Умєрова про звільнення з посади», – написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Стефанчук додав, що цю заяву Рада розгляне на найближчому пленарному засіданні.

Рустем Умєров очолив Фонд державного майна у вересні минулого року.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив про намір замінити міністра оборони України. За його словами, «міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому». Зеленський заявив, що зараз очолити Міноборони має Рустем Умєров. Президент очікує від парламенту підтримки цієї кандидатури.

Цьому передували повідомлення про можливу відставку міністра оборони України Олексія Резнікова, зокрема, через закупівлі міністерства.

4 вересня Олексій Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку з посади міністра оборони.

У МЗС заявили, що під час атаки РФ по Одещині «шахеди» впали на території Румунії. Бухарест не коментує

Міністерство закордонних справ України заявляє, що під час нічної атаки РФ по Одещині російські «шахеди» впали та здетонували на території Румунії.

«За інформацією Державної прикордонної служби України, сьогодні вночі під час масованої атаки Росії в районі Ізмаїльського порту російські «шахеди» впали та здетонували на території Румунії. Це є черговим підтвердженням того, що російський ракетний терор становить величезну загрозу не лише безпеці України, але і безпеці сусідніх країн, зокрема держав-членів НАТО», – написав речник МЗС Олег Ніколенко на своїй сторінці в фейсбуці.

Дипломатичне відомство закликає партнерів «прискорити забезпечення України додатковими сучасними системами протиракетної та протиповітряної оборони, а також бойовою авіацією, які посилять захист інфраструктури України, а також суміжних держав».

Державна прикордонна служба України наразі публічно не повідомляла про падіння «шахедів», запущених військами РФ, на території Румунії, яка є країною-членом НАТО.

Міноборони Румунії також наразі не повідомляло про це.

Бухарест, коментуючи попередню атаку РФ на Одещину, заявив, що засоби нападу, які використовує РФ, «жодного разу не створювали прямих військових загроз національній території або територіальним водам Румунії». Ця заява Міноборони Румунії була оприлюднена 3 вересня.

Вночі 4 вересня російські війська вкотре атакували Одещину. За даними місцевої влади, внаслідок багатогодинної атаки дронами-камікадзе по цивільній інфраструктурі Подунав’я є влучання – у декількох населених пунктах Ізмаїльського району пошкоджені складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка та устаткування промислових підприємств.

За даними Повітряних сил ЗСУ, Росія вночі 32 ударними БПЛА Shahed-136/131 атакувала Одещину та Дніпропетровщину. Українські військові знищили 23 БПЛА.

На Луганщині окупанти «наказали військкоматам пришвидшити примусову мобілізацію» – ОВА

На окупованих територіях Луганської області військомати «отримали вказівку щодо пришвидшення заходів примусової мобілізації», повідомляє обласна військова адміністрація.

«У військкоматах у так званій «ЛНР» отримали вказівку щодо пришвидшення заходів примусової мобілізації. Тому під час затягнутого на 10 діб голосування вони перевіряють у виборців наявність військового обліку, уточнюють списки, кого ще можна забрати. Одним треба підвищити явку, другим – призов. Конкуренція», – підкреслили в ОВА.

У Лисичанську «окупанти розгорнули мережу пунктів прийому металу, і вона користується попитом», кажуть в ОВА.

«Шпигував за військовими на північному кордоні». СБУ заявила про затримання агента ФСБ на Сумщині

Служба безпеки України заявила про затримання на Сумщині агента ФСБ, який шпигував за Силами оборони на північному кордоні України з РФ.

Як повідомляє пресслужба відомства, чоловік збирав інформацію та проводив фото- і відеофіксацію об’єктів Сил оборони у прикордонних районах області, робив це під виглядом робочих поїздок по регіону на власному автомобілі.

Співробітники СБУ також задокументували, що фігурант приховано виїжджав на територію РФ, щоб провезти контрабанду і зустрітися з представниками країни-агресора.

За даними слідства, російським агентом виявився житель Шосткинського району, який потрапив у поле зору російської спецслужби через зв’язки з криміналітетом в РФ, чоловіка завербували ще до повномасштабної агресії, а після 24 лютого 2022 року продовжив співпрацю з РФ.

Затриманому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст. 201 (контрабанда).


Чоловік перебуває під вартою, додають у СБУ.

Через агресію Росії загинуло 503 дитини – ОГП

В Україні станом на ранок 4 вересня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, від повномасштабної агресії Росії загинули 503 дитини, щонайменше 1110 – зазнали поранення, повідомив Офіс генерального прокурора.

«Понад 1622 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ», – йдеться у повідомленні.

Як зауважили в ОГП, «дані не є остаточними, адже триває робота з їх встановлення у місцях ведення бойових дій, на тимчасово захоплених і звільнених територіях».

«Били до непритомності, розстрілювали в камерах»: що роблять із вʼязнями з Херсона в російських тюрмах

Де перебувають українські засуджені, яких російські військові вивезли перед деокупацією Херсонщини? Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» дізнавався, як українські ув'язнені намагають повернутися до України з Росії, де вони опинилися без документів і жодних прав? Що розповідають колишні ув’язнені про етапування до РФ і перебування в російських колоніях?

  • Російські військові під час окупації територій Херсонської та Миколаївської областей депортували понад 1700 в'язнів. Всі вони за вироками українських судів були засуджені та утримувалися в установах відбування покарань, повідомили 4 липня в Офісі генерального прокурора України. У повідомленні сказано, що до переміщення в'язнів причетний колишній керівник «Північної виправної колонії № 90» і він підозрюється у порушенні законів та звичаїв війни.
  • Правозахисна організація UnMode, яка допомагає увʼязненим, повідомляла, що вивезених з окупованих територій в’язнів у Росії після закінчення термінів нерідко відправляють до судів, де визнають порушниками міграційного законодавства та оселяють у центрах для тимчасового утримання іноземців.
  • Там українські громадяни можуть перебувати місяцями. Все залежить від того, які вони мають із собою документи. За наявності хоча б внутрішнього українського паспорта вони можуть домогтися конвоювання до, наприклад, кордону з Грузією. Втім, буває так, що у в’язнів немає жодних документів.
  • 19 серпня стало відомо, що грузинські прикордонники не впустили на територію країни пʼятьох колишніх увʼязнених із Херсонської області, яких Росія вивезла на свою територію перед відступом з Херсону. Про це повідомило видання «Медіазона» з посиланням на Айдану Федосік, голову організації UnMode. За її словами, грузинські прикордонники вперше відмовили її підопічним у перетині кордону, раніше ускладнення могли виникнути лише з російської сторони. Також грузинські прикордонники тоді не пустили українця, який вʼїхав до Росії та потрапив до фільтраційного табору, звільнився та намагався залишити країну. Усі шестеро чоловіків перебували у буферній зоні КПП «Верхній Ларс» і відмовлялися повертатися до Росії.
  • 27 серпня організація Unmode повідомила, що колишніх в’язнів таки пропустили до Грузії. Також це підтвердило Міністерство закордонних справ України у коментарі «Європейській правді». Інших деталей у відомстві не розголошували.

«Вийшов з колонії – одразу штраф»

«Новини Приазов'я» поспілкувалися з деякими колишніми в’язнями, кому вдалося виїхати з Росії.

Олексій Зарубін – один із тих чоловіків, яким грузинські прикордонники спочатку не дозволили потрапити до країни, а потім пропустили. Він розповів, що разом з іншими ув'язненими з Херсонщини потрапив до Росії у листопаді минулого року. Їх вивезли через окупований Крим до Краснодарського краю.

У російській колонії й дорогою до неї над українськими в’язнями знущалися, стверджує Зарубін.

КМВА попередила про військові навчання у Дарницькому районі Києва

Київська міська військова адміністрація попередила військові навчання у Дарницькому районі Києва протягом трьох наступних днів.

« Від cьогодні та протягом трьох наступних днів у межах Дарницького району угрупування сил і засобів оборони Києва проводитимуть військові навчання. Мета – нарощування бойових спроможностей під час підготовки і ведення оборонної операції», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому в телеграмі.

У КМВА нагадали про заборону знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали пересування військових і техніки.

Наприкінці серпня Київрада збільшила фінансування міської цільової програми «Захисник Києва» на 2022-2024 роки на 100 млн гривень. У Київраді пояснили, що це рішення дозволить посилити обороноздатність та безпеку у столиці України.

Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку

Міністр оборони України Олексій Резніков подав до Верховної Ради заяву про відставку, про це він повідомив у фейсбуці зранку 4 вересня.

«На виконання рішення президента України Володимира Зеленського подав до Верховної Ради України заяву про відставку. До звіту готовий. Тримаймо стрій!» – написав він.

Раніше «Українська правда» повідомляла, що президент шукає заміну Олексію Резнікову на посаді міністра оборони. Видання 10 серпня писало, що вже є щонайменше два кандидати: це віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков і міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін.

Згодом народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк заявив, що на посаду міністра оборони України замість Олексія Резнікова найближчим часом можуть призначити чинного голову Фонду держмайна Рустема Умєрова.

3 вересня президент України Володимир Зеленський підтвердив намір замінити міністра оборони України та повідомив, що очолити міністерство має Рустем Умєров.

Певний час обговорювалась можлива відставка міністра оборони України Олексія Резнікова, зокрема, через закупівлі міністерства.

Олексій Резніков очолив Міноборони у листопаді 2021 року.

Британська розвідка: Росія використовувала шкідливе ПЗ для викрадення військових даних в Україні

Росія використовувала шкідливе програмне забезпечення Infamous Chisel для викрадення конфіденційної військової інформації, повідомляє Міністерство оборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

«Infamous Chisel, швидше за все, використовувався з метою викрадення конфіденційної військової інформації. Ця діяльність демонструє постійне використання Росією кіберпотужностей для підтримки вторгнення в Україну», – йдеться у повідомленні, оприлюдненому в твіттері.

31 серпня 2023 року Національний центр кібербезпеки Британії (НЦКБ) разом із міжнародними партнерами опублікував звіт про кампанію зловмисного програмного забезпечення, спрямовану на мобільні пристрої Android, які використовуються українськими військовими.

Шкідливе програмне забезпечення під назвою Infamous Chisel використовувалося російською кібергрупою, відомою як Sandworm. Раніше НЦКБ відносив Sandworm до Головного центру спеціальних технологій (ГЦСТ) Головного розвідувального управління російського Генштабу.

Infamous Chisel забезпечує постійний доступ до уражених пристроїв Android, а також збирання й вилучення даних із них. Це стосується і цільових програм, які використовуються українськими військовими.

На початку серпня СБУ повідомила про блокування спроби російської воєнної розвідки отримати доступ до бойової системи обміну даних ЗСУ. За даними української спецслужби, російські хакери намагалися проникнути в українські військові мережі та організувати збір розвідданих.

Як заявив тоді керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк, відповідальність за російські кібератаки лежить на хакерському угрупованні Sandworm, яке підконтрольне російській воєнній розвідці. За даними СБУ, загалом фахівці відомства виявили майже 10 російських шпигунських програм, які були призначені для отримання інформації із системи обміну даних ЗСУ.

ОВА: за минулу добу сили РФ понад 100 разів атакували Запорізьку область, троє поранених

За минулу добу армія РФ понад сто разів атакувала населені пункти Запорізької області, повідомив голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

За словами місцевого чиновника, під ударом опинились 30 населених пунктів, вже надійшло 31 повідомлення про руйнування житлових будинків, господарських споруд та об'єктів інфраструктури.

«Внаслідок авіаційного удару по Оріхову поранення отримала 51-річна жінка. Крім цього, в результаті артобстрілу Малої Токмачки травмовано родину – 68-річну жінку та 71-річного чоловіка. Постраждалих доставлено в лікувальні установи», – йдеться в дописі місцевого чиновника.

КМВА: у Києві знову надійшло повідомлення про замінування усіх шкіл

У Києві поліція знову отримала повідомлення про замінування усіх середніх шкіл та коледжів, повідомляє у телеграмі Київська міська військова адміністрація.

«Столична поліція знову отримала повідомлення щодо замінування усіх середніх шкіл та коледжів Києва. Працівники поліції, підрозділи ДСНС вживають необхідних заходів», – йдеться у повідомленні.

У КМВА зазначають, що рішення щодо евакуації дітей та вчителів з приміщень буде ухвалюватися додатково адміністрацією навчальних закладів та поліцією, додають у КМВА.

Правоохоронці наразі ситуацію не коментують.

1 вересня також було повідомлення про замінування усіх шкіл, яке після ретельної перевірки не підтвердилося.

1 вересня розпочався новий навчальний 2023/2024 рік в Україні. За даними Міносвіти, форми навчання в закладах освіти визначають обласні воєнні адміністрації на місцях з урахуванням безпекової ситуації. Форми навчання допускаються різні: дистанційна, змішана та очна.

Маляр розповіла, скільки території вже деокуповано на Бахмутському напрямку

Українські військові на Бахмутському напрямку вже звільнили близько 47 квадратних кілометрів, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі телемарафону.

За її словами, на сході «дещо змінюється локальна динаміка», але він все ще залишається основним напрямком наступу армії РФ – «окупанти постійно намагаються наступати на Лиманському, Куп’янському, Мар’їнському та Авдіївському напрямках».

Заступниця міністра зазначила, що на Бахмутському напрямку «дійсно гаряче».

«Бої точаться довкола Бахмута – як на півдні, так і на півночі. На північному фланзі протягом усього минулого тижня було дуже гаряче у районах Кліщіївки, Курдюмівки та Озерянівки. Росіяни безуспішно намагалися відновити втрачене положення», – каже Маляр.

Що буде з Коломойським? Хто такий міністр оборони Умєров. Як пройти лінії оборони РФ? |Cвобода.Ранок

Нові дані Генштабу ЗСУ про втрати Росії: за добу 460 військових та 4 танки

Російська армія втратила близько 460 військових за попередню добу, заявляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 4 вересня.

Українське командування оцінює загальні втрати Росії за час повномасштабного вторгнення у 265 120 осіб.

Крім того, штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • танків - 4480 (+4 одиниці – за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8663 (+14)
  • артилерійських систем – 5611 (+29)
  • РСЗВ – 741 (+2)
  • засобів ППО – 503 (+1)
  • літаків – 315 од
  • вертольотів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4481 (+37)
  • крилатих ракет – 1447
  • кораблів/катерів – 19 (+1)
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8149 (+47)
  • спеціальної техніки – 847 (+6)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

«Подвиги вагнерівців» після фронту: у Росії говорять про стрибок рівня злочинності, спричинений найманцями

Після офіційного підтвердження загибелі керівників угруповання «Вагнер» – Євгенія Пригожина та Дмитра Уткіна – в авіакатастрофі у Тверській області РФ, експерти прогнозують у Росії вибухове зростання злочинності. Російська служба «Голосу Америки» зібрала інформацію.

У Підмосков'ї затримано трьох колишніх найманців так званої «ПВК Вагнер». Їх підозрюють у викраденні людей з метою викупу, повідомляють російські ЗМІ. Вони вимагали із родичів викрадених 5 мільйонів рублів.

Росією шириться страх, оскільки весь час з'являються нові повідомлення про «подвиги вагнерівців», які воювали в Україні.

Витягнуті до завершення відбуття покарання із колоній, повернувшись з фронту після тривалих кривавих боїв в Україні і невдалої спроби заколоту проти керівництва російського міноборони, врешті після загибелі тих, хто їм обіцяв «свободу, славу і гроші», бойовики-кримінальні злочинці угруповання «Вагнер» продовжують робити те, що вони найкраще уміють...

Радіо Свобода Weekly: Журналісти-розслідувачі відвідали колишню резиденцію глави УПЦ (МП) Онуфрія

Інформацію про важливі події та вибрані ексклюзивні матеріали Радіо Свобода за тиждень, що минув, пропонуємо вашій увазі у цій добірці.

Сауна, покої, трапезна: показали колишню резиденцію глави УПЦ (МП) Онуфрія у Лаврі

Знімальна група «Схем» (Радіо Свобода) відвідала закритий об’єкт на території Києво-Печерської лаври – колишню резиденцію предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Онуфрія (Ореста Березовського), куди раніше не пускали журналістів.

Це триповерхова будівля з сауною на території заповідника у Нижній лаврі. Там, окрім приватних покоїв, розташовані приміщення, в яких раніше відбувався синод Московського патріархату та, зокрема, зачитували молитви за російських військовополонених.

Звільняючи приміщення, представники УПЦ (МП) вивезли з резиденції всі меблі, ікони та зняли освітлення. Текстова публікація тут...

Масована атака півдня Одещини: збито 17 «шахедів», пошкоджено цивільні об’єкти

В Одеській області внаслідок багатогодинної атаки дронами-камікадзе по цивільній інфраструктурі Подунав’я зафіксовані пошкодження у двох територіальних громадах, йдеться в повідомленнях Сил оборони півдня України та голови обласної військової адміністрації Олега Кіпера.

Військові кажуть, що атаки на південь Одеської області здійснювалися за кілька хвиль. Армія РФ запускала групи безпілотників з акваторії Чорного моря, а також цілі рухалися вздовж кордону з Румунією.

Голова ОВА уточнив, що атака Одещини дронами тривала впродовж 3,5 годин, сили ППО збили 17 цілей.

«Але, на жаль, є і влучання. У декількох населених пунктах Ізмаїльського району пошкоджені складські та виробничі будівлі, сільгосптехніка та устаткування промислових підприємств. Також через потрапляння уламків, внаслідок збиття, виникло декілька загорянь на території цивільних об'єктів. Станом на 7:00 вогонь ліквідовано», – каже Кіпер.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG