Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ППО знищила 6 дронів над Дніпропетровщиною, є влучання – ОВА

У небі над Дніпропетровщиною вранці 4 вересня знищено шість ударних дронів-камікадзе, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Ніч на Дніпропетровщині минула без обстрілів. Втім ранок почався з ворожої атаки. 6 безпілотників в небі над областю знищили захисники з ПвК «Схід», – зазначив він.

Лисак уточнив, що є влучання по інфраструктурному об’єкту в Дніпровському районі.

«Там виникла пожежа. Наразі наслідки уточнюються. Попередньо, без загиблих та постраждалих», – зазначив він.

Зведення Генштабу ЗСУ: за добу відбулось 30 бойових зіткнень

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

«Протягом минулої доби ворог завдав один ракетний та 78 авіаційних ударів, здійснив 47 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – кажуть у Генштабі.

На окупованих територіях російські військові намагаються створити так звані загони ТРО – Гуменюк

На окупованих територіях російські військові намагаються залучити паспортизованих громадян до лав так званих «загонів територіальної оборони» з метою використання їх на фронті, повідомила під час телемарафону керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, наразі підрозділи армії виснажені, тож воювати з ЗСУ приїздять нерідко «потріпані» загони.

«Наша бойова робота не дає їм такого передиху, ми продовжуємо свою роботу. Контрбатарейно їх тероризуємо у відповідь», – заявила Гуменюк.

У відповідь на це російські військові намагаються поповнити ресурс за рахунок населення окупованих територій, в тому числі й тих, кого насильно паспортизували. Їм пропонують вступити в так звані «загони територіальної оборони», переконуючи, що «вони будуть потрібні тільки на території своїх населених пунктів».

«Днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося» – ГУР вперше показало російського пілота, який перегнав Мі-8 в Україну

Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило документальний фільм «Збиті льотчики Росії», у якому, серед іншого, вперше показали російського пілота, який перегнав до України російський гелікоптер Мі-8 у межах спецоперації під кодовою назвою «Синиця».

Як стверджує ГУР, льотчик – Максим Кузьмінов, він служив у 319-му окремому вертолітному полку армійської авіації РФ – в/ч 13984 із пунктом постійної дислокації у Приморському краї РФ.

«Я зв’язався з представниками воєнної розвідки. Пояснив їм свою ситуацію. Запропонували такий варіант – давай ми гарантуємо тобі безпеку, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили всі ці деталі і почали планувати безпосередньо мій переліт. Я зрозумів, що я є поруч з кордоном, тобто я передав свої дані про місце перебування, сказав, що давайте спробуємо. І вже остаточно ухвалили рішення. Перелетів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. В принципі ніхто не знав, що зі мною. Мабуть, днів 3-4 ніхто не розумів, що зі мною сталося. Приземлився, мене зустріли», – розповів чоловік, якого в оприлюдненому фільмі протитрували як Максим Кузьмінов.

Чоловік розповів, що він це зробив через небажання бути причетним до воєнних злочинів.

«Те, що зараз відбувається ― це просто геноцид українського народу: як українського, так і російського. Основа мого вчинку у тому, щоб не сприяти цим злочинам», – розповів він.

Після появи в мережі ще анонсу фільму «Збиті льотчики Росії» розслідувачі російського видання «Агентство» дійшли висновку, що льотчиком у фільмі (на той момент його прізвище та ім’я не були вказані), ймовірно, є Максим Кузьмінов.

Російський блогер Fighterbomber 23 серпня повідомив про російський вертоліт Мі-8, який декілька тижнів тому нібито здійснив посадку на авіабазі поряд із Полтавою. За його словами, екіпаж з якихось причин втратив орієнтування – можливо це була «радіогра», можливо відмова навігації.

У ГУР 23 серпня підтвердили, що нещодавно на один з аеродромів України приземлився російський гелікоптер Мі-8. Керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов в ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода заявив, що вертоліт нині перебуває в Києві. Буданов додав, що побачити гелікоптер і поспілкуватися з його пілотом можна буде після оприлюднення «офіційного кіно».

Керівник ГУР назвав цю операцію однією з найкращих проведених його відомством за всю історію України.

Зеленський повідомив про «дуже важливу домовленість» щодо навчання українських пілотів у Франції

Президент України Володимир Зеленський повідомив про «дуже важливу» домовленість щодо навчання українських пілотів у Франції.

«Україна стала сильнішою. У нас є нові домовленості з партнерами щодо оборонних пакетів. І, до речі, сьогодні в розмові з президентом Франції Макроном ми обговорили, яке нове постачання здатне допомогти нашим воїнам. І є дуже важлива домовленість про тренування у Франції наших пілотів – наша коаліція сучасних винищувачів стає міцнішою», – сказав він у своєму відеозверненні.

У серпні Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16.

Також Греція, Португалія підтвердили готовність долучитися до тренування українських пілотів та інженерів на літаках F-16.

Крім того, Пентагон заявив, що українські пілоти і технічний персонал розпочнуть підготовку до експлуатації американських винищувачів F-16 у жовтні на авіабазі в американському штаті Арізона (США).

Данія та Нідерланди пообіцяли передати Україні американські винищувачі F-16. Так, Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року. Данські збройні сили мають у своєму розпорядженні 43 винищувачі F-16. Нідерланди, які мають 42 літаки F-16, ще не вирішили, скільки нададуть Україні.

Зеленський анонсував заміну міністра оборони України

Президент України Володимир Зеленський підтвердив намір замінити міністра оборони України.

«Цього тижня парламенту буде запропоновано ухвалити кадрове рішення. Хочу окреслити це зараз. Я вирішив провести заміну міністра оборони України. Олексій Резніков пройшов ці більш ніж 550 днів повномасштабної війни. Я вважаю, що міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії як із військовими, так і з суспільством в цілому. Зараз очолити міністерство має Рустем Умєров», – сказав він у своєму відеозверненні.

За його словами, Верховна Рада України добре знає цю людину, «Умєров не потребує додаткових представлень».

«Очікую від парламенту підтримки цієї кандидатури. Осінь – час для посилення», – додав Зеленський.

Раніше «Українська правда» повідомляла, що президент шукає заміну Олексію Резнікову на посаді міністра оборони. Видання 10 серпня писало, що вже є щонайменше два кандидати: це віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков і міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін.

Згодом народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк заявив, що на посаду міністра оборони України замість Олексія Резнікова найближчим часом можуть призначити чинного голову Фонду держмайна Рустема Умєрова.

Певний час обговорюється можлива відставка міністра оборони України Олексія Резнікова, зокрема, через закупівлі міністерства.

Олексій Резніков очолив Міноборони у листопаді 2021 року.

Росія: влада Курської області заявила про атаку безпілотника

Влада Курської області РФ заявила про атаку безпілотника, через яку сталося займання нежитлового приміщення в місті Курчатове.

Як повідомив губернатор Курської області Роман Старовойт, займання ліквідували, постраждалих немає.

Старовойт стверджує, що безпілотник був українським.

Російська столиця Москва, а також території, що межують з Україною – насамперед Білгородська, Брянська та Курська області, – останнім часом регулярно зазнають атак безпілотників, а прикордонні регіони і артилерійських обстрілів.

Українська сторона, як правило, ці події не коментує.

Як пережити десяту зиму війни України з Росією? Прогнози військових і цивільних експертів

Якою буде третя воєнна зима для України з часу повномасштабного вторгнення Росії і десята з початку війни в 2014 році?

Генерал збройних сил Австралії у відставці та експерт одного з вашингтонських дослідницьких центрів Мік Раян зазначає, що, на його думку, війна не припиниться до зими, але змінить темп. Як саме, і на щослід звертати увагу?

Про це Раян пише у своєму блозі Futura Doctrina. Читайте за лінком

Війська РФ протягом дня обстріляли сім громад Сумщини – ОВА

Російські війська протягом дня здійснили 20 обстрілів прикордоння Сумщини, повідомляє обласна військова адміністрація.

За повідомленням, обстрілів зазнали сім громад – Хотінська, Білопільська, Краснопільська, Зноб-Новгородська, Есманська, Свеська, Великописарівська.

Зокрема, у Білопільській громаді внаслідок мінометного та артилерійського обстрілу пошкоджені приватний будинок, господарча споруда, у Краснопільській громада, окрім іншого, був обстріл 6 некерованими авіаційними ракетами. Про постраждалих не повідомляється.

Через артилерійський обстріл міста Ворожба Сумського району пошкоджені чотири приватні житлові будинки та приміщення агропідприємства, додають в ОВА.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

ЗМІ: уряд Латвії планує збільшити фінансування на підтримку українських біженців

Уряд Латвії планує збільшити фінансування органів місцевого самоврядування приблизно на 10 мільйонів євро на підтримку народу України. Про це повідомляє видання Delfi.

За даними медіа, 28 березня цього року було видано наказ про надання Міністерству охорони навколишнього середовища та регіонального розвитку фінансування у розмірі 21 788 249 євро для покриття витрат органами місцевого самоврядування у 2023 році, які надавали підтримку громадянам України, включаючи надання проживання та харчування.

Тепер уряд планує збільшити фінансування до 32 152 527 євро, щоб і надалі покривати ці витрати.

Міністр фінансів має проінформувати комісію Сейму (парламент) з питань бюджету та фінансів про зміни в асигнуваннях. Якщо вона не матиме заперечень протягом п’яти робочих днів після отримання відповідної інформації, то зміни в асигнуваннях набудуть чинності, додає Delfi.

Латвія підтримує Україну у її боротьбі проти російської агресії як надаючи військову підтримку, так і надаючи притулок громадянам України.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну значна кількість українців – переважно жінки та діти – змушені були тікати від війни. За даними ООН, станом серпень кількість біженців з України становить 5,8 млн людей, у Латвії – близько 32 тисяч.

Румунія і Молдова відреагували на атаку РФ по Одещині

Міністерство національної оборони Румунії заявило, що атаки РФ на інфраструктуру порту Рені в Україні є «невиправданими та глибоко суперечать нормам міжнародного гуманітарного права».

При цьому у заяві відомства наголосили, що засоби нападу, використані РФ, «жодного разу не створювали прямих військових загроз національній території або територіальним водам Румунії» (країні-члену НАТО).

У сусідній Молдові атаку РФ назвали «жорстокою».

«Я рішуче засуджую жорстокий напад Росії на портову інфраструктуру Одеської області. Росія має відповідати за кожну зруйновану інфраструктуру», – заявила президентка Молдови Майя Санду в твітері.

У липні після заяви про припинення дії зернової угоди Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

У ніч на 3 вересня армія РФ атакувала 25 дронами-камікадзе припортову інфраструктуру Подунав’я в Одеській області. 22 БПЛА українські військові збили, повідомили в Повітряних силах ЗСУ. Повідомляється, що внаслідок нічного удару є влучання у припортову інфраструктуру, виникла пожежа, яку пожежники оперативно ліквідували. Відомо про двох постраждалих.

Москва заявила про удар по сховищах палива в порту Рені Одеської області. За твердженням російської сторони, мети удару нібито було «досягнуто, усі об'єкти уражені».

ОВА: війська РФ обстріляли Херсонщину – постраждали люди, серед них є дитина

Російські війська обстріляли Білозерку на Херсонщині та обласний центр – загинув 35-річний чоловік, поранені четверо людей, серед яких є дитина, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Близько 18:00 окупанти обстріляли житлові будинки у Білозерці. Під ворожий удар потрапила родина. На жаль, 35-річний чоловік загинув на місці. Його 36-річна дружина та 9-річна дочка – поранені і шпиталізовані до лікарні. Також травми обличчя отримав 37-річний місцевий житель», – написав він у телеграмі.

За його словами, російські війська також вдарили по мікрорайону Корабел у Херсоні, внаслідок обстрілу поранений 77-річний чоловік.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області та обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Війська РФ протягом доби вели наступальні дії на трьох напрямках, без успіху – Генштаб ЗСУ

Російські війська протягом доби вели безуспішні наступальні дії біля Новоєгорівки, Авдіївки, Приютного на Лиманському, Авдіївському, Запорізькому напрямках, повідомляє у фейсбуці Генеральний штаб ЗСУ.

Протягом доби відбулось понад 25 бойових зіткнень.

За даними штабу, російські війська завдали авіаційних ударів в районах Чернещини Харківської області, Білогорівки Луганської області, Спірного, Богданівки, Кліщіївки, Курдюмівки, Північного Донецької області, Малої Токмачки, Новоданилівки, Роботиного Запорізької області, Антонівки, Миколаївки, Ольгівки Херсонської області,

На Мар’їнському напрямку українські військові продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки на Донеччині, повідомляє Генштаб.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Як повідомляють у штабі, українська авіація протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, ще 5 ударів 5 по зенітно-ракетним комплексам противника.

Тарнавський: ЗСУ прорвали першу оборонну лінію Росії на Запоріжжі, друга лінія – слабша

Українські війська прорвали першу оборонну лінію Росії у Запорізькій області після тижнів кропіткого розмінування, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський. Про це він сказав в інтерв’ю Guardian.

За його словами, надалі очікуються швидші успіхи, оскільки друга лінія російських військ є слабшою.

Тарнавський стверджує, що Росія присвятила 60% свого часу та ресурсів будівництву першої лінії оборони і лише по 20% – для другої та третьої лінії, оскільки Москва не очікувала, що українські сили пройдуть.

«Зараз ми перебуваємо між першою і другою лініями оборони, – сказав він. – Ми завершуємо знищення підрозділів противника, які прикривають відхід російських військ за другий рубіж оборони».

Повідомляється, що мінне поле заблокувало українські війська на кілька тижнів, поки сапери повільно розчищали штурмовий шлях, але тепер цей бар’єр подолано.

«Противник підтягує резерви не лише з України, а й з Росії. Але рано чи пізно у росіян закінчаться всі найкращі солдати. Це дасть нам поштовх атакувати більше і швидше. У нас все попереду», – сказав Тарнавський.

Днями розвідка Британії повідомляла, що українські війська на Оріхівському напрямку у Запорізькій області «вийшли на головну лінію оборони росіян». За її даними, російські військові не залишають спроб зупинити контрнаступ Збройних сил України на південному напрямку.

Також на початку вересня представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив, що ЗСУ домоглися «певного успіху в районі другої лінії оборони Росії».

Генштаб ЗСУ останніми днями повідомляє про успіхи сил оборони України на південному фронті, зокрема про наступ на Запорізькому напрямку, де українські військові «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Минулого тижня у Генштабі ЗСУ, серед іншого, повідомляли про успіх в напрямках Новопрокопівки та Вербового. Обидва населені пункти розташовані поблизу нещодавно звільненого Роботиного.

Водночас російські воєнні канали стверджують, що першу лінію оборони як таку досі українські війська на подолали. В умовах бойових дій редакція Радіо Свобода не може оперативно перевірити, чи насправді відповідають дійсності ці твердження.

ЗСУ впритул підійшли до першої лінії оборони Росії: чи варто чекати прориву?

Криваво, повільно, але є постійний прогрес. Це оцінка українського наступу від американського генерала Марка Міллі. Але через три місяці після того, як ЗСУ розпочали операцію на півдні Донецької та Запорізької областей серед західних експертів дедалі частіше звучить критика дій української армії.

Проєкт Радіо Свобода «Донбас Реалії» спробував розібратися у проміжних результатах наступу ЗСУ та в тому, що стоїть за гучними заявами про прорив першої лінії російської оборони. Читайте і дивіться тут

Зеленський повідомив про розмову з Макроном – обговорили «конкретику щодо безпеки в Чорному морі»

Президент України Володимир Зеленський повідомив про телефонну розмову з лідером Франції Еммануелем Макроном – обговорювали, серед іншого, експорт українського зерна та безпеку в Чорному морі.

«Детально обговорили ситуацію на полі бою, кожен із напрямків...Обговорили конкретику щодо безпеки в Чорному морі, нашого «зернового коридору», який має бути продовжений. Домовилися посилити взаємодію в захисті морських шляхів», – йдеться у дописі Зеленського у телеграмі.

Пресслужба Макрона наразі не повідомляє подробиць цієї розмови.

17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

У ніч на 3 вересня армія РФ атакувала 25 дронами-камікадзе припортову інфраструктуру Подунав’я в Одеській області. 22 БПЛА українські військові збили, повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

Повідомляється, що внаслідок нічного удару є влучання у припортову інфраструктуру, внаслідок чого виникла пожежа, яку пожежники оперативно ліквідували. Відомо про двох постраждалих.

ОГП: війська РФ обстріляли Донеччину – загинула людина, є поранені

Через російські обстріли Донеччини загинула одна людина, ще п’ятеро поранені, повідомляє у телеграмі Офіс генпрокурора.

За даними слідства, 3 вересня війська РФ обстріляли населені пункти Північне, Торецьк та Тихонівка Краматорського району.

«Внаслідок обстрілів, ймовірно з артилерії, зруйновано приватний будинок, де проживало літнє подружжя – 84-річний господар загинув під завалами, а його 85-річну дружину госпіталізовано з тілесними ушкодженнями до лікарні», – йдеться у повідомленні.

Також, за даними Офісу генпрокурора, отримали осколкові поранення й переломи ще четверо людей – троє чоловіків 19, 41, 45 років та 61-річна жінка – усі вони під час обстрілу перебували на території своїх будинків, постраждалих доставили до медичних закладів.

В Офісі генпрокурора не уточнюють, у яких саме постраждали люди.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗВ.

Росія, попри докази та свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні.

Росія вивела в Чорне море ракетоносій – Сили оборони півдня

Росія вивела в Чорне море ракетоносій, повідомляють у телеграмі Сили оборони півдня України.

«В Чорне море ворог вивів на бойове чергування малий ракетний корабель проєкту «Буян-М», спорядження якого сягає 8 «Калібрів», – йдеться у повідомленні.

Українські військові рівень ракетної загрози по всій території України оцінюють як високий.

Як повідомляли Військово-морські сили (ВМС) Збройних сил України, станом на 8 годину 3 вересня Росія тримала на бойовому чергуванні в Чорному морі п’ять кораблів, серед них носіїв крилатих ракет «Калібр» не було.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

«Хочуть пробити «коридор»: військові про мету наступу армії РФ поблизу Куп’янська

На Лимано-Куп’янському напрямку армія РФ намагається «прорвати оборону ЗСУ», особливо в районі Новоєгорівки Луганської області, повідомив керівник пресслужби Східного угруповання військ Ілля Євлаш в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що за минулу добу на Лимано-Куп’янському напрямку відбулося п’ять бойових зіткнень, але «спроби окупантів були безуспішними».

«Ворог зосередив свою увагу у напрямку Новоєгорівки. Він хоче пробити такий собі «коридор» у нашій обороні саме на цьому напрямку, оскільки біля Новоєгорівки зосереджені «панівні висоти», – пояснив речник.

За його словами, армія РФ намагатиметься «вклинитися», аби просунутися до річки Оскіл, проте, «поки атаки ворога не мають успіхів, ЗСУ стримують штурми».

«Вчора (2 вересня – ред.) нашим захисникам вдалося знищити 126 окупантів на Лимано-Куп’янському напрямку, також знищити один польовий склад із боєприпасами, одну автівку, сім безпілотників, шість із них типу «Ланцет», – додав Євлаш.

1 вересня представник представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі зазначив, що останніми дня українські військові домоглися «помітного прогресу» на південному напрямку фронту.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військ на Купʼянському напрямку. Обстріли міста посилилися. Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області.

Резніков розповів про допомогу, яку отримала Україна від початку повномасштабного вторгнення РФ

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна вже отримала від партнерів близько 100 мільярдів доларів допомоги, розповів в інтерв’ю «Укрінформу» міністр оборони Олексій Резніков.

Він уточнив, що це – озброєння та військова техніка.

«Ми отримали в грошах зброї і техніки різної, набоїв, снарядів, і пострілів, я думаю, під 100 мільярдів. Тільки від США – понад 50 мільярдів, уже під 60 підходить. Якщо це помножити на курс гривні, ви побачите, скільки це трильйонів гривень», – наголосив Резніков.

Водночас міністр оборони зауважив, що «переважна більшість бюджету МОУ, передбачена Державним бюджетом України, витрачається на грошове забезпечення військових і компенсації».

Європейський союз створить фонд військової допомоги Україні обсягом 20 мільярдів євро, з якого з 2024 по 2027 роки Києву щороку виділятимуть по 5 мільярдів євро на програми озброєння та навчання, повідомляла «Німецька хвиля».

Наразі Україна отримала 5,6 мільярда євро військової допомоги з механізму, який не входить до бюджету ЄС. Він відшкодовує країнам Євросоюзу постачання зброї Україні. Законодавство ЄС забороняє використовувати бюджетні кошти для військової допомоги третім країнам.

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель запропонував розширити рамки навчання українських солдатів та офіцерів та підготувати до кінця року 40 тисяч військових. Поставлена раніше мета – підготувати у 2023 році 30 тисяч військовослужбовців ЗСУ – буде досягнута вже наприкінці листопада, зазначив він.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG