Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Подоляк оцінив «ризики» для України після виборів у США

У США «не приймуть капітуляцію після виборів президента», тому Україна й надалі отримуватиме необхідну допомогу, зазначив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Він наголосив, що сьогодні існує думка про те, що вибори в тій чи іншій країні, у тому ж числі й США, «змінять формат підтримки України або ж взагалі припинять її». Проте, Подоляк запевнив, що такого не станеться.

«Тому що для того, щоб дійсно припинити підтримку України, будь-який політик-кандидат мав би вийти і прямо сказати: «ми боїмося Росії; ми хочемо програти слабкій Росії; ми завжди брехали вам, що такі базові цінності, як свобода і демократія, варті того, щоб їх захищати; ми хочемо, щоб у світі панував хаос, війни, тероризм, беззаконня, які спонсорує Росія....» – пояснив радник Офісу президента України.

За словами Подоляка, «жодна країна світу після виборів не прийме капітуляцію демократії, у зв’язку з чим Україна продовжуватиме отримувати всебічну підтримку до справедливого фіналу в цій війні».

«Тому не витрачайте свої емоції на оцінку фейків, проросійської пропаганди та відвертої дурості», – додав Подоляк.

Президентські та парламентські вибори в Сполучених Штатах Америки заплановані на 5 листопада 2024 року. Наразі головним кандидатом на посаду президента від демократів є чинний голова Білого дому Джо Байден, а від республіканців – Дональд Трамп.

Як відзначив президент Володимир Зеленський, «майбутні вибори в США безумовно матимуть вплив на підтримку України, який може бути позитивним або ж негативним».

«Схиляли до співпраці та «депортували». Доля запорізьких психоневрологічних інтернатів в окупації

До початку повномасштабного вторгнення Росії до України в Запорізькій області повноцінно функціонували 10 інтернатних установ соціального захисту населення, в яких перебувало 2,4 тисячі підопічних. Серед них: два – геріатричні пансіонати, 7 – психоневрологічних інтернатів та один дитячий будинок-інтернат.

Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» дізнався, що відомо про заклади Запорізької області, які вже понад рік перебувають під російською окупацією. Читайте і дивіться про це за лінком

Внаслідок удару по селу на Дніпропетровщині постраждало чотири людини – МВС

Зранку в неділю, 3 вересня, російські військові вдарили по селу Олексіївка Нікопольського району Дніпропетровської області, повідомляє Міністерство внутрішніх справ України.

За даними відомства, близько 5:25 ранку армія РФ обстріляла Олексіївку з реактивних систем залпового вогню, були пошкоджені:

  • 4 житлові будинки;
  • 1 будівля;
  • 4 автомобілі.

«Окрім того, впродовж доби армія Росії била по Нікополю, Марганецькій та Мирівській громаді. Пошкоджено 14 приватних житлових будинків, господарчі споруди, комунальне підприємство, об’єкт інфраструктури, магазин, легкові автомобілі та сільськогосподарський транспорт, обірвано лінію електромереж», – пише пресслужба.

Внаслідок ранкових обстрілів відомо про чотирьох постраждалих, підсумували в МВС.

Російські війська регулярно обстрілюють Нікопольський район, який розташований на правому березі Дніпра у прямій досяжності російської артилерії, дислокованої на окупованому лівобережжі Дніпра в Запорізькій області.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Міноборони затвердило нові беретні знаки для окремих родів військ

Міністерство оборони затвердило нові беретні знаки для Медичних сил і Сил логістики та Сил підтримки Збройних сил України, повідомляє пресслужба відомства.

«Круглий лавровий вінок, у центрі якого вертикально розташований меч, обвитий змією, — відтепер так виглядає оновлений беретний знак для воїнів Медичних сил», – розповіли в Міноборони.

Як йдеться в наказі Міноборони №344, для Сил підтримки ЗСУ беретний знак змодельований у вигляді прорізного ромба із зубчатими краями, на який накладені схрещені мечі вістрями догори і чотири руки у латних рукавицях, з'єднані між собою у замок.

Оновлений беретний знак «Сили логістики» має вигляд стилізованого контуру фортеці з чотирма бастіонами. На нього накладено схрещені мечі руків’ями донизу з лезами, що переходять у пшеничні колоси, та жезл Меркурія, розташований по вертикалі.

Згадані беретні знаки можна побачити тут

У ДПСУ відреагували на інцидент з гелікоптером на кордоні Польщі та Білорусі

Українські прикордонники не виключають, що інцидент з гелікоптером на кордоні Польщі та Білорусі міг бути «провокацією», йдеться в заяві речника Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрія Демченка в ефірі телемарафону.

«Примітно, що Білорусь постійно нагнітає або маніпулює по різних напрямках кордону і з країнами, якими вона межує. Треба бути уважними до того, що говорить Білорусь, звинувачуючи різні країни», – зазначив він.

Речник нагадав про ситуацію з мігрантами на кордоні Білорусі та країн ЄС. Він зазначив, що саме з території Білорусі мігранти «намагаються незаконно проникнути до Польщі та країн Балтії, а режим Олександра Лукашенка продовжує звинувачувати Захід».

«Щощо наших кордонів. Ми не фіксуємо спроб створити провокацію з боку Білорусі. Але попри все, підрозділи прикордонної служби та інших Сил оборони добре розуміють, якою небезпечною може бути ситуація з Білоруссю, яка підтримує Росію. Тому вони готові до розвитку будь-якої ситуації», – сказав Демченко.

1 вересня Міністерство закордонних справ Білорусі викликало тимчасового повіреного у справах Польщі Войцеха Філімановича. Про це повідомила пресслужба відомства 1 вересня, передає білоруська служба Радіо Свобода. Приводом стало нібито порушення державного кордону Білорусі гелікоптером Збройних сил Польщі.

Раніше 1 серпня білоруський Державний прикордонний комітет повідомив, що польський військовий гелікоптер Мі-24 нібито «перетнув державний кордон на гранично малій висоті, пролетів на глибині 1200 метрів» на території Білорусі, а потім повернувся до Польщі.

Натомість польська сторона відкидає звинувачення, називаючи їх «брехнею та провокаціями», передає агентство AFP.

«Такого порушення не було. Це підтверджують пілотські депеші та записи радіолокаційної системи», – заявив речник оперативного командування Збройних сил Польщі Яцек Ґоришевський.

Раніше на тлі прийдешніх виборів у Польщі міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський заявив, що у випадку провокацій на кордоні з Білоруссю будуть «негайно закриті» всі білоруські переходи з Європейським союзом.

Сили РФ вдарили по Харківщині, бомба впала поблизу школи – Синєгубов

По Ізюмському районі Харківщини армія РФ завдала ударів керованими авіабомбами, розповів голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«По селах Чернещина та Шийківка Ізюмського району росіяни завдали ударів керованими авіабомбами. У Чернещині бомба влучила неподалік місцевої школи», – зазначив Снєгубов.

За його інформацією, у Шийківці російські військові пошкодили приватний житловий будинок та господарчі споруди, обійшлось без постраждалих.

Синєгубов зазначив, що минулої доби під вогнем армії РФ перебували населені пункти Харківського, Чугуївського, Куп'янського та Ізюмського районів області.

«Зокрема, ворог з артилерії, мінометів та використовуючи авіацію, обстрілював Козачу Лопань, Огірцеве, Вовчанські Хутори, Варварівку, Кам'янку та інші населені пункти», – додав Синєгубов.

Піротехніки ДСНС за добу обстежили більше 4,5 га території та знешкодили 55 вибухонебезпечних предметів, уточнив голова ОВА.

Через посилення обстрілів 10 серпня у Куп’янському районі оголосили обов’язкову евакуацію. Зокрема, жителям 37 наближених до зони бойових дій населених пунктів пропонують виїхати до Харкова, а далі за бажанням – в інші області України.

В ООН станом на 27 серпня підтвердили загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Росія тримає на бойовому чергуванні у Чорному морі п’ять кораблів – ВМС

Станом на 8 годину ранку неділі, 3 вересня, Росія тримає на бойовому чергуванні в Чорному морі п’ять кораблів, повідомляють Військово-морські сили (ВМС) Збройних сил України.

За даними військових, у Чорному морі наразі відсутні носії крилатих ракет «Калібр».

«В Азовському морі перебуває один ворожий корабель, ракетоносіїв немає. У Середземному морі перебувають вісім російських кораблів, з них два носії «Калібрів», загальним залпом до 24 ракет», – зазначили в ВМС.

У ніч проти 3 вересня армія РФ атакувала за допомогою дронів-камікадзе припортову атакували припортову інфраструктуру Подунав'я в Одеській області. Сили ППО збили 22 повітряні цілі, атака тривала понад 3,5 години.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема Одеську область. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

У британській розвідці пояснили, чому Кремль «відкладає мобілізацію»

Кремль намагається уникнути мобілізації перед президентськими виборами в РФ, для цього «на війну проти України вербують іноземців», йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії.

За даними британської розвідки, наприкінці червня у Вірменії та Казахстані були помічені онлайн-оголошення про службу в армії РФ. Іноземцям тоді пропонували 495 000 рублів (5140 доларів) виплат та зарплату від 190 000 рублів (1973 доларів).

«У Костанайській області на півночі Казахстану проводилося вербування етнічних росіян. Також Росія з травня 2023 року вербує мігрантів з країн Центральної Азії, обіцяючи прискорене громадянство та зарплати до 4160 доларів», – зазначають у Міноборони Британії.

Розвідка нагадала, що в узбецьких мігрантів-будівельників у Маріуполі «конфіскували паспорти після прибуття, тому ті були змушені приєднатися до російської армії».

Відомо, що у Росії перебуває щонайменше 6 млн мігрантів із Середньої Азії, яких Кремль вважає «потенційними новобранцями».

«Росія, ймовірно, хоче уникнути подальших непопулярних заходів внутрішньої мобілізації напередодні президентських виборів 2024 року. Експлуатація іноземних громадян дозволяє Кремлю залучати додатковий персонал для своїх військових дій всупереч зростаючим втратам», – йдеться у зведенні.

Раніше британська розвідка висловила сумнів, що на кількість новобранців у армії РФ вплинуть передбачені зарплати і пільги.

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

В українській розвідці кажуть, що мобілізація в Росії не припинялася, зараз там розглядають можливість додатково призвати 450 тисяч осіб.

«Вінегрет працює й приносить результат»: Ігнат щодо підготовки до нових масованих обстрілів

Українські військові продовжують зміцнювати сили напередодні можливих осінніх обстрілів. Тим часом російська армія «збільшує виробництво дронів й нічна атака по Одеській області є тому підтвердженням», розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

«Ми зміцнюємо наші повітряні сили, всі Сили оборони зміцнюють свою ППО. ППО малого радіуса дії, звісно, не має такої дистанції для знищення повітряних цілей, однак якщо їх буде більше, то й результат буде кращим», – заявив Ігнат.

Як відзначив речник Повітряних сил, Росія вже «безумовно не має того запасу ракет», який був в її арсеналі раніше.

«Українці готові, думаю, енергетики підготувались до негативних сценаріїв й протиповітряна оборона безумовно. Торік ми взагалі не мали західних засобів середнього радіусу дії. У нас лише восени з’явились перші NASAMS та IRIS у дуже обмеженій кількості. Якщо подивитись, сьогодні ми маємо таке різноманіття засобів ППО, якого немає у всьому світі», – додав Ігнат.

За словами Ігната, «усе західне ППО доповнює радянську техніку України, яка також доволі ефективно працює». Йдеться, наприклад, про С-300 та «Бук».

«Увесь цей вінегрет працює й приносить результат. Лише питання в тому, що цього недостатньо, країна велика й доводиться локально організовувати ППО захищаючи об’єкти, міста та стратегічні об’єкти», – пояснив речник.

У ніч проти 3 вересня армія РФ атакувала за допомогою дронів-камікадзе припортову атакували припортову інфраструктуру Подунав'я в Одеській області. Сили ППО збили 22 повітряні цілі, атака тривала понад 3,5 години.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема Одеську область. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Росія втратила на війні в Україні ще 600 військових та 5 танків – Генштаб

Російська армія втратила близько 600 військових за попередню добу, заявляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 3 вересня.

Українське командування оцінює загальні втрати Росії за час повномасштабного вторгнення у 264 660 осіб.

Крім того, штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • танків – 4476 (+5 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8649 (+12)
  • артилерійських систем – 5582 (+22)
  • РСЗВ – 739 (+3)
  • засобів ППО – 502 (+1)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4444 (+11)
  • крилатих ракет – 1447
  • кораблів/катерів – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 8102 (+59)
  • спеціальної техніки – 841 (+6)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

За добу відбулось 30 бойових зіткнень – зведення Генштабу ЗСУ

Українські військові продовжують вести наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Військові кажуть, що за останню добу на фронті відбулося 30 бойових зіткнень.

«Протягом доби ворог завдав два ракетних та 49 авіаційних ударів, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах», – йдеться в зведенні Генштабу.

Також відомо про те, що авіація сил оборони протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки та 3 – по зенітно-ракетних комплексах російської армії.

«Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 6 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 12 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 2 склади боєприпасів, 2 пункти управління та 1 зенітно-ракетний комплекс противника», – підсумували в Генштабі.

Нічний удар дронів по Одещині: ППО знищила 22 цілі

У ніч проти 3 вересня армія РФ атакувала за допомогою дронів-камікадзе припортову атакували припортову інфраструктуру Подунав'я в Одеській області, повідомляють Сили оборони півдня та Повітряні сили ЗСУ.

«Окупанти здійснили кілька хвиль атак ударними БПЛА «Shahed-136/131» із південного та південно-східного напрямку (мис Чауда, Крим та Приморсько-Охтарськ, РФ). Всього зафіксовано пуски 25 ударних БПЛА «Shahed-136/131», 22 з них знищено силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з протиповітряною обороною інших складових Сил оборони України», – йдеться у повідомленні.

Повідомляється, що внаслідок нічного удару є влучання у припортову інфраструктуру, внаслідок чого виникла пожежа, яку пожежники оперативно ліквідували. Попередньо відомо про двох постраждалих цивільних осіб. Їм надано медичну допомогу.

Військові уточнили, що масована дронова атака тривала понад 3,5 години.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема Одеську область. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Шестеро людей поранені, правоохоронець загинув на Сумщині через обстріл РФ – обласна влада

Російські війська 19 разів за день обстріляли прикордонні райони Сумської області, повідомила обласна військова влада увечері 2 вересня.

Зокрема, місто Середина-Буда російські війська обстріляли з мінометів, поранивши двох цивільних.

«Також росіяни вдарили з артилерії (10 вибухів), унаслідок чого отримали поранення чотири цивільні особи, один правоохоронець загинув. Пошкоджено 2 приватні домоволодіння та приватний автомобіль. Крім того, по місту Середина-Буда здійснено обстріл БпЛА (один вибух), унаслідок чого пошкоджено приміщення колишнього комунального підприємства – ЖЕКу», – йдеться в заяві.

Загалом у Зноб-Новгородській, Есманській, Середино-Будській, Хотінській, Білопільській, Дружбівській, Краснопільській, Новослобідській громадах зафіксували 105 вибухів.

Раніше було відомо про двох поранених енергетиків внаслідок обстрілу Середини-Буди 2 вересня.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Інші країни відмовляються екстрадувати корупціонерів до України через війну – Малюська

Найбільшою проблемою екстрадиції до України обвинувачених у корупційних злочинах є побоювання інших країн щодо безпеки – про це розповів міністр юстиції Денис Малюська у ефірі національного телемарафону 2 вересня.

«Навіть за більш очевидними і кричущими випадками злочинів, які вчиняли, наприклад, топкорупціонери, які втекли за кордон – навіть їх не вистачає, аби забезпечити їх екстрадицію, тому що в країнах Європи, в яких у більшості перебувають наші топ-злочинці чи топ-корупціонери... їхні суди дуже обережно ставляться до питань екстрадиції, зокрема, у зв’язку з тим, що у нас війна триває», – сказав він.

За словами міністра, саме до небезпек, пов’язаних із війною, апелюють адвокати громадян України за кордоном. Тому в більшості випадків закордонні суди відмовляють Україні в екстрадиції.

Водночас Малюська висловив думку, що це тимчасове явище, і анонсував зміни в законодавстві.

«У нас зараз є план дій, як на це реагувати. Зараз у Верховній Раді є спеціальний закон, який запровадить окремий режим тримання для тих, кого екстрадують, з тим щоб вжити додаткових заходів їхньої безпеки, щоб гарантувати більше ефективність екстрадиції», – зазначає він.

На думку міністра, після адаптації системи прийому екстрадованих в умовах війни «показники поліпшаться».

У березні 2023 року суд у французькому місті Шамбері відхилив запит української сторони про екстрадицію бізнесмена Костянтина Жеваго. За даними «Української правди», яка цитує джерело в правоохоронних органах, суд ухвалив таке рішення, тому що Україна є державою в стані війни і, на його думку, не здатна забезпечити судовий процес, що гарантує основоположні свободи.

Обстріл Вугледара: ОГП повідомляє про загибле подружжя, їхня донька і ще одна жінка поранені

Російська армія завдала удару по Вугледару, Донецька область, повідомляє Офіс генерального прокурора увечері 2 вересня.

За даними прокуратури, удар, ймовірно, завдали з російської авіації.

«В епіцентрі влучань опинилась житлова забудова. В результаті вибуху в одній з багатоповерхівок загинули 43-річний чоловік та його 42-річна дружина. Дев’ятнадцятирічна донька подружжя та ще одна місцева жителька 53 років отримали поранення», – йдеться в повідомленні.

Поранених із мінно-вибуховими травмами, контузіями та забоями доправили до лікарні.

Також вибухи зруйнували частину під’їзду житлового будинку, пошкодили перекриття, вікна й балкони.

Правоохоронці відкрили провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Обстріл Краматорська пошкодив кладовище і дах двоповерхівки

Російський обстріл Краматорська 2 вересня пошкодив кладовище та житлову забудову, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

Через ракетний обстріл зруйновані могили, у сусідніх багатоповерхівках подекуди вибило шибки.

В іншому місці частина ракети пробила дах двоповерхівки і застрягла на кухні на першому поверсі, а біля будинку розкидані частини ракети. ДСНС намагаються дістати застряглу частину ракети.

Жителі будинку кажуть, що дивом немає потерпілих.

Голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив, що ракета, яка поцілила в житловий будинок, не розірвалася. Він також навів попередні дані, за якими ніхто не постраждав. На місці працюють рятувальники та поліцейські.

«Навіть відносно віддалені від фронту міста, як Краматорськ, живуть із постійним ризиком обстрілів», – прокоментував він.

Раніше стало відомо, що одна з російських ракет влучила в дорожнє покриття. Неподалік від місця влучання розташований багатоповерховий будинок.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

«Якщо підемо колоною, по нас стрілятимуть». Три історії вчителів, які бачили окупацію і війну

Війна поставила нові виклики перед українськими вчителями, зламала долі багатьох із них. Частина навчальних закладів розбомблена, учні й колеги розпорошені по світу. Що вже пережили, як виживають зараз та на що сподіваються педагоги? На початку нового начального року Радіо Свобода записало історії трьох вчительок.

Одна з жінок мужньо разом з родиною виходила на проукраїнські акції в окупованому росіянами місті. Друга – кілька тижнів прожила в підвалі через обстріли, а потім, врятувавшись і виїхавши на вільну територію, повернулася до викладання в школі після 12 років перерви. Третя – витримала вісім місяців російських атак і щодня ходила на роботу до гімназії, бо переживала й за заклад, і за співробітників.

Читайте і дивіться про це за лінком

Четверо людей отримали поранення через обстріли Нікопольського району – ОВА

Російські війська п’ятеро разів обстріляли Нікопольський район із важкої артилерії протягом дня, а також завдали удару безпілотником, повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Обстрілів зазнали Нікополь, Марганець та Мирівська громада.

«Постраждали четверо людей. Чоловіки 40, 52 та 63 років. І 60-річна жінка», – написав він у своєму телеграмі.

Через обстріли постраждали інфраструктурний об’єкт, магазин, комунальне підприємство, а також 14 приватних будинків, господарські споруди та лінії електропередач. Крім того, обстріл пошкодив трактор і чотири легкових авто.

Російські війська регулярно обстрілюють Нікопольський район, який розташований на правому березі Дніпра у прямій досяжності російської артилерії, дислокованої на окупованому лівобережжі Дніпра в Запорізькій області.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Російськомовний чоловік у Німеччині напав на дітей з України – мати 10-річного хлопчика

У німецькому місті Айнбеку триває розслідування щодо нападу чоловіка на групу дітей, які розмовляли між собою українською мовою. Невідомий кинув 10-річного хлопчика у канаву – дитина отримала струс мозку, забій плеча та ноги.

Прокуратура розслідує цю справу як замах на вбивство. Читайте про це за лінком

Генштаб: Сили оборони протягом дня стримують російський наступ на трьох напрямках

Російські війська протягом доби завдали двох ракетних і 34 авіаудари, а також 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях військ та населених пунктах, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України увечері 2 вересня.

За добу штаб зафіксував понад 15 бойових зіткнень на фронті за добу.

Зокрема, на Лиманському напрямку російські війська вели безуспішні спроби наступати біля Новоєгорівки Луганської області.

«На Авдіївському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі східніше Сєверного Донецької області… На Мар’їнському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі південніше Красногорівки та Новомихайлівки Донецької області», – повідомляє командування.

Крім того, українські війська продовжують наступальну операцію на Мелітопольську напрямку: «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Генштаб також звітує про загалом 11 ударів, а також про 22 удари ракетних та артилерійських військ по місцях зосередження російського особового складу та військовій техніці.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG