Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Крим: через Керч перекидають колони російської військової техніки

У Керчі 2 вересня помічено велику колону російської військової техніки. Як повідомляє кореспондент проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії, через центральний район міста пройшли військові вантажні автомобілі, КАМАЗ та УРАЛ.

Колона їхала з боку Керченського морського торговельного порту, куди прибувають пороми з Росії, і прямувала на виїзд із міста.

На деяких військових вантажівках були повністю закриті тенти, інші вантажівки – також з тентами, але не наглухо зашнуровані.

За повідомленнями жителів Керчі, останніми днями російські військові колони перекидають через місто вдень та вночі. При цьому російські військові утворюють аварійні ситуації на дорогах Керчі.

10 травня журналісти Крим.Реалії опублікували інтерактивну карту анексованого у 2014 році Росією Кримського півострова з 223 діючими, тимчасовими та законсервованими військовими об’єктами Російської Федерації у 10 категоріях з геолокаціями у Криму.

Шурма підтвердив, що його брат отримував гроші за енергію СЕС, які в окупації, але розслідування про це назвав «неправдивим»

Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма підтвердив, що його брат, отримував плату від ДП «Гарантований покупець» за електроенергію з сонячних електростанцій, які розташовані на окупованих територіях.

«Я запитував (у брата – ред.). Отримував точно так само, як і отримували всі інші компанії, які знаходяться на цій території», сказав Шурма в інтерв'ю Радіо Свобода.

За словами заступника керівника ОП, компанії його брата Олега Шурми «зареєстровані на території України, усі працівники працюють на території України, а те, що залишилася частина площадок в окупації, так таких залишилися тисячі площадок».

При цьому Шурма заявив, що розслідування про СЕС в окупації, які належать його брату «є дуже маніпулятивним і неправдивим» і що це «певна особиста ціна, яку доводиться платити за повернення державі великих активів».

«Маніпулятивність в тому, що там (у розслідуванні – ред. ) вибрані окремі компанії. Насправді таких є понад 60 юридичних осіб. І є 72 чи 73 площадки – фізичні об’єкти, які знаходяться на цих територіях, які працювали в таких саме регламентах. Що потрібно розуміти? Енергетика – це не історія, де кожен працює, як хоче. Є чіткі процедури і регламент, які встановлюються регулятором, оператором. І всі компанії виконують ці інструкції. Вони не можуть зробити нічого іншого», – заявив Шурма.

Ростислав Шурма також стверджує, що його брат Олег «є успішним підприємцем упродовж вже багатьох років». Заступник Керівника ОП каже, що за час його перебування на посаді (від листопада 2021 року), його брат «напевне, не придбав, не отримав жодних додаткових великих активів»

«Чесно кажучи, я не можу зрозуміти, в чому тут є звинувачення по відношенню до мого брата чи по відношенню до мене. Тут є просто необ’єктивне трактування і непрофесійне трактування фактами», – заявив Шурма.

Заступник Андрія Єрмака також заявляє, що, з його точки зору, за розслідуванням Bihus.Info стоїть конкретний олігарх, який, нібито, зводить з ним рахунки. Утім, назвати імені цього олігарха заступник Єрмака відмовився.

У розслідуванні Bihus.Info йдеться про те, що до літа 2023 року Україна продовжувала оплачувати електроенергію за «зеленим тарифом» сонячним електростанціям, що залишились на окупованій Росією території, Хоча, імовірно, ці станції не мали зв’язку з об’єднаною енергосистемою України.

За даними журналістів, співвласником деяких компаній, що володіють цими СЕС (ТОВ «КД Енерджі 2» і ТОВ «Відновлювальна Енергія Запоріжжя»), є Олег Шурма – брат заступника керівника Офісу президента України Ростислава Шурми. А співвласником ТОВ «Грін Енерджі Токмак» і ТОВ «Грандпауер ЛЛС», які також отримували державні гроші з України за роботу на окупованій території, є Руслан Божко – колишній підлеглий Ростислава Шурми, якого вважають близькою до нього людиною. За інформацією Bihus.Info, з липня 2022 року по липень 2023 року ці компанії сукупно отримали від державного підприємства України «Гарантований покупець» понад 320 млн грн.

Російські війська завдали удару по Краматорську

Російська армія обстріляла Краматорськ 2 вересня, повідомив кореспондент Радіо Свобода.

За його даними, одна з ракет влучила в дорогу. Неподалік від місця влучання розташований багатоповерховий будинок.

Про постраждалих і руйнування наразі невідомо.

За даними голови області Павла Кириленка, за попередню добу через російські обстріли загинув один житель Донеччини, ще троє поранені.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО.

Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Міноборони позивається проти компанії-постачальника сухпаїв

Міністерство оборони подає позов проти компанії з постачання сухпаїв на 456 мільйонів гривень – про це заявило відомство 2 вересня.

За повідомленням, Міноборони уклало договір із компанією для забезпечення Київського гарнізону 14 березня 2022 року.

«Компанія неодноразово порушила умови договору, в результаті чого у грудні 2022 року Міністерством оборони України подано позов до підприємства про стягнення попередньої оплати і пені на загальну суму 456 660 000 гривень (430 мільйонів – сума договору, 26,660 мільйонів – пеня)», – йдеться в заяві.

Господарський суд Києва наклав арешт на рахунки відповідача в межах позовних вимог 9 січня 2023 року. 1 вересня суд також на позов Міноборони визнав недійсною додаткову угоду до основного договору.

«6 вересня розглядатиметься позов Міноборони до компанії щодо основного договору. Робота щодо захисту інтересів Міністерства оборони України у судах триває», – додає пресслужба відомства.

У червні Міноборони повідомило про перші закупівлі продуктів за новою процедурою. Це сталося після розслідувань про ймовірні закупівлі харчів за завищеними цінами.

На початку травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що торги із закупівель харчів для українських військових стануть публічними.

Росія: влада Бєлгородської області заявляє про загиблого через обстріл

У селищі Уразово Бєлгородської області Росії внаслідок обстрілу загинув один місцевий мешканець, ще двоє постраждали – про це заявив голова регіону В’ячеслав Гладков 2 вересня.

Він звинуватив Збройні сили України в обстрілі селища з реактивної системи залпового вогню.

«Ще двоє мешканців постраждали: у чоловіка осколкові поранення грудної клітки, у жінки осколкові поранення плеча, обличчя, шиї та спини», – написав Гладков.

Він додав, що постраждалих доправили до лікарні, лікарі оцінюють їхній стан як тяжкий.

Українська сторона обвинувачення не коментувала.

Пошкодження зазнали близько 20 приватних будинків.

Раніше в суботу Гладков повідомив, що ЗСУ нібито двічі атакували село Довге Валуйське вибуховими пристроями, скинутими з безпілотників. Постраждалих немає. Вибуховою хвилею вибило скло та посікло фасад приватного будинку, один автомобіль отримав пошкодження.

Прикордонні з Україною російські регіони регулярно потрапляють під обстріл. Регіональна влада стверджує, що атаки ведуться з українського боку. Київ ці повідомлення не коментує.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 31 серпня заявляла, що Росія зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах, утримуючи у Брянській, Курській та Бєлгородській областях три угруповання військ прикриття державного кордону.

«Зернова угода» і забаганки Кремля. Чи переконає Ердоган Путіна?

У Кремлі, нарешті, офіційно підтвердили дату зустрічі президентів Росії й Туреччини. Володимир Путін має зустрітися із Реджепом Таїпом Ердоганом у Сочі 4 вересня.

На відміну від попередніх зустрічей турецького і російського лідера, ці переговори – особливі. Особливі хоча б тому, що Реджеп Таїп Ердоган вимагає зустрічі з Володимиром Путіним кілька тижнів поспіль. Загалом, президент Туреччини збирався переговорити зі своїм російським колегою ще до того, як стало очевидним, що Москва відмовляється від продовження Чорноморської зернової ініціативи.

Статтю на цю тему політичного оглядача Віталія Портникова читайте за лінком

СБУ: священника УПЦ (МП) на Житомирщині підозрюють у розпалюванні ворожнечі

Священнику Української православної церкви (Московського патріархату) в Житомирській області повідомили про підозру через роздачу проросійських листівок, заявляє Служба безпеки України 2 вересня.

«Служба безпеки спільно з Національною поліцією зібрала доказову базу щодо настоятеля церкви Овруцько-Коростенської єпархії УПЦ (МП), який розпалював релігійну ненависть. За даними слідства, клірик масово поширював прокремлівські листівки і брошури серед священників та прихожан релігійної громади Житомирщини», – йдеться в повідомленні.

За твердженням відомства, автори цих матеріалів описували війну в Україні як «внутрішній громадянський конфлікт» і заперечували російську збройну агресію проти України. Також листівки «ображали релігійні почуття українців» та принижували погляди вірян інших конфесій.

При цьому священник поширював матеріали за вказівкою митрополита, якому також вже повідомили про підозру.

«Співробітники Служби безпеки виявили проросійські агітаційні матеріали під час безпекових заходів навесні 2022 року та обшуків на території місцевої єпархії УПЦ (МП) у червні цього року. Проведені експертизи підтвердили, що вилучена продукція містить провокативні висловлювання щодо священників, вірян та прибічників інших конфесій», – заявляє відомство.

Чоловіку повідомили про підозру в діях, спрямованих на «розпалювання національної та релігійної ворожнечі, приниження національної честі, гідності та образу почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, вчинених службовою особою та за попередньою змовою групою осіб».

Розслідування триває.

Починаючи з жовтня 2022 року, СБУ проводить на об’єктах УПЦ (МП) по всій Україні обшуки. У результаті слідчих дій, серед іншого, правоохоронці виявляли «велику кількість антиукраїнських матеріалів», а також документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

В УПЦ (МП) раніше закликали «не розпалювати внутрішню війну», заявляючи, що звинувачення у колабораційній діяльності на адресу деяких священників є «недоведеними та безпідставними».

У грудні 2022 року президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про санкції щодо афілійованих з центрами впливу в Росії релігійних організацій.

На Сумщині автівка енергетиків потрапила під мінометний обстріл

Сили РФ атакували з мінометів місто Середина-Буда Сумської області, йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора.

«За даними слідства, 2 вересня 2023 року близько 10:30 окупанти з території Російської Федерації здійснили мінометний обстріл міста Середина-Буда Шосткинського району. Снаряди поцілили в службовий автомобіль філії «Шосткинський РЕМ» АТ «Сумиобленерго», – пише пресслужба.

Зазначається, що поранення отримали двоє енергетиків. Зокрема було пошкоджено:

  • лінію електропередач;
  • дві установи;
  • місцеве підприємство.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Сили РФ атакували з авіації Бериславський район: загинув чоловік, двоє поранених – ОВА

Російська армія вдарила з авіації по Бериславському районі Херсонщини, розповів голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Окупанти випустили керовані авіабомби про Одрадокам’янці. Влучили у приватні будинки. 43-річний чоловік отримав травми несумісні з життям», – каже чиновник.

Відомо про те, що ще одну людину госпіталізували в тяжкому стані, медики зараз борються за її життя.

«Також постраждав 57-річний чоловік. У нього множинні осколкові поранення. Через удар пошкоджено низку будинків у селі», – підсумував голова ОВА.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Нобелівський фонд відмовився запрошувати послів РФ і Білорусі на вручення премій: коментар МЗС України

Нобелівський фонд відмовився від свого рішення запросити послів Росії, Ірану та Білорусі на бенкет із нагоди вручення Нобелівських премій цьогоріч у Стокгольмі. У МЗС України назвали такий крок «перемогою гуманізму».

При цьому Ніколенко висловив подяку усім, хто вимагав відновлення справедливості.

«Переконані, що аналогічне рішення має бути ухвалене і щодо російських та білоруських послів в Осло», – наголосив речник МЗС.

Фундація Нобеля раніше повідомила про запрошення до Стокгольма на бенкет з нагоди вручення Нобелівської премій послів РФ, Білорусі, а також Ірану. Там пояснили, що прагнуть залучити навіть тих, хто не поділяє цінності Нобелівської премії.

Як відомо, п’ять із шести Нобелівських премій щороку вручають у Стокгольмі після процесу номінування, який тримають у таємниці протягом наступних 50 років. А Нобелівська премія миру вручається в Осло, де відбуваються окремі урочистості.

Цьогорічні лауреати будуть оголошені на початку жовтня, а святкові церемонії нагородження відбудуться 10 грудня – в річницю смерті Альфреда Нобеля.

Росія: в Санкт-Петербурзі спалахнула масштабна пожежа

У Росії в Санкт-Петербурзі спалахнула масштабна пожежа, повідомляють місцеві телеграм-канали.

«У Санкт-Петербурзі горить холодокомбінат – стовпи чорного диму видно з різних районів міста», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що пожежі присвоєно другий ранг складності. На місці працюють оперативні служби.

Площа пожежі станом на 08:31 становила 1400 кв. м.

Останніми місяцями у Росії фіксують велику кількість пожеж, які часто спалахують як у Москві, так і в інших регіонах.

Ігнат розповів про можливості застосування ракет AMRAAM

Пентагон замовляє AMRAAM для України вже інших модифікацій, які можуть долати відстань 160-180 кілометрів – цього «більш ніж достатньо, аби діставати російську авіацію, не заходячи в зону ураження ворожого ППО», розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Він повідомив, що для України може бути поставлено, що є на складах, а це уже наступна партія ракет на листопад 2024 року.

«Озброєння і літаки — це зовсім різні речі, їх треба виготовити, поставити. Авіація не може літати порожньою, їй потрібно постійно поновлювати боєзапас. Нічого дивного в таких замовленнях, контарктуваннях немає», – наголосив речник Повітряних сил ЗСУ.

Ігнат поінформував, що ракети AMRAAM – авіаційні класу «повітря-повітря» з активною головкою самонаведення. За його словами, це «одні з найпоширеніших ракет, що використовуються країнами НАТО в авіації, є різні, зокрема за дальністю ураження».

Ігнат також каже, «ці ракети Україні вже надають для комплексів ЗРК NASAMS, який також використовує ракету AIM-120 – з перших днів, коли розпочалася атака нашої критичної інфраструктури восени минулого року, ці ракети застосовуються з NASAMS».

Він зазначив, що така ракета застосовується з повітря на більшу дальність, адже запускається з повітряної платформи, з наземної установки дальність ураження не така висока. Крім того, така ракета використовуватиметься для знищення усіх типів повітряних цілей, окрім балістики.

Армія РФ знову накрила вогнем Херсон, двоє постраждалих – влада

У ніч проти 2 вересня армія РФ вкотре атакувала Херсон, повідомляє обласна військова адміністрація.

«Вночі окупанти вкрили вогнем Херсон. Постраждала 69-річна жінка. У неї мінно-вибухова травма, поранення обличчя та гостра реакція на стрес. Медики надали постраждалій допомогу на місці», – пише пресслужба.

Зазначається, що поранення також отримав 49-річний чоловік, його було госпіталізовано з осколковим пораненням грудної клітини та мінно-вибуховою травмою.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Духівник Медведчука і Марченко досі мешкає у Лаврі як монах УПЦ (МП) – Авраамій

Особистий духівник родини обвинуваченого у держзраді Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко продовжує мешкати у Києво-Печерській лаврі як монах Української православної церкви (Московського патріархату). Про це в інтерв’ю «Схемам» (Радіо Свобода) розповів виконувач обов’язків намісника Києво-Печерської лаври архімандрит Авраамій.

«Оксана Марченко відвідувала Лавру. У неї був духівник, який опікувався, я так розумію, їхньою сім’єю загалом. Займався духовною опікою», – розповів в.о. намісника Лаври.

На уточнення журналіста, де він зараз, Авраамій відповів, що у Лаврі.

Духовний наставник родини Медведчук-Марченко – архімандрит УПЦ (МП) Даміан (Радзіховський). Він з’являвся в одній із серій фільму «Паломниця», який Оксана Марченко випустила у 2021 році і в якому пропагує російське православ’я в Україні та його носія, Українську православну церкву, що підпорядкована Московському патріархатові і є частиною Російської православної церкви (РПЦ).

У фільмі Радзіховський проводить для дружини Медведчука екскурсію лаврськими печерами.

У вересні 2022 року українська сторона обміняла Віктора Медведчука на полонених українських військовослужбовців. Медведчука затримали у квітні 2022 року після втечі з-під домашнього арешту, де він перебував за звинуваченням у держзраді. Активи Медведчука та його дружини Оксани Марченко в Україні заарештовані. У січні 2023 року президент України позбавив Медведчука українського громадянства.

Марченко оголосили в розшук 11 квітня 2023 року. У лютому їй повідомили про підозру у фінансуванні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу чи повалення державної влади в Україні.

Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» оголосив про розрив із 29 березня договору про оренду з Українською православною церквою (Московського патріархату).

Предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній доручив архімандриту Авраамію (Лотишу) виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври у складі ПЦУ.

У Кривому Розі пролунали вибухи: влада каже про роботу ППО

У Кривому Розі 2 вересня пролунали вибухи, в Дніпропетровській області було оголошено повітряну тривогу, повідомили місцеві телеграм-канали.

«Щодо вибухів. Все нормально. Конкретика пізніше», – написав міський голова Кривого Рогу Олександр Вілкул.

Голова Криворізького району Євген Ситниченко повідомив, що у Кривому Розі «успішно відпрацювала ППО».

Згодом Вілкул у телеграмі підтвердив: «відпрацювала ППО. Успішно. Ціль вражена».

Раніше Повітряні сили інформували про ракетну небезпеку на Дніпропетровщині.

Війська РФ неодноразово атакували Дніпропетровщину як ракетами, так і безпілотниками. Вранці 31 липня російські війська вдарили по місту Кривий Ріг, застосувавши дві ракети: одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по дев’ятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю. Внаслідок цього обстрілу шестеро людей загинули, у тому числі одна дитина, понад 80 постраждали.

При цьому Москва продовжує заперечувати обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Армія Росії хоче зупинити ЗСУ, але ризикує розділити свої сили – розвідка Британії

Російські військові не залишають спроб зупинити контрнаступ Збройних сил України на південному напрямку, пише Міністерство оборони Британії.

За даними розвідки, українські війська на Оріхівському напрямку у Запорізькій області (Генштаб ЗСУ називає його Мелітопольським – ред.) «вийшли на головну лінію оборони росіян».

При цьому армія РФ, зокрема, підрозділи 58-ї загальновійськової армії та повітряно-десантних військ Росії, «продовжує власний наступ у районі Куп’янська».

Розвідка вважає, що російські війська, ймовірно, «прагнуть відвернути Україну від її контрнаступу, тим самим змусивши її розділити свої сили між Мелітопольським та Куп’янським напрямками». У Британії нагадали, що РФ з червня досягла «скромних успіхів» поблизу Куп’янська.

«Росія ризикує розділити свої сили, намагаючись запобігти українському прориву», – кажуть розвідники.

1 вересня представник представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі зазначив, що останніми дня українські військові домоглися «помітного прогресу» на південному напрямку фронту.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військ на Купʼянському напрямку. Обстріли міста посилилися. Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області.

Сауна, покої, трапезна: показали колишню резиденцію глави УПЦ (МП) Онуфрія у Лаврі

Знімальна група «Схем» (Радіо Свобода) відвідала закритий об’єкт на території Києво-Печерської лаври – колишню резиденцію предстоятеля Української православної церкви (Московського патріархату) митрополита Онуфрія (Ореста Березовського), куди раніше не пускали журналістів.

Це триповерхова будівля з сауною на території заповідника у Нижній лаврі. Там, окрім приватних покоїв, розташовані приміщення, в яких раніше відбувався священний синод Московського патріархату та, зокрема, зачитували молитви за російських військовополонених. Звільняючи приміщення, представники УПЦ (МП) вивезли з резиденції всі меблі, ікони та зняли освітлення.

Для журналістів першу екскурсію раніше закритим об’єктом провів виконувач обов’язків намісника Києво-Печерської лаври архімандрит Авраамій.

Він показав кімнати, де відбувався священний синод Московського патріархату і де раніше висів портрет патріарха російської православної церкви Кирила.

«Це ця кімната, де вирішувалася доля Московського патріархату», – пояснив Авраамій.

У колишній резиденції Онуфрія є кімната для переговорів, трапезна, а також – приміщення, де вже під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну провели молитву за російських військовополонених.

«Трапезна, де відбувалися великі свята, великі події якісь, урочисті заходи. І, звісно ж, тут знаходилась тільки така і духовна вища еліта, і з мирян, знову-таки, не смертні люди. Це були представники такої вищої еліти, які були благодійниками УПЦ (МП), які підтримували різними способами цю ідеологію «руського міру», і тут святкували якусь-таку перемогу в тому, що їм вдалося вкотре обдурити українців», – пояснив він.

Крім того, журналісти звернули увагу на простору сауну, розташовану в підвальному поверсі.

Авраамій розповів: «У 2016 році були завершені реставраційні роботи по відновленню цього корпусу. Тобто деякі моменти були реконструйовані, попри те, що це територія заповідника, і до цього часу, як ми бачимо по Нижній лаврі, багато дійсно новозабудов, які були не погоджені у свій час із державою».

Сам він, каже, двічі був у резиденції, коли там ще проживав Онуфрій. Зараз, зазначає Авраамій, він із дозволу заповідника користується лише однією келією (кімнатою) у колишній резиденції митрополита Онуфрія. Усю будівлю в.о. намісника монастиря використовувати не планує, підвальний поверх із сауною вирішив опечатати.

«Мені це не потрібно, це не відповідає способу життя монаха. Моя одна із перших мрій – тут, на Нижній лаврі, створити дитячий будинок для дітей-сиріт, дітей, які не мають батьків», – каже архімандрит.

Раніше видання «Українська правда» у своєму розслідуванні повідомило, що митрополит Онуфрій (Орест Березовський) і ще понад 20 священнослужителів УПЦ (МП) мають російське громадянство. Згідно з витягом з системи «Роспаспорт», пише видання, 20 березня 2002 року Онуфрій отримав у Москві російський паспорт, а через рік – закордонний паспорт громадянина Росії, вже не перший.

Сам Онуфрій переконує, що «полишив російське громадянство» і не має російського паспорта.

Дивіться світлини і відео про це за лінком

Путін, мобілізація та відсторонення російських генералів. Третя частина великого інтерв’ю з Будановим

Очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов каже, що востаннє російського президента Володимира Путіна бачили приблизно 26 червня 2022 року.

Він наголошує, що мобілізація в Росії не припинялася, а через проблеми з економікою люди продовжують записуватись. Зараз там, за його словами, розглядають можливість додатково призвати 450 тисяч осіб. Також він вказав на те, що російські військові генерали виступали проти війни.

Про все це в третій частині великого інтерв’ю Буданова для «Крим Реалії» (проєкт Радіо Свобода). Читайте і дивіться за лінком

Армія Росії хоче зупинити ЗСУ, але ризикує розділити свої сили – розвідка Британії

Російські військові не залишають спроб зупинити контрнаступ Збройних сил України на південному напрямку, пише Міністерство оборони Британії.

За даними розвідки, українські війська на Оріхівському напрямку у Запорізькій області (Генштаб ЗСУ називає його Мелітопольським – ред.) «вийшли на головну лінію оборони росіян».

При цьому армія РФ, зокрема, підрозділи 58-ї загальновійськової армії та повітряно-десантних військ Росії, «продовжує власний наступ у районі Куп’янська».

Розвідка вважає, що російські війська, ймовірно, «прагнуть відвернути Україну від її контрнаступу, тим самим змусивши її розділити свої сили між Мелітопольським та Куп’янським напрямками». У Британії нагадали, що РФ з червня досягла «скромних успіхів» поблизу Куп’янська.

«Росія ризикує розділити свої сили, намагаючись запобігти українському прориву», – кажуть розвідники.

1 вересня представник представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі зазначив, що останніми дня українські військові домоглися «помітного прогресу» на південному напрямку фронту.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військ на Купʼянському напрямку. Обстріли міста посилилися. Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області.

Сили РФ вдарили по прикордонню Харківщини, загинув чоловік – влада

Російській військові минулої доби атакували з артилерії прикордонні райони Харківщини, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«У селі Вовчанські Хутори Чугуївського району російські боєприпаси пошкодили приватний будинок. Загинув 60-річний чоловік», – кажуть в ОВА.

Крім того, за словами місцевої влади, армія РФ обстріляла місто Вовчанськ – поранення отримала 73-річна жінка, її госпіталізували.

Як зазначає ОВА, у Харківській області через обстріли за добу спалахнули три лісові пожежі.

В ООН станом на 27 серпня підтвердили загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG