Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Наступ ЗСУ триває: як може змінитися фронт за осінь?

Літню кампанію наступу Сил оборони України на армію Росії завершено. На думку західних аналітиків, вона розпочалася 4 червня з атак ЗСУ на позиції окупантів на південь від Великої Новосілки на стику Донецької та Запорізької областей.

​Про це та інше йтиметься в ефірі Радіо Донбас Реалії. Дивіться наживо – о 16:30 на @Радіо Свобода:

Інші оглядачі називають іншу дату початку – кінець травня, коли українські захисники розпочали штурм флангів Бахмуту з метою напівоточення угруповання РФ у місті.

За цей час українські захисники відвоювали десятки квадратних кілометрів навколо Бахмуту, звільнили кілька сіл на південь від Великої Новосілки і, за різними даними, або підійшли, або вже прорвали першу лінію оборони росіян на Мелітопольському напрямку.

Саме останнє західні аналітики вважають ключовим в українському наступі – після звільнення Роботиного на південь від Оріхова ЗСУ залишилося 20 кілометрів до Токмака, важливого логістичного центру окупантів на півдні України. Його можливе звільнення дозволить ЗСУ взяти під вогневий контроль сухопутний коридор агресора із Росії до Криму.

1 вересня Пентагон повідомив, що замовив для України ракети класу «повітря-повітря» середньої дальності AMRAAM – дати постачання та кількість не розголошуються. Наприкінці літа українські льотчики нарешті розпочали навчання на F-16 у Данії – раніше ця країна та Нідерланди пообіцяли дати Україні самі літаки.

Головні питання випуску:

Що встигнуть ЗСУ на фронті цієї осені?

Чому тільки перед початком осені США дали добро на навчання українських льотчиків на F-16 та на постачання ракет AMRAAM Україні?

І якою буде війна Росії проти України у 2024 році?

«Не остаточна перемога»: Гуменюк щодо прориву одного з оборонних рубежів армії РФ

Прорив бійців Збройних сил України на одному з російських оборонних рубежів «є не остаточно перемогою, втім воїни готові до складнощів», розповіла очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону.

За її словами, після того, як «ЗСУ вибивають росіян з певних позицій, останні мають місце куди відступити та закріпитись». У зв’язку з цим контрбатарейна боротьба ЗСУ проводиться в кілька етапів:

  • вибиття армії РФ з найближчих позицій;
  • удари по глибокому тилу російських військових із метою руйнування їх інфраструктури.

«Не можна казати про те, що прохід першого етапу - це найбільша перемога і далі буде легше. Ми готові до того, що подальші ділянки будуть також складними», – зауважила очільниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня.

Як стверджує Інститут вивчення війни (ISW), Збройні сили «досягли подальших тактично значущих успіхів у західній частині Запорізької області і ймовірно просуваються через складну серію оборонних позицій ворога».

Шмигаль: уряд виділив регіонам 1,5 млрд грн для облаштування укриттів у школах

У 2023 році Кабмін виділив регіонам 1,5 млрд гривень для облаштування укриттів у школах, зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Від сьогодні (з 1 вересня – ред.) відкриють свої двері 10,5 тисяч шкіл. Понад 6,5 тисяч будуть працювати у звичайному форматі, інші майже 4 тисячі — у змішаному. Ще 2,5 тисячі шкіл продовжать роботу в дистанційній формі. У школи підуть майже 4 мільйони учнів», – зазначив Шмигаль.

За його словами, «безпека дітей була і залишається пріоритетом номер один»..

«Для цього уряд у 2023 році виділив регіонам 1,5 млрд гривень для облаштування укриттів у школах. Станом на зараз майже 84% шкіл мають укриття і бомбосховища. Жодне навчання офлайн неможливе, якщо немає надійного укриття», – наголосив Шмигаль.

Росія в ніч на 1 червня завдала чергового масованого удару по Києву і Київщині. Внаслідок падіння уламків ракет в Києві загинули троє людей, з них одна дитина, ще 11 зазнали поранень. За повідомленнями очевидців, люди загинули на вулиці біля медзакладу в Деснянському районі, бо не змогли потрапити до укриття, яке, за деякими даними, було зачиненим.

Після цього уряд ініціював перевірку усіх укриттів в Україні.

ОП: Україна за останній тиждень повернула з Росії 11 дітей

Україна за останній тиждень повернула 11 дітей, яких незаконно вивезли до Російської Федерації, повідомив голова Офісу президент Андрій Єрмак.

«Ми працюємо над тим, щоб знаходити викрадених дітей та повертати їх додому. Розроблений за завданням Президента план дій Bring Kids Back UA об‘єднує зусилля держави та партнерів. Створені механізми для реінтеграції та адаптації викрадених Росією дітей, яких вдалося повернути. Лише за останній тиждень ми повернули 11 наших дітей…», – написав він у телеграмі.

Він також нагадав, що 3750 українських шкіл пошкоджені і повністю зруйновані російськими ракетами та бомбами.

«400 тисяч наших дітей вчаться, перебуваючи за кордоном. Це ті діти, які залишаються в нашій системі освіти. 12 394 школи в Україні функціонують.
З них: в очній формі навчання – 6 577 (53,1%), змішаній – 3 362 (27,1%), дистанційній – 2 455 (19,8%)», – зазначив голова Офісу президента, додавши, що всього в українських школах навчаються майже 3,7 мільйона дітей, більшість (44,9%) за очною системою, 30,7% за змішаною системою і 24,4% – дистанційно.

Як повідомила Радіо Свобода віцепрем’р-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, від початку повномасштабної війни до України вдалося повернути щойнайменше 380 дітей, яких незаконно вивезли до Російської Федерації.

За офіційними даними української влади на 31 липня 2023 року, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявила, що з початку вторгнення в Україну окупанти вивезли до Росії понад 700 тисяч українських дітей.

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у відповідальності за незаконну депортацію дітей із окупованих територій України до Росії.

«Проблеми з обмінним фондом»: Лубінець щодо перспектив звільнення українських військовополонених

В України «існують проблеми з обмінним фондом», повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода уповноважений з прав людини Верховної Ради Дмитро Лубінець.

Він розповів, що наразі «мало російських військовополонених, яких ми хочемо міняти на українських військовополонених – вони є, але кількість недостатня».

Іншою проблемою, за словами Лубінця, є те, що «російській стороні взагалі не цікаві російські військовополонені».

«Росіянам інколи цікавіше використовувати і своїх військовополонених, і родичів українських військовополонених, але тільки не повертати наших додому. І накручувати родичів військовополонених, що Україна винна, Україна не хоче, ми щось там пропонуємо, а вони не готові», – наголосив він.

7 серпня Україна повернула з російського полону ще 22 військових. Як повідомив тоді омбудсмен Дмитро Лубінець, від початку повномасштабного вторгнення Росії Україна повернула з полону 2598 українців.

Раніше очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов оцінював, що близько 40% тих, кого Росія утримує в полоні – це цивільні люди, решта полонених – військові.

4 травня уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомляв, що, за приблизними оцінками, Росія незаконно утримує понад 20 тисяч українських цивільних заручників. Це дані на підставі звернень родичів, чиїх близьких затримала російська сторона.

Невтішний грошовий приз Україні: чому ЄС може подовжити бан на імпорт її врожаю?

15 вересня – дата, про яку, вочевидь, пам’ятають усі українські аграрії. Новий урожай зібраний, а ринки його збуту, що після повномасштабного російського вторгнення зазнали перерозподілу, певним чином залишаються невизначеними. Східні країни ЄС, котрі мають спільний кордон з Україною, закрили його для української пшениці, кукурудзи, насіння ріпака та соняшника ще навесні, заручившись в обмін на скасування односторонніх обмежень підтримкою Брюсселя.

У Єврокомісії наполягали, що запобіжні заходи, спрямовані на захист інтересів європейських фермерів, раптом вимушених конкурувати з українськими, тимчасові, й що до 15 вересня їх поступово скасують. І тим самим повернуть Україні доступ до всього агроринку Євросоюзу, а не лише до тієї його частини, що з Україною не межує. Втім, що ближче до дати, коли термін придатності обмежень спливає, то більше з’являється ознак, що їх подовжать. Радіо Свобода з’ясовувало, яких обрисів набуває можливий компроміс між Єврокомісією, Україною й п’ятіркою її сусідок та що Брюссель готується їй запропонувати.

Зеленський: майже мільйон дітей цього року все ще навчатиметься дистанційно

Президент України Володимир Зеленський заявив, що сьогодні – 1 вересня – в Україні почали роботу майже 13 тисяч шкіл, у яких навчатимуться понад 3, 7 мільйона учнів і учениць.

«Колись це було настільки звично, що навіть і думки такої не було, щоб якось це особливо цінувати. Зараз ми всі це розуміємо. Майже мільйон українських дітей усе ще навчатимуться онлайн. Іще майже мільйон – у змішаному форматі. Більшість – в Україні. Але ми не забуваємо жодної української дитини, жодного хлопця, жодної дівчини, хоч би де ви були зараз та хоч би яким було ваше 1 вересня сьогодні. Всі ми – українці», – заявив він під час відеоконференції з українськими учнями та педагогами.

Як повідомляє Офіс президента, до онлайн-спілкування з Зеленським долучилися майже 40 навчальних закладів із 23 областей України, а також з-за кордону.

Президент побажав українським учням та педагогам, щоб цей навчальний рік був успішним і, попри все, безпечним.

1 вересня розпочався новий навчальний 2023/2024 рік в Україні. За даними Міносвіти, форми навчання в закладах освіти визначають обласні воєнні адміністрації на місцях з урахуванням безпекової ситуації. Форми навчання допускаються різні: дистанційна, змішана та очна.

СБУ повідомила про підозру голові ЦВК Росії Памфіловій

Служба безпеки України повідомила про підозру голові центрвиборчкому РФ Еллі Памфіловій, яка готує фейкові вибори у тимчасово окупованих регіонах України.

Як повідомляє пресслужа відомства, Памфілова сприяє вищому військово-політичному керівництву РФ у «легалізації» окупаційного режиму на цих територій.

«До злочинної діяльності очільниця центрвиборчкому РФ залучила свого заступника – Миколу Булаєва та секретаря російського відомства Наталію Бударіну. За даними слідства, всі троє посадовців виконують завдання Кремля щодо створення «зовнішньої» видимості «виборчого процесу» в тимчасово захоплених районах Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей. Для цього створюють там окупаційні «тервиборчкоми», до складу яких залучають місцевих зрадників і колаборантів», – йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, вони створюють у цих регіонах окупаційні «тервиборчкоми», до складу яких залучають місцевих зрадників і колаборантів.

«Наступним завданням фігурантів під керівництвом Памфілової є повна фальсифікація результатів псевдовиборів на користь маріонеткових «кандидатів», яких висуває Кремль. Щоб «намалювати» потрібну кількість «голосів», керівництво центрвиборчкому РФ буде використовувати свій «досвід» організації фейкових плебісцитів в окупованій частині України у 2022 році», – додають в українській розвідці.

За всіма викритими фактами слідчі Служби безпеки повідомили Памфіловій та двом її спільникам – Булаєву та Бударіній – про підозру за ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України). Оскільки фігуранти перебувають за межами України, вживається комплекс заходів для їх притягнення до відповідальності.

СБУ нагадує, що, за наявними даними, Кремль планує провести фейкові вибори у першій половині вересня цього року.

У грудні минулого року Міністерство фінансів США застосувало санкції щодо членів Центральної виборчої комісії Російської Федерації, зокрема, її голови Елли Памфілової. Американське відомство зауважило, що у вересні 2022 року ЦВК Росії допомогла наглядати за фіктивними референдумами, проведеними в підконтрольних Росії районах України.

На Полтавщині попрощались з військовими, які загинули 29 серпня через авіакатастрофу у Донецькій області

На Полтавщині попрощались з військовослужбовцями, які загинули під час авіакатастрофи двох бойових гелікоптерів у Донецькій області 29 серпня.

Це були військові 18-ї окремої бригади армійської авіації ім. Ігоря Сікорського.

29 серпня у Краматорському районі Донецької області сталася авіакатастрофа. Під час виконання бойового завдання впали два військові гелікоптери Мі-8, загинули шестеро військовослужбовців Збройних сил України.

ДБР розпочало розслідування обставин авіакатастрофи. У бюро повідомили, що особлива увага буде приділена вивченню технічного стану гелікоптерів та дотриманню правил підготовки до польотів. Також вивчатиметься версія диверсії або ураження вертольотів ворогом.

За кілька днів до цього – 25 серпня – на Житомирщині зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39. За даними Державного бюро розслідувань (ДБР), це сталося під час виконання бойового завдання у небі поблизу Житомира. Загинули три українських пілоти.

За парти – в метрополітені: в Харкові школярі навчатимуться у підземці

До безпрецедентних заходів безпеки вдалися у Харкові, щоб організувати освітній процес офлайн. Харків від початку широкомасштабної війни піддається постійним обстрілам російської армії. Через близькість до російського кордону час підльоту ракет і дронів дуже малий, а відтак майже немає часу на те, щоб спуститися в укриття. Тому у Харкові у цьому навчальному році понад тисяча дітей сядуть за парти у метро. Як вчитимуться діти у підземці – в матеріалі Радіо Свобода

Кубраков: ще два заблокованих через війну судна вишли з українського порту

Ще два заблокованих через війну судна йдуть тимчасовим коридором з чорноморських морських портів України, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

«Балкери ANNA-THERESA (прапор Ліберія) та OCEAN COURTESY (Маршаллові острови) вийшли з порту Південний і рухаються встановленим коридором в напрямку Босфору. На борту – 56 тисяч тонн чавуну та 172 тисяч тонн залізорудного концентрату. Обидва балкера знаходяться в оперуванні сінгапурської судноплавної компанії і перебували в порту Південний до повномасштабного вторгнення», – написав він у фейсбуці.

Кубраков зауважив, що з 15 серпня тимчасовим коридором скористалось вже 4 судна.

Через російський обстріл Херсона загинув 34-річний чоловік – ОВА

Російські війська обстріляли житловий квартал Херсона, загинув 34-річний чоловік, повідомляє Херсонська обласна військова адміністрація.

«Російська армія вбила мирного херсонця. Близько 12:50 окупанти обстріляли житловий квартал міста. Внаслідок ворожого удару травми несумісні з життям отримав 34-річний чоловік, який перебував на вулиці», – йдеться у повідомленні.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Україна напряму не співпрацює з Китаєм у питанні постачання БПЛА – Держспецзв’язку

Україна не співпрацює із Китаєм напряму в питанні постачання безпілотників, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») голова Державної служби спеціального звя’зку та захисту інформації Юрій Щиголь. За його словами, Україна натомість співпрацює в цьому питанні зі своїми союзниками.

«Це ті ж самі країни, які допомагають на полі бою військовою технікою: це США, Естонія, кілька інших країн, які допомагають не так відкрито, але ми отримуємо від них комплектуючі. Прямого співробітництва з Китаєм ми не ведемо», – сказав Щиголь.

Посадовець додав, що потреби у безпілотниках закривають за замовленням військових. За його словами, завдяки спрощеній процедурі закупівлі БПЛА, вдається швидше оформити угоду. Однак стоїть питання у потужностях виробництва.

«Процедура закупівлі складає кілька днів. Військові роблять замовлення, ми отримуємо конкретну пропозицію – вони кажуть, що їм потрібно купити. Це і українські розвідувальні, і українські ударні, й іноземні дрони. Одразу укладається спрощений контракт, тому що створили умови для цього. Питання (стоїть – ред.) у можливостях виробництва, можливостях масштабування», – додав Юрій Щиголь.

Суд у Полтаві взяв під варту фітнес-тренера, який публічно принижував військових

Суд у Полтаві взяв під варту фітнес-тренера, який публічно принижував військових, повідомляє у телеграмі Національна поліція України.

Клопотання прокуратури суд задовольнив й обрав підозрюваному запобіжний захід – тримання під вартою.

Раніше 27-річному полтавцю, який образив честь і гідність військових, а також спричинив тілесні ушкодження працівнику правоохоронного органу, повідомили про підозру. За даними поліції, чоловік загалом поширив близько 70 публікацій, що дискредитують військовослужбовців, які здійснюють заходи із забезпечення стримування збройної агресії РФ.

В Офісі генпрокурора уточнюють, що у фітнес-тренеру інкримінують умисне заподіяння працівнику правоохоронного органу тілесних ушкоджень у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків, образу честі і гідності військовослужбовця, а також виготовлення і поширення матеріалів, які містять образу його честі і гідності (ч. 2 ст. 345, ч. 1, 2 ст. 435-1 КК України).

Місцеве видання «Полтавщина» повідомляло, що ввечері 29 серпня правоохоронці затримали 27-річного Instagram-блогера Романа Заволоку. За даними видання, це було спільне затримання спецпідрозділу поліції «КОРД» і СБУ.

Згодом Офіс генпрокурора підтвердив затримання фітнес-тренера в Полтаві.
За даними слідства, 28 серпня чоловік, порушуючи громадський порядок, словесно образив та принизив працівників Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, які виконували свої службові обов’язки, одним із працівників був військовослужбовець, котрий повернувся із зони бойових дій. Наступного дня, ввечері 29 серпня, перебуваючи у публічному місці, під час перевірки документів працівниками поліції він наніс тілесні ушкодження одному з них.

«Не було в нього страху»: вбивство і щоденник окупації Володимира Вакуленка

«А сьогодні, у День поезії (21 березня – ред.), в небі привітав мене невеликий журавлиний ключ, і крізь їхнє «курли» ніби чулося: «Усе буде Україна! Я вірю в перемогу!» Так звучить остання фраза у щоденнику з російської окупації, який вів дитячий письменник, поет і волонтер з Ізюмщини Володимир Вакуленко. Його викрали російські військові, а згодом тіло письменника знайшли в очереті біля дороги. Родичі і друзі митця переконані: Володю «здали» окупантам жителі рідної митцю Капитолівки біля Ізюма. Передчуваючи лихе, Вакуленко закопав записи. А днями голос митця знову зазвучав на його Батьківщині: місцевим жителям презентували книгу Вакуленка «Я перетворююсь… Щоденник окупації. Вибрані вірші». Про долю письменника та історію віднайдення його щоденника – у матеріалі Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

У МЗС України виступили проти запрошення послів Росії та Білорусі на церемонію вручення Нобелівської премії

Фундація Нобеля раніше повідомила про запрошення до Стокгольма на бенкет з нагоди вручення Нобелівської премій послів РФ, Білорусі, а також Ірану

ПОДІЛИТИСЬ

У зв’язку з рішенням Фундації Нобеля відновити практику запрошення послів, зокрема Росії та Білорусі, на церемонію вручення Нобелівської премії, у Міністерстві закордонних справ України виступили із заявою, в якій виступають проти такого кроку.

«Таке рішення (Фундації Нобеля – ред.) пояснюється бажанням напряму доводити свої цінності навіть тим державам, які їм протистоять. Доводити цінності гуманізму до Росії та Білорусі – сізіфова праця. Зусилля, які не призведуть до результату. Найімовірніше, що в той день, коли російський посол сидітиме в гарному костюмі в Стокгольмському концерт холі російська армія скоюватиме чергові воєнні злочини на окупованих українських територіях, а російські ракети знищуватимуть чергові житлові квартали в українських містах. Як за таких умов сприймуть в Кремлі рішення фундації повернутися до business as usual? Лише посиленням відчуття безкарності та новими злочинами», – заявив у фейсбуці речник МЗС України Олег Ніколенко.

Він нагадав, що минулоріч Фундація Нобеля не запрошувала російських та білоруських послів як відповідь на російську агресію проти України.

«І допоки вона (агресія – ред.) триває, допоки мільйони українців страждають від неспровокованої війни, а російське керівництво не покаране за свої злочини, ми закликаємо організаційний комітет підтримувати міжнародні зусилля щодо ізоляції Росії та Білорусі», – заявив представник МЗС.

Фундація Нобеля раніше повідомила про запрошення до Стокгольма на бенкет з нагоди вручення Нобелівської премій послів РФ, Білорусі, а також Ірану. Там пояснили, що прагнуть залучити навіть тих, хто не поділяє цінності Нобелівської премії.

Лауреатів Нобелівських премій традиційно оголошують на початку жовтня, а премії вручаються в грудні. П’ять із шести премій вручаються у Стокгольмі, і лише премія миру – у столиці Норвегії Осло.

НАЗК внесло корпорації PepsiCo та Mars до списку «спонсорів війни»

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло дві провідні корпорації PepsiCo та Mars до переліку міжнародних спонсорів війни.

Як повідомляє пресслужба агентства, попри заяви про скорочення свого бізнесу, припинення рекламної діяльності та виробництва продукції, ці компанії продовжують працювати в РФ, сплачуючи значні податки до її бюджету, підтримуючи цим економіку країни-агресора.

У НАЗК нагадують, що PepsiCo виробляє прохолоджувальні напої, соки, чипси, закуски, молочні продукти під основними марками Chester’s, Chipsy, Lay’s, Mirinda, Pasta Roni, Pepsi, Propel, Sandora, 7up, Simba, Snack a Jacks, Sonric’s, Tropicana, «Агуша», «Чудо», «Слов’яночка», «Садочок», «Сандорик», «Машенька».

Компанія має у Росії 19 заводів, близько 20 тис. співробітників та 40 тис. сільськогосподарських працівників. За показником чистого прибутку PepsiCo є четвертою за розміром компанією в галузі напоїв і харчових продуктів у РФ, додають у НАЗК.

Крім того, за даними агентства, PepsiCo збільшила свої доходи в РФ у перший рік повномасштабного вторгнення – виторг компанії зріс до 2,59 млрд доларів, чистий прибуток виріс на 333% до 525 млн доларів. Податків до бюджету РФ було сплачено на понад 115 млн доларів.

У НАЗК зауважують, що на відсутність щирих намірів покидати російський ринок вказує також те, що на кар’єрній сторінці компанії перелічено понад 580 відкритих вакансій в РФ.

Читайте також: У Норвегії бойкотують американську кондитерську компанію, яка не пішла з ринку Росії

Компанія Mars, основні торгові марки якої – Mars, Snickers, Milky Way, Twix, M&M’s, Pedigree, Uncle Ben’s, працює в Росії понад 30 років: інвестувала в економіку країни-агресора 2,5 млрд доларів, створила понад 6 тисяч робочих місць та має на території Росії 10 фабрик.

Після початку повномасштабної агресії компанія обіцяла скоротити бізнес на території РФ, проте фабрики продовжують працювати зі збільшенням доходів у 2022 році порівняно з 2021 роком, також компанія опублікувала 100 актуальних вакансій.

Раніше очільник НАЗК Олександр Новіков запросив керівників компаній, які ще не вийшли з Росії, відвідати Україну.

У Дніпрі відкрили інсталяцію з паперових літачків у пам’ять про загиблих під час війни дітей (фото)

1 вересня у центрі Дніпра, на площі Героїв Майдану, відбулася акція вшанування пам’яті дітей, які загинули з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Як передає кореспондент Радіо Свобода, до Дня знань у місті встановили інсталяцію в пам’ять про дітей, які вже ніколи не сядуть за парти.

На металевій конструкції заввишки понад три метри вивісили паперові літачки. За задумом організаторів, вони мають символізувати душі загиблих українських дітей. Літачків – 503, саме стільки, за офіційною статистикою, дітей згинуло під час війни в Україні.

Зокрема, під час ракетного удару по Дніпру 14 січня 2023 року загинули шестеро дітей. Через влучання ракети по житловому будинку в Підгородному в передмісті Дніпра 3 червня – дворічна дівчинка.

«Літачки виготовляли самі учні Дніпра, їм хотілося доторкнутися, зробити кожен літачок своїм руками, бо це – символ. Допоки війна триває, ми завжди маємо говорити: ми маємо пам’ятати», – сказала голова Молодіжної ради Дніпра Світлана Кривошей.

До інсталяції приходять люди, приносять дитячі іграшки.

Акцію організували Молодіжна рада Дніпра та департамент молодіжної політики міськради.

Буданов про атаку на аеродром у Пскові: БПЛА були запущені з території Росії

Керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що безпілотники, які атакували авіабазу в російському Пскові, були запущені з території Росії. Про це він заявив в коментарі The War Zone.

«Ми працюємо з території Росії», – сказав Буданов, але не уточнюючи, чи атака була здійснена співробітниками ГУР, чи російськими партизанами.

Він також відмовився повідомити, які саме безпілотники були використані та скільки.

Раніше очільник ГУР МО Кирило Буданов те саме сказав в інтерв'ю Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода) щодо ураження російських літаків Ту-22 на аеродромах «Сольци» і «Шайковка». За словами Буданова, цим займалися люди з території РФ, з якими українська розвідка мала комунікацію. Російські літаки уразили їх невеликими дронами, квадрокоптерами.

За даними ГУР, внаслідок атаки по авіабазі в російському Пскові було уражено чотири російські військово-транспортні борти ІЛ-76 – два були знищені і два отримали серйозні пошкодження. Повідомляється, що цілеспрямовано були атаковані паливні баки та важлива частина лонжерону крила, які розміщені у верхній частині ІЛ-76.

В українській розвідці наголошують, що Росія використовувала літаки для перевезення військових вантажів та особового складу повітряно-десантних військ.

Читайте також: Російська ППО проґавила велику кількість БПЛА, бо зосередилась на захисті неба над Москвою – ISW

У ніч на 30 серпня авіабаза у Пскові зазнала ударів БПЛА. В результаті атаки на Псков було пошкоджено кілька російських військово-транспортних літаків.

У ніч на 1 вересня губернатор Псковської області РФ Михайло Ведерніков повідомив про знищення «одиничного неопізнаного об’єкта» в районі псковського аеродрому. Російські Telegram-канали написали про нову атаку дронів і можливу роботу ППО.

Напередодні влада України заявила про успішне застосування ЗСУ далекобійної зброї, яка уразила ціль на відстані 700 км (від України до Пскова якраз приблизно така ж відстань – ред.).

1 вересня ПЦУ та УГКЦ офіційно переходять на новий церковний календар: що це означає для вірян

1 вересня, дві провідні церкви України – ПЦУ та УГКЦ – офіційно переходять на новий церковний календар. Що це означає для вірян? І як буде відбуватися перехід? Та чи можна відзначати свята «по-старому»?

  • Зсуваються в часі деякі релігійні свята. Відтепер ПЦУ та УГКЦ святкуватимуть Різдво не 7 січня, як раніше, а 25 грудня. Свято Покрови тепер буде не 14-го, а 1 жовтня. Тобто пересуваються на 13 днів раніше нерухомі дати свят.
  • Великдень, який є рухомим святом, і надалі його дата буде визначатися за старими правилами.
  • Перенесення святкування Різдва раніше затвердив своїм указом і президент України Володимир Зеленський.
  • Більшість православних церков використовують новоюліанський календар, який зараз збігається з григоріанським.
  • Парафіянам, які будуть ще не готові перейти на новоюліанський календар, дали дворічний перехідний період.
  • Митрополит Київський та всієї України Епіфаній, оголошуючи рішення Помісного собору ПЦУ, назвав перехід на новий календар історичною подією:

    «Ми рухалися впродовж останніх 5 років. Мене запитували постійно: коли все ж таки вже церква дозріє і прийме таке відповідальне рішення? Я постійно говорив про те, що коли ми відчуємо, що наші вірні, український народ, готовий до цього. Зараз ми побачили, відчули і зрозуміли, що всі готові до зміни календаря. Тому було ухвалене справді таке історичне рішення щодо цього питання»

    – Про те, як відтепер в Україні відзначатимуть церковні свята, і як до цього можуть поставитися віряни Радіо Свобода поговорило (із 51-ї хвилини ефіру) в програмі Свобода Live із митрополитом Переяславським та Вишневським ПЦУ Олександром (Драбинко).

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG