Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Російські хакери намагаються зламати планшети бійців ЗСУ – CNN

Пов’язані з військовою сферою російські хакери атакують мобільні пристрої українських військових, щоб отримати секретну інформацію про бойові дії, передає CNN з посиланням на попередження від США та інших західних союзників Києва.

Повідомлення від розвідувального альянсу «П’яти очей» (США, Австралії, Канади, Нової Зелендії та Великобританії) підтверджує звіт Служби безпеки України про спроби хакерів РФ проникнути до планшетів Android. Бійці ЗСУ використовують їх для планування та виконання бойових завдань, зазначає CNN.

За даними СБУ, шкідливий код було розроблено для крадіжки даних, що відправляються з мобільних пристроїв військовослужбовців через супутникову систему Starlink. Супутники Starlink відіграють важливу роль у забезпеченні зв’язку на полі бою в Україні.

СБУ раніше повідомила, що змогла заблокувати кілька спроб злому, вказуючи однак, що противнику вдалося «захопити планшети на полі бою» та встановити на них шкідливе програмне забезпечення.

Сполучені Штати та їхні союзники покладають відповідальність за кібератаки на хакерський підрозділ російської військової розвідки, відомий як Sandworm. Імовірно, саме він причетний, серед іншого, до кібератак, які у 2015 та 2016 роках призводили до відключення електроенергії на українській території. У CNN надіслали запит до посольства Росії у Вашингтоні щодо коментарів.

У Києві поліція отримала повідомлення про замінування усіх шкіл – КМВА

У Києві поліція отримала повідомлення про замінування усіх середніх шкіл, повідомляє у телеграмі Київська міська військова адміністрація.

«Столична поліція отримала інформацію щодо замінування усіх середніх шкіл розташованих у м. Києві. Працівники поліції відпрацьовують власними силами, підрозділи ДСНС будуть залучатися у разі необхідності», – йдеться у повідомленні.

Щодо евакуації дітей та вчителів з приміщень, рішення буде ухвалюватися додатково адміністрацією навчальних закладів та поліцією, додають у КМВА.

Правоохоронці наразі ситуацію не коментують.

1 вересня розпочався новий навчальний 2023/2024 рік в Україні. За даними Міносвіти, форми навчання в закладах освіти визначають обласні воєнні адміністрації на місцях з урахуванням безпекової ситуації. Форми навчання допускаються різні: дистанційна, змішана та очна.

На Кіпрі за запитом США заарештували росіянина, якого звинувачують у постачанні до РФ мікроелектроніки

На Кіпрі за запитом США заарештували 33-річного Артура Петрова, який має громадянство Росії та Німеччини. Про це 31 серпня повідомило Міністерство юстиції США.

Петрова в Сполучених Штатах звинувачують у постачанні до Росії в порушення санкційного режиму виробленої в США мікроелектроніки, яка застосовується при виробництві ракет, безпілотників, систем радіоелектронної боротьби і засобів зв’язку. У повідомленні наголошується, що вони можуть використовуватися Росією у війні проти України.

У повідомленні Мін’юсту зазначається, що Петрова було заарештовано 26 серпня.

США пред’явили росіянину кілька звинувачень, зокрема у порушенні експортних обмежень, контрабанді, відмиванні грошей. Як стверджується, Петров, який жив у Росії та на Кіпрі, з лютого 2022 року, коли було введено санкції у зв’язку з широкомасштабним російським вторгненням в Україну, до серпня 2023-го закупив у американських компаній великий обсяг електроніки для російського ТОВ «Електроком ВПК», яке, як зазначено на сайті компанії, постачає продукцію оборонно-промисловим підприємствам.

При цьому Петров і два його спільники – також росіяни, імена яких не названі – використовували підставні юрособи, зареєстровані в третіх країнах. Загалом у американських дистриб’юторів було закуплено товар на суму понад 225 тисяч доларів.

«Ті, хто обходить наші обмеження експортного контролю, щоб підтримати жорстоку військову машину Путіна, будуть притягнуті до відповідальності», – наголосив помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод, який займається питаннями експортного контролю.

Сполучені Штати домагатимуться екстрадиції Петрова, щоб він постав перед судом до США. Там йому загрожують тривалі строки ув’язнення.

Посольство Росії на Кіпрі заявило, що «перевіряє інформацію» про арешт росіянина.

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну США та інші західні країни запровадили низку санкцій проти Росії. Проте, попри обмеження, Москві вдається отримувати іноземні компоненти для виробництва зброї.

Як йшлося в липневому звіті міжнародної робочої групи з питань санкцій проти РФ (група Єрмака-Макфола), російський оборонний комплекс використовує понад 450 різних типів закордонних компонентів у 27 різних системах обладнання.

Росія вивезла системи ППО з Курильських островів – ЗМІ

Росія вивезла з Курильських островів призначені для протиповітряної оборони зенітно-ракетні комплекси С-300. Як передає японська газета Mainichi Shimbun, це випливає з проаналізованих супутникових знімків островів Ітуруп і Кунашир від Maxar Technologies.

Викладач Токійського університету Ю Коідзумі проаналізував супутникові знімки і каже, що ще торік ракетні комплекси С-300 були розміщені біля затоки Касатка на Ітурупі та поблизу Південно-Курильська на Кунаширі. На фото, зроблених до вересня минулого року, видно транспортно-пускові установки з ракетами, радарами та іншим обладнанням. Тепер, як стверджує Ю Коідзумі, їх там немає.

Ракетні комплекси могли перекинути до кордонів з Україною для використання у війні, припускає Коідзумі. Крім того, за його словами, на фронт в Україну російська влада могла відправити відремонтовані старі танки та гаубиці з військової бази на півдні Сахаліну.

Влада РФ майже щодня повідомляє про атаки безпілотників на російські міста, звинувачуючи в цьому українську сторону, яка це, у свою чергу, не коментує.

У Білорусі стартували військові навчання. У ЗСУ кажуть – загрози створення наступального угруповання немає

У Білорусі розпочалися військові навчання, українські військові посилили пильність на всіх бойових позиціях біля кордону, повідомив командувач Об’єднаних сил ЗС України Сергій Наєв.

«Ми очікуємо збільшення чисельності до бригади в цілому. Цієї кількості недостатньо для створення якогось наземного наступального угруповання. Але ми завжди реагуємо на будь-які зміни», – сказав він у відео, яке оприлюднено на його сторінці в фейсбуці.

За його словами, «будь-які дії з боку ворога, зокрема проведення навчань, – це певний аспект підвищення небезпеки».

«Командувачам, командирам поставлено чіткі завдання щодо підсилення оборони державного кордону України та підсилення пильності на всіх бойових позиціях. Ми свідомі того, що від ворога можна очікувати будь-чого. Але він має розуміти, що ми завжди готові до відповідного реагування», – додав Наєв.

У Білорусі сьогодні стартували навчання «Бойове братерство – 2023». Вони триватимуть до 6 вересня на території трьох областей – Мінської, Брестської (межує з Україною) та Гродненської – до 6 вересня. Очікується участь понад 2500 військових та понад 500 одиниць озброєння, військової та спеціальної техніки.

Читайте також: Лукашенко погрожує українцям, що Росія «перемеле» військових і техніку ЗСУ

У лютому 2022 року керівництво Білорусі підтримало агресію Росії проти України та дозволило використовувати військову інфраструктуру й повітряний простір для вторгнення російської армії та обстрілів мирних міст в Україні, жертвами яких стали тисячі цивільних жителів.

На Вінниччині через нічну ракетну атаку РФ – 3 потерпілих. У прифронтових регіонах є жертви за минулу добу

У Вінницькій ОВА уточнили, що через нічну ракетну атаку по регіону з боку військ РФ є троє потерпілих.

Раніше сьогодні повідомлялося, що через влучання постраждало одне з приватних підприємств на Вінниччині. Пошкоджено майно і приватні авто.

Крім того, влада низки прифронтових регіонів повідомила про жертв і постраждалих за минулу добу в результаті російських обстрілів.

Так, на Харківщині двоє людей поранені (61-річний та 49-річний чоловіки). У Запорізькій області з травмами – троє людей, одна людина загинула і ще одна поранена на Херсонщині, один загиблий і один поранений є на Донеччині.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

«Готував замах на командування ЗСУ на Запоріжжі». СБУ заявила про затримання агента-снайпера ФСБ

Служба безпеки України заявила про затримання агента-снайпера ФСБ, який готував замах на командування ЗСУ на Запоріжжі.

Як повідомляє пресслужба відомства, загалом СБУ затримала чотирьох учасників агентурної мережі ФСБ, яка на 9 травня цього року готувала замах на командування Сил оборони у Запорізькій області.

«Наразі українська спецслужба розшукала четвертого учасника агентурної мережі ФСБ із позивним «Фантом». Після серії затримань його поплічників він «заліг на дно» і у такий спосіб намагався уникнути покарання», – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, фігурантом виявився житель обласного центру, колишній військовий, який володів навичками стрільби зі снайперської гвинтівки безшумної стрільби «Вінторєз» – цю зброю виробляють у РФ і використовують насамперед російські підрозділи спецназу.

У СБУ зазначають, що саме з такої гвинтівки «Фантом» мав здійснити замах на командування бойових підрозділів ЗСУ, які воюють на передовій південного фронту.

«Після нейтралізації інших учасників агентурної групи на «Фантома» згодом знову вийшов представник фсб. Він поставив нове завдання своєму агенту – скоригувати ворожий удар по фронтових позиціях ЗСУ із застосуванням російських вогнеметних систем «Солнцепек». Для збору розвідданих про місця базування українських захисників фігурант намагався «втемну» використовувати своїх знайомих з фронтових районів області», – повідомляє українська спецслужба.

У результаті багатоетапної спецоперації співробітники Служби безпеки затримали російського агента. Під час обшуків за його місцем проживання співробітники СБУ вилучили понад пів тисячі набоїв різного калібру, у тому числі патрони 308 win для стрільби із снайперської гвинтівки.

На підставі зібраних доказів фігуранту планується повідомити про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.

Росія активно захищає Керченський міст не лише з логістичних міркувань, а як символ окупації – британська розвідка

Міністерство оборони Британії у черговому огляді аналізує знімки у мережі із затопленими кораблями і боновими загородженнями від морських дронів у районі Керченського мосту.

«Керченська протока є вузьким місцем для військового матеріально-технічного забезпечення армії РФ на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей. Росія значною мірою залежить від Кримського мосту та поромів для перетину проток. Росія використовує низку засобів пасивного захисту, таких як генератори диму та підводні бар’єри, поряд із заходами активного захисту, такими як системи протиповітряної оборони, щоб підвищити витривалість водних переходів і мінімізувати шкоду від майбутніх атак. Важливість мосту як для логістики, так і для символіки російської окупації вимагає вжиття таких масштабних заходів захисту», – пише відомство з посиланням на дані розвідки.

Британська сторона нагадує, що для захисту Керченського мосту РФ вже вдавалася до контрзаходів – у вересні 2022 року Військово-Морські сили Росії протягом кількох днів випробували радіолокаційні приманки на баржах, а у травні 20223 – димогенератори.

30 серпня у розпорядженні Радіо Свобода опинилися супутникові знімки сервісу Planet.com, на яких видно, що на південь від Керченського (Кримського) мосту встановили баржі: вони не «затоплені», а, швидше за все, закріплені якорями на одному місці. Ці баржі, ймовірно, вважаються основою для загородження проти українських морських дронів.

Раніше в українській розвідці заявили, що росіяни затоплюють пороми, щоб захистити Керченський міст. У ГУР стверджують, що армія РФ планує затопити щонайменше шість плавзасобів для створення захисної смуги перед мостом. Між затопленими поромами російські військові збираються встановити бонові загородження.

Українські війська продовжують просуватися на Запорізькому напрямку та в районі Бахмута – ISW

В американському Інституті вивчення війни (ISW) звертають увагу на подальше просування Збройних сил України в західній частині Запорізькій області та в районі Бахмута.

ISW вказує на повідомлення української сторони, що 31 серпня ЗСУ в цьому районі просунулися уперед. Водночас, як кажуть аналітики, російська сторона визнає продовження українського наступу вздовж адміністративного кордону між Донецькою та Запорізькою областями, але переконує, що ЗСУ не просунулися.

В Інституті вивчення війни з посиланням на військових блогерів РФ повідомляють, що нинішній склад оборонних структур ЗС РФ на фронті «не дозволяє російським силам проводити контратаки на флангах українського просування так швидко, як вони могли б».

«31 серпня російські війська здійснили обмежені безуспішні контратаки на заході Запорізької області. У Генштабі України повідомили, що російські війська вели безуспішні наступальні дії поблизу Вербового», – йдеться в повідомленні.

Українські війська 31 серпня провели наступальні операції поблизу Бахмута і, як повідомляється, просунулися, звертає також увагу ISW. Російська сторона, кажуть аналітики, скаржилася на атаки ЗСУ поблизу Кліщіївки.

Генштаб ЗСУ останніми днями повідомляє про успіхи сил оборони України на південному фронті, зокрема про наступ на Запорізькому напрямку, де українські військові «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

ГУР показало український БПЛА біля мису Тарханкут в Криму (відео)

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило відео, на якому, за даними відомства, зображено український БПЛА, який летить біля мису Тарханкут в окупованому Криму.

Як повідомляє пресслужба ГУР, на відео український БПЛА переслідують одразу два бойових гелікоптера та один літак, але, попри безперервний вогонь, безпілотник вийшов неушкодженим з «поля бою» та успішно повернувся на базу.

У розвідці зазначають, що українські дрони дедалі частіше виходять неушкодженими не тільки після зустрічі з російською ППО, але й при прямому зіткненні з авіацією РФ.

1 вересня в укриттях. І українські ракети дальністю 700 км: куди можуть дістати і що це дасть Україні

1 вересня російські сили планують провокаційні обстріли навчальних закладів на тимчасово окупованих територіях. Про це у телеграм каналі заявив журналіст та полковник Збройних Сил України Анатолій Штефан. Про безпекову ситуацію там поговоримо сьогодні в ефірі, а також дізнаємось, які головні наративи російської пропаганди окупаційні влади насаджуватимуть українським школярам.
До школи попри широкомасштабну війну. Українські школярі та студенти відзначають сьогодні День знань. Перед стартом навчань влада на місцях мала підготувати укриття у навчальних закладах на випадки повітряних тривог.
Чи вдалося це і яка ситуація з святковими лінійками у школах сьогодні - розпитаємо кореспондентів Радіо Свобода з різних міст.

Про це і не тільки дивіться у програмі Cвобода.Ранок:

Уночі знищили одну крилату ракету РФ, інша влучила у підприємство на Вінниччині – Повітряні сили

Командування Повітряних сил повідомило, що вночі 1 вересня армія РФ завдала удару крилатими ракетами «Калібр» по Україні.

«Зафіксовано пуски двох ракет з акваторії Чорного моря (район Феодосія). Одну ракету вдалось знищити, інша – влучила в одне з приватних підприємств на Вінниччині. Пошкоджено майно, приватні авто, потерпілим надається допомога», – повідомили у Повітряних силах.

Цієї ночі у Києві і низці областей оголошувалась повітряна тривога через ракетну загрозу.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Знання і культура – стовпи, на яких тримається фронт – Залужний з нагоди 1 вересня

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний 1 вересня звернув увагу на основи, які закладає школа для майбутнього.

«Початок ще одного навчального року в умовах повномасштабного російського вторгнення. Школярі та вчителі змушені підлаштовуватися до цих реалій. Але головне, що наші діти будуть навчатися. А наші вихователі, вчителі та викладачі – будуть навчати. Бо знання та культура – це те, що відрізняє нас від ворога. Це ті стовпи, на яких тримається сьогоднішній фронт і будуватиметься майбутнє нашої країни», – написав Залужний у фейсбуці.

1 вересня розпочався новий навчальний 2023/2024 рік в Україні. За даними Міноствіти, форми навчання в закладах освіти визначають обласні воєнні адміністрації на місцях з урахуванням безпекової ситуації. Форми навчання допускаються різні: дистанційна, змішана та очна.

Український прапор на лівому березі Дніпра: як ЗСУ просуваються на Херсонщині

Наскільки активними є бойові дії на окупованій частині Херсонщини, чи схожа там ситуація з pапорізьким напрямком? Чи багато залишилося місцевих жителів, і в яких умовах вони живуть? Що потрібно для звільнення лівобережної Херсонщини, і про що свідчить нещодавнє встановлення там українського прапора, зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Українські військові 29 серпня оприлюднили відео, на якому вони стверджують, що перебувають на лівобережній Херсонщині неподалік від Антонівського мосту і підіймають на флагштоці український прапор. Цього ж дня в ефірі телемарафону відео прокоментувала речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк. Вона зазначила, що прапор встановили для того, щоб місцеві жителі, які вже довго перебувають в окупації, «отримали знак підтримки» та знали, що «лівий берег – це Україна».
  • В американському Інституті вивчення війни у звіті за 25 серпня повідомили, що деякі підрозділи російської армії зазнали значних втрат через недостатньої підтримку на островах у дельті Дніпра у Херсонській області. Аналітики зазначили, що великі втрати особового складу викликали обурення діями військового командування у російському інформаційному просторі. За даними Інституту вивчення війни, так звані «військкор» критикують вище військове командування російської армії за неспроможність розв'язати нагальні проблеми військ. Раніше вони критикували військове командування за аналогічні невдачі в боях біля Антонівського мосту, зазначають аналітики.
  • Заступниця міністра оборони Ганна Маляр 12 серпня, коментуючи перебіг бойових дій на лівобережній Херсонщині, зазначила, що «приводів для ажіотажу поки немає». «Для того, щоб там висадитися, не бути знищеним та ще й закріпитися, потрібно зачистити територію і відкинути російську армію. Командування ЗСУ береже людей, тому українські військові працюють контрбатарейно», – заявила Маляр.

«Новини Приазовʼя» вирішили дізнатися, що зараз відбувається на лівобережній частині Херсонщині? Журналіст Центру журналістських розслідувань з Каховки Олег Батурін розповів, що Нова Каховка зараз перебуває під постійними обстрілами, місцевих жителів там залишилося небагато.

У ЗСУ кажуть, що втрати РФ на війні в Україні за добу – близько 470 осіб

Російська армія втратила близько 470 військових за попередню добу, заявляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 1 вересня.

Українське командування оцінює загальні втрати Росії за час повномасштабного вторгнення у 263 490 осіб.

Крім того, штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • 4 459 танків (+23)
  • 8 613 бойових броньованих машин (+9)
  • 5 530 артилерійських систем (+23)
  • 735 реактивних систем залпового вогню (+1)
  • 500 засобів протиповітряної оборони
  • 315 літаків
  • 316 гелікоптерів
  • 4 421 безпілотників оперативно-тактичного рівня (+4)
  • 1 445 крилатих ракет
  • 18 кораблів і катерів
  • 8 009 автомобілі та автоцистерн (+33)
  • 831 одиниця спеціальної техніки (+1)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Минулого тижня газета The New York Times із посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Російська ППО збила безпілотник під Москвою – Собянін

Російська ППО збила безпілотник, який наближався до Москви у п’ятницю вранці, написав мер російської столиці Сергій Собянін у Telegram.

За його словами, дрон був збитий поблизу Люберців, на південний схід від Москви.

Російські ЗМІ повідомляють, що аеропорти «Внуково» і «Домодєдово» тимчасово тимчасово призупинили прийом і виліт літаків, затримались десятки рейсів.

Крім того, губернатор Курської області РФ Роман Старовойт заявив, що зранку населений пункт Курчатов атакували два буцімто українські безпілотники.

«У нас недостатньо російських військових для обміну»: омбудсмен про проблеми звільнення полонених

Про повернення цивільних заручників і обмін військовополоненими. Про комунікацію із Міжнародним Червоним Хрестом і ООН. Про співпрацю із головою ОП Андрієм Єрмаком. Про роботу ВЛК, а також законопроєкт про цивільні партнерства. І про те, чому перемога України буде у 2024 році. Про це та інше у розмові із Уповноваженим з прав людини Верховної Ради Дмитром Лубінцем.

Генштаб повідомив про понад 25 бойових зіткнень на фронті за добу

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив оперативну ситуацію на фронті станом на ранок 1 вересня. Згідно з повідомленням, протягом минулої доби відбулось понад 25 бойових зіткнень.

«Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

За даними штабу, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Розпочалася п’ятсот п’ятдесят п’ята доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

Влада РФ вночі заявила про «нейтралізацію» об’єкта над аеродромом у Пскові

У ніч на п’ятницю губернатор Псковської області РФ Михайло Ведерніков повідомив про знищення «одиничного неопізнаного об’єкта» в районі псковського аеродрому.

Губернатор заявив про «нейтралізацію» об’єкта. Російські Telegram-канали написали про нову атаку дронів і можливу роботу ППО.

У ніч на 30 серпня авіабаза у Пскові зазнала ударів БПЛА. В результаті атаки на Псков було пошкоджено кілька російських військово-транспортних літаків. Повідомлялося про знищення щонайменше чотирьох російських літаків Іл-76. Звідки безпілотники прилетіли на псковський аеродром, залишається незрозумілим.

Боррель: Україна і Західні Балкани мають увійти до ЄС – «швидко»

Голова зовнішньополітичної служби Європейського союзу Жозеп Боррель проведе 14 вересня зустріч на високому рівні між Косовом і Сербією в рамках – про це він заявив у зверненні на неформальній зустрічі міністрів закордонних справ у Толедо 31 серпня.

У цьому контексті Боррель згадав про важливість євроінтеграції України.

«Питання розширення постійно виникало в наших дискусіях. Україна має стати членом Європейського Союзу. Західні Балкани також. Швидко», – заявив голова дипломатії ЄС.

Читайте також: ЄС має намір щороку виділяти Україні по 5 мільярдів євро на озброєння та навчання

Боррель висловив думку, що «побічним наслідком» війни в Україні стало те, що Євросоюз прискорив своє розширення. Водночас цей процес все ще «базується на заслугах».

«Держава стає членом (ЄС – ред.), коли виконає всі умови. Але в той же час я вважаю, що добре мати політичну ціль – горизонт – щоб дати політичний поштовх процесу. Також і для нас – тому що так, ми теж повинні бути готові до розширення, яке може додати до Європейського Союзу ще 10 членів», – сказав він.

На думку Борреля, встановлення такого горизонту дозволить «мобілізувати» як сам блок, так і країни, які хочуть до нього вступити.

Читайте також: Брюссельський блог: Афінський саміт «Україна-Балкани» – нова математика розширення ЄС

У червні 2023 року Європейська рада ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського союзу. Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови.

22 червня цього року Єврокомісія дала проміжну усну оцінку тому, як Україна втілює критерії для початку переговорів про вступ до ЄС: два з семи критеріїв виконані повністю, решта мають прогрес.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG