Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський напередодні 1 вересня: уряд готу

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо 1 вересня, коли починається навчальний рік – про це він повідомив у вечірньому зверненні в четвер.

«Вже буде 1 вересня, початок нового навчального року. Віце-прем’єр-міністр Федоров і міністр Лісовий разом зі своїми командами готують дуже позитивну новацію для наших школярів, для батьків, для вчителів. Те, що справді допомагатиме. Завтра представимо перші деталі», – заявив президент.

Читайте також: Міносвіти запропонувало вчителям тему першого уроку 1 вересня – про ментальне здоров’я

Крім того, Зеленський привітав зі 125-ю річницею заснування Київський політехнічний інститут імені Сікорського, яку відзначають 31 серпня.

«Хоч би що відбувалося, освіта завжди буде залишатися тим елементом, який дає силу людям і державі, який дає змогу розвиватися й ставати міцнішими попри все», – додав він.

За даними Міністерства освіти, до перших класів українських шкіл у 2023/2024 навчальному році підуть 340 тисяч дітей.

є «дуже позитивну новацію» для школярів

Генсек ООН каже, що відправив Лаврову «конкретні пропозиції» для поновлення «зернової угоди»

Генеральний секретар ООН Антоніу Ґутерріш каже, що направив голові МЗС РФ Сергію Лаврову «низку конкретних пропозицій», спрямованих на відновлення «зернової угоди».

Як пише видання Reuters, лист Ґутерріша надійшов напередодні зустрічі російського диктатора Володимира Путіна з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

«Я вважаю, що ми представили пропозицію, яка може стати основою для відновлення, але відновлення, яке має бути стабільним. Ми не можемо мати чорноморську ініціативу, яка переходить від кризи до кризи, від призупинення до призупинення. Ми повинні мати щось, що працює і працює на благо всіх», – заявив Ґутерріш.

Шмигаль обговорив експорт аграрної продукції з України із заступником голови Єврокомісії

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів розмову з віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом – про це обидва політики повідомили 31 серпня.

За словами голови українського уряду, розмова, поміж іншого, стосувалася експорту української сільськогосподарської продукції.

«Позиція України – односторонні обмеження з боку країн ЄС неприйнятні в умовах повномасштабної війни та спроб Росії заблокувати чорноморський зерновий коридор», – заявив він.

Читайте також: У Єврокомісії назвали вартість проїзду українського зерна до портів ЄС

Шмигаль додав, що триває робота над рішеннями щодо розвитку альтернативних логістичних шляхів.

Також прем’єр подякував Євросоюзу за макрофінансову підтримку та ініціативу ЄС Ukraine Facility, яка передбачає надання 50 мільярдів євро протягом чотирьох років.

Зі свого боку, Домбровскіс повідомив про «хорошу» розмову зі Шмигалем щодо останніх економічних подій в контексті інтеграції України в єдиний ринок ЄС.

«Ми обговорили транспортування українських сільськогосподарських товарів до країн, які їх потребують, зокрема процес покращення Шляхів солідарності Євросоюзу», – додав він.

Читайте також: Влада Угорщини планує продовжити заборону на ввезення українського зерна

Із 2 травня діє заборона від Єврокомісії на постачання чотирьох видів агропродукції: пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику – з України до п’яти країн – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Обмежувальні заходи мали тривати до 5 червня. Згодом їх продовжили до 15 вересня.

Міністерство закордонних справ 26 серпня розкритикувало заяву міністра сільського господарства Польщі про наміри цієї та ще кількох країн продовжити заборону на імпорт зерна з України до кінця 2023 року.

Залужний обговорив постачання боєприпасів і посилення ППО з Міллі

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Об’єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Про це він повідомив 31 серпня.

За словами Залужного, розмова стосувалася оперативної обстановки на фронті та перебігу наступальної операції ЗСУ.

«Окремо зупинилися на постачанні озброєння та боєприпасів. Посилення нашої протиповітряної оборони – ще одне важливе питання, яке також змістовно обговорили», – додав головнокомандувач.

Читайте також: Зеленський: Україні потрібно близько 160 винищувачів F-16

Також Залужний подякував Міллі за черговий пакет допомоги, анонсований США, а також за роботу з надання Україні винищувачів F-16.

У липні голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі заявляв, що контрнаступ Збройних сил України «просувається неухильно», але буде тривалим і «дуже кривавим».

Білорусь отримала ядерні боєголовки від РФ, але використати їх не вийде – Буданов

Днями Росія доправила до Білорусі перші ядерні боєголовки, але використати їх не вийде, розповів керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук.

«Це засіб ядерного стримування і засіб підвищення ставок. До речі, щодо ядерної зброї Білорусі, буквально кілька днів тому перші боєголовки були доставлені. До того проводились масштабні тренування з ядерними імітаторами», – зазначив керівник розвідки.

Буданов також повідомив, що вже ознайомився з «досить неприємними для Білорусі документами», а саме з оригіналами документів про результати тренувань.

Штупун: російські атаки біля Старомайорського можуть бути спробою «відволікти» ЗСУ

Речник об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун прокоментував спроби російських військ контратакувати біля нещодавно звільненого Старомайорського на Бердянському напрямку.

За його словами в ефірі проєкту Радіо Свобода Донбас.Реалії, це може бути спробою відтягнути підрозділи ЗСУ або ж відвоювати позиції, про втрату яких ще не доповіли російському командуванню.

«Метою може бути відволікти певні наші сили. Як варіант – російські командири не доповідали нагору, що вони втратили якісь позиції, і зараз намагаються відновити втрачене положення», – сказав Штупун.

Читайте також: Ситуація в Роботиному: в ЗСУ розповіли про «подвійні секрети» мін армії РФ

Він також пояснив відсутність повідомлень про успіхи українських сил на Бердянському напрямку:

«Те, що ми не чуємо і не говоримо, не означає, що успіхів немає. Триває бойова робота, планова. І я думаю, скоро успіхи якісь будуть озвучені».

Напередодні Генеральний штаб повідомив, що Сили оборони відбили атаки російських військ в районі Старомайорського на Донеччині.

Ввечері 27 липня резидент України Володимир Зеленський у Telegram опублікував відео з військовими, які повідомили про звільнення села Старомайорське на Донеччині.

Зведення Генштабу ЗСУ: за добу відбулось 25 бойових зіткнень

Українські військові продовжують вести наступ у Запорізькій області, а також відбили атаку армії РФ в районі Мар’їнки, йдеться в вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

«Протягом доби ворог завдав 1 ракетний та 31 авіаційних ударів, здійснив 52 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – кажуть в ЗСУ.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

«Авіація сил оборони протягом доби завдала 12 ударів по районах зосередження особового складу та чотири – по зенітно-ракетним комплексам противника. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 артилерійський засіб на вогневій позиції та дві радіолокаційні станції противника», – підсумували в Генштабі.

Ситуація в Роботиному: в ЗСУ розповіли про «подвійні секрети» мін армії РФ

У Роботиному українські військові «продовжують закріплюватися» та готуються до подальших наступальних дій, зазначив речник Олександр Штупун в коментарі Радіо Свобода (проєкт «Донбас Реалії»).

«Є невеликі успіхи, іде трохи помалу, тому що ворог досить потужно закопався, замінував місцевість. Тому щоб не втрачати особовий склад, ми спочатку порушуємо логістику ворога. І стараємось діяти дуже обережно, тому що життя наших воїнів для нашого командування – найважливіше», – зазначив речник.

За його словами, проблема демінування, «одна з найбільших, вона значна».

У полі на Херсонщині підірвався тракторист – влада

У полі на Херсонщині тракторист підірвався на міні, залишеній російськими військовими, повідомила обласна військова адміністрація.

«У полі, що поблизу Нової Кам’янки, на російській вибухівці підірвався тракторист. Через детонацію міни 62-річний чоловік дістав поранення обличчя, тулуба та рук», – кажуть в ОВА.

Зазначається, що постраждалого госпіталізували до травматологічного відділення однієї з лікарень. Медики надають йому необхідну допомогу.

В ОВА зауважили, що близько 87% полів Херсонщини досі всіяні російською вибухівкою.

Можлива відставка Резнікова: чи прийме її Зеленський, і хто тоді очолить міноборони

Компенсації від окупантів: як Росія будує «потьомкінські дєрєвні» на Донбасі

Соледар, Щастя, Попасна практично припинили існувати; багато ж інших зазнали настільки сильних руйнувань, що й досі люди там живуть частково без комунікацій, а на вулицях чорніють випалені під'їзди. На початку серпня окупаційна влада Донецької області оголосила про збільшення виплат за зруйноване та пошкоджене внаслідок бойових дій житло і майно. Двома місяцями раніше подібне рішення ухвалила й «адміністрація» окупованої Луганщини. Гроші на це виділяють з федерального бюджету Росії.

Скільки й кому обіцяють, та чи збирається агресор в реальності платити ці гроші – з’ясовували Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Про відшкодування за втрачені квартири і майно окупанти оголосили ще торік. Але подавати заяви могли лише ті, чия власність постраждала з лютого 2022-го. До того ж, були обмеження на кількість квадратних метрів, які підлягали компенсації, та на суми виплат. Тепер обмеження на метраж зняли і дозволили претендувати на виплати тим, чиє житло і пожитки були пошкоджені або знищені, починаючи з квітня 2014-го.

Майже 180 тисяч людей отримують допомогу ВПО помилково – Верещук

Станом на сьогодні 2,6 млн людей отримують допомогу для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), при цьому майже 180 тисячам з них вона виплачується помилково, розповіла віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі телемарафону.

«На сьогодні 2 млн 600 тис. людей щомісяця отримують допомогу. Минулого року це було 53 млрд грн, цього року, видатки становитимуть 72 млрд грн», – сказала Верещук.

Вона наголосила на необхідності «навести лад й усправедливити» такі виплати. Адже за результатами верифікації, майже 180 тис. громадян помилково отримують виплати як внутрішньо переміщені особи.

У Києві на укриття додатково виділили майже 133 млн грн

У Києві на проєктування будівництва та капітальні ремонти укриттів додатково спрямують майже 133 мільйони гривень, відповідні зміни до Програми економічного і соціального розвитку міста Києва на 2021-2023 роки на поточний рік ухвалили депутати Київської міської ради під час засідання.

Так, на проєктування будівництва споруд цивільного захисту населення в десяти районах міста спрямують 91 мільйон гривень. Зокрема, на капітальні ремонти існуючих укриттів, що розташовані у школах, дитячих садках, гуртожитках та закладах професійно-технічної освіти, буде виділено 41,6 мільйона гривень.

Вдала операція, знищення Ту-22 і втрата агентів ГУР. Друга частина великого інтерв’ю із Будановим

Керівник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Кирило Буданов в інтерв’ю Радіо Свобода розповів деталі спецоперації з гелікоптером Мі-8. Українські медіа 23 серпня повідомили, що ГУР заманило в Україну пілота гелікоптера. За їхніми даними, пілот із Росії приземлився у Харківській області. Ця спецоперація тривала понад 6 місяців.

Також Кирило Буданов поділився інформацією про ураження і знищення бомбардувальників Ту-22. А ще – якими є особливості роботи ГУР під час повномасштабної війни.

Росія обмежує продовольче забезпечення своїх солдатів – Маляр

Росія має проблему логістики та запровадила обмеження на постачання продовольчих товарів військовим на окупованих територіях України, зазначала заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її даними, російські військові, які перебувають на Сватівському напрямку, отримали розпорядження у якому вказано, що «з вересня 2023 року буде припинено продовольче забезпечення особового складу підрозділів, дислокованих на території цього району».

«Показово, що застосування обмежень у продовольчому забезпеченні для покарання особового складу стало однією з характерних особливостей проведення так званої спеціальної військової операції ЗС РФ в Україні», – написала Маляр.

Вербове та Новопрокопівка: що дасть ЗСУ прорив першого рубежу оборони Росії

Україна розвиває успіх на Мелітопольському напрямку: в останній день літа Генштаб повідомив про поступ у напрямку Новоданилівка-Новопрокопівка на південь від Роботиного. За день до цього – про успіхи ЗСУ на південний схід від нього, у напрямку Мала Токмачка-Вербове.

Данілов показав «ефективне застосування» українських ракет (відео)

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов показав «ефективне застосування» ракет українського виробництва.

«Ракетна програма президента України в дії. Випробування успішні, застосування ефективне. «Ждёт Севастополь, ждёт Камчатка, ждёт Кронштадт…». P. S. Тиха і співоча українська ніч…», – написав він у твіттері, долучивши відео.

Яку роль Китай може відіграти щодо війни в Україні: експерти (відео)

Зеленський: Україні потрібно близько 160 винищувачів F-16

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно близько 160 винищувачів F-16, щоб не дати Росії домінувати в повітряному просторі. Про це він заявив в інтерв’ю португальському телеканалу RTP.

За його словами, Україні на додаток до вже обіцяних близько 60 винищувачів F-16, які мають бути готові до початку 2024 року, необхідно ще сто винищувачів.

«Сьогодні у нас є домовленість щодо майбутньої поставки 50-60 винищувачів...Загалом нам потрібно близько 160 винищувачів, щоб мати потужні військово-повітряні сили, які не дадуть Росії можливості домінувати в повітряному просторі», – заявив він, додавши, що ця допомога прибула «пізніше, ніж я хотів», і що російське домінування в небі є «абсолютним».

За його словами, України винищувачі потрібні для оборони та захисту мирного населення, а не для контрнаступу.

Ще, на думку Зеленського, використання F-16 здатне забезпечити, щоб «Росія не панувала незаконно в Чорному морі, блокуючи наші зернові коридори в Чорному та Азовському морях».

Раніше у Повітряних силах ЗСУ повідомляли, що Україні необхідні 128 винищувачів для того, щоб замінити старий авіаційний парк техніки.

Читайте також – Білий дім: Байден і Зеленський обговорили навчання українських пілотів на F-16 і передачу літаків Україні

Раніше Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16.

Данія та Нідерланди пообіцяли передати Україні американські винищувачі F-16. Так, Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року. Данські збройні сили мають у своєму розпорядженні 43 винищувачі F-16. Нідерланди, які мають 42 літаки F-16, ще не вирішили, скільки нададуть Україні.

Поліція відкрила справу через посягання на життя поліцейських у Дніпрі

У Дніпрі відкрили кримінальне провадження за фактом посягання на життя патрульних поліцейських, повідомила у фейсбуці поліція Дніпропетровської області.

За повідомленням, обставини вчиненого 29 серпня правопорушення щодо патрульних поліцейських будуть встановлені слідчими.

У поліції не уточнюють, але ймовірно йдеться про інцидент, який стався 29 серпня у Дніпрі.

Читайте також: Стрілянина в Дніпрі. «Схеми» отримали розширене відео з нагрудних камер поліцейських

29 серпня у Дніпрі поліцейський застрелив чоловіка, який, за даними правоохоронців, чинив опір після того, як патрульні зупинили його автомобіль, в якому за кермом була жінка, а також двоє дітей на задньому сидінні.

«Після зупинки автомобіля, чоловік поводився агресивно та мав всі ознаки алкогольного сп’яніння. Під час інциденту правоохоронець застосував табельну зброю. Від отриманих вогнепальних поранень водій авто помер», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці відкрили провадження за статтями про вбивство та перевищення службових повноважень.

Поліція також оприлюднила відео, зокрема, з вуличних камер спостереження. На відео була зафіксована поліцейська з ймовірними тілесними ушкодженнями.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG