Доступність посилання

ТОП новини
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року
Танкісти 25-ї Січеславської бригади працюють на Т - 80. Покровський напрямок, Донеччина, жотень 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Росія тримає три угруповання військ у прикордонних з Україною районах – Маляр

Росія тримає три угруповання військ у прикордонних з Україною районах, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Ворог зберігає військову присутність у прикордонних з Україною районах, утримуючи у Брянській, Курській, та Бєлгородській областях три угруповання військ прикриття державного кордону («Брянськ», «Курськ» та «Бєлгород») з метою сковування наших військ та недопущення їх перекидання у райони активних бойових дій», – написала вона у телеграмі.

Маляр додала, що РФ продовжує обстріли українських населених пунктів зі своєї території та проводить диверсійно-розвідувальну діяльність з порушенням кордону України.

Українські військові регулярно повідомляють про російській обстріли прикордоння, зокрема, Сумської, Чернігівської областей, а також про спроби перетину кордону російськими диверсійно-розвідувальними групами у цих областях.

«Завойовувати нові території»: як готуються до псевдовиборів в окупації та за що агітують

Росія готується до проведення так званих виборів на окупованих українських територіях. Вони мають відбутися з 8 до 10 вересня. Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» дізнавався, як російська окупаційна влада проводить підготовку до так званих виборів на захоплених територіях України? Як місцевих жителів змушують брати участь у цьому процесі і чим це небезпечно? Яку мету переслідує Кремль, організовуючи псевдовибори в окупації, і як може використати ці результати?

Новий міністр оборони Британії заявив про наміри продовжувати підтримку України

Новопризначений міністр оборони Великої Британії Грант Шеппс заявив про наміри продовжувати підтримку України у боротьбі проти російської агресії.

«Я з нетерпінням чекаю співпраці з відважними чоловіками і жінками наших Збройних сил, які захищають безпеку нашої країни. І продовження підтримки Великою Британією України в її боротьбі проти варварського вторгнення Путіна», – написав новий керівник Міністерства оборони Британії.

Це перший допис Шеппса після призначення на посаду міністра оборони Британії.

31 серпня Грант Шеппс був призначений міністром оборони Британії. Це сталося після того, як Бен Воллес офіційно подав заяву про відставку раніше сьогодні.

Шеппс є членом кабінету міністрів з 2019 року, останнім часом він обіймав посаду держсекретаря Департаменту енергетичної безпеки.

Його попередник – Бен Воллес – послідовно виступав на підтримку України та за надання їй військової допомоги.

У Міноборони повідомили про «певні успіхи» на Бахмутському напрямку

У Міністерстві оборони України повідомили про «певні успіхи» на Бахмутському напрямку.

«На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут. Важкі бої тривають в Кліщіївці, Курдюмівці, Андріївці. Є певні успіхи, закріплюються на досягнутих рубежах», – написала заступниця міністра оборони Ганна Маляр у телеграмі.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський також заявив про «позитивну динаміку» на Бахмутському напрямку.

«Бахмутський напрямок. Є позитивна динаміка на ділянках фронту. Артилеристи 22-ї ОМБр продовжують знищувати окупантів», – написав він у телеграмі.

Раніше у Генштабі ЗСУ повідомили, що Сили оборони України продовжують наступ на Бахмутському та Мелітопольському напрямках.

Світовий банк повідомив про виділення понад 200 млн дол Україні на екстрені ремонти пошкодженого війною житла

Світовий банк надасть Україні 232 мільйони доларів на компенсації за дрібні ремонти приватних будинків і квартир, які постраждали від російського вторгнення. За розрахунками, відповідне фінансування дасть змогу відшкодувати витрати на усунення часткових пошкоджень і ремонти 98 тисяч окремих будинків і 8 тисячам сімей у 160 багатоквартирних будинках у п’яти регіонах.

«Проєкт підтримає уряд України у створенні засад для сталого, інклюзивного та зеленого відновлення – це колосальне завдання, яке потребуватиме часу та значної міжнародної підтримки», –заявила віцепрезидент Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Антонелла Бассані.

Крім фінансування на 232 млн дол, згодом очікується додаткове видіення близько 800 млн дол від Світового банку та партнерів у вигляді кредитних гарантій, грантів та інших внесків.

«Цей проєкт покликаний допомогти полагодити приблизно ті дві третини пошкоджених житлових будинків в країні, які вважаються придатними для ремонту», – йдеться в повідомленні.

За інформацією Світового банку, станом на лютий 2023 року загальна вартість завданої шкоди житловому сектору України оцінювалася у понад 50 мільярдів доларів. За оцінками, від вторгнення РФ постраждало близько 1,4 мільйона житлових об’єктів, в яких проживає 3,5 мільйона людей.

Загинуло 6 військових. ДБР почало розслідування авіакатастрофи двох бойових гелікоптерів на Донеччині

У Державному бюро розслідувань повідомили про початок розслідування за фактом авіакатастрофи двох військових гелікоптерів МІ-8 на Донеччині.

«29 серпня у Краматорському районі Донецької області сталася авіакатастрофа. Під час виконання бойового завдання впало два військові гелікоптери Мі-8. Загинуло шестеро військовослужбовців Збройних сил України. ДБР висловлює співчуття родинам загиблих військових та проведе всебічне та об’єктивне досудове розслідування для встановлення причин трагедії. Зокрема, особлива увага буде приділена вивченню технічного стану гелікоптерів та дотриманню правил підготовки до польотів. Також вивчатиметься версія диверсії або ураження вертольотів ворогом. Профільні фахівці проведуть ретельну діагностику бортових самописців», – повідомили у ДБР.

За даними відомства, вже призначено низку експертиз, проведені невідкладні слідчі дії.

Попередня кваліфікація справи – порушення правил польотів або підготовки до них, додали у ДБР.

Напередодні у коментарі «Суспільному» речник 18-ї окремої бригади армійської авіації імені Ігоря Сікорського Євген Ракіта повідомив, що 29 серпня на Бахмутському напрямку загинуло шестеро пілотів бригади. Про ймовірні причини не повідомлялося.

«Ціль уражена за 700 кілометрів» – Зеленський про успішне застосування української далекобійної зброї

Президент України Володимир Зеленський повідомив про успішне застосування української далекобійної зброї – ціль уражена за 700 кілометрів.

«Щоденний селектор. Заслухав доповідь Головкома про ситуацію на полі бою. Оборонні та наступальні дії. Наш рух уперед не зупиняється. Міноборони – про надходження зброї та боєприпасів. Зокрема, отримання великої партії броньованих «медеваків» – те, що зараз дуже потрібно. Мінстратегпром – про власне виробництво. Успішне застосування нашої далекобійної зброї: ціль уражена за 700 кілометрів», – написав він у телеграмі, додавши, що під час наради також заслухали звіти розвідок про військові та політичні кроки противника.

Зеленський не уточнив, про яку саме уражену ціль йдеться. Проте відомо, що у ніч на 30 серпня дрони атакували аеропорт у російському Пскові, який розташований приблизно за 700 км від кордону України.

У ніч на 30 серпня одну з найбільших атак безпілотників по території Росії довелося відбивати тамтешнім силам протиповітряної оборони. За повідомленнями, близько 20 дронів прилетіло до псковського аеропорту (там базуються як військові, так і цивільні літаки). У результаті атаки сталася масштабна пожежа. Повідомлялося також про пожежу на території 2-ї бригади спецпризначенців ГРУ поряд із аеродромом. Тоді агенція ТАСС з посиланням на екстрені служби повідомила, що після атаки в Пскові були пошкоджені чотири військово-транспортні літаки Іл-76. Російська сторона про знищення літаків не повідомляла.

У Головному управлінні розвідки Міноборони підтвердили знищення чотирьох російських літаків Іл-76 внаслідок атаки дронами Пскова.

Іл-76 є військово-транспортним літаком, який використовується для швидкого перекидання особового складу з місця постійної дислокації до зони бойових дій. У Пскові базується відома повітряно-десантна дивізія, бійці якої з 2014 року воюють в Україні.

«Його енергія та самовідданість дозволили реалізувати найсміливіші плани» – Резніков подякував Воллесу

Міністр оборони України Олексій Резніков подякував Бену Воллесу за все, що він зробив для України на посаді міністра оборони Британії.

«Його енергія та самовідданість дозволили реалізувати найсміливіші плани та дозволили мобілізувати критично необхідні ресурси в потрібний момент. Він подав приклад. Його авторитет надихнув інші країни долучитися до допомоги Україні. Військова допомога Великої Британії допомогла нам відбити першу хвилю російської агресії, розпочати переозброєння української армії зброєю зразка НАТО та розпочати наступ. Українці цінують це. Я ціную це», – написав він у твіттері.

Сьогодні міністр оборони Британії Бен Воллес подав заяву про відставку, яку він анонсував ще у липні. Воллес тоді заявив, що не відмовлятиметься від депутатського мандата достроково, щоб не довелося проводити довибори в його окрузі.

Воллес обіймав посаду міністра оборони з 24 липня 2019 року. З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну у Великій Британії змінилися три прем’єр-міністри, але Воллеса щоразу призначали на посаду міністра оборони. Він послідовно виступає на підтримку України та за надання їй військової допомоги.

Наступне засідання у форматі Рамштайн відбудеться 19 вересня

П’ятнадцяте засідання Контактної групи з питань оборони України відбудеться у форматі офлайн 19 вересня на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

«Міністр Остін (голова Пентагону Ллойд Остін – ред.) знову запросив міністрів оборони та старших військових посадовців по всьому світу, щоб обговорити поточну кризу в Україні та різні проблеми безпеки, з якими стикаються союзники та партнери США», – повідомили Радіо Свобода у пресслужбі Військово-Повітряних сил США в Європі.

Попереднє, 14-те засідання Контактної групи з оборони України у форматі «Рамштайн», відбулося 18 липня. Тоді, за даними українського Міноборони, у фокусі були ППО, боєприпаси та броня для України.

Контактна група з питань оборони України (у форматі «Рамштайн») об’єднує близько пів сотні країн, які долучаються до виділення зброї Україні у її протидії російській агресії.

Війська РФ завдали ракетного удару по Мирному на Донеччині, під завалами може бути людина – МВС

Російські війська вночі завдали ракетного удару по селищу Мирне на Донеччині, під завалами будівлі може бути людина, повідомляє у телеграмі МВС.

«Донеччина. Близько 00:30 окупанти чотирма ракетами атакували селище Мирне Слов’янської громади. Під ударом опинилося сільськогосподарське підприємство. За попередніми даними, під завалами може перебувати цивільна особа», – йдеться у повідомленні.

УМВС додають, що через російську агресію за добу загинули троє цивільних, ще 11 поранені.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

В Україну заходить британська BAE Systems – компанія з виробництва зброї

В Україні відкривається представництво відомої британської компанії BAE Systems, що працює у галузях виробництва зброї, безпеки та аерокосмічній сфері.

Як повідомив Офіс президента, Володимир Зеленський зустрівся з гендиректором компанії Чарльзом Вудберном та командою BAE Systems.

Зеленський зазначив, що озброєння виробництва BAE Systems, зокрема артилерійські системи L119 та M777, БМП CV90, вже активно діє в Україні.

За підсумками зустрічі українська і британська сторони уклали Рамкову угоду про співпрацю щодо ремонту, запасних частин та виробництва нових легких гармат L119. Була підписана також угодуапро співпрацю з локалізації виробництва озброєнь BAE Systems в Україні.

«Співпраця з BAE Systems у кооперації з підприємствами українського національного оборонного комплексу дозволить значно підвищити ефективність та скоротити час на постачання та ремонт озброєння і техніки зразків НАТО для Сил оборони України», – заявив міністр оборони Олексій Резніков.

BAE Systems є одним з найбільших світових підприємств з розробки та виробництва артилерійських систем та бронетехніки різних типів.

У новому навчальному році до українських шкіл підуть 340 тисяч першокласників – Міносвіти

До перших класів українських шкіл у 2023/2024 навчальному році підуть 340 тисяч дітей, повідомив в ефірі телемарафону заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко.

«Цьогоріч ми очікуємо приблизно 340 тисяч першачків. Минулого року було 325 тисяч», – сказав він.

За його словами, і надалі допускатиметься як очна, так і онлайн форма навчання, залежно від безпекової ситуації. Учні, які ходитимуть до шкіл, каже Вітренко, навчатимуться у дві зміни, щоб соціалізувати першокласників.

«Ми намагаємося організувати таким чином навчання, щоб соціалізувати в першу чергу першачків, які потребують цієї соціалізації та постійного перебування у суспільстві», – сказав він.

У КМВА сьогодні заявили: якщо укриття освітнього закладу не може одночасно вмістити усіх учнів – навчання має бути організовано в кілька змін.

«Споруди цивільного захисту шкіл і садочків будуть доступні для усіх людей і цілодобово. Але представники закладів освіти Києва будуть пропонувати громадянам виключно під час освітнього процесу використовувати інші найближчі укриття. Аби в першу чергу розмістити дітей», – звернувся Сергій Попко, голова КМВА.

Раніше Міністерство освіти і науки повідомило, що цього року навчальний процес буде організований у трьох форматах: очному, дистанційному і змішаному. 1 вересня в Україні традиційно стартує новий навчальний рік.

ОВА: через обстріл Донеччини військами РФ минулої доби двоє людей загинули і п’ятеро – поранені

Донецька обласна військова адміністрація повідомила, що в результаті російських обстрілів минулої доби у регіоні двоє людей загинули і п’ятеро – постраждали.

Голова ОВА Павло Кириленко у Telegram повідомив, що під обстріли потрапили Слов’янська, Великоновосілківська, Новогродівська, Курахівська, Мар’їнська, Очеретинська, Торецька, Селидівська, Часовоярська та Соледарська громади. Пошкоджено багато житлових будинків і будівлю підприємства.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

У Міноборони повідомили про чергове взяття на озброєння іноземної зброї – це артсистеми і міномети

У Міноборони України повідомили про взяття на озброєння Збройних сил України чергових зразків іноземного озброєння. Цього разу йдеться про артилерійські системи і міномети іноземного виробництва:

  • 152 мм самохідна гармата-гаубиця VZ.77 DANA;
  • 155 мм самохідна гармата Zuzana-2;
  • 155 мм саморухома гаубиця TRF1;
  • 105 мм гаубиця M101;
  • 120 мм міномет M/41D;
  • 82 мм міномет EM-82;
  • 82 мм міномет Warrior 82.

За даними Міноборони, усього з 24 лютого прийнято на озброєння і допущено до експлуатації у ЗСУ 246 зразків озброєння та військової техніки. Також допущено до експлуатації 82 зразки безпілотних авіаційних комплексів.

Кім про готовність укриттів в школах до 1 вересня: «могли зробити більше»

Голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім заявив, що на Миколаївщині 110 з близько 1000 укриттів у навчальних закладах повністю відповідають нормам і готові до використання. Про це він розповів в в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок»).

«Упродовж літа робота велася щодобова. Але я незадоволений результатами. Ми погано відпрацювали щодо відкриттів. Могли б зробити більше. У нас більше 500 дитячих закладів. Вони в принципі були навіть без підвалів і неможливо було зробити в такі терміни. Але при цьому я не знімаю з нас відповідальності: могли би зробити краще. Зараз норми ДБН (Державні будівельні норми – ред.) змінилися. Якщо чисто юридично, то 110 укриттів з тисячі з чимось у нас є юридично готовими та можливі для використання як повноцінні укриття. Але в принципі у нас близько 500 найпростіших укриттів, які використовуються як укриття в повітряну тривогу», – сказав він.

За його словами, 1 вересня на Миколаївщині не буде урочистих заходів.

«У нас не буде офіційних офлайн подій, де можуть скупчуватися люди. Що стосується 1-го вересня, на жаль, в зоні небезпеки, в 100 км зоні, переважно все буде онлайн», – розповів керівник Миколаївської ОВА.

Раніше Міністерство освіти і науки повідомило, що цього року навчальний процес буде організований у трьох форматах: очному, дистанційному і змішаному. До початку навчання всі обласні військові адміністрації мають визначити придатні форми навчання для своєї області, враховуючи безпекові обставини.

Росія збільшила кількість ракетоносіїв в Чорному морі – Сили оборони півдня

Росія збільшила кількість ракетоносіїв в Чорному морі, повідомляють у телеграмі Сили оборони півдня України.

«На бойове чергування додатково виведені фрегат та ще один малий ракетний корабель. Загальний залп «Калібр» – до 24» , – йдеться у повідомленні.

Близько 9:30 українські військові повідомляли про один надводний ракетоносій, споряджений 8 ракетами типу «Калібр». За даними Сил оборони півдня України, противник вночі заводив цей ракетоносій в пункт базування, вранці його вивели на бойове чергування в Чорне море.

Попередньої ночі Росія атакувала Україну ракетами та безпілотниками. Як повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, вночі 30 серпня 28 ракет були випущені з 11 російських літаків стратегічної авіації Ту-95мс з Каспію та району Енгельса. Українські військові збили практично всі повітряні цілі противника, однак через падіння уламків у Києві двоє людей загинули і троє постраждали, є руйнування на Київщині, Житомирщині.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів, більшість із них – по цивільних об’єктах.

Російська ППО проґавила велику кількість БПЛА, бо зосередилась на захисті неба над Москвою – ISW

В американському Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що наслідком великої кількості пропущених російською системою ППО безпілотників у ході останньої великої атаки, стало те, що російські військові зосередились передусім на захисті неба над столицею РФ Москвою.

«Можливо, російські війська зосередили свою протиповітряну оборону на прикритті Москви і якимось чином пропустили незвично велику кількість українських безпілотників, які, як повідомляється, завдали удару по аеродрому Пскова. Українські безпілотники, які російська протиповітряна оборона збила над шістьма іншими областями, ймовірно, прямували до Москви чи Псковської області і, напевно, не були частиною зусиль України з нанесення ударів по цілях в інших областях», – йдеться в огляді ISW.

В ISW кажуть: найімовірнішим наслідком проґавлених військовими РФ БПЛА є те, що вони вважали, «що українські сили мали намір завдати удару по Москві чи регіону навколо неї».

Сьогодні також британська розвідка заявила, що найбільша з початку вторгнення в Україну атака безпілотниками по Росії в ніч на 30 серпня є свідченням проблем у ППО РФ з виявленням і знищенням повітряних цілей.

У ніч на 30 серпня Росія зазнала низки ударів БПЛА по об’єктах на своїй території. Цю атаку називають найбільшою з початку вторгнення РФ в Україну. Вибухи були зафіксовані в Москві, Брянську та Рязані, а також на авіабазі у Пскові. В результаті атаки на Псков було пошкоджено кілька російських військово-транспортних літаків. Повідомлялося про знищення щонайменше чотирьох російських літаків Іл-76.

Російська столиця Москва, а також території, що межують з Україною – насамперед Білгородська, Брянська та Курська області, – останнім часом регулярно зазнають атак безпілотників, а прикордонні регіони і артилерійських обстрілів. Українська сторона не коментує цих подій.

Навчання пілотів ЗСУ на F-16 у Данії: у Повітряних силах розповіли, у чому полягають підготовчі заходи

У Повітряних силах ЗСУ розповіли, у чому полягають підготовчі заходи до навчання українських пілотів на F-16.

«В кожного є програма підготовки. Є індивідуальний підхід до кожного пілота. Є інструктори, які беруть певну групу, і проходять спершу тестування. Спочатку треба визначити рівень – від англійської мови до рівня адаптації пілота до нового типу літака. Тому підготовчі заходи можливо складалися з таких звичайних процесів. Звісно, зараз у Данію відправили групу одних з кращих пілотів, які мають бути тими першими людьми, які опанують F-16. Очікуємо, що за першою групою піде друга, потім третя, коли ми зможемо максимально відправити на всі майданчики, які нам нададуть наші партнери (це буде не лише Данія), людей, щоб максимально охопити навчання», – розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі національного телемарафону.

Він зауважив, що перша група українських пілотів, які відправились в Данію, попередньо в Україні – онлайн чи офлайн режимі – проходили спеціальні курси англійської мови, в тому числі з термінологією.

За його словами, навчання управлінню літаком F-16 та забезпечення логістики, обслуговування) – це різні процеси.

«У кожного є своє складність. Пілоти керуватимуть F-16, але і кожна ракета, кожен боєприпас у F-16 є високотехнологічним. Програмування х до бойової роботи також потребує певних знань. Цим займатимуться інженерно-авіаційна служба, тобто військові інженери, які будуть обслуговувати літаки. Їм також треба опанувати певні знання, тому що західна техніка є більш вимогливою, більше технологічною. Опанування потребує певного часу. Кожен цей процес є складним і має йти паралельно», – додав речник Повітряних сил ЗСУ.

Юрій Ігнат додав, що в Україні також залишаються пілоти, які продовжують захищати українське небо на наявній техніці.

Напередодні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у телефонній розмові з начальником данського Штабу оборони Флеммінгом Лентфером обговорив навчання українських пілотів та інженерів на F-16, яке триває у Данії. За словами Залужного, генерал Лентфер повідомив, що «частина льотчиків уже успішно пройшла підготовчі заходи і може приступати до льотної підготовки».

Раніше Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16.

Данія та Нідерланди пообіцяли передати Україні американські винищувачі F-16. Так, Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року. Данські збройні сили мають у своєму розпорядженні 43 винищувачі F-16. Нідерланди, які мають 42 літаки F-16, ще не вирішили, скільки нададуть Україні.

Останні атаки БПЛА по Росії вказують на проблеми в роботі системи ППО РФ – британська розвідка

Остання масована атака безпілотниками по Росії в ніч на 30 серпня, що вважається найбільшою з початку вторгнення в Україну, може свідчити про наявні проблеми в роботі російської протиповітряної системи. Так вважає британська розвідка.

Оскільки багато із запущених по РФ БПЛА досягли своїх цілей, це, «ймовірно, означає, що російська ППО має труднощі з їх виявленням і знищенням», йдеться у Twitter-повідомленні Міністерства оборони Британії.

«Росія, ймовірно, переосмислює стан своєї протиповітряної оборони у зоні між Україною та Москвою, щоб краще протистояти таким нападам. Попередні удари по російських військових авіабазах призвели до розосередження російських літаків по всій території Росії. Однак нещодавні удари по Сольцах і Пскову продемонстрували, що БПЛА мають значний радіус дії, що ускладнює подальше розосередження. Цілком імовірно, що Росії доведеться розглянути питання про переміщення додаткових систем протиповітряної оборони на аеродроми, які, на її думку, перебувають під загрозою атак БПЛА», – каже британська сторона.

У ніч на 30 серпня Росія зазнала низки ударів БПЛА по об’єктах на своїй території. Цю атаку називають найбільшою з початку вторгнення РФ в Україну. Вибухи були зафіксовані в Москві, Брянську та Рязані, а також на авіабазі у Пскові. В результаті атаки на Псков було пошкоджено кілька російських військово-транспортних літаків.

Генштаб: ЗСУ продовжують наступ на двох напрямках

Сили оборони України продовжують наступ на Бахмутському та Мелітопольському напрямках, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, у Запорізькій області у напрямку Новоданилівка-Новопрокопівка українські військові мали успіх, на Бахмутському напрямку продовжують наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах.

У Генштабі ЗСУ додають, що противник вів безуспішні наступальні дії в районах Мар’їнки, Старомайорського Донецької області та Вербового Запорізької області, зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні та техніці, здійснює переміщення підрозділів та військ, застосовує резерви.

Також Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Лиманському та Бахмутському напрямках, там противник вів безуспішні наступальні дії в районах районах Новоєгорівки та Білогорівки Луганської області та Кліщіївки, Курдюмівки Донецької області, зазначають у штабі.

Напередодні у Генштабі повідомляли про успіх ЗСУ в напрямках Новоданилівка-Новопрокопівка та Мала Токмачка-Вербове Запорізької області.

Новопрокопівка та Вербове розташовані поблизу нещодавно звільненого Роботиного.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG