Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Перестрілка у Дніпрі: нові деталі. Звідки дрони летіли на Псков? Україна робить БПЛА

  • ЗСУ успішно відпрацьовують по російських позиціях на Кінбурнській косі, каже очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім. Натомість російські сили не припиняють обстрілів Очаківської громади – це Миколаївщина. Попри свист снарядів, місцеві продовжують відбудовувати місто. Детальніше про ситуацію на Півдні розпитаємо у Віталія Кіма.

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

  • І знову російський Брянськ атакували дрони. Про це каже військове керівництво Росії. А в окупований Крим начебто летіла крилата ракету, яку, за повідомленнями окупаційної влади, вдалося збити. Чи означають ці випадки, що війна потрохи перекидається на території, які контролює Росія та як влада пояснюватиме росіянам, що відбувається?
  • Підготувати 50 тисяч операторів БПЛА та закупити 200 тисяч дронів до кінця року. Такі плани ставить перед собою Київ, зважаючи на широкомасштабну війну. Чи вдасться реалізувати задумане і що для цього потрібно? Розкажемо.
  • Спілкування на підвищених тонах, нецензурна лайка і відверті образи. Опубліковані відео з нагрудних камер поліцейських проливають більше світла на скандальний інцидент у Дніпрі, де від пострілу поліцейського загинув чоловік. Що слід розуміти з цих відео, чи діяли згідно з інструкцією патрульні та чому агресія в бік правоохоронців неприпустима. Усі деталі розберемо з юристом.


З кінця вересня у Києві будуть нові перепустки на авто для пересування містом у комендантську годину – КМВА

Із 25 вересня в Києві вводяться перепустки нового формату на автомобілі для пересування містом під час комендантської години, повідомив голова Київської міської військової адміністрації Сергій Попко.

За його словами, заявки на отримання перепусток можна подавати з 4 вересня до Центрального управління Військової служби правопорядку.

«Система перепусток повинна систематично оновлюватися аби ними користувалися лише ті, хто відноситься до підрозділів сектору безпеки та оборони України, критичної інфраструктури міста та органів державної влади. Нагадую, що ці перепустки заборонено розміщувати під склом авто або на іншому видному місці. Вони виключно пред’являються за вимогою правоохоронців чи військових», – пояснив Сергій Попко.

Повідомляється, що старі перепустки мають бути повернуті до Центрального управління Військової служби правопорядку.

Комендантська година у Києві триває з півночі до 5-ї години ранку.

Влада столиці РФ повідомила про збиття безпілотника у Підмосков’ї

Вранці 31 серпня мер російської столиці Москви Сергій Собянін повідомив, що у Воскресенському міському окрузі на південному сході Підмосков’я було збито безпілотник, що летів у напрямку Москви.

Раніше російські ЗМІ повідомляли, що в московських аеропортах Внуково, Домодєдово та Шереметьєво затримали та скасували понад 40 рейсів. Це випливає із даних сервісу «Яндекс. Розклад» вранці 31 серпня. Причини скасування та затримки рейсів невідомі.

З початку повномасштабної агресії Росії проти України влада російських регіонів повідомляла про атаки або появу безпілотників понад 500 разів. Наймасштабніша атака відбулася напередодні, 30 серпня.

Крім того, напередодні Міноборони РФ заявило про перехоплення дронів у Брянській області РФ та ракети в Криму.

Втрати РФ на війні в Україні: у ЗСУ кажуть про понад 263 тисячі російських вояків

Російська армія втратила близько 610 військових за попередню добу, заявляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 29 серпня.

Українське командування оцінює загальні втрати Росії за час повномасштабного вторгнення у 263 020 осіб.

Крім того, штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • 4 436 танків (+13)
  • 8 604 бойових броньованих машин (+8)
  • 5 507 артилерійських систем (+31)
  • 734 реактивних систем залпового вогню (+1)
  • 500 засобів протиповітряної оборони
  • 315 літаків
  • 316 гелікоптерів
  • 4 417 безпілотників оперативно-тактичного рівня (+22)
  • 1 419 крилатих ракет
  • 18 кораблів і катерів
  • 7 976 автомобілі та автоцистерн (+23)
  • 830 одиниці спеціальної техніки (+5)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Минулого тижня газета The New York Times із посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України..

Генштаб ЗСУ розповів про оперативну ситуацію на фронті

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив оперативну ситуацію на фронті станом на ранок 31 серпня. Згідно з повідомленням, протягом минулої доби відбулось понад 40 бойових зіткнень.

«На Запорізькому напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Вербового Запорізької області… Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

За даними штабу, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Розпочалася п’ятсот п’ятдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

Щоб забезпечити водою Херсонщину, потрібно 50 нових свердловин – Міндовкілля

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів кажуть, що для того, аби забезпечити водою Херсонщину, потрібно 50 нових свердловин

«Актуальна потреба для Херсонщини – нові 50 артезіанських свердловин. Продовжуються роботи з буріння. Попередній дедлайн – 15 жовтня. Прокладання трубопроводів – до 15 листопада. Щоб прискорити виконання цих робіт, Кабінет міністрів України схвалив рішення, яке спрощує процедуру», – повідомив профільний міністр Руслан Стрілець.

За словами очільника Міндовкілля, близько 1 млн жителів Кривого Рогу та Миколаєва вже забезпечені питною водою з Карачунівського водосховища. Цьому передували роботи із покращення якості води у річці Інгулець шляхом промивання її русла.

Також Руслан Стрілець нагадав про збитки, які завдала Росія, підірвавши Каховську ГЕС, а саме:

  • 70% води Каховського водосховища втрачено;
  • 600 тис. га територій постраждали;
  • 146 млрд гривень орієнтовної фінансової шкоди довкіллю.

На світанку 6 червня стало відомо про руйнування дамби Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Кремль називає руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва.

Представники країн Заходу, коментуючи руйнування греблі, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого минулого року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.

Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став вибух у тунелі бетонної основи греблі, написало 16 червня американське видання New York Times, прямо вказуючи на те, що це зробила Росія.

Руйнування дамби спричинило затоплення значних територій нижче за течією, обміління водосховища вище, нестачу питної води у регіоні.

Індійські фірми вперше потрапили під санкції через війну в Україні

Індія звернулася до Сполучених Штатів із проханням вивільнити 26 мільйонів доларів, що належать щонайменше двом індійським алмазним компаніям. Їхні активи були заморожені через імовірні торгові звʼязки з російською алмазною компанією АЛРОСА, повідомили агентству Reuters три індійські джерела.

Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) заморозило кошти на початку цього року, повідомили два джерела – обидва працюють в уряді і просили не називати їх.

Обмежувальні заходи США – перший такий випадок покарання індійських фірм через звʼязок із російським бізнесом, який перебуває під санкціями через війну в Україні.

Поштовхом для заморожування Сполученими Штатами коштів Індії стали спроби неназваних індійських компаній в ОАЕ сплатити за купівлю алмазної сировини. Агентство Reuters пише, що не змогло визначити, чи переказувалися гроші на рахунки компанії АЛРОСА або іншому одержувачу.

Одне з джерел в індійському уряді розповіло, що вжиті Вашингтоном обмежувальні заходи спричинили обговорення ситуації в індійській владі. У Делі розуміють, що проблема виникла через підозри на адресу індійського бізнесу в торговельних звʼязках з АЛРОСА, яка перебуває під американськими санкціями.

Контрольована російською державою компанія АЛРОСА – найбільший у світі виробник необроблених алмазів, нагадує Reuters. Індія має у своєму розпорядженні найбільші у світі потужності для обробки алмазів та експорту діамантів. Минулого фінансового року (що завершився 31 березня) обсяг індійського експорту діамантів перевищив 22 мільярди доларів. Підприємства алмазної промисловості Індії зосереджені в західному штаті Ґуджарат. Вони закуповують алмазну сировину в ОАЕ, Бельгії та Росії.

ЄС має намір щороку виділяти Україні по 5 мільярдів євро на озброєння та навчання

Євросоюз ще не досяг поставленої у березні мети – передати Києву мільйон артилерійських снарядів упродовж 12 місяців. Через це голова європейської дипломатії Жозеп Боррель закликав країни ЄС замовляти більше боєприпасів для України. Він виступив перед журналістами після зустрічі міністрів оборони країн ЄС в іспанському Толедо, повідомляє Reuters.

У березні 2023 року країни ЄС погодили план постачання Україні 1 мільйона артилерійських снарядів та ракет у 12 місяців. За словами Борреля, у рамках цієї частини плану було поставлено близько 224 тисяч боєприпасів та 2300 ракет на загальну суму близько 1,1 мільярда євро. Таким чином, відзначили учасники зустрічі міністрів, ЄС не наблизився і на чверть до поставленої мети, а минуло вже понад пʼять місяців з початку реалізації плану.

Європейський союз створить фонд військової допомоги Україні обсягом 20 мільярдів євро, з якого з 2024 по 2027 роки Києву щороку виділятимуть по 5 мільярдів євро на програми озброєння та навчання, повідомила «Німецька хвиля».

Наразі Україна отримала 5,6 мільярда євро військової допомоги з механізму, який не входить до бюджету ЄС. Він відшкодовує країнам Євросоюзу постачання зброї Україні. Законодавство ЄС забороняє використовувати бюджетні кошти для військової допомоги третім країнам.

Боррель запропонував розширити рамки навчання українських солдатів та офіцерів та підготувати до кінця року 40 тисяч військових. Поставлена раніше мета – підготувати у 2023 році 30 тисяч військовослужбовців ЗСУ – буде досягнута вже наприкінці листопада, зазначив він.

Тисячі українців виїхали за кордон через хабарі – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський визнав наявність корупції в системі військово-лікарських комісій, через яку з України виїхали тисячі людей, які не мали такого права. Про це глава держави заявив у відеозверненні 30 серпня.

Є приклади областей, де після лютого минулого року вдесятеро зросла кількість зняття з військового обліку через рішення ВЛК. Абсолютно зрозуміло, що це за рішення. Корумповані рішення. Та й у межах кримінальних проваджень, які тривають зараз щодо працівників ВЛК та МСЕК, видно ще краще, скільки рішень могло бути сфальшовано. Вже є чітко встановлені правоохоронцями необґрунтовані рішення ВЛК. Зафіксовані конкретні докази. В закритому режимі це представлено. Різні регіони країни, різні ТЦК, різні посадовці. Хабарі від 3 до 15 тисяч доларів. Будуть відповідати», – обіцяє глава держави.

Учасники засідання РНБО, присвяченого також питанню роботи ВЛК, вирішили провести перевірку всіх рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби з 24 лютого 2022 року. Також РНБО рекомендує переглянути систему визначення придатності до військової служби, щоб надати командирам більше можливостей залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.

Поблизу Брянська збиті два безпілотники – місцева влада

Над Брянським районом у Росії увечері 30 серпня були збиті два безпілотники, повідомив губернатор регіону Олександр Богомаз.

За даними чиновника, постраждалих та руйнувань немає.

У Міноборони РФ також повідомили, що «над територією Брянської області знищені два українські безпілотні літальні апарати літакового типу».

Російське військове відомство також заявило, що ввечері 30 серпня в анексованому Криму знищено українську ракету.

У ніч на 30 серпня російські регіони зазнали масової атаки безпілотників. У Міноборони заявили, що засобами ППО були збиті три дрони в Брянській області, два – в Рязанській області, по одному – в Орловській, Калузькій та Московській областях.

Крім цього, був атакований аеропорт Пскова, розташований за 700 кілометрів від кордону з Україною; в результаті атаки пошкоджені чотири літаки Іл-76. Міноборони не згадувало наліт на Псков у своїх офіційних повідомленнях.

Мінінфраструктури: Норвегія послабила режим перевезень для вантажівок з України

Україна та Норвегія домовилися про лібералізацію перевезень, повідомило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

За повідомленням, відомство підписало протокол із Міністерством транспорту Норвегії про «транспортний безвіз» – можливість виконувати вантажні перевезення без дозволів для вантажівок стандарту Євро-5 та вище.

Спрощений режим починає діяти з 1 вересня та стосуватиметься двосторонніх і транзитних вантажних перевезень. За даними міністерства, наразі Україна має фактичний «транспортний безвіз» із 35 країн.

«Раніше українські перевізники вантажів незалежно від класу екологічності транспортних засобів могли їздити до Норвегії лише за наявності дозволу. Тепер же для вантажівок стандарту Євро-5 та вище запроваджується бездозвільний проїзд. Лібералізація вантажних перевезень діятиме щонайменше до 30 червня 2024 року», – йдеться в коментарі заступника міністра Сергія Деркача.

Читайте також: Україна спростила процедуру перетину кордону з Молдовою для вантажних поїздів

Перевізник повинен мати сертифікат із підтвердженням класу екологічності вантажівки для спрощеного проїзду.

«У той же час, для транспортних засобів нижчого класу екологічності також залишається можливість виконувати перевезення. Під час засідання українсько-норвезької Змішаної комісії вдалося домовитись про дозволи на наступний рік. Українські перевізники зможуть отримати 250 універсальних дозволів та 50 – з/до третіх країн», – додало відомство.

Також у червні 2023 року Україна досягла схожої угоди з Північною Македонією.

У березні міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що дія Угоди з Європейським Союзом про лібералізацію вантажних автоперевезень продовжена до кінця червня 2024 року.

Крим: Аксьонов заявив про збиту ракету на сході півострова

Призначений Росією глава Криму Сергій Аксьонов заявив про те, що у східній частині півострова було збито «українську ракету», передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

Крилату ракету нібито збили силами протиповітряної оборони, стверджує голова Криму.

Підтвердити цю інформацію з незалежних джерел неможливо.

Перед цим кримські паблики повідомили про звуки вибухів у Феодосії. За інформацією телеграм-каналів, було збито безпілотника, після чого виникла пожежа.

Читайте також: Супутникові фото: з півдня Кримського мосту Росія встановлює загородження від морських дронів

Радник Аксьонова Олег Крючков заявив, що осколками збитої ракети пошкоджено лінію електропередачі.

23 серпня Головне управління розвідки Міноборони України повідомило, що в окупованому Криму було знищено російську ЗРК. Російська сторона це повідомлення не коментувала.

Справа Коховця: москвича судять за коментар Радіо Свобода про війну в Україні

30 серпня у Москві відбулося судове засідання у справі Юрія Коховця, який у 2022 році висловився критично про війну Росії проти України у коментарі російській службі Радіо Свобода. Він був одним із тих, чиї думки журналісти записали на вулиці російської столиці.

Москвича Юрія Коховця судять за критику війни РФ проти України. Його звинувачують у поширенні неправдивої інформації про російську армію та «політичну ненависть».

37-річний Коховець дав коментар російській службі Радіо Свобода біля однієї з центральних станцій московського метро у липні 2022 року.

«Наш уряд говорив, що він хоче з націоналістами боротися, але бомбить торгові центри», – сказав тоді Коховець.

Він висловив думку, що російська армія вбивала «мирних людей» «без жодної причини» у Бучі під Києвом, де було виявлено тіла цивільних після того, як російські війська відступили.

«Це наш уряд розв'язав [війну]. Путін та його гоп-компанія, – сказав Юрій Коховець. – Зупинити це може лише одна людина».

За ці слова, згідно з даними групи моніторингу протестних акцій «ОВД-Інфо», Коховця затримали у березні 2023 року, протримали 48 годин, призначили штраф у розмірі 500 рублів (5 доларів) за «хуліганство» і відпустили.

Однак пізніше звинувачення проти Коховця посилили. Судовий розгляд його справи розпочався у липні, і тепер за сумою усіх висунутих звинувачень, москвичу за висловлену думку загрожує 10 років позбавлення волі.

Це стало черговим фактом переслідування за висловлену критику дій Кремля і російської армії після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Нова стаття 207.3 кримінального кодексу РФ про дискредитацію армії. з'явилася 4 березня 2022 року, одразу після початку так званої «спецоперації» тобто агресії Росії проти України. За цією статтею за «розповсюдження завідомо неправдивої інформації про збройні сили РФ» можна отримати до 15 років в'язниці.

Нова стаття 207.3 кримінального кодексу РФ про дискредитацію армії. з'явилася 4 березня 2022 року, одразу після початку так званої «спецоперації» тобто агресії Росії проти України. За цією статтею за «розповсюдження завідомо неправдивої інформації про збройні сили РФ» можна отримати до 15 років в'язниці.

За даними «ОВД-Інфо», з лютого 2022 року в Росії затримали майже 20 тисяч людей за політичне інакомислення.

Залужний обговорив із начальником штабу оборони Данії навчання пілотів ЗСУ на F-16

Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний провів телефонну розмову з начальником Штабу оборони Данії генералом Флеммінгом Лентфером – про це він повідомив 30 серпня.

«У фокусі – навчання українських пілотів та інженерів на F-16, яке триває у Данії. Генерал Лентфер повідомив, що частина наших льотчиків уже успішно пройшла підготовчі заходи і може приступати до льотної підготовки», – заявив головнокомандувач.

За словами Залужного, сторони домовилися почати працювати над логістикою для забезпечення обслуговування та ремонту винищувачів F-16 в Україні.

Читайте також: Навчання на F-16: Нідерланди і Румунія погодили деталі створення центру

«Подякував усьому данському народу, уряду за ухвалене рішення передати Україні 19 літаків F-16 та всебічну підтримку в боротьбі з російським агресором», – додав він.

Раніше Данія повідомила, що розпочала навчання восьми українських пілотів на F-16. Українські пілоти тренуватимуться на данській авіабазі у Скрідструпі разом із 65 українськими військовослужбовцями, які пройдуть навчання з технічного обслуговування F-16.

Данія та Нідерланди пообіцяли передати Україні американські винищувачі F-16. Так, Данія передасть Україні 19 винищувачів F-16, перші шість із них – до Нового року. Данські збройні сили мають у своєму розпорядженні 43 винищувачі F-16. Нідерланди, які мають 42 літаки F-16, ще не вирішили, скільки нададуть Україні.

КНДР та РФ «серйозно просунулися» в питанні постачання зброї – Білий дім

США отримали інформацію про те, що переговори щодо постачання озброєнь між Росією та Північною Кореєю «серйозно просунулися», повідомив 30 серпня координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

За даними Вашингтона, представники РФ та КНДР постійно обговорюють можливі угоди в оборонній сфері. Зокрема, Москва хоче отримати від Пхеньяна «сировину, яка допоможе російському оборонно-промисловому комплексу».

«Ми вдаємося до конкретних дій, виявляючи та запроваджуючи санкції проти фізичних та юридичних осіб, які сприяють угодам із продажу зброї між цими двома країнами. Ми продовжуватимемо виявляти, розкривати і припиняти спроби Росії придбати військові засоби у КНДР і в будь-якої іншої держави, яка готова підтримати її війну в Україні», – заявив Кірбі.

Усі рішення ВЛК щодо непридатності переглянуть – рішення РНБО

Президент України Володимир Зеленський 30 серпня провів засідання Ради національної безпеки та оборони за підсумками перевірки системи військово-лікарських комісій (ВЛК).

За підсумками засідання вирішили провести перевірку всіх рішень ВВК щодо інвалідності та непридатності до військової служби з 24 лютого 2022 року. Також РНБО рекомендує переглянути систему визначення придатності до військової служби, щоб надати командирам більше можливостей залучати військовослужбовців до виконання завдань та унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.

Читайте також: На Черкащині повідомлено про підозру співробітнику військкомату і ще двом особам у справі про хабар – ОГП

У середині серпня президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО про звільнення всіх обласних військкомів та призначення на ці посади офіцерів, які беруть участь у бойових діях.

Цьому передувала «всеохопна перевірка» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). Президент на початку серпня повідомив, що перевірка військкомів виявила багато зловживань, «відверто огидних».

Правоохоронці на початку серпня провели обшуки у дніпропетровського військкома, минулого місяця під арешт взяли одеського військкома, також повідомлялося про арешти керівників обласного і районного військкоматів Рівненщини.

Німеччина надає Україні ще 10 танків Leopard 1 і польовий госпіталь

Німеччина надала Україні черговий пакет військової допомоги, повідомляє німецький уряд 30 серпня.

Зокрема, до пакету увійшли:

  • 10 танків Leopard 1 A5
  • 1 радар протиповітряної оборони TRML-4D
  • чотири тягачі HX81 і чотири напівпричепи
  • понад 13 мільйонів боєприпасів для вогнепальної зброї
  • польовий госпіталь

У липні Німеччина передала Україні перші десять танків Leopard 1А5, а минулого тижня – ще дві пускові системи IRIS-T та інше обладнання.

Ще один пакет військової допомоги був оголошений на День незалежності України 24 серпня.

В угрупованні «ПВК Вагнера» найманцям радять шукати «інші варіанти заробітку» – ЗМІ

Представник «ПВК Вагнера» рекомендував найманцям знайти іншу роботу, оскільки угруповання більше не може брати участь у війні в Україні та стикається із серйозною конкуренцією з боку підрозділів Міністерства оборони та Росгвардії в Африці та на Близькому Сході. Про це пише видання «Важные истории» з посиланням на аудіозвернення, поширене в чатах російських бойовиків. Справжність запису підтвердили виданню представники угруповання.

Людина на записі (її статус в ієрархії угруповання невідомий) називає ситуацію «вкрай складною», зазначаючи, що «на СВО (офіційна російська назва війни проти України – ред.) нас не пускають».

«Ми змушені зараз шукати варіанти роботи в Африці та Близькому Сході. Там ситуація також непроста. Ми маємо жорстку конкуренцію в особі Міноборони та Росгвардії, які теж планують і намагаються увійти туди з аналогічною діяльністю, яку вели ми», – йдеться в аудіоповідомленні.

За словами представника «вагнерівців», Євген Пригожин під час останньої поїздки до Африки «вирішував ці питання», і тепер «вони вирішуватимуться далі керівництвом». Він зазначив, що угруповання «намагатиметься» надати своїм підлеглим роботу, але «коли і в яких обсягах – наразі невідомо».

«Тому або чекайте, або шукайте інші варіанти заробітку. Слідкуйте за міжнародною ситуацією. Якщо наша команда буде допущена до СВО, то активну діяльність із набору співробітників ми відновимо, робота буде», – каже на записі представник «ПВК Вагнера».

Знімальна група Радіо Свобода потрапила під обстріл на Донбасі

Знімальна група Радіо Свобода сьогодні потрапила під ракетний обстріл в Донецькій області. Інцидент трапився під час роботи знімальної групи у складі Євгенії Китаївої та Анни Кудрявцевої, а також водія Володимира Явнюка.

Китаїва і Кудрявцева долучилися до Радіо Свобода у якості фронтових кореспонденток нещодавно, вони мають значний досвід роботи біля лінії фронту.

Операторка Ганна Кудрявцева знімає на фронті з 2014-го. Репортерка Євгенія Китаїва працює в зоні бойових дій з 2015-го. Разом вони працюють уже сім років.

Водій Володимир Явнюк співпрацює з Радіо Свобода з 2021 року.

Станом на травень 2023 року Інститут масової інформації задокументував 567 злочинів РФ проти журналістів з 24 лютого 2022 року.

«Лівий берег Дніпра – це Україна» – Гуменюк про відео з підняттям українського прапора

Відео, на якому українські військові, за їхніми словами, піднімають український прапор на лівому березі Дніпра, було спланованою акцією – про це повідомила речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі Радіо Свобода.

«Це ніяка не самодіяльність, а спланована акція, яка містила в собі особливий посил, особливий знак для мешканців тимчасово окупованих територій, які зараз особливо потерпають під утиском окупантів через їхню агонію напередодні виборів, які вони запланували – що стосуються «приєднання нових територій», як то кажуть, і обрання на їхній погляд, легітимної влади», – сказала вона.

Читайте також: «Політика колонізації». Ким Росія заселяє захоплені території України?

За словами Гуменюк, акція мала на меті надіслати повідомлення мешканцям окупованих територій, що «Сили оборони поряд, що лівий берег – це Україна, і ми не дозволимо самоуправства такого окупантам».

«Крім того, це була певна естафета від бійців, які висадились на березі тимчасово окупованого Криму з демонстрацією того, що підконтрольних Україні берегів Чорного моря стає більше, а берегів Дніпра – ширше. Тому ми вирішили таким чином підтримати місцевих і позначити окупантам напрямок їх руху», – додала речниця.

Напередодні в мережі з’явилося відео, на якому українські військові, перебуваючи, за їхніми словами, на лівому березі Дніпра Херсонської області, неподалік від Антонівського мосту, піднімають на флагштоці український прапор.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG