Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Чи проведе Україна вибори у час війни і чи можливо це зробити?

Тема виборів в Україні останні кілька днів активно обговорюється у політичних середовищах. Особливо після того, як сенатор США від Республіканської партії Ліндсі Грем, який наполягає на проведенні виборів в Україні у 2024 році, позитивно оцінив позицію українського президента Володимира Зеленського з цього питання. Зеленський заявив, що для виборів у наступному році в умовах, якщо війна продовжуватиметься, потрібні зміни до законодавства і додаткове фінансування.

Літня жінка загинула через російський артобстріл на Сумщині – прокуратура

На Сумщині внаслідок артобстрілу військ РФ у власному будинку загинула літня жінка, повідомила пресслужба Сумської обласної прокуратури.

«30 серпня близько 1:00 ночі окупанти з території Російської Федерації здійснили артилерійський обстріл Шалигінської громади Шосткинського району. Один із снарядів поцілив у приватний будинок у с. Сваркове. Його 82-річна мешканка загинула», – повідомили у прокуратурі.

За даними відомства, розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

На Донеччині за добу через обстріли військ РФ є жертви та поранені – влада

Донецька ОВА і Офіс генпрокурора повідомили, що через російські обстріли на Донбасі є жертви та поранені.

Згідно з повідомленням ОВА, жертва обстрілів – з Багатиря Великоновосілківської громади, а найбільше поранених у Кураховому – семеро (п’ятеро жінок віком від 28 до 80 років та двоє чоловіків 25 та 32 років).

Армія РФ, ймовірно, з комплексів С-300, обстріляла с. Богатир Волноваського району. В епіцентрі вибухів опинилась територія фермерського господарства, де загинули двоє сторожів 44 та 59 років – один з чоловіків під час обстрілу знаходився у приміщенні, а інший – на вулиці», – повідомляє ОГП з посиланням на Донецьку обласну прокуратуру.

За даними голови ОВА Павла Кириленка, у низці громад пошкоджено будинки, ангар, офісне приміщення тощо.

Також постраждала велика рогата худоба, кажуть прокурори.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Південний фронт: у Генштабі повідомили про успіх ЗСУ поблизу Роботиного

Сили оборони України мали успіх в напрямках Новоданилівка-Новопрокопівка та Мала Токмачка-Вербове Запорізької області, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Новопрокопівка та Вербове розташовані поблизу нещодавно звільненого Роботиного.

За даними штабу, на Бахмутському напрямку українські військові продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах.

«Противник вів безуспішні наступальні дії в районах Красногорівки та Мар’їнки Донецької області. Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєні та техніці, здійснює переміщення підрозділів та військ, активно застосовує резерви», – йдеться у повідомленні.

У Генштабі ЗСУ додають, що Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках – противник вів безуспішний наступ біля Новоєгорівки, Білогорівки Луганської області та Богданівки, Курдюмівки, Озарянівки Донецької області, важкі бої тривають.

Напередодні у Міноборони України заявили, що після звільнення Роботиного на Запоріжжі ЗСУ продовжили просування в цьому районі.

Міноборони України 22 серпня підтвердило, що українські війська з боєм увійшли в село Роботине, а вже незабаром з’явилися повідомлення, що в селі підняли український прапор.

Причетний до заворушень в Одесі у 2014 році та воював проти ЗСУ – затримано бойовика угруповання «ЛНР»

Служба безпеки повідомила про затримання в Одесі бойовика угруповання «ЛНР», який воював проти ЗСУ і брав активну участь у провокаціях на користь РФ під час масових заворушень в Одесі на початку травня 2014 року.

«Тоді, щоб уникнути відповідальності за свої злочини, він втік до тимчасово окупованої частини Луганської області, де приєднався до лав бойовиків. Там його призначили командиром розвідувального підрозділу підконтрольного РФ угруповання «Призрак», яке у подальшому було підпорядковано командуванню 2-го армійського корпусу країни-агресора. З того часу фігурант під псевдонімом «Санта» воював проти українських військ на сході нашої держави, у тому числі в районі Бахмутської траси. Однак згодом бойовик вирішив залишити своїх ватажків та приховано виїхав на підконтрольну Україні територію і повернувся до Одеси. У місті він намагався «залягти на дно» і таким чином уникнути правосуддя», – розповіли в СБУ.

Слідчі затримали чоловіка і повідомили йому про підозру за статтею «участь у терористичній групі чи терористичній організації».

«Наразі він перебуває під вартою. Зловмиснику загрожує до 15 років тюрми з конфіскацією майна», – йдеться в повідомленні.

Напередодні СБУ повідомляла про затримання бойовика угруповання «ДНР», який тривалий час також переховувався від правосуддя за участь у війні проти України. Чоловік є жителем Костянтинівки на Донеччині та намагався втекти до невизнаного Придністров’я.

Війська РФ за минулу добу завдали понад 100 ударів по 26 населених пунктах Запорізької області, є поранені – ОВА

За минулу добу військові РФ завдали 106 ударів по 26 населених пунктах Запорізької області, у Кам’янському поранені три людини, повідомляє у телеграмі голова обласної військової адміністрації Юрій Малашко.

За його даними, російські війська завдали вісім авіаударів по Оріхову, Роботиному та Малій Токмачці, п’ять обстрілів з РСЗВ по Левадному, Малинівці, Темирівці, Полтавці й Новодарівці, а також атаки БПЛА по Ольгівському та Кам’янському, також завдали 91 удар з артилерії по території Темирівки, Новоданилівки, Затишшя, Білогір’я, Полтавки, Степногірська, Кам’янського, Степового, П’ятихаток та інших населених пунктів.

«Під час ворожого артилерійського обстрілу Кам’янського поранення отримали чоловіки 38 та 40 років, а також 51-річна жінка. Постраждалих доставлено в лікувальну установу та надано необхідну медичну допомогу», – йдеться у повідомленні.

В обласній адміністрації додають, що є 22 повідомлення про руйнування житлових будинків та об’єктів інфраструктури.

Війська РФ регулярно з різних видів озброєння обстрілюють Запорізьку область. При цьому Москва продовжує заперечувати обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

РФ наступає на Куп’янсько-Лиманському напрямку, заводить нові частини з своєї території – Сирський

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що українські війська продовжують стримувати наступ противника на Куп’янсько-Лиманському напрямку.

За його словами, найзапекліші бої відбуваються біля населених пунктів Райгородка та Ковалівка, де війська РФ, незважаючи на втрати, намагаються прорвати оборону ЗСУ, використовуючи штурмові загони на бронетехніці.

Сирський зазначив, що одночасно противник здійснює перегрупування, заводить нові частини з території РФ з метою нарощування чисельності і боєздатності своїх військ.

На Бахмутському напрямку, за його словами, щоденно відбуваються гарячі бої.

«Ворог за будь-яку ціну намагається повернути втрачені позиції, по декілька разів на день контратакує наші підрозділи. Ми вживаємо всіх заходів для зриву планів противника і поступово просуваємся вперед. Зокрема, інтенсивні бойові дії відбуваються в районах Бахмута, Курдюмівки, Ягідного, Андріівки», – сказав Сирський, якого цитує Military Media Center.

Генеральний штаб ЗСУ вранці 30 серпня повідомив, що Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Британська розвідка вказує на відмови воювати, виснаження і низький моральний дух у російській армії

Міністерство оборони Британії з посиланням на дані розвідки повідомляє, що у Росії спостерігається високий рівень обвинувальних вироків проти військових за відмову воювати, що свідчить. Також у війську РФ зберігається низький моральний дух.

«Відмова воювати, ймовірно, відображає нестачу підготовки, мотивації та ситуацію високого стресу, з якими російські війська стикаються по всій лінії українського фронту. Хоча деякі солдати відмовилися воювати, а показники виснаження залишаються високими, Росія, найімовірніше, компенсує їх втрати, відправивши на передову масу погано навчених солдатів», – вважає британська сторона.

У розвідці Британії також кажуть, що Росія, оголосивши часткову мобілізацію у вересні 2022 року, адаптувала свій підхід до ведення війни з використанням таких погано навчених вояків як для наступальних, так і для оборонних операцій.

Напередодні британська розвідка висловила сумнів, що на кількість новобранців у армії РФ вплинуть передбачені зарплати і пільги.

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

В українській розвідці кажуть, що мобілізація в Росії не припинялася, зараз там розглядають можливість додатково призвати 450 тисяч осіб.

«Укрзалізниця»: через наслідки атаки РФ на Житомирщині затримуються три поїзди

Через наслідки нічної атаки РФ на Житомирщині три поїзди затримуються, повідомила в телеграмі «Укрзалізниця».

«У зв’язку з ліквідацією наслідків нічного ворожого обстрілу на Житомирщині затримуються поїзди: №54 Перемишль – Київ до 2 годин, №№743 Дарниця – Львів до 1 години; №68 Варшава – Київ до 30 хвилин», – йдеться у повідомленні.

За даними «Укрзалізниці», всі інші 84 поїзди далекого сполучення прямують за розкладом.

У ніч на 30 серпня в Україні оголошувалась масштабна повітряна тривога. На Житомирщині за даними ОВА, уламками збитого безпілотника було частково пошкоджено об’єкт інфраструктури та залізничне полотно.

Станом на зараз відомо, що у Києві двоє людей загинули і троє постраждали, є руйнування у двох районах міста. За попередніми даними КМВА, сили ППО знищили понад 20 ворожих цілей в районі Києва. Через російську атаку на Київщині постраждали три людини, є пошкодження приватних будинків.

Як повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний, вночі 30 серпняпід час атаки РФ було зафіксовано 44 повітряні цілі. За його даними, 28 ракет були випущені з 11 літаків стратегічної авіації Ту-95мс з Каспію та району Енгельса, а також 16 ударних БПЛА з південного та північного напрямків (Приморсько-Ахтарськ, Курськ). Українські військові знищили усі 28 крилатих ракет та 15 ударних БПЛА типу Shahed-136/131 у межах Київської, Черкаської, Одеської та Миколаївської областей.

Вісім російських ракет і п’ять дронів було знищено вночі у південних регіонах України – Гуменюк

Загалом вісім запущених Росією ракет і п’ять дронів було знищено цієї ночі у південних регіонах України, повідомила в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») керівниця об’єднаного координаційного пресцентру сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

За її словами, українським військовим вдалося знищити усі повітряні цілі на півдні України.

«Масована, змішана атака відбулася на територію України, в тому числі задіявши і південні регіони. Потужно працювали наші сили протиповітряної оборони, вісім ракет типу Х-101/Х-555 були знищені на підльоті до Одеси, безпосередньо Одеського регіону, над морем. Також п’ять дронів було знищено в нашій зоні відповідальності, три з яких на Миколаївщині, ще два – на Кіровоградщині», – заявила Гуменюк.

У Telegram Одеська ОВА також підтвердила факт збиття 8-ми ракет в районі Одещини. «Влучань та руйнувань немає», – повідомив голова ОВА Олег Кіпер.

Коментуючи нічну атаку по Україні, Гуменюк також зазначила, що РФ намагалася «промацати» українську ППО.

«Ворог, вочевидь, намагався спочатку ударними дронами «промацати» систему протиповітряної оборони, перевірити готовність і здатність її реагувати. І тільки після того застосував стратегічну авіацію з акваторії Чорного моря», – сказала Гуменюк.

За даними військових, у ніч на 30 серпня армія РФ випустила по Україні 28 крилатих ракет, а також 16 БПЛА. Усі ракети та 15 безпілотників були знищені. У Києві через атаку двоє людей загинули і троє постраждали. Про трьох потерпілих повідомлялося і на Київщині.

Поліція Київщини уточнила, що через російську атаку у регіоні все ж є потерпілі

Голова поліції Київщини Андрій Нєбитов повідомив уточнену інформацію про наслідки російської атака, відповідно до якої у регіоні все ж є потерпілі.

«Понад 6 приватних будинків пошкоджено внаслідок падіння уламків ракет та «шахедів» ще в одному із районів Київської області. Через займання оселі після потрапляння уламків опіки отримала 69-річна жінка. Незначні порізи також мають 43-річний та 49-річний чоловіки одного із домоволодінь. Руйнувань зазнали і гаражні приміщення. Знищено два авто. Через атаку агресора пошкоджено приватні садиби і ще в одному із районів Київщини. Понівечено крівлю, вікна. Також сталось займання травʼяного настилу, яке рятувальникам вдалося оперативно локалізувати. На місцях падіння уламків працюють екстрені служби», – написав Нєбитов у Telegram.

Раніше сьогодні у поліції казали, що на Київщині обійшлося без жертв і потерпілих, постраждали приватні будинки і кладовище. Станом на зараз відомо, що у Києві двоє людей загинули і троє постраждали, є руйнування у двох районах міста.

У ніч на 30 серпня в Україні оголошувалась масштабна повітряна тривога. За даними військових, усі запущені Росією по Україні 28 крилатих ракет, а також 15 із 16-ти БПЛА, було знищено.

Дрони на Псков, Брянськ, Рязань. Росія втратила 4 літаки за ніч?

  • Сьогодні під ранок російські війська атакували ракетами українські міста, повідомила місцева влада. За цими ж даними, уламки ракет впали на Київ, загинули щонайменше три людини. Раніше цієї ж ночі ударні дрони атакували Україну. Перші подробиці нічних обстрілів – далі у цьому ефірі.
Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:00 на @Радіо Свобода:
  • Імовірно, ударні дрони сьогодні вночі летіли і на російські міста. Російські медіа повідомляють про атаку на аеродром у Пскові, де уражено чотири російських літака ІЛ-76. Офіційно російське Міноборони цю інформацію не підтвердило. Що відбулося насправді – говоримо далі.
  • Путін готується до своєї першої міжнародної поїздки після видачі ордера міжнародного кримінального суду на його арешт. Він може поїхати в Китай вперше з початку повномасштабного вторгнення до України, пише Bloomberg. Чи ризикне Путін їхати на зустріч до свого китайського колеги? Та яка його мета? Обговоримо далі.
  • Тиждень на просторах ютубу і майже мільйон переглядів. Художня воєнна драма «Юрик» про облогу і окупацію Маріуполя від каналу СТБ викликала обурення очевидців, які пережили ці події. Проте в коментарях під фільмом на ютубі чимало і позитивних відгуків. Чи настав час для художнього кіно про війну в Україні і які задачі фільму? Непросту дискусію про це продовжимо за кілька хвилин.

Залужний: усі запущені Росією по Україні 28 крилатих ракет, а також 15 із 16-ти БПЛА – знищено

Цієї ночі під час атаки військами РФ території України було зафіксовано 44 повітряні цілі, повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

«28 ракет повітряного базування типу Х-101/Х-555/Х-55 були випущені з 11 літаків стратегічної авіації Ту-95мс з Каспію та району Енгельса. 16 ударних БПЛА типу Shahed-136/131 з південного та північного напрямків (Приморсько-Ахтарськ, Курськ). Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних сил у взаємодії із ППО Сил оборони України знищено усі 28 крилатих ракет та 15 ударних БПЛА типу Shahed-136/131 у межах Київської, Черкаської, Одеської та Миколаївської областей. Дякую захисникам неба за бойову роботу», – написав Залужний у фейсбуці.

У ніч на 30 серпня в Україні оголошувалась масштабна повітряна тривога. Станом на зараз відомо, що у Києві двоє людей загинули і троє постраждали, є руйнування у двох районах міста. За попередніми даними КМВА, сили ППО знищили понад 20 ворожих цілей в районі Києва. На Київщині обійшлося без жертв, постраждали приватні будинки і кладовище. На Житомирщині пошкоджено об’єкт інфраструктури та залізничне полотно. Деталі по регіонах опрацьовуються.

Міноборони РФ цензурує скарги щодо проблем на фронті та інформацію стосовно просування ЗСУ – ISW

В американському Інституті вивчення війни (ISW) припускають, що Міністерство оборони Росії, ймовірно, повертається до більш обмеженого висвітлення війни в Україні, намагаючись піддавати цензурі скарги на лінії фронту та повідомлення про просування України.

«Міністерство оборони Росії нещодавно змінило свій щоденний стиль звітності, щоб зменшити щоденну кількість інформації про війну. Раніше Міноборони Росії оприлюднювало щоденне звелдення, яке відрізнялося від окремих зведень пресслужб кожного російського угруповання військ. Однак пресслужби кожного з російських угруповань 29 серпня опублікували текст, прямо скопійований із загального щоденного зведення, замість власних оригінальних. Міністерство оборони Росії постійно намагається запроваджувати інформаційну політику, яка б надавала обмежену інформацію про лінію фронту протягом усієї війни», – кажуть аналітики у своєму черговому звіті.

В ISW переконані: якщо ця тенденція збережеться, зміни Міноборони Росії у звітності можуть відображати «його ширші зусилля щодо цензури російських звітів про війну та уніфікації власного наративу».

Генштаб ЗСУ останніми днями повідомляє про успіхи сил оборони України на південному фронті, зокрема про наступ на Запорізькому напрямку, де українські військові «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

На Житомирщині через російський удар пошкоджено один із об’єктів інфраструктури – ОВА

Голова Житомирської ОВА Віталій Бунечко повідомив, що в області в результаті російської атаки дронами-камікадзе пошкоджено один з об’єктів інфраструктури.

«Завдяки ефективній роботі підрозділів протиповітряної оборони частина повітряних цілей була збита. Уламками збитого безпілотника було частково пошкоджено об’єкт інфраструктури та залізничне полотно. Осередки загоряння, що виникли через ворожу атаку, оперативно ліквідували. Місце події обстежується представниками правоохоронних органів», – повідомив Бунечко у Telegram.

За його словами, жертв та постраждалих немає. Інформація про масштаб пошкоджень уточнюється.

У ніч на 30 серпня в Україні оголошувалась масштабна повітряна тривога. Станом на зараз відомо, що у Києві двоє людей загинули і троє постраждали, є руйнування у двох районах міста. На Київщині обійшлося без жертв, постраждали приватні будинки і кладовище.

Втрати військ РФ на війні в Україні перевищили 262 тисячі осіб – Генштаб ЗСУ

Російська армія втратила близько 570 військових за попередню добу, заявляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 29 серпня.

Українське командування оцінює загальні втрати Росії за час повномасштабного вторгнення у 262 410 осіб.

Крім того, штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • 4 423 танків (+9)
  • 8 596 бойових броньованих машин (+17)
  • 5 476 артилерійських систем (+26)
  • 733 реактивних систем залпового вогню
  • 500 засобів протиповітряної оборони
  • 315 літаків
  • 316 гелікоптерів
  • 4 395 безпілотників оперативно-тактичного рівня (+8)
  • 1 419 крилатих ракет
  • 18 кораблів і катерів
  • 7 956 автомобілі та автоцистерн (+44)
  • 825 одиниці спеціальної техніки (+5)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Минулого тижня газета The New York Times із посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

На Київщині через атаку РФ пошкоджено приватні будинки і кладовище, потерпілих немає – поліція

Поліція Київщини повідомила про наслідки атаки військ РФ по регіону.

«В одному із районів області внаслідок падіння уламків ракет пошкоджено приватні будинки. На щастя, обійшлось без постраждалих. Падіння уламків російської ракети виявили і на території місцевого кладовища, де сталось займання, яке вдалося оперативно загасити працівникам ДСНС. В іншому населеному пункті через атаку «шахедів» відбулось пошкодження двоповерхової будівлі. Рятувальники нині локалізують пожежу. Завдяки своєчасному переходу сторожа в укриття вдалося уникнути жертв», – повідомила поліція у Telegram.

У Києві після російської атаки ракетами і «шахедами» двоє людей загинули і троє постраждали. Є руйнування в двох районах міста. За попередніми даними КМВА, сили ППО знищили понад 20 ворожих цілей в районі Києва.

КМВА: постраждалих через нічну атаку по Києву – троє, двоє загиблих були охоронцями підприємства

Унаслідок падіння уламків в різних районах Києва поранень зазнали троє людей, а не двоє, як повідомлялося раніше, уточнила вранці Київська міська військова адміністрація у Telegram.

Повідомляється, що двом пораненим знадобилася госпіталізація.

За уточненими даними КМВА щодо загиблих – це два охоронці підприємства 26 та 36 років.

Удосвіта 30 серпня в Києві було чутно звуки вибухів як на лівому, так і на правому берегах міста. Як повідомив столичний міський голова Віталій Кличко, зафіксовано падіння уламків у двох районах столиці – Дарницькому (на дах торгового приміщення) та Шевченківському (загорання в адмінбудівлі). Згодом Кличко зазначив, що також виявлено ще одне місце падіння уламків у Шевченківському районі – там загоряння на відкритій місцевості.

За даними КМВА, армія РФ здійснила масовану, комбіновану атаку з використанням безпілотників та ракет. Загалом українські сили ППО знищили понад 20 ворожих цілей в районі Києва (це попередні дані КМВА).

Генштаб повідомив про кількість бойових зіткнень на фронті за добу

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив оперативну ситуацію на фронті станом на ранок 30 серпня.

«Протягом минулої доби відбулось 35 бойових зіткнень… Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

За даними штабу, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Розпочалася п’ятсот п’ятдесят третя доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.

Від Пскова до окупованого Криму – вночі силам ППО РФ довелося відбивати одну з найбільших атак БПЛА

У ніч на середу одну з найбільших з початку вторгнення атак безпілотників по території Росії довелося відбивати тамтешнім силам протиповітряної оборони. Про атаку дронів повідомила і окупаційна влада анексованого Росією українського Криму.

Згідно з повідомленнями, спочатку близько 20 дронів прилетіло до псковського аеропорту (там базуються як військові, так і цивільні літаки) – пошкоджено, за попередніми даними російських агентств, чотири військово-транспортні Іл-76. У результаті атаки сталася масштабна пожежа. Повідомлялося також про пожежу на території 2-ї бригади спецпризначенців ГРУ поряд із аеродромом. Постраждалих, за даними російської влади, немає.

Трохи пізніше почали надходити повідомлення про вибухи у Брянську та Тулі. Міноборони Росії досить швидко відзвітувало про збиття трьох дронів над Брянською областю та одного – над Орловською. У мережі є повідомлення про те, що один із збитих над Брянськом безпілотників упав на завод «Кремный ЭЛ», що є одним із найбільших російських виробників мікроелектроніки.

За підсумком ночі також були повідомлення про збиті БПЛА над Калузькою і Рязанською областями РФ.

Кримська окупаційна влада, у свою чергу, повідомила про відбиття атаки безпілотників з моря.

Московські аеропорти всю ніч то закривалися, то поновлювали свою роботу. Мер Москви Сергій Собянін написав про збиття дрона у Підмосков’ї.

Російська столиця Москва, а також території, що межують з Україною – насамперед Білгородська, Брянська та Курська області, – останнім часом регулярно зазнають атак безпілотників, а прикордонні регіони і артилерійських обстрілів. Українська сторона не коментує цих подій

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG