Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Нічна масштабна тривога: у Києві уламки впали у двох районах – 2 людини загинули і дві – поранені

У ніч на 30 серпня в Україні оголошувалась масштабна повітряна тривога. Повідомлялось про ракетну небезпеку і загрозу застосування ударних безпілотників.

Удосвіта в Києві було чутно звуки вибухів як на лівому, так і на правому берегах міста.

Як повідомив столичний міський голова Віталій Кличко, зафіксовано падіння уламків у двох районах столиці – Дарницькому (на дах торгового приміщення) та Шевченківському (загорання в адмінбудівлі).

Згодом Кличко зазначив, що також виявлено ще одне місце падіння уламків у Шевченківському районі – там є загоряння на відкритій місцевості.

«За ще одним викликом у Шевченківському районі медики госпіталізували одну постраждалу. 24-річна дівчина отримала різані рани від уламків скла. За однією з адрес у Шевченківському районі, в нежитловій забудові, виявили двох загиблих чоловіків», – повідомив мер Києва.

ДОПОВНЕНО Згодом Кличко заявив, що поранених – двоє, вони госпіталізовані.

Голова КМВА Сергій Попко також прокоментував ситуацію в Києві.

«Такого потужного нападу Київ не відчував від весни. Ворог здійснив масовану, комбіновану атаку з використанням безпілотників та ракет. Спершу рашисти застосували ударні БпЛА (попередньо, баражуючі боєприпаси «Shahed»). Кілька груп дронів прямували на Київ з різних напрямків. Невдовзі на столицю полетіли ракети, запущені із бортів стратегічної авіації Ту-95мс. Загалом, силами і засобами протиповітряної оборони було знищено понад 20 ворожих цілей (точну кількість, а також тип ракет і БпЛА офіційно оприлюднять Повітряні сили)», – зазначив Попко.

Інформація по регіонах України уточнюються.

Російські військові регулярно обстрілюють території України, які є в досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії та РСЗВ, – в тому числі і цивільні обʼєкти. Попри наявність доказів, Москва стверджує, що ціллю цих ударів є лише військова інфраструктура України.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів.

В аеропортах Москви затримуються рейси, над «Внуково» був закритий повітряний простір

У московських аеропортах «Внуково», «Домодєдово» і «Шереметьєво» вночі 30 серпня затримуються 25 рейсів на виліт і приліт, ще 5 скасовані, свідчать дані сервісу «Яндекс. Розклад».

За повідомленням агенції ТАСС, повітряний простір над аеропортом «Внуково» приблизно на годину закривався повітряний простір.

Ще у кількох областях Росії також був оголошений режим «Килим» – він активується, коли сили ППО фіксують у небі потенційно небезпечні обʼєкти. З Брянська і Тули повідомляють про звуки роботи ППО.

Раніше у Пскові був атакований місцевий аеропорт, у ньому були пошкоджені чотири військово-транспортні літаки Іл-76.

У Пскові пошкоджені чотири військово-транспортні літаки Іл-76 – ТАСС

Чотири літаки Іл-76 пошкоджені в Пскові після атаки безпілотників на військовий аеродром, повідомляє російська агенція ТАСС із посиланням на джерела в екстрених службах уночі 30 серпня.

«Розпочалася пожежа, вогнем охоплені два повітряні судна», –- сказав співрозмовник ТАСС.

Раніше місцеві ЗМІ повідомили, що в районі міжнародного аеропорту Пскова сталася серія вибухів. Також у районі аеропорту було чути стрілянину.

Іл-76 є військово-транспортним літаком, який використовується для швидкого перекидання особового складу з місця постійної дислокації до зони бойових дій. У Пскові базується відома повітряно-десантна дивізія, бійці якої з 2014 року воюють в Україні.

Українські сили атакують російські аеродроми, віддалені від лінії фронту, з грудня 2022 року. Удари завдавалися по базах стратегічної авіації в Саратовській та Рязанській областях, по аеродрому в Курську, Новгородській області та в анексованому Криму. Через атаки безпілотників закривалися цивільні аеропорти в Підмосковʼї.

У лютому 2022 року через повномасштабне російське вторгнення міжнародні авіакомпанії припинили польоти в Україну. Азійські, білоруські та турецькі авіакомпанії продовжують польоти до Росії та над Росією.

Україною шириться повітряна тривога через атаку дронів

У кількох областях України оголошена повітряна тривога через небезпеку атаки російських безпілотників, повідомляють Повітряні сили України після півночі 30 серпня.

«Перша група ворожих ударних БпЛА знаходиться в районі меж Сумської та Чернігівської областей, рухається у напрямку Києва. Друга група знаходиться в районі меж Дніпропетровської та Миколаївської областей, рухається у напрямку Кропивницького», – вказано в повідомленні, оприлюдненому о 0:40.

Станом на 0:50 повітряна тривога оголошена в Чернігівській, Сумській, Полтавській, Черкаській, Кіровоградській і Дніпропетровській областях.

Влада рекомендує жителям цих регіонів прослідувати в укриття.

Російські військові регулярно обстрілюють території України, які є в досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії та РСЗВ, – в тому числі і цивільні обʼєкти. Попри наявність доказів, Москва стверджує, що ціллю цих ударів є лише військова інфраструктура України.

У російському місті Псков в аеропорту сталися вибухи – ЗМІ

У районі міжнародного аеропорту Пскова сталася серія вибухів, повідомляє видання «Псковская губерния» з посиланням на очевидців. За їхніми словами, також у районі аеропорту чути стрілянину.

Журналіст Василь Полонський пише, що, за даними місцевих жителів, у Пскові чути десятки розривів. Він же вказує, що «у Пскові аеропорт подвійного призначення – і військовий, і цивільний».

«На цьому відео добре чути автоматну стрілянину: можливо, це спроба збити дрони, але скільки їх там, якщо стрілянина триває вже близько 30 хвилин, важко уявити», – вказує «Псковская губерния».

За попередніми даними, територія аеропорту атакована безпілотниками, пише телеграм-канал Baza. Цей же канал пише про пошкодження щонайменше двох літаків.

У телеграм-каналах зʼявилися фотографії, де, як стверджується, показані наслідки вибухів в аеропорту – на кадрах видно пожежу. Також у мережі публікують відео, зняті у Пскові.

Влада Псковської області на момент публікації це не коментувала.

Збірна України знялася з чемпіонату світу з Dota 2 – після того, як росіянам дозволили прапор РФ

Збірна України з кіберспортивної гри Dota 2 відмовилася продовжувати виступ на чемпіонату світу, який відбувається в Румунії під егідою Міжнародної федерації кіберспорту (IESF). Про це заявив учасник української збірної Іван Kidaro Бондарєв, повідомляє dota2.ru.

«Після новин і того, що це остаточне рішення про розбан Росії – вже немає бажання брати участь у змаганнях», – заявив він.

Українська збірна знялася зі змагань безпосередньо під час турніру — перед матчем нижньої сітки плей-офф проти Індонезії. Раніше Україна стала першою в групі D, а в першому раунді верхньої сітки плей-офф поступилася збірній Киргизстану.

Міжнародна федерація кіберспорту 28 серпня скасувала своє рішення, яке забороняє російським кіберспортсменам виступати на міжнародних змаганнях під прапором РФ. Заборону запровадили в квітні 2022 року, невдовзі після повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Китайська влада позначила на мапах частину Росії своєю територією

Китайська влада випустила нові географічні мапи, на яких позначила Великий Уссурійський острів на Амурі своєю територією, повідомляє РБК. Китай та Росія (СРСР) сперечалися про належність цієї території з 1964 року.

У 2008 році Москва та Пекін уклали договір, згідно з яким острів був розділений між двома країнами – тоді експерти називали це знаком, що Москва сподівається на довгострокові та стабільні відносини з Китаєм.

На новій офіційній мапі Китай позначає весь острів як східну точку китайської території. У пояснювальній записці наголошується, що «мапа складена відповідно до національних стандартів оформлення кордонів Китаю та інших країн світу».

Крім Великого Уссурійського острова, Китай позначив своєю територією індійський штат Аруначал-Прадеш і прикордонний район Аксайчин. Індійське МЗС вже висловило протест Пекіну, Москва на нові мапи поки що не відреагувала.

Офіційний комплект мап використовуватиметься в медіа-матеріалах, включно з новинами, книгами та рекламними матеріалами. Мапи також можуть використовуватися як базова довідкова інформація.

Площа Великого Уссурійського острова становить близько 340 квадратних кілометрів. Він розташований поблизу Хабаровська в заплаві Амура напроти гирла річки Уссурі. Суперечка про належність острова почалася між Росією та Китаєм ще у 1800-х роках, а у 1920–1930-ті роки острів був «взятий під охорону» радянськими військами.

Після розпаду Радянського Союзу 1991 року острів залишився під юрисдикцією Росії. Китай оскаржував статус острова з 1964 року, проте після договору 2008 року жодних офіційних домовленостей щодо належності острова між Росією та Китаєм не було.

Прокудін: через російську вибухівку на Херсонщині за день загинули троє людей

Троє людей загинули через російську вибухівку в Херсонській області, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін увечері 29 серпня.

Він повідомив про випадок у Новопетрівці, де 43-річний тракторист загинув через детонацію російського вибухового пристрою.

«Також у полі, що поблизу села Садове, смертельні поранення отримали ще двоє чоловіків, 51 та 28 років, які натрапили на російські міни», – додав він.

Читайте також: Швейцарія надасть Україні машину для «гуманітарного розмінування»

Прокудін нагадав про «надзвичайно високу» мінну небезпеку в області. Він закликав не відвідувати узбережжя водойм, поля, лісосмуги, узбіччя доріг і пустирі, якщо немає впевненості, що їх обстежили сапери.

Раніше про смерть тракториста від поранень, отриманих через підрив на міні біля Новопетрівки, повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

За даними ДСНС, потенційно небезпечними через замінування є третина від загальної площі України.

В Ізраїлі скасували гастролі російського театру. Трупа назвала ізраїльтян «клоунами» і «захисниками України»

Російський театр «Ленком» 29 серпня виступив із офіційною заявою, в якій прокоментував скасування гастролей в Ізраїлі.

У відкритому листі, опублікованому в офіційному виданні «Российская газета», трупа театру звинувачує в тому, що сталося, російськомовних ізраїльтян, називаючи їх «шпаною», «клоунами», «ізраїльськими безродними Іванами, що корчаться в безсилій злості», «захисниками України», які сито сидять на державних шиях різних країн» і «шариковими, що голосно гавкають і ображають простих співвітчизників».

У тексті також згадується ізраїльська влада. «На жаль, жодної виразної позиції від державного театру та від влади Ізраїлю, як і гарантій безпеки, ми не отримали», – йдеться в листі, підписаному «колективом Московського державного театру «Ленком Марка Захарова» – без зазначення конкретних прізвищ.

Кулеба обговорив зі Столтенберґом наступні шляхи щодо вступу України до НАТО

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів чергову розмову з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом – про це вони повідомили 29 серпня.

За словами Кулеби, розмова стосувалася «наступних кроків України до вступу в НАТО».

«Ми обговорили адаптовану Щорічну національну програму та повноцінне розгортання Ради Україна-НАТО. Я також поінформував Генерального секретаря про підготовку України до першого Форуму оборонної промисловості», – розповів голова МЗС.

Швейцарія надасть Україні машину для «гуманітарного розмінування»

Швейцарія передасть Державній службі України з надзвичайних ситуацій гусеничну машину, щоб сапери з її допомогою займалися «гуманітарним розмінуванням». З пресрелізу швейцарської влади очевидно, що машина має застосовуватися лише в тилу, але не на фронті.

Разом із машиною Швейцарія передасть Україні трейлер для її перевезення та запчастини з розрахунком на три роки роботи.

Білий дім припускає, що за смертю Пригожина стоїть Кремль – Reuters

Білий дім близький до того, щоб оголосити Кремль відповідальним за смерть очільника угруповання «ПВК Вагнера» Євгена Пригожина, повідомила 29 серпня агенція Reuters.

«Ми всі знаємо, що Кремль має довгу історію вбивств опонентів», – сказала речниця Білого дому Карін Жан-П’єр.

Цей коментар слідує за словами президента США Джо Байдена, сказаними ще в день загибелі ватажка російської групи найманців. Американський лідер, коментуючи катастрофу літака Пригожина, сказав, що «у Росії мало що відбувається, за чим не стояв би Путін». Західна преса написала про можливі версії збиття ракетою чи закладення вибухового пристрою на борту.

Слова папи Франциска «почули в Росії, як заклик до подальшої експансії»: голова Держслужби України зі свободи совісті

У відеозверненні до російської католицької молоді, оприлюдненому 25 серпня, папа Римський Франциск дослівно сказав таке:

«Ніколи не забувайте про спадщину. Ви – нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії – великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви – нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам – дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами»

Чим можна пояснити ці заяви папи Франциска про Росію? Чому Франциск сказав те, що МЗС України кваліфікувало в офіційній заяві, як повторювання «російських великодержавних ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності Росії»? Як ці висловлювання очільника світового католицизму оцінили в Кремлі? Чому виправдовується Ватикан? Чи належно відреагували в Україні? Про це Радіо Свобода розпитала в ефірі програмі Свобода Live Голову Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Віктора Єленського.

США надали Україні новий пакет військової допомоги на 250 мільйонів доларів – Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен оголосив, що Сполучені Штати надали Україні новий пакет військової допомоги на суму 250 мільйонів доларів. Про це з посиланням на Держдепартамент США 29 серпня повідомила агенція Reuters.

Інформацію підтвердив голова Офісу президента України Андрій Єрмак. За його словами, у новому пакеті є боєприпаси до артилерії калібру 155 і 105 міліметрів, боєприпаси для HIMARS, ракети до систем протиповітряної оборони AIM-9M, протитанкові переносні комплекси Javelin, обладнання для розмінування, медичні машини для евакуації тощо.

«Дякуємо нашим союзникам», – вказав Єрмак.

Російська влада повідомила про загиблих у Брянській області внаслідок обстрілу

Унаслідок обстрілу прикордонного селища Климово, районного центру в Брянській області Росії, загинули двоє цивільних – чоловік 2003 року народження та жінка 1994 року народження. Ще один чоловік зазнав легкого поранення, повідомив губернатор Брянської області Олександр Богомаз.

Він стверджує, що селище Климово потрапило під обстріл із реактивних систем залпового вогню, і звинувачує в обстрілі Збройні сили України. Губернатор не уточнює, чи був метою обстрілу військовий обʼєкт, але вказує, що «у відповідь… підрозділи Міністерства оборони РФ завдали вогневе ураження по пунктах тимчасової дислокації ЗСУ в районі населеного пункту Семенівка».

За інформацією Богомаза, через обстріл пошкоджено школу, кілька адміністративних будівель, зруйновані житлові будинки. У селищі порушене енергопостачання.

Російські війська обстріляли лікарню на Чернігівщині – Чаус

Російська армія обстріляли місто Семенівка на Чернігівщині у другій половині дня 29 серпня, повідомив голова обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус.

Він зазначив, що російська армія «цілить по лікарнях».

«Сьогодні у другій половині дня російські терористи із артилерії обстріляли місто Семенівка. Як це вже робили не раз. Пошкоджено хірургічний корпус місцевої лікарні», – заявив Чаус.

Читайте також: Через російські обстріли Чернігівщини загинула людина, пошкоджена міськрада у Семенівці – ОВА

Голова області додав, що інформація про наслідки обстрілу уточнюється.

Війська РФ регулярно з різних видів озброєння обстрілюють Чернігівщину. При цьому Москва продовжує заперечувати обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Штаб: війська РФ здійснюють рейди в Скадовському районі через відмови жителів від російських паспортів

Російські війська протягом доби завдали п’яти ракетних та 47 авіаційних ударів по українських позиціях та населених пунктах, а також здійснили 48 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України.

Протягом доби командування зафіксувало понад 30 бойових зіткнень.

Генштаб повідомляє про безуспішні спроби російської армії наступати біля Новоєгорівки та Білогорівки на Лиманському напрямку, а також біля Богданівки та Озарянівки на Бахмутському. Також Сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ біля Мар’їнки.

«Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в зведенні.

Читайте також: «Немає слів, яких було б достатньо, щоб описати самопожертву героя» – Зеленський у День памʼяті захисників

Командування також повідомляє про продовження примусової паспортизації населення в окупованій частині Херсонської області.

«У населеному пункті Михайлівка Скадовського району Херсонської області російські окупаційні війська утискають місцевих мешканців, які відмовляються отримати російські паспорти. Через відмову оформити ворожий паспорт окупанти проводять рейди по помешканням, здійснюють принизливі перевірки, погрожують ув’язненням та депортацією», – йдеться в зведенні.

Командування звітує про загалом 11 авіаційних ударів по російському особовому складу та техніці, а також про ураження району зосередження російських військ ракетними та артилерійськими військами. Серед ураженої техніки, за даними Генштабу – важка вогнеметна система залпового вогню ТОС-1А «Солнцепьок».

Крим: суд залишив чинним вирок кримському татарину за «фінансування» українського батальйону

У підконтрольному Росії Верховному суді Криму 29 серпня відбувся розгляд апеляційної скарги на вирок Аппазу Куртамету, якого звинуватили в нібито пожертвах учасникам добровольчих батальйонів України.

Як повідомляє «Кримський процес», за підсумками засідання за участю судді Дмитра Михайлова вирок залишили без змін.

Колегія Верховного суду Криму визнала один із доказів, врахованих під час розгляду справи в суді першої інстанції, неприпустимим, проте не побачила підстав для скасування вироку чи перегляду строку покарання.

Читайте також: У Криму відправили до СІЗО трьох активістів, затриманих силовиками РФ після обшуків

21 квітня підконтрольний Росії Київський районний суд Сімферополя засудив до семи років позбавлення волі кримського татарина Аппаза Куртамета за звинуваченням у фінансуванні українського добровольчого батальйону «Крим».

Кримськотатарська активістка Елмаз Киримли повідомляла у фейсбуці, що, за версією російського слідства, Куртамет нібито передав 500 гривень товаришеві, який, як він дізнався згодом, служить у батальйоні «Крим».

За даними Рефата Чубарова, 23 липня 2022 року Куртамет виїхав із селища Новоолексіївка окупованого Генічеського району Херсонської області до анексованого Криму до родичів. Відомо, що він благополучно прибув на російський пункт пропуску на адміністративний кордон між Кримом та Херсонською областю. На цьому зв’язок Куртамета із родичами перервався. Після цього його затримали російські силовики.

ATACMS, бої, Крим: які головні труднощі контрнаступу ЗСУ на півдні

«Стали на ноги»: історія Наталії та Яни Степаненків, які втратили ноги через обстріл Росією Краматорська

ЛЬВІВ – Родина Степаненків, яка постраждала внаслідок російського обстрілу ракетою із касетними боєприпасами вокзалу у Краматорську, повернулася зі США в Україну. Тоді, 8 квітня 2022 року, Наталія втратила ногу, її донька Яна – дві. А син Ярослав, на щастя, не постраждав. Наталію разом із дітьми забрали у Сан-Дієго на протезування. Тепер, на протезах і вірою у майбутнє, родина з Донеччини намагається у Львові розпочати нове життя.

За рік 12-річні Яна і Ярослав Степаненки змінились і підросли. А ще повеселішали. Яна не лише впевнено ходить на двох протезах, але й бігає, їздить на велосипеді.

Коли Наталія побачила, як її донька у США стала на ноги, не могла стримати сліз.

«У мене, коли Яна перший раз встала на протези, то такий момент був! Я плакала. Потім плакала, коли її боліло після операції. Але я все ж старалася не показувати сльози, навіть коли дуже хотіла плакати, тому що розуміла, якщо я здамся, то і вона здасться.

За рік Яна повеселішала, змінилась. Я дивилась постійно відео, як нас проводжали, як прилетіли. Діти мої змінились! Перші кроки, підтримка і стало веселіше мені і Яні, коли ми почали ходити. Бо розумієш, що підеш, куди хочеш, не сидиш, можеш повернутись, як хочеш. Це зовсім інші відчуття», – каже Наталія Степаненко.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG