Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ОГП: війська РФ вранці обстріляли Куп’янськ на Харківщині, є загиблий і поранений

Вранці російські війська обстріляли Куп’янськ на Харківщині – загинула людина, ще одна поранена, повідомляє у телеграмі Офіс генпрокурора.

За даними слідства, 29 серпня близько 8:30 війська РФ з артилерії обстріляли Куп’янськ – зафіксовано влучання на територію харчового підприємства, загинув охоронець.

Також пошкоджено приватне домоволодіння, отримав поранення 67-річний цивільний чоловік.

У ОГП також додають, що внаслідок російського обстрілу Куп’янська, який стався близько 5:00 ранку, пошкоджено багатоквартирний будинок. Про постраждалих не повідомляється.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військ на Купʼянському напрямку. Обстріли міста посилилися. Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області.

В ООН станом на 27 серпня підтвердили загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Міносвіти запропонувало вчителям тему першого уроку 1 вересня – про ментальне здоров’я

Міністерство освіти і науки України пропонує вчителям 1 вересня провести перший урок у школах про важливість ментального здоров’я.

«З початком нового навчального року збільшиться кількість навантаження на дітей. До стресу, викликаного війною, додасться необхідність взаємодіяти з однолітками та вчителями, адаптуватися до навчання у нових форматах та умовах, знаходити спільну мову з батьками та опікунами. Усе це потребуватиме від школярів додаткових зусиль і може стати ще одним джерелом страхів, невпевненості у собі та переживань», – визнають у МОН.

У відомстві кажуть, що запропонований урок «навчить дітей декількох технік саморегуляції для того, щоб подолати страх чи тривожність, заспокоїтися, розслабитися та підтримати себе як під час навчання, так і в позашкільному житті».

«Матеріали уроку містять відеозвернення психологів, які розкажуть дітям про те, як працюють наші емоції, та покажуть прості вправи, що допоможуть стабілізуватися у складні моменти», – повідомили у Міносвіти і додали, що урок про підтримку та важливість психічного здоров’я складений для учнів 1-6 та 7-11 класів.

Завантажити сценарій уроку можна за посиланням.

Новий навчальний рік в Україні традиційно стартує 1 вересня. Через воєнний стан освітні заклади можуть вносити зміни у структуру навчального року, зокрема щодо форми навчання.

«Зневіра Заходу, здача Куп’янська і безуспішний наступ ЗСУ». У ГУР попереджають про новий етап інформвійни РФ

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України заявляють про новий етап інформаційної війни РФ проти України.

За даними розвідки, 25 серпня в адміністрації російського президента Володимира Путіна відбулась нарада щодо чергового етапу інформаційної війни в українському та світовому медіапросторах, тема наради: затвердження конкретних наративів, які мають дискредитувати Україну та вплинути на її партнерів у світі.

Читайте також: Євросоюз запровадив санкції проти п’яти російських компаній за «інформаційні маніпуляції»

ГУР попереджає, що найближчим часом російська система дезінформації зосередиться на використанні таких тем та наративів:

1) «Масова мобілізація» – начебто мобілізації підлягатимуть всі без винятку українці і начебто мобілізація стосуватиметься неповнолітніх;

2) «Зневіра українських партнерів у можливості перемоги» – уявні «договорняки» про «мир в обмін на території», фейкові політичні угоди;

3) «Український контрнаступ не має успіхів» – начебто збільшення кількості поховань українських воїнів на прикладі кладовищ великих міст, начебто відсутність успіхів на фронті при великих втратах, пошук винних в уявних «провалах» заради дискредитації українських воєначальників та чиновників;

4) «Тотальна корупція» – начебто держава не бореться з корупцією, «бюджет розкрадається, закупівлі не проводяться»;

5) «Прекрасне» життя на окупованих територіях – начебто високі зарплати, низькі ціни, забезпечення всім необхідним, «вільні» вибори в «єдиний день голосування» за законами РФ, українська влада начебто «здає» Куп’янськ.

Редакція Радіо Свобода не може перевірити ці дані з інших джерел.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військ на Купʼянському напрямку. Обстріли міста посилилися.

Хотів утекти до невизнаного Придністров’я: СБУ затримала бойовика угруповання «ДНР»

Служба безпеки повідомила про затримання бойовика угруповання «ДНР», який тривалий час переховувався від правосуддя за участь у війні проти України.

«Зловмисника було затримано поблизу кордону з невизнаним Придністров’ям, куди він намагався втекти, щоб уникнути покарання за свої злочини. За даними слідства, затриманим є мешканець міста Костянтинівка, що на Донеччині. У 2014 році він приєднався до так званого «слов’янського полку» – підконтрольного РФ терористичного угруповання зі сходу України. Там його залучали до «чергування» на ворожих блокпостах, де він зупиняв авто українських громадян, які намагалися виїхати з тимчасово окупованої частини регіону. Під час таких «зупинок» бойовики створювали штучні приводи для викрадення людей та «конфіскації» їхніх авто», – розповіли в СБУ.

Повідомляється, що до початку повномасштабного вторгнення РФ чоловік покинув лави бойовиків та приховано виїхав на підконтрольну Україні територію, де намагався «залягти на дно».

«СБУ встановили його місцезнаходження і затримали в одному із прикордонних районів Вінницької області… Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (участь у терористичній групі чи терористичній організації). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує до 15 років тюрми», – йдеться в повідомленні.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні.

У Генштабі ЗСУ повідомили про успіх українських захисників в Запорізькій області

У напрямку Новоданилівка-Вербове Запорізької області українські військові мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Село Вербове розташоване поблизу нещодавно звільненого Роботиного.

Також, за даними штабу, на Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах.

«Противник вів безуспішні наступальні дії в районах Авдіївки та Мар’їнки Донецької області. Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєні та техніці, здійснює переміщення підрозділів та військ, активно застосовує резерви», – йдеться у повідомленні.

Водночас українські захисники продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках, зокрема, противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки Донецької області – тривають важкі бої, додають у Генштабі.

Напередодні у Міноборони України заявили, що після звільнення Роботиного на Запоріжжі ЗСУ продовжили просування в цьому районі. За словами заступниці міністра оборони Ганни Маляр, у ході ведення наступальних дій сили оборони України мали успіх в напрямку південно-східніше Роботине та південніше Мала Токмачка Запорізької області.

Міноборони України 22 серпня підтвердило, що українські війська з боєм увійшли в село Роботине, а вже незабаром з’явилися повідомлення, що в селі підняли український прапор.

Роботине російські військові утримували з березня 2022 року. Це село невелике, площею всього 3 квадратні кілометри. До війни, за офіційними даними, там проживало менш як 500 осіб. Проте військові експерти неодноразово заявляли про важливість цього населеного пункту, оскільки він дозволяє контролювати автодорогу, яка веде до Токмака – великого логістичного хабу російської армії, міста з довоєнним населенням близько 30 тисяч людей.

У британській розвідці сумніваються, що на кількість новобранців у армії РФ вплинуть передбачені зарплати і пільги

Міністерство оборони Британії з посиланням на дані розвідки звертає увагу на те, що у Росії заплата військовим є значним заохочувальним фактором, зокрема для того, щоб воювати проти України. Однак, як каже британська сторона, це навряд чи вплине на значне поповнення військ РФ новобранцями.

«Після вторгнення військова служба у Збройних силах Росії стала дедалі прибутковішою. 4 лютого 2022 року президент Росії Володимир Путін зазначав, що лейтенант отримує 81,2 тисяч рублів на місяць. До жовтня 2022 року він казав, що навіть мобілізовані рядові отримуватимуть 195 тисяч карбованців на місяць. Багато молодших чинів, які служать в Україні, зараз отримують понад 200 тисяч рублів на місяць. Це більш ніж у 2,7 рази перевищує середню зарплату по Росії (72 851 рубль)», – йдеться в повідомленні.

Однак розвідка Британії каже: «Цілком ймовірно, що зарплата та додаткові пільги є сильним стимулом для осіб, особливо з бідних регіонів Росії. Однак Росія, як і раніше, навряд чи досягне поставленої мети з набору добровольців до лав».

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

В українській розвідці кажуть, що мобілізація в Росії не припинялася, зараз там розглядають можливість додатково призвати 450 тисяч осіб.

В ООН підтвердили загибель понад 9500 цивільних через війну Росії проти України

Управління верховного комісара ООН із прав людини (УВКПЛ ООН) підтвердило загибель 9 511 і поранення 17 206 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Такими є дані організації від 24 лютого 2022 року до 27 серпня 2023-го.

За даними ООН, з 1 до 27 серпня 2023 року зафіксували 585 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в Україні, з них – 5 загиблих та 19 поранених дітей.

В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, а багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

За останніми даними Офісу генпрокурора України, внаслідок російської агресії в Україні від 24 лютого 2022 року загинули 503 дитини, понад 1117 поранені. В ОГП зазначають, що ці цифри не є остаточними.

Армії РФ не вистачає піхоти, через що буде важко підтримувати оборону чи наступати – ISW

В американському Інституті вивчення війни (ISW) звертають увагу на те, що армії РФ не вистачає піхоти, зокрема у складі повітряно-десантних військ, на які як «елітну силу» покладається військове керівництво, коли йдеться не лише про оборону, а й про наступ.

«Російське військове командування постійно покладалося на формування повітряно-десантних військ як на наступальну, так і оборонну силу, втім вони, напевно, втратили високий оперативний темп. Деградація цих сил, ймовірно, послабить здатність Росії підтримувати складні оборонні операції та майже напевно завадить будь-якому наміру Росії відновити масштабні наступальні операції, які в основному покладаються на відносно елітну піхоту, якої Росії зараз не вистачає», – вважають аналітики у своєму черговому звіті.

В ISW кажуть, що російське військове командування продовжує розгортати повітряно-десантні війська «для захисту вразливих позицій від українських контрнаступів». Зокрема йдеться про підрозділи 76-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії поблизу Роботиного. Їх, ймовірно, перекинули, з району Кремінної Луганської області.

«ISW і раніше відзначав, що частини майже всіх російських формувань «ВДВ» діють у районах, де українські сили проводять контрнаступальні операції, і ця побічна передислокація додатково свідчить про те, що російські сили можуть використовувати відносно елітні підрозділи для посилення критичних ділянок лінії фронту», – йдеться в повідомленні.

За даними Міноборони, після звільнення Роботиного на Запоріжжі ЗСУ продовжили просування в цьому районі.

За даними зведення Генштабу ЗСУ, сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Запорізькому напрямку, зокрема, на Мелітопольському, «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

У США визнали, що війна надовго. Влада готує до виборів-2024? Папа про «велику Росію»

  • Основний наступ ЗСУ зараз – на півдні, і ЗСУ там знову мають успіх, повідомляють в Міноборони. А Американський інститут вивчення війни вже повідомляє про бої за Вербове – східніше Роботиного. Куди рухаються ЗСУ після звільнення цього населеного пункту? Що з логістикою та постачаннями сил РФ на цьому напрямку? Говоримо з військовими.

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

  • Посадовці у США змирилися з тим, що ЗСУ цього року не зможуть дійти до Азовського моря і перерізати сухопутний коридор Росії до Криму. Про це пише газета The Washington Post, посилаючись на джерела в американському уряді. В Пентагоні радять українському командуванню розставити приорітети. Як сили оборони України, на думку посадовців США, мають вести свій наступ? Так які прогнози на війну цього року і наступного дають в США?
  • Зеленський озвучив три необхідні умови, за яких вибори можливі навіть під час війни. Західні партнери наполягають, що парламентські вибори мають відбутися в Україні вже наступного року. Чи готується вже до цього влада? Як треба міняти законодавство та чи взагалі реально це? Говоримо з представниками влади та юристами.
  • Папа Римський закликав російську молодь «не забувати, що вони є спадкоємцями великої матінки Росії». І закликав «сіяти зерна примирення». Цей виступ папи в Санкт-Петербурзі викликав реакцію в суспільстві. Її вже розкритикували українському МЗС. Чи пояснить папа Римський, що він мав на увазі. Його заяви проаналізуємо вже за кілька хвилин.

Міноборони РФ заявило про збиття безпілотників у Тульській та Бєлгородській областях

Над Тульською областю РФ вранці 29 серпня було збито два безпілотники літакового типу, повідомило Міноборони Росії. Відомство не уточнило час і місце, де їх могли знищити.

«Безпілотні літальні апарати були знищені черговими силами ППО над територією Тульської області», – йдеться у повідомленні.

Російське військове відомство не уточнило, скільки і де саме збили безпілотників. Також Міноборони не повідомило про наслідки знищення дронів.

Російські ЗМІ також пишуть, що московські аеропорти Внуково та Домодєдово у вівторок удосвіта обмежували польоти.

Вечері 28 серпня Міноборони РФ повідомляло збиті БПЛА над Бєлгородською областю. Про постраждалих та руйнування не повідомляється. Цілями БПЛА названо «об’єкти на території РФ».

Російська столиця Москва, а також території, що межують з Україною – насамперед Білгородська, Брянська та Курська області, – останнім часом регулярно зазнають атак безпілотників, а прикордонні регіони і артилерійських обстрілів. Українська сторона не коментує цих подій.

ОВА: на Донеччині за добу через обстріли військ РФ 5 людей загинули і 4 – поранені

Донецька ОВА повідомила, що через російські обстріли на Донбасі у понеділок є жертви і поранені серед цивільних.

«За 28 серпня росіяни вбили 5 жителів Донеччини: 2 – в Дальньому, 1 – у Торецьку, Лимані та Великій Новосілці. Ще 4 людини в області за добу дістали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі», – йдеться в повідомленні голови ОВА Павла Кириленка.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Генштаб ЗСУ: війська РФ на війні в Україні втратили за добу близько 530 осіб

Російська армія втратила близько 530 військових за попередню добу, заявляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 29 серпня.

Українське командування оцінює загальні втрати Росії за час повномасштабного вторгнення у 261 840 осіб.

Крім того, штаб наводить дані про втрати російської техніки:

  • 4 414 танків (+14)
  • 8 579 бойових броньованих машин (+17)
  • 5 450 артилерійських систем (+25)
  • 733 реактивних систем залпового вогню (+3)
  • 500 засобів протиповітряної оборони (+1)
  • 315 літаків
  • 316 гелікоптерів
  • 4 387 безпілотників оперативно-тактичного рівня (+4)
  • 1 419 крилатих ракет (+4)
  • 18 кораблів і катерів
  • 7 909 автомобілі та автоцистерн (+43)
  • 820 одиниці спеціальної техніки (+11)

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Минулого тижня газета The New York Times із посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Загиблих на Житомирщині пілотів підвищили у званнях посмертно

Командування Повітряних сил ЗСУ повідомило про рішення підвищити у військових званнях і представити до державних нагород трьох українських пілотів, які загинули минулого тижня на Житомирщині.

«Відповідно до наказу командувача Повітряних сил ЗС України № 661 від 28 серпня 2023 року майорам В’ячесляву Мінці та Сергію Проказіну присвоєно військове звання «підполковник» (посмертно), капітану Андрію Пільщикову присвоєно військове звання «майор» (посмертно). Військових пілотів, які трагічно загинули під час виконання бойового завдання на Житомирщині 25 серпня 2023 року, представлено до державних нагород. Вічного польоту, побратими», – йдеться в повідомленні.

25 серпня на Житомирщині зіткнулися два навчально-бойові літаки L-39, в результаті чого загинули троє пілотів, які виконували бойове завдання. За даними ДБР, слідство серед можливих версій розглядає технічну несправність літаків, помилку пілотів і порушення при організації здійснення польотів.

Сили РФ обстріляли Торецьк на Донеччині – загинула молода жінка, троє людей поранені

Російські військові ввечері 28 серпня завдали по місту Торецьк удару касетними боєприпасами з ракетної системи залпового вогню «Ураган», повідомила пресслужба Донецької обласної прокуратури.

«О 18:00 російська армія обстріляла Торецьк, імовірно, з використанням касетних боєприпасів РСЗВ «Ураган». Від ворожого снаряду загинула 39-річна жінка, яка на момент атаки займалася домашніми справами на власному подвір’ї. Ще троє місцевих мешканців отримали осколкові поранення та контузію, серед них подружня пара віком 72 і 73 років та жінка 88 років. Усі постраждалі під час обстрілу перебували вдома», – вказано в повідомленні.

Постраждалих доправили до лікарні для надання медичної допомоги.

У Торецьку пошкоджені приватні та багатоквартирні житлові будинки.

Довоєнне населення Торецька складало близько 30 тисяч людей.

НБУ пом’якшив обмеження щодо продажу безготівкової іноземної валюти

Національний банк України пом’якшив обмеження щодо продажу безготівкової іноземної валюти громадянам для мінімізації множинності обмінних курсів, повідомила 28 серпня пресслужба регулятора.

Так, із 29 серпня Національний банк:

  • вперше з початку повномасштабної війни дасть змогу банкам продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тис. грн в еквіваленті в одному банку;
  • збільшить зі 100 тис. грн до 200 тис. грн в еквіваленті щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців.

Такий інструмент доступний громадянам із 21 липня 2022 року.

В НБУ кажуть: відповідні зміни сприятимуть переорієнтації частини попиту населення з готівкової іноземної валюти на безготівкову, адже операції з продажу безготівкової валюти банками є зручнішими та безпечнішими. Це дасть змогу зменшити різницю між готівковим та офіційним курсом.

Понад 30 бойових зіткнень відбулось на фронті за добу – Генштаб

Генеральний штаб Збройних сил України повідомив оперативну ситуацію на фронті станом на ранок 29 серпня.

«Протягом минулої доби відбулось 32 бойових зіткнення… Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

За даними штабу, ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

Розпочалася п’ятсот п’ятдесят друга доба широкомасштабної збройної РФ проти України.

«Діти Донбасу»: хакери дізналися нові деталі викрадення маріупольських дітей

Українські хакери KibOrg отримали доступ до бази даних «Діти Донбасу», створеної сім років тому для усиновлення українських дітей з тимчасово окупованих територій. У ній є списки хлопців і дівчат, яких уже усиновили чи планують віддати у нові сім’ї, перелік опікунів, піклувальників та потенційних кандидатів, які хочуть стати батьками. А також інформація про хлопців і дівчат, яких незаконно вивезли за межі тимчасово окупованої території.

Премʼєрка Естонії відмовилася йти у відставку через роботу фірми чоловіка в Росії

Премʼєр-міністр Естонії Кая Каллас вибачилася за те, що компанія її чоловіка після початку повномасштабної війни в Україні продовжила працювати в Росії. Водночас у відставку глава уряду не подала, відзначає Delfi.

«Я, безумовно, прошу вибачення у всіх, кого це зачепило, але я відповідаю за ті моральні оцінки, які давала. Я, як і раніше, вважаю, що діяти в Росії чи підтримувати відносини з Росією в ситуації, коли триває повномасштабна війна, неправильно з моральної точки зору. Це потрібно припинити, і я закликаю усі естонські підприємства зробити це», – сказала очільниця естонського уряду.

Каллас також заявила, що її чоловік «продав за ціною бутерброда» частку у власній компанії і таким чином «не словами, а діями взяв на себе відповідальність». При цьому Каллас сказала, що добровільно йти у відставку не збирається, запропонувавши опозиції спробувати організувати вотум недовіри.

Кая Каллас після повномасштабного вторгнення РФ в Україну послідовно обіймала максимально жорстку позицію щодо Росії та виступала за повний розрив звʼязків із Москвою. Естонія заборонила вʼїзд свою територію громадянам РФ; у країні також було демонтовано численні радянські памʼятки.

УГКЦ: слова папи Франциска про «спадок великої імперії» Росії «суперечать його науці про мир»

Українська греко-католицька церква виступила з критичною заявою після висловлювань папи Римського Франциска, який закликав російську католицьку молодь «не забувати про спадок… тієї імперії, великої, освіченої», назвавши імена Петра Першого і Катерини Другої.

«Існує небезпека, що ці слова можуть бути сприйняті як підтримка того націоналізму й імперіалізму, який сьогодні став причиною війни в Україні — війни, яка щодня приносить смерть і руйнування для нашого народу. Приклади, наведені Святішим Отцем, насправді суперечать його науці про мир, адже він завжди засуджував будь-яку форму вияву імперіалізму в сучасному світі та попереджав про небезпеку крайнього націоналізму, наголошуючи, що саме він є причиною «третьої світової війни по частинах», – ідеться в заяві глави УГКЦ Святослава, поширеній 28 серпня.

«З метою уникнення будь-яких маніпуляцій щодо намірів, контексту та висловлювань, присвоєних Святішому Отцеві, ми очікуємо від Святого Престолу пояснення цієї ситуації», – вказано в заяві УГКЦ.

На Полтавщині заборонили святкові заходи 1 вересня – голова ОВА

У Полтавській області заборонили урочистості з нагоди 1 вересня, заявив голова обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

«На Полтавщині заборонили проведення святкових заходів, присвячених початку нового навчального року. Таке рішення ухвалили сьогодні на засіданні Ради оборони області», – заявив чиновник, не навівши інших подробиць.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG