Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Якби Росія взяла Київ: альтернативна історія із висновками для Польщі та всього Заходу

Відомий польський експерт у справах геополітики і стратегії аналітичного центру Strategy&Future Яцек Бартосяк опублікував текст у жанрі альтернативної історії. Він моделює ймовірний розвиток подій, якби російський план швидкого захоплення столиці України в лютому-березні 2022 року досяг успіху.

Розуміючи, що це лише припущення, погоджуватися можна далеко не з усім, сперечаючись із ймовірністю багатьох описаних автором можливих сценаріїв прямої і гібридної агресії Росії проти країн Європи.

Бартосяк із тих сміливих аналітиків, чиї ідеї часто піддаються критиці. Зокрема, він є одним із розробників презентованої наприкінці 2021 року концепції польської Армії Нового Зразка (перетворення армії на меншу за чисельністю, мобільну і оснащену найсучаснішою зброєю і технікою з визначальною роллю військ спеціального призначення), яка викликала гарячі дебати у самій Польщі.

Для прикладу, його переконання про необхідність позбутися так званих «білих слонів» у збройних силах РП, тобто дуже коштовної техніки та озброєння, втрата яких буде болісною не лише стратегічно, а й з морально-пропагандистської точки зору. До такої Бартосяк відносив, наприклад, фрегати у Балтійському морі, які на його думку, не протривають у конфлікті навіть 15 хвилин і будуть затоплені російськими ракетами та авіацією...

«Україна це може» – Зеленський про збільшення виробництва зброї

Україна збільшує виробництво зброї, необхідної для захисту від російської агресії. Про це у вечірньому відеозверненні 28 серпня розповів президент Володимир Зеленський.

«Гармати, які зроблені в Україні. Снаряди, які зроблені в Україні. Дрони, ракети, бронетехніка. Максимально збільшуємо обсяги виробництва. Україна це може. Фінансування є. Наша «оборонка» даватиме більший результат», – обіцяє глава держави.

За словами Зеленського, про це йшлося на окремій нараді, яку провели з участю представників Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості, «Укроборонпрому» та керівників вітчизняних виробництв.

МЗС України відреагувало на слова папи Римського про молодих росіян як «нащадків великої імперії»

Міністерство закордонних справ України 28 серпня відреагувало на виступ папи Римського Франциска перед учасниками Всеросійської зустрічі католицької молоді в Санкт-Петербурзі. Глава католицької церкви закликав російську католицьку молодь «не забувати про спадок… тієї імперії, великої, освіченої», назвавши імена Петра Першого і Катерини Другої.

Офіційний Київ наголошує, що «саме такою імперіалістичною пропагандою, «духовними скрепами» і «потребою» в порятунку «великої Матінки Росії» Кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл».

«Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності Росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, якраз полягає в тому, аби відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва», – вказано в коментарі, поширеному речником МЗС України Олегом Ніколенком.

У відеозверненні до російської католицької молоді, оприлюдненому 25 серпня, папа Римський Франциск дослівно сказав таке: «Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої Росії: великої Росії святих, правителів, великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, (країни) великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої Матінки Росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

Кулеба про Єсипенка: «бракує засобів для вирішення питання цивільних заручників»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільної пресконференції з чеським колегою Яном Ліпавським у Празі відповів на запитання про позаштатного журналіста проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» Владислава Єсипенка та інших політичних в’язнів, у тому числі й про кримських татар.

«Питання, цивільних в'язнів... є великим, великим болем. Щодня працюємо наш шляхами звільнення цих людей. Вони відрізняються від військовополонених, де можна зробити обмін. Але якщо робити обмін цивільними заручниками, то ви можете заохотити Росію брати більше цивільних заручників», – зазначив міністр, відповідаючи на запитання Радіо Свобода.

Також він наголосив, що «міжнародній спільноті бракує засобів для вирішення проблеми цивільних заручників».

«Але ми будемо продовжувати шукати шляхів звільнення цих людей якнайскоріше. У цих конкретних справах залучення третіх сторін, «човникова дипломатія» з Росією є важливою. Бо для України доля людей, людське життя – це найбільший пріоритет», – підсумував міністр.

Міноборони не купляло літні куртки за ціною зимових – Резніков

Інформація про те, що Міністерство оборони України купило літні куртки дешевше, а згодом записало їх як зимові, не відповідає дійсності. Про це на пресконференції 28 серпня заявив міністр оборони Олексій Резніков.

«Це неправда, і я хочу це вам тут довести, – як мінімум, відрізняється зимова форма від літньої, поставка 180 тисяч одиниць, з яких 45 тисяч знаходяться на складах і 135 тисяч – у військовослужбовців Збройних сил України, і це було зроблено минулої осені і зими. Всю зиму наші захисники і захисниці провоювали в цьому зимовому одягу без жодних нарікань. Якби літня форма була вдягнута зимою, то 135 тисяч душ про це б сказали», – наголосив Олексій Резніков.

Останні з Бахмуту: життя в епіцентрі війни

Зведення Генштабу ЗСУ: протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень

Збройні сили України продовжують стримувати наступ російських військових на Мар’їнському напрямку, йдеться в вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ 28 серпня.

«Протягом доби ворог завдав вісім ракетних та 30 авіаційних ударів, здійснив 19 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – зазначають українські військові.

За даними Генштабу ЗСУ, протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень.

«Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – кажуть у Генштабі ЗСУ.

«Я проти суда Лінча»: Резніков розповів, чи звільнятиме за корупцію

Міністр оборони Олексій Резніков під час прессконференції 28 серпня розповів, чи звільнятиме працівників свого відомства через можливі звинувачення в корупції.

«У нас для цього існує департамент по запобіганню корупції. Якщо ми кажемо про корупцію в сенсі злочину, то я хочу нагадати, що в грудні 2022 року я відсторонив від виконання обов’язків в.о. обов’язків департаменту пана Богдана Хмельницького, щодо якого потім була порушена кримінальна справа і сьогодні вона розслідується. Кожен раз, коли ми маємо факти, ми самі реагуємо та пишемо звернення до правоохоронних органів і просимо довести справу до кінця», – зазначив Резніков.

Також, на думку міністра, тут питання не тільки у звільненні за корупцію, а в притягненні до відповідальності та отриманні вироку суду.

«Жорстко захищатимемо свої права»: Кулеба про намір кількох країн ЄС продовжити обмеження на імпорт зерна

Обмеження країн Євросоюзу на імпорт зерна з України, як очікується, мають бути скасовані, вони не повинні продовжуватися, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в Празі під час спільного брифінгу з главою Міністерства закордонних справ Чехії Яном Ліпавським, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода.

«Зараз ми чуємо, що група сусідніх країн каже, що якщо це станеться, то тоді вони запровадять національні обмеження. Ми абсолютно, твердо виступаємо проти цього, бо цей крок порушить правила спільного ринку, порушить Угоду України й ЄС про асоціацію. Але що найважливіше – цей крок йтиме проти принципу солідарності, на який спирається ЄС», – наголосив міністр.

Також Кулеба зазначив, що Україна готова працювати з п’ятьма країнами, які хочуть продовжити заборону, «щоб знайти вирішення».

«Але ми закликаємо ці країни не брати питання експорту зерна в заручники їхніх внутрішніх політичних процесів. Це буде нелегко, але всі мають розуміти, що Україна, будучи дуже вдячною цим країнам за військову та гуманітарну допомогу, – в цьому конкретному питанні – якщо вони так діятимуть, не залишаючи нам нічого, як жорстко захищати наші права і права наших фермерів», – підсумував голова українського МЗС.

«Це Голгофа»: Резніков про своє призначення міністром оборони та можливу відставку

Міністр оборони України Резніков розповів, чи говорив із президентом Володимиром Зеленським про свою можливу відставку.

«98 відсотків нашого спілкування (з президентом Володимиром Зеленським – ред.) присвячено запезпеченню Збройних сил та 2 відсотки, ну може 5, це те, що ми будемо робити після перемоги, що таке двухсторонні угоди безпеки, що таке «архітектура безпеки». Багато чого з ним обговорюємо, реформи, резонансні справи в тому числі, я йому даю своє пояснення, показую документи. У мене совість чиста», – наголосив він під час прессконференції 28 серпня.

Росія заявляє про мільярдні дотації окупованим частинам України: що відбувається насправді?

411 млрд рублів або близько 4 млрд 391 млн доларів – таку суму, за даними російського РБК, заплановано в бюджеті-2023 РФ на дотації окупованим землям Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Російські ЗМІ порахували: на утримання захоплених «нових територій» іде третина від усіх коштів, які Росія витрачає на дотації усім своїм найбіднішим регіонам, таким як Дагестан, Чечня та Якутія.

На що витрачають мільярди та яка справжня мета такої «щедрості» – з’ясовувало Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Президент РФ Володимир Путін оголосив про так зване «приєднання нових територій» – тобто захоплених українських – 4 жовтня минулого року. І ось ЗМІ країни-агресора почали підраховувати, що її економіці принесла окупація частини території України.

Порівнявши доходи й видатки за 5 місяців 2023-го в системі «Електронний бюджет», Forbes Russia у червні констатував: захоплена частина Запорізької області дотаційна на 94,8%, Херсонської на 92,5%, Луганської на 86,8%, Донецької – на 85,7%.

Регіони зазнали нищівих руйнувань під час повномасштабного вторгнення: у великій частині з них економіка зупинилась, а деякі міста – як Попасна чи Соледар – практично зникли з карти.

За даними російського РБК, цього року на утримання окупованої Донеччини планується спрямувати трохи більше 171 млрд руб. (1 млрд 827 млн дол.). І це найбільша дотація з федерального бюджету порівняно з усіма регіонами Росії. Іншим окупованим територіям України теж обіцяють виділити чимало: Луганської області – 113,3 млрд руб. (1 млрд 210 млн дол.); Запорізької – 65,2 млрд руб. (697 млн доларів); Херсонської – 61 млрд руб. (652 млн дол.).

Армія РФ запустила дрон-камікадзе по Нікополю, постраждали люди – влада

Російські військові запустили дрон-камікадзе на Нікополь, повідомляє 28 серпня голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Російська армія накрила артилерійським вогнем Марганецьку громаду, що на Нікопольщині. Сам Нікополь атакувала дроном-камікадзе», – заявив він.

Місцева влада каже, що в районному центрі постраждали четверо людей, вони лікуватимуться вдома.

Звільнити Крим без боїв: що означає «дотиснути демілітаризацію Росії» у Криму політичним шляхом

  • Чи можна повернути Крим без боїв?

Президент Володимир Зеленський вважає, що коли Сили оборони України вийдуть на адмінмежу з окупованим Кримом, можна буде «дотиснути демілітаризацію Росії» в Криму політичним шляхом. Так, сказав президент, буде «менше жертв».

Що означає заява президента? Чи сподіваються у Києві на те, що Кремль погодиться віддати півострів без боїв? За яких умов це можливо і чи можливо взагалі?

Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода Live:

Зеленський провів засідання Ставки: говорили про наступ, літаки та підготовку до зими

Президент Володимир Зеленський 28 серпня провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. На ньому обговорили ситуацію на фронті, а також підготовку до зими.

«Сьогодні (28 серпня – ред.) максимальна увага до наступальних дій і забезпечення фронту зброєю, усім необхідним. Доповіді головкома Залужного, командувачів Сирського, Тарнавського», – йдеться в повідомленні президента за підсумками засідання.

За словами Зеленського, учасники Ставки верховного головнокомандувача обговорили реалізацію плану захисту критичної, енергетичної інфраструктури.

«Підготовка до зими. Розробка програми переходу на перспективні типи літаків», – пояснив президент.

«Чудік» з «Азову»: «ватна» юність, два полони, методи допитів ФСБ, російські «журналісти» і «показова страта» в Оленівці

Майже 4 роки життя провів у російському полоні Євген Чуднецов на позивний «Чудік».
Вперше до рук окупантів український військовий потрапив у 2015, під час боїв за Широкине; вдруге у 2022 – після виходу з «Азовсталі».
У полоні йому вибивали й виривали зуби плоскогубцями, били струмом по статевих органах, його змушували давати інтерв’ю й брехати російським медіа. Чуднецов стверджує, що знає, що насправді сталося в Оленівці та чому у його побратимів траплялися серцеві напади за російськими ґратами.
Про це й не тільки – в інтерв’ю «азовця» для Радіо Свобода.

«Дим над Маріуполем, ракетні удари по Києву»: що бачать астронавти США та Росії з космосу і як уживаються на МКС

Міжнародні космічні місії Crew-7 на борту корабля SpaceX Falcon 9 прибули на Міжнародну космічну станцію. Команда складається із американки Жасмін Могбелі, данця Андреаса Могенсена, японця Сатоші Фурукаві та росіянина Костянтина Борисова. Вони житимуть разом на борту МКС протягом шести місяців, проводитимуть плановий ремонт станції та експерименти.

Що бачать астронавти із земної орбіти над Україною, проти якої Росія уже 1, 5 роки веде широкомасштабну війну, застосовуючи усі засоби ураження, зокрема авіабомбардування та ракетні обстріли. І як уживаються в обмеженому просторі МКС астронавти із Заходу та Росії, у якій стверджують, що воюють «не з Україною, а з НАТО».

Попри припинення зв’язків у багатьох галузях і запровадження санкцій проти Кремля через повномасштабну війну проти України, співпраця у космосі між Заходом і Росією продовжується.

У лютому 2023 «Роскосмос» повідомив, що продовжує участь у проєктах на МКС до 2028 року.

Колишній астронавт NASA Террі Віртс у розповіді виданню Guardian згадує, як у січні 2015 року після початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну він разом із російським космонавтом Олександром Самокутяєвим дивився з МКС на темну ділянку на Землі – охоплену війною Донеччину, де спалахували червоні вогні від вибухів.

«Ми спостерігали з космосу, як людей вбиває російська війна, – розповів Віртс. – Ми обидва подивилися одне на одного. Це був похмурий момент. Але ми не сказали ні слова».

Відтоді, розповідає Віртс, стосунки між колегами почали погіршуватися, а сам Самокутяєв пізніше став депутатом Держдуми й палким прихильником війни президента Путіна...

Роботине: лінії оборони РФ почали сипатись?

Міністерство оборони України офіційно підтвердило звільнення села Роботине у Запорізькій області, про це сьогодні заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Крім того, вона зазначила, що українські війська просуваються далі на південний схід від цього населеного пункту та на південь від Малої Токмачки.

Маляр зауважила також успіхи ЗСУ у бік Новопрокопівки та Очеретуватого.

За даними DeepState, армія України просунулась у районі Андріївки біля Бахмуту, росіяни продовжують відбиватися у стратегічно важливому селі Кліщіївка; поновилися спроби агресора відновити втрачені позиції біля Авдіївки...

Росія: мігрантів змушують підписувати контракт з Міноборони для отримання громадянства

У Росії мігрантів змушують підписувати контракти із Міноборони для отримання громадянства, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Правозахисники стверджують, що на мігрантів із країн Центральної Азії тиснуть, щоб вони підписали контракти з Міністерством оборони Росії, оскільки «Кремль намагається збільшити групу новобранців для допомоги в війні проти України».

ЗМІ повідомляють, що середньоазіатські мігранти з російським громадянством або без нього виявилися «критичними цілями для російського вербування військових».

Зокрема, влади Киргизстану і Таджикистану вже попередили своїх громадян, аби вони уникали участі у військових діях за кордоном, оскільки це порушує Кримінальний кодекс країн.

У розмові з Telegram-каналом 7X7 правозахисниця Тетяна Котляр розповіла, що нещодавно їй про таку ситуацію розповіли п’ятеро мігрантів, у тому числі мігрант із Таджикистану. Він поскаржився на такі дії до МВС, через що був змушений залишити Росію.

Польща та країни Балтії закриють кордони з Білоруссю у разі «критичного інциденту»

Польща, Латвія, Литва та Естонія повністю повністю закриють кордони з Білоруссю якщо станеться «критичний інцидент» за участю найманців приватної військової компанії «Вагнера», заявив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський.

Він зазначив, що «країни очікують можливих інцидентів, у тому числі збройного характеру, та закликали Мінськ вивести найманців ПВК «Вагнера» з Білорусі».

«Якщо станеться критичний інцидент, незалежно від того, на якому кордоні це буде, ми застосуємо негайні заходи у відповідь. Всі прикордонні переходи, які наразі відкриті – як пасажирські, так і вантажні – будуть закриті», – сказав Камінський.

Він також зазначив, що смерть ватажків ПВК «Вагнера» Євгенія Пригожина і Дмитра Уткіна «не змінює фактичної ситуації в Білорусі».

Перебільшені очікування чи прорив на фронті: як поява в українському небі F-16 вплине на хід війни?

Як літаки F-16 змінять ситуацію на фронті й, зокрема, на південному напрямку? Які ракети потрібні для цього типу літаків і куди вони зможуть влучати? Чим російські війська будуть протидіяти винищувачам F-16? Про все це журналісти проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» розпитали українських експертів.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG