Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Стратегічно Росія уже програла» – Кирило Буданов про головні помилки Путіна

Очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов каже, що чим довше, тим важче Росія виходитиме із ситуації, в якій опинилася. Він наголосив, що хоч РФ може ще довго тримати захоплені території, але стратегічно вона вже програла. У цій частині інтерв’ю Радіо Свобода Кирило Буданов також поділився тим, як подолати заміновані російськими військовими кілометри територій і як проходять зустрічі російської опозиції в Європі.

Влада Москви заявила про збиття безпілотника над Москвою, закривалися аеропорти

У ніч на понеділок повітряний простір над московськими аеропортами Внуково та Домодєдово закривали. Мер Москви Сергій Собянін заявив про знищення безпілотника в районі Люберець.

За даними російських ЗМІ, саме в цьому районі удосвіта чули гучні звуки. У Міноборони Росії заявили, що постраждалих і руйнувань немає.

Також у російському відомстві заявили, що два безпілотники збили над Брянською областю.

Російська столиця Москва, а також території, що межують з Україною – насамперед Білгородська, Брянська та Курська області, – останнім часом регулярно зазнають атак безпілотників, а прикордонні регіони і артилерійських обстрілів. Українська сторона не коментує цих подій.

В Україні через можливий запуск «Калібрів» оголошувалась повітряна тривога

Цієї ночі в Україні через можливий запуск Росією «Калібрів» оголошувалась повітряна тривога.

Повітряні сили попереджали про загрозу запуску ракет із Чорного моря і вказували на активність російської тактичної авіації на південно-східному напрямку.

Повідомлялось про роботу ППО в Дніпропетровській області.

Станом на 6:20 ранку 28 серпня зведена інформація щодо ситуації по регіонах відсутня, подекуди режим повітряної тривоги зберігається.

У ніч на неділю російська армія випустила по Україні чотири крилаті ракети, всі вони, за даними Повітряних сил, були збиті. На Київщині через падіння уламків дві людини постраждали, пошкоджено кілька будинків. Міноборони РФ заявило, що метою удару був аеродром у Київській області.

Зеленський вважає, що договір із США щодо гарантій безпеки має бути схожим на «ізраїльську модель»

Двосторонній договір із США щодо гарантій безпеки для України має бути схожим на «ізраїльську модель», зазначив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук.

«Там (у договорах про гарантії безпеки – ред.) повинні бути і санкції, і зброя, фінанси, ППО, літаки – меню велике, але різний клієнт, скажімо так. Зі Сполученими Штатами це буде більш потужний двосторонній договір, із Британією – сильний. Є держави, які просто не мають зброї, але (мають – ред.) фінанси, серйозні санкції у разі повторення агресії», – заявив він.

Зеленський підкреслив, що договір зі США «може бути схожий на ізраїльську модель гарантій безпеки від американців».

«Зі США у нас, напевно, буде саме така модель – «ізраїльська», там, де є і зброя, і технології, і тренування, і фінанси тощо. Начебто ізраїльська, але інша держава у нас й інший ворог», – пояснив він.

Президент запевнив, що у разі зміни президента у США договір продовжуватиме діяти, оскільки документ має бути обов’язково ратифікований Конгресом, а в європейських країнах – їхніми парламентами.

Зеленський додав, що «Україна не відмовляється від НАТО, а гарантії безпеки діятимуть на шляху України до Альянсу».

24 серпня Зеленський після переговорів з португальським президентом Марселу Ребелу де Созою заявив, що Португалія приєдналася до Спільної декларації G7 про підтримку України.

Декларація передбачає двосторонні домовленості між Києвом та країнами G7 й іншими підписантами для посилення спроможностей оборони і розвідки України. Однією з перших країн, яка приєдналася до цієї декларації, була Норвегія, яка не входить до G7.

Президент України Володимир Зеленський раніше привітав гарантії безпеки, надані країнами «Групи семи», назвавши їх першим випадком формування «фундаменту безпеки для України на шляху до НАТО».

Уже зрозуміло, що Путін не окупує Україну так, як хотів – Зеленський

Росія наразі «вже не зможе окупувати Україну так, як прагнула цього перед повномасштабним вторгненням», зазначив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Наталії Мосейчук.

«Уже зрозуміло, що він (президент РФ Володимир Путін – ред.) нас не окупує так, як він хотів. Ми це зробили, це вже велика перемога людей», – сказав Зеленський.

Президент висловив переконання, що «Україна програла б цю війну, якби люди не були впевнені, що вони спроможні перемогти».

Водночас на питання, чи повинна війна перейти на територію Росії, глава держави відповів: «Я вважаю, що це великий ризик, що ми точно залишимось самі».

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів.

Влада Угорщини планує продовжити заборону на ввезення українського зерна

Влада Угорщини має намір з 16 вересня закрити кордон для деяких зернових продуктів з України на національному рівні, розповів міністр сільського господарства Іштван Надь, повідомляє Agrar Szektor.

За його словами, якщо ЄС не продовжить заборону на імпорт деяких українських зернових продуктів, що спливає 15 вересня, то Угорщина «з метою захисту внутрішнього ринку» запровадить заборону не тільки на ці чотири продукти, а й на всі 24 попередні продукти.

Міністр додав, що останніми роками угорське сільське господарство «переживає одне потрясіння за іншим».

«Епідемія коронавірусу, посуха, війна в сусідніх країнах та її наслідки, енергетична криза, спричинена хибними санкціями Брюсселя, зростання цін і той факт, що дешева українська сільськогосподарська продукція безмитно ринула на європейський ринок, – усе це створює труднощі для виробників», – заявив він.

17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди. США і Європейський союз звинуватили Росію у використанні продовольства як зброї під час війни через погіршення глобальної продовольчої кризи, коли вона почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Перед цим, у червні, під час конференції з питань відновлення Велика Британія представила програму щодо страхування від воєнних ризиків, узгоджену з міжнародними партнерами, щоб усунути цей недолік і таким чином значно збільшити підтримку для відновлення України.

Тоді британські компанії Aon і Lloyd’s сьогодні оголосили, що об’єднають зусилля з Vienna Insurance Group, однією з найбільших страхових компаній, що працюють в Україні, щоб забезпечити швидкий доступ до закордонних послуг з перестрахування для підтримки відновлення України.

Розбудова потенціалу перестрахування є ключовим фактором, який гарантує, що бізнес зможе продовжувати підтримувати звичну діяльність в Україні.

Президент розповів, яку зброю виготовляє Україна

Україна на сьогодні випускає навіть ту зброю, якої ніколи не мала, а загальна кількість техніки, яка зараз виготовляється, «в десятки разів» перевищує цифри, які були до війни, розповів президент Володимир Зеленський в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук.

«Ми випускаємо «Нептуни», «Стугни», «Корсари». Ми випускаємо таку кількість «Стугн» і «Корсарів», не можу сказати, але навіть не в десятки разів більше, ніж до війни, це просто колосальні цифри. Вони постійно на фронті, їх схвалюють наші військові, хочеться ще більше, але ви не уявляєте, яку кількість ми будуємо», – зазначив президент.

Він повідомив, що Україна почала виготовляти зброю «натівського» зразку, «якої ніколи не було й не мало б бути в країні».

«У нас є вітчизняна артилерія 155-калібру на полі бою. У нас системне виробництво. Цього поки що мало для фронту, але це в рази більше, ніж було», – пояснив Зеленський.

За його словами, крім ракет та снарядів, в Україні також виготовляється велика кількість дронів. До того ж президент запевнив, що сам перевіряє все виробництво.

«Все, що в Україні виробляється, я все перевіряю. Знають і військові, і Міноборони, що я перевіряю на кожній Ставці. Розвідка постійно підіймає мені контракти, і якщо ми щось не виконуємо, якщо ми від чогось відмовилися, то я ставлю це питання і все підписується, все замовляється», – сказав глава держави.

Президент пояснив, що його завдання, щоб «Україна могла все, що можливо, виготовляти самостійно».

Раніше у Пентагоні повідомили, що США з наступного року планують наростити виробництво артилерійських снарядів калібру 155 мм до 80 тисяч одиниць на місяць. Зараз щомісяця виготовляється близько 24 тисяч боєприпасів.

Сили РФ двічі вдарили по громаді на Дніпропетровщині – влада

Російська армія випустила пів десятка снарядів по Мирівській громаді у Нікопольському районі, розповів голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Зазначається, що пошкоджено приватний будинок. Обійшлось без загиблих та постраждалих, кажуть в ОВА.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Зеленський пропонує на час війни прирівняти корупцію до держзради

В Україні можуть прирівняти корупцію до державної зради, що діятиме до кінця воєнного стану, розповів президент Володимир Зеленський в інтерв’ю журналістці Наталії Мосейчук.

«Я поставив задачу. Законодавцям буде запропоновано прирівняти корупцію до державної зради на воєнний час. Я розумію, що це не може діяти постійно, але на воєнний час, я думаю, це допоможе», – сказав президент.

Зеленський сказав, що не знає, чи підтримають цю пропозицію законодавці.

«Чи підтримають це законодавці, я не знаю, але я точно запропоную. Бо ми розвиваємо демократичне суспільство, і дуже важливо не прикручувати гайки, і не дивитися кожного разу на той чи інший кричущий випадок, а запроваджувати системні речі», – наголосив він.

За словами глави держави, парламент отримає дану пропозицію в найближчий тиждень.

«І далі гра на боці парламенту», – додав президент.

«Противник пробує контратакувати»: військовий про ситуацію в Бахмуті та на флангах

У Бахмуті зараз перебувають підрозділи російської армії, вони ведуть оборону та намагаються нарощувати її активність, розповів командир 93 окремої механізованої бригади «Холодний Яр» Павло Паліса в коментарі проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

За його словами наразі «вся увага прикута до фалангів Бахмута».

«Щоденно противник пробує контратакувати. В любому випадку противника не можна недооцінювати. Які б у них там резерви не були. Сама ресурсна база у противника надзвичайно потужна. Тому нам треба готуватись до протистояння і далі», – розповів військовий.

Раніше Міноборони України повідомило про успіх українських військових південно-східніше від Роботиного і південніше від Малої Токмачки Запорізької області. Як заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, у Роботиному зараз «триває планова бойова робота».

Крім того, Маляр повідомила, що українські війська за минулий тиждень звільнили три квадратні кілометри території біля Бахмута на Донеччині, а загалом довкола міста звільнені 43 кв. км.

Зведення Генштабу: протягом добу відбулось понад 20 бойових зіткнень

Між Силами оборони України та армією РФ протягом доби, 27 серпня, відбулось 23 бойових зіткнення, йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Військові поінформували, що протягом доби російські військові завдали 11 ракетних та 32 авіаційні удари, здійснили 38 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

«Авіація Сил оборони протягом доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу та 1 - по зенітно-ракетних комплексах противника», – поінформували у Генштабі.

Крім того, підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 склад боєприпасів, 2 станції радіоелектронної боротьби та 3 артилерійські засоби на вогневих позиціях армії РФ.

«ЗСУ рухаються вперед»: Тарнавський щодо ситуації на південному фронті

Сили оборони України рухаються вперед на Таврійському напрямку, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

За його словами, ЗСУ протягом доби виконали 1268 вогневих завдань. При цьому, за останню добу втрати російських окупантів склали 305 осіб (безповоротні – 78, поранені – 210, полон – 17).

Крім того, українські військові знищили 32 одиниці військової техніки, зокрема:

  • два танки;
  • вісім бойових броньованих машин;
  • п’ять артилерійських систем та мінометів;
  • дві реактивні системи залпового вогню;
  • один протитанковий ракетний комплекс;
  • чотири безпілотники;
  • 10 одиниць автомобільної техніки.

Також Сили оборони знищили 11 складів боєприпасів армії РФ.

«Рубалися там жорстко» – комбриг Павло Паліса про битву за Бахмут

Битва за Бахмут. На даний момент це найбільш кровопролитна битва не лише за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, а й у Європі з часів Другої світової війни, зазначає полковник Павло Паліса. Він командир 93 окремої механізованої бригади «Холодний Яр», яка обороняла Бахмут з лютого цього року. Він випускник командно-штабного коледжу армії США.

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» поговорили з Павлом Палісою про бої за Бахмут, а також про західну та радянську військову тактику. Читайте і дивіться тут

На деокупованій Херсонщині знешкодили понад 94 тисячі боєприпасів

На деокупованій території Херсонської області сапери виявили та знешкодили понад 94 тисячі вибухонебезпечних предметів, йдеться в повідомленні обласної військової адміністрації.

«На деокупованій Херсонщині сапери обстежили 77 014 гектарів територій, із них 65 270 гектарів – землі сільськогосподарського призначення», – кажуть в ОВА.

Місцева влада регулярно повідомляє про випадки підриву цивільних на вибухових пристроях, зокрема, в деокупованих Херсонській і Харківській областях.

За даними ДСНС, потенційно небезпечною через замінування є третина від загальної площі України.

Росія поновила чергування ракетоносіїв у Чорному морі – Сили оборони півдня

Армія РФ поновила чергування ракетоносіїв у Чорному морі, йдеться в повідомленні Сил оборони півдня України в неділю, 27 серпня.

За даними українських військових, із Новоросійська вийшов фрегат «Адмірал Ессен», його спорядження – вісім «Калібрів».

«Рівень ракетної загрози залишається високим. Дослухайтесь до сигналів повітряних тривог. Дійте оперативно і зібрано», – закликали в Силах оборони півдня.

Російські військові регулярно обстрілюють території України, які є в досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії та РСЗВ, – в тому числі і цивільні обʼєкти. Попри наявність доказів, Москва стверджує, що ціллю цих ударів є лише військова інфраструктура України.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів.

Сили РФ вдарили по центру Херсона, загинула жінка – ОВА

Російські військові атакували центральну частину Херсону, йдеться в повідомленні обласної військової адміністрації.

Місцева влада каже, що внаслідок обстрілу загинула жінка. Окрім того, поранення отримав 51-річний чоловік. Його у тяжкому стані госпіталізували. Наразі лікарі борються за його життя.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

«Ми монтували й плакали» – режисер фільму «20 днів у Маріуполі» Мстислав Чернов

31 серпня в український кінопрокат виходить фільм «20 днів у Маріуполі». Документальна стрічка Мстислава Чернова розповідає про початок повномасштабної війни – бомбардування житлових будинків та пологового будинку, постійні обстріли та про те, як звичайні маріупольчани реагували на це.

Про важкі спогади з Маріуполя, небезпечну роботу та світовий розголос проєкт Радіо Свобода «Радіо Донбас Реалії» поспілкувався з воєнкором та режисером фільму Мстиславом Черновим. Читайте і дивіться за лінком

«Серед хлопців я був «динозавр». Три історії медійників, які воють за Україну

«Учора – медійник, сьогодні – захисник» – так називається виставка світлин, яку відкрили в Дніпрі. Вона присвячена працівникам ЗМІ, які змінили мікрофони й камери на зброю, щоб захищати Україну. Поки на ній представили 30 світлин, які розповідають про бойовий шлях 15 співробітників телебачення, радіо, газет та сайтів – журналістів, телеведучих, телеоператорів, фотокорів.

На фотографіях, зокрема, відомі медійники. Серед них – тележурналісти Віктор Ожогін, який воював у лавах Нацгвардії й отримав кілька поранень, та Олександр Курбатов, який є речником одного з батальйонів тероборони, телеоператори Гарі Вагнер, Максим Гуриненко й Леонід Слободян, які працювали разом на телебаченні, а тепер служать разом у підрозділі військової аеророзвідки, диктор Анатолій Івченко та інші. Експозицію будуть поповнювати.

Радіо Свобода записало історії трьох медійників-військовослужбовців. Читайте і дивіться за лінком

Ще один обстріл Херсонщини – одна людина загинула і одна постраждала

Російські війська у неділю вчергове обстріляли населені пункти Херсонщини, повідомила Херсонська ОВА у Telegram.

«Окупанти вкрили вогнем Вірівку Тягинської громади. На жаль, постраждали люди. Через російський обстріл загинула 35-річна жінка, ще одного місцевого жителя доставили до лікарні з пораненнями», – йдеться в повідомленні.

Раніше сьогодні влада регіону повідомила, що армія РФ скинула керовані авіабомби в районі Херсона, Дар’ївки, Козацького та Одрадокам’янки Херсонщини. Дані щодо постраждалих звідти поки не надходили.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Почали готувати потужний вересень для України» – Зеленський очікує нових рішень партнерів щодо постачання зброї

Президент України Володимир Зеленський очікує рішень від партнерів щодо постачання озброєнь, про що він написав у неділю у Telegram.

Уже почали готувати потужний вересень для України. Наша міжнародна активність буде не меншою, ніж цими тижнями. Перше – наш захист. Нові оборонні пакети для українських воїнів. Артилерія, бронетехніка, ППО й ракети, засоби для розмінування. Кожен із партнерів поінформований про наші потреби. Очікуємо рішень. Безпекові гарантії для України. Вже скоро – наступні раунди переговорів та приєднання нових країн до спільної безпекової архітектури», – зазначив Зеленський.

Також, за його словами, влада готує українську участь у міжнародних заходах, зокрема в сесії Генеральної асамблеї ООН, а також саміт перших леді та джентльменів.

«Продовольча безпека світу – незмінний пріоритет. Протягом тижня – кілька нарад із цих питань. Україну чутиме глобальний Південь. Готуємо нову комунікацію», – додав Зеленський.

Президент каже: «Об’єднаний світ сильніший, ніж агресор. У вересні єдності буде ще більше».

У серпні, серед іншого, Київ отримав від західних партнерів месиджі в контексті повітряної коаліції. Данія, Нідерланди та Норвегія заявили про надання Україні літаків F-16, а також було озвучено, що невдовзі стартують навчання українських пілотів на цих винищувачах.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG