Доступність посилання

ТОП новини
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року
Наслідки російської удару по житловому сектору Глевахи. Київщина. 21 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Російська влада заявляє про чергову атаку безпілотника на Москву

Близько 3-ї години ночі 26 серпня Москву намагався атакувати черговий безпілотник – про це заявили мер столиці Сергій Собянін та Міністерство оборони Росії.

За їхніми заявами, дрон збили засобами протиповітряної оборони над Істринським районом Підмосков’я, постраждалих та руйнувань немає.

Московські аеропорти знову були закриті на виліт та прийом літаків. Понад двадцять рейсів було затримано, вісім скасовано.

Останнім часом, через півтора роки після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, Москва регулярно зазнає атак безпілотників.

Останнім часом дрони регулярно атакують російські території, зокрема Москву.

Чоловік премʼєрки Естонії заявив про вихід із повʼязаного з РФ бізнесу. У парламенті вимагають відставки Каллас

Чоловік премʼєр-міністра Естонії Каї Каллас Арво Халлік оголосив про намір продати всі свої акції та вийти зі складу ради директорів компанії Stark Logistics, яка здійснює вантажні перевезення до Росії. Про це повідомляє портал ERR.

У заяві для естонських ЗМІ Халлік зазначив, що розуміє, яку шкоду для репутації його дружини може завдати скандал, повʼязаний з його бізнесом та діловими відносинами його фірми з Росією.

Говорячи про ділові зв'язки його компанії з РФ, Халлік сказав: «Ми багато разів обговорювали питання перевезення для нашого клієнта і вірили, що робимо правильно, допомагаючи потрібним людям і рятуючи там хорошу естонську компанію, інакше ми б не змогли цього зробити. Я розумію, що багато людей в Естонії так не вважають. Навпаки, їм не здається це моральним з огляду на агресивну війну Росії».

Він також підтвердив слова Каллас, яка на день раніше в коментарі для агентства Bloomberg заявила, що не має уявлення про бізнес свого чоловіка.

Раніше у своєму розслідуванні ERR зʼясував, що Арво Халліку належить міноритарна частка в Stark Logistics. За словами гендиректора компанії Крістьяна Крааґа, Stark Logistics отримала від перевезень до Росії з лютого 2022 року понад 1,5 мільйона євро.

Розслідування ERR викликало широкий резонанс у Естонії. Глава держави Алар Каріс заявив, що Каллас зобовʼязана докладно відповісти щодо компанії свого чоловіка, у якої знайшли звʼязки з Росією. «Громадськість очікує пояснень від премʼєр-міністра. І після цього їй, напевно, доведеться подумати самій і поговорити зі своїми радниками про те, якими будуть подальші дії», – зазначив він.

Питання про можливу відставку Каллас з посади премʼєр-міністра стали обговорювати у парламенті Естонії. Фракція Центристської партії розпочала переговори з іншими парламентськими фракціями щодо висловлення вотуму недовіри главі естонського уряду.

У грудні 2022 року Каллас говорила, що «не вважає правильною» участь естонських державних компаній у перевезеннях товарів, зокрема, нікелю, з Росії, навіть якщо вони не підпадають під санкції. У травні 2023 року в інтервʼю виданню Financial Times вона зазначила, що їй доводилося благати естонські компанії не допомагати з сірими постачаннями до Росії підсанкційних товарів.

Чорноморській зерновій ініціативі немає альтернативи – глава МЗС Туреччини

Туреччина не бачить «жодної альтернативи» Чорноморській зерновій ініціативі – початковій угоді щодо зерна, яку було ухвалено з Україною і Росією, заявив 25 серпня міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан. Як повідомляє AFP, про це він сказав, відкидаючи альтернативний маршрут, який, за повідомленнями, розглядають Сполучені Штати.

«Ми знаємо, що триває пошук альтернативних маршрутів (для транспортування зерна), але ми не бачимо альтернативи початковій ініціативі, оскільки вони (маршрути – ред.) несуть ризики», – сказав Фідан журналістам під час візиту до Києва.

У липні Росія вийшла зі знакової угоди, яка дозволила Україні експортувати понад 30 мільйонів тонн зерна з трьох чорноморських портів. Ця дія Москви призвела до стрибка цін на зерно, що сильно вдарило по бідних країнах. Підтримана ООН угода була укладена за посередництва Туреччини, яка дотримувалася нейтральної лінії у війні.

Також Росія попередила, що може атакувати будь-які кораблі, які прямують до або з чорноморських портів України.

Цього місяця Україна відправила вантажне судно до Стамбула, щоб перевірити альтернативний маршрут, який, за повідомленнями, підтримується Сполученими Штатами. Тестовий рейс не заходив у міжнародні води, залишаючись у тих, що контролюються членами НАТО Румунією та Болгарією, – перш ніж досягти Туреччини.

The Wall Street Journal повідомила, що альтернативний маршрут уникатиме трьох портів, заблокованих Росією, але використовуватиме порт на річці Дунай, яка впадає в Чорне море на кордоні України з Румунією.

Але Фідан, який 25 серпня зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським, сказав, що Анкара зосереджена на відновленні початкової угоди.

Зеленський привітав «важливу», за його словами, зустріч з Фіданом. «Ми також говорили про ситуацію, яка склалася через підлі атаки Росії на експорт зерна в Чорноморському регіоні», – написав він у телеграм-каналі. Зеленський звинуватив Росію в «прорахованих» атаках, «спрямованих на провокування криз у різних регіонах світу».

Упродовж останніх тижнів Москва завдала ударів по українській інфраструктурі в порту Одеси та в портах на річці Дунай. Київ також атакував кілька російських суден у Чорному морі, зокрема нафтовий танкер. Українська влада також вказує на небезпеку для кораблів, які прямують до портів, окупованих російськими військами.

Туреччина, член НАТО, намагається підтримувати дружні стосунки як з Росією, так і з Україною впродовж усієї війни. Анкара ухиляється від санкцій Заходу, накладених на Росію, але постачає зброю Україні.

Кулеба та Резніков долучаться до неформальних зустрічей міністрів ЄС наступного тижня

Речник зовнішньополітичної служби Європейського союз Петер Стано 25 серпня анонсував дві неформальні зустрічі міністрів наступного тижня.

«Завантажений прийдешній тиждень у Толедо», – заявив він.

Зокрема, планується неформальна зустріч міністрів оборони під головуванням голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля. На порядку денному буде російська агресія проти України, до наради долучиться міністр оборони Олексій Резніков.

Міністри також обговорять глобальну та регіональну діяльність НАТО та ООН і ситуацію в Нігері.

Крім того, на наступному тижні відбудеться зустріч міністрів закордонних справ блоку у форматі Ґімніч. До неї долучиться голова МЗС України Дмитро Кулеби. Окрім російської агресії, планують обговорити мирну формулу України.

У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський анонсував «насичену» осінь для української дипломатії.

Майно Сальдо та його родини передали державі – Мінекономіки

Активи співробітника російської окупаційної адміністрації Херсонської області Володимира Сальдо та його родини стягнули в дохід держави, заявило Міністерство економіки 25 серпня.

Відомство заявило, що уряд ухвалив рішення передати майно не тільки Сальдо, а і його колишньої дружини та доньки в управління Фонду державного майна України. Це обґрунтували рішенням Вищого антикорупційного суду України від 9 травня та постановою Апеляційної палати ВАКС від 17 травня цього року про застосування санкцій.

«Майно і активи зрадника Володимира Сальдо, а також його найближчих родичів, було передано в дохід держави. Тепер Фонд держмайна має забезпечити проведення державної реєстрації прав власності цих активів, а згодом приватизацію або передачу в оренду цього майна. Кошти від продажу або їх оренди мають поповнити державний бюджет України», – йдеться в заяві міністерки економіки Юлії Свириденко.

Мінекономіки наводить перелік активів, переданих Фонду державного майна:

  • три земельні ділянки
  • готель на 3 279,9 квадратних метрів у Херсоні
  • апартаменти на 304,2 квадратних метрів в Ялті
  • два паркомісця в Ореанді (Ялта)
  • триповерхова будівля в Херсоні на 2 143,3 квадратних метрів
  • будинок на 236,7 квадратних метрів у Херсоні
  • три квартири в Ореанді (135,1 квадратних метрів), Одесі (128,5 квадратних метрів) та Херсоні (36,8 квадратних метрів)
  • автомобіль Volvo XC90 2020 року випуску
  • 99,86% ПрАТ «Каштан» (розробляє гранітний кар’єр в Житомирській області) – оформлене на колишню дружину Сальдо
  • 30% ПрАТ «Дельта Сервіс» (транспортна компанія) – оформлене на колишню дружину Сальдо
  • 55,56% ТОВ «Бебко-Авто» (мережа автосалонів і СТО в Херсоні) – записано на доньку Сальдо
  • 40% ТОВ «Конка» (Херсонська компанія, що займається організацією відпочинку) – записано на доньку Сальдо

До повномасштабного вторгнення РФ Сальдо був мером Херсона та депутатом Херсонської міськради. Згодом перейшов на бік Москви, яка призначила його керувати окупованою частиною Херсонської області. Українські правоохоронці інкримінували Сальдо державну зраду.

ГУР заявляє про «паніку» серед російських військових в Криму через повторну висадку ЗСУ

У розвідці України заявили, що російські військові у Криму панікують через повторну висадку українського десанту в західній частині півострова.

Згідно з опублікованим Головним управлінням розвідки записом, йдеться про населений пункт Новоозерне.

«У кого є квадрокоптери – дозволили підняти із узгодженням із «ракетосами», з усіма, хто їх може збити. Ведемо розвідку, при нападі – відбиваємо», – каже військовий.

Представник української розвідки Андрій Юсов у коментарі «Суспільному» заявив, що не може ні підтвердити, ні спростувати проведення операції.

Редакція Радіо Свобода не може підтвердити справжність запису, опублікованого ГУР.

Рано вранці 24 серпня біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут в окупованому Криму відбувся бій за участю плавзасобів та авіації, проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомили джерела в українській розвідці.

Пізніше у коментарі Суспільному речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов повідомив, що в рамках спецоперації відбулася висадка особового складу на території півострова.

Голова ОВА: через обстріл Нікополя загинув чоловік

Російські війська вчергове обстріляли Нікополь, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак 25 серпня.

«Загинув 59-річний чоловік. Щирі співчуття рідним», – заявив він.

Він додав, що обстріл пошкодив два приватні будинки та автомобіль, а також лінію електропередач і газогін у місті.

Перед цим Лисак заявив, що російські війська протягом дня атакували Нікопольський район п’ять разів, в тому числі з артилерії та безпілотників.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, безпілотників, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Зеленський: осінь буде «насиченою» для української дипломатії

Президент Володимир Зеленський провів нараду за підсумками переговорів із міжнародними партнерами України – про це він повідомив у вечірньому зверненні 25 серпня.

«Питання координації саме по літаках. Підготовка нових оборонних пакетів – саме з таким наповненням, яке потрібне нашим воїнам і про яке вони мені говорили, коли відвідував фронт», – сказав він.

Крім того, Зеленський анонсував нові міжнародні заходи восени: «нові кроки у відносинах із партнерами, які мають посилити Україну».

«Осінь буде насиченою з погляду нашої дипломатії», – додав голова держави.

Читайте також: «Війна прийде у саму Росію»: Данілов розповів про події у Криму і відповів на закиди про «повільність» наступу ЗСУ

Зеленський також повідомив про зустріч із міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом, який відвідав Україну 25 серпня.

«Важлива зустріч: це і безпековий компонент, і наша спільна дипломатична робота, і принципові гуманітарні речі, які робимо разом, зокрема, звільнення наших людей із російського полону», – перелічив Зеленський.

За його словами, зустріч також стосувалася ударів Росії по зерновій інфраструктурі України в Чорноморському регіоні.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль раніше повідомив про зустріч із міністром закордонних справ Туреччини. Фідан під час зустрічі повторив підтримку Анкарою незалежності України. Він також назвав експорт зерна та відбудову України серед важливих пунктів порядку денного зустрічі.

Слідство отримало «чорні скриньки» літака Пригожина – Слідчий комітет РФ

Слідчий комітет РФ повідомив, що його співробітники отримали бортові самописці літака, який належав засновнику угруповання «ПВК Вагнера» Євгену Пригожину і розбився 23 серпня.

У відомстві підтвердили, що під час слідчих дій виявили тіла 10 загиблих. Щоб встановити їхні особи, фахівці проводять молекулярно-генетичні експертизи, йдеться у повідомленні Слідчого комітету.

Удень 25 серпня інформагенція «РИА Новости» повідомила, що уламки літака Пригожина вивезли з місця падіння.

Приватний літак Євгена Пригожина розбився у Тверській області 23 серпня. Засновник угруповання «ПВК Вагнера» був у списку пасажирів, який публікувала Росавіація. Остаточно загибель Пригожина ще не підтверджена.

Після аварії літака Слідчий комітет порушив кримінальну справу щодо порушення правил безпеки та експлуатації транспортного засобу (стаття 263 КК). За даними влади, загинули 10 осіб, зокрема троє членів екіпажу.

Сирський: російські війська перегруповуються для поновлення наступу на Сході

Оперативна обстановка на Сході «залишається напруженою», заявив командувач Сухопутних військ Олександр Сирський увечері 25 серпня. Його заяву щодо робочої поїздки на Куп’янський та Лиманський напрямки цитує медіа-центр Сил оборони.

«Після місяця жорстких боїв та понесених значних втрат на Куп’янському і Лиманському напрямках, противник здійснює перегрупування своїх сил та засобів, одночасно перекидаючи з території РФ знову сформовані бригади та дивізії», – заявив він.

Читайте також: Маляр: уряд ухвалив запровадження електронного документообігу для проходження ВЛК

За словами Сирського, метою цих заходів російських військ є підвищити бойовий потенціал та поновити активні наступальні дії.

«Водночас, ворог продовжує вести потужний вогневий вплив з артилерії та мінометів, активно застосовує авіацію. У таких умовах ми повинні оперативно вживати всіх заходів для зміцнення нашої оборони на загрозливих напрямках і просунутися вперед там, де це можливо», – додав командувач.

Раніше сьогодні Генштаб повідомив про безуспішні наступальні дії російських сил на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. Також Сили оборони стримують російський наступ біля Мар’їнки та Вугледара.

Маляр: уряд ухвалив запровадження електронного документообігу для проходження ВЛК

Кабінет міністрів затвердив електронний документообіг під час проходження військово-лікарських комісій, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр 25 серпня.

За її словами, досі всі документи щодо проходження ВЛК, а також оформлення відпусток чи звільнення військового, подавалися в паперовому вигляді, що «суттєво ускладнювало зазначені процеси та створювало додаткові навантаження і незручності для військовослужбовця».

Читайте також: Хабарі і «дика мобілізація»: чи зможе Україна після корупційних скандалів змінити систему військкоматів

«Кабмін затвердив порядок електронного документообігу, який спростить взаємодію між усіма суб’єктами системи, що взаємодіють з військовослужбовцями в рамках військово-лікарської комісії, включаючи військові частини, центри комплектування та медичні заклади. Такий підхід звільняє військовослужбовців від ролі «кур’єра», а замість цього надає можливість швидко отримати документи, необхідні для проходження огляду та реалізації рішень ВЛК», – написала Маляр у своєму Телеграмі.

Відтак в електронному вигляді інституції зможуть отримувати на надсилати:

  • іменні списки військовослужбовців, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я
  • постанови військово-лікарської комісії у вигляді свідоцтва про хворобу або довідки ВЛК
  • довідки про обставини травми (поранення, контузії, каліцтва)
  • виписки з медичної карти амбулаторного та стаціонарного хворого
  • рапорти військовослужбовців про надання відпустки для лікування або звільнення з військової служби за станом здоров’я
  • витяги з наказів військової частини

Маляр назвала цей крок «частиною системної роботи уряду України щодо покращення удосконалення роботи військово-лікарських комісій».

Днями Державне бюро розслідувань повідомило про обшуки у військово-лікарських комісіях Вінницької, Черкаської та Київської областей у розслідуванні за фактами про незаконне збагачення.

Генштаб повідомляє про 35 бойових зіткнень на фронті

Російські війська протягом доби завдали двох ракетних і 39 авіаційних ударів, а також 72 рази обстріляли українські позиції та населені пункти України, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України увечері 25 серпня.

«Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається високою. Протягом доби відбулось 35 бойових зіткнень», – йдеться в зведенні.

Штаб повідомляє про безуспішні наступальні дії російських сил на Лиманському, Бахмутському та Авдіївському напрямках. Також Сили оборони стримують російський наступ біля Мар’їнки Донецької області.

Читайте також: Генштаб повідомляє про успіх ЗСУ на двох напрямках у Запорізькій області

«На Шахтарському напрямку наші захисники успішно відбили атаки російських військ в районі Вугледара Донецької області», – додає командування.

Також ЗСУ, за повідомленням, продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку, «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Генштаб звітує про 10 авіаційних ударів по російському особовому складу, ще один – по зенітно-ракетному комплексу, а також чотири удари ракетних військ і артилерії по цілях РФ.

Прорив на Півдні: якого успіху досягли ЗСУ, і як це вплине на бойові дії

Офіс генпрокурора просить Фінляндію видати одного з лідерів «Русича» Петровського Україні

Офіс генерального прокурора підтвердив повідомлення про арешт у Фінляндії російського громадянина, якого розшукують за підозрою в участі в терористичній організації.

За твердженням української прокуратури, чоловіка затримали саме на її запит.

Правоохоронці не називають імені, але обставини вказують на одного з командирів диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич» Яна Петровського. Його розшукує Служба безпеки України.

Офіс генерального прокурора додає, що отримав в рамках роботи з Європолом дані про затримання підозрюваного в Гельсінкі міграційною службою Фінляндії, а також про можливість його депортації до Росії.

Читайте також: Ким є неонацисти, які воюють проти України на боці Росії?

«Аби не допустити повернення підозрюваного до Російської Федерації, що унеможливило б його видачу Україні, 15 серпня 2023 року прокурори направили до відповідних органів Фінляндії запит про затримання і тимчасовий арешт особи та надали фінській стороні всю необхідну інформацію для забезпечення арешту», – заявляє відомство.

Зараз СБУ як ініціатор розшуку готує матеріали для його екстрадиції, зазначають у Офісі.

Раніше 25 серпня медіа повідомили, що фінська міграційна служба затримала російського радикального націоналіста Яна Петровського, одного з командирів диверсійно-штурмової розвідувальної групи «Русич», яка воює на боці Росії в Україні.

Українські правоохоронні органи звинувачують Петровського, який воював на боці бойовиків угруповання «ДНР», у злочинах, скоєних у Донецькій та Луганській областях у 2014-2015 роках, у тому числі у тортурах та вбивстві полонених. Ця бойова група брала участь у сутичках з українським добровольчим батальйоном «Айдар» у вересні 2014 року.

Читайте також: Бразилія відхилила запит США на екстрадицію російського шпигуна

Бійці групи «Русич» задіяні у повномасштабному вторгненні в Україну. На угруповання та її керівників Мільчакова та Петровського у вересні минулого року було США застосували санкції за «особливу жорстокість», вчинену ними під час боїв у Харківській області після початку російської агресії.

У грудні щодо командирів групи «Русич» Євросоюз застосував санкції через ймовірну причетність до ПВК «Вагнер».

Петровського раніше вже затримували у країні Євросоюзу. Це сталося у 2016 році в Норвегії, де він жив з 2004 року. Його перебування в Норвегії було визнано загрозою національній безпеці, і його депортували.

АРМА офіційно відкрило реєстр активів, арештованих у кримінальних справах

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, офіційно відкрило базу активів, заарештованих у кримінальних справах. Про відкриття Єдиного державного реєстру активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, заявило 25 серпня.

Як уточнює відомство, реєстр містить дані про всі активи в Україні, які арештовані правоохоронцями та судами у кримінальних справах.

Читайте також: Фонд держмайна оформив права на державну частку в ТЦ Ocean Plaza

«Публічний режим функціонування Реєстру дозволяє різноманітним цільовим аудиторіям оперативно отримати інформацію, що відбувається з тим або іншим активом. Зокрема, хто розслідує кримінальну справу, ким і коли накладено арешт, як АРМА управляє майном, на яку суму воно оцінене, за скільки продане на торгах, за яким договором передане управителю та скільки коштів надійшло до бюджету від управління. Тобто, Реєстр дає можливість у режимі онлайн відстежити всі дії від його арешту до отримання державою доходу», – заявила голова АРМА Олена Дума.

За повідомленням, реєстр має відкриту й закриту частину – остання призначена для правоохоронців. Зараз у базі понад 129 тисяч записів, з них 36 тисяч стосуються активів в управлінні АРМА.

Агентство заявляє, що планує надалі вдосконалювати Реєстр, в тому числі «для зручнішого пошуку та користування даними».

Шмигаль зустрівся з головою МЗС Туреччини: говорили про фіналізацію Угоди про вільну торгівлю

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом 25 серпня. Про це він повідомив у своєму телеграмі.

За його словами, вони обговорили активізацію торгово-економічної співпраці двох країн, майбутню відбудову України, а також «інші спільні проєкти».

«Розраховуємо на якнайшвидшу фіналізацію всіх процедур щодо набуття Угоди про вільну торгівлю. Детально зупинився на питанні глобальної продовольчої безпеки. Маємо тут плідний діалог із Туреччиною та розраховуємо на подальшу співпрацю», – заявив Шмигаль.

Читайте також: Ердоган дивиться на Захід: що це означає для Путіна і для України?

Він подякував Туреччині за підтримку формули миру президента Зеленського.

Фідан під час зустрічі повторив підтримку Анкарою незалежності України. Він також назвав експорт зерна та відбудову України серед важливих пунктів порядку денного зустрічі.

2 лютого 2022 року Кабінет міністрів України затвердив проєкт угоди про вільну торгівлю між Україною і Туреччиною.

«Війна закінчиться, коли повернуться всі полонені». Інтерв'ю із Дмитром «Орестом» Козацьким

У вересні минулого року на підконтрольну Україні територію із російського полону повернулися понад 200 людей, з них понад сотня – це «азовці». Повернувся тоді і Дмитро («Орест») Козацький.

Перед виходом із «Азовсталі» він виклав фото про життя захисників Маріуполя і дозволив поширювати їх, доки він перебуватиме у полоні.

Ці фото, зроблені під час оборони оточеного заводу, облетіли весь світ. Вони показали хто і в яких умовах перебуває на «Азовсталі», і як російська армія доруйновує підприємство, скидаючи на нього авіабомби та розстрілюючи його артилерією, намагаючись знищити оборонців Маріуполя.

16 травня після трьох місяців оборони міста командир «Азову» Денис Прокопенко повідомив, що наказ вищого військового командування для збереження життів особового складу виконали. Після цього стало відомо, що поранених військових з «Азовсталі» евакуювали до лікарні в окупованому Новоазовську Донецької області, і ще понад 200 бійців вивезли до колонії в окупованій Оленівці.

Дмитро Козацький також там опинився. 21 вересня 2022 року він і ще 214 осіб повернулися за процедурою обміну. Серед них були бійці «Азову», ЗСУ, нацгвардійці, прикордонники, працівники СБУ, поліцейські та тероборонівці.

Чи був Маріуполь готовим до повномасштабного вторгнення? Чому з «Азовсталі» хотіли евакуювати всіх цивільних? Що відбувалося в Оленівці? Яким має бути закінчення війни? Наскільки болісно буде повертатися в Маріуполь після його деокупації? Про все це проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» докладніше розпитав колишнього керівника пресслужби полку «Азов», нині військовослужбовця Збройних сил України Дмитра Козацького.

Лукашенко заявив, що не повинен гарантувати безпеку Пригожина

Очільник білоруського режиму Олександр Лукашенко 25 серпня вперше прокоментував загибель засновника приватної військової компанії «Вагнер» Євгена Пригожина, передає білоруська служба Радіо Свобода.

Він заявив, що попереджав керівників ПВК Євгена Пригожина і Дмитра Уткіна щодо їхньої особистої безпеки під час заколоту і після нього.

Але, як цитує білоруське державне агентство БелТА, сам Євген Пригожин нібито не звертався до Лукашенка по гарантії безпеки.

«Якщо відповісти на це питання прямо, то я не повинен гарантувати безпеку Пригожина. Це перше. По-друге, такої розмови не було», – сказав Лукашенко.

Читайте також: Монополія на насильство: чому усунули Пригожина та чи є шанс на другий заколот

«Перший раз я йому подзвонив, коли йшли на Москву. Я йому кажу: «Жень, ти розумієш, що знищиш людей і сам загинеш?». Цей чоловік у запалі, тільки з фронту: «Чорт з ним, загину!». Я йому кажу: «Жень, я зараз пришлю тобі мотузку і шматок мила». – «Ні-ні-ні. я цього не хочу. Я героєм загину». Це була перша розмова. Другий раз він прийшов до мене з Дімою Уткіним. Я суворо попередив обох: «Хлопці, дивіться!» – заявив він.

Лукашенко також не став висловлювати припущень, хто стоїть за загибеллю Пригожина. Водночас він назвав президента Росії Володимира Путіна «ощадливою, дуже спокійною і навіть повільною людиною, коли він ухвалює рішення з інших, менш складних питань».

Читайте також: У Росії відреагували на заяву Байдена про загибель Пригожина

«Тому я не можу уявити, що це зробив Путін, що це Путін винен. Це надто груба, непрофесійна робота, якщо на те пішло», – додав очільник Білорусі.

Лукашенко також прокоментував повідомлення про демонтаж табору вагнерівців у Білорусі:

«Навіщо ми знімаємо зайві намети – нам стільки не треба. Тут залишається ядро, хтось пішов у відпустку, хтось вирішив пожити на стороні, але номери телефонів, адреси, паролі, «явки» в цьому ядрі відомі. За кілька днів тут будуть усі, до 10 тисяч людей. Зараз немає потреби їх тут тримати. Тому вони нікуди не тікають. Стільки, скільки треба нам і цьому підрозділу, вони тут будуть жити і працювати».

Ввечері 23 серпня стало відомо, що у Бологовському районі Тверської області РФ розбився літак бізнес-класу, що був у власності Євгена Пригожина. Повідомлялося, що голова ПВК «Вагнер» був у списку пасажирів. Згодом смерть сімох пасажирів і трьох членів екіпажу літака офіційно підтвердили.

Монополія на насильство: чому усунули Пригожина та чи є шанс на другий заколот

Тільки в культурі (чи радше безкультур’ї), де серед головних цінностей – насильство, Пригожин і Уткін могли стати для когось героєм. Проте це факт: соцмережами ширяться десятки відео, як у ці дні росіяни створюють стихійні меморіали двом злочинцям та оплакують очільників групи «Вагнер».

Втім, видається, що їхня популярність та політичний вплив стали для них роковими, оскільки у РФ нині може бути лише один герой – Володимир Путін.

Пригожин, записуючи одне зі своїх останніх відео, таки мав рацію щодо одного: «величною» Росію робить тільки монополія на насильство. І нинішній кремлівський режим цією монополією ділитися не збирається, тож усунення Пригожина після його заколоту (не важливо, вбивство чи його інсценування) було лише питанням часу.

При цьому ліквідація Пригожина відбулася у цинічній та жорстокій формі. І що найголовніше – на очах у всіх.

Публічність цього вбивства нагадує практики терору, якою користується Путін у боротьбі з опозицією. Це коли акт насильства стає символом та посланням для інших.

Наприклад, такими символами путінського терору стали журналістка Анна Політковська (вбили в день народження Путіна), опозиціонер Борис Нємцов (застрелили за день до антивоєнного маршу під стінами Кремля), колишній офіцер ГРУ Олександр Литвиненко (отруїли полонієм).

Усі вони жорстко критикували Путіна, й усі – публічно й цинічно були за це «страчені».

Проте, Пригожина у жодному разі не можна ставити в один ряд із цими людьми, бо він по той – інший бік протистояння добра і зла. Він сам був джерелом і втіленням насильства, і він не виступав особисто проти Путіна, а лише критикував переважно російське міністерство оборони.

Тоді чому довелося йти на крайність та привселюдно його вбивати? Чи загрожував Пригожин російському режиму? Та чи можуть «вагнерівці» помститися за своїх ватажків?...

У Запоріжжі попрощались з загиблим в боях за «Азовсталь» бійцем Олексієм Ластовичем

У Запоріжжі попрощалися з загиблим 21 квітня 2022 року під час боїв за «Азовсталь» бійцем «Азову» Олексієм Ластовичем («Кречетом»).

На церемонію прощання прийшли близькі та бойові побратими.

«Чудовий воїн, товариш, сім’янин. Всі, хто знав Олексія, наголошували, що у військових життя таке, що не завжди, на жаль, приділяють достатньо уваги тим, кого люблять. А він завжди приділяв. Для нього це було дуже важливо. У цьому сенсі він був зразковим. Хлопці на нього дивились. Чоловік молодий, але вже досяг зрілості. Найкращий вік, коли дуже багато можна зробити. Сил дуже багато, але і певний життєвий досвід – в нього вже вчились молодші товариші. Але склалося так, що він пішов, поклавши життя за Україну. Все його життя було наповнено боротьбою за нашу країну, за відстоювання наших цінностей», – сказав під час прощання представник бригади НГУ «Азов», хорунжий Едуард Юрченко.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG