Доступність посилання

ТОП новини
Українські пілоти тренуються на винищувачі Alpha Jet на південному заході Франції, 14 червня 2024 року
Українські пілоти тренуються на винищувачі Alpha Jet на південному заході Франції, 14 червня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Компанію чоловіка прем’єрки Естонії запідозрили у зв’язках із РФ – ЗМІ

Компанію чоловіка прем’єр-міністра Естонії Каї Каллас запідозрили у зв’язках із Росією – Арво Халліку, належить міноритарна частка в транспортній компанії Stark Logistics, яка після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну продовжує займатися перевезеннями до Росії. Про це у своєму розслідуванні пише порталERR.

Генеральний директор Stark Logistics Крістян Крааг підтвердив ERR, що компанія продовжила вантажоперевезення до Росії і після лютого 2022 року. При цьому Крааг каже про «несуттєву роль у діяльності компанії» таких перевезень до РФ. За його словами, з початку повномасштабного вторгнення їхня кількість значно скоротилася.

«До війни для нас було нормою здійснювати 60-70 перевезень на місяць до Росії та з Росії. Сьогодні від цього залишилося приблизно один-два перевезення на тиждень, і всі вони пов’язані з одним клієнтом – естонським підприємством [виробником аерозольної упаковки] AS Metaprint», – уточнив Крааг.

Metaprint та Stark Logistics, як зазначають розслідувачі, пов’язані між собою через естонського бізнесмена Мартті Лемендіка, якому належать частки – близько 50% у кожній із них. Metaprint оголосила про швидке припинення роботи заводу у Росії. У свою чергу, Крааг запевнив, що у вересні 2023 Stark Logistics повністю припинить перевезення в Росію для Metaprint.

Розслідування ERR викликало широкий резонанс у Естонії. Президент Алар Каріс заявив, що Каллас зобов’язана докладно відповісти на питання компанії свого чоловіка через зв’язки з Росією.

«Громадськість очікує пояснень від прем’єр-міністра. І після цього їй, напевно, доведеться подумати самій і поговорити зі своїми радниками про те, якими будуть подальші дії», – зазначив він.

Сама Каллас у коментарі для Bloomberg повідомила, що «не має жодного уявлення про бізнес чоловіка», і наголосила, що у нього немає клієнтів із Росії, а їй «нічого приховувати».

«Я, як і раніше, дотримуюся думки, що вся торгівля і бізнес з Росією повинні припинитися, поки триває російське вторгнення в Україну. Мій чоловік має частку в логістичній компанії. Він пояснив, що ця компанія допомагає одному з його естонських клієнтів припинити свою виробничу діяльність у Росії відповідно до закону та санкцій. Всі подальші питання доведеться адресувати цим компаніям», – сказала вона.

У грудні 2022 року Каллас виступала проти участі естонських держкомпаній у перевезеннях товарів, зокрема, нікелю, з Росії, навіть якщо вони не підпадають під санкції. У травні 2023 року в інтерв’ю виданню Financial Times вона зазначила, що їй доводилося благати естонські компанії не допомагати з сірими постачаннями в Росію підсанкційних товарів.

Чільний радник Байдена обговорив підтримку України з європейськими колегами – Білий дім

Радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван 24 серпня зустрівся зі своїми колегами з Франції, Німеччини, Італії та Великої Британії в четвер у Вашингтоні. Як повідомляє агенція Reuters із посиланням на Білий дім, сторони підтвердили свою підтримку України.

Салліван і його колеги підтвердили свою готовність допомогти у відбудові України, йдеться в заяві Білого дому. Учасники зустрічі також обговорили ситуацію в Нігері та питання, що стосуються Близького Сходу та Індо-Тихоокеанського регіону.

Раніше цього тижня, відповідаючи на запитання журналіста, Салліван сказав, що не вважає, що війна в Україні не зайшла в глухий кут на тлі зростання занепокоєння щодо темпів територіальних здобутків у результаті контрнаступу Києва.

«Ні, ми не вважаємо, що конфлікт зайшов у глухий кут», – сказав Салліван.

Він назвав ситуацію «динамічною», коли і українські, і російські війська одночасно обороняються і наступають залежно від розташування сил на лінії фронту.

Через обстріл Курахового постраждали 4 людей – війська РФ вдарили по супермаркету

Армія РФ у четвер завдала удару по центру Курахового на Донеччині. За попередніми даними, атака була здійснена зі ствольної артилерії, є потерпілі, повідомила Донецька обласна прокуратура.

«Снаряди росіян влучили в один з місцевих супермаркетів, де на той час перебували цивільні. Троє місцевих мешканок віком від 25 до 66 років отримали мінно-вибухові травми та забої, одну з них дістали з-під завалів. Усім постраждалим надали кваліфіковану медичну допомогу. Ще один боєприпас влучив в адміністративну будівлю, біля якої загорілися два автомобілі. Також пошкоджені об’єкт критичної інфраструктури, вікна й фасад багатоквартирного житлового будинку», – йдеться в повідомленні.

Прокуратура розпочала досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Події, які сформували і зміцнюють Незалежність України

Україна здобула незалежність юридичним шляхом, після ухвалення низки документів, що проголошували державний суверенітет. Легітимність цих кроків Верховної Ради підтвердив Всеукраїнський референдум. Незалежність – не «випадковість», як стверджує російська пропаганда, а результат зусиль представників багатьох поколінь. Розпочата Горбачовим «перестройка» активізувала процеси, які раніше стримувалися репресіями. Почали відбуватися події, які спочатку привели до проголошення Україною незалежності, а потім зміцнювали її та наповнювали реальним змістом. Зараз Україна захищає свою незалежність, відбиваючи широкомасштабну агресію Росії.

Якщо уявити, що країна – це дім, то Україна все ще в процесі будівництва. Є міцний фундамент – століття боротьби за можливість жити в єдиній і незалежній країні. Є стіни – Конституція і законодавство, що дають можливість людям мати свободу і захист своїх прав, а також обов’язки, виконання яких зробить буття у спільному просторі безпечним і комфортним. Є дах – визнання незалежності і суверенітету України іншими країнами та членство України у міжнародних організаціях. Однак поки не все добре всередині цього будинку: основні комунікації є, але все інше не доведене до ладу, не обладнане зручно, не оформлене естетично, не прибране. Та й не всі з тих, хто живе у цьому великому спільному домі, цінують його і готові докладати зусиль для його розбудови. А ще є сусід, який хоче відібрати цей дім, а його головних оборонців і будівничих знищити.

У 2014 році Росія окупувала Крим і розпочала війну на Донбасі, а 24 лютого 2022 року російська армія розпочала широкомасштабне вторгнення на територію України по всій довжині спільного кордону і з території Білорусі.

Україна 9 років дає відсіч агресору, а тепер веде справедливу війну за відновлення своєї територіальної цілісності.

Україна лише 32 роки існує як незалежна країна на мапі світу, але цьому передували кілька століть боротьби українців за право мати свою державу. Так що ж «вдалося» українцям? Що вони «змогли»? На що виявилися «здатні»? Чим вразили світ? І чому вірять у перемогу у війні з Росією?

Радіо Свобода склало перелік із подій, які, на думку аналітиків, зробили здобуття незалежності невідворотним у 1991 році, а потім формували і зміцнювали самостійність України як держави. Уперше текст був опублікований 2021 році, а потім доповнений.

...

США можуть приєднатися до навчання українських пілотів на F-16 – CNN

США можуть оголосити про проведення навчання українських пілотів на винищувачах F-16, повідомляє CNN із посиланням на слова двох американських чиновників.

Незрозуміло, коли саме почнеться програма навчання, також не очікується, що вона включатиме велику кількість пілотів, повідомили чиновники. Пілотам ще потрібно опанувати англійську мову, перш ніж вони зможуть навчатися керувати американськими реактивними літаками четвертого покоління. Мовні заняття також відбуватимуться у США.

Україна надала список із приблизно 32 пілотів, які готові розпочати навчання на винищувачах, але більшість із них ще недостатньо добре володіють англійською мовою.

Пілоти разом із персоналом, який пройде навчання з обслуговування літака, можуть прибути до США вже наступного місяця, сказав один із чиновників. Після завершення мовного навчання українські пілоти зможуть розпочати політні навчання. Поки неясно, скільки часу знадобиться, щоб навчити пілотів, які раніше літали на радянських винищувачах МіГ і Су, керувати більш сучасними західними літаками.

Україна спростила процедуру перетину кордону з Молдовою для вантажних поїздів

Верховна Рада ратифікувала зміни в угоді між Україною та Молдовою про діяльність залізничного транспорту – про це йдеться на сайті парламенту.

Як пояснює Міністерство інфраструктури, зміни дозволять здійснювати транзитні перевезення на дільниці Етулія (Молдова) – Рені (Україна) – Джурджулешти (Молдова), без тридобової зупинки у Рені.

«Це стосуватиметься рухомого складу всіх форм власності та вантажів, які прямують зі станцій Республіки Молдова та України або транзитом через їх території в напрямку молдовського Джурджулешти та румунського Галац-Ларга», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Шмигаль зустрівся з прем’єром Молдови: говорили про зерновий коридор

За словами міністра Олександра Кубракова, зміни дозволять прискорити та збільшити вантажоперевезення між Україною та Молдовою та підвищити експортний потенціал портів на Дунаї.

«Разом із цим, ми зосереджуємо зусилля над відновленням та розвитком інфраструктури морських портів Ізмаїл та Рені для розширення номенклатури вантажів», – додав він.

18 серпня президент Молдови Майя Санду наголосила, що її країна має намір допомагати Україні з транзитом зерна. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 23 серпня зустрівся з головою молдавського уряду Доріна Речана. Сторони домовилися про розвиток контролю на спільному кордоні, також обговорили «прогрес у розвитку логістики».

У США вважають, що літак Пригожина був збитий ракетою «земля-повітря» – Reuters

У США вважають, що бізнес-джет, у списку пасажирів якого значився засновник угруповання «ПВК Вагнера» Євген Пригожин, був збитий ракетою класу «земля-повітря».

Про це, як 24 серпня повідомляє Reuters, розповіли два американські чиновники. За їхніми словами, ракету випустили з території Росії. Джерела, які говорили на умовах анонімності, наголосили, що ця інформація поки що попередня і перевіряється.

Раніше про те, що літак могла збити ракета, повідомляв повʼязаний із угрупованням «ПВК Вагнера» телеграм-канал Grey Zone. Влучання ракети як одну з версій також розглядали військові експерти.

Телеканал CNN показав знімок радіолокації місця падіння бізнес-джету. На його основі журналісти дійшли висновку, що фюзеляж літака був практично цілим, коли літак врізався у землю.

НАЗК внесло двох міжнародних виробників тютюну до списку «спонсорів війни»

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло дві міжнародні тютюнові компанії Philip Morris International та Japan Tobacco International до переліку міжнародних спонсорів війни. Про це НАЗК повідомило 24 серпня.

«Компанії продовжують вести бізнес в РФ та підтримувати економіку країни-агресорки сплатою значних податків до її бюджету», – пояснює агентство.

Як заявляє НАЗК, частка «Філіп Морріс Інтернешнл» в російському ринку склала 30,1% у 2019 році. Відтак агентство вважає компанію одним із найбільших платників податків до російського бюджету, оцінюючи сукупний обсяг її інвестицій у Росію в 2 мільярди доларів.

Читайте також: НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення на майже 8,5 млн грн у колишнього військкома Дніпропетровщини

«Згідно з даними фінансової звітності російського підрозділу Philip Morris, виручка компанії у перший рік повномасштабного вторгнення РФ в Україну зросла на 8% до 140,3 мільярда рублів, а чистий прибуток до 48,2 мільярда рублів, що на 45% більше, ніж у 2021 році. Відповідно, податку на прибуток до бюджету агресора було сплачено на суму понад 136 мільйонів доларів США», – заявляє НАЗК.

Також агентство оцінює частку Japan Tobacco International в російському ринку в близько 34,9%. Компанія представлена в Росії, поміж іншого, брендами Winston, LD, Mevius, Camel, Sobranie і російські марки «Донской табак», Kiss, Play, «Петр I», «Тройка».

Читайте також: НАЗК внесло Ali Express до списку «спонсорів війни»

«JTI – найбільший інвестор і провідний платник податків у російській тютюновій індустрії. За останні 20 років інвестиції JTI в економіку РФ перевищили $4,6 мільярда. Податкові платежі компанії 2020 року забезпечили 1,4% доходу федерального бюджету РФ. Сама компанія ж відкрито заявляла про те, що російський ринок генерував близько 2 мільярдів доларів США у 2022 році для JT групи, або приблизно 11% її консолідованого доходу за 2022 рік», – йдеться в заяві.

За даними НАЗК, обидві компанії продовжують роботу в Росії: Philip Morris начебто не змогла продати свій бізнес у Росії, а JT Group продовжує «виробляти та поширювати продукцію в РФ».

Раніше очільник НАЗК Олександр Новіков запросив керівників компаній, які ще не вийшли з Росії, відвідати Україну.

«Звідки ви взялися, йо…?» – Лавров на запитання про вплив смерті Пригожина на російські справи в Африці

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не став відповідати на запитання кореспондента телеканалу «Настоящее время» про те, як може позначитися можлива смерть ватажка угруповання «ПВК Вагнера» Євгена Пригожина на інтересах Москви в Африці.

Кореспондент адресував питання Лаврову, коли міністр із супроводом ішов коридором під час саміту БРІКС у Йоганнесбурзі. «Звідки ви взялися, йо…?» – відповів міністр, додавши нецензурний вигук.

«Пригожина я знав дуже давно» – Путін уперше відреагував на загибель засновника «ПВК Вагнера»

Президент Росії Володимир Путін майже через добу після катастрофи літака Євгена Пригожина у Тверській області відреагував на ймовірну загибель засновника угруповання «ПВК Вагнера».

«Пригожина я знав дуже давно, з початку 90-х років. Це була людина складної долі, і помилки в нього були серйозні в житті, і досягав він результатів потрібних – і для себе, і, тоді, коли я його просив про це, для спільної справи, як от у ці останні місяці», – сказав російський лідер.

За словами Путіна, «співробітники компанії «Вагнер»… зробили суттєвий внесок у нашу спільну справу боротьби з неонацистським режимом в Україні». «Ми про це памʼятаємо, знаємо та не забудемо», – твердить президент Росії.

Штаб повідомляє про стримування спроб Росії наступати на трьох напрямках

Російські війська завдали п’ять ракетних та 34 авіаційних удари протягом дня, а також здійснили 41 обстріл з реактивних систем залпового вогню по українських позиціях та населених пунктах, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України увечері 24 серпня.

Протягом доби штаб зафіксував 26 бойових зіткнень.

«На Куп’янському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Новоєгорівки Луганської області. Завдав авіаційних ударів в районах Орлянського Харківської області та Надії Луганської області. Артилерійських і мінометних обстрілів противника зазнали населені пункти Дворічна, Синьківка, Іванівка, Кислівка, Берестове Харківської області», – заявляє командування.

Читайте також: «Напружена та дуже динамічна» – Міноборони про ситуацію на сході

Крім того, штаб повідомляє про безуспішні спроби російських військ наступати південніше Авдіївки на Донеччині.

«На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районах північно-східніше Новомихайлівки та Мар’їнки Донецької області», – йдеться в зведенні.

За повідомленням, Сили оборони продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку – там вони закріплюються на досягнутих рубежах та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Генштаб звітує про загалом 17 ударів авіації по російських по

День незалежності: десант ГУР зайшов у Крим? Маяк: спецоперація триває | Свобода Live

Промови українських президентів до Дня Незалежності: що казали про ЄС, НАТО і Росію

Від моменту здобуття Україною незалежності у 1991 році, кожен український президент виголошує щороку 24 серпня вітальну промову. Від президента до президента, та навіть від року до року – ці виступи відрізняються не лише за змістом, а й за тривалістю та антуражем. Радіо Свобода проаналізувало кілька промов президентів України різних років, і порівняло, що вони казали про Росію. До обговорення зміни сенсів у вітальних виступах очільників країни до Дня Незалежності приєдналися і експерти.

...

США запровадили санкції проти кримського

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти табору «Артек» в окупованому Криму та його директора Костянтина Федоренка. Про це відомство заявило 24 серпня.

До списку також увійшли голова так званої «Юнармії» Севастополя Володимир Коваленко, ректор підконтрольного Росії Севастопольського держуніверситету Володимир Нечаєв, російський міністр освіти окупованої Запорізької області України Олена Шапурова.

Читайте також: Канада розширила санкції проти РФ

Крім того, під обмеження потрапили мати Рамзана Кадирова Аймані Кадирова, уповноважена з прав дитини в Калузької області Ірина Агєєва, в Ростовській області Ірина Черкасова, в Білгородській області Галина П’ятих.

Санкції раніше анонсував президент США Джо Байден. Він зазначив, що обмеження будуть запроваджені щодо тих, хто «насильно вивіз тисячі українських дітей до Росії».

Міжнародний кримінальний суд у Гаазі 17 березня видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та Марії Львової-Бєлової. Їх звинувачують у відповідальності за незаконну депортацію дітей із окупованих територій України до Росії.

«Артеку», матері Кадирова і низки російських посадовців

Ракети до Patriot, вантажівки, дрони та інше – Німеччина передала Україні новий пакет допомоги

Німеччина надала новий пакет військової допомоги Україні. Серед іншого передано ракети до ЗРК Patriot, але їхню кількість не вказано. Як інформує 24 серпня офіційний сайт німецького уряду, до списку також увійшли:

  • 10 систем виявлення дронів;
  • 40 розвідувальних дронів RQ-35 HEIDRUN;
  • 16 вантажівок Zetros (це розробка Mercedes-Benz для умов екстремального бездоріжжя);
  • 510 000 набоїв до вогнепальної зброї.

У розділі «Що готується до передачі/передається» вказано ще 90 систем виявлення дронів, 42 вантажівки Zetros, 31 мільйон набоїв до вогнепальної зброї.

У липні Німеччина передала Україні перші десять танків Leopard 1А5, а минулого тижня – ще дві пускові системи IRIS-T та інше обладнання.

Україна готова починати переговори з Португалією щодо двосторонніх гарантій безпеки – Зеленський

Після приєднання Португалії до декларації «Групи семи» на підтримку України Київ готовий починати з цією країною переговори про розробку двостороннього документа про гарантії безпеки. Про це заявив президент Володимир Зеленський на зустрічі з президентом Португалії Марселу Ребелу де Созою, передає Офіс президента.

«Португалія приєдналася до Спільної декларації G7 про підтримку України. Далі – як на прикладі зі США та Великою Британією ми розпочали роботу щодо підготовки двостороннього документа про гарантії безпеки – готові починати роботу і з Португалією», – заявив він.

Читайте також: Зеленський: Португалія долучиться до підготовки українських пілотів на F-16

Президент нагадав, що Португалія підтримує Україну після початку повномасштабної російської агресії, передусім гуманітарно та політично.

«Президент констатував: вдалося побудувати такі міцні відносини між країнами, що Португалія повністю підтримує Україну на шляху до ЄС і НАТО», – цитує ОП.

Раніше стало відомо, що Португалія висловила готовність долучитися до країн, які навчають українських пілотів та інженерів на літаках F-16.

У ГУР заявили про знищення під час спецоперації в Криму 30 росіян та пошкодження 4 катерів

Під час здійсненої у співпраці з ВМСУ ранкової спецоперації в окупованому Криму 24 серпня співробітники Головного управління розвідки пошкодили чотири швидкохідні катери та знищили щонайменше 30 росіян. Про це повідомляє «Суспільне» з посиланням на речника ГУР Міноборони Андрія Юсова.

Президент України Володимир Зеленський підтвердив відсутність втрат з українського боку під час спецоперації розвідки у Криму, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

Водночас, за його словами, говорити про деокупацію півострова поки що зарано.

Буданов назвав «головну помилку» Путіна

Очільник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов заявив в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії, що головною помилкою президента Росії Володимира Путіна є те, що його «відірвало від реальності».

«Я так само казав, що він помилився дуже багато разів. Його взагалі відірвало від реальності. Це і є його головна помилка. Не в прорахунках, а в тому, що відірвало від реальності. Ось в чому помилка його», – сказав Буданов.

За його словами, зараз йдеться про «стратегічний програш» Російської Федерації.

Зеленський підтвердив, що операція в Криму пройшла без втрат для українських сил

Президент України Володимир Зеленський підтвердив відсутність втрат з української сторони під час спецоперації розвідки у Криму, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

Водночас, за його словами, говорити про деокупацію півострова поки що зарано.

«Рано говорити про звільнення Криму. Друге – докладна доповідь буде у мене від генерала Буданова. Третє – так, це наші хлопці. Четверте – жертв немає із нашого боку, це хороша новина. Принаймні це те, що я міг по телефону обговорити з керівником ГУР МО», – сказав Зеленський на пресконференції з президентом Португалії.

Читайте також: «У Криму знову замайорів державний прапор». ГУР повідомило подробиці нічної операції і показало відео

Раніше про те, що близько 5-ої години ранку біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут в окупованому Криму відбувся бій за участю плавзасобів та авіації, проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії повідомили джерела в українській розвідці.

Пізніше у коментарі Суспільному речник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов повідомив, що в рамках спецоперації відбулася висадка особового складу на території півострова.

Російська сторона поки своїх коментарів не наводила.

Росія у промові українських президентів до Дня Незалежності: аналіз

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG