Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Зеленський обговорив із президентом Литви ситуацію на фронті та потреби ЗСУ

У середу, 23 серпня, президент України Володимир Зеленський провів зустріч зі своїм литовським колегою Гітанасом Науседою, який прибув з візитом до Києва.

«Дякую за активну участь у реалізації цілей міжнародної Кримської платформи та його особистий внесок у всебічну допомогу Україні з боку Литви», – написав Зеленський за підсумками перемовин.

За словами українського лідера, сторони обговорили ситуацію на полі бою та «нагальні потреби» українських військових – «першочергово важлива військово-технічна допомога, включно з навчанням і реабілітацією представників сил оборони».

Також президенти розглянули співпрацю з питань продовольчої безпеки, «особливу увагу» приділили розбудові альтернативних шляхів як маршрутів Чорноморської зернової ініціативи, зазначив Зеленський.

Жителів Херсонщини закликають «без нагальної потреби» не виходити з дому на свята

Жителів Херсону та області закликають не виходити з дому на День державного прапора та 24 серпня, на День Незалежності України.

«Дорогі жителі Херсонщини, 23-го та 24-го серпня не виходьте без нагальної потреби з дому», – наголосив голова Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Очільник ОВА зазначив, що у святкові дні можливі посилені обстріли армії РФ.

Він також закликав українців під час повітряної тривоги користуватися правилом двох стін або ж спускатися в укриття.

Кількість жертв атаки РФ в Ромнах збільшилась, завали розібрали – Клименко

Кількість жертв російського удару по школі у Ромнах на Сумщині зросла до 4 людей, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

«Кількість жертв російського удару по школі у Ромнах зросла до 4 осіб. Рятувальники ДСНС деблокували тіла директора школи, заступника директора, секретаря та бібліотекаря. Операція з розбору завалів завершена», – написав він у телеграмі.

За його даними, через російську атаку також поранені четверо місцевих жителів, які в момент прильоту проходили повз навчальний заклад.

Брюссельський блог: Афінський саміт «Україна-Балкани» – нова математика розширення ЄС

Зустріч в Афінах лідерів ключових інституцій ЄС і глав держав та урядів низки країн-кандидатів на вступ до ЄС дала досить багато вказівок на те, як може відбуватися розширення блоку цієї осені, так і в наступні роки. Хоча, як виявилося, весь процес супроводжується складними проблемами.

Спочатку розглянемо контекст цієї зустрічі в грецькій столиці, організованої прем'єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом. Це зібрання вже кілька років є регулярним у цю пору року.

Зазвичай у ньому беруть участь шість країн-кандидатів і потенційних кандидатів на вступ до ЄС із Західних Балкан: Албанія, Боснія і Герцеговина, Косово, Чорногорія, Північна Македонія та Сербія.

Багато в чому це спосіб для Греції продемонструвати лідерство в регіоні, частиною якого вона є географічно і в якому політично відіграє величезну роль.

Крім того, ця зустріч відзначає 20-ту річницю історичного рішення в Салоніках, другому місті Греції, яке передбачало, що всі держави Західних Балкан одного дня приєднаються до ЄС. Спадщина та символізм цього рішення очевидні!

Проте засідання 21 серпня запропонувало щось дещо нове.

Було двоє нових гостей: Молдова та Україна.

Це умовно перетворило його на неформальний «саміт розширення ЄС», оскільки Київ і Кишинів є новоспеченими країнами-кандидатами на вступ до ЄС, які сподіваються офіційно розпочати переговори про вступ до кінця року...

Антикорупційний комітет ВРУ розглянув питання можливої корупційної схеми у Міноборони

Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної діяльності провів засідання за участі представників Міністерства оборони і розглянув можливу корупційну схему, про яку повідомили журналісти-розслідувачі видання «Дзеркало тижня».

За даними журналістів, Міноборони закупило зимові комплекти форми для українських бійців за втричі завищеною ціною. Крім того, виявилося, що директором турецької компанії, з якою міністерство уклало угоду про закупівлю, є українець.

Представники Міністерства оборони принесли на засідання зразки, ймовірно, курток, про які йдеться, адже у депутатів були також питання до якості виробів.

«Так виглядає, що міністерство оборони справді переплатило втричі за поставку курток і штанів для армії. Міноборони своїм власним рішенням обрали для цієї закупівлі не прозоро, не провівши ніякого аукціону, компанію в якої засновник – Роман Плєтньов. Компанія начебто турецька, але це не виглядає правдиво, Роман Плєтньов з України поїхав після початку повномасштабної війни. І так чомусь «випадково» сталося, що саме його компанію Міноборони відібрало для проведення цієї закупівлі», – зазначила після засідання голова комітету Анастасія Радіна.

Зеленський щодо контрнаступу ЗСУ: «рухаємось в правильному напрямку»

Контрнаступ Збройних сил України «відбувається на кількох напрямках», зазначив президент Володимир Зеленський під час брифінгу з прем’єр-міністром Фінляндської Республіки Петтері Орпо.

Як відзначив президент, «щільне мінування фронту ускладнює контрнаступ, втім військові продовжують рухатись вперед».

«Щодо контрнаступу. Ми бачимо його на кількох напрямках. Ми йдемо вперед. Нам дуже складно, бо дуже щільне мінування. Тисячі мін – це те, що залишає після себе Росія. Найголовніше – тенденції. Мені військові доповідають таку тенденцію: ми постійно рухаємося вперед. Так, потроху, але напрямок правильний», – заявив президент.

У «Євросолідарності» повідомили про загибель на Донбасі депутата Київради

У бою на Донбасі загинув депутат Київради від «Європейської солідарності» Сергій Ільницький («Сокіл»), повідомила пресслужба партії 23 серпня.

«Загинув друг, депутат Київської міської ради від «ЄС» Сергій Ільницький. Воював за наш український Донбас ще з 2014 року. Там і загинув, на Донбасі, під Курдюмівкою», – повідомив у фейсбуці керівник партії Петро Порошенко.

Як йдеться в повідомленні на сайті партії, перший заступник командувача Української добровольчої армії Дмитра Яроша, командир загону «Південь» УДА у складі 28-ої ОМБр, полковник Сергій Ільницький став депутатом Київради від партії «Європейська солідарність» у квітні 2023 року.

«Сергій Ільницький від самого початку бойових дій був на фронті. Ветеран Збройних сил України, учасник АТО, полковник у відставці, він пішов добровольцем служити на фронт за прикладом свого сина-госпітальєра. Як кадровий військовий став начальником штабу УДА. Кавалер ордена «За заслуги», – йдеться в повідомленні.

Прощання з Сергієм Ільницьким відбудеться в Києві, коли саме – поки не уточнюють.

Шмигаль зустрівся з прем’єром Молдови: говорили про зерновий коридор

В Україну з візитом прибув прем’єр-міністр Молдови Дорін Речан, він уже зустрівся з главою уряду Денисом Шмигалем.

За інформацією українського чиновника в телеграмі, сторони домовились про розвиток контролю на спільному кордоні, також обговорили «прогрес у розвитку логістики» в умовах блокування Росією «зернового коридору» в Чорному морі.

«Швидке рішення щодо будівництва мосту через Дністер, розвиток пунктів пропуску, залізничного сполучення – усе це є дуже важливим і вирішальним для нас», – зазначив Шмигаль.

Крім того, глави урядів погодили співпрацю країн щодо подальшої європейської інтеграції.

Після удару РФ по Ромнах над Сумщиною збили два безпілотники – ОВА

Українські військові збили над Сумщиною два російські безпілотники типу Shahed, повідомила обласна військова адміністрація.

Подробиць там не навели.

Перед цим вранці 23 серпня російські війська завдали удару по Ромнах на Сумщині. За даними місцевої влади, російський БПЛА типу Shahed влучив у навчальний заклад, будівля закладу повністю зруйнована, загинули двоє освітян, ще двоє працівників закладу перебувають під завалами. Три людини поранені.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

В окупованому Криму знищено російську систему «Тріумф» – ГУР

В окупованому Криму знищено російську зенітно-ракетну систему С-400 «Тріумф», повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

За даними ГУР, 23 серпня 2023 року близько 10:00 поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут у Криму відбувся вибух, який знищив російську зенітно-ракетну систему великого і середнього радіусу дії С-400 «Тріумф», а також встановлені на ній ракети та особовий склад.

«Враховуючи обмежену кількість таких комплексів на озброєнні РФ, це – болючий удар по системі ППО окупантів, що матиме серйозний вплив на подальші події в окупованому Криму», – додають у розвідці.

Данілов відповів данському режисеру фон Трієру: «трагедія, коли художник обирає бік ката»

Секретар Ради національної безпеки й оборони України Олексій Данілов відповів данському режисеру Ларсу фон Трієру, який став на захист росіян – «Україна живе не в абстракції, а в жорстокій реальності, в якій росіяни є вбивцями».

«Війна – це не фільм, де актори грають життя і смерть. За кожним живим російським терористом стоїть мертвий українець. Вибір між катом і жертвою стає трагедією, коли митець обирає бік ката. Україна живе не в абстракції, а в жорстокій реальності, в якій росіяни є вбивцями», – написав він у твіттері.

Данілов порадив режисеру уявити, що, наприклад, у його місто щодня летять російські ракети.

«Проста порада відомому режисеру: уявіть, що у ваше місто щодня летить російська ракета, батька чи матір убили, онука вивезли в Росію, а перед цим російський мародер зґвалтував його дружину, спаливши свій будинок. У цьому випадку абстракція лицемірного «гуманізму» набуває зовсім інших рис – реального, а не вигаданого життя», – додав секретар РНБО.

Напередодні данський режисер Ларс фон Трієр опублікував в інстаграмі звернення до президентів України та Росії, а також прем’єрки Данії.

«До речі: пану Зеленському та пану Путіну, і не в останню чергу пані Фредеріксен (яка вчора, як по вуха закохана, позувала в кабіні однієї з найстрашніших машин для вбивств сучасності, посміхаючись від вуха до вуха): «Життя росіян також важливі!», – написав режисер.

Днями український президент Володимир Зеленський з офіційним візитом відвідав Данію, влада цієї країни заявила про намір передати Києву 19 сучасних винищувачів F-16, про які давно просила Україна.

Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на спільній пресконференції з Володимиром Зеленським заявила, що перша група сучасних винищувачів F-16 з’явиться в Україні «ближче до Нового року». Крім того, Фредеріксен та Зеленський зробили спільне фото у винищувачі F-16, ймовірно, саме це фото мав на увазі режисер.

«Говорити про це небезпечно». Чи чекають на ЗСУ у Донецьку та Луганську після 9 років окупації РФ

З квітами, синьо-жовтими прапорами й стрічками, сльозами щастя жителі Херсону зустрічали українську армію, яка звільнила їх від російської окупації. Тепер, коли під час літного наступу Сили оборони вибили агресора з 11 населених пунктів на Запоріжжі і Донеччині, а Генштаб ЗСУ майже щодня повідомляє про просування, звільнення захоплених РФ у 2014 року територій відчувається як ніколи близьким та неминучим. Але лунають і обережні (а часом і ні) питання – чи будуть жителі Донецька та Луганська зустрічати українську армію так само радісно, як у Херсоні?

Чи можна порівнювати окупацію земель півдня після великого вторгнення Росії з частинами Донбасу, захопленими у 2014-му, які настрої в колишніх ОРДЛО й чи буде кому у Донецьку та Луганську зустрічати ЗСУ – шукали відповідь Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Донецьк та Луганськ: 9 років російської окупації

Йому 72 роки. Усе життя Сергій Миколайович живе в Луганську. Його сини воюють в лавах ЗСУ, донька з онуками – у Європі. Сам він у 2014 році не поїхав з рідного міста, бо тут «сімейне гніздо».

Сергій Миколайович каже, людям, які тільки у 50-т змогли отримати своє житло, найважче все кинути. Тим паче, що тут поховані його близькі – батьки та дружина. «Помирати буду на рідній землі й з думками про Україну», – каже луганчанин.

Проте, Сергій Миколайович усе ж таки сподівається побачити, як на місцевій телевежі замайорить синьо-жовтий прапор. Каже, таких людей в місті, може, і не більшість, але вони є. Багато хто з них чекає повернення України з 2014-го, але по-справжньому вірити в те, що це може здійснитися, вони почали з 2022-го – коли побачили, як українська армія дає відсіч Росії...

У Росії навіть не узгоджують свою брехню: батько правозахисника Буткевича про суд над сином

22 серпня у Москві російський Перший апеляційний суд загальної юрисдикції у столиці Росії Москві підтвердив «вирок» українському правозахиснику, координатору проєкту «Без кордонів» Максиму Буткевичу, якого раніше контрольований Росією так званий «суд» угруповання «ЛНР» «засудив» до 13 років колонії.

За повідомленням, у розгляді апеляції Максим Буткевич брав участь по відеозв’язку із луганського СІЗО. Підтримати його, за даними «Медіазони», прийшли співробітники консульств Німеччини, Великої Британії та Франції, а також правозахисники «Меморіалу».

У березні 2023 року Буткевича, а також ще двох громадян України: Віктора Похозея і Владислава Шеля засудив так званий «суд» на окупованій Росією частині Луганщини. Буткевич отримав 13 років колонії, Похозей – 8,5 років, Шель – 18,5 років колонії.

В інтерв’ю Радіо Свобода в етері передачі «Свобода Live» батько правозахисника Олександр Буткевич наголосив, що РФ мститься його сину, який за час правозахисної діяльності «врятував багатьох від Росії». Нагадав і про справу в Страсбурзькому суді з прав людини «Буткевич проти Росії», яку його син виграв.

– Пане Буткевич, ви бачили сьогодні Максима по відеозв’язку. Як він змінився? Чи вам відомо щось про його фізичний стан?

– На жаль, я по відеозв’язку не бачив. Я бачив потім окремі фотознімки і окремий фрагмент, маленький відеофрагмент. Але, розумієте, коли з екрану і коли монітори – дуже дрібно, дуже погана озвучка була. Тому я, звичайно, в курсі, що відбулося, як відбулося. Мені і друзі Максима, це і мої, безумовно, друзі, повідомили.

Але що я вам можу сказати? Коли з самого початку фабрикується справа, а тут немає ніяких сумнівів, що це сфабриковано, є для цього такі докази, сумніви щодо яких не викликають.

Більше того, я вам скажу, що в той же ж день, коли не апеляційний суд, а суд першої інстанції виніс вирок, тобто це було 10 березня цього року, ось була програма на російському телебаченні «Сегодня» у 19:41. Я просто записав. Світлана Петренко, офіційний представник Слідкому Російської Федерації зробила заяву, що мій син «у березні минулого року вбив з гранатомету декількох людей в Маріуполі». Розумієте? Тобто брехня. Він 4 березня минулого року лише став... Коли полетіли ракети 24 лютого, він пішов до військкомату. Йому сказали чекати виклику. І 4 березня його вже закликали до лав ЗСУ. А тут ось ця пані, вибачте, нешанована Світлана Петренко заявляє, що в березні минулого року він вже з гранатомета вбив кількох цивільних.

Тобто Слідком Росії, всі інші, ці орки навіть не беруть собі за турботу якось свою брехню узгоджувати. Це абсолютно неважливо для них. Головне – посіяти сумніви в головах, в яких нічого немає, тих глядачів, які дивляться, і все. Неважливо. Хоча вирок суду один. Вони можуть заявляти абсолютно інше. І це нікого не цікавить. Ні беззаперечні докази того, що Максим до 14 червня минулого року перебував на території Київської області. Потім вже далі... І в мене ще залишилося у вотсапі ще повідомлення: «Все гаразд». Це було 18-го. Це було десь в районі Дружківки.

– А чи відомо, в яких умовах утримують Максима? І що відомо про його стан здоров’я вам?

– Ну, стан – ззовні зараз ніби нічого. Мабуть, після того, що відбулося, зараз можна вважати, порівняно стан кращий. Але я знаю тих, хто був в Луганському СІЗО, один із його побратимів, якого звільнили в минулому році, обміняли, спочатку перевели в колонію, то Луганське СІЗО, і як адвокат повідомляв, це камери, з яких не виводять навіть на короткотривалу, кількахвилинну прогулянку. Це весь час перебування в камерах. І якщо переводять з камери в камеру, то це зазвичай в кайданках. Ось це перебування в СІЗО. Розумієте, більше ніж рік, фактично 14 місяців вже перебуває в СІЗО в цих умовах...

МВС: у Ромнах через удар РФ по школі загинули дві людини, ще дві – під завалами

У Ромнах на Сумщині через влучання російського дрона в школу загинули дві людини, під завалами ще перебувають дві людини, повідомив керівник МВС Ігор Клименко.

За його даними, ще три людини поранені.

«У Ромнах на Сумщині росіяни знищили школу та вбили щонайменше 2 освітян. Їх тіла деблокували рятувальники ДСНС. Ще 3 людей отримали поранення. Є інформація, що під завалами перебувають ще 2 працівників закладу», – написав він у телеграмі.

Пошуково-рятувальна операція триває.

Президент Португалії прибув в Україну

Президент Португалії Марселу Ребелу де Соза 23 серпня прибув в Україну з дводенним візитом, повідомили португальські ЗМІ.

За повідомленням, він вранці приїхав потягом до Києва.

За словами президента Португалії, метою його візиту є продовжити португальську присутність і висловити солідарність з Україною, а також взяти участь у святкуванні Дня Незалежності 24 серпня.

До приїзду де Сози Україну відвідували прем’єр-міністр Португалії, голова парламенту і міністр закордонних справ.

Раніше сьогодні стало відомо, що до Києва прибув президент Литви Гітанас Науседа.

Війська РФ атакували Ромни, є влучання в навчальний заклад – Сумська ОВА

«Сьогодні о 10.05 у місті Ромни російський БпЛА типу Shahed влучив у навчальний заклад. На жаль, будівля закладу повністю зруйнована», – йдеться у повідомленні.

Про постраждалих наразі не повідомляється.

Близько 9:30 в Сумській області оголосили повітряну тривогу. У Повітряних силах ЗСУ додають, що станом на 11:20 кілька російських БПЛА продовжують перебувати у повітряному просторі Сумщини.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Влада Бєлгородської області Росії заявила про атаку безпілотника і трьох загиблих

Губернатор Бєлгородської області Росії В’ячеслав Гладков заявив про атаку безпілотника на санаторій у селі Лави, внаслідок чого, за його словами, загинули троє людей.

Безпілотник, як уточнив чиновник, скинув вибуховий пристрій на санаторій, коли люди перебували на вулиці.

«Двоє чоловіків від отриманих ран померли на місці. За життя одного постраждалого до останнього боролися лікарі, але отримані травми були несумісні з життям», – написав Гладков у своєму телеграм-каналі.

За словами губернатора, це була повторна атака: за кілька годин до цього з безпілотника скинули дві гранати. Внаслідок вибуху були вибиті вікна у будівлі санаторію, посічений фасад. Постраждалих тоді не було.

Перевірити заяву Гладкова з незалежних джерел поки неможливо. Українські військові, яких губернатор звинуватив в обстрілі, ситуацію не коментували.

Представники влади Бєлгородської, Брянської і Курської областей Росії, які межують з Україною, заявляють про регулярні обстріли. В атаках вони звинувачують українську армію. Керівництво України обстріли не коментує.

Війська РФ атакували Ромни, є влучання в навчальний заклад – Сумська ОВА

Російський безпілотник вранці влучив у навчальний заклад в Ромнах на Сумщині, повідомляє у телеграмі обласна військова адміністрація.

«Сьогодні о 10.05 у місті Ромни російський БпЛА типу Shahed влучив у навчальний заклад. На жаль, будівля закладу повністю зруйнована», – йдеться у повідомленні.

Про постраждалих наразі не повідомляється.

Близько 9:30 в Сумській області оголосили повітряну тривогу. У Повітряних силах ЗСУ додають, що станом на 11:20 кілька російських БПЛА продовжують перебувати у повітряному просторі Сумщини.

Російські війська регулярно з різних видів озброєння атакують всі регіони України, зокрема прикордонну Сумщину. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

У соцмережах пишуть про звуки вибухів в Оленівці. Окупаційна влада Криму не коментує

У соцмережах повідомляють про звуки вибухів в Оленівці в окупованому Криму.

Телеграм-канал «Кримський вітер» опублікував фото, на якому зображено великий стовп диму.

За даними телеграму-каналу, приліт був по російському військовому об’єкту на мисі Тарханкут.

Російська окупаційна влада Криму наразі не коментувала ситуацію в Оленцівці.

Водночас раніше радник російського голови Криму Олег Крючков анонсував «знищення вибухонебезпечних предметів» у низці населених пунктів Криму, у зв’язку з чим, можливо, буде чути звуки вибухів.

Починаючи з серпня 2022 року, в Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ.

Мінфін пояснив, навіщо питав у ЦВК вартість виборів на наступний рік

Через воєнний стан немає підстав передбачати кошти в державному бюджеті на президентські та парламентські вибори в 2024 році, повідомили в Міністерстві фінансів на запит Радіо Свобода.

Таким чином у відомстві відповіли на запит щодо того, навіщо Мінфін звертався до Центральної виборчої комісії щодо надання розрахунків вартості виборів у 2024 році.

«Водночас, Міністерство фінансів під час підготовки проекту державного бюджету складає прогноз показників бюджету на середньострокову перспективу, а саме на 2025 – 2026 роки. Оскільки обсяг державних коштів на підготовку та проведення виборів Президента України та народних депутатів України значний, Мінфін звернувся до Центральної виборчої комісії з проханням надати орієнтовні розрахунки видатків бюджету на проведення цих виборів», – йдеться у відповіді.

Міністерство також навело дані, отримані від ЦВК щодо орієнтовних видатків державного бюджету в умовах 2024 року:

  • на проведення виборів президента України – 5 418,3 мільйона гривень
  • на проведення виборів народних депутатів – 3 745,8 мільйона гривень

Наступні президентські та парламентські вибори мали б відбутися 2024 року, але під час воєнного стану вибори не проводяться.

ЦВК 15 серпня повідомила, що отримала лист Міністерства фінансів з проханням надати «бюджетні запити на 2024 – 2026 роки, розрахунки відповідних додаткових видатків та орієнтовні розрахунки обсягів видатків державного бюджету, необхідних для проведення виборів Президента України та народних депутатів України у разі прийняття такого рішення у 2024 році».

Комісія нагадала, що рішення про проведення виборів ухвалюється після припинення воєнного стану. Відтак вона затвердила орієнтовні обсяги державних видатків, потрібних для проведення президентських і парламентських виборів, а також місцевих виборів у разі їх проведення.

При цьому у ЦВК наголосили, що вартість виборів є приблизною і може бути переглянута з огляду на наслідки російської агресії, в тому числі обсяги руйнувань виборчої інфраструктури та міграційні процеси.

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Їхню дію кілька разів продовжували. Востаннє президент України Володимир Зеленський підписав закони про продовження терміну проведення загальної мобілізації і дії воєнного стану в Україні 17 серпня.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG