Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Через російські обстріли на Донеччині загинули троє людей, ще четверо поранені – МВС

Через російські обстріли протягом доби на Донеччині загинули троє людей, ще четверо поранені, повідомляє у телеграмі Міністерство внутрішніх справ України.

За даними відомства, протягом доби російські війська завдали 15 ударів по цивільному населенню 11 населених пунктів: міста Авдіївка, Сіверськ, Часів Яр, селище Нью-Йорк, села Богоявленка, Закітне, Кліщіївка, Новоукраїнка, Соловйове, Торське, Шахтарське.

Через російські обстріли пошкоджені 7 житлових будинків, підприємство, електромережу, зазначають у МВС.

«З артилерії росія накрила Торське – вбила трьох мешканців, ще одну людину травмовано. Руйнувань зазнали дві приватних оселі. Внаслідок ворожих обстрілів поранено чоловіка в Закітному, стан тяжкий. Ще одна цивільна особа постраждала в Сіверську», – повідомляють у міністерстві.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Донецької області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

День Незалежності для українців зараз є найбільш важливим із нерелігійних свят – опитування

День Незалежності зараз є одним із трьох найбільш популярних свят в Україні і поступається лише двом головним релігійним святам, свідчать дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС).

«Згідно з даними наших досліджень, у 2023 році більшість населення України святкує Великдень (Пасху) і Різдво Христове як найбільш популярні свята, з відсотком у 70% та 69% відповідно. А далі йде День Незалежності України – 63%. Для українців День Незалежності зараз – це найбільш важливе з нерелігійних свят. Наступним за популярністю є День захисників і захисниць України (54%)», – йдеться в повідомленні.

За даними дослідників, Новий рік, який урочисто святкують у всьому світі і який всі роки ділив перше місце з Різдвом Христовим і Пасхою, у 2023 є лише на п’ятому місці з відсотком у 52%.

День Конституції, Міжнародний жіночий день, Трійця, мають, відповідно, 29%, 25%, 22%.

Найменш популярні свята в цьому році – День Перемоги і День праці (1 травня) – лише 13% та 5% відсотків українців святкують ці дати як улюблені чи важливі, кажуть у КМІС.

«Ставлення до Дня Незалежності України радикально змінилося. У 2013 році це свято було найбільш важливим чи улюбленим для 12% українців, а у 2023 році – 63%. У 2013 це було одним з найменш популярних свят (менш популярним був лише День конституції), а зараз це одне з трьох найбільш популярних свят в Україні, поступається лише двом головним релігійним святам. Причому найбільш значні зміни відбулися після широкомасштабного вторгнення», – наголошують соціологи.

Крім того, вони зазначили, що абсолютна більшість українців (не менше ніж 89%) підтримують Незалежність України, і лише 1% вважають, що Україні слід об’єднатися з Росією. Абсолютна підтримка Незалежності була доконаним фактом і до 2014 року, проте зараз ця підтримка стала ще вищою, повідомили дослідники.

День Незалежності Україна відзначає 24 серпня, 23 серпня – День Державного прапора України.

Залужний: державний прапор є уособленням незламності та доблесті народу, який бореться за волю та свободу

Державний прапор є уособленням незламності та доблесті народу, який бореться за волю та свободу, заявив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у своєму привітанні з Днем державного прапора України.

«Державний прапор. Символ нашої української ідентичності. Уособлення незламності, хоробрості та доблесті народу, який бореться за волю та свободу. Під синьо-жовтим стягом наші воїни сьогодні – у важких боях проти російських загарбників. Аби наші діти та внуки мали мирне майбутнє», – написав він у фейсбуці.

Залужний подякував усім захисникам та захисницям, що зберегли український прапор у «найскладніші часи і продовжують наближати той день, коли жовто-блакитні кольори замайорять над всіма визволеними українськими містами та селами».

23 серпня в Україні відзначають День державного прапора. Нині це свято Україна відзначає без масових заходів через загрозу російських ударів по українських містах.

У Києві пройшла церемонія підняття державного прапора України, у якій взяли участь президент України Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони Олексій Резніков, керівник ГУР Кирило Буданов, прем’єр-міністр Денис Шмигаль та інші.

«Відсвяткувати День Незалежності України» – президент Литви приїхав у Київ

Президент Литви Гітанас Науседа 23 серпня прибув до Києва. Про це він повідомив у твіттері.

«Повернувся до Києва, щоб разом із братнім українським народом відсвяткувати День Незалежності України. Перемога України – близько! Литва і далі підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно», – написав Науседа.

День Незалежності Україна відзначає 24 серпня, 23 серпня – День Державного прапора України.

Сьогодні в Києві також пройде третій Міжнародний саміт «Кримської платформи». Він відбудеться в гібридному форматі: учасники будуть присутні як особисто, так і онлайн.

У Києві підняли особливий прапор України. Зеленський: наш прапор – це наша сила, джерело волі і пам’ять

У Києві пройшла церемонія підняття державного прапора України, в якій взяли участь президент України Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони Олексій Резніков, керівник ГУР Кирило Буданов, прем’єр -міністр Денис Шмигаль та інші.

Український державний прапор є нашою гордістю, впевненістю, силою та нашою пам’яттю, заявив Володимир Зеленський, виступаючи зі зверненням.

«Це наш символ, наш оберіг, наш синьо-жовтий стяг. Наш прапор – це наша гордість, яку ми відчуваємо, коли наш прапор здіймається вгору. коли відзначаємо свої свята, коли здобуваємо свої перемоги, коли повертаємо свої землі. Наш прапор – це наша впевненість. Впевненість у тому, що він обов’язково майорітиме всюди, де має бути по праву. Наш прапор – це наша сила, джерело волі, незламності духу для всіх, для всіх воїнів, які з цим прапором на броні та під серцем йдуть у бій, борються за кожен метр нашої землі, йдуть вперед і дійдуть до нашої перемоги. Наш прапор – це наша пам’ять, наша шана до всіх наших героїв різних часів, які захищали нашу землю та віддали своє життя за Україну», – сказав він під час своєї промови.

Присутні вшанували пам’ять усіх загиблих воїнів хвилиною мовчання.

За словами Зеленського, у Києві сьогодні піднімають особливий прапор України.

«Сьогодні в серці України ми підіймаємо особливий прапор. На ньому – особливі слова й підписи, залишені особливими людьми. Це наші воїни, наші захисники й захисниці, наші герої, які б’ються за свободу для українців, за незалежність, за Україну, наші кольори та цей прапор», – наголосив він.

Після сьогоднішньої церемонії кожен охочий зможе побачити цей прапор в Національному музеї війни за незалежність України.

23 серпня в Україні відзначають День Державного прапора. Нині це свято Україна відзначає без масових заходів через загрозу російських ударів по українських містах.

Розвідка Британії: пошкодження мостів додає труднощів логістичній мережі Росії на півдні

Російські сили мають додаткові труднощі з перевезенням боєприпасів і техніки на фронт через пошкодження мостів на межі між окупованим Кримом і материковою частиною України, заявляє розвідка Великої Британії.

«Станом на середину серпня 2023 року російські війська продовжували використовувати понтонні мости на пунктах пропуску «Чонгар» і «Генічеськ» на межі півдня України з окупованим Кримом. Обидва постійні мости зазнали пошкоджень від українських високоточних ударів на початку серпня 2023 року. Понтонні мости навряд чи зможуть повністю витримати потік важкої техніки, що перевозить боєприпаси і зброю на фронт», – йдеться в повідомленні.

У розвідці додали, що через це російські сили частково покладаються на довгий маршрут через Армянськ на півночі Криму. «Це додає додаткових труднощів логістичній мережі Росії на півдні», – зауважили в розвідці Британії.

Збройні сили України ввечері 6 серпня підтвердили, що близько 15:00 завдали ракетного удару по Чонгарському і Генічеському мостах, які з’єднують окупований Крим із материковою Україною.

Раніше повідомлення про ураження двох мостів на межі Херсонської області з Кримом з’явилися з посиланням на представників російської окупаційної влади двох регіонів.

Попереднього разу Чонгарський автомобільний міст, який використовується для доставки боєприпасів і палива з окупованого Криму російському угрупованню на південному сході України, обстріляли 22 червня.

У Генштабі ЗСУ повідомляють про нові успіхи поблизу Роботиного

Українські військові мали успіх в напрямку Новоданилівки та Новопрокопівки на Мелітопольському напрямку, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, Сили оборони зараз закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Населені пункти Новоданилівка та Новопрокопівка розташовані поблизу нещодавно звільненого Роботиного.

У Генштабі ЗСУ також повідомляють, що на Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше Бахмута, закріплюються на досягнутих рубежах.

Українські захисники продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки Донецької області, тривають важкі бої.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), українські війська досягли «значних тактичних успіхів» у Роботиному Запорізької області та на схід від нього 20–21 серпня. Міноборони України 22 серпня підтвердило, що українські війська з боєм увійшли в село Роботине, бійці організували евакуацію місцевих жителів на БМП «Бредлі».

Повітряні сили повідомили про збиття 11 запущених РФ дронів

Українські військові в ніч на 23 серпня збили 11 із 20 запущених Росією безпілотників, повідомило командування Повітряних сил ЗСУ.

«У ніч на 23 серпня 2023 року ворог здійснив пуски ударних БпЛА Shahed-136/131 із південно-східного напрямку. Усього було випущено до 20 ударних дронів із району Приморсько-Ахтарськ (РФ), Чауда (Крим)», – йдеться в повідомленні.

У Повітряних силах уточнили, що дев’ять дронів збили в Одеській області, два – в межах Запорізької області.

Раніше голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив, що російські військові в ніч на 23 серпня протягом трьох годин атакували ударними безпілотниками південь Одеської області, ціллю була цивільна інфраструктура регіону.

«Сили протиповітряної оборони знищили дев’ять дронів типу Shahed-136/131. На жаль, є влучання по виробничо-перевантажувальних комплексах, де спалахнула пожежа, загальною площею 700м2. Станом на шосту ранку вогонь локалізовано. Серед пошкоджень є і зерносховища», – написав він у телеграмі.

За словами голови ОВА, серед цивільного населення постраждалих немає, на місці працюють всі відповідні служби.

Від початку повномасштабного вторгнення і станом на початок серпня, за даними президента Володимира Зеленського, Росія запустила по Україні близько 2000 іранських безпілотників «Шахед».

У Генштабі оновили дані про втрати Росії на війні

Росія від початку повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 258 820 своїх військових, зокрема 480 – за останню добу, повідомив вранці 23 серпня Генеральний штаб ЗСУ.

Серед інших російських втрат у Генштабі назвали такі:

  • танки ‒ 4373 (11 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8488 (+12)
  • артилерійські системи – 5318 (+23)
  • РСЗВ – 722 (+1)
  • засоби ППО ‒ 491
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4324 (+12)
  • крилаті ракети ‒ 1406
  • кораблі /катери ‒ 18
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 7745 (+23)
  • спеціальна техніка ‒ 800 (+3).

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Минулого тижня газета The New York Times із посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Російські війська вранці обстріляли Херсон, влучили у дитсадок і житлові будинки – ОВА

Російська армія вранці 23 серпня завдала авіаударів по Херсону, внаслідок чого постраждали шестеро людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За його словами, 22-річного чоловіка доставили до медзакладу, іншим – лікарі надали допомогу на місці.

«Близько четвертої ранку російські військові скинули дві керовані авіабомби на дитсадок і житлові будинки. Внаслідок обстрілу виникла пожежа, яку оперативно ліквідували вогнеборці», – уточнив голова ОВА.

Він додав, що протягом минулої доби на Херсонщині через російські обстріли загинула одна людина, п’ятеро – постраждали.

«За минулу добу противник здійснив 72 обстріли, випустивши 364 снаряди з мінометів, артилерії, танків, «Градів» і БПЛА. По місту Херсон ворог випустив 27 снарядів. Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; територію заводу, фабрики, підприємства; в об’єкти критичної інфраструктури та лікарні у Херсоні; будівлю магазину й об’єкт критичної інфраструктури у Бериславському районі», – повідомив Прокудін.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

«На жаль, є влучання» – в Одеській ОВА повідомили про наслідки удару «Шахедами»

Російські військові в ніч на 23 серпня протягом трьох годин атакували ударними безпілотниками південь Одеської області, ціллю була цивільна інфраструктура регіону, заявив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

«Сили протиповітряної оборони знищили дев’ять дронів типу Shahed-136/131. На жаль, є влучання по виробничо-перевантажувальних комплексах, де спалахнула пожежа, загальною площею 700м2. Станом на шосту ранку вогонь локалізовано. Серед пошкоджень є і зерносховища», – написав він у телеграмі.

За словами голови ОВА, серед цивільного населення постраждалих немає, на місці працюють всі відповідні служби.

Раніше сьогодні про черговий удар Росії безпілотниками по Україні без подробиць повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

17 липня 2023 року Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив та продовольства не виконано.

З 18 липня російські війська почали практично щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру.

Від початку повномасштабного вторгнення і станом на початок серпня, за даними президента Володимира Зеленського, Росія запустила по Україні близько 2000 іранських безпілотників «Шахед».

З прапором України на російській бронетехніці: як поліцейський надихнув херсонців на спротив

Пʼятого березня 2022 року в мережі почало набирати популярності неймовірне відео з Херсону, на якому під час мітингу проти окупації чоловік з українським прапором застрибує на російський БТР, що рухається центральним проспектом Ушакова. Натовп вибухає шаленим вибухом емоцій, підтримуючи сміливця. А вже наступного дня у десятках міст і сіл області люди виходять на нові багатотисячні мітинги проти окупантів і на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Тим сміливцем виявився херсонець Владислав Пастухов. Він каже, що хотів показати російській армії, що їх не бояться і будуть чинити спротив. Той відчайдушний вчинок надихнув багатьох на тривалий спротив і став символом нескореного Херсону.

Що відбувалося в перші дні окупації Херсону? Чому не було страху? Про що говорили з полковником ФСБ? Де ще хочеться підняти український прапор з такими ж емоціями й що для цього треба робити? Про це проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» розпитав Владислава Пастухова, який зараз служить в Об'єднаній штурмовій бригаді «Лють» у Донецькій області. Читайте і дивіться про це за лінком

Росія завдала чергового удару «Шахедами» по Україні – Генштаб

У ніч на 23 серпня Росія завдала чергового авіаційного удару іранськими ударними БпЛА Shahed-136/131 по Україні, повідомив у ранковому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

У Генштабі додали, що інформація щодо наслідків удару «наразі уточнюється».

«Протягом минулої доби ворог завдав чотири ракетних і 58 авіаційних ударів, здійснив 60 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ і населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – йдеться в повідомленні.

У Генштабі наголошують, що ймовірність завдання ракетних і авіаційних ударів по всій території України залишається високою.

На фронті протягом минулої доби відбулося понад 30 бойових зіткнень, кажуть у командуванні.

«Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться у зведенні.

Напередодні ввечері Повітряні сили ЗСУ повідомили про загрозу удару «Шахедів» на півдні України.

Від початку повномасштабного вторгнення і станом на початок серпня, за даними президента Володимира Зеленського, Росія запустила по Україні близько 2000 іранських безпілотників «Шахед».

ISW: війська РФ дедалі більше стурбовані українським просуванням на півдні

Російські сили стурбовані нещодавнім українським просуванням на межі Донецької і Запорізької областей і на заході Запорізької області, заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Супутникові знімки за листопад 2022, грудень 2022 і серпень 2023 показують, що російські війська за останній місяць помітно прискорили розширення оборонних укріплень поблизу Червоноселівки (38 км на південний захід від Великої Новосілки і 27 км від нинішньої лінії фронту) в Запорізькій області», – йдеться в повідомленні.

Аналітики також цитують українського полковника Петра Черника, який заявив, що створені всі умови для того, щоб українські війська зайшли в Північне Приазов’я і «знесли» російські позиції на півдні України і в окупованому Криму, і що російські війська зміцнюють свої позиції на Перекопському перешийку (приблизно 160 км на північ від Севастополя) та будують три лінії оборони в цьому районі.

«Черник припустив, що російські війська не будували б додаткової оборони, якби були впевнені, що зможуть утримати свої позиції на Перекопському перешийку. Начальник Головного управління військової розвідки (ГУР) України генерал-майор Кирило Буданов заявив, що російські війська створили в Криму чотири невизначені «угруповання» в рамках підготовки до українського контрнаступу і зазначив, що такого раніше не було», – йдеться у звіті.

Будівництво додаткових оборонних укріплень у Запорізькій області та на Перекопському перешийку і створення чотирьох невизначених «угруповань» у Криму може свідчити про те, що російські війська «дедалі більше стурбовані останнім українським просуванням на південному фронті», наголосили в ISW.

За словами аналітиків, просування України в районі Роботиного наближає українські сили до початку операцій проти другої лінії оборони, «яка може бути відносно слабшою», ніж перша лінія російської оборони в цьому районі.

Напередодні заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що українські війська з боєм увійшли в село Роботине на Мелітопольському напрямку – після двох місяців запеклих боїв.

Перед цим аналітики американського Інституту вивчення війни заявляли, що українські війська досягли «значних тактичних успіхів» у Роботиному Запорізької області та на схід від нього 20–21 серпня.

Костін: Росія утримує понад 180 українських політв’язнів у Криму

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що в окупованому Криму утримують понад 180 українських політв’язнів, а з березня 2022 року до адміністративної відповідальності там притягнули щонайменше 370 людей за «дискредитацію армії РФ».

«Весь час окупації політика Росії була спрямована на дискредитацію України через переслідування проукраїнськи налаштованих громадян… Окупаційні правоохоронна та судова системи працюють як репресивний механізм для переслідування та залякування населення у Криму», – заявив Костін на пресконференції напередодні третього саміту «Кримської платформи», що пройде 23 серпня.

За словами Костіна, дев’ять років окупанти проводять обшуки, затримання, що супроводжуються тортурами, більшість випадків закінчуються тюремним ув’язненням.

У Росії та на окупованих нею територіях продовжують переслідувати проукраїнськи налаштованих мешканців. Зокрема проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своїх телеграм-каналах публікує персональні дані кримчан, які підтримують Україну. Внаслідок скарг Таліпова кримчан притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності за «дискредитацію» армії РФ. Українська прокуратура розпочала кримінальне провадження стосовно Таліпова за статтею «розпалювання національної ворожнечі та ненависті».

Влада РФ заявила про атаку трьох безпілотників по Москві

Міністерство оборони Росії і мер Москви Сергій Собянін заявили, що в ніч на 23 серпня російську столицю атакували три безпілотні літальні апарати літакового типу.

За повідомленням Міноборони РФ, «був припинений силами ППО»

«Два з атакуючих столицю БПЛА знищено засобами ППО в повітрі над територією Можайського і Хімкінського районів Московської області. Третій БПЛА був пригнічений засобами радіоелектронної боротьби і, втративши управління, зіткнувся з будівлею комплексу Москва-Сіті», – йдеться в заяві.

Собянін додав, що дрон влучив у будівлю, яку ще будують, і від цього «вибито кілька вікон у двох сусідніх п'ятиповерхівках». За словами мера Москви, постраждалих немає.

Міноборони РФ звинуватило в ударі українську владу, яка ситуацію не коментувала.

Російські телеграм-канали публікують відео наслідків падіння дрона.

За даними ЗМІ Росії, московські аеропорти вночі припиняли прийом і відправлення літаків.

Останнім часом дрони регулярно атакують російські території, зокрема Москву і Московську область. Востаннє повідомлення про це надходили 21 серпня.

В Одеській області оголосили повітряну тривогу, є загроза атаки «шахедів»

На Одещині близько пів на другу ночі середи оголошено повітряну тривогу. Неофіційні Telegram-канали військових пишуть про групу безпілотників-камікадзе в акваторії Чорного моря у бік Одещини.

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер написав у Telegram звернення: «Жителі всієї області, будь ласка, пройдіть в укриття».

У Запорізькій області також триває повітряна тривога.

Від початку повномасштабного вторгнення і станом на початок серпня, за даними президента Володимира Зеленського, Росія запустила по Україні близько 2000 іранських безпілотників «Шахед».

Свобода України не підлягає обговоренню – Єврокомісія

Війна в Україні направлена на захист європейської демократії, а свобода України не підлягає обговоренню, заявили з нагоди Загальноєвропейського дня пам’яті жертв тоталітарних і авторитарних режимів віцепрезидентка Єврокомісії Вєра Йоурова та єврокомісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

«У лютому минулого року Європа та весь світ з жахом і недовірою спостерігали, як Путін повернув на наш континент війну, переслідування та незаконну окупацію. Державний апарат Росії спотворює історію та поширює змови, щоб отруїти наші демократії зловмисною дезінформацією. Ми продовжуватимемо нашу роботу щодо сприяння пам’яті та надамо факти для усунення таких спотворень, де б ми їх не виявили. Сьогодні Україна та її народ борються за мир і демократію. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, оскільки ця війна направлена на захист наших демократій. Наша свобода не підлягає обговоренню, як і свобода України, – йдеться у заяві.

Із 2009 року Загальноєвропейський день пам’яті жертв тоталітарних і авторитарних режимів відзначається 23 серпня.

Цього дня 1939 року в Москві був підписаний пакт про ненапад між СРСР і Німеччиною, відомий як «Пакт Молотова-Ріббентропа», угода, яка створила передумови для початку Другої світової війни. Додатковий таємний протокол розділив Європу на радянську та німецьку сфери впливу.

У Білому домі підтвердили, що Байден поїде на саміт G20 до Індії у вересні

Президент США Джо Байден у вересні поїде до Індії на саміт G20, повідомив у вівторок його радник з національної безпеки Джейк Салліван.

За його словами, Байден перебуватиме в Нью-Делі з 7 по 10 вересня для участі в саміті країн G20, а також проведе різні переговори на полях цієї зустрічі.

Салліван сказав, що у центрі уваги будуть глобальні питання, такі як боротьба зі зміною клімату, енергетичні питання та пом’якшення економічних і соціальних наслідків агресивної війни Росії проти України.

Саміт глав держав і урядів G20 відбудеться 9-10 вересня в Нью-Делі. До G20 входять країни Європейського союзу і найбільші економіки всіх континентів, включаючи США, Китай, Росію та Німеччину.

Нещодавно міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував прийдешній саміт G20, який пройде без України. Він підтвердив, що Росія запрошена на саміт у Індії, а Україна ні.

«Тому що G20 – Росія входить до цього формату, на жаль. А по-друге, тому що Індія і РФ є доволі тісними партнерами», – сказав він.

Водночас голова МЗС не впевнений, що президент Володимир Путін поїде на саміт. При цьому Кулеба висловив переконання, що партнери України не вестимуть переговорів без координації своїх позицій з Києвом.

Росія заявила, що підняла літаки для перехоплення безпілотників над Чорним морем

Росія заявила у вівторок заявила, що підняла у небо два винищувачі для перехоплення безпілотників над Чорним морем.

«Для запобігання можливому порушенню державного кордону Росії та протидії БПЛА, які ведуть радіоелектронну розвідку, було піднято винищувачі чергових сил ППО», – повідомило Міноборони РФ, додавши, що йдеться про два безпілотники MQ-9 Reaper і Bayraktar TB2, які проводили «повітряну розвідку Кримського півострова».

У російському відомстві заявили, що «у результаті маневру БПЛА змінили напрямок польоту та залишили райони ведення аеророзвідки».

Раніше Міністерство оборони Росії повідомляло, що російські військові заглушили два безпілотника над Чорним морем у ніч на вівторок.

Українська сторона ці повідомлення не коментувала.

Починаючи з серпня 2022 року, в Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG