Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

США не вважають, що війна в Україні зайшла в глухий кут – Салліван

Війна в Україні не зайшла в глухий кут на тлі зростання занепокоєння щодо темпів територіальних здобутків у результаті контрнаступу Києва. Про це сказав радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, відповідаючи на запитання журналіста.

«Ні, ми не вважаємо, що конфлікт зайшов у глухий кут», – сказав Салліван.

Він назвав ситуацію «динамічною», коли і українські, і російські війська одночасно обороняються і наступають залежно від розташування сил на лінії фронту.

«Росія атакуватиме місцями, і вони атакують. Але, звичайно, Україна також атакує, Україна також досягає успіхів», – сказав Салліван. Особливо це відбувається на півдні, додав він.

Радник Білого дому з національної безпеки назвав контрнаступ України методичним і таким, що адаптується до викликів, і сказав, що військовому командуванню також необхідно воювати «стійко», щоб мати можливість чинити тиск на російські сили в довгостроковій перспективі.

Салліван сказав, що Сполучені Штати залишаються повністю відданими підтримці боротьби України.

Він додав, що не береться прогнозувати, як розгортатимуться події на полі бою.

«Нам потрібно продовжувати розвивати фундаментальні елементи як оборони, так і наступу, зокрема артилерійські боєприпаси та мобільність, яка потрібна Україні, щоб мати можливість як утримувати позиції, так і захоплювати їх», – сказав він.

Салліван сказав: «Я не можу спрогнозувати чи передбачити, як все закінчиться в ході цієї війни…, але ми продовжуємо підтримувати Україну в її контрнаступальних зусиллях».

У вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив, що сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

Британська авіація перехопила російські бомбардувальники на північ від Шотландії

Британські літаки були підняті зранку 21 серпня, реагуючи на появу двох російських бомбардувальників на північ від Шетландських островів у Шотландії. Про це йдеться в поширеній 22 серпня заяві міністерства оборони Великої Британії, повідомляє агенція France-Presse.

У міністерстві заявили, що літаки спостерігали за бомбардувальниками Ту-142, коли вони проходили «в межах північної зони повітряного патрулювання НАТО». Реактивні літаки Королівських ВПС Typhoon були відправлені з військового аеродрому Лоссімут на північному сході Шотландії.

«Екіпажі Королівських ВПС у Лоссімуті постійно спостерігають за повітряним простором Сполученого Королівства і завжди готові миттєво вжити заходів, щоб гарантувати безпеку нашої країни», — сказав у заяві міністр збройних сил Джеймс Гіппі.

За даними міністерства, після виконання місії британські літаки повернулися на свою базу.

Інциденти за участю російських і західних літаків почастішали на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Вечірній обстріл Донеччини військами РФ – троє загиблих і двоє поранених

Донецька обласна військова адміністрація повідомила, що в результаті російських обстрілів ввечері 22 серпня у регіоні троє людей загинули і двоє постраждали.

«Три людини загинули і двоє поранені – такі наслідки обстрілу російською артилерією Лиманської громади. Рашисти завдали ударів по селищам Лиманщини сьогодні ввечері: у Торському вбили трьох людей і одну поранили, ще один цивільний дістав поранення у Закітному», – написав голова ОВА Павло Кириленко у Telegram.

Раніше Кириленко казав, що за минулу добу на Донеччині через російські обстріли загинула одна людина.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Україна і дві країни НАТО почали спільний випуск 120-мм мін – компанія-виробник

Виробник броньованої техніки та озброєння компанія «Українська бронетехніка» повідомила про налагодження спільного виробництва мінометних пострілів калібру 120 міліметри із двома неназваними країнами-членами НАТО.

«Мінометні постріли виготовляються за сучасними технологіями та повністю відповідають стандартам НАТО. Міжнародна кооперація та роззосередження виробничих потужностей допомогли нашому підприємству наростити щомісячні обсяги поставок цих боєприпасів», – повідомляє компанія у фейсбуці.

«Українська бронетехніка» – це приватне підприємство. Належить до сфери оборонно-промислового комплексу.

У компанії кажуть: 120-міліметрові міномети на сьогодні є одним з найбільш розповсюджених видів артилерійської зброї української армії. Які масштаби спільного з двома країнами НАТО виробництва 120-мм мін, не повідомляється.

У березні державний концерн «Укроборонпром» заявляв про поставку Збройним силам України першої партії артилерійського 122-мм снаряда, які вироблені у кооперації з неназваною країною НАТО. Тоді йшлося, що це це вже третій вид боєприпасу після мінометної 120-мм міни та танкового 125-мм снаряда, який виготовляється за українською технологією та із залученням українських вузькопрофільних фахівців на закордонних потужностях.

У Чехії заарештували майно родини російського ракетобудівника Обносова

У Чехії заарештували майно, яке належить родині керівника російського оборонного холдингу «Тактичне ракетне озброєння» Бориса Обносова, серед якого і 14 квартир, записаних на його зятя. Як повідомило Чеське телебачення, рішення ухвалило Фінансово-аналітичне управління (FAU) країни.

Вартість майна родини Обносова в Чехії оцінюється більш як у 100 мільйонів крон (понад чотири мільйони євро). Більша частина записана на зятя Обносова Ростислава Зорікова. Зокрема, під арешт потрапили 14 квартир у Празі, записані на Зорікова, і компанія з оренди нерухомості Riomax, що також належить йому. Іншу свою чеську компанію він переписав на батька, повідомляє Чеське телебачення.

Минулого тижня влада Чехії запровадила санкції проти самого Обносова, його дочки та зятя. Запровадження санкцій домагалися соратники російського увʼязненого опозиціонера Олексія Навального, які випустили розслідування про нерухоме майно родини Обносова в Чехії.

Україна з низкою країн приєдналася до нових персональних санкцій ЄС проти Білорусі

Вісім країн-партнерів Євросоюзу приєдналися до пакету санкцій проти режиму Олександра Лукашенка, схваленого 3 серпня, повідомляє сайт Ради Євросоюзу.

Так, обмежувальні заходи підтримала Україна, а разом із нею і деякі інші країни зі статусом кандидата на вступ у ЄС – це Албанія, Боснія і Герцеговина, Північна Македонія, Чорногорія, а також країни Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) – Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія.

Країни зобов’язуються забезпечити відповідність своєї національної політики до рішення Ради Євросоюзу щодо введення «обмежувальних заходів через ситуацію в Білорусі та участь Білорусі в російській агресії проти України». «Євросоюз бере до відома цей намір і вітає його», – йдеться в повідомленні.

17 серпня до згаданого пакету санкцій приєдналася ще одна країна EAGS – Швейцарія.

Раніше повідомлялося, що нові обмежувальні заходи ЄС щодо Білорусі були ухвалені «в прискореному порядку, враховуючи гостру необхідність боротьби зі спробами обійти санкції» щодо деяких чутливих товарів і технологій. Вони «розширюють заборону на експорт до Білорусі низки товарів і технологій, які сприяють військово-технічному розвитку» країни.

Під санкції потрапили 38 осіб (судді, начальники виправних колоній, силовики, пропагандисти) та три підприємства – Мінський електрозавод ім. Козлова, Білоруський металургійний завод і концерн «Белнафтохім».

На саміті БРІКС показали звернення Путіна, яке озвучив інший чоловік

Президент Росії Володимир Путін виступив із відеозверненням до учасників Ділового форуму БРІКС, який відбувається 22 серпня в південноафриканському Йоганнесбурзі перед основним самітом країн-учасниць обʼєднання пʼяти країн.

Як повідомляють журналісти кремлівського пулу, на бізнес-форумі звернення президента РФ дублювалося російською іншим голосом. Чому так сталося, невідомо.

Армія РФ вдарила «Іскандером» по Кривому Рогу: Вілкул розповів подробиці

Близько 5.30 ранку вівторка, 22 серпня, армія РФ випустила по Кривому Рогу ракету «Іскандер», пошкоджено 55 приватних будинків, розповів голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

«За уточненою інформацією, внаслідок ракетного удару пошкоджено 15 господарських споруд, у 24 багатоповерхових будинках частково вибиті вікна. Також пошкоджено будівлю школи та вищого навчального закладу, декілька об’єктів комунальних підприємств та транспортної інфраструктури», – написав Вілкул.

Також, він каже, що в результаті удару були знеструмлені понад 45 тисяч абонентів, декілька лікарень одразу перейшли на роботу на генераторах. Водопровідна система також перейшла на генератори.

«Завдяки оперативній роботі всіх служб електропостачання було відновлено у максимально короткі терміни ще зранку. Роботи з ліквідації наслідків тривають – залучені бригади комунальних підприємств, управителів, надана вся необхідна техніка», – розповів він.

Заступник Шойгу прибув до Лівії на запрошення Халіфи Хафтара

Російські військові високопосадовці, включно із заступником міністра оборони Юнус-Беком Євкуровим, прибули до Лівії 22 серпня після отримання запрошення від промосковського військового лідера Халіфи Хафтара, повідомляє агенція France-Presse.

«Це перший офіційний візит російської військової делегації до Лівії. Під час візиту планується обговорити перспективи співпраці в боротьбі з міжнародним тероризмом та інші питання спільних дій», – вказали в Міноборони РФ.

У КМДА оголосили календар занять і канікул для столичних школярів у новому навчальному році

Київська міська держадміністрація визначила структуру нового 2023-2024 навчального року, передає сайт відомства.

  • І-й семестр триватиме з 1 вересня до 22 грудня 2023 року;
  • ІІ-й семестр – із 8 січня до 31 травня 2024 року;
  • Останні дзвоники прозвучать у школах 31 травня;
  • Компенсаторні заняття можуть тривати до 28 червня 2024 року;
  • Осінні канікули заплановані з 23 до 29 жовтня 2023 року;
  • Зимові канікули – з 23 грудня 2023 року до 7 січня 2024 року;
  • Весняні канікули триватимуть із 25 до 31 березня 2024 року;
  • Для учнів перших класів додаткові тижневі канікули заплановані з 19 до 25 лютого 2024 року.

«Ми будемо враховувати безпекову ситуацію в умовах воєнного стану та інші фактори, які можуть вплинути на організацію освітнього процесу, та, за необхідності, вноситимемо зміни у структуру навчального року», – прокоментував заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

За його словами, формат, у якому працюватиме школа, кожен заклад освіти обиратиме самостійно, консультуючись із батьками учнів. Рішення про запровадження очного, дистанційного або змішаного форматів навчання ухвалюватимуть на засіданнях педагогічних рад з урахуванням безпекових норм і побажань батьків учнів.

Новий навчальний рік в Україні традиційно стартує 1 вересня.

«Україна стала сильнішою»: Зеленський підбив підсумки своїх візитів до країн Європи

Президент Володимир Зеленський 22 серпня повертається додому після своїх візитів до країн Європи. За його словами, після них «Україна стала сильнішою».

«Короткий звіт про нашу активність цими днями. Чотири візити: Швеція, Нідерланди, Данія, Греція. Саміт Україна – Балкани. Переговори на полях саміту з Болгарією, Сербією, Хорватією, Чорногорією, Північною Македонією, Молдовою, із президенткою Єврокомісії», – розповів український лідер у новому відеозверненні.

Зеленський наголосив, що повертається в Україну з «новою політичною підтримкою, новими домовленостями».

«Територіальну цілісність України всі чітко підтверджують. Літаки для України будуть. Додаткова бронетехніка буде. ППО посилимо», – запевнив президент.

Саміт BRICS: чи зіграє Китай проти Росії за відсутності Путіна у ПАР

Країни BRICS (назву блоку склали із перших літер назв країн англійською мовою: Brazil, Russia, India, China, South Africa) зібралися на свій 15-й саміт у Південно-Африканській Республіці. Президент Росії Путін бере участь у зібранні по відеозв'язку, ухваливши рішення не їхати через виданий МКС ордер на його арешт. Які питання обговорюються на саміті? Чи згадують там війну Росії проти України? Який інтерес Китаю? І чого хоче Росія від своїх партнерів по організації?. Інформацію про саміт зібрав «Голос Америки».

Лідери блоку BRICS, до якого входять Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР, приїхали на триденний саміт. Зустріч проходить у фінансовому районі найбільшого міста ПАР ЙоганнесбургаСендтоні.

Президент Росії Володимир Путін не приїхав на саміт особисто, а бере участь через відеозв'язок. Президент ПАР Сіріл Рамафоса попросив Путіна не приїжджати, оскільки його б вимушені були б арештувати через виданий Міжнародним кримінальним судом ордер.

Очікується, що під час цих зустрічей прозвучать загальні заклики до розширення співпраці між країнами Глобального Півдня. Росія і Китай намагаються направити це в русло невдоволення тим, що Захід, на їхню думку, домінує в глобальних інституціях.

Також обговорюють можливість розширення блоку БРІКС, який було сформовано 2009 року. Спочатку до нього увійшли Бразилія, Росія, Індія і Китай, а через рік приєдналася ПАР.

За словами представників ПАР, офіційні заявки на вступ до БРІКС подали понад 20 країн, включно з Саудівською Аравією.

Будь-які кроки щодо включення до блоку другого за величиною виробника нафти у світі, безсумнівно, приверне увагу США та їхніх союзників.

«Якщо Саудівська Аравія вступить до БРІКС, це надасть величезного значення блоку», – заявив колишній посол Індії в Саудівській Аравії Талміз Ахмад.

Крім Саудівської Аравії, заявки на вступ до блоку подали такі країни, як Аргентина, Алжир, Єгипет, Індонезія та Об'єднані Арабські Емірати.

Росія і Китай хочуть перетворити BRICS на антизахідну платформу і альтернативу «Великій сімці» G7. Тому аналітики вважають, що розширення блоку стане моральною перемогою Москви і Пекіна.

Якщо деякі з тих країн, які подали заявки, стануть членами блоку, то BRICS них стануть, то BRICS перетвориться на «великий економічний блок, який справлятиме відчуття сили», – вважає професор Алексіс Хабіярем'є із Коледжу бізнесу та економіки Університету Йоганнесбурга.

США наголошують, що цінують свої двосторонні зв'язки з ПАР, Бразилією та Індією, намагаючись компенсувати надмірний вплив Росії та Китаю

Напередодні саміту Держдепартамент заявив, що США «активно взаємодіють з багатьма провідними членами об'єднання BRICS»...

Процес перекидання ядерної зброї з РФ до Білорусі триває – Дуда

Росія зараз перекидає свою тактичну ядерну зброю ді Білорусі, зазначив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє The Guardian.

«Я розповідав президенту (президенту Португалії Марселу Ребелу де Соузі – ред.) про реалізацію заяв Володимира Путіна про те, що тактична ядерна зброя Росії буде переміщена на територію Білорусі. Справді, цей процес відбувається, ми це бачимо», – заявив Дуда під час спільної пресконференції з лідером португальської держави.

За словами президента Польщі, «подібні дії змінюють архітектуру безпеки в Європі та на східному флангу НАТО».

Наприкінці червня Лукашенко заявив, що «більша частина» російської ядерної зброї, яку планувалося перемістити до Білорусі, вже в країні.

22 липня у Розвідувальному Управлінні Міністерства оборони США (Defence Intelligence Agency) зазначили, що «немає підстав сумніватися» в тому, що Росія, як заявив президент Володимир Путін, дійсно розмістила тактичну ядерну зброю в Білорусі.

Українці виступають категорично проти миру в обмін на територіальні поступки – опитування

Понад 90% українців вважають неприйнятною ситуацію, за якої умовою припинення російської агресії буде визнання окупованих територій України частиною РФ. Про це свідчать оприлюднені 22 серпня результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 9 до 15 серпня 2023 року.

Водночас щодо інших імовірних вимог Росії для припинення агресії учасники опитування не настільки категоричні – 80% вважають неприйнятним скорочення чисельності ЗСУ в мирний час (готові підтримати таке понад 13%), 75% виступають проти надання російській мові статусу офіційної або державної (понад 18% готові пристати на таку пропозицію), майже 74% не готові підтримати відмову від вступу України до НАТО (понад 18% сприймають таку ідею). Найбільш непринциповим питанням із цього списку опитані українці вважають відмову від політики декомунізації – дві третини (68,7%) не сприймають цього.

Кабмін спростив набуття статусу учасника бойових дій

Кабінет міністрів зменшив кількість документів, які слід подати для набуття статусу учасника бойових дій (УБД), зазначив представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його словами, Кабмін вніс зміни до порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

«Спрощено порядок надання статусу учасника бойових дій за рахунок зменшення кількості документів, що подаються на розгляд відповідної комісії з питань визначення статусу учасника бойових дій», – написав Мельничук.

Він уточнив, що зараз необхідно надати лише довідку про безпосередню участь особи у захисті України, яка є підставою для надання статусу учасника бойових дій.

22 серпня міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що в Україні нині близько мільйона людей є учасниками бойових дій.

У липні минулого року Олексій Резніков казав, що на той момент понад мільйон людей «у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони».

Мінветеранів у вересні 2022 року повідомляло, що в Україні налічується майже 500 тисяч учасників бойових дій.

Зведення Генштабу ЗСУ: за добу відбулось 26 бойових зіткнень

Бійці ЗСУ ведуть наступ на Мелітопольському напрямку, відбили атаку армії РФ поблизу Мар’їнки та знищили важку вогнеметну систему ТОС-1А, йдеться в зведенні Генерального штабу.

«Протягом доби ворог завдав 2 ракетних та 38 авіаційних ударів, здійснив 26 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – кажуть українські військові.

Також у Генштабі уточнили, що протягом доби відбулось 26 бойових зіткнень.

«Авіація сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника та 2 – по зенітно-ракетним комплексам», – уточнили в Генштабі.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та 1 важку вогнеметну систему ТОС-1А армії РФ.

Звільнене Роботине: Росія відступає, а ЗСУ йдуть на Мелітополь?

Генерал Суровікін звільнений з посади командувача ВКС РФ – журналісти

Генерал Сергій Суровікін звільнений з посади командувача Повітряно-космічними силами РФ. Про це у своєму телеграм-каналі написав колишній головний редактор радіостанції «Ехо Москви» Олексій Венедиктов із посиланням на указ президента РФ. Як стверджує журналіст, в указі також ідеться, що Суровікіна залишать у розпорядженні Міністерства оборони РФ.

Офіційно такий указ не публікувався.

Журналістка Ксенія Собчак пише, що, за її даними, Суровікін був звільнений закритим указом ще 18 серпня.

Сили РФ обстріляли Сумщину з гранатомета, поранені люди – прокуратура

У вівторок, 22 серпня, російські військові атакували місто Середина-Буда на Сумщині, повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

За даними відомства, близько 13 години дня армія РФ з території РФ із міномета та гранатомета обстріляла околицю міста Середина-Буда Шосткинського району.

Зазначається, що четверо цивільних чоловіків отримали поранення, також уламками було посічено фасади приватних будинків, пошкоджено транспортні засоби.

Прокуратура каже, що вже розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Новий опалювальний сезон: Кабмін заборонив змінювати тарифи на тепло для населення

Кабмін схвалив рішення щодо незмінності тарифів на тепло для населення в новому опалювальному сезоні, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні Кабміну у вівторок, 22 серпня.

«Сьогодні (22 серпня – ред.) уряд продовжує дію ПСО (покладання спеціальних зобов’язань – ред.) на ринку природного газу до середини квітня 2024 року. «Нафтогаз» буде й надалі реалізувати газ постачальникам тепла для населення за фіксованою ціною – 7,4 тис. грн за тисячу кубічних метрів», – заявив Шмигаль.

За його словами, дане рішення є «частиною комплексних заходів з підготовки до зими».

«Працюємо над тим, щоб в оселях кожного українця було світло й тепло, а наша критична інфраструктура отримала надійний захист від російських ракет і дронів. Працюємо солідарно, оперативно, ефективно заради нашої перемоги над ворогом і для добробуту всіх українців», – підкреслив прем’єр.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG