Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Міжнародний суд призначив на вересень розгляд заперечень Росії у справі, поданій Україною

Міжнародний суд ООН розглядатиме заперечення Росії щодо його юрисдикції у справі про геноцид, поданій Україною, на слуханнях, які розпочнуться 18 вересня, повідомила 22 серпня пресслужба суду.

Розгляд триватиме до 27 вересня.

Україна подала позов невдовзі після початку повномасштабної війни Росії, вказавши, що заявлене Москвою виправдання вторгнення – що вона діяла нібито, щоб запобігти геноциду на сході України – було необґрунтованим.

Згодом судді Міжнародного суду зобов’язали Росію негайно зупинити бойові дії, поки вони розглядають суть позову України.

Кремль відхилив це рішення.

Наступним кроком у справі буде розгляд заперечення проти юрисдикції суду.

Міжнародний суд, що базується в Гаазі, розглядає правові скарги, подані державами щодо ймовірних порушень міжнародного права. Це найвища судова установа ООН.

ДБР проводить слідчі дії у військкоматах на Київщині, Черкащині та Вінниччині

Державне бюро розслідувань проводить слідчі дії у військкоматах та військово-лікувальних комісіях – про це відомство заявило 22 серпня.

За повідомленням, Бюро проводить процесуальні дії спільно з іншими правоохоронними органами у Територіальних центрах комплектування та військово-лікарських комісіях у «багатьох регіонах країни».

«Сьогодні відбуваються обшуки у низці військово-лікарських комісіях Вінницької, Черкаської та Київської областей. Слідчі дії проходять у межах розслідування кримінального провадження за фактами незаконного збагачення військовослужбовців, які займають керівні посади в обласних та районних центрах комплектування та соціальної підтримки», – заявляє пресслужба ДБР.

Читайте також: НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення на майже 8,5 млн грн у колишнього військкома Дніпропетровщини

Бюро додає, що наразі встановлені 388 людей, щодо яких «є сумніви щодо законності отримання ними постанов ВЛК про непридатність до військової служби».

Правоохоронці вилучають медичні документи, які можуть підтвердити ухвалення протиправних рішень про непридатність до військової служби, та особові справи. За низкою статтей відкрили кримінальні справи.

Як додає пресслужба, минулого тижня співробітники ДБР провели 15 обшуків в Одеській та Миколаївській областях, а також Херсонському та Бериславському районних ТЦК та СП. За результатами перевірок трьом співробітникам військкоматів повідомли про підозри.

Читайте також: На Черкащині повідомлено про підозру співробітнику військкомату і ще двом особам у справі про хабар – ОГП

Минулого тижня президент Володимир Зеленський увів в дію рішення РНБО про звільнення всіх обласних військкомів та призначення на ці посади офіцерів, які беруть участь у бойових діях.

Цьому передувала «всеохопна перевірка» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). Президент на початку серпня повідомив, що перевірка військкомів виявила багато зловживань, «відверто огидних».

Правоохоронці на початку серпня провели обшуки у дніпропетровського військкома, минулого місяця під арешт взяли одеського військкома, також повідомлялося про арешти керівників обласного і районного військкоматів Рівненщини.

У Маріуполі до російських шкіл готуються прийняти 14 тисяч дітей – радник мера

Російська влада очікує, що в школи окупованого Маріуполя 1 вересня підуть 14 тисяч дітей, з них 11,5 тисяч – це українські діти, які й досі залишаються в місті, повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

«11,5 тисяч дітей це багато для окупованого міста, але це насправді не так багато. Якщо це поділити на кількість шкіл і на стандартні українські класи – по 25-30 дітей, ви зрозумієте, що фактично це 3-4 школи на колись півмільйонне місто, де було понад 60 шкіл. Щодо шкіл, вони самі там називають різну кількість шкіл (в яких розпочнеться навчання – ред.). Є школи, які вони відремонтували, є одна школа, яку вони побудували, але що з того відкриється, подивимось», – сказав Андрющенко.

Редакція Радіо Свобода наразі не може незалежно перевірити ці дані.

Україна створює «змішані медкомісії» для звільнення полонених захисників – ГУР

Україна ініціювала створення змішаних медкомісій, що «допоможе проводити обмін полоненими з Росією», зазначив представник представник Головного управління розвідки Міноборони та Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов.

«Україна оголошує про створення змішаних медичних комісій. Це допоможе звільняти українських полонених та допоможе ворогові повертати своїх полонених. Це третій випадок у світовій історії, коли запроваджуватиметься така ініціатива», – розповів Юсов.

За його словами, до медкомісій увійдуть троє лікарів: «один лікар від країни, яка утримує полонених, та двоє лікарів від нейтральних країн».

Юсов нагадав, що «до цього наша країна швидко повертала тяжко поранених окупантів».

«Україна є демократичною країною, яка дотримується міжнародного права. Ми зобов'язані забезпечити належне поводження з усіма військовополоненими, незалежно від їхньої національності», – додав він.

Хорватія виділить новий пакет військової допомоги Україні – прем’єр

Хорватія надасть Україні новий пакет військової допомоги в розмірі 30 мільйонів євро, повідомив 22 серпня в Афінах прем’єр-міністр країни Андрій Пленкович після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє HRT.

За словами хорватського прем’єра, уряд має уточнити питання допомоги на засіданні наступного четверга, 31 серпня.

«Ми щойно завершили зустріч із президентом України (Володимиром Зеленським – ред.) та ще раз висловили рішучу підтримку Хорватії українському народу, президенту, уряду та всім, хто бореться за свободу та територіальну цілісність України», – сказав Пленкович.

Він також анонсував «велику міжнародну конференцію з розмінування», присвячену Україні, в жовтні, де Хорватія разом із іншими країнами ЄС та іншими міжнародними організаціями розпочне процес допомоги Україні у процесі розмінування, «де Хорватія, на жаль, має великий досвід».

Суд у Росії залишив у силі «вирок» українському правозахиснику Буткевичу

Перший апеляційний суд загальної юрисдикції у столиці Росії Москві підтвердив «вирок» українському правозахиснику, координатору проєкту «Без кордонів» Максиму Буткевичу, якого контрольований Росією так званий «суд» угруповання «ЛНР» «засудив» до 13 років колонії. Про це повідомляє російське видання «Медіазона».

За повідомленням, у розгляді апеляції Буткевич брав участь по відеозв’язку із луганського СІЗО. Підтримати його, за даними «Медіазони», прийшли співробітники консульств Німеччини, Великої Британії та Франції, а також правозахисники «Меморіалу» Олег Орлов і Світлана Ганнушкіна.

У березні 2023 року Буткевича, а також ще двох громадян України: Віктора Похозея і Владислава Шеля засудив так званий «суд» на окупованій Росією частині Луганщини. Буткевич отримав 13 років колонії, Похозей – 8,5 років, Шель – 18,5 років колонії.

Закачування газу в сховища відбувається з «випередженням графіка» – Галущенко

Закачування газу в українські газосховища відбувається «з випередженням графіка», до підземних сховищ газу (ПСГ) вже закачано понад 13 мільярдів кубів «блакитного палива», розповів міністр енергетики України Герман Галущенко.

Як повідомляє пресслужба відомства, міністр каже, що з наближенням зими навантаження на газовидобувні та газорозподільні підприємства зростатиме, адже через «ускладнення логістичних маршрутів буде збільшено використання газу для виробництва електроенергії».

За його словами, вже відбулась сертифікація українських ПСГ за європейськими нормами, що «створило можливості для зберігання в Україні газу іноземних компаній».

«Європейські компанії вже почали активно закачувати блакитне паливо в українські ПСГ, де зберігається вже близько 600 мільйонів кубів іноземного газу. А це важливий внесок у забезпечення енергетичної безпеки України та всього європейського континенту», – наголосив міністр.

«Росія переписує історію та мілітаризує освіту». Чого навчатимуть українських дітей на окупованих територіях

Для чого в Росії випустили новий підручник з історії для учнів старших класів? Як і про що розповідає цей підручник? Що там написано про війну Росії проти України? Чи будуть по цих підручниках навчати українських дітей на тимчасово окупованих територіях? До чого це може призвести? Про все це – в матеріалі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

У Росії випустили новий підручник з історії для учнів старших класів із розділом про війну Росії проти України, який повторює твердження російської офіційної пропаганди, пише російська служба Радіо Свобода.

У матеріалі йдеться про те, що нове видання містить повністю переписану історію з 1970 по 2000 рік, зменшений розділ загальної історії й розширені частини про Азію, Африку та Латинську Америку.

У розділі про війну РФ проти України – 17 параграфів. В цьому розділі стверджується, що США є «головним бенефіціаром» війни, а окуповані українські території називають «новими регіонами» Росії.

Викладати за цим підручником почнуть вже з 1 вересня.

За словами російського міністра освіти Сергія Кравцова, такий посібник потрібний «для боротьби з розколюванням народів та поширенням недовіри між людьми». Серед основних переваг нового посібника Кравцов відзначив його дешевизну. Вартість підручника – 849 рублів.(9 доларів або 333 грн.), що на 20 процентів дешевше попередньої версії...

Як готують «парад» знищеної російської техніки до Дня Незалежності України у Києві

На Хрещатик у Києві звозять знищену в боях військову техніку російської армії. Такий «парад» під час другого року широкомасштабної війни готують до Дня Незалежності. Автомобільний рух Хрещатиком перекрили до 28 серпня, а мер столиці Кличко через ризик ракетних ударів заборонив усі масові заходи.

Фото воєнкора Радіо Свобода Сергія Нужненка.

Фармкомпанія зі США припинить постачання в Росію популярних ліків від гепатиту

Американська фармацевтична компанія MSD припинить постачати в Росію ліки від гепатиту С зепатир (Zepatier), повідомляє російська газета «Коммерсант» із посиланням на наглядовий орган у сфері охорони здоров’я РФ Росздравнадзор.

Як пояснили у службі, компанія зобов’язана повідомити про припинення постачання як мінімум за рік до фактичної зупинки імпорту. У листі MSD наголошується, що це рішення не вплине на поставки, заплановані у 2024 році.

За даними газети, на зепатир припадає майже 20 відсотків усіх російських держзакупівель ліків від гепатиту С, на це щорічно витрачається понад мільярд рублів. Аналогів препарату в Росії поки що немає. На ринку є інші ліки, але зепатир відноситься до однієї з найдоступніших схем лікування.

У 2022 році MSD почала скорочувати співпрацю з Росією: припинилися постачання вакцини від вітряної віспи, кору, краснухи та паротиту, препарату проти ВІЛ ралтегравір. Виняток зробили для препаратів, які не мають аналогів.

Після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну кілька великих іноземних фармкомпаній обмежили свою роботу в Росії. Так, Gilead призупинила всі операції, які не пов’язані з життєво важливими ліками. Pfizer, Bayer, Novartis, MSD, Sanofi та AbbVie продовжують постачання ліків, але зупинили інвестиції чи клінічні дослідження. Американська фармацевтична компанія Eli Lilly вирішила повністю піти з російського ринку, передавши бізнес у Росії своєму партнерові у Центральній і Східній Європі Swixx Biopharma.

Кількість відмов українцям у в’їзді до Ізраїлю зростає – посольство

У першій половині 2023 року понад 2 тисячі громадян України отримали відмову на в’їзд до Ізраїлю – про це посольство України в цій країні повідомило на запит Радіо Свобода 22 серпня.

«За даними Посольства, за 2022 рік 2705 громадян отримали відмову у в’їзді на територію Ізраїлю. За перше півріччя 2023 року – 2037 громадян», – йдеться у відповіді.

Водночас, як стверджують у дипломатичній установі, ізраїльська сторона «свідомо маніпулює статистикою», заявляючи, що у в’їзді відмовили лише 5% із 40 тисяч українців, які намагалися потрапити до країни від початку повномасштабного російського вторгнення.

«З цих 40 тисяч значна частина мала право на репатріацію та громадянство Ізраїлю – відтак апріорі їм не могло бути відмовлено у в’їзді», – пояснюють у посольстві.

Читайте також: Ізраїль продовжив соціальну допомогу для українських біженців

Відтак відсоток відмов зростає, адже відмову отримують ті українці, які не мають права на ізраїльський паспорт і заїжджають як туристи.

«Ситуація загострюється, кількість випадків відмов зростає. При цьому ми фіксуємо грубе поводження з нашими громадянами зі сторони співробітників міграційної служби Ізраїлю», – стверджує установа.

Водночас, згідно з відповіддю, міністр внутрішніх справ Ізраїлю Моше Арбель протягом останніх шести місяців відмовляється зустрітись із послом України, аби обговорити ситуацію із українськими громадянами та високим рівнем депортацій.

Зеленський зустрівся з прем’єром Хорватії: говорили про зерно та війну

Президент України Володимир Зеленський зустрівся із прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем на полях саміту «Україна – Балкани» в Афінах, повідомляє пресслужба Офісу президента.

За інформацією відомства, сторони обговорили ситуацію на фронті, український наступ, підготовку енергосистеми і протиповітряного захисту до опалювального сезону та транспортування українського зерна.

Крім того, як пишуть в ОП, Зеленський подякував Хорватії за підготовку нового оборонного пакета для України, який «міститиме важливі складові». Сторони обговорили й подальший розвиток оборонної співпраці двох держав.

Водночас, глава держави поінформував прем’єр-міністра Хорватії про «незаконне блокування Росією судноплавства в Чорному морі та масовані ракетні удари РФ по портовій інфраструктурі України, які ставлять під загрозу світову продовольчу безпеку».

Партнери України зараз обговорюють запит Києва на обладнання для розмінування – МЗС Німеччини

Київ чітко дав зрозуміти, що потрібне обладнання для розмінування мін, встановлених російськими військовими на південному сході України, зараз обговорюється цей запит України, заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

«Зараз ми обговорюємо, як ми можемо задовольнити цей запит, не німці, а разом з іншими партнерами», – сказала на пресконференції в Берліні Бербок, яку цитує агенція Reuters.

На початку серпня у ЗСУ повідомили, що українські війська на Таврійському напрямку вийшли на першу лінію оборони російської армії. У ЗСУ вказали на щільне мінування та інженерні загородження в цьому районі, а також на велику кількість російських військ.

Гуменюк: РФ вперше вивела на бойове чергування новий ракетоносій «Циклон»

Зранку 22 серпня армія РФ вивела в Чорне море новий корабель «Циклон», який лише нещодавно був прийнятий до складу Чорноморського флоту, йдеться в заяві речниці Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк.

За її словами, загалом російські військові вивели в море віддразу три кораблі –носії ракет «Калібр» сумарним залпом до 20 ракет.

Водночас, армія РФ проводила «розвідку боєм» української протиповітряної оборони, використовуючи поодинокі ударні безпілотники, наголосила Гуменюк.

«Це означає, що рашисти готові до виконання нових ракетних ударів по території України», – зазначила речниця.

Резніков заявив, що війна може бути тривалою, і попередив про «болісні втрати»

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що війна може бути тривалою, і попередив про «болісні втрати».

«Зараз ми точно можемо дивитися вперед, точно на місяці, точно на роки. У нас було(на початку повномасштабного вторгнення - ред.) головне завдання – вижити, а тепер – перемогти. Це не просто звільнити всі наші землі, а зробити так, щоб ворог ніколи не замислювався повернутися з реваншем. У нас дуже сильний і підступний ворог. Війна може бути тривалою, бо це реальний марафон. На жаль, у нас ще будуть болісні втрати», – заявив він на Міжнародному ветеранському форумі.

Міністр також розповів, що, на його думку, нині є кроком до перемоги.

«Щоб здолати росіян і не перекладати цю проблему на наступні покоління, ми повинні усвідомити, що головне для перемоги. Минулого року, щоб вистояти, потрібна була зброя, зараз і на майбутнє крок до перемоги полягає у тому, що будуть відчувати люди. Бо від того, що відчувають люди, залежить наша головна перевага на довгій дистанцій – це єдність та готовність битися», – додав міністр.

ЄС надав Україні новий транш допомоги на 1,5 мільярда євро

Європейський союз надав Україні черговий транш макрофінансової допомоги у розмірі 1,5 мільярда євро, повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

«Ми підтримуємо Україну в її зусиллях з відновлення, відбудови та забезпечення стабільної роботи держави. Сьогодні ми виплатили Україні новий транш у розмірі 1,5 мільярда євро. І буде ще більше, цього року і надалі. Ми стоїмо пліч-о-пліч з Україною», – написала вона у твіттері.

Надходження допомоги підтвердив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Україна вже отримала від Франції першу партію крилатих ракет SCALP – посол

Україні вже передали всі крилаті далекобійні ракети SCALP, які влада Франції обіцяла надати в рамках першої партії допомоги, зазначив посол України у Франції Вадим Омельченко в інтерв’ю виданню LB.ua.

«Ця партія була випробувальна, снаряди непогано зарекомендували себе. SCALPи будуть, постачання триватиме. Головне питання цих постачань – їхній ритм, а тут у французів усе дуже непогано», – розповів український дипломат.

Також він наголосив на тому, що у випадку, якщо президент Володимир Зеленський або його французький колега Еммануель Макрон кажуть про те, що «Франція ухвалила рішення на прохання української сторони надати нам якесь озброєння», то це означає, що воно «вже в Україні і вже працює на фронті».

Помічниками ветеранів у 2024-му можуть стати 15 тисяч людей. Лапутіна розповіла деталі

Помічниками ветеранів передусім ставатимуть інші ветерани або члени їхніх родин – про це розповіла міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна на Міжнародному ветеранському форумі 22 серпня.

«Помічник ветерана – це в першу чергу ветеран або член родини. Протягом наступного року на ці посади планується працевлаштувати 15 тисяч людей. Ми запускаємо цей пілот у чотирьох областях», – сказала вона.

За словами Лапутіної, помічник ветерана зустрічатиме його одразу після повернення до рідної громади.

Читайте також: Резніков: в Україні нині близько мільйона людей є учасниками бойових дій

«Помічник координується з сервісного центру, який існує в громаді, але це не кабінетний працівник. Це працівник із планшетом, у якого є перелік всіх людей, із якими він буде працювати. Помічник ветерана зустрічає і інформує, які права є у ветерана, чим він може скористатися, пропонує йому завітати в електронний кабінет ветерана або ходить із ним до ЦНАП, якщо людина не знає, де звернутися по яку послугу», – пояснила міністерка.

Крім того, до обов’язків помічника входитимуть персональний супровід ветерана, в тому числі до органів влади або під час звернень по правову допомогу.

Читайте також: Комісуватися з війська: хто може, чому буває довго і як діяти

За даними голови міністерства, після війни в Україні ветеранська політика стосуватиметься більше ніж 4 мільйонів людей.

У травні Юлія Лапутіна розповіла Радіо Свобода, що Міністерство у справах ветеранів очікує на запуск інституту помічника ветерана в Україні з осені. Проєкт спочатку запрацює в чотирьох областях: Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській і Миколаївській.

Резніков: в Україні нині близько мільйона людей є учасниками бойових дій

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що в Україні нині близько мільйона людей є учасниками бойових дій.

«За 9,5 років цієї війни в нас уже близько мільйона учасників бойових дій. Ми знаємо точно їхні поточні проблеми і завдання: це отримання статусу УБД, ВЛК, компенсація за поранення тощо. Ми працюємо з усіх цих питань, і будуть зміни. Наразі уже швидко оцифровуються процеси, буде відчутно менше паперів, черг тощо», – сказав він на Міжнародному ветеранському форумі.

Міністр зазначив, що через певний час «у кожного серед родичів або близьких друзів будуть ветерани, тому підтримка ветеранів має дуже велике значення».

У липні минулого року Олексій Резніков казав, що на той момент понад мільйон людей «у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони».

Мінветеранів у вересні 2022 року повідомляло, що в Україні налічується майже 500 тисяч учасників бойових дій.

ОВА: війська РФ обстріляли Комишани на Херсонщині – загинула людина

Російські війська обстріляли Комишани на Херсонщині – загинула людина, ще одна поранена, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Російська армія вдарила по Комишанах. Під обстріл потрапили місцеві жителі, які перебували на вулиці. Травми несумісні з життям отримала 71-річна жінка. До лікарні шпиталізували 55-річного чоловіка, йому надають медичну допомогу», – написав він у телеграмі.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG