Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Омбудсмен: стан здоров’я засудженого в Криму художника Зізи досі невідомий

Стан здоров’я художника з окупованої Євпаторії Богдана Зізи після 17-денного голодування досі невідомий, повідомив у телеграмі уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, РФ не надає рідним жодної інформації.

«Зв’язку з ним у сім’ї немає. Тому невідомо, де саме утримують хлопця, в яких умовах та чи надають йому необхідну медичну допомогу. Рідні знають лише, що його етапували до Новочеркаська, що під Ростовом», – написав він.

У липня рідні художника Богдана Зізи повідомляли, що у нього виникли проблеми зі шлунком після голодування.

10 червня сестра політв’язня повідомила Крим.Реалії, що Богдан Зіза оголосив голодування. Через 17 днів він заявив про припинення голодування – за цей час втратив 10 кілограм та був ізольований в окрему камеру з більш жорстким спостереженням.

У ніч на 16 травня 2022 року будинок російської адміністрації Євпаторії в окупованому Росією Криму був облитий синьо-жовтою фарбою. У цьому російські силовики звинуватили 27-річного кримського художника Богдана Зізу.

Російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону 6 червня 2023-го засудив Богдана Зізу на 15 років колонії загального режиму. Російська прокуратура вимагала для нього 18 років суворого режиму.

За даними омбудсмена, на сьогодні РФ утримує за надуманими звинуваченнями 180 політв’язнів, 117 з них – кримські татари.

Зеленський повідомив про «чесні і плідні» переговори з президентом Сербії

Президент України Володимир Зеленський заявив, що мав «відкриту, чесну і плідну зустріч» зі своїм сербським колегою Александром Вучичем.

«Відкрита, чесна, продуктивна розмова з президентом Сербії Вучичем. Хороша розмова. Про повагу до Статуту ООН і непорушності кордонів. Про майбутнє наших народів у спільному європейському домі. Про розвиток відносин, який є нашим спільним інтересом», – написав Зеленський у твітері.

У пресслужбі українського президента уточнили, що зустріч пройшла на полях саміту Україна – Балкани, який відбувся в Афінах (Греція).

«Сторони відзначили, що взаємна підтримка територіальної цілісності й суверенітету є важливою частиною партнерства України та Сербії. Володимир Зеленський поінформував колегу про ситуацію на полі бою та дії української армії. Лідери обговорили найважливіші питання регіональної безпеки, двосторонніх відносин і перспектив їхнього розвитку… Президент України запропонував сербській стороні підтримати Українську формулу миру та взяти участь у третьому саміті міжнародної Кримської платформи 23 серпня поточного року», – йдеться в повідомленні.

Сербський президент наразі зустріч не коментував. Як повідомила Балканська служба Радіо Свобода, напередодні Вучич повідомив у своєму інстаграмі, що потиснув руку українському лідерові в Афінах, і анонсував зустріч, яка, за його словами, була анонсована українською стороною.

Вучич також заявив, що його країна і далі не планує приєднуватися до санкцій, запроваджених проти Росії за її повномасштабне вторгнення в Україну, хоча і «поважає територіальну цілісність України».

Сербія не визнала російську анексію Криму й псевдореферендуми в окупованих областях України. Водночас президент Сербії Александр Вучич не став запроваджувати санкції проти Москви через масштабну російську агресію проти України, чого вимагав Європейський союз.

Більшість громадян Сербії, згідно з результатами парламентських виборів й останніми опитуваннями, підтримують проросійську політику голови держави.

Через російські обстріли Чернігівщини загинула людина, пошкоджена міськрада у Семенівці – ОВА

Через російські обстріли прикордоння Чернігівщини загинула людина, пошкоджена міськрада у Семенівці, повідомив голова обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус.

За його даними, протягом доби війська РФ 4 рази обстріляли прикордонні населенні пункти, застосувавши міномети, АГС, дрони-камікадзе.

«На жаль, загинув чоловік. Вночі ворог поцілив у будівлю міської ради у Семенівці. Пожежа. Руйнування. Пошкоджені будинки поряд», – написав він у телеграмі.

Війська РФ регулярно з різних видів озброєння обстрілюють Чернігівщину. При цьому Москва продовжує заперечувати обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

«Ми закінчили експертизу щодо Оленівки» – директор КНДІСЕ про використання Росією забороненої зброї

Під час масштабної війни проти України Російська Федерація використовує різні типи забороненої міжнародним правом та умовами ведення війни зброї. Зокрема, артилерійських боєприпасів «Смерч» із касетними боєприпасами. Про це звітують в Київському науково-дослідному інституті судових експертиз (КНДІСЕ). Саме він займається дослідженнями зброї, яку Росія використовує під час бойових дій.

В інтерв’ю проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» директор КНДІСЕ Олександр Рувін розповів, яку кількість експертиз уже провів інститут, якою є ситуація з запасами ракет у Росії та чому ці експертизи – важливі докази для міжнародних судів щодо воєнних злочинів російських військових в Україні.

Читайте і дивіться за лінком

«Поворотний момент для Європи». На саміті в Афінах ухвалили декларацію на підтримку України

Лідери Балканських країн за результатами саміту в Афінах (Греція), що пройшов 21 серпня, ухвалили декларацію, в якій висловилися на підтримку України на тлі продовження повномасштабного вторгнення Росії.

«Вторгнення Росії в Україну є поворотним моментом для Європи, що створює новий рівень усвідомлення спільних принципів, єдності й спільного майбутнього в межах ЄС. Це – критичний час для безпеки, миру і стабільності нашого Європейського континенту. Закони та принципи, які так довго сприяли стабільному й передбачуваному порядку європейської безпеки, були порушені, і ми знову стаємо свідками прояви згубних наслідків ревізіонізму», – йдеться в документі, який цитує пресслужба президента України.

«Перед викликом російської агресії ми висловлюємо нашу непохитну підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, що ґрунтується на цінностях демократії та верховенства права», – наголошується в декларації, ухваленій в Афінах.

Підписанти наголошують, що не може бути безкарності за воєнні злочини та інші звірства, такі як напади на цивільне населення і руйнування інфраструктури, і всі винні мають бути притягнуті до відповідальності.

У декларації йдеться про те, що ескалація агресивної війни проти України виявила нагальну потребу «в сильному, стійкому та всеосяжному ЄС як наріжному камені миру та процвітання наших народів у ці складні часи».

«Ми наголосили, що Західні Балкани, Україна та Республіка Молдова, географічно прилеглі до держав-членів ЄС, мають спільну європейську спадщину, історію та майбутнє, визначене спільними можливостями й викликами. Як стратегічна інвестиція в мир, безпеку та стабільність у Європі важливо, щоб ці регіони були прийняті як повноправні члени європейської сім’ї», – йдеться в документі.

За словами підписантів, в Афінах обговорили подальші кроки для того, «щоб зробити це бачення Європи реальністю».

За повідомленням, декларацію підписали президенти Сербії Александр Вучич, Молдови Мая Санду, Чорногорії Яков Мілатович, прем’єр-міністри Греції Кіріакос Міцотакіс, Румунії Йон-Марчел Чолаку, Косова Альбін Курті, Північної Македонії Димитар Ковачевський, Болгарії Ніколай Денков і Хорватії Андрей Пленкович, голова Ради міністрів Боснії і Герцеговини Боряна Крішто, а також президент України Володимир Зеленський у присутності президентів Європейської ради і Європейської комісії.

У Роботине зайшли після двох місяців запеклих боїв. У 47-й бригаді показали відео

Після двох місяців запеклих боїв воїни 47 окремої механізованої бригади прорвали російську багатоешелоновану лінію оборони і зайшли в село Роботине на Мелітопольському напрямку. Про це повідомляє на своїй сторінці в фейсбуці бригада.

«Два місяці запеклих боїв й бійці нашої бригади за підтримки інших підрозділів прорвали багатоешелоновану лінію оборони окупантів! Перше, що зробили військовослужбовці, – сповістили місцевих про необхідність терміново виїжджати, адже ворог цинічно продовжує стирати село з лиця землі», – йдеться у повідомленні.

Раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що українські війська з боєм увійшли в село Роботине, бійці організували евакуацію місцевих жителів на БМП «Бредлі».

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), українські війська досягли «значних тактичних успіхів» у Роботиному Запорізької області та на схід від нього 20–21 серпня.

Напередодні Міноборони України повідомило про успіх українських військових південно-східніше від Роботиного і південніше від Малої Токмачки Запорізької області. Як заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, у Роботиному зараз «триває планова бойова робота».

«Синьківка – під контролем ЗСУ». В Харківській ОВА заперечили окупацію села біля Куп’янська

У Харківській обласній військовій адміністрації в ефірі Радіо Свобода заперечили повідомлення російських провоєнних телеграм-каналів про нібито окупацію населеного пункту Синьківка в Харківській області поблизу Куп’янська.

За словами речниці Харківської ОВА Олени Шаповал, Синьківка перебуває під контролем ЗСУ, а всі органи місцевої влади – на місцях і працюють.

«Насправді Синьківка – під контролем ЗСУ. У Синьківці проживає шестеро людей. Дуже добре, що більшість населення все-таки евакуювалися. Тому що лінія фронту проходить дуже близько. Цей населений пункт – під постійними обстрілами. Але ми надаємо гуманітарку і в наближені населені пункти, і в Синьківку в тому числі. Тобто наші органи місцевої влади всі працюють на місцях. Просимо не вірити російській пропаганді, тому що і голова міської військової адміністрації і районної – всі на місцях. Всі кожного дня працюють забезпечують населення всім необхідним», – сказала Шаповал в ефірі проєкту Свобода.Ранок.

На уточнювальне запитання, чи дійсно підірвана переправа через річку Оскіл у Куп’янську, про що також заявили проросійські телегам-канали, Шаповал сказала, що не може зараз розголошувати деталі.

«Деталі не буду озвучувати, аби не нашкодити ЗСУ. Однозначно можу сказати, що все військове командування і військова адміністрація – працюють на місці. Буквально в п’ятницю були в Куп’янську. Всі тримають оборону в посиленому режимі», – сказала речниця.

Вона також додала, що нині триває евакуація з Куп’янського напрямку, вже вивезли 601 людину, з них 153 дитини. Кожного дня вирушає так званий «евакуаційни караван».

«Кожного дня обстріли збільшуються. Лінія фронту до Куп’янська дуже близько. Евакуація проводиться з більш як 53-ох населених пунктів. Це і сама Куп’янська громада, і селище Ківшарівка, Куп’янськ-Вузловий, Заоскілля. Це найгарячіші точки. Дворічанська громада, яка практично кожного дня піддається обстрілам», – додала Шаповал.

Напередодні російські так звані воєнкори і провоєнні телеграм-канали почали викладати відео з повідомленнями, що російські сили нібито зайшли у Синьківку Харківської області, а українські війська нібито відступили з позицій. Проте ОSINT-аналітики встановили, що на відео, опублікованому в російських телеграм-каналах – не Синьківка на Харківщині, а населений пункт Воронове Луганської області, який поблизу окупованого Сєвєродонецька.

Офіційно: українські війська з боєм увійшли в село Роботине

Українські війська з боєм увійшли в село Роботине, організували еваукацію місцевих жителів, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

«Воїни 47 бригади, яка з боєм увійшла у село Роботине, організували евакуацію мирних мешканців на БМП «Бредлі». Наші бійців виконують планову бойову роботу та знищують ворога. У відповідь росіяни безперервно обстрілюють Роботине з артилерії», – написала вона у телеграмі.

Маляр додала, що тривають бої.

Раніше у Генштабі ЗСУ повідомили, що у напрямку Роботиного «мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), українські війська досягли «значних тактичних успіхів» у Роботиному Запорізької області та на схід від нього 20–21 серпня.

Напередодні Міноборони України повідомило про успіх українських військових південно-східніше від Роботиного і південніше від Малої Токмачки Запорізької області. Як заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, у Роботиному зараз «триває планова бойова робота».

Генштаб про наступ: біля Роботиного є успіх, у районі Кліщіївки – «важкі бої»

країнські військові продовжують ведення наступальної операції на Бахмутському і Мелітопольському напрямках, повідомив 22 серпня Генеральний штаб Збройних сил України.

«У напрямку Роботиного мали успіх, закріплюються на досягнутих рубежах, завдають вогневого ураження артилерією по виявлених цілях противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше від міста Бахмут», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому у фейсбуці.

За даними Генштабу, російські війська вели «безуспішні наступальні дії» в районах Авдіївки, Мар’їнки, Новомихайлівки Донецької області.

«Ворог зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні й техніці, здійснює переміщення підрозділів і військ, активно застосовує резерви. Також Сили оборони України продовжують стримувати наступ російських військ на Куп’янському, Лиманському і Бахмутському напрямках. Противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки Донецької області. Тут тривають важкі бої», – йдеться в повідомленні.

Раніше про те, що українські війська досягли «значних тактичних успіхів» у Роботиному Запорізької області та на схід нього 20–21 серпня, повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

Напередодні Міноборони України повідомило про успіх українських військових південно-східніше від Роботиного і південніше від Малої Токмачки Запорізької області. Як заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, у Роботиному зараз «триває планова бойова робота».

Крім того, Маляр повідомила, що українські війська за минулий тиждень звільнили три квадратні кілометри території біля Бахмута на Донеччині, а загалом довкола міста звільнені 43 кв. км.

Розвідка Британії прокоментувала удар дрона по військовому аеродрому в Новгородській області РФ

Розвідка Великої Британії заявляє, що удар безпілотника по російській авіабазі в Новгородській області є принаймні третьою успішною атакою на аеродроми дальньої авіації Росії, «що знову викликає сумніви щодо здатності РФ захистити стратегічні об’єкти в глибині країни».

«19 серпня 2023 року середній бомбардувальник Ту-22М3 (BACKFIRE – за класифікацією НАТО – ред.) російської дальньої авіації був, ймовірно, знищений на авіабазі «Сольці» у Новгородській області Росії, що за 650 кілометрів від кордону з Україною. Міністерство оборони Росії повідомило, що напад був здійснений безпілотним літальним апаратом типу коптера. Якщо це правда, це додає ваги даним про те, що деякі атаки БПЛА проти російських військових цілей здійснюються з території Росії. БПЛА-коптери навряд чи мають дальність, щоб досягти «Сольців» з-за меж Росії», – йдеться в повідомленні.

У розвідці зауважують, що Росія часто використовувала бомбардувальники BACKFIRE для запуску «сумнозвісно неточних» важких протикорабельних ракет Х-22 (AS-4 KITCHEN – за класифікацією НАТО) по Україні, а на початку війни вони також проводили інтенсивне бомбардування Маріуполя некерованими бомбами.

19 серпня в Міноборони РФ заявили про атаку безпілотника на військовий аеродром «Сольці» у Новгородській області, вказавши, що «безпілотник коптерного типу намагався атакувати військовий аеродром». Дрон нібито «збили зі стрілецької зброї».

У Міноборони РФ заявляли, що внаслідок атаки спалахнула пожежа на стоянці літаків, яку начебто оперативно ліквідували, «пошкодження отримав один літак».

Раніше, у грудні 2022 року, Україна атакувала російські авіабази стратегічної авіації в місті Енгельсі та Рязанській області. Останнім часом дрони також атакують російські території, зокрема Москву.

США готові приєднатися до навчання українських пілотів на F-16 – Пентагон

США готові приєднатися до підготовки українських пілотів для винищувачів F-16, якщо у Європі не встигатимуть з проведенням навчання.

«[Ми] відкриті до навчання пілотів, якщо можливості в Європі будуть вичерпані. Це умова. Отже, якщо Данія та Нідерланди візьмуть на себе роль лідера у підготовці кадрів, якщо вони просто не матимуть можливостей... підготувати стільки пілотів, скільки Україна хоче надіслати або планує надіслати, тоді ми будемо допомагати тренуватися в США», – сказала під час брифінгу заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

Вона зауважила, що загальну кількість пілотів, які потребуватимуть навчання, визначатиме Україна.

У серпні США надали дозвіл на навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Провідну роль у навчанні грають Данія та Нідерланди.

Напередодні після візитів у Нідерланди та Данію президент Володимир Зеленський заявив, що ці країни нададуть Україні щонайменше 60 сучасних західних винищувачів F-16: 42 – Нідерланди, 19 – Данія.

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив, що Нідерланди й Данія передадуть F-16 Києву, коли будуть виконані умови для поставки. Коли саме Україна отримає винищувачі та коли закінчиться навчання льотчиків, Рютте не уточнив. Він також зазначив, що Нідерланди мають 42 винищувачі F-16, але поки що остаточно не вирішено, чи всі їх передадуть Україні.

Водночас прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським заявила, що перша група сучасних винищувачів F-16 з’явиться в Україні «ближче до Нового року».

Як ЗСУ звільняють Роботине і що відбувається біля Куп'янська?

  • Російські сили не полишають надій просуватися у бік деокупованого Куп'янська Харківської області. Російські пабліки напередодні навіть писали, мовляв, українські військові масово покидають місто. Що Відбувається у Куп'янську зараз – розповідаємо.
  • ЗСУ мають успіх в напрямку південно-східніше села Роботине та південніше села Мала Токмачка Запорізької області. І це попри те, каже заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, що російські сили намагалися повернути втрачені позиції східніше Роботиного. Що нині відбувається у населеному пункті і як бої за нього розгортатимуться далі?
  • Російська влада знову заявляє про атаку безпілотниками на Підмосков'я. Два дрони нібито вдалося збити над Брянською областю, ще два – над Московською. А очевидці зняли на відео момент його вибуху. Деталі.
  • Не бійтесь іти в військкомати. Українська влада буде заохочувати чоловіків долучатись до війська. Усе це відбуватиметься після скандалів з незаконним врученням повісток та збагаченням військових комісарів. Як та чи можливо підвищити довіру до комісарів і процесу мобілізації?
  • Українці в очікуванні прем'єри фільму про життя найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша. Це, до речі, найдорожчий фільм серед українських кінострічок, вартістю 120 мільйонів. Чим цей фільм такий особливий?

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

Армія РФ вночі обстріляла Вовчанськ і Куп’янськ-Вузловий на Харківщині – ОВА

Російські війська вночі обстріляли Вовчанськ і Куп’янськ-Вузловий на Харківщині, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Цієї ночі, близько 03:00, ворог обстрілював м. Вовчанськ Чугуївського району. Пошкоджені та зруйновані 4 житлові будинки. Рятувальники деблокували з-під завалів одного з будинків його власницю – 56-річну жінку. Серйозних тілесних ушкоджень жінка не мала, госпіталізації не потребувала», – написав він у телеграмі.

За його словами, через обстріл селища міського типу Куп’янськ-Вузловий, який стався близько 00:30, пошкоджений приватний будинок, сталася пожежа.

Голова Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич заявив Радіо Свобода минулого тижня, що у всіх громадах Куп’янського району розробили маршрути на випадок необхідності евакуації людей в разі загрози окупації Куп’янська.

Війська РФ завдають регулярно ударів по Харківщині. При цьому Москва продовжує заперечувати обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Мінус 410 військових, 31 артсистема та 27 бойових машин – Генштаб ЗСУ про втрати РФ за добу

Росія втратила у повномасштабній війні проти України близько 258 340 своїх військових, за минулу добу – 410, повідомив 22 серпня Генеральний штаб ЗСУ.

Також у Генштабі озвучили дані щодо втрат РФ військової техніки:

  • танки ‒ 4362 (4 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8476 (+27)
  • артилерійські системи – 5295 (+31)
  • РСЗВ – 721 (+2)
  • засоби ППО ‒ 491 (+2)
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4312(+3)
  • крилаті ракети ‒ 1406
  • кораблі /катери ‒ 18
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 7722 (+30)
  • спеціальна техніка ‒ 797 (+3).

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Минулого тижня газета The New York Times із посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Через ракетний удар РФ у Кривому Розі поранена людина, пошкоджені 20 будинків – ОВА

Російські війська на світанку завдали ракетного удару по Кривому Рогу – постраждала людина, пошкоджені 20 будинків, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«Вибух у Кривому Розі пролунав на світанку. Ворог завдав ракетного удару. Попередньо, постраждала 1 людина. Чоловіку надали допомогу, лікуватиметься амбулаторно. Побите житло місцевих – 20 приватних будинків. Пошкоджена лінія електропередач», – написав він у телеграмі.

За його словами, також вночі російський безпілотник атакував Синельниківський район області. Армія РФ поцілила по приватному підприємству, сталася пожежа. Загиблих чи поранених немає.

Близько 5:30 у Кривому Розі та тергромаді була оголошена повітряна тривога, яка протривала понад годину.

Війська РФ неодноразово атакували Дніпропетровщину як ракетами, так і безпілотниками. Вранці 31 липня російські війська вдарили по місту Кривий Ріг, застосувавши дві ракети: одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по дев’ятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю. Внаслідок цього обстрілу шестеро людей загинули, у тому числі одна дитина, понад 80 постраждали.

При цьому Москва продовжує заперечувати обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Війська РФ вночі атакували Запоріжжя, пошкоджені 4 багатоповерхівки – влада

Секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв повідомив, що російські війська вночі завдали удару по Запоріжжі.

«Цієї ночі ворог знову атакував Запоріжжя. Внаслідок вибухової хвилі отримали ушкодження 4 багатоповерхових будинки», – написав він у телеграмі.

Постраждалих немає.

Російські війська регулярно обстрілюють частину Запорізької області та місто Запоріжжя. Обласний центр через близькість до фронту часто зазнає атак з систем С-300. При цьому Москва заперечує обстріли цивільного населення в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Вілкул повідомив про вибух в Кривому Розі

Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про вибух в місті.

«Кривий Ріг. Вибух. Нічого не знімаємо та не викладаємо в інтернет», – написав він вранці у телеграмі.

Обласна влада наразі не повідомляє деталей.

Близько 5:30 у Кривому Розі та тергромаді була оголошена повітряна тривога, яка протривала понад годину.

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак 12 серпня повідомив, що російські війська вдарили по Кривому Рогу балістикою. Тоді жертв не було.

Вранці 31 липня російські війська атакували Кривий Ріг, застосувавши дві ракети: одна влучила в секцію житлового будинку з четвертого по дев’ятий поверхи, друга – в нежитлову будівлю. Внаслідок цього обстрілу шестеро людей загинули, у тому числі одна дитина, понад 80 постраждали.

У Росії заявили про збиття двох безпілотників біля Москви

Мер Москви Сергій Собянін повідомив про знищення двох ударних безпілотників у Московській області.

«ППО збили два ударні безпілотники. Один у районі Красногорська, інший у районі Часців», – написав він у телеграмі.

Крім того, як повідомляє російське міністерство оборони, два БПЛА вночі пригнічені комплексами РЕБ, зазнали краху над територією Брянської області.

Постраждалих немає.

Також 21 серпня міністерство оборони Росії заявило, що Московська область вранці була двічі атакована безпілотниками. За повідомленням, один «безпілотний літальний апарат літакового типу» було виявлено силами ППО над територією Московської області та пригнічено засобами радіоелектронної боротьби.

Російська влада звинувачує в подібних інцидентах Київ. Україна зазвичай не коментує події на території РФ.

Війська РФ вели наступальні дії на Бахмутському напрямку, без успіху – Генштаб ЗСУ

Російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки на Бахмутському напрямку, повідомляє у ранковому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, загалом протягом минулої доби відбулося близько 30 бойових зіткнень.

Українські захисники продовжують стримувати російський наступ біля Авдіївки, Мар’їнки та Новомихайлівки.

Противник завдав авіаційних ударів біля Твердохлібового, Торського, Білогорівки та Серебрянського лісництва Луганської області, Веселого, Привілля, Курдюмівки Мар’їнки, Новомихайлівки, Старомайорського на Донеччині, в районах Малої Токмачки та Роботиного Запорізької області, Томариного, Дач, Зимівника Херсонської області.

Водночас Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби, додають у Генштабі.

ISW: українські війська досягли значних тактичних успіхів у Роботиному Запорізької області

Українські війська досягли значних тактичних успіхів у Роботиному Запорізької області та на схід нього 20-21 серпня, повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW).

Геолокаційні кадри, опубліковані 20 та 21 серпня, показують, що українські війська досягли центральної частини Роботиного (10 км на південь від Оріхова) і прорвали частину російської оборони на південь від Малої Токмачки (9 км на південний схід від Оріхова).

Раніше ISW оцінювало, що українські атаки на Роботине є тактично значущими, оскільки просування України в цьому районі може дозволити українським силам почати діяти повз найщільніші російські мінні поля.

Постійне просування України в районі Роботиного також, ймовірно, спрямоване на приниження російських сил, які доклали значних зусиль, ресурсів і персоналу для утримання позицій навколо Роботиного, вважають аналітики Інституту вивчення війни.

Напередодні Міноборони України повідомило про успіх українських військових в напрямку південно-східніше Роботине та південніше Мала Токмачка Запорізької області. Як заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, у Роботиному зараз «триває планова бойова робота».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG