Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Восени може розпочатися постачання бронетехніки з Болгарії в Україну – міністр оборони

Болгарія надішле Україні близько 100 одиниць броньованих транспортних засобів радянського зразка, передача яких може розпочатися наприкінці вересня – на початку жовтня. Про це повідомив Тодор Тагарев, міністр оборони Болгарії, на спільному брифінгу з українським колегою Олексієм Резніковим в Одесі.

«Як тільки у вересні парламент повернеться до засідань, я вважаю, це буде одним з пріоритетних завдань», – наголосив Тагарев.

Процес уповільнюється через те, що броньована техніка перебуває на складах Міністерства внутрішніх справ Болгарії, пояснив він. Для того, щоб розпочати її передачу, відомство має підписати угоду з Міністерством оборони України та передати її на ратифікацію в парламент.

Також під час зустрічі в Одесі Резніков та Тагарев обговорили перспективи співпраці: посилення ППО, можливе постачання додаткових систем озброєння і реабілітацію українських бійців на території Болгарії. Тагарев запевнив, що Болгарія продовжуватиме надавати політичну, військову і гуманітарну допомогу Україні.

Днями стало відомо, що Болгарія приєдналася до декларації G7 про підтримку України.

У мережі з’явилося відео з Пригожиним із натяками про ймовірне перебування в Африці

Голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин у понеділок опублікував своє перше після невдалого заколоту у РФ відеозвернення. Поширений у мережі ролик, ймовірно, знятий в Африці.

Telegram-канали, пов’язані з ПВК «Вагнер», показали як Пригожин стоїть у пустелі в камуфляжі та з гвинтівкою в руках. Позаду нього є ще озброєні люди та пікап. Незалежно перевірити місце і час запису немає можливості.

«Температура +50 – все як нам подобається. ПВК «Вагнер» робить Росію ще величнішою на всіх континентах, а Африку – ще більш вільною. Справедливість і щастя – для африканського народу, «кошмаримо» «ІДІЛ», «Аль-Каїду» та інших бандитів», – каже Пригожин на відео.

Голова «вагнерівців» не уточнив, де саме він перебуває, але додав, що ПВК «Вагнер» набирає людей для виконання «поставлених завдань».

Військова компанія «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російська влада оголосила, що ПВК «Вагнер» поїде до Білорусі. За чисельними повідомленнями ЗМІ, для «вагнерівців» там розгорнули наметовий табір. Білоруська влада заявляла, що вони займатимуться навчанням військових Білорусі. Сам Пригожин зареєструвався у Білорусі як юридична особа з компанією щодо управління майном. Але чи з’являвся особисто Пригожин на території Білорусі після невдалого заколоту у РФ, невідомо.

Хоча у липні наближені до Пригожина Telegram-канали показували його, як нібито з Білорусі, вже згодом у мережі з’явилося фото його перебування в кулуарах російсько-африканського саміту в Санкт-Петербурзі. Достеменне місце перебування ватажка «вагнерівців» наразі невідоме.

Міноборони РФ заявило про збиття біля Криму двох безпілотників

Міністерство оборони Росії повідомило, що військові заглушили два безпілотника над Чорним морем у ніч на вівторок.

Згідно з повідомленням, безпілотники впали у воду пізно ввечері, за 40 кілометрів на північний захід від Криму.

«Черговими силами ППО два українські безпілотні літальні апарати були виявлені та пригнічені засобами радіоелектронної боротьби», – написало російське відомство у Telegram.

Українська сторона ці повідомлення не коментувала.

Починаючи з серпня 2022 року в Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ.

РФ порушила в окупованому Криму понад 100 кримінальних справ за релігійною ознакою – омбудсмен

Росія порушила проти жителів окупованого нею Криму понад 100 кримінальних справ за релігійною ознакою, повідомив у Telegram уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«Росія продовжує репресії за релігійною ознакою в українському Криму. На сьогоднішній день РФ порушила проти кримчан понад 100 кримінальних справ за релігійною ознакою, з них 17 – проти представників «Свідків Єгови», – зазначив омбудсмен.

За його словами, переслідування членів релігійних організацій є порушенням 18-ї статті Загальної декларації прав людини та 9-ї статті Конвенції про захист прав людини та основних свобод.

«Росія продовжує ігнорувати резолюцію Генеральної асамблеї ООН 74/168, в якій міжнародне співтовариство закликає РФ забезпечити свободу віросповідання та релігії без дискримінації», – додав Лубінець.

18 серпня повідомлялося, що російські силовики провели обшуки у «Свідків Єгови» в чотирьох містах Криму.

Міжнародна релігійна організація «Свідки Єгови», яка має понад вісім мільйонів адептів у всьому світі, була визнана екстремістською та заборонена на території Росії у квітні 2017 року. Переслідувань зазнають і представники організації в окупованому РФ Криму.

Через вечірні атаки військ РФ по Херсонщині постраждали троє цивільних – влада

Херсонська обласна військова адміністрація повідомила, що в результаті російських обстрілів ввечері 21 серпня у регіоні постраждали троє цивільних.

«Через обстріл Софіївки постраждали двоє місцевих жителів – 79-річна жінка та 60-річний чоловік. Потерпілим надали медичну допомогу. Подальше лікування вони проходитимуть амбулаторно… Росіяни атакували житловий будинок у Бериславі. У власній оселі поранення отримав 48-річний місцевий житель. Постраждалого доставили до лікарні», – йдеться у Telegram-повідомленні Херсонської ОВА.

Раніше сьогодні вдень повідомлялося, що війська РФ з безпілотника скинули вибухівку на жителя Золотої Балки.

Російські війська практично щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонської області. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

На Чернігівщині є влучання «шахеда» по цивільному об’єкту – Чаус

Голова обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус пізно ввечері 21 серпня повідомив про влучання запущеного армією РФ дрона-камікадзе в цивільний об’єкт у регіоні.

«На жаль, є влучання «шахеда» в цивільний об’єкт у населеному пункті прикордонної громади», – написав Чаус у Telegram.

Чи є постраждалі, посадовець не уточнив.

Це сталося незабаром після того, як у низці північних областей було оголошено повітряну тривогу.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Зеленський на зустрічі з президенткою Греції запропонував цій країні «взяти патронат» над Одещиною

Президент України Володимир Зеленський на зустріч із президенткою Греції Катеріною Сакелларопулу запропонував її країні «взяти патронат» над Одещиною, інформує сайт Офісу українського президента.

«Знаємо про особливу роль Одеси в історії Греції та очікуємо на залучення вашої країни до відновлення міста й Одеської області. Пропоную Греції взяти патронат над цим регіоном», сказав Зеленський.

Чи відповіла на цю пропозицію, і що саме, президентка Греції – не повідомляється.

За інформацією ОПУ, на зустрічі також йшлося про «стан справ на передовій і безпекову ситуацію в регіоні».

Раніше сьогодні Зеленський також мав зустріч із прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом, за підсумками якої сповістив, що Греція приєднається до коаліції країн, які навчатимуть українських пілотів на літаках F-16.

Володимир Зеленський перебуває у Греції для участі у саміті із лідерами балканських країн.

У Міненерго озвучили прогнози щодо опалення і електрики взимку

Енергетичну інфраструктуру України готують до ефективної роботи взимку, а відповідні установи готові забезпечити швидке реагування на можливі екстрені ситуації, заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

«Енергосистема буде готова до зими, є всі необхідні ресурси для проходження опалювального зимового сезону без відключень електроенергії. Але не виключені наслідки ворожих терористичних атак, які ми не можемо прогнозувати. Мета ворога – досягти блекауту в Україні. Минулої зими ми багато чому навчилися з погляду втримання енергосистеми, але удари ворога можуть бути модифіковані», – цитує Галущенка сайт уряду.

Міністр зазначив, що у разі відсутності нових серйозних пошкоджень через обстріли не планується вводити обмеження в подачі електроенергії споживачам.

«Якщо і будуть відключення світла, то вони будуть наслідком атак на нашу енергосистему і матимуть тимчасовий характер», – сказав він.

Минулого місяця Міністерство енергетики заявило, що готується до можливих російських атак наступного опалювального сезону.

США закликали своїх громадян негайно покинути Білорусь

США рекомендували своїм громадянам, які перебувають у Білорусі, негайно покинути країну. На сайті посольства США у Мінську вказують, зокрема, на закриття Литвою двох із шести прикордонних переходів на литовсько-білоруському кордоні. Наголошується також, що Литва, Латвія та Польща розглядають можливість повного закриття білоруського кордону.

Американцям рекомендують виїхати з Білорусі через прикордонні пункти з Латвією та Литвою або літаком. Посольство також закликало не виїжджати через Росію чи Україну.

США просять своїх громадян відмовитися від поїздок до Білорусі. Дипломати зазначають, що у разі виникнення нештатних ситуацій диппредставництва не зможуть повною мірою надати своїм громадянам консульську допомогу.

Литва офіційно закрила два пункти перетину кордону з Білоруссю 18 серпня. Таке рішення ухвалили внаслідок прибуття до Білорусі найманців російської приватної військової компанії «Вагнер».

Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що «відповість на цей крок Литви спокійно, відповідально і прагматично, в тому числі в інтересах жителів сусідніх країн».

Латвія та Польщі також вживають заходів для зміцнення кордону з Білоруссю. Прикордонна служба Латвії оголосила про перехід на посилений режим. Польща для зміцнення кордону з Білоруссю будує додаткові захисні споруди та збільшує військову присутність.

Читайте також: Лукашенко погрожує українцям, що Росія «перемеле» військових і техніку ЗСУ

З Куп’янського району евакуювали майже 600 людей – голова МВС

Російські війська продовжують обстрілювати Куп’янськ, заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко ввечері 21 серпня.

Голова МВС додав, що в Куп’янському районі триває обов’язкова евакуація.

«Ми прагнемо, щоб люди були в безпеці. Максимально можливій на зараз. Силами поліції, місцевої влади та волонтерів вже евакуйовано майже 600 осіб, серед яких 153 дітей», – заявив він.

За даними голови Харківщини Олега Синєгубова, протягом двох останніх днів із населених пунктів, які постійно зазнають російських обстрілів, евакуювали 30 людей, в тому числі п’ятьох дітей та одну людину з інвалідністю.

Читайте також: Міненерго: на Харківщині через обстріли РФ без газу залишився Куп’янськ, у Вовчанську – знеструмлення

Голова Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич заявив Радіо Свобода минулого тижня, що у всіх громадах Куп’янського району розробили маршрути на випадок необхідності евакуації людей в разі загрози окупації Куп’янська.

Обов’язкову евакуацію у Куп’янському районі оголосили 10 серпня. Зокрема, жителям 37 наближених до зони бойових дій населених пунктів пропонують виїхати до Харкова, а далі за бажанням – в інші області України.

Як пояснив раніше Радіо Свобода голова Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін, обов’язкова евакуація означає, що люди можуть відмовитися виїжджати, однак тоді вони мають написати заяву, що самі несуть відповідальність за своє життя.

55 років тому радянські війська окупували Чехословаччину: що схожого із Україною, і в чому різниця

Ранніми годинами 21 серпня 1968 року перші підрозділи армій так званого «мирного» Варшавського пакту почали вторгнення до Чехословаччини.

Зі страху втратити контроль над «друзями» союзної країни, керівники країн Варшавського пакту вирішили провести операцію «Дунай». Ухвалена директива наголошувала: країни Варшавського договору введуть свої війська для того, щоб «допомогти Чехословацькій народній армії в захисті Батьківщини від небезпеки, що їй загрожує».

Рішення про проведення з цією метою спеціальної операції «Дунай» 16 серпня ухвалило в Москві політбюро радянської компартії, а вже 18 серпня свої підписи під ним поставили керівники країн Варшавського пакту. Тоді також була встановлена дата початку операції – 21 серпня 1968 року.

А щоб надати своїм діям правову основу організатори окупації завчасно подбали і про своєрідний щит, який мав захистити їхні дії. Ним був підготовлений і надісланий до керівництва СРСР (Леонідові Брежнєву) і керівникам країн Варшавського пакту лист – запрошення від стурбованого керівництва Чехословаччини з проханням «надати інтернаціональну допомогу» країні (оригінал листа зберігається в Москві, передати його чехам Росія відмовилася).

Статистика окупації свідчить про її великі руйнівні масштаби.

Чехословаччину окупувало 26 дивізій, з яких 18 радянських і 500 тисяч війська (найбільше – 170 тис. з СРСР), в країну увірвалось 1600 танків.

Розуміння зі сторони чехів і словаків окупанти не дочекалися, навпаки – повсюди місцеве населення їм чинило опір.

Греція приєднається до коаліції країн із навчання українських пілотів на F-16 – Зеленський

Греція приєднається до коаліції країн, які навчатимуть українських пілотів на літаках F-16, повідомив у понеділок ввечері після зустрічі з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом президент Володимир Зеленський.

«Сьогодні ми маємо важливий результат для авіаційної коаліції. Греція візьме участь в тренуванні наших пілотів на F-16. Дякую за цю пропозицію», – сказав Зеленський.

Він також сказав, що українська і грецька сторони зараз «обговорюють деталі» оборонної підтримки України.

«Ми потребуємо посилення повітряного щита, і це дійсно дуже важливо для Чорноморського регіону, зокрема для нашого міста Одеса. І це може бути історичний внесок Греції в загальноєвропейську безпеку, якщо ви допоможете нам із захистом Чорноморської акваторії і з системами ППО», – додав президент у контексті необхідності гарантування безпеки судноплавства і транспортування зерна.

Правозахисники: Іран стратив ще вісьмох людей за останні три доби

За словами місцевих активістів, в Ірані стратили щонайменше вісім осіб, більшість з яких були ув’язнені за злочини, пов’язані з наркотиками, протягом трьох днів. Про це повідомляє іранська служба Радіо Свобода.

Ініціатива Baluch Activists Campaign заявила 21 серпня, що у в’язниці Захедан відбулися чотири страти у справах про злочини, пов’язані з наркотиками. Група ідентифікувала жертв як Абдулсамада Хадема, 29-річного жителя Захака, Якуба Еджбарі, батька восьми дітей із села Каркарук, Мохаммада Анвара Барахуї та особу на прізвище Канбарзехі. Двоє останніх були із Захедана, розташованого в південно-східній провінції Сістан-Белуджистан.

Крім того, двох в’язнів-белуджів – Абдулсамад Шахузехі та Махмод Ріґі – стратили у в’язниці Захедан 19 серпня після того, як їм винесли вироки за спільне вбивство, яке датується 2012 роком.

Правозахисна група заявила, що з квітня було страчено 84 ув’язнених белуджів, у тому числі чотирьох жінок.

Міноборони: заяви Нідерландів і Данії про передачу F-16 дають «розуміння процесу»

У Міністерстві оборони прокоментували зобов’язання Нідерландів і Дані щодо передачі Україні винищувачів F-16, передає Медійний майданчик Сил оборони 21 серпня із посиланням на заступника міністра Володимира Гаврилова.

«Для нас основне те, що це вже абсолютно зрозуміла ситуація. Ми вже чітко розуміємо, коли ми отримаємо літаки, ми розуміємо приблизні обсяги, кількість літаків», – заявив він.

Відтак, за словами Гаврилова, українська сторона отримала розуміння, як готувати пілотів, інженерно-технічний склад і інфраструктуру «під цю кількість і якість літаків».

Читайте також: В Офісі президента прокоментували результати останніх візитів Зеленського

«Коли все зрозуміло, хто за що відповідає, то дуже легко імплементувати всю цю програму», – додав він.

Напередодні прем’єр-міністр Нідерландів повідомив, що Нідерланди й Данія зобов’язуються поставити Україні винищувачі F-16 «після виконання умов для такої передачі». За словами президента Володимира Зеленського, Україна на першому етапі отримає від партнерів 42 американських винищувачі F-16.

За словами речника Повітряних сил Юрія Ігната, ці винищувачі зможуть забезпечити перевагу в повітрі на окупованих територіях, а глобальної проблеми з інфраструктурою для них в Україні немає.

Хабарі і «дика мобілізація»: чи зможе Україна після корупційних скандалів змінити систему військкоматів

КИЇВ – У той же час, коли сотні тисяч українців долучаються до військових зусиль, щоб протистояти російській агресії, незважаючи на величезні ризики, фраза «пішов добровольцем» з’являється в щоденних розмовах та ЗМІ все більше і більше.

Вісімнадцять місяців потому, коли поле прапорів, що вшановують пам’ять загиблих військовослужбовців на київському Майдані Незалежності далі збільшується, термін «ухиляється від мобілізації» набирає поширення. Суспільне обурення щодо призову досягло критичної точки.

Після серії корупційних скандалів, президент Володимир Зеленський оголосив про звільнення старших воєнкомів по всій країні. Також пообіцяв зменшити кількість проблем, з якими стикаються військовослужбовці, у яких попереду ще багато місяців бойових дій, оскільки війна затягується, а нинішній контрнаступ України приносить невеликі успіхи.

Але просування реформ – це складний процес, оскільки ресурси обмежені, так само як і кількість людей, які хочуть і можуть воювати. Кінця війні не видно, і різкі зміни в системі можуть стати великим тестом для українського суспільства.

На тлі широкомасштабної війни Росії проти України, в якій загинули десятки тисяч військових і цивільних, з’явилася інформація про те, що Євген Борисов, голова Одеського обласного військового комісаріату, придбав віллу на узбережжі міста Марбелья за $4,35 млн доларів, а також офіс в іспанському курортному місті та автомобіль...

Чернігів: Чаус заявляє про 180 постраждалих внаслідок російського удару

По медичну допомогу через російський удар по Чернігову звернулися 180 постраждалих, заявив голова обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус увечері 21 серпня.

За словами Чауса, 46 людей госпіталізували, всі вони отримують необхідну допомогу.

«Учора психологи відвідали усіх госпіталізованих, стан яких це дозволяв. Працювали і з родичами потерпілих», – заявив голова області.

Крім того, в місці удару сьогодні працювала мобільна служба Чернігівського обласного центру соціальних служб, яка надає психологічну допомогу та консультації. Чаус додав, що служба працюватиме там же й завтра в першій половині дня.

Читайте також: Школу, яка постраждала через удар по центру Чернігова, 1 вересня не відкриють – місцева влада

19 серпня російські військові завдали ракетного удару по центру Чернігова. Повідомлялося про сімох загиблих і 156 постраждалих.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні об’єкти, стверджуючи, що б’є лише по військовій інфраструктурі.

У Росії назвали причину аварії станції «Луна-25»

Глава російської корпорації «Роскосмос» Юрій Борисов 21 серпня назвав причину катастрофи міжпланетної станції «Луна-25», передають російські медіа.

За його словами, аварія сталася через нештатну роботу двигуна. Після переходу на режим посадки він пропрацював 127 секунд замість 84. Як наслідок, космічний апарат не зміг вчасно знизити швидкість і врізався в поверхню Місяця.

Борисов розповів, що вже сформована міжвідомча комісія, яка розслідує причини аварії. Її висновки планують врахувати в подальших розробках.

Читайте також: Телескоп «Джеймс Вебб» надіслав світлину народження зірок

Атоматичну міжпланетну станцію «Луна-25» запустили з космодрому Східний в Амурській області 11 серпня. Це був перший у сучасній Росії запуск місії на Місяць. Автоматична станція мала проводити довготривалі дослідження на місячної поверхні.

У суботу, 19 серпня, Роскосмос заявив про нештатну ситуацію на борту станції. У неділю відомство повідомило, що станція не виходить на зв’язок більше доби і, за попередньою інформацією, зійшла з розрахункової орбіти та розбилася об поверхню супутника Землі.

Російські окупанти «систематично перевіряють» документи в місцевих у Токмаку – Генштаб

За добу на фронті відбулося понад 20 бойових зіткнень, повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Командування повідомляє про два ракетних та понад 30 авіаційних ударів, а також 35 обстрілів з реактивних систем залпового вогню Росії по українських позиціях та населених пунктах.

«На Бахмутському напрямку противник вів безуспішні наступальні дії в районі Кліщіївки Донецької області. Завдав авіаційного удару в районі Веселого Донецької області», – йдеться в зведенні.

Також Сили оборони продовжують стримувати російський наступ біля Мар’їнки та Новомихайлівки на Донеччині.

Генштаб повідомляє про продовження наступальної операції на Мелітопольському напрямку, де ЗСУ «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Читайте також: Дівчина з монети: історія бердянки, яка закидала російський БТР «коктейлями Молотова»

Командування зазначає, що російські війська продовжують «займатися мародерством та знущатися над мирним населенням»:

«До населеного пункту Токмак Запорізької області прибув підрозділ противника з Республіки Бурятія Російської Федерації. Військовослужбовці цього підрозділу систематично перевіряють місцевих мешканців на наявність документів на право проживання у власних оселях. У разі виявлення відсутності документів на реєстрацію права проживання, відбирають усе майно та житло під виглядом «конфіскації» та фізично знущаються над невдоволеними місцевими мешканцями».

Штаб звітує про шість ударів авіації по місцях зосередження російського особового складу, а також ураження низки цілей ракетними та артилерійськими військами.

Винищувачі F-16: коли і скільки? Тиск на Україну: поступки в обмін на членство в НАТО

Зеленський прибув до Греції на саміт із лідерами балканських країн

Президент України Володимир Зеленский повідомив про прибуття до Греції в рамках свого поточного міжнародного турне.

«Продовжуємо візитом у Грецію. Вже прибули», – повідомив він у своєму Телеграмі.

За словами голови держави, він планує зустрітися з президенткою Греції Катеріною Сакелларопулу, прем’єр-міністром Кіріакосом Міцотакісом і грецькою делегацією.

«Порядок денний – усе те, що можемо зробити разом для захисту життя людей і свободи в нашому спільному європейському домі. Саміт Україна – Балкани: спільна зустріч із балканськими лідерами, координація європейської та євроатлантичної інтеграції, оборонна співпраця, безпека», – заявив Зеленський.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG