Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Рятувальники гасять масштабну пожежу в Андріївському лісництві на Миколаївщині

У Миколаївській області триває лісова пожежа, повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій 21 серпня.

Йдеться про пожежу в Андріївському лісовому урочищі.

«21 серпня на території Андріївського лісництва знову виникла масштабна пожежа. На цей раз вогонь охопив значну площу та розповсюдився на лісові насадження», – заявляє служба.

На 15 годину понеділка ДСНС оцінювало площу пожежі в 20 гектарів. До її гасіння задіяли 85 вогнеборців та 14 одиниць техніки, а також лісники. Згодом, як повідомляє ДСНС, на місце спрямували додаткові сили й засоби.

Рятувальники 21 серпня попередили про надзвичайний рівень пожежної небезпеки в найближчі дні в більшості регіонів України.

Мілан Кундера про радянську окупацію Чехословаччини у 1968 році, цінність свободи і майбутнє Росії

Чехословаччина і Франція, Прага, Брно і Париж – ці країни і міста письменник Мілан Кундера об’єднує, у них розгорталосьяйого життя і творчість, народжувалася часто несподівана полеміка з історією й сучасністю, формувався неповторний, надзвичайно гострий погляд на події й людей, з якими його зіштовхувала доля. Звідси також його сентимент до чеських земель і незгасна до останніх хвилин життя притягальна сила Франції.

Доля Мілана Кундери складалась непросто. В тогочасній комуністичній Чехословаччині в пошуках власної дороги він не зумів розкрити свої творчі думки і прагнення. Аж двічі, як мало хто, був членом компартії.

Вперше вступив до компартії у 1948 році, але його виключили вже у 50-му році за жарти про партійне керівництво, які не сподобалися службі безпеки.

У 1956 році членство в компартії письменникові поновили, але внаслідок «чисток», які настали після окупації Чехословаччини радянськими військами, у 1970 році письменника з компартії виключили вдруге. Цього разу вже назавжди...

Згодом, у Парижі, з часової перспективи Мілан Кундера над цією так званою компартійною монолітністю зіронізує:

«Там однак, де один єдиний політичний рух має всю владу, ми разом опиняємося в царстві тотального кічу».

Щоб вирватись з цієї «єдності», вважав Мілан Кундера, потрібно задавати запитання, це є той «ніж, який розрізає полотно створеної декорації, щоб ми могли заглянути, що ж приховується за нею» («Нестерпна легкість буття», 1984 р.)...

Кубраков: запрацювала перша ланка водогону, який почали будувати після руйнування Каховської ГЕС

На Дніпропетровщині запрацювала перша ланка водогону, який почали будувати після руйнування дамби Каховського водосховища, повідомило Міністерство інфраструктури та його очільник Олександр Кубраков 21 серпня.

«Щойно запустили процес забору води для мешканців Кривого Рогу через першу нитку в ланці «Інгулець – Кряжеве». Це частина нового магістрального водогону на Дніпропетровщині, яку почали будувати на третій день теракту на Каховській ГЕС. Близько чверті мешканців отримають доступ до централізованого водопостачання, де якість води відповідає всім нормам та стандартам», – заявив Кубраков.

Він додав, що ланка «Інгулець – Кряжеве» складається з чотирьох ниток. Решту три нитки першої ланки планують запустити на початку осені.

Читайте також: В Олешках щодня є загиблі й поранені – мер

За словами Кубракова, вода з Інгульця подається насосною станцією до підземного трубопроводу. На те, щоб вода дісталася мешканців Кривого Рогу, знадобиться до 10 днів.

«Проєкт магістрального водогону є безпрецедентним як за строками, так і за обсягом робіт та номенклатурою обладнання. Він містить три ланки загальною довжиною майже 150 км. Попереду – запуск ще двох ліній: «Марганець – Нікополь – Покров» (довжина 40,9 кілометра) і «Запоріжжя – Томаківка – Марганець» (76,7 км)», – додав міністр.

Згідно з його даними, близько мільйона українців мають перебої з водопостачанням через атаку на Каховську ГЕС. У деяких населених пунктах воду підвозять цистернами, питну воду місцеві жителі купують.

На світанку 6 червня стало відомо про руйнування дамби Каховської ГЕС. Україна звинувачує у підриві греблі Каховської ГЕС Росію. Кремль називає руйнування греблі «навмисною диверсією» з боку Києва.

Читайте також: «В Олешках досі вода». Хто на Херсонщині після затоплення отримує компенсації, а кому відмовляють

Представники країн Заходу, коментуючи руйнування греблі, прямо не заявляли про те, що її підірвала Росія, проте все ж таки відзначали відповідальність Москви за те, що сталося – оскільки саме Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого минулого року й окупувала частину Херсонської області (зокрема і Каховську ГЕС), перетворивши її на зону боїв.

Причиною руйнування Каховської ГЕС, найімовірніше, став вибух у тунелі бетонної основи греблі, написало 16 червня американське видання New York Times, прямо вказуючи на те, що це зробила Росія.

Дівчина з монети: історія бердянки, яка закидала російський БТР «коктейлями Молотова»

Анастасія Попович – жителька Бердянська, яка закидала «коктейлями Молотова» російських окупантів на початку широкомасштабного вторгнення РФ. Відео про це миттєво поширилося мережею, а Національний банк України викарбував цей момент на пам’ятній монеті. Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов’я» поспілкувався із «дівчиною з монети» і дізнався про події у місті на початку повномасштабного вторгнення Росії. А також про те, що довелося пережити Анастасії та її родині.

Анастасія розповіла, що коли почалася окупація міста, бердянці не боялися чинити спротив і виходили на мітинги, намагалися прогнати російських військових.

– Росіяни почали роздавати гуманітарку, було зовсім небагато охочих її взяти. Люди кричали: «Геть! Забирайте свою гуманітарку». Зупиняли танки, просто стояли на дорозі та кричали: «Геть!». Коли почали захоплювати будівлю міськвиконкому був великий мітинг. Кричали: «Геть! Ніхто вас тут не чекав». А потім, коли почали стріляти в мирних людей, забирати, катувати, то звичайно менше почали ходити на мітинги. Ніхто не хоче вмирати.
Вона згадала як ще на початку повномасштабної війни люди проявляли патріотизм – чіпляли великий український прапор на автомобіль та їздили містом, щоб люди знали, що не всі поїхали, що залишилися люди, які проти окупації...

МЗС Білорусі прокоментувало закриття двох пунктів перетину кордону з Литвою

Міністерство закордонних справ Білорусі заявило, що не планує змін у візовій та прикордонній політиці щодо Литви, передає білоруська служба Радіо Свобода.

В офіційному коментарі відомство пов’язало закриття Литвою двох прикордонних пунктів пропуску Шумскас – Лоша і Тверячюс – Відзи з раніше запровадженим Мінськом безвізовим режимом для громадян Литви при відвідуванні Білорусі:

«Білорусь відповість на цей крок Литви спокійно, відповідально і прагматично, в тому числі в інтересах жителів сусідніх країн. Будь-яких змін у функціонуванні безвізового режиму у зв’язку зі збільшенням навантаження на інші пункти пропуску на даному етапі не планується».

Читайте також: Лукашенко погрожує українцям, що Росія «перемеле» військових і техніку ЗСУ

Литва офіційно закрила два пункти перетину кордону з Білоруссю 18 серпня.

Таке рішення ухвалили внаслідок прибуття до Білорусі найманців російської приватної військової компанії «Вагнер».

Латвія та Польщі також вживають заходів для зміцнення кордону з Білоруссю. Прикордонна служба Латвії оголосила про перехід на посилений режим. Польща для зміцнення кордону з Білоруссю будує додаткові захисні споруди та збільшує військову присутність.

Кличко видав «окреме доручення» щодо недопущення масових заходів 23-24 серпня

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив про «окреме доручення» щодо недопущення масових заходів 23 і 24 серпня.

«Оскільки з міркувань безпеки місто не планує масових заходів до Дня Незалежності України, видав окреме доручення заступникам голови КМДА, головам столичних райдержадміністрацій не допускати погодження проведення недержавних масових заходів релігійного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного та іншого характеру на території столиці 23 та 24 серпня», – написав він у телеграмі.

Кличко також звернувся до керівників головних управлінь Нацполіції та ДСНС в Києві про додаткові заходи щодо охорони громадського порядку та безпеки учасників відзначення Дня прапора і Дня Незалежності України, запланованих на державному рівні.

Мер закликав усіх киян та гостей столиці в ці дні бути «максимально уважними та обережними, не нехтувати сигналами повітряної тривоги».

Напередодні у КМДА повідомили, що масових заходів на День Незалежності у Києві не влаштовуватимуть, але на Хрещатику проведуть виставку пошкодженої російської техніки, як це було минулого року. Через з 21 до 28 серпня рух на вулиці Хрещатик перекриють.

Греція: в Афінах на зустріч зібралися лідери кількох балканських країн та високопосадовці ЄС

Лідери кількох балканських країн зібралися в грецькій столиці в понеділок разом із високопосадовцями Європейського Союзу, щоб обговорити європейське майбутнє регіону, повідомляє агенція АР.

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс організував неформальну вечерю в понеділок увечері 21 серпня в Афінах для високопосадовців дев’яти балканських країн, а також президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн і голови Європейської ради Шарля Мішеля.

Повідомлення грецьких ЗМІ про те, що на обіді також буде присутній президент України Володимир Зеленський, офіційно не підтверджено.

Раніше в понеділок Зеленський перебував у Данії, де, серед іншого, виступив з промовою перед данськими парламентарями та зустрівся з королевою Данії.

ДБР розслідує вибух у криміналістичному центрі під Києвом, через який загинули 4 людей

Державне бюро розслідувань почало розслідування за фактом вибуху в Державному науково-дослідному експертному криміналістичному центрі Міністерства внутрішніх справ України. Про це відомство заявило 21 серпня.

За повідомленням, через вибух на Великій Кільцевій 19 серпня загинули четверо працівників експертної установи.

«У ході першочергових слідчих дій встановлено, що трагедія сталася під час дослідження експертами на території установи вибухонебезпечного предмета. В ході роботи об’єкт дослідження здетонував», – йдеться в повідомленні.

Міністр оборони Китаю просуває «план глобальної безпеки» Пекіна під час поїздки до Росії та Білорусі

На тлі загострення війни в Україні міністр оборони Китаю Лі Шанфу завершив символічну поїздку до Росії та Білорусі, зміцнюючи військові зв’язки та просуваючи китайську ініціативу, спрямовану на те, щоб конкурувати із Заходом та поставити Пекін у центр міжнародної політики безпеки.

Лі Шанфу прибув до Москви 14 серпня, щоб розпочати військово-дипломатичний тур із проведення переговорів із високопосадовцями, зокрема з президентом Росії Володимиром Путіним і російським міністром оборони Сергієм Шойгу.

Пекін і Москва пообіцяли посилити військову співпрацю, незважаючи на повномасштабне вторгнення Кремля в Україну, яке спричинило гуманітарну катастрофу та похитнуло структуру глобальної безпеки.

Лі провів переговори з високопоставленими білоруськими посадовцями в Мінську 17 серпня, включаючи Олександра Лукашенка, про те, як поглибити співпрацю в сферах від оборони до економічної співпраці, при цьому сторони погодилися провести спільні військові навчання наступного року.

Але головним у поїздці Лі було просування нової Ініціативи глобальної безпеки Китаю (ІГБ), дітища китайського лідера Сі Цзіньпіна, яка стала широкомасштабним проєктом Пекіна, спрямованим на представлення альтернатив зовнішньої політики тим, що пропонує Захід.

Концепція Китаю, яка була оприлюднена в лютому, вимагає зосередження уваги на дипломатії та обороні, які, за словами Китаю, можуть зробити світ безпечнішим завдяки покращенню співпраці та діалогу з питань, починаючи від боротьби з тероризмом до посилення військових навчань і більш всебічного обміну розвідданими.

«Незалежно від того, чи йдеться про Афганістан, Сирію, Корейський півострів, Україну чи іранську ядерну проблему, Китай сприятиме мирним переговорам і допоможе досягти міжнародного консенсусу», – сказав Лі на Московській конференції з міжнародної безпеки 15 серпня.

Він процитував Угоду, укладену за посередництва Пекіна щодо нормалізації відносин між Саудівською Аравією та Іраном у березні, як приклад такого підходу...

Річниця окупації Чехословаччини: Петр Павел каже, що Росія відтоді не змінилася

У Чехії та Словаччині 21 серпня згадують про вторгнення військ п’яти країн Варшавського договору на чолі із Радянським Союзом у 1968 році. Керівництво СРСР вирішило окупувати Чехословаччину, що входила тоді до радянського блоку, щоб покласти край процесу реформ, який отримав популярність як Празька весна.

Мітинг на згадку про події 55-річної давнини пройшов біля будівлі Чеського радіо у Празі. 1968 року його обстрілювали з танків.

Президент Чехії Петр Павел у своєму виступі провів паралелі між подіями 1968 року та російським вторгненням в Україну.

«Росія відтоді ніяк не змінилася. Хоча зараз вона називається інакше, те, яку зовнішню політику вона проводить і яких цінностей дотримується, повністю відповідає тому, що було раніше», – сказав він.

Інші політики, які виступили на церемонії, також наголосили на важливості підтримки України у боротьбі з російською агресією.

Чехословацька армія 1968 року не чинила вторгненню опору. Жителі країни організовували ненасильницькі акції протесту, які припинилися лише після того, як керівництво Чехословаччини підкорилося диктату і погодилося на «тимчасове» перебування радянських військ у країні, що тривало до 1991 року.

У ніч із 20 на 21 серпня 1968 року війська п’яти країн – СРСР, Польщі, НДР, Угорщини і Болгарії перетнули державний кордон Чехословаччини і на 20 років окупували країну. Водночас, крім танків, на головні летовища Чехословаччини приземлялись літаки, таким чином протягом короткого часу країна була повністю окупована.

Зеленський та перша леді зустрілися з королевою Данії

У Копенгагені відбулась аудієнція президента України Володимира Зеленського та першої леді Олени Зеленської у королеви Данії Маргрете II, а також у членів королівської родини – кронпринца Фредеріка та кронпринцеси Мері.

«Заяви й дії королівської родини Данії на підтримку України й українського народу дуже багато важать для нас», – сказав Зеленський, якого цитує пресслужба Офісу президента.

Разом з Оленою @ZelenskaUA зустрілися з Її Високістю Королевою Данії Маргрете II та членами королівської родини.Висловили вдячність за підтримку всіх важливих гуманітарних зусиль. Дякуємо уряду, парламенту та всім громадянам Данії за солідарність з Україною. pic.twitter.com/e5pzS9HVt1

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) August 21, 2023

Він подякував данському народу, уряду й парламенту за потужну гуманітарну, фінансову та військову допомогу Україні. Зокрема, він відзначив діяльність у межах Фонду підтримки України, спрямовану на відновлення українських шкіл, лікарень, бомбосховищ, водо-, тепло- й енергопостачання тощо.

Президент України сьогодні виступив перед данськими парламентарями, подякувавши під час промови, серед іншого, за «гарпуни» і F-16.

Володимир Зеленський сьогодні продовжує свій візит до Данії. За даними ЗМІ, 21 серпня він також відвідає саміт щодо Балкан у грецьких Афінах.

ДТП на блокпосту в Києві: справу судді Тандира передали до суду

Справу судді Олексія Тандира, який у стані сп’яніння на смерть збив нацгвардійця на блокпосту в Києві, передали до суду, повідомляє Державне бюро розслідувань.

У ДБР інформують, що за час розслідування проведено 18 експертиз, серед яких – судово-медичні, хімічні, технічні та інші.

«Оскільки суддя володіє спеціальними професійними знаннями, методиками та багатою судовою практикою розгляду правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, під час відібрання біологічних зразків він спробував спотворити їх вміст з метою приховування стану алкогольного сп’яніння. Незважаючи на це, висновки судових експертиз підтвердили вміст алкоголю у наданих зразках. Стан сп’яніння підтвердили також висновки інших експертиз (у бюро не уточнюють яких саме)», – йдеться у повідомленні.

За даними бюро, за результатами автотехнічної, трасологічної та технічної експертиз доведено порушення Правил дорожнього руху, недотримання заборон дорожніх знаків та значне перевищення швидкості на момент зіткнення.

На початку серпня працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно Олексія Тандира.

У ніч на 26 травня в Києві на блокпосту голова Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир скоїв ДТП, внаслідок якої загинув 23-річний Вадим Бондаренко, який проходив строкову службу в Національній гвардії. Тандир підозрюється у порушенні правил безпеки дорожнього руху в стані алкогольного сп’яніння, що спричинили смерть потерпілого (ч. 3 ст. 286-1 КК України).

«Кров, піт, бруд. Романтики мало»: як працює аеророзвідка ЗСУ на півдні України, і що таке FPV дрони

Українські військові тренуються і навчаються між бойовими завданнями. Бійці підрозділу аеророзвідки Дніпропетровської ОБр ТРо показали, як вдосконалюють свої навички неподалік передової.

Як використовують дрони-камікадзе і працюють снайпери ЗСУ у Запорізькій області бачили Крим.Реалії.

Військові Дніпропетровської ОБр ТРо проводять тренувальний вихід, але максимально наближений до бойових умов. На позиції пілот із позивним «Джек» показує, як готує свій FPV дрон до завдання.

«В залежності від того, яка буде надана ціль, обирається той чи інший тип боєприпасу. В даному випадку у нас є осколковий кумулятивний боєзаряд або кумулятивно-фугасний боєзаряд. Тобто цей боєприпас чудово працює по піхоті і тому подібне. В принципі, це звичайна 60-а міна. Це перероблений заряд від РПГ, тобто кумулятивна і фугасна дія. Тобто, в залежності яка ціль обирається, той чи інший боєприпас», – пояснює військовослужбовець Дніпропетровської ОБр ТРо «Джек».

Війська РФ з безпілотника скинули вибухівку на жителя Золотої Балки – Херсонська ОВА

Війська РФ з безпілотника скинули вибухівку на жителя Золотої Балки Херсонської області, повідомляє у телеграмі обласна військова адміністрація.

«Близько 12:00 росіяни скинули на 43-річного чоловіка вибухонебезпечний предмет. Внаслідок атаки він отримав множинні уламкові поранення грудної клітки, живота та ноги», – йдеться у повідомленні.

Постраждалого шпиталізували.

СБУ: на Полтавщині арештували майно російського генерала на понад мільярд гривень

За матеріалами Служби безпеки арештовано українське майно російського генерал-полковника Валерія Капашина – начальника федерального управління з безпечного зберігання та знищення хімічної зброї при міністерстві промисловості та торгівлі РФ.

Як повідомляє пресслужба СБУ, до списку заблокованих активів входять понад 20 комерційних об’єктів, понад 3 тис. квадратних метрів житлової нерухомості та 17 земельних ділянок на території Полтавщини, загальна вартість активів становить понад 1 млрд грн.

Серед арештованого майна – будинок родини Капашина, готелі та ресторани преміум класу, а також офісні й торговельно-розважальні центри загальною площею майже 30 тис. м².

У СБУ зазначають, що заблоковане майно Капашина було оформлено на його доньку і зятя, які проживали в Україні, але напередодні повномасштабного вторгнення виїхали в РФ і отримали там громадянство, тобто російський генерал використовував своїх родичів для легалізації коштів, які він одержував від корупційних схем у Москві.

«Крім того, близькі Капашина використовували прибутки «сімейного» бізнесу для фінансування «інвестиційних» проєктів в РФ і тимчасово окупованому Донбасі. У подальшому частину цих грошей спрямовували до бюджету країни-агресора у вигляді сплати податків і зборів», – додають у відомстві

Під час обшуків у приміщеннях, які належать родині російського генерала, виявлено військову форму російського зразка, заборонену радянську символіку і пропагандистську літературу РФ, сувенірну продукцію та нагороди, вручені Капашину у Кремлі.

Наразі триває розслідування у межах кримінального провадження, розпочатого слідчими Служби безпеки за декількома статтями:

  • ч. 4 ст. 111- 1 (провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора);
  • ст. 111-2 (пособництво державі-агресору);
  • ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму).

«Проект»: дружина голови МНС Росії, ймовірно, причетна до вивезення українських дітей

Видання «Проект» опублікувало розслідування про керівницю російського фонду «Архістратига Михайла» й голову опікунської ради «Національного центру допомоги зниклим і постраждалим дітям» Олену Мільську. «Проект» стверджує, крім іншого, що вона причетна до вивезення українських дітей до Росії – звинувачення у їх насильницькому переміщенні Міжнародний кримінальний суд у Гаазі раніше висунув проти президента Росії Володимира Путіна. Видання також називає її дружиною голови МНС Росії Олександра Куренкова і стверджує, що своєю кар’єрою вона зобов’язана знайомству з іншими високопоставленими особами.

Як зазначає «Проект», Мільська «виступає за традиційні сімейні цінності, цензуру в інтернеті, таврує ЛГБТ, західні цінності та світську освіту», одночасно отримуючи доходи в мільярди рублів, «записані на літніх батьків», є володаркою дорогої нерухомості, автомобілів, аксесуарів й одягу.

«Дякую за «гарпуни», росіяни їх бояться» – Зеленський у парламенті Данії

Президент України Володимир Зеленський подякував Данії за надану військову та гуманітарну допомогу.

«Я дякую вам, справді дякую, від імені всіх українців, усіх нас, Даніє, за солідарність! Дякую за всю надану Україні допомогу! Дякую за «гарпуни»! Росіяни їх бояться. Дякую за «цезарі», «леопарди» та «бредлі», дрони – так, вони бояться дронів – та артилерію, за машини для розмінування. Усе це служить свободі! Вже служить! Служить захисту життя людей. Україна проходить шляхом від «джавелінів» і «стінгерів» до «петріотів» і F-16. Дякую тобі, Даніє, за F-16», – сказав Зеленський, виступаючи в данському парламенті.

Він також подякував Данії за прихисток українських біженців.

Володимир Зеленський сьогодні продовжує свій візит до Данії. За даними ЗМІ, 21 серпня він також відвідає саміт щодо Балкан у грецьких Афінах.

За останні два дні президент України Володимир Зеленський відвідав три європейські країни – Швецію, Нідерланди та Данію. Під час цих візитів було оголошено низку важливих для України заяв, зокрема, про надання щонайменше 60 сучасних західних винищувачів F-16. Про потребу в сучасних винищувачах Україна повідомляла західних партнерів практично від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Як уточнила прем’єрка Данії Метте Фредеріксен, перша група сучасних винищувачів F-16 з’являться в Україні до кінця року.

У травні повідомлялося, що Данія надіслала Україні протикорабельні ракетні комплекси Harpoon.

У Повітряних силах повідомили, скільки винищувачів треба Україні, щоб отримати перевагу в небі

128 винищувачів необхідні Україні для того, щоб замінити старий авіаційний парк техніки, така кількість прописана у візії Повітряних сил ЗСУ, розповів в ефірі Радіо Свобода (Свобода.Ранок) речник командування Повітряних сил України Юрій Ігнат. Він сказав про це, коментуючи новини про наміри передати Україні винищувачі F-16, що підтвердили уряди країн Данії та Нідерландів.

За словами Ігната, якщо Україні передадуть 42 винищувачі, це – приблизно чотири авіаційні бригади. «До цієї цифри (128 – ред.) ми і спираємося. Зрозуміло, що війна може внести свої корективи, але понад 100 літаків дійсно таки потрібно, щоб розсередити їх на різних аеродромах, щоб вони реагували на різні виклики і завдавати ударів по різних цілях. І по літаках, і по наземних і по тилах противника, зокрема», – каже Ігнат.

У Міноборони повідомили про успіх ЗСУ у Запорізькій області

У Міноборони України повідомили про успіх українських військових у Запорізькій області – біля Роботиного і Малої Токмачки.

«Наші підрозділи мали успіх в напрямку південно-східніше Роботине та південніше Мала Токмачка Запорізької області. Ворог намагався повернути втрачені положення східніше Роботине Запорізької області. Але безуспішно. В Роботиному зараз триває планова бойова робота», – написала у телеграмі заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

За її словами, на Запорізькому та Херсонському напрямках російська армія в обороні, але на Куп’янському, Лиманському, Авдіївському, Мар’їнському продовжує спроби наступати.

Читайте також: Маляр: українські військові звільнили вже 43 кв. км довкола Бахмута

У ранковому зведенні 21 серпня Генштаб ЗСУ повідомив, серед іншого, про безуспішні наступальні дії противника в районі Курдюмівки, а також стримування наступу російських військ в районі Мар’їнки Донецької області.

Міноборони: в Україні планують створити військову поліцію

В Україні планують створити військову поліцію, у розробці відповідного законопроєкту бере участь Головне управління військової юстиції Міністерства оборони України, повідомила пресслужба МОУ.

«Військова поліція має стати військовим формуванням із правоохоронними функціями і входитиме до системи Міноборони України. Орган буде утворено на основі Військової служби правопорядку в ЗСУ. До нього перейдуть окремі повноваження щодо оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування військових злочинів (в зонах бойових дій)», – йдеться в повідомленні.

У Міноборони уточнили, що метою створення військової поліції є підтримання військової дисципліни серед військовослужбовців ЗСУ, Міноборони, ДССТ (Державна спеціальна служба транспорту).

У відомстві також додали, що передбачається досягнення сумісності військової поліції з відповідними структурами держав-членів НАТО.

Наразі згаданий законопроєкт проходить процедуру погодження, кажуть у МОУ.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG