Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Наше селище помре!» Репортаж з Кар’єрного на Херсонщині, де закінчилися бойові дії й не почалося відновлення

У селищі Кар’єрне, що на Херсонщині, до повномасштабної війни жили майже 400 людей, тепер – менше ніж 200. Близько восьми місяців селище було на лінії вогню. Наразі, як кажуть місцеві жителі, половина Кар’єрного зруйнована. Особливо постраждали будинки барачного типу. Жителі показали журналістам проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я», в якому стані перебуває їхнє житло, та розповіли, чи вдалося їм отримати гроші на його відновлення.

Житель селища Кар’єрне Валерій Рябченко – пенсіонер. До повномасштабної війни він разом з дружиною жив у бараку. Під час бойових дій подружжя евакуювалося. Недарма. Перед порогом їхньої квартири розірвалася міна, розказує чоловік. Його житло зруйнувало частково, сусідське – майже повністю. Рябченко зробив ремонт за власні гроші. Каже, що витратив близько п’ятдесяти тисяч гривень.

«Ми вже зробили вікна, двері, а біля мене – повністю розбита квартира. У нас дерев’яні перегородки (простінки між квартирами – ред.). Я маю тепер замуровувати всі вікна в тій квартирі, бо там ніхто не живе та я свою хату не нагрію. Даху тут не було – від вибухової хвилі стеля впала. Накопичували, в борги влізали та зробили [ремонт ]», – розповів житель Кар’єрного.

Далі репортаж із Кар'єрного читайте тут

«Яскраве заперечення реальності» – ГУР про події в російському Ростові

Реакція російської влади на сьогоднішні події в Ростові є «яскравим запереченням реальності», заявив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов.

«Добре, звичайно (про заяву російської влади про «перехід літака на надзвук» в Ростові – ред). А в Новгороді немає пошкодженої стратегічної авіації. Напевно, це все просто крупні голуби були і щось скинули на ті «тушки». В Москві немає «бавовни» і за розкладом, напевно, працюють їхні аеропорти, жодних змін немає. Взагалі все в них йде за планом. Чим більше таких яскравих заперечень реальності з боку представників режиму, тим більша ймовірність того, що все ж таки почнуться якісь питання у жителів РФ», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

За його словами, Москва, не визнаючи того, що війна РФ проти України «спричинила погіршення безпекової ситуації, інциденти, «бавовни», пошкодження об’єктів стратегічної авіації продовжує жити в паралельній реальності русского мира».

«Паралельна реальність – дуже комфортна, але коли стикається зі справжньою реальністю, буває дуже боляче і небезпечно. Зрештою, працюємо далі і спостерігаємо розвитком подій. Зрештою, це не останній прецедент», – додав Юсов.

Раніше у російському Ростові пролунав звук вибуху. Губернатор Ростовської області РФ Василь Голубєв заявив, що гучні звуки, які було чутно в різних частинах Ростова та околицях, пов’язані з «переходом літака на надзвук».

Читайте також: Влада Ростовської області каже про «атаку дронів» на військову частину

Також 21 серпня міністерство оборони Росії заявило, що Московська область вранці була двічі атакована безпілотниками. За повідомленням, один «безпілотний літальний апарат літакового типу» було виявлено силами ППО над територією Московської області та пригнічено засобами радіоелектронної боротьби.

Російська влада звинувачує в подібних інцидентах Київ. Україна зазвичай не коментує події на території РФ.

Україна завершує розробку страхування суден для транспортування зерна Чорним морем – ЗМІ

Україна завершує розробку схеми зі світовими страховиками для покриття зернових суден, які прямують до та з чорноморських портів, повідомила 21 серпня Financial Times із посиланням на заступника міністра економіки України Олександра Грибаня.

За його словами, угода «наразі розробляється та активно обговорюється» між відповідними міністерствами, а також українськими банками та міжнародними страховими групами, включаючи Lloyd’s of London, зазначає Reuters.

17 липня влада РФ вийшла із зернової угоди. США і Європейський союз звинуватили Росію у використанні продовольства як зброї під час війни через погіршення глобальної продовольчої кризи, коли вона почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Читайте також: Можливість продовження дії зернового коридору без Росії є, але будуть проблеми з безпекою – Боднар

Перед цим, у червні, під час конференції з питань відновлення Велика Британія представила програму щодо страхування від воєнних ризиків, узгоджену з міжнародними партнерами, щоб усунути цей недолік і таким чином значно збільшити підтримку для відновлення України.

Тоді британські компанії Aon і Lloyd’s сьогодні оголосили, що об’єднають зусилля з Vienna Insurance Group, однією з найбільших страхових компаній, що працюють в Україні, щоб забезпечити швидкий доступ до закордонних послуг з перестрахування для підтримки відновлення України.

Розбудова потенціалу перестрахування є ключовим фактором, який гарантує, що бізнес зможе продовжувати підтримувати звичну діяльність в Україні.

Поліція: у Києві затримали чоловіка за підозрою у підпалі 12 автомобілів військових

У Києві затримали чоловіка, якого підозрюють у підпалі 12 автомобілів військових, повідомили в головному управлінні поліції столиці України.

«Порушник власноруч виготовляв саморобні запалювальні пристрої та кріпив їх на автомобілі військових. Оперативники карного розшуку столичного главку викрили чоловіка при спробі знищити 13-ий транспортний засіб. Йому загрожує до десяти років ув’язнення», – йдеться в повідомленні.

У поліції уточнили, що підпали були скоєні у Деснянському районі Києва наприкінці 2022 року і в липні 2023 року.

«Пошуки ускладнювались тим, що підпали вчинялись у період перебоїв з електропостачанням та освітленням вулиць під час ворожих обстрілів міста. Встановлено, що усі користувачі автомобілів були військовими та особами, що мають відношення до Сил оборони. Тому, крім проведення негласних слідчо-розшукових дії, поліцейськими за участі СБУ проведено контррозвідувальні заходи. Відчувши, що правоохоронці вийшли на слід, зловмисник зупинився», – заявив керівник київського управління поліції Дмитро Шумейко.

За його словами, в липні цього року зловмисник знову підпалив декілька автівок військових.

«Зібравши інформацію, проаналізувавши велику кількість інформації та висновки експертів, до нашого поля зору та оперативної розробки потрапив 35-річний місцевий мешканець, який переїхав до міста Києва з іншого регіону у 2014 році», – розповів керівник поліції Києва.

У поліції кажуть, що затримали підозрюваного «на гарячому» під час закладки запалювального пристрою до чергового автомобіля військового.

«Свої дії затриманий пояснив негативним відношенням до військових. Перевірка його причетності до інших злочинів, у тому числі проти основ національної безпеки України, триває», – сказав Шумейко.

Затриманому оголосили підозру за статтею про умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу. Суд помістив його під варту.

Міненерго: на Харківщині через обстріли РФ без газу залишився Куп’янськ, у Вовчанську – знеструмлення

У Харківській області через чергові російські обстріли частина людей залишилася без газу, частина – без світла, повідомило Міністерство енергетики України 21 серпня.

«У Харківській області в результаті бойових дій пошкоджено газопровід. Припинено газопостачання міста Куп’янськ, без газу – близько 4,5 тисячі абонентів. Роботи з відновлення газової мережі тривають. Також на Харківщині через обстріли пошкоджено лінії електропередачі, знеструмлено 11 тисяч споживачів у місті Вовчанськ і прилеглих селах. Роботи з відновлення постачання тривають», – йдеться в повідомленні.

За даними Міненерго, залишаються знеструмленими частина абонентів у Донецькій, Запорізькій, Сумській, Херсонській та Чернігівській областях. Ремонтні бригади працюють «там, де це дозволяє безпекова ситуація».

Раніше сьогодні голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що на Харківщині за минулу добу через російські обстріли загинула одна людина, ще 11 – були поранені.

За його словами, 20 серпня протягом дня російські війська «безперервно з артилерії» обстрілювали Куп’янськ. Також під вогнем загарбників перебували населені пункти Харківського, Чугуївського і Куп’янського районів області.

«Внаслідок обстрілів центру Куп’янська пошкоджень зазнали 11 цивільних людей. У тому числі фельдшер «швидкої», що надавав допомогу постраждалим. У місті пошкоджено приватні будинки, будівлі підприємств, відділення «Нової пошти», будівлю закладу освіти та інші цивільні об’єкти. У м. Вовчанськ Чугуївського району через ворожий обстріл загинув чоловік 71 року. В місті пошкоджено приватний будинок, квартиру в багатоквартирному будинку, будівлю закладу охорони здоров’я», – йдеться в повідомленні.

Росія: у Ростові чули звук вибуху, влада пояснила це «переходом літака на надзвук»

У Росії в місті Ростов пролунав звук вибуху, повідомляють у соцмережах.

Як пише видання 161.ru, місцеві жителі з усіх районів міста чули гучний звук, схожий на вибух.

За даними телеграм-каналу Baza, попередньо, працювала ППО.

Губернатор Ростовської області РФ Василь Голубєв заявив, що гучні звуки, які було чутно в різних частинах Ростова та околицях, пов’язані з «переходом літака на надзвук».

21 серпня міністерство оборони Росії заявило, що Московська область вранці була двічі атакована безпілотниками. За повідомленням, один «безпілотний літальний апарат літакового типу» було виявлено силами ППО над територією Московської області та пригнічено засобами радіоелектронної боротьби.

Школу, яка постраждала через удар по центру Чернігова, 1 вересня не відкриють – місцева влада

Пошкоджена внаслідок російського удару 19 серпня по центру Чернігову школа №3 не запрацює 1 вересня. Про це в ефірі Радіо Свобода (проект Свобода.Ранок) розповів виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако.

За його словами, у будівлі пошкоджені 93 вікна, перегородки та двері.

«Сім кабінетів не можна використовувати, а також пошкоджений спортивний майданчик. 30 шкіл мали відкрити двері 1 вересня, зараз – 29. Діти поділені на групи так, щоб не було одночасно в школі більше дітей, ніж може прийняти сховище», – каже Ломако.

Батьки самостійно можуть обирати у якому форматі будуть навчатися діти: очно чи дистанційно. За словами Ломако, у разі вибору очної форми дітей в класі будуть ділити на зміни – до обіду та після. Загалом російськими обстрілами було знищено дві школи, додає в.о. мера Чернігова, а пошкоджено 80% шкіл. Їх будуть відновлювати почергово. Наприклад, у школі №15 з 1 вересня очно будуть навчатися тільки учні молодшої школи.

«Там ведуться суттєві роботи, вони не будуть завершені до 1 вересня, але один із корпусів ми плануємо відкрити», – додає Ломако.

За його словами, минулого року очно у Чернігові навчались 15 тисяч школярів із 28 тисяч, цього року планують більше.

19 серпня російські військові завдали ракетного удару по центру Чернігова. Повідомлялося про сімох загиблих і 156 постраждалих.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Маляр: українські військові звільнили вже 43 кв. км довкола Бахмута

Українські війська за минулий тиждень звільнили три квадратні кілометри території біля Бахмута на Донеччині, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

За її словами, українські військові просуваються на південному фланзі міста Бахмут.

«І разом ми можемо говорити про звільнені 43 кв. км довкола Бахмута», – цитує Ганну Маляр Military Media Center.

Бахмутський напрямок залишається одним із найгарячіших на фронті. У Генштабі ЗСУ в ранковому зведенні 21 серпня повідомили, що минулої доби на Бахмутському напрямку російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Курдюмівки Донецької області.

СБУ затримала адвоката, який шпигував за українськими блокпостами у Краматорську

Служба безпеки України повідомила про затримання адвоката, який шпигував за українськими блокпостами у Краматорську.

Як повідомляє пресслужба відомства, адвокат, який протягом 2019-2022 років проживав на території РФ і мав контакти зі спецслужбою країни-агресора, до початку повномасштабного російського вторгнення повернувся в Краматорськ, а навесні цього року отримав перше завдання від свого «куратора» з ФСБ.

«За вказівкою російської спецслужби фігурант відслідковував місця тимчасової дислокації та маршрути руху Сил оборони у прифронтовому місті. Насамперед окупантів цікавили точні координати українських блокпостів та орієнтовна кількість присутніх там військових, їхнє озброєння і військова техніка», – зазначають в СБУ.

За даними спецслужб, адвокат передавав відомості ФСБ через анонімний чат у месенджері, де прописував геолокації об’єктів ЗСУ та їхні характеристики, за кожне виконане завдання він отримував грошову винагороду.

Під час обшуку у чоловіка вилучили 2 мобільні телефони, банківські картки та змінні SIM-карти, на які він зареєстрував месенджери для спілкування з ФСБ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Наразі він перебуває під вартою, триває розслідування.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні. Як повідомив раніше голова СБУ Василь Малюк, від початку повномасштабного вторгнення РФ станом на червень Служба безпеки розпочала досудове розслідування у майже 92 тисячах кримінальних проваджень, пов’язаних із російською агресією.

Одна людина загинула, 11 поранені на Харківщині через російські обстріли – ОВА

На Харківщині за минулу добу через російські обстріли загинула одна людина, ще 11 – були поранені, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, вчора протягом дня російські війська «безперервно з артилерії» обстрілювали Куп’янськ. Також під вогнем загарбників перебували населені пункти Харківського, Чугуївського і Куп’янського районів області.

«Внаслідок обстрілів центру Куп’янська пошкоджень зазнали 11 цивільних людей. У тому числі фельдшер «швидкої», що надавав допомогу постраждалим. У місті пошкоджено приватні будинки, будівлі підприємств, відділення «Нової пошти», будівлю закладу освіти та інші цивільні об’єкти. У м. Вовчанськ Чугуївського району через ворожий обстріл загинув чоловік 71 року. В місті пошкоджено приватний будинок, квартиру в багатоквартирному будинку, будівлю закладу охорони здоров’я», – йдеться в повідомленні.

Крім того, за словами Синєгубова, вчора близько 13:40 у селі Борщова Харківського району на території кооперативу «Дружба» 51-річний чоловік наступив на міну типу «Пелюстка». Його шпиталізували з вибуховим пораненням в стані середньої тяжкості.

Вранці 21 серпня, за даними голови ОВА, російські війська обстріляли село Вовчанські Хутори Чугуївського району, пошкоджений навчальний заклад. Інформація щодо постраждалих встановлюється, додав він.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військових на Лиманському та Купʼянському напрямках. Обстріли міста посилилися.

Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області. Розпорядження опубліковане в телеграм-каналі Купʼянської міської військової адміністрації.

«F-16 здатний забезпечити те, що нам потрібно сьогодні найбільше» – Ігнат про новини з Данії та Нідерландів

Надання Україні сучасних винищувачів F-16 допоможе забезпечити перевагу в повітрі на окупованих територіях, а глобальної проблеми з інфраструктурою для такого типу літаків в Україні немає, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

«Одразу війну не виграємо, але F-16 здатний змінити перебіг подій, забезпечити те, що нам потрібно сьогодні найбільше – перевага в повітрі на окупованих територіях. На даний момент, в ці секунди, на цих територіях вільно перебувають десь 8-9 російських винищувачів, які скидають керовані авіабомби, пускають ракети. З F-16 їм не вдасться це робити. Перевага в повітрі – це ключ до успіху на землі», – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Ігнат зауважив, що глобальної проблеми з інфраструктурою для сучасних західних винищувачів в Україні немає.

«У нас більшість військових аеродромів мають смугу, яка зроблена з бетонних плит. Вони мають шви, які треба загладжувати. Якщо підготувати належним чином ті смуги, то в принципі жодних проблем немає. F-16 ще має проблему з низько розташованим повітрязабірником, що може засмоктувати сторонні предмети. Це небезпечно і за цим треба стежити», – додав речник Повітряних сил ЗСУ.

Але, за його словами, нині в час війни, окрім нормального стану злітно-посадкових смуг і чистоти, потрібно робити іншу логістику.

«Тобто інфраструктуру, яка в умовах бойових дій буде захищати наші літаки і робити все для того, аби ворог не зміг знищувати літаки на наших аеродромах», – зазначив Ігнат.

За останні два дні президент України Володимир Зеленський відвідав три європейські країни – Швецію, Нідерланди та Данію. Під час цих візитів було оголошено низку важливих для України заяв, зокрема, про надання щонайменше 60 сучасних західних винищувачів F-16. Про потребу в сучасних винищувачах Україна повідомляла західних партнерів практично від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Як уточнила прем’єрка Данії Метте Фредеріксен, перша група сучасних винищувачів F-16 з’являться в Україні до кінця року.

Розвідка Британії повідомила про створення РФ нового військового формування

Росія розширює свої військові структури в умовах воєнного часу, зокрема, вірогідним є одне нове формування – 18-та загальновійськова армія, повідомила 21 серпня розвідка Великої Британії.

«Формування, ймовірно, буде об’єднанням і посиленням інших підрозділів, які нині діють у Херсонській області, в тому числі 22-го армійського корпусу, що зазвичай становить російський гарнізон в окупованому Криму. 18-та загальновійськова армія, ймовірно, складатиметься здебільшого з мобілізованого персоналу і буде зосереджена на оборонних операціях на півдні України», – йдеться в повідомленні.

У розвідці зауважили, що Росія, ймовірно, прагне вивільнити більш досвідчені підрозділи для ведення боїв на ключових напрямках.

«Існує реалістична можливість того, що це привело до нещодавньої передислокації повітряно-десантних сил від Херсона на Оріхівський напрямок, де йдуть важкі бої», – йдеться в повідомленні.

На початку серпня розвідка Британії повідомляла, що за останні два місяці Росія, ймовірно, почала формувати нові великі військові з’єднання, щоб посилити свої наземні сили у війні проти України. Британська сторона зауважувала: у довгостроковій перспективі Росія прагне посилити свої сили проти НАТО.

«Без нової великої хвилі обов’язкової мобілізації Росія навряд чи знайде достатньо нових військ, щоб забезпечити хоча б одну нову армію», – заявляли у британському Міноборони з посиланням на дані розвідки.

У Росії з початку повномасштабного вторгнення в Україну постійно змінюється і доповнюється законодавство у сфері призову і залучення громадян до армії.

Війська РФ обстріляли Миколаївщину, виникла пожежа – ОВА

Російські війська обстріляли Куцурубську громаду Миколаївської області, виникла пожежа, повідомляє голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

«Вчора, 20 серпня, о 18:36 та сьогодні вночі, 21 серпня, о 02:01, 02:35 ворог завдавав обстрілів з артилерійських установок та з РСЗВ по населеним пунктам Куцурубської громади. Внаслідок обстрілу в одному з населених пунктів виникла пожежа господарчої будівлі на території підприємства, площею 200 кв. м», – написав він у телеграмі.

Постраждалих немає.

Крім того, вночі 21 серпня російські війська зазнав Очаків, люди не постраждали.

Російські війська регулярно обстрілюють громади Миколаївської області, розташовані в межах досяжності російської артилерії. При цьому Москва заперечує свої атаки на цивільних в Україні.

В ООН станом на 13 серпня підтвердили загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. В організації наголошують, що реальне число жертв є значно вищим.

Міноборони Росії заявило про два збиті під Москвою безпілотники

Міністерство оборони Росії заявило, що Московська область вранці 21 серпня була двічі атакована безпілотниками. Російське відомство стверджує, що їх збили, і що постраждалих немає.

За даними російських ЗМІ, над Москвою припиняли рух літаків.

Зокрема, державне агентство «РИА Новости» повідомило, що в аеропорту «Внуково» знову «запроваджені обмеження», частина рейсів перенаправлена до інших аеропортів. «Домодєдово» обмежив виліт і приліт рейсів, повідомило російське державне агентство ТАСС.

Перевірити достовірність цієї інформації за допомогою незалежних джерел поки неможливо.

У Міноборони Росії звинуватили в атаці Україну. Українські військові поки що інцидент не коментували.

Останнім часом дрони регулярно атакують російські території, зокрема Москву.

Скільки літаків F-16 дадуть Україні? Загальна мобілізація в РФ і відставка Шойгу? Жарт про Бєлгород

  • Членство в НАТО можна обміняти хіба що на Бєлгород. Так український президент Володимир Зеленський прокоментував чутки в західних медіа про пропозиції піти на територіальні поступки Росії в обмін на членство в Альянсі. Цей жарт прозвучав на спільній пресконференції Зеленського і прем'єрки Данії. Данія разом з Нідерландами цими вихідними офіційно підтвердили, що Україна отримає літаки F-16. Детально про терміни, кількість, та нові воєнні можливості говоримо далі з представником Командування повітряних сил України.
  • Росія хоче воювати більш жорстко? В керівництві силового блоку Росії серед прихильників так званої «жорсткої лінії» від Путіна вимагають звільнення міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова. А також проведення загальної мобілізації та запровадженні воєнного стану. Про це пише агенція Bloomberg, посилаючись на 5 джерел у російських елітах. Чи підтримають в Кремлі цей сценарій та що це означає для України?
  • Російський космічний апарат «Луна-25» зіткнувся з Місяцем, а після – припинив своє існування. Про це повідомили у «Роскосмосі». За задумом «Луна-25» мала стати першою в історії станцією, яка сяде на Південному полюсі Місяця. Що сталося з «Луною» та загалом, що відбувається з російською космічною програмою? І як свої потужності у космосі Росія використовує у війні?

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

ОВА: на Херсонщині через обстріли РФ за добу загинули дві людини, троє – поранені

На Херсонщині через російські обстріли минулої доби загинули дві людини, ще троє – зазнали поранень, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«За минулу добу противник здійснив 78 обстрілів, випустивши 377 снарядів із мінометів, артилерії, танків, «Градів», БПЛА й авіації. По місту Херсон ворог випустив 47 снарядів. Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; об’єкт критичної інфраструктури та територію заводу в Херсоні», – йдеться повідомленні.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Генштаб ЗСУ: втрати військ РФ у війні наближаються до 258 тисяч осіб

Росія втратила у повномасштабній війні проти України близько 257 930 своїх військових, зокрема 460 – за останню добу – такі дані вранці 21 серпня навів Генеральний штаб ЗСУ.

Серед інших втрат Росії у Генштабі назвали такі:

  • танки ‒ 4358 (12 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8449 (+14)
  • артилерійські системи – 5264 (+19)
  • РСЗВ – 719 (+2)
  • засоби ППО ‒ 489
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4309 (+5)
  • крилаті ракети ‒ 1406
  • кораблі /катери ‒ 18
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 7692 (+12)
  • спеціальна техніка ‒ 794 (+4).

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена понад 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнер» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Минулого тижня газета The New York Times із посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

ISW: Кремль хоче перетворити Маріуполь на місто з переважно російським населенням

Американський Інститут вивчення війни (ISW) заявляє, що Кремль має намір перетворити Маріуполь на місто з переважно етнічним російським населенням після систематичних і, ймовірно, навмисних зусиль із позбавлення його від етнічних українців.

Як йдеться в повідомленні організації, на це вказують цілі документу щодо відновлення населення Маріуполя, поширений українським Центром національного спротиву.

«Російські чиновники, за повідомленнями, розробили план проведення десятирічної кампанії етнічних чисток в окупованому Маріуполі Донецької області. 20 серпня український Центр національного спротиву повідомив, що українські партизани отримали доступ до російського документу про розвиток окупації, який передбачає збільшення загального населення Маріуполя на 300 тисяч до 2035 року за рахунок міграції з Росії», – кажуть в ISW.

ЦНС повідомив, що частиною цього переселення є пільгова іпотечна програма для росіян, які переїжджають до окупованого Маріуполя.

Аналітики зауважують, що російські окупаційні чиновники доклали низку зусиль, щоб привабити російських громадян на окуповані території в Україні, хоча поширений документ є «найдетальнішим описом» масштабів довгострокових цілей Кремля щодо відновлення населення.

«Населення Маріуполя до вторгнення становило понад 400 000 людей, а станом на травень 2023 року в окупованому місті залишалося близько 120 000 людей. Під час російської облоги Маріуполя під час перших етапів російського повномасштабного вторгнення загинули до 25 000 українських цивільних жителів і сотні тисяч були змушені виїхати з міста. За повідомленнями, російські чиновники депортували ще 50 000 жителів із міста до Росії й на інші окуповані території протягом місяців після його захоплення», – йдеться в повідомленні.

ISW продовжує вважати, що спроби Росії депортувати українців і заселити українські міста російськими громадянами, «ймовірно, є кампанією навмисної етнічної чистки на додаток до того, що це є явним порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього».

Російські війська окупували Маріуполь у травні 2022 року після кровопролитних боїв і тривалої блокади. У ході військового вторгнення Росії в Україну Маріуполь майже повністю зруйнований обстрілами. За оцінками ООН, у місті знищено або пошкоджено близько 90% багатоповерхових житлових будинків та близько 60% приватних будинків.

Російські війська підозрюють у скоєнні у Маріуполі численних воєнних злочинів. Москва це заперечує.

За підтвердженими міською владою даними, у зруйнованому й окупованому Росією Маріуполі загинули щонайменше 20 тисяч людей, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода міський голова Вадим Бойченко.

Росія наростила присутність ракетоносіїв у Чорному морі – військові

Російські війська наростили присутність ракетоносіїв у Чорному морі, повідомили в Силах оборони півдня.

«На додачу до підводного човна вийшов малий ракетний корабель. Відповідно, кількість «Калібрів» збільшено до 12. Напруження ситуації – передбачуване. Рівень ракетної загрози – дуже високий», – йдеться в повідомленні військових у телеграмі.

Напередодні ввечері в Силах оборони півдня повідомляли, що в акваторії Чорного моря на бойовому чергуванні перебували десять російських кораблів, зокрема підводний човен із чотирма ракетами типу «Калібр».

Військові закликали в разі оголошення повітряної тривоги йти в укриття.

20 серпня президент Володимир Зеленський повідомив, що від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад шість тисяч ракет і три тисячі дронів. «Абсолютна більшість із них – по цивільних, а не військових об’єктах», – заявив Зеленський.

В ISW проаналізували, як українські удари по російському тилу впливають на моральний стан військ РФ

Українські удари по російських тилах погіршують моральний стан російських військ в Україні, що може загрожувати стійкості російської оборони на багатьох критичних ділянках фронту, заявили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

«Російські фронтові підрозділи, особливо на півдні України, часто стикалися з падінням морального духу після українських ударів по тилах. Проблеми з моральним духом можуть швидко загостритися і поширитися серед російських підрозділів на передовій, якщо один підрозділ зламається під тиском, що може поширити паніку і значно знизити боєздатність інших російських сил», – кажуть аналітики.

Водночас в ISW наголосили, що питання морального духу, пов’язані з обороною Росії від українських контрнаступальних операцій, актуальні лише в тому випадку, якщо українські сили зможуть погіршити моральний дух Росії до межі зламу і скористатися цим.

«Ці питання морального стану не матимуть значення, якщо російські сили не зламаються під цим тиском. Неможливо передбачити, коли, як чи де російський підрозділ може розколотися під тривалим тиском, але українські сили встановлюють умови, щоб збільшити ймовірність такого розвитку подій», – йдеться у звіті.

В ISW зауважили, що українські удари по глибокому тилу РФ породжують невдоволення в російському інформаційному просторі та викликають критику російського військового командування, «що, ймовірно, і є метою України».

За словами аналітиків, російські воєнні блогери розкритикували Міністерство оборони Росії за те, що воно не запобігло ймовірній атаці українських безпілотників на авіабазу «Сольці» в Новгородській області 19 серпня і применшило серйозність пошкоджень, завданих базованим там літакам.

«Російське інсайдерське джерело стверджує, що, за словами свідків, вогонь пошкодив або повністю знищив два літаки. Декілька російських блогерів стверджували, що українські сили використовували для атаки невеликий і відносно недорогий безпілотник-квадрокоптер, і критикували Міноборони Росії за те, що літаки не зберігаються в ангарах… Пошкодження або навіть знищення двох літаків Ту-22М3 самі по собі не спричинять значних військових наслідків, але реакція російських воєнних блогерів на атаку показує, як такі глибокі атаки підтримують більш масштабні зусилля України з деградації морального духу Росії», – кажуть в ISW.

19 серпня в Міноборони РФ заявили про атаку безпілотника на військовий аеродром «Сольці» у Новгородській області, вказавши, що «безпілотник коптерного типу намагався атакувати військовий аеродром». Дрон нібито «збили зі стрілецької зброї».

У Міноборони РФ заявляли, що внаслідок атаки спалахнула пожежа на стоянці літаків, яку начебто оперативно ліквідували, «пошкодження отримав один літак».

Раніше, у грудні 2022 року, Україна атакувала російські авіабази стратегічної авіації в місті Енгельсі та Рязанській області. Останнім часом дрони також атакують російські території, зокрема Москву.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG