Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

«Прекрасні результати багатомісячної роботи» – Єрмак про візит Зеленського до Нідерландів та Данії

Глава Офісу президента Андрій Єрмак прокоментував результати сьогоднішніх візитів Володимира Зеленського до Нідерландів та Данії.

«Це був чудовий день. Прекрасні результати багатомісячної роботи.
Не завжди вона була публічною, і не все можна розповідати зараз. Це був справді багаторівневий процес з нашими партнерами, результатом якого стали F16 для України у значній кількості», – написав він у телеграмі.

За останні два дні президент України Володимир Зеленський відвідав три європейські країни – Швецію, Нідерланди та Данію. Під час цих візитів було оголошено низку важливих для України заяв, зокрема, про надання щонайменше 60 сучасних західних винищувачів F-16. Про потребу у сучасних винищувачах Україна повідомляла західних партнерів практично від початку повномасштабного вторгнення РФ.

Україна потребує F-16, щоб, серед іншого, подолати російську перевагу в повітрі.

Ракетний удар по Чернігову: в ОП повідомили, що 41 людина залишається в лікарні

Через російський ракетний обстріл Чернігова 41 людина залишається в лікарні, повідомив заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба.

«Чернігів. Цинічний обстріл середмістя. Завершено рятувальну операцію. 156 людей постраждали, з них 41 людина в лікарнях. Усім надається необхідна допомога. На жаль, семеро загиблих», – написав він у телеграмі.

За його словами, внаслідок вибуху пошкоджені 66 житлових будинків, 10 адміністративних будівель та 67 транспортних засобів.

19 серпня російські військові завдали ракетного удару по центру Чернігова. Повідомлялося про сімох загиблих і 148 постраждалих.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

ОВА: війська РФ завдали повторних ударів по Куп’янську, є влучання у середмісті

Російські війська завдали повторних ударів по Куп’янську на Харківщині, є влучання у середмісті, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Окупанти знову завдали артилерійських ударів по Куп’янську. Пошкоджена будівля навчального закладу, у приміщенні спортзалу сталася пожежа. Є повторні влучання у середмісті», – написав він у телеграмі.

Синєгубов додав, що пошкоджена лише цивільна інфраструктура. Постраждалих немає.

Раніше в Харківській ОВА повідомили, що 20 серпня через російські обстріли Куп’янська постраждали 11 людей.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військових на Лиманському та Купʼянському напрямках. Обстріли міста посилилися.

Місцева влада 10 серпня оголосила про початок обовʼязкової евакуації жителів 37 населених пунктів Купʼянського району Харківської області. Розпорядження опубліковане в телеграм-каналі Купʼянської міської військової адміністрації.

В Офісі президента прокоментували результати останніх візитів Зеленського

Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква вважає, що Данія і Нідерланди сьогодні зробили «проривне рішення» щодо надання сучасних винищувачів F-16 Україні.

«Безумовно, Данія і Нідерланди сьогодні зробили проривне рішення на рівні урядів. Сказано, не лише про кількість постачання F-16, не лише дано офіційний старт навчанням українських пілотів. В Швеції йдеться лише про тестування відповідних машин (винищувачі Gripen – ред.) нашими пілотами. В Данії і Нідерландах йдеться про початок навчання, від швидкості цього навчання залежить швидкість постачання», – розповів він в ефірі телемарафону.

Жовква зауважив, що в Нідерландах було чітко сказано, що 42 винищувачі F-16 будуть поставлені, коли успішно завершаться навчання.

«Данія пішла ще далі і говорила про ту кількість F-16, які будуть поставлені навіть до кінця цього року. Безумовно, ці три країни пройшли під знаком коаліції літаків, повітряного щита. Нам потрібні 2-3 типи літаків, які дуже швидко опанують наші пілоти. І будуть захищати українське небо, українських громадян уже найближчим часом», – додав заступник керівника Офісу президента.

За останні два дні президент України Володимир Зеленський відвідав три європейські країни – Швецію, Нідерланди та Данію. Під час цих візитів було оголошено низку важливих для України заяв, зокрема, про надання щонайменше 60 сучасних західних винищувачів F-16.

Україна потребує F-16, щоб подолати російську перевагу в повітрі.

Що потрібно для швидкої перемоги України? У західних ЗМІ триває активна дискусія

Дискусія щодо швидкості українського конртнаступу та його здатності досягти поставлених цілей точиться у західних медіа і серед аналітиків від початку української літньої кампанії. Читайте про це за лінком

У Києві на тиждень перекриють Хрещатик – буде виставка знищеної російської техніки

У Києві з 21 до 28 серпня рух на вулиці Хрещатик – на відрізку від Майдану Незалежності до вулиці Богдана Хмельницького – перекриють, повідомляє у телеграмі Київська міська державна адміністрація.

Місцева влада зазначає, що масових заходів на День Незалежності у Києві не влаштовуватимуть, але на державному рівні на Хрещатику планують провести виставку пошкодженої російської техніки, як це було минулого року.
У зв’язку з цим рух на центральній вулиці столиці України перекриють.

Водночас, як зазначають у КМДА, рух вулицею Богдана Хмельницького – від Хрещатика до вулиці Володимирської – відкриють пізно ввечері 20 серпня.

Минулого року до Дня Незалежності України в Києві також демонстрували знищену російську військову техніку.

Bloomberg: «яструби» в РФ наполягають на відставці Шойгу та мобілізації

Низка прихильників «жорсткої лінії» у керівництві російських силових структур хочуть домогтися від президента РФ Володимира Путіна звільнення міністра оборони Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова, а також активізації бойових дій в Україні, загальної мобілізації та запровадження воєнного стану. Про це посилаючись на п’ять джерел у російських елітах, пише агентство Bloomberg. Воно не називає прізвищ тих, хто домагається від Путіна посилення курсу.

Агентство наголошує, що з подібними вимогами виступав, зокрема, голова ПВК «Вагнер» Євген Пригожин, який наприкінці червня влаштував озброєний похід на Москву, який сам Путін охарактеризував як заколот. Як пише Bloomberg, багато хто в російському керівництві був здивований тим, що Путін, по суті, ніяк не покарав бунтівників, хоча й не виконав їхні вимоги. Через це могла постраждати репутація Путіна як «гаранта стабільності», хоча Bloomberg наголошує, що загалом російські еліти, як і раніше, не бачать альтернативи Путіну і підтримують статус-кво.

Публікацію агентства присвячено головним чином підготовці Кремля до президентських виборів 2024 року, на яких, як вважають багато коментаторів, Путін знову балотуватиметься на шестирічний термін. Крім війни, що триває в Україні, останнім часом російського президента, за даними джерел, особливо непокоїть курс рубля і питання економічної стабільності.

Співрозмовники Bloomberg сходяться на думці, що Путін не хоче допустити сплеску інфляції перед виборами, що потребує заходів щодо порятунку рубля від вільного падіння. Агентство спирається на припущення, що Путін балотуватиметься на п’ятий термін і використовуватиме свою кампанію, щоб показати, що його влада залишається такою ж міцною та впевненою, незважаючи на санкції, війну та економічні проблеми.

Зеленський прокоментував ймовірність обміну землі на членство України в НАТО

Президент України Володимир Зеленський прокоментував ймовірні територіальні поступки в обмін на членство України в НАТО.

«Обмін територій? Ми готові обміняти Бєлгород (російське місто - ред.) на наше членство в НАТО», – сказав Зеленський, відповідаючи на запитання щодо пропозицій обміняти територію України на членство в НАТО.

Прем’єрка Данії Метте Фредеріксен на спільній з Зеленським пресконференції наголосила, що Україна сама буде вирішувати своє майбутнє, питання переговорів вирішувати також їй.

Минулого тижня низка ЗМІ поширили заяву керівника апарату генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Стіана Єнссена, який допустив, що Україна може стати членом НАТО у випадку територіальних поступок РФ. За його словами, дискусії про майбутній статус України в контексті Альянсу після війни вже тривають, в них, серед іншого, лунають опції з відмовою Києва від частини території.

Українська сторона різко відреагувала на цю заяву. У МЗС України назвали такі розмови «абсолютно неприйнятними», а секретар РНБО Олексій Данілов назвав заяву «дивним вкидом».

16 серпня у НАТО назвали «помилкою» заяву Єнссена щодо відмови України від частини своїх територій в обмін на вступ.

Прем’єрка Данії розповіла, коли перші винищувачі F-16 можуть з’явитись в Україні

Перша група сучасних винищувачів F-16 з’являться в Україні «ближче до Нового року», заявила прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен на спільній пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським на авіабазі Скрідструп.

«Це рішення щодо оборони України, тому метою є цієї доставки є саме захист території України. Коли ми плануємо доставити, ми зараз продовжуємо процес скринінгу, навчання також невдовзі розпочнеться, тому сподіваюся ближче до Нового року перша група літаків залишить землі Данії і попрямує до України. Близько шести з них. Наступного року – ще вісім, а ще за рік – ще 5», – розповіла вона.

У Данії заявили про намір передати Україні 19 винищувачів F-16.

Після візиту до Нідерландів Володимир Зеленський прибув з візитом до Данії.
У Нідерландах пройшли переговори й було повідомлено, що Нідерланди й Данія зобов’язуються поставити Україні винищувачі F-16 «після виконання умов для такої передачі». За словами президента Володимира Зеленського, Україна на першому етапі отримає 42 американських винищувачів F-16 від Нідерландів.

Україна потребує F-16, щоб подолати російську перевагу в повітрі.

Противник вів наступальні дії на двох напрямках, безуспішно – Генштаб ЗСУ

Російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Синьківки Курдюмівки на Куп’янському та Бахмутському напрямках, повідомив у вечірньому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, противник завдав авіаційних ударів біля низки населених пунктів, зокрема, західніше Миколаївки, біля Шийківки, Тернів, Пискунівки, Веселого, Кліщіївки, Курдюмівки, Старомайорська, Роботине, Ольгівки та Садового.

«На Мар’їнському напрямку сили оборони продовжують стримувати наступ російських військ в районі Мар’їнки Донецької області. Ворог завдав авіаційного удару в районі Красногорівки Донецької області. Артилерійських обстрілів зазнали населені пункти Красногорівка, Мар’їнка, Побєда, Курахове, Катеринівка, Новомихайлівка Донецької області», – йдеться у повідомленні.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, додають у Генштабі.

Авіація сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу противника.

Від початку вторгнення Росія застосувала проти України понад 10 тисяч ракет і дронів – Зеленський

Від початку повномасштабного вторгнення Росія застосувала проти України понад 6 тисяч ракет та 3 тисячі дронів. Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час пресконференції з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

«Від 24 лютого 2022 року агресор використав проти України вже понад 6,5 тис. ракет та понад 3,5 тис. ударних дронів, зокрема іранських дронів «Шахедів». Абсолютна більшість із них по цивільних, а не військових об’єктах», – заявив Зеленський.

Він також зауважив, що сьогодні з представниками Нідерландів обговорювався ще один крок на посилення повітряного щита України – це F-16. Марк Рютте заявив, що Нідерланди й Данія зобов’язуються поставити Україні винищувачі F-16 «після виконання умов для такої передачі». За словами президента Володимира Зеленського, наразі йдеться про надання 42 F-16.

Після чергового ракетного удару РФ по Львову речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» заявив, що багатоцільові винищувачі F-16 зможуть захистити від російських атак ракетами та БПЛА територію усієї України. Він зауважив, що завдяки можливості нести ракети різного типу, ці літаки можуть знищувати цілі у повітрі, на землі і в морі.

Сили оборони знищили 6 російських складів боєприпасів на Таврійському напрямку – Тарнавський

На Таврійському напрямку Сили оборони знищили 6 російських складів боєприпасів і 27 одиниць військової техніки, повідомив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» Олександр Тарнавський.

За його словами, українські артилеристи протягом доби виконали 1248 вогневих завдань, за останню добу втрати противника – 232 (79 загиблих і 153 поранених).

Водночас, як повідомив Тарнавський, протягом минулої доби війська РФ 16 разів атакували позиції ЗСУ та здійснили 626 обстрілів, завдали 15 авіаударів.

У ранковому зведенні Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили продовжують наступальну операцію на Мелітопольському та Бердянському напрямках, «закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби». Про це повідомляється протягом щонайменше останнього місяця.

Зеленський оголосив про візит до Данії і анонсував «додаткові хороші новини»

Після візиту до Нідерландів президент України Володимир Зеленський оголосив про візит до Данії і анонсував «додаткові хороші новини».

«Данія. Продовжуємо роботу з посилення України, із захисту наших людей. Зустрінуся з пані премʼєр-міністром Метте Фредеріксен, із королівською родиною, із лідерами партій, членами Фолькетингу та представниками данського бізнесу», – написав він у телеграмі.

«Розвиваємо співпрацю. Готуємо додаткові хороші новини для українських воїнів. Рухаємося далі в питанні F-16», – додав він.

Данія: після навчань природною буде передача Україні винищувачів F-16

У Міністерстві оборони Данії підтвердили, що разом з Нідерландами вони передадуть літаки F-16 Україні.

«У світлі жорстокої та неспровокованої агресії Росії Данія та Нідерланди за підтримки США поділяють переконання, що продовження підтримки України є надзвичайно важливим. Беручи до уваги створення спільної коаліції з навчання на F-16, ми погоджуємося, що природним наступним кроком буде передача винищувачів F-16», – йдеться у заяві відомства.

У міністерстві додають, що передача «літаків буде життєво важливою для зусиль, пов’язаних із забезпеченням України повнофункціональних можливостей F-16».

Поряд з цими зусиллями Данія прагне розширити авіаційну коаліцію та запрошує до участі інші зацікавлені країни.

Разом з Нідерландами Данія очолила створення міжнародної навчальної коаліції на бойових літаках F16. Коаліція була оголошена на саміті НАТО у Вільнюсі разом із дев’ятьма іншими союзниками та забезпечуватиме підготовку ВПС України до використання, зокрема, винищувача F-16.

20 серпня прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Нідерланди й Данія зобов’язуються поставити Україні винищувачі F-16 «після виконання умов для такої передачі». За словами президента Володимира Зеленського, Україна на першому етапі отримає від партнерів 42 американських винищувачі F-16.

17 серпня агенція Reuters із посиланням на анонімного американського чиновника повідомила про те, що Сполучені Штати схвалили надсилання винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів, щойно завершиться навчання пілотів. Данія та Нідерланди нещодавно попросили таких американських рішень. Державний секретар США Ентоні Блінкен надіслав листи своїм данським і нідерландським колегам із запевненням, що запити будуть схвалені.

Україна потребує F-16, щоб подолати російську перевагу в повітрі.

WP: Пентагон чекає на зиму для поповнення запасів зброї для України

Міноборони США очікує настання зими, щоб поповнити запаси зброї для України. Про це пише The Washington Post із посиланням на джерело.

Співрозмовник видання розповів, що Пентагон планує наростити виробництво боєприпасів, сподіваючись на зниження інтенсивності боїв. Водночас джерело The Washington Post зазначило, що російська армія теж може скористатися можливою перервою для переозброєння та зведення оборонних рубежів.

Останнім часом у західних ЗМІ з’явилися повідомлення про повільний наступ української армії. Зокрема, британська газета Financial Times з посиланням на експертів пише, що США закликають Київ направити основні сили на південь, щоб прорвати російські позиції та вийти до Азовського моря, та припинити концентрацію військ під Бахмутом.

Financial Times зазначає, що Україна закликала Захід передати далекобійне озброєння та авіацію для більш ефективного та швидкого наступу. Але, за словами американських чиновників, США не виробляють у достатній кількості тактичних балістичних ракет, щоб забезпечити українську армію.

У свою чергу радник міністра оборони України Юрій Сак в інтерв'ю The Washington Post звернув увагу на відсутність в армії винищувачів F-16. Через це, за словами Сака, збройним силам доводиться використовувати безпілотники, щоб розширити радіус дії в очікуванні постачання більш просунутих озброєнь.

Раніше у Пентагоні повідомили, що США з наступного року планують наростити виробництво артилерійських снарядів калібру 155 мм до 80 тисяч одиниць на місяць. Зараз щомісяця виготовляється близько 24 тисяч боєприпасів.

Понад 500 днів у полоні. Історія зв’язківця Олега Чернишова, який захищав Зміїний

Перший день повномасштабної війни Олег Чернишов провів на острові Зміїний. А наступні понад 500 – у російському полоні. Саме йому дозволили зателефонувати додому від всіх прикордонників і повідомити про полон. Після того дзвінка рідні більше його не чули.

У Антоніни Чернишової – мами полоненого військовослужбовця – графік досить щільний. Постійні поїздки в Координаційний штаб, до військової адміністрації, на мирні акції – все, щоб привернути увагу до обмінів. Всі півтора року повномасштабної війни жінка намагається повернути сина додому. Але поки що чує лише одну відповідь – чекайте. Читайте про це і дивіться за лінком

Війська РФ прицільно з танка обстріляли житловий будинок на Херсонщині, є постраждалі – ОВА

Російські війська прицільно з танка обстріляли житловий будинок у Козацькому на Херсонщині – одна людина загинула, ще одна поранена, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Через російський обстріл Козацького постраждали місцеві мешканці. Ворожий танк прицільно вдарив по житловому будинку, через що 60-річна жінка отримала травми несумісні з життям», – написав він у телеграмі.

За словами Прокудіна, 45-річна жінка зазнала множинних уламкових поранень, її шпиталізували.

Селище Козацьке, яке розташоване на лівобережжі Херсонщини навпроти тимчасово окупованої Нової Каховки, часто зазнає російських атак.

Російські війська практично щодня обстрілюють Херсон та деокуповану частину області.

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Армія РФ весь день обстрілює Куп’янськ: в ОВА кажуть про 10 поранених

Армія РФ протягом дня, 20 серпня, обстрілює житлові будинки в Куп’янську на Харківщині, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Ворог весь день завдає артилерійських ударів по Куп‘янську. За попередніми даними, внаслідок влучання у житловій частині міста поранені 10 осіб. Медики надають всю необхідну допомогу», – повідомив Синєгубов.

За його даними, під час надання допомоги постраждав 35-річний фельдшер екстреної медичної допомоги.

«Крім того, в місті пошкоджені нежитлові будівлі та автомобілі», – підсумували в ОВА.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військових на Лиманському та Купʼянському напрямках – в Луганській та Харківській областях, де лінія фронту майже не змінювалася з минулої осені. Російські військові перейшли у наступ, і кілька днів тому за даними Міноборони РФ, які підтверджують незалежні джерела, окупували село Новоселівське. Повідомлялося про окупацію ще кількох невеликих сіл. Судячи з повідомлень із фронту, прориву оборони немає, проте лінія фронту дещо змістилася на захід. До Купʼянська від фронту приблизно 10 кілометрів.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Рютте: Нідерланди та Данія зобов’язуються передати Україні винищувачі F-16

Нідерланди й Данія зобов’язуються поставити Україні винищувачі F-16 «після виконання умов для такої передачі», зазначив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час спільної пресконференції з президентом Володимиром Зеленським.

Як відзначив Рютте, в травні Нідерланди заявили, що навчатимуть українських пілотів для розгортання на F-16. Водночас неможливо проводити навчання у разі відсутності винищувачів.

«Тобто для навчання потрібна доставка літаків. Сьогодні ми можемо оголосити, що Нідерланди та Данія зобов'язуються передати літаки F-16 Україні, коли будуть виконані умови для такої передачі», – заявив Рютте.

Водночас, президент Володимир Зеленський уточнив, що Україна на першому етапі отримає від партнерів 42 американських винищувачів F-16.

«Ми з Марком Рютте домовились про кількість F-16, які будуть надані Україні – після тренування наших пілотів та інженерів. 42 літаки. І це лише початок», – написав президент.

17 серпня агенція Reuters із посиланням на анонімного американського чиновника повідомила про те, що Сполучені Штати схвалили надсилання винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів, щойно завершиться навчання пілотів.

Україна потребує F-16, щоб подолати російську перевагу в повітрі.

Данія та Нідерланди, які очолюють коаліцію з навчання українських пілотів, нещодавно попросили таких американських рішень. Державний секретар США Ентоні Блінкен надіслав листи своїм данським і нідерландським колегам із запевненням, що запити будуть схвалені, сказав чиновник.

Президент США Джо Байден схвалив програму підготовки українських пілотів на F-16 у травні, але поки що не названо терміни постачання військових літаків.

Сили РФ обстріляли недіючу лікарню в Вовчанську, загинув чоловік – МВС

Російські військові вдарили по території лікувального закладу та приватного сектору Вовчанська Харківської області, повідомляє пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

«Унаслідок ударів загорівся дах та конструкції недіючої будівлі лікарні, суха трава поблизу приватного житлового будинку на загальній площі близько 1000 кв.м. О 13:50 пожежу було ліквідовано», – пише пресслужба.

Зазначається, що внаслідок обстрілів загинув чоловік 1952 року народження, який отримав смертельні осколкові поранення.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG