Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Ракетний удар по Чернігову: тривають слідчі дії щодо проведення виставки в драмтеатрі – влада

У драмтеатрі, куди влучала російська ракета 19 серпня, «відбувалась не виставка дронів, а закритий захід». Слідчі з’ясовують обставини інциденту, зазначив очільник Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус в ефірі телемарафону.

«Організатори звернулися з листом, що вони будуть проводити закриту зустріч представників бізнесу і волонтерів. Попросили нас забезпечити охорону громадського порядку та медичне чергування. Цей захід не передбачав залучення глядачів. Зараз по цьому питанню тривають слідчі дії, слідчі встановлять всі обставити», – пояснив він.

Як наголосив Чаус, за його даними, «сторонніх відвідувачів у драмтеатрі Чернігова у момент удару не було, але це має встановити слідство».

«Спрацював сигнал повітряної тривоги, організатори і учасники спустилися в укриття, перебували там до завершення повітряної тривоги. Тобто вони були в укритті, коли в театр прилетіла ракета. Серед учасників дуже мало постраждалих. Більшість постраждалих – це саме люди, які заходилися і проходили поруч, проїжджали на транспорті», – додав голова ОВА.

19 серпня російські військові вдарили по центру Чернігова. Наразі відомо про сімох загиблих.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Наєв розповів про посилення оборони на Волинському напрямку

На Волинському напрямку тривають заходи щодо зміцнення української охорони та оборони державного кордону, розповів командувач Об’єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

Зокрема на кордоні:

  • збільшено кількість прикордонних нарядів;
  • організовано моніторинг ситуації по той бік державного кордону;
  • посилено бойову службу та ведення розвідки.

«Для ворога підготовлено все, що буде нищити його й не допускати його проходу вглиб нашої території. Ми вживаємо адекватних заходів щодо підсилення охорони та оборони державного кордону», – розповів Наєв.

За словами командувача Об’єднаних Сил ЗС, передбачено «збільшення сил у разі зростання загрози», водночас, «ситуація наразі оцінюється як стабільна та контрольована». Розвідка України «чітко володіє інформацією про тих, хто перебуває по той бік кордону та чим вони займаються в режимі онлайн», наголосив Наєв.

«Безпосередньо я перебуваю в активному спілкуванні з командувачем оперативного командування Збройних Сил Республіки Польща генералом Томашом Піатровські. Ми часто зустрічаємося, проводимо телефонні розмови, обмінюємося інформацією стосовно того, що робить Польща та інші країни НАТО зі зміцнення своїх кордонів», – додав Наєв.

Вранці 20 серпня в Генштабі ЗСУ повідомили, що Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Протягом минулої доби на фронтах відбулось 32 бойових зіткнення.

Влада Ростовської області каже про «атаку дронів» на військову частину

У ніч проти неділі, 20 серпня, два дрони-камікадзе нібито впали на території військової частини в Ростовській області Росії, зазначив місцевий губернатор Василь Голубєв.

«Два дрони впали на території військової частини в Каменську, ще один – за кілометр на північ від Новошахтинська. Жертв і руйнувань внаслідок падіння дронів немає», – каже він.

За словами Голубєва, по БПЛА «успішно відпрацювали» системи радіоелектронної боротьби (РЕБ). Він стверджує, що «ППО не застосовувалася через малий розмір цілі».

Раніше, у грудні 2022 року, Україна атакувала російські авіабази стратегічної авіації в місті Енгельсі та Рязанській області. Останнім часом дрони також атакують російські території, зокрема Москву.

Починаючи з серпня 2022 року, в окупованому Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості, що з’єднує окупований Крим із Росією, стався вибух. Ще один вибух пролунав на Керченському мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закритий.

У Запорізькій області сталась «міжетнічна сутичка», понад 20 загиблих окупантів – Маляр

У Михайлівці в Запорізькій області сталась «міжетнічна» сутичка, внаслідок якої загинуло понад 20 російських окупантів, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр.

Як відзначає Маляр, «міжетнічні та міжнаціональні протиріччя процвітають не лише в Росії, але й в тимчасово окупованих територіях».

«Так, у населеному пункті Михайлівка під час знімання російського пропагандистського сюжету про високопосадовця з числа «кадирівців» військовослужбовці-дагестанці висловили невдоволення, яке переросло в сутичку», – пише заступниця міністра оборони.

Внаслідок конфлікту, як відзначає Маляр, «загинули 20 окупантів, зокрема близько 40 отримали вогнепальні поранення».

Зранку сили РФ атакували Куп’янськ, чоловік отримав важке поранення – ОВА

Російські військові близько 7 години ранку завдали удару по Куп’янську на Херсонщині, розповів голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Важкого поранення зазнав цивільний чоловік близько 40 років. Наразі медики борються за його життя», – пише голова обласної військової адміністрації.

Місто Купʼянськ і більша частина району, які перебували під окупацією з лютого 2022-го, були звільнені у вересні минулого року. В останні тижні зʼявилися повідомлення про концентрацію великої кількості російських військових на Лиманському та Купʼянському напрямках – в Луганській та Харківській областях, де лінія фронту майже не змінювалася з минулої осені. Російські військові перейшли у наступ, і кілька днів тому за даними Міноборони РФ, які підтверджують незалежні джерела, окупували село Новоселівське. Повідомлялося про окупацію ще кількох невеликих сіл. Судячи з повідомлень із фронту, прориву оборони немає, проте лінія фронту дещо змістилася на захід. До Купʼянська від фронту приблизно 10 кілометрів.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Україна, ймовірно, використовує С-200 як балістичну ракету – розвідка Британії

Українські військові, ймовірно, могли переобладнати зенітні ракети С-200 та використовувати їх як наземну балістичну ракету, йдеться в повідомленні Міністерства оборони Британії.

Британська розвідка вважає, що «у Росії почали тиснути на керівництво Повітряно-космічних сил РФ, зокрема на начальника штабу генерал-полковника Віктора Афзалова». Причиною цього стало посилення ППО над західною Росією, де «останнім часом почастішали атаки дронів».

«Удари глибоко всередині Росії є стратегічно важливими, оскільки президент Путін майже напевно вторгся в Україну, припускаючи, що це матиме незначний прямий вплив на росіян», – зазначає розвідка.

При цьому у Британії наголошують, що безпілотники стали «регулярно долітати до Москви». Також почастішали повідомлення про удари ракетами С-200, які у країнах НАТО позначають SA-5 Gammon.

«Цю зброю радянських часів вагою 7,5 тон і довжиною 11 метрів вилучено з озброєння України для ППО. Однак тепер вона, очевидно, використовується як наземна балістична ракета», – припускають у розвідці.

У неділю, 20 серпня, Росія вивела в Чорне море підводний носій крилатих ракет, повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк.

Росія вивела в Чорне море підводний ракетоносій – Гуменюк

У неділю, 20 серпня, Росія вивела в Чорне море підводний носій крилатих ракет, повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталію Гуменюк в ефірі телемарафону.

Вона зазначила, що армія РФ ввечері 19 серпня вивела у Чорне море підводний ракетоносій. Він споряджений чотирма ракетами типу «Калібр».

За її словами, «такі маневри окупанти спрямовані на виснаження протиповітряної оборони України».

«Зараз 9 кораблів у Чорному морі, серед них один ракетоносій, підводний човен. Один корабель прикриває обстановку у Чорному морі. Ракетну небезпеку ми оцінюємо як високого рівня загрози, оскільки пуск з підводного човна ускладнений для виявлення системами ППО. Це означає, що на сигнали повітряної тривоги треба реагувати дуже оперативно», – сказала речниця.

У суботу, 19 серпня, армія РФ вдарила по центру Чернігова.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що ракетний удар по центру Чернігова є причиною того, чому Україна «об’єднує світ проти терористичної РФ», зазначив президент Володимир Зеленський.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Втрати РФ на війні: за добу 460 військових та 6 танків – дані Генштабу

Російські війська втратили ще 460 людей особового складу за попередню добу, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 20 серпня.

За оцінками штабу, втрати російської армії сягнули 257 470 військових за час повномасштабного вторгнення до України.

Командування також оновило дані про втрати російської військової техніки:

  • танків – 4346 (+6 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8435 (+11)
  • артилерійських систем – 5245 (+33)
  • РСЗВ – 717 (+3
  • засоби ППО – 489 (+3)
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4304 (+22)
  • крилаті ракети – 1406
  • кораблі/катери – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7680 (+15)
  • спеціальна техніка - 790 (+5)

Обидві сторони конфлікту майже не дають інформації про втрати. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни. При цьому обидві сторони стверджують, що великих втрат зазнає противник. Україна стверджує, що було вбито понад 250 тисяч російських військових (це більше, ніж армія РФ залучила військових на початку вторгнення в лютому 2022 року). А російські офіційні особи заявляють, що втрати України в літньому наступі у вісім разів більші, ніж російські (цьому немає жодних обʼєктивних підтверджень).

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнера» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

На фронті за добу відбулось понад 30 бойових зіткнень – зведення Генштабу

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Протягом минулої доби на фронтах відбулось 32 бойових зіткнення, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу Збройних сил.

«Протягом минулої доби ворог завдав 5 ракетних та 61 авіаційний ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню позицій наших військ та населених пунктів. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – кажуть українські військові.

Також відомо про те, що авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала дев’ять ударів по районам зосередження особового складу, озброєння та військової техніки армії РФ та одного – по зенітно-ракетному комплексу.

«Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 6 артилерійських засобів на вогневих позиціях, 3 пункти управління та 3 засоби протиповітряної оборони противника», – підсумували в Генштабі ЗСУ.

Оборонятися у Криму марно? Уроки Другої світової війни

У роки Другої світової війни Крим, як і раніше, захоплювали з півночі. Вермахт провів дві наступальні операції, щоб остаточно відбити півострів у Червоної армії: «Полювання на дрохв» і «Лов осетра». Чому мілітарні історики вважають, що війська, які наступають, завжди мають перевагу у Криму?

Про це – у третій частині публікації, як захоплювали півострів за останні 100 років. Читайте і дивіться тут

Ракетний удар по Чернігову: постраждало 148 людей

Унаслідок ракетного удару по Чернігову постраждали 148 людей, повідомив голова обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус.

«У лікарні залишається 41 пацієнт, із них 15 прооперованих за вчора (19 серпня – ред.)», – зазначив Чаус.

За його даними, у результаті удару в місті пошкоджені понад 500 помешкань – це понад 60 будинків, розташованих поряд із місцем, куди поцілила ракета російської армії.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що ракетний удар по центру Чернігова є причиною того, чому Україна «об’єднує світ проти терористичної РФ».

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

В ООН та ЮНЕСКО засудили російський ракетний удар по Чернігову

В ООН назвали «мерзенним» ракетний удар, який російські військові завдали зранку 19 серпня по центру Чернігова. Про це повідомляє агенція France-Presse.

«Це мерзенно атакувати головну площу великого міста вранці, коли люди гуляють, деякі йдуть до церкви», – сказала Деніз Браун, координаторка гуманітарної допомоги ООН в Україні.

«Я засуджую цю повторювану схему російських ударів по населених пунктах України... Атаки, спрямовані проти цивільних осіб або цивільних обʼєктів, суворо заборонені міжнародним гуманітарним правом», – додала вона.

Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле заявила, що «вражена» цим нападом.

«Частково зруйновано театр та пошкоджено інші культурно-освітні приміщення. Вся думка про постраждалих», – написала вона в соцмережах.

Міністерство культури України нагадало, що центр Чернігова, міста з тисячолітньою історією, є кандидатом на номінацію до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Місто, розташоване за 150 кілометрів на північний схід від Києва, майже не зазнавало великих атак відтоді, як у перший місяць вторгнення, в лютому-березні 2022-го, перебувало практично під щоденними обстрілами.

Число поранених унаслідок російського ракетного обстрілу Чернігова зросло до 129, вказав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Кількість загиблих залишається незмінною, їх семеро, повідомив увечері 19 серпня виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако.

«Цей удар – велика трагедія для Чернігова. Це черговий воєнний злочин Росії проти України. Кров усіх невинних дітей та людей на руках Росії. Ми цього не пробачимо. Ніколи. Я вже підписав розпорядження про оголошення днів жалоби 19–21 серпня», – відзначив Ломако.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що ракетний удар по центру Чернігова є причиною того, чому Україна «об’єднує світ проти терористичної РФ».

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Китай постачає Росії вертольоти, дрони і метали – The Telegraph

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну російські компанії отримали десятки тисяч постачань із Китаю. Йдеться про компанії, які виробляють ракетні установки, бронетехніку та стратегічні бомбардувальники. Серед цих компаній є й ті, які потрапили під західні санкції, йдеться в розслідуванні The Telegraph.

Торгівля між Китаєм та Росією цього року перевищить 200 мільярдів доларів, що стане новим рекордом, зазначає видання. Експорт товарів, які потенційно можуть бути використані у військовій сфері, зріс більш ніж утричі на рік – з червня 2022-го до червня цього року.

За даними дослідницької організації Molfar Global, за два місяці до війни китайська компанія Shantou Honghu Plastics надіслала до Росії тисячу дронів. У соціальних мережах та на своєму сайті ця компанія називає себе оптовим продавцем дитячих іграшок. Дрони були відправлені російській фірмі під назвою «Самсон», яка також позиціонує себе оптовим торговцем іграшками. Видання припускає, що це підставна компанія, її статутний капітал становить лише 10 тисяч рублів.

Через чотири дні після початку війни в Україні китайська компанія Hems999 відправила до Росії два вертольоти. Інша китайська фірма, Tianjin Huarong Aviation, з початку війни поставила Росії чотири вертольоти Airbus. Техніка була отримана російською компанією «Уральський гелікоптер», основним замовником якої є Росгвардія.

Як ідеться в розслідуванні, з початку 2022 року до першого кварталу 2023 року китайські фірми надіслали оптичні приціли більш ніж 50 російським компаніям. Імпорт цієї продукції в 2022 році зріс майже вдвічі порівняно з попереднім і становив 2,5 мільйона доларів.

Більшість оптичних прицілів, близько 2500, поставила компанія Yiwu Wojie Optics Instrument. Одержувачем є російська фірма CEK, яка раніше постачала подібні товари та прилади нічного бачення МВС Росії. У документах зазначено, що це обладнання призначене для полювання, але, зазначає The Telegraph, воно може бути пристосоване до бойової зброї.

2022 року Китай експортував до Росії продукцію з титанових сплавів на суму 18 мільйонів доларів, що майже вдвічі більше, ніж 2021 року. Легкі титанові сплави є одним із основних матеріалів, які використовують для виробництва військових літаків та зброї.

За даними видання, титанові листи та стрижні були поставлені з Китаю рідприємству «Старт». Це підприємство розробляє зенітно-ракетні комплекси та входить до складу держкорпорації «Ростех».

Китайські компанії також відправляли партії магнієвих сплавів компанії «Туполєв», яка будує та допомагає обслуговувати бомбардувальники Ту-95 та Ту-160М. Ці бомбардувальники використовувалися для завдавання ударів крилатими ракетами по території України.

Крім того, за даними видання, Китай може постачати до Росії сировину через треті країни. Повідомляється, що Пекін і Москва вели секретні переговори з Іраном про постачання перхлорату амонію – ця хімічна сполука використовується для руху балістичних ракет. Якщо ця угода буде укладена, її буде приховано з офіційних торгових реєстрів.

Західні ЗМІ неодноразово писали про те, що Китай, попри оголошену позицію нейтралітету у війні Росії з Україною, постачає Москві військове обладнання та спорядження. Китай усі звинувачення у військовій підтримці Росії відкидає.

На F-16 розпочали навчання українські пілоти, інженери і техніки – Резніков

Українські пілоти, інженери і техніки вже розпочали навчання на американських винищувачах F-16, повідомив в інтервʼю «24-му каналу» міністр оборони України Олексій Резніков, додавши, що термін підготовки складатиме щонайменше шість місяців.

За словами міністра, про завершення навчань повідомлять інструктори, коли бачитимуть, як українці сприймають нові навички та взаємодіють між собою.

«Оцей період підготовки у вигляді навчання буде витрачено на те, щоби продовжити проєкт щодо розуміння, коли ми матимемо літаки безпосередньо. А ще головне – скільки», – наголосив міністр оборони України.

Україні нададуть американські винищувачі F-16 після завершення навчання пілотів, йдеться в поширеній 18 серпня заяві радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана.

«Після навчання українських пілотів на літаках F-16 буде здійснено передачу винищувачів до цієї країни», – зазначив Салліван.

17 серпня агенція Reuters із посиланням на анонімного американського чиновника повідомила про те, що Сполучені Штати схвалили надсилання винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів, щойно завершиться навчання пілотів.

Україна потребує F-16, щоб подолати російську перевагу в повітрі.

Данія та Нідерланди, які очолюють коаліцію з навчання українських пілотів, нещодавно попросили таких американських рішень. Державний секретар США Ентоні Блінкен надіслав листи своїм данським і нідерландським колегам із запевненням, що запити будуть схвалені, сказав чиновник.

Обстріл цивільних обʼєктів є воєнним злочином – Франція про удар по Чернігову

Франція рішуче засуджує російські удари по центру Чернігова, ідеться в заяві міністерства закордонних справ цієї країни.

«Відповідно до міжнародного права, навмисне націлювання на цивільні обʼєкти є воєнним злочином. Це ще одна ілюстрація боягузтва і цинізму Росії», – вказано в тексті.

Франція заявляє, що «продовжуватиме підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідно, і продовжуватиме підтримувати українські та міжнародні суди, щоб гарантувати, що ці злочини не залишаться безкарними».

Число поранених унаслідок російського ракетного обстрілу Чернігова зросло до 129, вказав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Кількість загиблих залишається незмінною, їх семеро, повідомив увечері 19 серпня виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако.

Ракетний удар армії РФ по Чернігову (фоторепортаж)

Виставка дронів, яка відбувалась у Чернігові 19 серпня під час влучання російської ракети «Іскандер», була «погоджена з місцевою владою», зазначила в фейсбуці Марія Берлінська, засновниця та керівниця Центру підтримки аеророзвідки і проєкту «Невидимий батальон», яка була організатором виставки.

Вона наголосила, що допис зроблено «для уникнення маніпуляцій, якими вже хайпують деякі блогери», котрі написали, що ракетний обстріл пов’язаний саме з проведенням заходу, що анонсувався напередодні. Кількість загиблих у Чернігові зросла до 7 людей, повідомили в МВС. Виявили тіло ще однієї жінки. За медичною допомогою звернулося 90 поранених. З них 10 поліцейських та 12 дітей. Госпіталізовано 25 людей. 12-річну дівчинку терміново доставляють реанімобілем до Києва. Вона у важкому стані. Загалом число постраждалих зросло до 129 людей. У місті оголосили триденну жалобу. Дивіться світлини за лінком

На фронті відбулося 26 бойових зіткнень – Генштаб

Упродовж доби 19 серпня на фронті відбулося 26 бойових зіткнень, повідомив у вечірньому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

«Протягом доби ворог завдав 5 ракетних та 44 авіаційних ударів, здійснив 17 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – ідеться в повідомленні.

За даними Генштабу, Сили оборони України «продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

Як указано у зведенні, українська авіація протягом доби завдала сім ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника та по одному зенітно-ракетному комплексу. Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили пʼять артилерійських засобів на вогневих позиціях, три пункти управління та три засоби протиповітряної оборони противника, додали у Генштабі.

У Чернігові оголосили триденну жалобу, число потерпілих зросло

Число поранених унаслідок російського ракетного обстрілу Чернігова зросло до 129, вказав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Кількість загиблих залишається незмінною, їх семеро, повідомив увечері 19 серпня виконувач обов’язків міського голови Чернігова Олександр Ломако.

«Цей удар – велика трагедія для Чернігова. Це черговий воєнний злочин Росії проти України. Кров усіх невинних дітей та людей на руках Росії. Ми цього не пробачимо. Ніколи. Я вже підписав розпорядження про оголошення днів жалоби 19–21 серпня», – відзначив Ломако.

За словами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, основні жертви події перебували в автотранспорті чи переходили дорогу, а також повертались із церкви.

«Усі, хто перебував у драмтеатрі, вчасно спустилися до укриття. Працівники Національної поліції після оголошення повітряної тривоги намагалися завести всіх в укриття», – наголосив міністр.

У суботу, 19 серпня, армія РФ вдарила по центру Чернігова.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що ракетний удар по центру Чернігова є причиною того, чому Україна «об’єднує світ проти терористичної РФ», зазначив президент Володимир Зеленський.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Українські пілоти випробовують шведські винищувачі Gripen – Зеленський

Українські пілоти розпочали випробування шведських винищувачів Gripen, повідомив президент України Володимир Зеленський 19 серпня під час пресконференції з премʼєр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном у Стокгольмі.

«У небі у нас немає переваги. У нас немає сучасних літаків. Шведський Gripen – це гордість вашої держави. І я вважаю, що такою гордістю премʼєр-міністр міг би поділитися з Україною. Ми також цим пишатимемося дуже сильно», – передає слова Зеленського агенція УНІАН.

19 серпня Володимир Зеленський прибув із візитом до Швеції. Це перший візит президента України до Швеції від початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

17 серпня парламент Швеції схвалив передачу Україні нового пакету допомоги загальною вартістю 3,25 мільярда шведських крон (приблизно 270 мільйонів євро). Очікується, що Київ отримає боєприпаси та запчастини, а також вантажівки та обладнання для розмінування.

Rheinmetall до кінця серпня розпочне ремонтувати танки в Україні – DW

Німецький концерн Rheinmetall найближчими днями розпочне ремонтувати танки в Україні, пише DW.

Голова правління концерну Армін Папперґер в інтервʼю Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung заявив, що обслуговувати танки на території України Rheinmetall розпочне ще до кінця серпня. За словами Папперґера, зараз у Німеччині навчаються 12 фахівців із України, ще 12 приїдуть згодом.

Rheinmetall – один із найбільших виробників військової техніки та озброєння в Німеччині та Європі. Зокрема він виробляє танкові башти, які стоять на Leopard 2, переданих Україні.

Наприкінці липня центр із ремонту та обслуговування танків, переданих союзниками Україні, відкрився на півдні Польщі.

Керівник Rheinmetall також підтвердив намір найближчим часом розпочати в Україні виробництво танків, зазначивши, що на території країни «вистачає добре оснащених танкових заводів із радянських часів».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG