Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Грузія не впустила колишніх вʼязнів із Херсонщини, вивезених окупантами до Росії

Грузинські прикордонники не впустили на територію країни пʼятьох колишніх вʼязнів із Херсонської області, яких Росія вивезла на свою територію перед відступом. Про це 19 серпня повідомляє «Медіазона» з посиланням на Айдану Федосик, голову організації Unmode, яка допомагає херсонським увʼязненим.

Як пояснює правозахисниця, після відбування термінів колишніх херсонських вʼязнів часто відправляють до судів, які визнають їхнє перебування на території РФ незаконним. Після цього їх поміщають у центри для тимчасового тримання іноземних громадян. Федосик стверджує, що там колишні вʼязні можуть перебувати місяцями – залежно від того, які документи мають із собою. Правозахисниця каже, що за наявності хоча б внутрішнього українського паспорта вони можуть домогтися конвоювання до кордону з Грузією.

За словами Федосик, грузинські прикордонники вперше відмовили її підопічним у перетині кордону, раніше ускладнення могли виникнути лише з російської сторони.

Також грузинські прикордонники не пустили українця, який вʼїхав до Росії та потрапив до фільтраційного табору, а тепер звільнився та намагається залишити країну, додала правозахисниця.

Усі шестеро чоловіків вже дві доби перебувають у буферній зоні КПП «Верхній Ларс» і відмовляються повертатися до РФ. «Серед дітей є люди, які приймають довічну терапію. Вона закінчується», – повідомила Федосик.

Організація Unmode звернулася до уповноваженого з прав людини в Грузії та до українських дипломатів, але це наразі не дало результатів.

У вересні 2022 року, незадовго до відступу російської армії з Херсона, окупаційна влада вивезла з херсонських вʼязниць через Крим близько 2500 увʼязнених. Більшість із них відправили до колонії на півдні Росії, де вони продовжували відбувати терміни, призначені українськими судами.

Росія, Туреччина і Катар готують зернову угоду без України – Bild

Росія спільно з Туреччиною та Катаром готує нову угоду на зміну Чорноморській зерновій ініціативі, дія якої закінчилася місяць тому. Про це 19 серпня пише німецьке видання Bild.

Журналісти вивчили службове листування між МЗС та посольствами Росії та Туреччини з 21 липня до 8 серпня. У повідомленнях ідеться, що Москва заздалегідь попередила Анкару про вихід із зернової угоди, тому Росія, Туреччина та Катар стали розробляти нову тристоронню угоду, яку замінить стару.

Згідно з новим імовірним документом, російське зерно планується постачати в бідні країни, зокрема в Африку. Туреччина виступатиме в цьому як організатор, а Катар як спонсор постачань.

Водночас міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан просить Москву повернутися до попередньої зернової угоди, пише Bild.

Зернова угода, за якою продовольство вивозилося із заблокованих Росією українських чорноморських портів, була укладена в липні 2022 року за сприяння Туреччини та ООН. Угода продовжувалася кілька разів.

17 липня 2023 року Росія вийшла із зернової угоди. Москва заявила, що частину домовленостей щодо експорту російських добрив та продовольства не виконано.

З 18 липня російські війська стали щодня обстрілювати Одеську область, знищуючи портову інфраструктуру. При цьому причинами обстрілу Кремль назвав атаку на Кримський міст у ніч проти 17 липня.

Зернова ініціатива забезпечила постачання понад 33 мільйонів тонн аграрної продукції на світовий ринок із портів Одеси. США, Євросоюз та ООН закликали Росію відновити участь у зерновій угоді.

Виставка дронів, яка проходила у Чернігові, була «погоджена з місцевою владою» – організатори

Виставка дронів, яка відбувалась у Чернігові 19 серпня під час влучання російської ракети «Іскандер», була «погоджена з місцевою владою», зазначила в фейсбуці Марія Берлінська, засновниця та керівниця Центру підтримки аеророзвідки і проєкту «Невидимий батальон», яка була організатором виставки.

Вона наголосила, що допис зроблено «для уникнення маніпуляцій, якими вже хайпують деякі блогери», котрі написали, що ракетний обстріл пов’язаний саме з проведенням заходу, що анонсувався напередодні.

Берлінська визнає, що анонс заходу був у відкритому доступі. Але, за її словами, «захід було заздалегідь офіційно узгоджено з місцевою владою (ВЦА), місце було надано місцевою владою».

До того ж, за її даними, «конкретне місце повідомили лише зареєстрованим перевіреним учасникам за лічені години до заходу. Всі дані учасників надано відповідним органам. Зараз працюємо з СБУ, надаємо всі необхідні дані для оперативного розслідування».

За словами Берлінської, «як тільки оголосили повітряну тривогу, захід зупинили, і учасникам було кілька разів оголошено про необхідність піти в укриття». На жаль, частина людей «все одно пішли на вулицю», каже вона.

«Всі, хто пішли в укриття, цілі. Я особисто зайшла в укриття за хвилину до удару», – пише Берлінська.

Вона також зазначає, що «до цього за погодженням з місцевою владою заходи проводились в Києві, Львові, Дніпрі, Харкові».

У суботу, 19 серпня, армія РФ вдарила по центру Чернігова.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що ракетний удар по центру Чернігова є причиною того, чому Україна «об’єднує світ проти терористичної РФ», зазначив президент Володимир Зеленський.

Станом на 13-у годину 19 серпня відомо про 7 загиблих внаслідок ракетного удару армії РФ у Чернігові.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Швеції: говорили про танки CV-90

У рамках візиту до Швеції президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Ульфом Крістерссоном.

Як розповів президент у телеграмі, на порядку денному оборонна співпраця країн, а також «потужні шведські БМП CV-90».

«Наші воїни вже ефективно використовують їх на передовій. Плануємо також виробляти CV-90 в Україні», – зазначив президент.

19 серпня президент прибув до Швеції разом з першою леді України.

Уряд Швеції 15 серпня ухвалив рішення про новий пакет підтримки України, повідомляє Міністерство оборони Швеції. Ця допомога включає боєприпаси та запасні частини для техніки, яку Швеція передала Україні, включно з бойовими машинами та танками Leopard 2.

«Вивозили жорстко, дорогою били, є загиблі»: доля депортованих до Росії українських вʼязнів

Скільки українських в'язнів вивезли до Росії під час окупації територій Миколаївської і Херсонської областей? Де вони перебувають і чи можуть повернутися до України після закінчення терміну відбування покарання? Що пропонують українським в'язням у російських тюрмах, і чи співпрацюють вони з окупантами?

Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя». Читайте за лінком

«Наші цілі – опорні пункти». Як міні-«гради» ЗСУ працюють на передовій

Дніпропетровська ОБр ТРо ЗСУ пробиває шлях до Криму у Запорізькій області. Мінометна батарея бригади воює на так званих міні-«градах». Пускові установки реактивних систем залпового вогню встановили на пікапи і з них б’ють по противнику.

Крим.Реалії побували на одному з бойових завдань мінометників. Читайте і дивіться тут

Кількість жертв удару по Чернігову зросла до семи людей – МВС

У Чернігові кількість загиблих внаслідок ракетного удару армії РФ зросла до семи людей, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

За його словами, «у Чернігові виявили тіло ще однієї жертви. Невпізнана жінка».

Клименко також каже, що за медичною допомогою звернулися 90 поранених, з них 10 поліцейських та 12 дітей. Госпіталізовано 25 людей.

Як зауважив Клименко, 12-річну дівчинку терміново доставляють реанімобілем до Києва, наразі дитина перебуває у тяжкому стані.

«На даху одного з будинків розгорілася пожежа. Рятувальники ДСНС оперативно загасили вогонь. На місці працюють 20 слідчо-оперативних груп поліції Чернігівщини та 2 криміналістичні лабораторії», – додав міністр.

У суботу, 19 серпня, армія РФ вдарила по центру Чернігова.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що ракетний удар по центру Чернігова є причиною того, чому Україна «об’єднує світ проти терористичної РФ», зазначив президент Володимир Зеленський.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

У Міноборони РФ заявили про «атаку» на військовий аеродром у Новгородській області

В Міноборони РФ кажуть про атаку безпілотника на військовий аеродром «Сольці» у Новгородській області, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Як пишуть у відомстві, «безпілотник коптерного типу намагався атакувати військовий аеродром». Дрон нібито «збили зі стрілецької зброї».

У Міноборони РФ кажуть, що внаслідок атаки спалахнула пожежа на стоянці літаків, яку начебто оперативно ліквідували.

«Пошкодження отримав один літак. Постраждалих внаслідок терористичного акту немає», – пишуть в Міноборони РФ.

Раніше, у грудні 2022 року, Україна атакувала російські авіабази стратегічної авіації в місті Енгельсі та Рязанській області. Останнім часом дрони також атакують російські території, зокрема Москву.

Починаючи з серпня 2022 року, в окупованому Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості, що з’єднує окупований Крим із Росією, стався вибух. Ще один вибух пролунав на Керченському мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закритий.

Ракетний удар по центру Чернігова: в МВС розповіли про загиблих та постраждалих

Внаслідок ракетного удару по центру Чернігова 19 серпня постраждало 37 людей, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

Як пише Клименко, станом на 13:00 відомо про те, що:

  • вдарили по Драмтеатру в Чернігові;
  • 37 постраждалих внаслідок російського удару;
  • загинули 5 людей;
  • серед постраждалих – 11 дітей.

У суботу, 19 серпня, армія РФ вдарила по центру Чернігова.

Згодом в МВС уточнили, що кількість жертв зросла до 6 людей – у лікарні померла шестирічна дитина, її мати перебуває у важкому стані.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що ракетний удар по центру Чернігова є причиною того, чому Україна «об’єднує світ проти терористичної РФ», зазначив президент Володимир Зеленський.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Внаслідок обстрілу Запорізької області загинула жінка – ОВА

В суботу, 19 серпня, армія РФ вкотре атакувала Запорізьку область, повідомляє обласна військова адміністрація.

Місцева влада каже, що російські військові з артилерії та реактивних систем залпового вогню обстріляли Гуляйполе та громаду.

«На жаль, під ударом опинилося подружжя: 56-річна жінка загинула, а 61-річний чоловік отримав поранення. Його оперативно доставлено до лікувальної установи», – йдеться у повідомленні.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Зеленський відреагував на ракетний удар по Чернігову

Ракетний удар по центру Чернігова є причиною того, чому Україна «об’єднує світ проти терористичної РФ», зазначив президент Володимир Зеленський.

«Ось що таке сусідство з терористичною державою, ось проти чого ми об’єднуємо увесь світ. Російська ракета влучила просто в центр міста, у наш Чернігів. Площа, політехніка, театр. Звичайний суботній день, який Росія перетворила на день болю та втрат. Є загиблі, є поранені. Мої співчуття тим, хто втратив рідних», – пише президент.

За словами Володимира Зеленського, наразі на місці трагедії працюють рятувальники, правоохоронці й медики.

Президент додав, що Україна зробить усе для «консолідації світу проти російського терору та захисту українців».

«Росія повинна програти в цій війні, щоб життя перемогло», – відзначив президент.

У суботу, 19 серпня, армія РФ вдарила по центру Чернігова.

«Для мене патріарх Кирил – воєнний злочинець», – мер Одеси Геннадій Труханов

Мер Одеси Геннадій Труханов, який є прихожанином УПЦ (МП), в інтерв'ю Радіо Свобода, відповідаючи на запитання, чи вважає він російського патріарха Кирила воєнним злочинцем, відповів ствердно.

«Так, для мене патріарх Кирило – воєнний злочинець. Людині віруючій казати це дуже відповідально. Тому що я не розумію. От взагалі ви у мене запитуєте сьогодні, я не те, що, може, треба це казати... Я стриманий у деяких питаннях. Хоча мав би казати більше і різкіші речі. Але сьогодні якщо відбувається ось таке, то це злочинець. Це злочинець, тому що... Я не хочу дальше. Тому що я не розумію», – сказав міський голова Одеси.

Труханов розповів, що він є прихожанином церкви УПЦ (МП), однак він вважає, що не варто називати цю церкву «Московського патріархату», і що стосовно неї, на думку Труханова, «є якась провокація».

«Я не назва би її Московського патріархату. Тому що це так називають. І я вважаю, що на цей час стосовно церкви, в яку я ходжу, є якась провокація. Ну, не треба цього робити. Тому що я прихожанин цієї церкви – УПЦ. У нас є Касперівська ікона Божої Матері. Вона – захисниця нашого міста. Я ходжу на акафісти», – розповів Труханов.

Коментуючи повідомлення від СБУ про те, що духовентсво УПЦ (МП) могло сприяти російській агресії, Труханов сказав, що він «противник того, щоб ми чіпляли якесь ярмо на всю церкву»

«У кожному випадку треба підходити (індивідуально – ред.). На те й є СБУ, є слідчі, є розшукові дії. Це мають робити фахівці. Але я противник того, щоб ми чіпляли якесь ярмо на всю церкву. Якщо є священнослужителі, які роблять щось протиправного і якщо, не дай Боже, на користь ворога, то вони мають відповідати, як і всі, хто є ворогом сьогодні України. Але це треба робити, щоб це було задокументовано, щоб це були факти, і ухвалювати жорсткі рішення щодо цього», – сказав Труханов.

Одеський мер також сказав, що він упевнений, що в Україні буде єдина церква: «Воно прийде. Ми прийдемо до того, що буде єдина церква України. Ми прийдемо до цього. Я впевнений в цьому».

Російські військові вдарили по центру Чернігова

У суботу, 19 серпня, армія РФ вдарила по центру Чернігова, повідомив голова обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус.

«Ймовірно, балістична ракета. Залишайтесь в укриттях. Деталі згодом», – йдеться у повідомленні.

Виконуючий обов’язки мера Чернігова Олександр Ломако повідомив, що внаслідок удару є постраждалі. Пізніше він додав, що також з’явилася інформація про загиблих.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

«Його не треба прибирати»: Труханов щодо пам’ятника Пушкіну в Одесі

Мер Одеси Геннадій Труханов в інтерв'ю Радіо Свобода, сказав, що, на його персональну думку, пам'ятник Пушкіну в Одесі «не треба прибирати». Водночас, мер додав, що остаточне рішення має бути за громадою міста.

«З моєї точки зору? Пушкін – це відомий поет. Його люблять, поважають як українці, так і в усьому світі. Цей пам’ятник встановлений за кошти громади, збирали на нього кошти одесити і встановлювали одесити, ніяка не влада і не імператриця Єкатерина встановлювала пам’ятник Пушкіну, тим паче не Путін його встановлював. Тому це окреме питання. Я вважаю, що якщо в той час мешканці нашого міста, наші земляки встановили цей пам’ятник, вони мали на це підґрунтя. І він стоїть. Це має вирішувати громада, а не хтось за політичними... (переконаннями– ред.)» – заявив Труханов.

На додаткове уточнення, про те, якою ж є думка самого мера, Труханов відповів: «Моя персональна думка, що його не треба прибирати».

Пам'ятник Олександрові Пушкіну, що становить собою бронзове погруддя з фонтаном, встановлений на Приморському бульварі в Одесі, перед міською радою. Його спорудили в 1888 році, про що російською мовою вказано на самій споруді. На монументі також є напис «А.С. ПУШККИНУ ГРАЖДАНЕ ОДЕССЫ»

30 листопада 2023 року міськрада Одеси підтримала демонтаж пам’ятників російському воєначальнику Олександру Суворову та «Засновникам Одеси», більш відомого як пам’ятник російській імператриці Катерині Другій. 28 грудня розпочалися роботи з демонтажу цього пам’ятника.

Раніше в Одесі пройшло голосування щодо пам’ятника Катерині II. Більшість одеситів, що проголосували, підтримали ідею демонтажу пам’ятника. Згодом рішення підтримав виконавчий комітет міської ради.

На Житомирщині армія РФ атакувала об’єкт інфраструктури, спалахнула пожежа – ОВА

Армія РФ атакувала один із об’єктів інфраструктури на Житомирщині дронами-камікадзе, повідомляє голова обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

«Через падіння уламків збитого безпілотника виникла пожежа, яка була локалізована фахівцями ДСНС. Жертв та постраждалих немає. Інформація про масштаб пошкоджень уточнюється», – пише Бунечко.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Росія втратила на війні в Україні понад 257 тисяч військових – Генштаб ЗСУ

Російські війська втратили близко 500 людей особового складу за попередню добу, повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України вранці 19 серпня.

За оцінками штабу, втрати російської армії сягнули 257 010 військових за час повномасштабного вторгнення до України.

Командування також оновило дані про втрати російської військової техніки:

  • танків – 4340 (+8 одиниць за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 8424 (+14)
  • артилерійських систем – 5212 (+19)
  • РСЗВ – 714
  • засоби ППО – 486
  • літаків – 315
  • гелікоптерів – 316
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4282 (+6)
  • крилаті ракети – 1406
  • кораблі/катери – 18
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 7665 (+7)
  • спеціальна техніка – 785 (+2)

Обидві сторони конфлікту майже не дають інформації про втрати. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни. При цьому обидві сторони стверджують, що великих втрат зазнає противник – Україна стверджує, що було вбито понад 250 тисяч російських військових (що більше, ніж початкова армія вторгнення в лютому 2022 року), а російські офіційні особи – що втрати України в літньому наступі у вісім разів більші, ніж російські (цьому немає жодних обʼєктивних підтверджень).

Втрати намагаються оцінити різні спостерігачі та ЗМІ, аналізуючи відкриті дані. Російська служба Бі-Бі-Сі та «Медіазона», які ведуть підрахунок смертей російських військовослужбовців на основі відкритих даних та повідомлень у соцмережах, повідомляють, що встановили імена 30 тисяч загиблих. Реальна кількість загиблих імовірно вища. Євген Пригожин, зокрема, стверджував, що лише в угрупованні «ПВК Вагнера» під час штурму Бахмута втрати склали 20 тисяч осіб.

Як зазначає New York Times, попри вищі втрати, російська армія зберігає чисельну перевагу над українською в зоні бойових дій, головним чином за рахунок більшого мобілізаційного ресурсу – населення Росії більш ніж утричі більше, ніж в України.

Сили РФ понад 60 разів обстріляли Херсонщину, десятеро постраждалих – влада

Протягом доби, 18 серпня, російські військові 63 рази обстріляли Херсонщину, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Чиновник каже, що внаслідок ударів постраждали десятеро людей, також є загиблий.

Протягом доби армія РФ здійснила 63 обстріли, зокрема:

  • випустила 355 снарядів з мінометів, артилерії, танків, «Градів» й БПЛА;
  • випустила 15 снарядів по Херсону.

Під вогонь потрапили:

  • житлові квартири населених пунктів області;
  • магазин й територія підприємства в Херсоні;
  • об’єкт критичної інфраструктури та будівля церкви у Херсонському районі;
  • магазин у Бериславському районі.

«Через російську агресію одна людина загинула, ще 10 – дістали поранення, з них – одна дитина», – додає Прокудін.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

«Я не розумію слова «сепаратизм»: мер Одеси Труханов про паспорт Росії, Пушкіна, підозри від НАБУ і «суд Божий»

Геннадій Труханов тричі обирався мером Одеси – на позачергових виборах у 2014 році, у 2015-му і в 2020-му роках. Тож, відповідаючи зараз на незручні для себе питання (а до Труханова їх багато), він висуває це як свій головний козир: мовляв, свою ефективність «я своїми справами довів» і саме «тому я тричі був обраний мером мільйонного міста».

Перш ніж обратися мером мільйонного міста, Труханов устиг відчути смак великої політики часів Віктора Януковича: у 2012-2014 роках він був народним депутатом від нині забороненої Партії Регіонів. У розмові з Радіо Свобода одеський мер обурюється, мовляв, чому про перебування у «злочинній партії» нагадують лише йому?

Труханову, однак, є що згадати і окрім його належності до Партії Регіонів. Чого лише вартує його активний спротив реформі декомунізації: вже після Революції Гідності саме Труханов наполягав, щоби проспекту Небесної Сотні повернули стару назву – імені маршала Жукова. Ймовірно, мер би завершив задумане, але його зупинив суд.

Вже під час повномасштабної війни одеський мер висловлювався проти знесення пам'ятника російській імператриці Катерині II в Одесі, але коли більшість жителів міста підтримали демонтаж, Труханов погодився.

Ми зустрічаємося у кабінеті мера, з вікна якого видно пам'ятник російському поету Олександру Пушкіну – монумент стоїть на площі перед міською радою Одеси. На запитання, чи треба Пушкіна демонтувати, мер каже, що «не треба».

Повну версію інтерв'ю з мером Одеси дивіться на каналі Радіо Свобода в YouTube. А скорочену версію розмови читайте далі.

У розмові з Радіо Свобода Труханов заявляє, що він ще недостатньо зробив для Одеси, і у випадку виборів, готовий балотуватися знову.Він упевнений, що всі справи НАБУ, у яких фігурує його прізвище, розваляться у суді, і що до в'язниці мер не потрапить. Труханов переконує, що він патріот України, який ніколи не мав ані російського, ані грецького паспорта. Запитання про те, а чи не «перефарбувався» мер, його відверто дратують.

А ще Труханов багато говорить про Бога. Після розмови у його кабінеті ми їдемо до Спасо-Преображенськиого собору, який сильно пошкодила російська ракета. Там Труханов розмірковує про церву Московського патріархату, прихожанином якої є він сам. Труханов називає московського патріарха Кирила воєнним злочинцем і розповідає власну історію, «воцерковлення» –каже, що він «ніколи не міг уявити», що стане мером, але, так, мовляв, «вирішив Бог». Текст та відео інтерв’ю за лінком

Диктатор страху. Чого боїться Путін на тлі війни з Україною?

Коли дослідники Сергій Гурієв та Даніел Трейсман писали свою книгу «Диктатори обману. Нове обличчя тиранії у XXI столітті», правління російського президента Володимира Путіна було однією з найкращих ілюстрацій метаморфози з диктатурами у нашому столітті. А ХХ століття, за твердженням авторів, було століттям страху. Йосип Сталін не просто обманював своїх співвітчизників – він сковував їх страхом. У комуністичному Радянському Союзі не було навіть натяку на вільні вибори, натомість були постійні репресії, Голодомор та ГУЛАГ.

За 18 місяців масштабної війни з «диктатора обману» Путін почав перетворюватися на «диктатора страху», зазначає політичний оглядач Віталій Портников. Його статтю читайте за лінком

ОВА: вночі армія РФ атакувала Хмельниччину, постраждали люди

У ніч проти 19 серпня армія РФ знову атакувала Хмельницьку область, повідомляє обласна військова адміністрація.

«Сьогодні вночі під час повітряної тривоги Хмельниччина знову була атакована ворогом», – зазначив перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

Місцева влада каже, що в кількох селах Хмельницького району вибуховою хвилею пошкоджено 30 будинків. Вибито вікна і двері в 32 домоволодіннях.

Крім того, в ОВА розповіли, що через атаку армії РФ постраждали дві жінки. У них поранення уламками скла. Ще шестеро людей звернулися до лікарні в шоковому стані.

Під час нічної повітряної атаки 19 серпня силами та засобами протиповітряної оборони було знищено 15 ударних дронів типу«Shahed-136/131» , повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG