Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У Сімферополі пролунав вибух, у Міноборони РФ кажуть про «збиття ракети»


У ніч проти 19 серпня в окупованому Криму пролунав вибух, його чули жителі Сімферополя. У Міністерстві оборони РФ подію пояснюють «роботою ППО» та начебто «збиттям ракети».

Традиційно, в Міноборони РФ у «ракетному ударі» звинуватили Україну.

Як йдеться у заяві російського міністерства, вночі 19 серпня начеб-то «була спроба» атаки переобладнаної в ударний варіант зенітної ракети комплексу ППО С-200 «по території підконтрольного РФ українського півострова».

«Російськими засобами ППО українська ракета була своєчасно виявлена та збита у повітрі», – розповіли у відомстві.

Починаючи з серпня 2022 року, в Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості, що з’єднує окупований Крим із Росією, стався вибух. Ще один вибух пролунав на Керченському мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закритий.

«Вони нас вирішили «катнути по повній», знищити «в нуль»: боєць «Азову» розповів про російський полон

Львів’янин Святослав Сірий очолював «Національний корпус» у Львові. У перший день повномасштабної війни Росії проти України вже обороняв Маріуполь, служив артилеристом. Був поранений під час виконання бойового завдання 20 квітня 2022 року, і до виходу за наказом командування у полон – перебував у так званому, створеному самими бійцями, госпіталі на заводі «Азовсталь».

Святослав повернувся із російського полону у травні 2023 року. Бої за Маріуполь називає найважчими у його бойовому досвіді, а умови в російському полоні – нелюдськими.

Після реабілітації Сірий хоче повернутися на військову службу. Читайте і дивіться за лінком

Зведення Генштабу ЗСУ: за добу відбулось 36 бойових зіткнень

Сили оброни України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби, йдеться в ранковому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Військові кажуть, що сього протягом минулої доби на фронтах відбулось 36 бойових зіткнень.

«Протягом минулої доби ворог завдав 3 ракетних та 41 авіаційний удар, здійснив 74 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань зазнали житлові будинки та інша цивільна інфраструктура», – кажуть військові.

Також відомо про те, що Сили оборони протягом минулої доби завдала 10 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки армії РФ та 1 удар по зенітно-ракетному комплексу.

«Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 2 пункти управління та 2 станції радіоелектронної боротьби противника», – підсумували в Генштабі ЗСУ.

ЗСУ: за ніч сили ППО знищили 15 ударних дронів

Під час нічної повітряної атаки 19 серпня силами та засобами протиповітряної оборони було знищено 15 ударних дронів типу«Shahed-136/131» , повідомляє командування Повітряних сил ЗСУ.

Зазначається, що запускали «Шахеди» війська РФ по Україні з північного напрямку.

Так, всього під час повітряної атаки армією РФ було випущено 17 ударних дронів із району Курська (РФ).

У північних та центральних, а також західних областях працювала протиповітряна оборона, кажуть українські військові.

«Силами та засобами Повітряних Сил у взаємодії з ППО інших складових Сил оборони України знищено 15 ворожих безпілотників», – розповіли військові.

У ніч на 16 серпня Повітряні сили повідомляли, що в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській та Запорізькій областях була загроза застосування російськими військовими балістичного озброєння та безпілотників «Шахед».

За даними Повітряних сил ЗСУ, українські військові знищили 13 російських безпілотників Shahed-136/131 у межах Одеської та Миколаївської областей у ніч на 16 серпня. Про збиті ракети у Повітряних силах не повідомляли.

Президент України Володимир Зеленський повідомляв, що станом на 3 серпня, Росія від початку повномасштабного вторгнення запустила по Україні 1961 іранський безпілотник «Шахед».

Байден сказав про наслідки війни в Україні для Тайваню і додав, що «Росія вже програла»

Президент США Джо Байден провів паралелі між повномасштабним російським вторгненням в Україну і ситуацією навколо Тайваню, повідомляє CNN. Про це американський лідер говорив 18 серпня після тристоронньої зустрічі з прем’єр-міністром Японії Фуміо Кісідою та президентом Південної Кореї Юн Сук Йолем.

Назвавши версію російського президента Володимира Путіна щодо причин вторгнення «смішною», Байден сказав: «Уявіть, якби ми нічого не зробили... Якби ми стояли на місці, яку заяву це надіслало б Китаю щодо Тайваню? Який сигнал це надіслало б усьому світу?»

Президент США відзначив, що «Росія вже програла».

«Вона не може досягти своєї початкової мети, яку заявляла. Це неможливо», – наголосив Байден. Він також повторив тезу про те, що російське повномасштабне вторгнення – це «не тільки європейська проблема; такого вторгнення не було з часів Другої світової війни».

Президент США Джо Байден пропонує Конгресу надати Україні понад 13 мільярдів доларів екстреної допомоги, повідомило минулого тижня агентство Associated Press із посиланням на неназване джерело, знайоме з питанням, але не уповноважене говорити офіційно.

Зеленський: «Готуємо потужні речі для України»

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 18 серпня заявив, що «сьогодні п’ятниця, але такий тиждень, що зарано підбивати підсумки робочих днів».

«Готуємо потужні речі для України, посилення нашої держави, наших воїнів. Сьогодні та загалом цього тижня саме таке завдання – головне. Зброя для наших воїнів. Нові можливості для нашої оборони. Нові пакети підтримки від наших партнерів. Ми робимо все, щоб напередодні Дня Незалежності нашої держави можна було сказати, що Україна зробила ще один крок до кола найбільш міцних держав світу», – сказав Зеленський.

Глава держави також нагадав, що «наступний тиждень – це час важливих для України заходів». «Жодного дня підготовки ми не втратимо. Жодного результату для України не упустимо», – обіцяє президент.

Зеленський також навів кілька фактів щодо міжнародної підтримки України. За його словами, декларацію «Групи семи» щодо безпекових гарантій Україні підтримали 18 держав, а над реалізацією української формули миру працюють уже 63 дипломатичні місії.

Формула миру – український підхід до завершення війни Росії та України, який передбачає виведення російських військ з усієї міжнародно визнаної української території, після чого можливі переговори з Москвою щодо умов компенсації завданої агресією шкоди.

У Росії оголосили нових «іноагентів», у списку – Піонтковський, Ілларіонов та інші

Міністерство юстиції Росії 18 серпня оголосило новий список так званих іноземних агентів.

Серед відомих в Україні персонажів «іноагентами» стали відомі за виступами в ефірах на Youtube і телебаченні публіцист Андрій Піонтковський і економіст Андрій Ілларіонов.

Також влада Росії відтепер вважає іноагенткою російсько-ізраїльську письменницю Лінор Горалік. З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Горалік веде проєкт ROAR, збираючи антивоєнні вірші, прозу та музику, та проєкт «Новини 26» про політику для підлітків. Обидва ресурси заблоковані в Росії.

Окрім цих персон, реєстр «іноагентів» поповнили заступник голови Конгресу ойрат-калмицького народу Володимир Довданов, якутська антивоєнна активістка Саргілана Кондакова, колишня учасниця Ради з прав людини, координаторка громадського руху «Громадянин» письменниця Тетяна Сотникова (Ганна Берсенєва).

Законодавство про «іноагентів» у Росії зʼявилося в 2012 році. Закон дозволив міністерству юстиції визнавати некомерційні організації «іноземними агентами», якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначені, що дозволяє владі переслідувати організації, що працюють у галузі освіти, культури, охорони здоровʼя, екології, захисту прав людини.

Згодом зʼявилася можливість визнавати «іноагентами» засоби інформації та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але «перебуває під іноземним впливом». Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.

Унаслідок вечірнього обстрілу Херсона загинув цивільний, є поранені

Військові РФ увечері 18 серпня обстріляли Херсон – загинув 72-річний чоловік, ще двоє літніх людей травмовані. Про це в телеграмі повідомили голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін і Офіс генпрокурора.

«Окупанти вбили літнього херсонця. Російська армія вчергове обстріляла Херсон. Ворог поцілив у житловий сектор. Поранення, несумісні з життям, отримав 72-річний чоловік. Також травмовані 93-річний чоловік та 73-річна жінка. Їм на місці надана необхідна медична допомога», – вказав Прокудін.

За даними ОГП, 18 серпня близько 20:00 окупанти обстріляли селище поблизу Херсона. За цим фактом розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним убивством (ч. 2 ст. 438 ККУ).

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста і села, розташовані в межах досяжності їхньої артилерії, ракетних систем залпового вогню, ракет і дронів. Попри численні свідчення цього, Москва заперечує напади на цивільні обʼєкти, стверджуючи, що бʼє лише по військовій інфраструктурі.

Загальні втрати сторін у війні в Україні сягають пів мільйона – NYT

Загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку повномасштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч. З посиланням на неназваних представників адміністрації США таку оцінку дає газета The New York Times.

Ідеться лише про втрати на полі бою, мирні жителі, загиблі та поранені внаслідок російського вторгнення, до цього числа не входять.

Втрати російської сторони в адміністрації США оцінюють як вищі – хоча вони і не в рази більші, ніж українські. Стверджується, що у війні загинули до 120 тисяч росіян і приблизно 170–180 поранені. Україна ж, як пише видання, могла втратити до 70 тисяч убитими та до 120 тисяч пораненими.

При цьому New York Times наголошує, що не йдеться про підтверджені дані, і визнає, що навіть різні американські відомства мають різні дані про втрати Росії та України у війні. Зокрема, в документах Пентагону, які втекли в мережу на початку цього року, російські втрати вбитими оцінювалися в 43 тисячі осіб, а українські – більш ніж у 17.

Обидві сторони конфлікту майже не дають інформації про втрати. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих майже рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни. При цьому обидві сторони стверджують, що великих втрат зазнає противник – Україна стверджує, що було вбито понад 250 тисяч російських військових (що більше, ніж початкова армія вторгнення в лютому 2022 року), а російські офіційні особи – що втрати України в літньому наступі у вісім разів більші, ніж російські (цьому немає жодних обʼєктивних підтверджень).

Російське ГРУ вербувало українських біженців у Польщі у диверсанти – WP

Російські спецслужби через інтернет вербували людей для співпраці серед українських біженців у Польщі. Такого висновку дійшли розслідувачі газети The Washington Post. За їхнім твердженням, завербовані біженці отримували різні завдання – від розклеювання листівок до диверсій на залізниці.

До завдань завербованих, за твердженням журналістів, входили проросійська агітація, розвідка у польських портах, встановлення камер стеження на залізницях та «маячків» GPS у військових вантажах, що проходять через Польщу в бік України. У березні 2023 року, як повідомляє The Washington Post із посиланням на польські спецслужби, завербовані отримували накази влаштовувати диверсії на польській залізниці, щоб завадити доставці військової техніки до України.

Польські спецслужби вважають замовником російське Головне управління Генштабу (відоме як ГРУ). Вони, за словами журналістів, називають цю операцію найбільшою загрозою в країні НАТО з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. За даними The Washington Post, зараз у Польщі за підозрою в диверсійній діяльності та шпигунстві заарештовано 12 громадян України, які приїхали з її східних областей і жили в країні в статусі біженців, троє громадян Білорусі та один росіянин.

Російське МЗС не відповіло на прохання журналістів The Washington Post прокоментувати результати розслідування.

Через Польщу в Україну надходить близько 80% усієї військової допомоги країн НАТО. Влада Польщі посилює безпеку на кордоні у звʼязку з прибуттям до сусідньої Білорусі найманців російського угруповання «ПВК Вагнера».

У Болгарії допускають можливість зіткнення НАТО та Росії в Чорному морі

Дії Росії можуть спричинити зіткнення з Північноатлантичним альянсом у Чорному морі, оскільки вона «постійно намагається розширити зону свого контролю», зазначив міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев, пише Novinite.

«Ми не можемо виключити зіткнення між НАТО та Росією в Чорному морі, але прагнемо уникнути ескалації. Однак це залежить від дій Росії. Росія постійно провокує НАТО, зокрема розширюючи зону свого контролю», – наголосив чиновник.

Він також зазначив, що завершення війни залежить від України, а головна умова для цього – «повне відновлення її територіальної цілісності».

При цьому, за словами Тагарева, він «не сприймає серйозно» заяви колишнього президента США Дональда Трампа про те, що той нібито «зможе зупинити війну за 24 години».

США попередили Туреччину про ризик санкцій проти турецьких компаній через допомогу РФ – WSJ

Влада США попередила уряд Туреччини про «реальний ризик» запровадження обмежень проти турецьких компаній, які допомагають Росії обходити санкції, повідомляє The Wall Street Journal із посиланням на західних чиновників.

За їхніми словами, Вашингтон дуже стурбований тим, як Туреччина допомагає Росії оминати санкції. Зокрема, через Туреччину до Росії, за словами чиновників, надходить західна електроніка, а турецькі порти продовжують приймати російські судна під санкціями.

«Ми ведемо постійний діалог із турецьким урядом з цих питань. Ми щиро сподіваємося, що нам вдасться уникнути сценарію, за якого турецька компанія буде піддана санкціям», — заявило одне з джерел видання.

Окреме занепокоєння американських чиновників викликає «тіньовий» флот, що функціонує через Туреччину, – він допомагає Росії постачати нафту в країни Азії, оминаючи при цьому встановлену країнами «Групи семи» стелю цін.

За даними WSJ, одним із найбільших операторів «тіньового» флоту є турецька компанія Beks Ship Management, заснована понад 10 років тому. Станом на 2021 рік її флот нараховував шість кораблів. Відтоді фірма стала стрімко розвиватися, а до серпня 2023 року її флот складався вже з 41 судна вартістю 782 мільйони доларів. Загальна вартість флоту компанії за два з половиною роки зросла приблизно вдесятеро.

Представник Beks Ship Management Джеміль Ерсоз заявив журналістам, що судна купували через банки Франції, Китаю, Японії, Тайваню та Австралії. Він заявив, що фінансування не надходило з Росії.

WSJ зазначає, що Beks Ship Management – не єдина компанія у російському «тіньовому» флоті. За даними видання, сотні суден у всьому світі, що належать фірмам з Греції, Індії, Обʼєднаних Арабських Еміратів та Туреччини, допомагають Росії обходити санкції.

«Пункт незламності» в Часовому Яру потрапив під обстріл, поранені люди

Армія РФ обстріляла «Пункт незламності» в місті Часів Яр на Донеччині, повідомляє обласна прокуратура.

У відомстві кажуть, що російські військові, ймовірно, атакували місто з артилерії.

«Ворожі снаряди поцілили по житловому кварталу у середмісті, поряд із «Пунктом незламності», де зазвичай місцеві мешканці отримують гуманітарну допомогу, заряджають телефони тощо. Вибухи ворожих снарядів спровокували займання у двох багатоквартирних будинках. Крім того, пошкоджено сквер та сусідні житлові будинки, у яких повибивало вікна і двері, понівечено покрівлю та балкони», – кажуть у прокуратурі.

Також відомо, що тілесні ушкодження внаслідок зазначеного обстрілу отримали двоє жінок 73 та 76 років, які знаходились у цей час на вулиці, та 72-річний чоловік – його госпіталізованого до лікарні з множинними осколковими пораненнями.

ЗСУ наступають на двох напрямках, відбулось 30 бойових зіткнень – Генштаб

Українські військові продовжують наступати на Мелітопольському та Бердянському напрямках, за день відбулось 30 бойових зіткнень, йдеться в вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

«Протягом доби ворог завдав один ракетний та 31 авіаційний удар, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах», – кажуть у Генштабі.

Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби.

«Авіація сил оборони протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника», – кажуть у Генштабі.

Військові також уточнили, що «підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 2 райони зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника, 4 артилерійських засоби на вогневих позиціях, 2 пункти управління та 2 станції радіоелектронної боротьби противника».

Сили РФ близько 20 разів обстріляли Козачу Лопань: влада розповіла про наслідки

За день 18 серпня, армія РФ атакувала Козачу Лопань Дергачівської територіальної громади близько 20 разів, повідомив голова міської військової адміністрації В’ячеслав Задоренко.

«Протягом сьогоднішнього дня російські окупанти нанесли зо два десятки ударів по Козачій Лопані. Хаотичні обстріли з артилерії по житловим будинкам розпочалися близько 11:00, друга хвиля – о 15:30», – написав Задоренко.

За його словами, унаслідок обстрілів суттєво пошкоджено щонайменше два будинки, загорілася господарча споруда.

«Екстрені служби відразу прибули на місце події і розпочали ліквідацію наслідків російського терор, наразі пожежу ліквідовано. Ніхто з місцевих жителів не постраждав», – підсумував чиновник.

«Мелітополь є критично важливим для контрнаступу»: які шанси, що ЗСУ зможуть до зими звільнити місто

Американська розвідка не вірить, що Україна цього року звільнить Мелітополь, щоб таким чином перерізати сухопутний коридор РФ до Криму, пише видання The Washington Post.

«Мелітополь є критично важливим для контрнаступу України, оскільки він вважається «воротами» до Криму. Місто знаходиться на перетині двох важливих автошляхів і залізничної лінії, які дозволяють Росії переміщувати військових і техніку з півострова на інші окуповані території на півдні України», – зауважує видання.

Чи вистачить у ЗСУ сил та засобів звільнити Мелітополь, а якщо ні, то які наслідки це матиме?

Про це і не тільки дивіться у програмі Свобода Live:

В Енергодарі стався вибух на нараді «керівників» окупаційної поліції – ГУР

В окупованому Енергодарі на нараді керівників поліції пролунав вибух. Його причиною була атака дрона, йдеться в повідомленні Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

За даними ГУР, вибух у кабінеті так званого «начальника поліції» Енергодара, де проходила нарада, пролунав 18 серпня, приблизно о 09:23.

У розвідці уточнюють, що «в результаті інциденту поранення отримали начальник міського відділу полковник МВС Росії Чесанов Павло Валерійович (Чуваська республіка), його заступник з оперативної роботи, керівник слідчого відділу, начальник чергової частини та керівники ряду підрозділів».

Після вибуху окупантів РФ одразу госпіталізували до місцевої лікарні. З Мелітополя викликали три реанімобілі, а вже звідти поранених хочуть евакуювати гелікоптерами на територію Росії, зазначили в розвідці.

Єрмак каже, що декларацію щодо гарантій безпеки вже підтримали 25 країн

Декларацію щодо гарантій безпеки для України, яку погодили на саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі лідери «Групи семи» (G7), підтримали 25 країн, зазначив голова Офісу президента Андрій Єрмак в ефірі телемарафону.

«Ми вже узгоджуємо початок консультацій з іншими партнерами. Цього тижня число країн, які доєдналися до вільнюської декларації, вже 25 і впевнений, що це число продовжить рости», – заявив він.

За словами Єрмака, українська сторона хоче до кінця року підписати перші угоди.

Канада запровадила нові санкції проти Росії

У п’ятницю, 18 серпня, Канада запровадила новий пакет санкцій проти Росії, йдеться в повідомленні її Міністерства закордонних справ.

«Канада запроваджує нові санкції проти 15 російських фізичних і трьох юридичних осіб у відповідь на зростаючий рівень порушень прав людини та насильства з боку держави політичними опонентами та критиками», – заявила міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі.

За її словами, таким чином «Росія намагається придушити внутрішнє інакомислення».

У МЗС Канади уточнили, що фізичні та юридичні особи, які потрапили під санкції, «є вищими посадовими особами російського уряду, судового і слідчого комітетів, а також судів, що фінансуються з федерального бюджету».

Відомо, що під обмеження потрапили:

  • Басманний районний суд Москви;
  • Хамовнічеський районний суд Москви;
  • Московський міський суд.

За інформацією МЗС Канади, «вони були безпосередньо причетні до порушень прав людини щодо лідерів російської опозиції, включно з Володимиром Кара-Мурзою, Олексієм Навальним та іншими громадянами Росії».

«Путінський режим неодноразово демонстрував свою готовність використовувати всі можливі засоби, щоб змусити замовкнути політичних опонентів і критиків та жорстоко придушити внутрішнє інакомислення. Це особливо актуально після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року», – сказала міністр Жолі.

Армія РФ скинула з дрона вибухівку в Бериславі – прокуратура

У п’ятницю, 18 серпня, армія РФ скинула з дрона вибухівку в Бериславі на Херсонщині, повідомляє обласна прокуратура.

Як зазначається, ураження ніг зазнали двоє місцевих мешканців, які перебували на вулиці. Чоловіків доставлено у лікарню для надання медичної допомоги.

«Росіяни атакували мирних жителів Берислава з безпілотника. Двоє чоловіків, 35 та 34 роки, внаслідок скидання вибухівки отримали тілесні ушкодження», – йдеться у повідомленні Херсонської ОВА.

Як уточнила місцева влада, в одного чоловіка – поранення ноги, в іншого – живота.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG