Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У Білому домі підтвердили, що F-16 відправлять в Україну після завершення навчання пілотів

Україні нададуть американські винищувачі F-16 після завершення навчання пілотів, йдеться в заяві радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана, повідомляє The Guardian.

«Після навчання українських пілотів на літаках F-16 буде здійснено передачу винищувачів до цієї країни», – наводить видання слова Саллівана.

17 серпня агенція Reuters із посиланням на анонімного американського чиновника повідомила про те, що Сполучені Штати схвалили надсилання винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів, щойно завершиться навчання пілотів.

Україна потребує F-16, щоб подолати російську перевагу в повітрі.

На Донеччині через обстріли обмежували роботу ТЕС – Міненерго

Через обстріли армії РФ на Донеччині вимикалась високовольтна лінія, що призвело до обмежень у роботі однієї з теплоелектростанцій, повідомляє Міністерство енергетики України.

«У Донецькій області через ворожий обстріл двічі відключалися повітряні лінії 110 кВ. Це призвело до обмеження виробітку електроенергії на одній з ТЕС у Донецькій області. Також на Донеччині через бойові дії вимикалися повітряні лінії меншої потужності – без світла залишалися більше 14 тисяч споживачів», – йдеться у повідомленні.

Наступ ЗСУ: чому американські ЗМІ «вкидають» побоювання про провал?

За кілька тижнів активних дій Сил оборони понад 200 військових РФ потрапили у полон – Юсов

Кожен п’ятий російський військовополонений здався у полон добровільно, розповів під час пресконференції представник Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України Андрій Юсов.

За його словами, серед військовополонених є й офіцери, не лише рядові солдати. Проте скільки російських офіцерів зараз у полоні – не уточнюють.

«За декілька тижнів активних дій українських сил безпеки та оборони, як оборонних так і наступальних на понад 200 полонених росіян збільшився наш обмінний фонд. Це означає, що повертати наших буде легше та активніше. Із цієї цифри кожен 5-ий здався добровільно», – додав Андрій Юсов.

Водночас, за словами Юсова, під час війни Україна провела 48 обмінів і змогла повернути з російського полону 2 598 осіб. І зараз влада також працює над подальшими обмінами полонених українських військовослужбовців.

ОВА: внаслідок обстрілу села на Херсонщині постраждала дівчина

Армія РФ вдень 18 серпня атакувала село на Херсонщині, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Через російський обстріл села Вірівка Тягинської громади постраждала неповнолітня», – зазначив Прокудін.

За його словами, 17-річну дівчину госпіталізували у стані середньої тяжкості з мінно-вибуховою травмою та пораненням ноги. Лікарі надають їй необхідну допомогу.

Унаслідок обстрілу у населеному пункті пошкоджено близько десяти житлових будинків, додав очільник ОВА.

Молдова допомагатиме Україні з транзитом зерна – Санду

Молдова має намір допомагати Україні з транзитом зерна, зазначила президент країни Майя Санду в інтерв’ю RFI.

«Республіка Молдова пропонувала Україні допомогу з транзитом зерна з початку війни. Не тільки зараз, коли дунайські порти бомбили. Це складна тема. Ми намагаємося знайти рішення», – сказала вона.

За її словами, Молдова веде переговори з Україною, Румунією та Єврокомісією, щоб зрозуміти, «як країна можемо узгодити інтереси своїх фермерів та забезпечити транзит зерна з України. Санду впевнена, що Молдова має допомогти Україні, яка сьогодні забезпечує їхній мир».

Президент Молдові зазначила, що уряд продовжить обговорення в такому форматі.

«І, очевидно, одним із рішень є швидкі інвестиції в транспортну інфраструктуру, у військово-морську інфраструктуру для збільшення пропускної спроможності на цей період. Тому що ми хочемо збільшити наш експорт, ми хочемо розвивати нашу інфраструктуру, і ми можемо це зробити, в тому числі за рахунок ресурсів Європейського Союзу», – сказала вона.

Санду зазначила, що також існує проблема молдовських фермерів, які навіть до цих криз, викликаних війною, не мали достатньо шляхів для експорту. За її словами, слід визнати, що в Молдові недостатньо розвинена залізнична та військово-морська інфраструктура. А тепер, коли ці досить великі обсяги продовольства надходять з України, ситуація ускладнилася.

Президент країна також прокоментувала претензії молдавських фермерів, які наполягають на забороні імпорту зерна з України та погрожують відновити протести в центрі столиці.

Санду підкреслила необхідність допомагати Україні. До того ж, уряд вжив заходів для підтримки молдавських виробників. При цьому слід переконатися, що підтримка держави розподіляється рівномірно.

Вона також додала, що поки в Україні триває війна, існують ризики й для Молдови. Водночас країна тісно співпрацює з Румунією, США та державами-членами НАТО, які допомагають їй зміцнити систему оборони. Тож країна розраховує на їхню підтримку у складних ситуаціях. При цьому зараз громадяни Молдови в безпеці.

Щодня 3-5 російських військовослужбовців здаються в полон за програмою «Хочу жить»

Майже за рік існування державної програми «Хочу жить», українська влада отримала понад понад 22 тисячі звернень від російських військовослужбовців, а сам сайт відвідали понад 46.2 млн., про це розповів речник проєкту «Хочу жить» Віталій Матвієнко.

За його словами більшість людей, які заходили на сайт, у якому українська влада пропонує російським військовим здатися у полон, це росіяни, а саме жителі, зокрема, Москви.

«Xjnbhb таких лідери це: Москва, Санкт-Петербург, Краснодарський край і Нижньогородська область. У нас працюють 10 операторів, які щодня опрацьовують від70 до 100 звернень на день. І щодня Роскомнадзор намагається блокувати наші ресурси і їм вдалось заблокувати 256 наших ресурсів. Та тим не менше наші спеціалісти працюють, інформація постійно знаходиться на просторах мережі Інтернет», - розповів Віталій Матвієнко.

«У Росії вистачить ресурсів до 2030 року». Як тривала війна може змінити Україну та її окуповані території

Що означає заява Ірини Верещук про тривалу війну з Росією, і чому риторика влади з цього приводу дедалі більше змінюється? Як тривалі бойові дії можуть змінити Україну й окуповані території? Чому Захід зволікає з військовою допомогою Збройним силам, і чи боїться розпаду Росії? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Війна з Росією не закінчиться до кінця цього року або навесні 2024 року. Шлях до перемоги буде довгим та важким, заявила 15 серпня у своєму телеграм-каналі віцепрем’єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. На її думку, «громадяни та влада мають налаштуватися на тривалу боротьбу». За корупцію потрібно карати як за державну зраду, і припинити до кінця війни всі чвари, написала Ірина Верещук.
  • Також цього тижня низка ЗМІ поширили заяву керівника апарату генерального секретаря НАТО Стіана Єнссена, який допустив, що Україна може стати членом Північноатлантичного альянсу у випадку територіальних поступок. За його словами, дискусії про майбутній статус України в контексті Альянсу після війни вже тривають, в них, серед іншого, лунають опції з відмовою Києва від частини території.
  • Українська сторона різко відреагувала на цю заяву. У МЗС України назвали такі розмови «абсолютно неприйнятними», а секретар РНБО Олексій Данілов назвав заяву «дивним вкидом». У НАТО також відреагували на заяву свого посадовця і назвали її «помилкою». А сам Єнссен уточнив, що його заява «була частиною більшої дискусії щодо можливих майбутніх сценаріїв в Україні». Він зазначив, що не повинен був так говорити, і «це була помилка».
  • Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції на саміті НАТО у липні цього року заявив, що Україна ніколи не обміняє будь-який статус на території. За його словами, цю позицію «чітко знають партнери» України. Пізніше у своїй промові на День української державності 28 липня Зеленський зазначив, що Україні потрібно не зупинятися, а саме перемагати Росію.

«Новини Приазовʼя» вирішили поговорити з політиками та експертами про те, як довготривала війна може змінити Україну й особливо окуповані території, і що саме може пришвидшити перемогу України над Росією...

Ізраїль продовжив соціальну допомогу для українських біженців

Влада Ізраїлю продовжила надання медичної та соціальної допомоги для українських біженців, зазначив радник офісу глави уряду країни Дмитро Гендельман.

За ініціативою прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху та міністра фінансів Бецалеля Смотрича відбулась зустріч щодо постійної допомоги українським біженцям.

Під зустрічі було вирішено продовжити соціальну та медичну допомогу біженцям з України до кінця року.

За повідомленнями представників Ізраїлю, йдеться про 14213 громадян України, з яких 3600 старше 65 років та приблизно 1500 дітей. Уряд Ізраїлю виділить на це 100 млн шекелів (17 млн доларів).

Російські правоохоронці провела обшуки у «Свідків Єгови» в чотирьох містах Криму

У чотирьох містах Криму – Армянську, Сімферополі, Саках та Джанкої – 14 та 16 серпня відбулися щонайменше дев’ять обшуків у членів релігійної організації «Свідки Єгови». Про це повідомила «Європейська асоціація Свідків Єгови», передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

У Сімферополі обшук пройшов у Катерини Мельничук. Жінці стало погано, у її чоловіка піднявся тиск. Катерині повідомили, що проти неї порушили кримінальну справу, та після допиту відпустили під підписку про невиїзд.

Читайте також: У Криму заявили про відновлення руху Чонгарським мостом. Окупаційна влада просить не поширювати інформацію

Обшуку також зазнав Дмитро Захаревич, зять Олександра Ворончіхіна, фігуранта однієї з подібних справ у Сімферополі. Того ж дня чоловік отримав постанову про залучення його як обвинуваченого у кримінальній справі. За клопотанням слідчого суд помістив його та ще одного віруючого під домашній арешт.

В Армянську силовики провели обшуки у чоловіка у двох його оселях. Після цього віруючого доправили на допит. У місті Саки семеро силовиків, четверо з яких були озброєні, провели двогодинний обшук у будинку 62-річного члена «Свідків Єгови». В нього вилучили електронні пристрої. Подробиці обшуків у Джанкої наразі невідомі.

Читайте також: В окупованому Криму засудили ще чотирьох «свідків Єгови»

Наразі момент кримінальне переслідування за ричетність до цієї релігійної організації зазнали 25 жителів Криму. Шість із них відбувають терміни в колонії.

Верховний суд Росії визнав «Управлінський центр Свідків Єгови в Росії» екстремістською організацією та заборонив її діяльність у Росії у 2017 році. Згодом усі юридичні особи «Свідків Єгови» в Росії внесли до списку екстремістських та заборонених.

Підконтрольний Кремлю Джанкойський районний суд 11 серпня відправив представника релігійної організації «Свідки Єгови» Віктора Урсу під домашній арешт після двох тижнів ув’язнення в ізоляторі.

Вже не пустеля: як змінюється територія, яка раніше була під водою Каховського водосховища (фотогалерея)

Дно колишнього Каховського водосховища після повного висихання почало заростати травою. Насіння трав проростає у тріщинах висохлого намулу. Кореспондент проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» Дмитро Шеремет зафіксував те, як тепер виглядає водосховище з боку Запорізької області.

Російська армія захопила Каховську ГЕС, і взяла під свій контроль греблю Каховського водосховища, на початку широкомасштабного вторгнення в Україну. Окупанти замінували Каховську ГЕС, про що повідомляли її працівники.

Перед третьою годиною ранку 6 червня 2023 року відбулося руйнування частини греблі водосховища, де була Каховська ГЕС.

У ніч руйнування Каховської гідроелектростанції бійці 205-ї окремої мотострілецької «казачої» бригади РФ, яка контролювала ГЕС, мали перебувати «в готовності» та готувались до певних дій «по команді», зокрема до залишення території через «точку відходу», що було ускладнено, бо «все затоплено». Це випливає із перехоплення розмов військових 205-ї бригади РФ у ніч знищення греблі, яку наводять у спільному розслідуванні журналісти «Схем» (проєкт Радіо Свобода) та агенції «Слідство.Інфо».

Зеленський анонсує «новини» щодо подальшої військової допомоги Україні

Президент України Володимир Зеленський прокоментував останні повідомлення про пакети військової допомоги, які Києву надають міжнародні партнери.

«Реалізуються домовленості з партнерами. Заходять важка техніка, артилерія, засоби ППО. Продовжуємо роботу над наступними пакетами. Новини будуть скоро», – заявив він.

Читайте також: Залужний у розмові з Міллі повідомив про обстановку на фронті та потреби ЗСУ

У цьому ж повідомленні Зеленський заявив про отримання закритих доповідей Служби безпеки України та Головного управління розвідки щодо їхніх задач: «робота триває».

Велика Британія 18 серпня повідомила про три контракти на постачання засобів протиповітряної оборони Україні. Також напередодні парламент Швеції підтримав пакет допомоги Україні вартістю в до 270 мільйонів євро.

Також 17 серпня Німеччина повідомила про передачу Україні двох пускових систем IRIS-T SLS.

Слова чиновника НАТО і «велика лють України»: чи причетний Кремль? Ситуацію прокоментував Юрій Щербак

Днями низка ЗМІ поширили заяву керівника апарату генерального секретаря Північно-Атлантичного альянсу Стіана Єнссена, який допустив, що Україна може стати членом НАТО у випадку територіальних поступок Росії. За його словами, дискусії про майбутній статус України в контексті альянсу після війни вже тривають. У них, серед іншого, лунають опції з відмовою Києва від частини територій.

Українська сторона різко відреагувала на таку заяву. В МЗС назвали такі розмови абсолютно неприйнятними. А секретар РНБО Олексій Данілов назвав заяву «дивним вкидом».

Ба більше, пізніше від цих слів відмовилися навіть у НАТО. Там назвали «помилкою» заяву Єнссена щодо відмови України від частини своїх територій в обмін на вступ України до альянсу. А сам Єнссен згодом уточнив, що його заява була частиною більшою дискусії щодо можливих майбутніх сценаріїв в Україні. «Я не повинен був так говорити, це була помилка», – сказав він.

В ефірі передачі Радіо Свобода «Свобода Live» ситуацію прокоментував Юрій Щербак, колишній посол України в Ізраїлі, Канаді, США та Мексиці.

– Пане Щербак, чи міг чиновник такого рангу розмірковувати про сценарії членства України в НАТО, помилково висунувши версію про те, що Україну можуть взяти в НАТО в обмін на відмову від територій? Чи могла це бути помилка? Чи могла це бути обмовка? Чи все-таки ви допускаєте, що такі сценарії справді можуть там обговорювати і розглядати?

– Я в цій історії бачу два аспекти. І думаю, що і треба розглядати обидва аспекти. Це дуже важливо. Це не є однозначно чорно-біла історія.

Перший аспект – офіційний. Цей 45-річний норвежець Стіан Єнссен з великою блискучою кар’єрою. Він був помічником приватним Столтенберґа, генерального секретаря ООН. А зараз він обіймає посаду директора приватного офісу генсека НАТО Столтенберґа. І в цій якості дійсно як представник тих кіл, дуже близьких до генерального секретаря і до всієї цієї штаб-квартири НАТО, він, на мій погляд, не мав права взагалі піднімати цю тему.

Це є офіційний аспект, який викликав (як одна міжнародна агенція заявила, що викликав велику лють керівництва України) дуже гострі заяви і секретаря РНБО, і міністра закордонних справ, і нашого МЗС, де вони гостро сказали, що Україна не торгує територіями. І це все правильно. Вони висловили абсолютно правильну, справедливу, конституційну доктрину України проти такого роду домагань.

Але давайте тепер подивимося з іншого боку. Це була конференція в Норвегії, де (а вони обидва норвежці – і Єнссен, і Столтенберґ – були присутні. І на цій конференції (я буду цитувати) Стіан Єнссен заявив, що «я вважаю, що одним з рішень для України може бути відмова від території та отримання натомість членства в НАТО». Але він підкреслив, по-перше, що Україна повинна бути членом НАТО (обов’язково!), що Україна має вирішувати все сама, що це одна з опцій, які можуть стояти перед Україною.

Більше того, у мене ось текст заяви для цієї норвезької газети «Верденс ганг», де він сказав, що на питання, чи вважає НАТО, що Україна повинна поступитися територією: питання про поступки територією на користь Росії піднімають інші. Тобто не НАТО.

Таким чином ми повинні дуже спокійно поставитися до заяви чиновника. Його ранг – це «ранг Єрмака» при Столтенберзі. Тобто він не має прав озвучувати жодні офіційні позиції. Він просто не є уповноваженою особою.

Звичайно, це була помилка з його боку. А давайте тепер вже другий бік справи подивимося. А другий бік полягає в тому, що сама ця ідея абсолютно не є новою. І вона, як мінімум, з весни минулого року вже звучить весь час...

Сили РФ вдарили по селу на Запоріжжі, пошкоджені гімназія та приватні будинки – влада

Внаслідок обстрілу армією РФ села Комишуваха, неподалік від Запоріжжя, були зруйновані корпуси гімназії, йдеться в повідомленні селищної ради.

«У ніч на 18 серпня ворог завдав удару по Комишувасі. Під ударом знову опинилася гімназія «Джерело», цього разу відділення 1 – 4 класів», – зазначається в дописі.

Місцева влада каже, що основний корпус гімназії та молодше відділення були відремонтовані напередодні вторгнення РФ, приміщення укомплектовані новими меблями і «всім необхідним для якісної освіти дітей». У планах було облаштування мультимедійного спортивного майданчика.

«Крім того, пошкоджень зазнали понад 10 приватних будинків. Люди не постраждали»,– підсумували в сільраді.

Литва офіційно закрила два пункти перетину кордону з Білоруссю

Пункт пропуску Шумскас – Лоша на білорусько-литовському кордоні офіційно закрили, передає білоруська служба Радіо Свобода.

О 23:56 на прикордонному переході встановили знак заборони проїзду, повідомив блогер Антон Матолька.

З опівночі 18 серпня також закрито переїзд Тверячюс – Відзи.

Читайте також: Балтійські країни приєдналися до декларації підтримки України G7

Продовжують функціонувати пункти перетину Камінний Лог – Медники, Привалка – Райгород, Беняконі – Салечники та Катловка – Лаваришки. Литовська сторона наразі не планує їх закривати.

Днями Литва повідомила про плани закрити два пункти перетину кордону з Білоруссю. Таке рішення ухвалили внаслідок прибуття до Білорусі найманців російської приватної військової компанії «Вагнер».

Латвія та Польщі також вживають заходів для зміцнення кордону з Білоруссю. Прикордонна служба Латвії оголосила про перехід на посилений режим. Польща для зміцнення кордону з Білоруссю будує додаткові захисні споруди та збільшує військову присутність.

Російська армія розбудовує лінію оборони біля Маріуполя, чекає на наступ ЗСУ – радник мера

Російська армія активно розбудовує лінію оборони, зокрема створює окопи та бліндажі, бо очікує наступу Сил оборони України з напрямку Пологів та Урожайного. Таку заяву в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») зробив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Посадовець розповів, що розбудовувати лінії оборони окупаційні війська почали за два дні до того, як Генеральний штаб Збройних Сил України офіційно повідомив про деокупацію Урожайного.

«Розбудові цієї лінії оборони передував відхід російських військ з Пологівського напрямку, з напрямку Урожайного. Вони очікують, що можливий прорив з того боку – з напрямку Пологів. То цілком можливо передбачити, що після прориву лінії, яка йде за Урожайним, яка йде за Вугледаром, можливо оперативно цей простір буде використовуватись Збройними силами України. Це розуміють росіяни і тому вони терміново роблять чергову лінію оборони, щоб їм було куди «відступати за пірамідки» в разі чого», – розповів Андрющенко.

Міноборони Британії підписало контракти на понад 90 млн фунтів для посилення ППО України

Міністерство оборони Великої Британії підписало три контракти на постачання засобів протиповітряної оборони для України – про це пресслужба відомства повідомила 18 серпня.

«Серед них – контракт вартістю 56 мільйонів фунтів стерлінгів із норвезькою оборонною компанією Kongsberg щодо постачання антидронових систем і ще два контракти на забезпечення додаткових можливостей ППО», – йдеться в повідомленні.

За контрактом із Kongsberg, компанія має надати системи протидії безпілотникам для виявлення, відстеження, знищення або подавлення дронів.

Читайте також: Німеччина надала Україні ще дві установки IRIS-T

«Система CORTEX Typhon розроблена для використання лише двома операторами. Її можна швидко розгортати та переміщувати для максимальної ефективності», – додає Міноборони.

Відомство додає, що система може працювати окремо або як частина інтегрованої мережі для протидії дронам.

«Ці системи протиповітряної оборони достатньо гнучкі для швидкого розгортання для захисту цивільного населення та інфраструктури України, або для використання на лінії фронту», – заявив мініcтр оборони Великої Британії Бен Воллес.

Читайте також: Літаки F-16 допоможуть Україні навіть своєю появою – експерт

За даними Міноборони, контракти є частиною пакетів закупівель, оголошених міністрами оборони Міжнародного фонду для України на початку цього року.

Засоби ППО залишаються пріоритетом переговорів України із західними партнерами про військову допомогу.

Росія атакує Україну ракетами випуску травня-червня 2023-го – директор Київського дослідного інституту

Російська армія, атакуючи Україну, використовує ракети, які випустили у травні-червні цього року. Про це на основі проведених експертиз в ефірі проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок» сказав директор Київського науково-дослідного Інституту судових експертиз Олександр Рувін.

«Останнім часом уже до нас долітають ракети випуску травня-червня 2023 року. Тобто вони вже прямо їх з конвеєра запускають. Запаси уже закінчуються. Дивує, що уже немає, напевне, можливості у них купляти дефіцитні блоки, які використовуються для ракет, вони їх паяють в ручному режимі. Уже бачимо, що це збірка не конвеєрна. Уже не можуть у тій кількості їх випускати, як вони їх робили», – зазначає Рувін.

Водночас дослідник вказав на те, що російські війська все ще можуть отримувати нову зброю:

«Бачимо схеми і інші речі іноземні. Вони все-таки якимось чином протягують».

Зокрема, за словами Рувіна, схеми для зброї армія РФ отримує зі Сполучених Штатів Америки, і навіть Великої Британії. Йдеться про березень і квітень 2023 року.

У липні міжнародна робоча група з питань санкцій проти Росії Єрмака-Макфола оприлюднила звіт із даними про використання Росією іноземних компонентів у своїх ракетах. Згідно з висновками, у 58 одиницях російської зброї знайшли загалом 1 057 окремих закордонних компонентів, половину з них складають мікрочіпи та мікропроцесори.

РВА: з Куп’янського району евакуювали майже 480 людей. 6 жителів Синьківки відмовляються їхати

Станом на ранок 18 серпня з Куп’янського району на Харківщині евакуювали приблизно 480 людей, зокрема майже 130 дітей. Про це в етері Радіо Свобода «Свобода.Ранок» сказав голова Куп’янської районної військової адміністрації Андрій Канашевич. При цьому, кількість евакуйованих може бути більшою, бо деякі громадяни виїжджають самостійно.

«Є певна категорія людей, яка евакуюється самостійно, власним автотранспортом. Вони виїжджають або в наближені населені пункти, або по області. Ми зараз на рівні місцевих адміністрацій збираємо таку інформацію, оскільки ці люди не проходять реєстрацію, коли виїжджають, можуть не зазначати, що вони їдуть в евакуацію. Тому ми збираємо інформацію, щоб зрозуміти по факту, хто залишається в населених пунктах, де йде евакуація. Але офіційно, ті, що заявили, за ким виїжджали волонтери, вони проходили через реєстрацію і наразі розміщені в місті Харків – це приблизно на ранок 480 людей, з них приблизно 130 дітей». – сказав Канашевич.

В цей же час в селі Синьківка на Харківщині, яке атакують російські військові, залишаються шестеро людей, які категорично відмовляються евакуюватися, незважаючи на те, що село зараз прямо на лінії фронту, каже Канашевич.

«Цей населений пункт розташований практично на лінії фронту. Там точаться контактні бої. Тим не менше ми знаємо, що у Синьківці проживає десь шість людей цивільного населення, які в жодному разі заявляють, що вони відмовляються виїжджати» – додає він.

У всіх громадах Куп’янського району розробили маршрути на випадок необхідності провести масштабну евакуацію людей на випадок загрози окупації Куп’янська, якщо російські війська просунуться до міста.

«Такі плани по всім районам Куп’янського району, вони розробленні. Вони, так би мовити, погоджені в плані стиковок з обласною військовою адміністрацією. Ми розуміємо для себе, де будуть точки збору населення, ми розуміємо, хто в нас буде евакуювати людей з найгарячіших точок, якщо такі з’являються, не дай Боже, і куди будемо вивозити» – запевнив голова районної військової адміністрації.

Обов’язкову евакуацію у Куп’янському районі оголосили 10 серпня. Зокрема, жителям 37 наближених до зони бойових дій населених пунктів пропонують виїхати до Харкова, а далі за бажанням – в інші області України.

Як пояснив раніше Радіо Свобода голова Куп’янської міської військової адміністрації Андрій Беседін, обов’язкова евакуація означає, що люди можуть відмовитися виїжджати, однак тоді вони мають написати заяву, що самі несуть відповідальність за своє життя.

Reuters: перше судно, яке вийшло з Одеси після 16 липня, прибуло до Стамбула

Вантажне судно Joseph Schulte, яке вийшло з порта Одеса, прибуло до Стамбула, повідомляє інформаційне агентство Reuters 18 серпня із посиланням на очевидців.

За даними агентства, Joseph Schulte наразі перетинає протоку Босфор.

Це судно стало першим, що скористалося українським коридором для експорту зерна Чорним морем.

Обмежені дані сайту Marine Traffic свідчать, що судно наразі перебуває в Мармуровому морі.

Судно Joseph Schulte під прапором Гонконгу вийшло з Одеського порту в середу вранці. За словами міністра інфраструктури України, воно має на борту 30 тисяч тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством.

Судно Joseph Schulte належить компанії з морських послуг Bernhard Schulte Shipmanagement, яка входить до німецької групи Bernhard Schulte.

Минулого тижня ВМС оголосило тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков уточнив, що коридор першочергово використовується для евакуації суден із українських портів Чорноморськ, Одеса та Південний, які були там на початок повномасштабного вторгнення Росії.

Перед тим останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG