Доступність посилання

ТОП новини
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік
Ще одне місто, яке знищила російська армія. Вугледар, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ВМС: у Туреччині заклали кіль другого корвета для України

У Туреччині відбулася церемонія закладки ще одного корабля типу ADA для Військово-Морських Сил Збройних сил України, заявила пресслужба ВМС 18 серпня.

За повідомленням, церемонія закладки корабля класу «корвет» пройшла за участі української делегації, до якої увійшли начальник штабу ВМС віце-адмірал Андрій Тарасов та заступник міністра оборони Володимир Гаврилов.

«Урочистості з нагоди закладки кіля корабля типу ADA проходили на одному з суднобудівних підприємств у місті Стамбул», – заявляє командування.

Це другий корвет, який Туреччина будує для українських ВМС.

У жовтні 2022 року в Стамбулі на воду спустили перший корвет Ada для Військово-морських сил України з найменуванням «Гетьман Іван Мазепа».

Росія намагається «розмити українську ідентичність» на окупованих територіях – британська розвідка

Російська окупаційна влада посилює контроль над інформаційним простором на окупованому Донбасі – про це йдеться у зведенні розвідки Великої Британії від 18 серпня.

Зокрема, відомство посилається на приїзд заступника голови адміністрації президента Росії Сергія Кірієнка до окупованого Донецька, в ході якого той відвідав школи і оцінив їхню «інтеграцію в російську освітню систему».

Крім того, настанови щодо запровадження російських стандартів акредитації освітніх закладів отримала адміністрація окупованої частини Запоріжжя.

«Метою Росії є створити прокремлівський інформаційний простір в окупованих регіонах, щоб розмити українську національну ідентичність», – йдеться в зведенні, оприлюдненому британським Міністерством оборони.

Розвідка також згадала про новий підручник з історії Росії, який впроваджується для шкіл в окупованих регіонах України та в Російській Федерації з 1 вересня 2023 року.

17 параграфів у розділі про війну РФ в Україні включають російську пропаганду, яка стверджує, що Сполучені Штати є «головним бенефіціаром» війни й називає окуповані території України «новими регіонами» Росії. Викладати по цьому підручнику почнуть вже з 1 вересня.

Очільник Луганщини: окупаційна влада посилила примусову видачу паспортів РФ підліткам

Окупаційна влада Луганської області посилила примусову паспортизацію підлітків, повідомив голова обласної військової адміністрації Артем Лисогор вранці 18 серпня.

«Перед окупаційною владою Луганщини поставлене завдання до 1 жовтня паспортизувати всіх підлітків віком від 14 до 18 років. Дітям пропонують за отримання паспорта РФ безкоштовний відпочинок та погрожують недопущенням до навчання, батькам – припиненням соціальних виплат», – заявив голова області в своєму Телеграмі.

За даними Лисогора, на окуповану Луганщину прибули спостерігачі з Москви, які перевіряють хід паспортизації.

«До кожної адміністративно-територіальної одиниці направлена комісія, яка шукає підлітків без паспорта. Здійснюється обхід будинків», – заявив голова області.

На початку серпня дослідники в США заявили про «тривожну кампанію» примусу українців до громадянства РФ на окупованих територіях. За їхніми словами, українці, які проживають на окупованих Росією територіях України, змушені прийняти російське громадянство чи зіткнутися з жорстокою помстою, включаючи можливу депортацію до Росії, йдеться в підтриманому США дослідженні.

Куди цілили дрони у Москві цього разу? Куп'янськ: війська РФ ближче? РФ готує більше «шахедів»?

  • Москву та Московську область знову атакували безпілотники, заявляє російське Міноборони, а телеграм-канали один за одним поширюють відео з російської столиці. Що було ціллю тих, хто ці атаки здійснював та чи може Кремль захистити російську столицю з повітря?
  • Російські окупанти терміново будують нову лінію оборони на Нікольському напрямку в Донецькій області, каже радник законного мера Маріуполю Андрющенко. Чи означає це те, що сили РФ бояться активних бойових дій ЗСУ у самому Маріуполі?
  • На Куп'янському напрямку російські сили частково повторюють тактику боїв на Донбасі, а саме біля Бахмуту. Про це каже речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. Що відбувається на цьому напрямку – розкажемо.
  • Видання The Washington Post оприлюднило докази угоди, яку уклали Росія та Іран. Згідно з документом, до літа 2025 року Кремль планує створити 6000 дронів для бомбардування українських міст. Чи вийде у Росії це реалізувати?
  • Так званий суд угруповання «ДНР» засудив до 24 років ув'язнення полонених «азовців» Павла Артеменка та Антона Романюка. Як Київ може допомогти «азовцям» та скільки ще їх залишається у полоні Росії та в тюрмах в окупації – будемо говорити далі.
  • Український стендап-комік, сценарист та радіоведучий Антон Тимошенко жартує про політику, суспільство і життя під час великої війни. А ще активно збирає гроші на потреби ЗСУ. І зараз готується до туру Україною. Моя колега Катерина Некреча поспілкувалася з коміком про війну, настрої суспільства, донати та інформаційну тишу в соцмережах.

Про це та інше дивіться у програмі Радіо Свобода «Свобода.Ранок» за лінком

Російська влада заявляє про збиття безпілотника над Москвою вночі

У Москві вночі проти 18 серпня працювали системи протиповітряної оборони – про це повідомляли очевидці, передає російська служба Радіо Свобода. Таку ж інформацію поширив мер столиці Росії Сергій Собянін.

Міська влада прозвітувала про один збитий дрон. Пошкоджено будинок «Експоцентру» в районі Москва-Сіті на заході від центру міста, як стверджується – уламками знищеного безпілотника. За словами Собяніна, ніхто не постраждав.

Російське державне інформаційне агентство ТАСС заявляло з посиланням на Росавіацію, що рано вранці 18 серпня московські аеропорти Внуково, Домодєдово, Шереметьєво та Жуковський тимчасово обмежували польоти, з 04:30 вони працюють у штатному режимі.

Попереднього разу російська влада заявляла про атаку безпілотника на Москву 11 серпня.

Російська столиця впродовж останніх місяців є обʼєктом регулярних атак безпілотників. 3 травня дрони були знешкоджені на території Кремля, а наприкінці липня і на початку травня – влучили в будівлі «Москва-сіті», де розміщувалися російські міністерства.

Українська влада зазвичай не коментує вибухи на російській території напряму. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 9 серпня назвав атаки безпілотників на Москву «зайвим доказом» того, що президент РФ Володимир Путін «дедалі активніше та наполегливіше переносить війну на власну територію».

Генштаб повідомляє про безуспішні спроби військ РФ наступати на шести напрямках протягом доби

Російські війська протягом попередньої доби завдали чотирьох ракетних та 53 авіаційних ударів по Україні, а також здійснили 40 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по українських військових позиціях і населених пунктах. Про це повідомив Генеральний штаб Збройних сил України вранці 18 серпня.

За даними штабу, протягом минулої доби на фронті відбулося 33 бойових зіткнення.

Командування повідомляє про «безуспішні наступальні дії» російських військ:

  • на Куп’янському напрямку, в районі Синьківки Харківської області
  • на Лиманському напрямку біля Білогорівки Луганської області
  • на Бахмутському напрямку в районах Богданівки та Білої Гори на Донеччині
  • на Авдіївському напрямку поблизу селища Керамік Донецької області

Крім того, Сили оборони продовжують «стримувати наступ» російських військ біля Мар’їнки та Красногорівки на Донеччині. Штаб також повідомляє про безуспішні спроби армії РФ відновити втрачені позиції біля Урожайного на Шахтарському напрямку.

«Водночас, Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в зведенні.

Командування звітує про сім ударів авіації ЗСУ по місцях зосередження російських військ і ще два – по зенітно-ракетним комплексам. Українські військові збили два російських ударних гелікоптера Ка-52 і чотири безпілотники оперативно-тактичного рівня.

Крім того, Генштаб повідомляє про сім ударів ракетних військ і артилерії по російських військових цілях.

Путін хоче побудувати швидкісну магістраль Москва – Донецьк

Президент Росії Володимир Путін заявив про плани будівництва високошвидкісної залізничної магістралі з Москви в окуповані російськими військами Донецьк та Луганськ. За його словами, він уже обговорював цю ідею з мером Москви Сергієм Собяніним та головою правління «Сбербанку» Германом Грефом.

«Банки, безумовно, підключатимуться до цієї роботи. Вони бачать тут хороші економічні та фінансові перспективи. Упевнений, що у нас усе вийде», – вважає Путін, який підтримав також ідею будівництва високошвидкісних магістралей із Москви до Санкт-Петербурга і Адлера, а також пообіцяв обговорити з владою Білорусі спорудження аналогічної магістралі від Москви до Мінська.

У жовтні 2022 року президент Росії підписав закони про анексію чотирьох українських областей, включно з Донецькою та Луганською. Анексію не визнав ніхто у світі, крім Північної Кореї. Згідно з підписаними Путіними документами, Росія включила до свого складу чотири області України в їхніх адміністративних кордонах, при цьому вона досі не контролює значну частину цих регіонів, а міста Донецьк і Луганськ, до яких Путін хоче протягнути високошвидкісну магістраль, фактично перебувають у зоні бойових дій і регулярно зазнають обстрілів.

США схвалили надсилання в Україну літаків F-16 з Данії та Нідерландів

Сполучені Штати схвалили надсилання винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів, щойно завершиться навчання пілотів, повідомила 17 серпня агенція Reuters із посиланням на анонімного американського чиновника.

Україна потребує F-16, щоб подолати російську перевагу в повітрі.

Данія та Нідерланди, які очолюють коаліцію з навчання українських пілотів, нещодавно попросили таких американських рішень. Державний секретар США Ентоні Блінкен надіслав листи своїм данським і нідерландським колегам із запевненням, що запити будуть схвалені, сказав чиновник.

«Я пишу, щоб висловити повну підтримку Сполученими Штатами як передачі Україні винищувачів F-16, так і підготовки українських пілотів кваліфікованими інструкторами», – сказав Блінкен у листі, копію якого бачила агенція Reuters.

За його словами, схвалення запитів третіх сторін дозволить Україні «повною мірою скористатися своїми новими можливостями, щойно перший набір пілотів завершить навчання».

Президент США Джо Байден схвалив програму підготовки українських пілотів на F-16 у травні, але поки що не названо терміни постачання військових літаків.

Росія: ФСБ допитала девʼятирічних дітей у справі про дискредитацію армії

Федеральна служба безпеки Росії допитала двох малолітніх дітей, дівчинку та хлопчика девʼяти років, у справі про повторну дискредитацію російської армії, яку було порушено проти їхньої матері – юристки з Архангельської області Лідії Прудовської.

Як повідомляє видання «Холод», дітей Прудовської офіційно викликали на допит як свідків. Їх допитували окремо один від одного в присутності педагога-психолога та представника органів опіки.

Сама кримінальна справа була порушена через пости Прудовської в соціальній мережі «ВКонтакте», в яких розповідалося про російське вторгнення в Україну. Зазначається, що один із постів ­­– це текстова версія промови співачки Земфіри під час концерту в Лондоні. У ній вона сказала, що просто зараз «Росія знищує Україну і саму себе» і назвала війну «абсолютно безглуздою та жорстокою».

Лідії Прудовській загрожує до пʼяти років позбавлення волі. У російському законодавстві наявність дітей до 14 років сприймається як помʼякшувальна обставина і привід відстрочки покарання.

У Казахстані заблокували сайт російського телеканалу «Царьград»

Сайт російського телеканалу «Царьград» заблокований у Казахстані. Міністерство інформації та суспільного розвитку Казахстану зазначає, що доступ до сайту цього ЗМІ закрито через пропаганду екстремізму на його ресурсах.

Як ідеться в повідомленні міністерства, текст якого наводить агентство КазТАГ, на сайті «були виявлені матеріали, спрямовані на… розпалювання міжнаціональної ворожнечі». Відомо, що всього йдеться про чотири матеріали, один з яких зветься «Казахські націоналісти тероризують російських жінок напередодні Дня Перемоги».

Телеграм-канал «Царьград» 17 серпня відреагував на новину про блокування в Казахстані так – «дуже добре працюємо, якщо вже забороняти стали». На блокування відреагував також засновник телеканалу «Царьград» Костянтин Малофєєв, назвавши Казахстан «колишньою провінцією» Російської імперії, яка «вдає із себе суверенну державу за рахунок знущання з росіян».

«Царьград» має активну прокремлівську позицію, підтримує російське вторгнення в Україну, висвітлює події з позицій російського націоналізму імперського штибу. Малофєєв, який брав участь також в окупації Криму та в подіях, що призвели до початку війни на Донбасі, перебуває під санкціями США та інших країн Заходу. У липні 2020 року YouTube заблокував канал «Царьград» без можливості відновлення. Компанія Google, яка володіє відеохостингом, заявила, що обліковий запис російського телеканалу порушив експортне законодавство.

Як зазначає Радіо Азаттик, у Казахстані російські канали, як і раніше, ведуть мовлення безперешкодно. Вони є в пакетах кабельного телебачення. Після повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну в Казахстані зрідка зʼявлялися повідомлення про відключення деяких російських каналів, що у всіх випадках виявлялося тимчасовим.

Болгарія приєдналася до декларації G7 про підтримку України – Єрмак

Болгарія приєдналася до декларації G7 про підтримку України, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

«Вдячний Республіці Болгарія за рішення приєднатися до Вільнюської декларації G7 про підтримку України. Такий крок Болгарії посилює нашу спільну безпеку в регіоні та сприяє подальшому розвитку українсько-болгарського співробітництва», – написав він у телеграмі.

Раніше 17 cерпня Естонія, Латвія та Литва підтвердили приєднання до декларації підтримки України від G7.

Декларація передбачає двосторонні домовленості між Києвом та країнами G7 і іншими підписантами для посилення спроможностей оборони і розвідки України. Однією з перших країн, яка приєдналася до цієї декларації, була Норвегія, яка не входить до G7.

Президент України Володимир Зеленський раніше привітав гарантії безпеки, надані країнами «Групи семи», назвавши їх першим випадком формування «фундаменту безпеки для України на шляху до НАТО».

Лукашенко погрожує українцям, що Росія «перемеле» військових і техніку ЗСУ

Білоруський авторитарний правитель Олександр Лукашенко каже, що якщо Україна не припинить чинити опір і не сяде за стіл переговорів, то перестане існувати. Про це він заявив в інтервʼю проросійській пропагандистці Діані Панченко.

Він стверджує, що серед українських військових не залишилося ідеологічно мотивованих, а також підготовлених бійців, оскільки «вони вже загинули».

За словами Лукашенка, ЗСУ нібито не впораються «з цією машиною», Росією, якій навіть «не треба наступати». Він говорить, що за час літнього українського контрнаступу Україна втратила 45 тисяч військовослужбовців загиблими та пораненими. Звідки у Лукашенка такі дані, він не повідомив.

Лукашенко погрожує, що Росія «перемеле» живу силу та техніку ЗСУ, а потім західні країни захоплять територію України. Він також спробував переконати українців, що на них чекає поразка у війні.

«Якщо ви зараз не зупинитесь, це буде. Якщо ви не сядете за стіл переговорів. Росія пропонує це. Ви не хочете. Не хочете – не треба. Потуги Росії вистачить. І ніякий Захід вам щодо цього не допоможе», – каже Лукашенко.

Олександр Лукашенко вже не вперше висловлюється на користь Росії у її агресивній війні проти України. Минулого тижня він заявив, що Білорусь продовжить привозити «на оздоровлення» дітей із тимчасово окупованої території України.

Туреччина вперше відреагувала на інцидент з суховантажем в Чорному морі

Туреччина попередила Москву, щоб вона уникала подальшої ескалації після нападу російського флоту на турецьке вантажне судно, повідомляє AFP з посиланням на Офіс президента Реджепа Таїпа Ердогана.

«Після (російського) втручання наші співрозмовники в РФ були належним чином попереджені, щоб уникати подібних спроб, які сприяють ескалації напруженості в Чорному морі», – повідомила турецька сторона, порушивши багатоденне мовчання щодо інциденту з судном Sukru Okan, що прямувало під прапором Палау в український порт Ізмаїл 13 серпня.

Офіс Ердогана виступив проти своїх критиків, стверджуючи, що технічно саме Палау має відреагувати на інцидент.

«Навіть якщо власник судна Sukru Okan є турецьким, це судно не є під прапором Туреччини», – йдеться в повідомленні.

Палау – тихоокеанський архіпелаг, прапор якого часто використовують судноплавні компанії для вільного доступу до міжнародних портів.

Міноборони Росії заявило, що вранці 13 серпня російський патрульний корабель «Василий Быков» відкрив попереджувальний вогонь у Чорному морі, вимагаючи від суховантажного судна під прапором Палау зупинитися.

Речник ВМС Дмитро Плетенчук в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») заявив, що командування Військово-морських сил Збройних сил України не має підтверджень, що російський корабель «Василий Быков» відкривав попереджувальний вогонь у Чорному морі, вимагаючи від суховантажного судна під прапором Палау зупинитися.

Військовий розповів, що наразі немає жодної інформації, яка могла би підтвердити заяву Міноборони Росії.

Влада України закликала ООН і партнерів «жорстко» відреагувати на дії Росії й «докласти всіх зусиль для припинення терору в Чорному морі та вжити заходів проти РФ як країни-члена Міжнародної морської організації».

«Ми тут зараз в невигідному становищі»: офіцер батальйону «Свобода» про бої під Бахмутом

Майже щодня український Генштаб повідомляє про запеклі бої на південний захід від Бахмуту – і про нехай і незначне, але просування Сил оборони на цьому напрямку. 14 серпня заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що ЗСУ звільнили близько 3 квадратних кілометрів за тиждень на цій ділянці фронту.

Яка ситуація під Бахмутом зараз? Як Росія намагається не допустити взяття символічного для себе міста в напівоточення? І хто з боку РФ намагається утримати тут рубежі? Про це в ефірі Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) розповів офіцер секції S3, 3-го батальйону «Свобода» бригади швидкого реагування НГУ «Рубіж» Володимир Ращук (позивний «Артист»), який воює на Бахмутьскому напрямку.

– Володимире, можете трохи деталізувати, що відбувається зараз довкола Бахмуту?

– Продовжується пекло, як і було. Абсолютно не припиняються артобстріли. Все те, що вони (Росія – ред.) розповідали, що у них якийсь снарядний голод – це повна фігня. Дуже важка ділянка зараз у батальйону «Свобода», ми в абсолютно невигідному становищі. Майже щотижня відбуваються у нас танкові штурми плюс піхотні штурми, але, тим не менш, ми дуже вдало їх відбиваємо.

Дуже потужно працюють наші пілоти, FPV-розрахунки. Хочу подякувати всім, хто донатить на FPV, тому що це реально дієвий засіб, який допомагає знищувати техніку: за останні пару місяців ми вже спалили 14 танків [військ РФ].

Я вважаю, що це непоганий результат, зважаючи на дуже непросту ситуацію. В принципі, батальйон «Свобода» дає нормальних «люлєй» на цьому напрямку. Хотілося б, звичайно, щоб держава в цьому трішки допомагала (з FPV-дронами – ред.), але поки що як є.

– Ви говорите про те, що ваш батальйон в не дуже вигідному становищі зараз перебуває. Можете пояснити, що мається на увазі?

– Дуже незручний ландшафт. Ми перебуваємо в низині, вони (російські військові – ред.) нагорі. Це сильно заважає нам в логістиці, сильно заважає в засобах БПЛА, тому що втрачаються горизонти, є певні труднощі з цим.

Плюс, ви самі розумієте, коли ти на висоті, це є домінанта. Тим не менш, перевага наша в нашому духові і в нашій техніці – маю на увазі БПЛА, засоби РЕБ. І професіоналізм хлопців – ми вже 1,5 роки воюємо, і трішечки навчилися. Не даємо взагалі проходу [противнику].

До цього було важко, жоден батальйон не міг втриматися на цій ділянці. Коли ми зайшли, стабілізували, і просто так вже, як у себе вдома, ці «орки» не ходять. Тож, як на мене, ми дуже плідно попрацювали. І продовжуємо працювати...

Концерт росіянки Анни Нетребко в Празі скасований

Запланований на 16 жовтня в Празі виступ російської оперної співачки Анни Нетребко не відбудеться. Про своє рішення повідомили організатори концерту, зокрема, агентство Nachtigall Artists та керівництво Муніципального дому – однієї з найпрестижніших концертних зал чеської столиці, де мав відбутися концерт.

Голова керівництва Муніципального дому Властіміл Єжек зазначив, що «ніхто з тих, хто обговорював питання виступу російської співачки в Празі, зі скасуванням концерту незгодний». Однак «з огляду на обставини, які змінили чисто мистецький проєкт на форму політичної й громадської полеміки, ми разом з агентством Nachtigall Artists вирішили концерт скасувати», наголосив Властіміл Єжек.

Як зазначив заступник мера Праги Їржі Поспішил, рішення організаторів концерту ухвалене в час, «коли війна в Україні не закінчилась, там далі помирають люди». На його думку, «це правильне рішення стосовно нашого головного партнера, який воює за свою незалежність».

Також голова ради керівництва Муніципального дому Ян Вольф наголосив, що «потрібно брати до уваги факт, що в Європі триває війна, а це має неминучий вплив на проведення культурних, громадських чи спортивних акцій».

Як повідомили ЗМІ, є «спільна домовленість з Анною Нетребко, яка заявила, що за скасований концерт з Муніципального дому не вимагатиме компенсації».

Війська РФ безуспішно наступали біля 5 населених пунктів, намагалися відбити позиції біля Урожайного – Генштаб ЗСУ

Російські війська вели безуспішні наступальні дії в районі Синьківки, Білогорівки, Богданівки, Білої Гори та Кераміка на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському напрямках, повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб ЗСУ.

За даними штабу, на Шахтарському напрямку противник здійснив безуспішні спроби відновити втрачене положення в районі Урожайного Донецької області, а на Мар’їнському напрямку Сили оборони продовжують стримувати російський наступ в районах Мар’їнки та Красногорівки.

Читайте також: Південь: ЗСУ «розігналися» біля Роботиного та Урожайного

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках.

Війська РФ завдали авіаційних ударів в районах Петропавлівки, Кучерівки, Тернів, Ямполя, Сіверська, Новокалинова, Авдіївки, Красногорівки Донецької області та Білогорівки Луганської області, в районі Роботиного Запорізької області, додають у штабі.

В Україні втретє за вечір оголосили масштабну повітряну тривогу

В усіх регіонах України втретє за вечір оголосили повітряну тривогу.

Влада рекомендує людям пройти до найближчих укриттів.

Причина – черговий зліт російського винищувача МіГ-31К, який є носієм балістичних ракет «Кинджал», повідомили Повітряні сили ЗСУ.

Попереднє оголошення тривало близько пів години, про ракетні удари чи збиття ракет не повідомлялося.

«Аналізуємо понад 100 тисяч воєнних злочинів РФ щодо наявності геноцидного умислу» – представник ОГП

Офіс генпрокурора аналізує понад 100 тисяч воєнних злочинів Росії проти України щодо наявності у них умислу «геноциду». Про це розповів Юрій Бєлоусов, керівник департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора під час дискусії «Геноцид як злочин. Як покарати винних?», яка відбулася у Києві у четвер.

Він каже, що нині «з найкращими світовими юристами, які, вивчаючи наш досвід, намагаються все-таки переконати міжнародну спільноту юристів, що в Україні відбувається саме геноцид».

«Ми дуже-дуже сподіваємось, що Міжнародний кримінальний суд, працюючи в Україні, ( це незалежна інституція, безумовно) буде прислуховуватись до позиції експертів, що все ж таки, окрім воєнних злочинів, окрім злочинів проти людяності, в Україні є злочин геноциду. І ця робота ведеться», – зазначив він.

Як пояснив Юрій Бєлоусов, геноцид – це одна із категорій міжнародних злочинів, поряд із воєнними злочинами, злочинами проти людяності, злочином агресії.

«Це злочин, який має системний характер, але який при цьому вчиняється з конкретним умислом – знищити певну групу повністю або частково», – каже представник Офісу генпрокурора.

За його словами, сьогодні ключове завдання «максимально зафіксувати все, що відбувається в нашій країні. Зафіксувати кожен обстріл, кожне вбивство, кожен випадок депортації наших дітей, кожен випадок сексуального насильства, встановити це і зафіксувати, щоб ми не втратили докази».

Літаки F-16: для чого вони потрібні Україні і чому звучать суперечливі заяви

НАЗК внесло Ali Express до списку «спонсорів війни»

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло китайську групу компаній Alibaba Group Holding Limited до «міжнародних спонсорів війни» через те, що вона продовжує працювати в РФ – надає свої платформи для продажу товарів, виготовлених з вивезеної з окупованих територій України міді.

«На території РФ найбільшого поширення набула платформа онлайн-комерції AliExpress, якою керує дочірня російська компанія з групи Alibaba ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)». Власником ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)» є зареєстрована у Сінгапурі компанія Aliexpress Russia Holding Private Ltd. Станом на 2023 рік компанія продовжує ведення справ у Росії, надаючи міжнародний майданчик для продажів закордонних товарів. Прибуток ТОВ «Алибаба.КОМ (РУ)» за 2022 рік склав 16,3 млрд рублів (близько $160 млн)», – повідомляє пресслужба агентства.

Як зауважують в НАЗК, у квітні цього року агенція Reuters повідомила, що китайська компанія Quzhou Nova закупала щонайменше 3220 тонн мідного сплаву на загальну суму $7,4 млн у Дебальцевського заводу металургійного машинобудування (окупованого) в період з 8 жовтня 2022 року по 24 березня 2023 року. За даними митниці, відвантаження мідного сплаву з заводу здійснювалися через порт Новоросійськ. З вивезеної міді компанія виробляє товари, які продає на платформах Alibaba.

В агентстві також додають, що Alibaba вдається й до цензурування українського контенту на своїх платформах, пов’язаного з російською війною – у березні 2022 року Alibaba заблокувала профіль українського стрімера, який мав на AliExpress понад 268 тисяч підписників, за допис про війну. Але проросійські дописи, за даними агенції, на платформі не видаляються.

Всі наведені факти можуть свідчити про те, що компанія підтримує російську агресію не тільки фінансово, сплачуючи податки, але й ідеологічно, наголошують у НАЗК.

Минулого тижня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) внесло компанію Bacardi Limited до списку «міжнародних спонсорів війни».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG