Доступність посилання

ТОП новини
Президент України нагороджує українських солдатів – учасників Курської операції. Сумщина. 4 жовтня 2024 року
Президент України нагороджує українських солдатів – учасників Курської операції. Сумщина. 4 жовтня 2024 року

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

ЗМІ: перше судно з продовольством, яке вийшло з порту Одеси, наблизилося до Туреччини

Цивільне вантажне судно, що вийшло з українського порту вперше після відмови РФ від Чорноморської зернової угоди, наблизилося до Туреччини в четвер, повідомляє AFP.

Судно Joseph Schulte під прапором Гонконгу вийшло з Одеського порту в середу вранці.

Сайти морського руху показали, що корабель рухався західним маршрутом, який здебільшого уникав міжнародних вод на користь тих, що контролюються членами НАТО – Румунією та Болгарією.

Німецька компанія, яка є співвласником контейнеровоза, заявила, що судно, «імовірно», досягне місця призначення в Стамбулі пізніше в четвер.

Судно Joseph Schulte належить компанії з морських послуг Bernhard Schulte Shipmanagement, яка входить до німецької групи Bernhard Schulte.

Минулого тижня ВМС оголосило тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України. Міністр інфраструктури Олександр Кубраков уточнив, що коридор першочергово використовується для евакуації суден із українських портів Чорноморськ, Одеса та Південний, які були там на початок повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також: Міноборони Росії оприлюднило відео «висадки й огляду» на суховантажі в Чорному морі

Перед тим останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

«Велика честь бути співробітником СБУ» – Ольга Харлан зустрілася із курсантами академії СБУ

Міністр оборони Олексій Резніков: «залишити не можна звільнити»

Вже якийсь час в медійних та політичних колах обговорюють можливу відставку міністра оборони України Олексія Резнікова. Відставка міністра – є нормальним явищем за нормальних умов. Але тут йдеться про міністра оборони воюючої країни, яка вже півтора року відбиває російську агресію. Отже, які причини послаблення позицій міністра Резнікова? Куди він може перейти на нову роботу? І хто потенційно міг би стати на чолі оборонного відомства України?

57-річний Олексій Резніков є професійним юристом і став відомий широкому загалу коли, як член команди Віктора Ющенка, відстояв у судах потребу третього туру президентських виборів у 2004 року після Помаранчевої революції, доводячи фальсифікацію виборів командою Віктора Януковича.

Також Резніков працював у Київській міській раді, займався приватною юридичною практикою. За Володимира Зеленського став представником України в робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи по Донбасу, був віце-прем’єром з питань тимчасово окупованих території.

В листопаді 2021 року став міністром оборони – менш ніж майже за чотири місяці до російського вторгнення в Україну.

Про відставку Резнікова говорять вже кілька місяців.

Нібито, ще на початку лютого цього року, після скандалу із закупівлями в Міноборони, вже тоді Офіс президента шукав заміну Резнікову.

Але зараз, як написала «Українська правда» з посиланням на свої джер

Балтійські країни приєдналися до декларації підтримки України G7

Прем’єр-міністри Естонії, Латвії та Литви підтвердили приєднання до декларації підтримки України від «Групи семи» – відповідну заяву уряди трьох балтійських країн поширили 17 серпня.

Заява висловлює «непохитну підтримку та солідарність» із народом та урядом України у протистоянні російському вторгненню. Три країни також вказують на те, що опір України захищає євроатлантичну безпеку та заснований на правилах міжнародний порядок.

Читайте також: Вільнюський саміт НАТО. Чого Україна досягла, а чого ні?

«Ми твердо віримо, що лише членство в НАТО забезпечить Україні гарантії безпеки та надійний стримуючий фактор, необхідний для запобігання майбутній агресії з боку експансіоністської Росії. Членство України в НАТО також суттєво посилить євроатлантичну безпеку та стабільність», – йдеться в заяві.

Країни Балтії також висловили намір підтримувати Україну, в тому числі в її поступі до вступу до НАТО та Європейського союзу.

Крім того, держави анонсували співпрацю з Києвом для розробки зобов’язань і домовленостей щодо безпеки, які «допоможуть Україні якомога швидше виграти цю війну».

Читайте також: Північна Македонія приєдналася до декларації G7 про гарантії безпеки для України – Зеленський

Латвія вже заявляла про приєднання до декларації країн «Групи семи» (G7) про підтримку України 9 серпня.

Декларація передбачає двосторонні домовленості між Києвом та країнами G7 і іншими підписантами для посилення спроможностей оборони і розвідки України. Однією з перших країн, яка приєдналася до цієї декларації, була Норвегія, яка не входить до G7.

Президент України Володимир Зеленський раніше привітав гарантії безпеки, надані країнами «Групи семи», назвавши їх першим випадком формування «фундаменту безпеки для України на шляху до НАТО».

Індія веде переговори з Росією про імпорт пшениці зі знижкою – Reuters

Індія веде переговори з Росією щодо імпорту пшениці зі знижкою через різке зростання світових цін, повідомляє агенція Reuters з посиланням на чотири джерела.

Імпорт дозволить Нью-Делі більш ефективно втручатися в ринок, щоб знизити ціни на пшеницю, які розігнали інфляцію до 15-місячного максимуму в липні.

«Уряд вивчає можливість імпорту через приватну торгівлю та угоди між урядами. Рішення буде прийнято обережно», – повідомило Reuters одне з джерел, відповідаючи на запитання про імпорт пшениці з Росії.

Індія роками не імпортувала пшеницю через дипломатичні угоди. Востаннє Індія імпортувала значну кількість пшениці в 2017 році, коли приватні трейдери відвантажили 5,3 мільйона метричних тонн.

Як повідомили два джерела агентства, план уряду імпортувати російську пшеницю є одним із заходів, які розглядаються для зниження цін на ключові товари, такі як паливо, зернові та бобові.

Парламент Швеції погодив надання Україні військової допомоги вартістю до 270 млн євро

Парламент Швеції Риксдаг підтримав наступний пакет допомоги Україні – про це його пресслужба повідомила 17 серпня.

Відтак Риксдаг дозволив уряду надати Україні військові запчастини та критично важливі товари на суму не більше 1,1 мільярда шведських крон, а також боєприпаси, обладнання для розмінування та транспортні засоби вартістю максимум 2,15 мільярда шведських крон.

Загальна максимальна сума в еквіваленті сягає близько 270 мільйонів євро.

Читайте також: Німеччина надала Україні ще дві установки IRIS-T

«Риксдаг також вирішив надати уряду можливість продати США обмежену кількість ракет класу «повітря-повітря» типу Rb 99 (AMRAAM). США запустили програму викупу старих версій ракет AMRAAM за умови, що ті ж країни придбають нові ракети AMRAAM. Програма спрямована на безоплатну передачу Україні викуплених ракет для зміцнення української ППО», – повідомляє парламент.

Це рішення збільшує видатки на оборони в бюджеті Швеції на 545 мільйонів шведських крон у 2023 році.

Уряд Швеції 15 серпня ухвалив рішення про новий пакет підтримки України, повідомляє Міністерство оборони Швеції. Ця допомога включає боєприпаси та запасні частини для техніки, яку Швеція передала Україні, включно з бойовими машинами та танками Leopard 2.

Мінінфраструктури: Україна та Румунія відкриють новий пункт пропуску на кордоні

Україна та Румунія планують відкриття нового пункту перетину кордону, повідомляє Міністерство інфраструктури 17 серпня.

За повідомленням, Кабінет міністрів схвалив проєкт угоди між двома країнами щодо відкриття нового міжнародного пункту пропуску Біла Церква – Сігету Мармацієй. Він буде розрахований на пропуск вантажних транспортних засобів.

Як пояснює міністерство, російська агресія порушила логістичні ланцюги та збільшила навантаження на автомобільні пункти пропуску. Це створило потребу в рішеннях щодо розбудови прикордонної інфраструктури.

Читайте також: Голова МЗС Румунії засудила удари Росії по зерносховищах у портах України

«Водночас вантажопотік до Румунії вже складає 18% серед всіх країнів-сусідів України та займає друге місце загалом. Новий пункт пропуску буде розрахований на пропуск 500 вантажівок на добу, близько тисячі легкових авто та 100 автобусів», – йдеться в коментарі заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача.

Румунія межує із Закарпатською, Івано-Франківською та Чернівецькою областями України, а також відділена від Одеської області рікою Дунай.

За даними Держприкордонслужби, між країнами є 14 пунктів перетину кордону, з них два – Порубне-Сірет та Дякове-Халмеу – призначені для перевезення вантажів автомобілями.

Південь: ЗСУ «розігналися» біля Роботиного та Урожайного

Зеленський увів в дію рішення РНБО про призначення на посади обласних військкомів бойових офіцерів

Президент України Володимир Зеленський увів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про звільнення всіх обласних військкомів та призначити на ці посади офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях.

Рішенням РНБО від 11 серпня рекомендувала головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному ухвалити рішення щодо «перебування на посадах керівників обласних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки Збройних Сил України, припинивши практику їх ротацій», та призначити на ці посади «осіб офіцерського складу, які безпосередньо беруть участь у бойових діях».

За підсумками засідання РНБО 11 серпня Володимир Зеленський повідомив, що Рада національної безпеки України вирішила звільнити всіх обласних військкомів.

«Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада», – заявив тоді президент.

За його словами, «загалом уже 112 кримінальних проваджень щодо посадовців «військкоматів», 33 підозри».

Цьому передувала «всеохопна перевірка» територіальних центрів комплектування і соціальної підтримки (військкоматів). Президент на початку серпня повідомив, що перевірка військкомів виявила багато зловживань, «відверто огидних».

Правоохоронці на початку серпня провели обшуки у дніпропетровського військкома, минулого місяця під арешт взяли одеського військкома, також повідомлялося про арешти керівників обласного і районного військкоматів Рівненщини.

Центр нацспротиву: Росія вивезла ще 450 дітей з окупованих територій

Російські загарбники продовжують вивозити дітей з окупованих територій, повідомив Центр національного спротиву при Силах спеціальних операцій 17 серпня.

«Так, за останній період окупанти вивезли 50 старшокласників до Ярославля аби агітувати їх вступати до місцевого університету імені Дємідова», – заявив ЦНС.

Також, за даними Центру, російські війська продовжують практику вивезення дітей на «оздоровлення» до дитячих таборів.

Читайте також: Верещук розповіла, скільки дітей, незаконно вивезених до Росії, повернули в Україну

В тому числі йдеться про вивезення:

  • 200 дітей з Довжанська до Анапи (Краснодарський край Росії)
  • 200 дітей до Краснодарського краю: 150 з Каховського та Генічеського районів Херсонщини, та 50 дітей з окупованої частини Запорізької області

«В таборах дітям влаштовують концерти «російських зірок», а також проводять «патріотичні навчання», де місцеві педагоги промивають їм мізки. Нерідко дітей не повертають до України», – заявляє Центр.

Редакція Радіо Свобода наразі не може незалежно підтвердити ці дані.

Читайте також: Дослідники в США заявили про «тривожну кампанію» примусу українців до громадянства РФ на окупованих територіях

За офіційними даними української влади на 31 липня 2023 року, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України.

Депортація українських дітей до Росії – це воєнний злочин. За підозрою в скоєнні цього злочину Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

Голова МЗС про F-16 для України: «незабаром будуть хороші новини»

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна отримає літаки F-16, як тільки завершаться тренування пілотів.

«Пілоти з тренувань повернуться і літаки теж прибудуть – це буде синхронізований процес. На цьому тижні – три дні у президента щодня наради і розмови про пришвидшення цього процесу і скажу дипломатично: я думаю, незабаром будуть хороші новини», – сказав Кулеба в ефірі програми «Сніданок з 1+1» 17 серпня.

Напередодні речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону заявив, що протягом осені й зими 2023 року Україна не зможе захистити своє небо винищувачами F-16.

Столтенберґ: лише українці вирішуватимуть, коли будуть умови для переговорів і яке рішення прийнятне

Україна сама буде вирішувати, коли настануть умови для ведення будь-яких переговорів, заявив 17 серпня генсекретар НАТО Єнс Столтенберґ.

«Саме українці, і тільки українці, можуть вирішувати, коли будуть умови для переговорів, і за столом переговорів вирішуватимуть, яке рішення є прийнятним», – сказав генсекретар, якого цитує агентство Reuters.

Виступаючи на конференції в норвезькому місті Арендалі, він додав, що роль НАТО полягає в підтримці України.

«Політика НАТО незмінна – ми підтримуємо Україну», – сказав Столтенберґ.

Справу ватажка «ЛНР» передали до суду – Офіс генпрокурора

Справу проти ватажка незаконного збройного угруповання «ЛНР» Леоніда Пасічника передали до суду, повідомляє Офіс генерального прокурора 17 серпня.

За повідомленням, справу за статтями про дії з метою зміни кордонів України, публічні заклики до таких дій за попередньою змовою, а також участь в організації і проведенні незаконного референдуму на окупованій території передали прокурори Луганської обласної прокуратури.

«20 вересня 2022 року «голова ЛНР» підписав фейковий закон «Про референдум ЛНР з питання входження до складу російської федерації на правах суб’єкта РФ». Він систематично заявляв у пропагандистських місцевих і російських ЗМІ про необхідність приєднання «республіки» до країни-агресора», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: В окупованому Донецьку бійця «Азова» засудили до 25 років суворого режиму

Після проведення незаконного референдуму Пасічник звернувся до президента Росії «з пропозицією про прийняття «ЛНР» до складу Російської Федерації» і підписав відповідний договір у вересні 2022 року.

«Обвинувачений активно здійснює антиукраїнську діяльність, видає та підписує юридично нікчемні «документи» та співпрацює з представниками держави-агресора», – додає прокуратура.

Леонід Пасічник очолює незаконне угруповання «ЛНР» з 2017 року після усунення з цієї позиції Ігоря Плотницького.

Бригада «Азов» повернулася на фронт – НГУ

Бригада спеціального призначення «Азов» повернулася на фронт, повідомив 17 серпня виконувач обов’язків директора департаменту планування застосування Головного управління Національної гвардії України полковник Микола Уршалович.

«Легендарна бригада спеціального призначення «Азов» відновилася і розпочала виконання бойових завдань у районі Серебрянського лісництва», – цитує його слова Military Media Center.

За словами Уршаловича, бійці «Азова» «утримують займані рубежі та завдають противнику втрат у живій силі й техніці».

Німеччина надала Україні ще дві установки IRIS-T

Німеччина передала Україні ще один пакет військової допомоги, йдеться на сайті німецького уряду 17 серпня.

Судячи з переліку, до нього увійшли:

  • дві пускові системи IRIS-T SLS
  • додаткові димові боєприпаси
  • 10 додаткових радарів GO12
  • 4 причепи 8x8 HX81 та чотири напівпричепів
  • 8 вантажівок

ППО наземного базування IRIS-T використовують модифіковані ракети «повітря-повітря». Вони існують у двох модифікаціях – малого (SLS) та середнього (SLM) радіусу дії.

У липні Німеччина передала Україні перші десять танків Leopard 1А5.

«Індія, Китай – основні спонсори війни». Як РФ заробляє на нафті та чи буде блокада

Які доходи Росія отримує від продажу нафти в обхід санкцій, і чи вистачає їх на фінансування війни? Як зменшити ці надходження до російської економіки, і що для цього може зробити Україна? Наскільки світовий ринок нафтопродуктів впливає на українську економіку, чи матиме Україна взимку пальне? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Західні країни наклали санкції на експорт російських енергоносіїв після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Найважливішою є заборона на експорт до ЄС російської нафти, яка транспортується морем, та заборона на експорт нафтопродуктів, таких, як дизельне паливо.
  • Росія в липні 2023 року продала на міжнародних ринках нафти на суму 15,3 мільярда доларів, це на 2,5 мільярда більше, ніж у червні. Про це йдеться у звіті Міжнародної енергетичної агенції (МЕА).
  • Середня ціна на російську нафту, що доставляється морем, зросла до 64,41 долара за барель, що вище за 60-доларову стелю, запроваджену країнами «Групи семи».
  • Майже 80% експорту російської нафти припали на Індію та Китай, ідеться в звіті. Зросли постачання до Східної Європи, скоротилися продажі Туреччині. Загальний експорт скоротився на 200 тисяч барелів, до 4,6 мільйона барелів на добу.

Росія знайшла спосіб обходити обмеження цін на нафту. Завдяки «тіньовому флоту» та маніпуляціям з перевізними документами Росія продає нафту за ціною понад 60 доларів за барель, пише видання «Економічна правда» у матеріалі, опублікованому 28 липня.

Зазначається, що танкери позбавляють західних страхових полісів, якщо вони перевозять російську нафту за ціною, вищою за 60 доларів за барель.

Але за останні півтора року «Росія створила тіньовий танкерний флот зі старих 15-річних суден, страхування яким надають сумнівні компанії, сама Росія або її партнери», – йдеться в матеріалі...

У Криму заявили про відновлення руху Чонгарським мостом. Окупаційна влада просить не поширювати інформацію

У окупованому Криму заявили про поновлення автомобільного руху на Чонгарському мості після ремонту. Про це, зокрема, висловився голова підконтрольної Росії Асоціації вантажних перевізників та експедиторів Криму Анатолій Цуркін, передає проєкт Радіо Свобода Крим.Реалії.

«Як казали. Рух відновлено у раніше обумовлений термін. КПП Джанкой знову у роботі», – зазначив він.

Водночас, радник російського голови Криму Олег Крючков заявив, що це «компетенція Мінтрансу Росії та профільних відомств» і закликав не поширювати інформацію від «блогерів і громадських працівників».

Збройні сили України ввечері 6 серпня підтвердили, що близько 15:00 завдали ракетного удару по Чонгарському і Генічеському мостах, які з’єднують окупований Крим із материковою Україною.

Читайте також: Удари ЗСУ по мостах змушують РФ подовжувати маршрути постачання – ISW

Раніше повідомлення про ураження двох мостів на межі Херсонської області з Кримом з’явилися з посиланням на представників російської окупаційної влади двох регіонів.

Роботу пропускного пункту Чонгар, одного з трьох на межі Криму та Херсонської області, тимчасово припинено, повідомляє міністерство транспорту окупованого Криму. Пропускні пункти Армянськ та Перекоп працюють у штатному режимі.

Попереднього разу Чонгарський автомобільний міст, який використовується для доставки боєприпасів і палива з окупованого Криму російському угрупованню на південному сході України, обстріляли 22 червня.

Ексголова МЗС Австрії, яка виїхала в Росію, каже, що не планує змінювати громадянство

Колишня міністерка закордонних справ Австрії Карін Кнайсль, яка нещодавно переїхала в Росію й очолила центр при Санкт-Петербурзькому державному університеті, заявила, що не планує отримувати російське громадянство.

«Я хочу наголосити, що у мене немає жодного іншого громадянства, крім австрійського, і про російське я не просила», – сказала у коментарі російському державному агентству «РИА Новости» Кнайсль, яка обіймала посаду голови Австрії з 2017 по 2019 рік і входила до ради директорів «Роснефти» з 2021 по 2022 рік.

Позбавити Кнайсль громадянства Австрії запропонував директор академії у Відні, де вона викладала 20 років – після чуток, що вона хоче отримати російський паспорт. «Говорили, що я шкідлива для Австрії, оскільки я викладаю до СПбДУ», – додала Кнайсль.

Кулеба прокоментував прийдешній саміт G20, який пройде без України

Росія запрошена на саміт «Групи 20», тому що є постійним членом цього формату, пояснив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Він прокоментував прийдешню подію в ранковому ефірі каналу «1+1» 17 серпня.

Таким чином Кулеба відповів на питання про те, чому Росія запрошена на саміт у Індії, а Україна ні.

«Тому що G20 – Росія входить до цього формату, на жаль. А по-друге, тому що Індія і РФ є доволі тісними партнерами», – сказав він.

Водночас голова МЗС не впевнений, що президент Володимир Путін поїде на саміт.

Читайте також: Міністри фінансів G20 завершили зустріч в Індії без консенсусу щодо війни РФ проти України

«А (міністр закордонних справ Росії – ред.) Лавров – наші партнери вже відпрацювали техніку, називається «ігноруй Лаврова», – додав міністр.

При цьому Кулеба висловив переконання, що партнери України не вестимуть переговорів без координації своїх позицій з Києвом.

Він також відповів на питання про те, чи Україна буде намагатися отримати представництво на саміті G20.

«Навіщо виламувати двері? З Індією є діалог, є рівень комунікації. На останній зустрічі в Саудівській Аравії представник Індії брав участь, як і представник Китаю, що дуже вибісило росіян. Ми працюємо над, скажімо так, певним форматом взаємодії з G20, щоб голос України там був почутий».

Читайте також: Прогнози після Джидди: «Кремль готується до тривалої війни», а Китай хоче послабити США

Днями став відомий перелік країн, які будуть представлені на саміті G20 у Делі, запланованому на 9-10 вересня. Окрім членів «Групи двадцяти», туди запрошені дев’ять країн: Бангладеш, Єгипет, Маврикій, Нідерланди, Нігерія, Оман, Сингапур, Іспанія та Об’єднані Арабські Емірати.

Президента України Володимира Зеленського запросили взяти участь у минулорічному саміті G20 на Балі, Індонезія.

СБУ підозрює блогерку в розпалюванні релігійної ворожнечі під час акцій у Києво-Печерській лаврі

Служба безпеки України 17 серпня повідомила про підозру блогерці, яка «провокувала сутички і релігійну ворожнечу» під час акцій у Києво-Печерській лаврі.

Йдеться про події наприкінці березня та на початку квітня. За даними СБУ, підозрювана поширювала заклики чинити спротив діям правоохоронців і «ображала релігійні почуття українців».

«Крім того, на власній сторінці у фейсбуці фігурантка заперечувала факти російської збройної агресії й називала війну в Україні «внутрішнім громадянським конфліктом». Також вона викладала у соцмережі власні псевдопрогнози про «невідворотність» захоплення всієї території нашої держави і намагалась дискредитувати українських захисників», – йдеться в повідомленні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG