Доступність посилання

ТОП новини
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

У СБУ показали, як виглядають їхні надводні дрони

Служба безпеки України оприлюднила відео і фото зі своїми надводними дронами SeaBaby («Морський малюк»).

Публікація з’явилася після того, як голова СБУ Василь Малюк у коментарі СNN заявив, що ці дрони атакували Керченський міст у липні, великий десантний корабель «Оленьогірський гірник» і танкер SIG.

За словами Малюка, дрони роблять на одному з підземних виробництв в Україні. «Морський малюк» може нести бойовий заряд від 450 до 850 кілограмів.

Він додав, що над розробкою цих дронів і їх виготовленням працює колектив СБУ, якому допомагають цивільні інженери й айтішники.

Для ураження російського десантного корабля і танкера SIG було використано два окремі надводні дрони, в кожному з яких було по 450 кілограмів бойової частини, повідомив голова СБУ.

Він наголосив, що всі уражені цілі є «цілком законними», відповідно до українського законодавства і норм міжнародного права.

За словами Малюка, західні партнери не беруть участі в проведенні даних спецоперацій, але «активно переймають унікальний досвід СБУ».

Цього місяця розвідка Великої Британії заявила, що через атаки українських дронів шляхи військових постачань Росії в Чорному морі «опинилися під загрозою», а Україні вдалося знайти «слабку ланку».

Удари по окупованому Криму відбуваються регулярно, зокрема повідомляють про вибухи поблизу Керченського мосту, що з'єднує окупований півострів із Росією. Влада РФ звинувачує у вибухах армію України або називає їх навчаннями. Київ офіційно підтверджує свою причетність лише до деяких атак.

Зокрема, секретар української Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов підтвердив причетність Служби безпеки країни до обох ударів по Керченському мосту: в жовтні 2022 року і 17 липня 2023-го.

Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю CNN заявив, що Україна продовжить завдавати ударів в окупованому Криму і атакувати Керченський міст, який з’єднує півострів із Росією.

Літаки F-16 навіть своєю появою допоможуть Україні – експерт

Надавати чи не надавати Україні літаки F-16 – західні політики та аналітики понад рік не могли дати однозначної відповіді на це запитання. Обговорювали і ймовірність того, що Росія сприйме цей крок як ескалацію та потрактує його як вступ у війну західних держав. Також обговорювалося питання ефективності винищувачів у ситуації, коли українська армія не мала їх на озброєнні і не має не лише підготовлених пілотів, але і необхідної наземної підтримки для цих літаків.

Про це, зокрема, у розмові з газетою New York Times (NYT) говорив неназваний чиновник з адміністрації президента США Джо Байдена, який просив не називати свого імені через те, що обговорення цього питання є «наболілим для українців». Читайте за лінком

У Латвії через «посилення гібридної загрози» з боку Білорусі з відпустки викликали всіх прикордонників

Державна прикордонна служба Латвії проводить «додаткову мобілізацію» прикордонників, йдеться в повідомленні на сайті відомства, оприлюдненому 15 серпня.

У прикордонслужбі зауважили, що причина такого рішення – «різке посилення гібридної загрози» на кордоні з Білоруссю. За даними прикордонної служби, за останню добу незаконно перетнути кордон намагалися 96 осіб. Відомство також стверджує, що зросло «залучення білоруських органів влади» до організації нелегального переходу кордону.

Прикордонна охорона попросила додаткову підтримку у національних збройних сил і поліції. У збройних силах Латвії підтвердили, що допомагатимуть прикордонникам припиняти спроби нелегальної міграції.

На початку серпня Латвія запровадила посилений режим охорони на кордоні з Білоруссю в Лудзенському, Краславському, Аугшдаугавському повітах і Дауґавпілсі.

В уряді тоді заявили, що представники влади Литви та Польщі отримують відомості про випадки незаконного перетину кордону з території Білорусі. Польща також повідомила про посилення охорони.

Гурт The Killers вибачився за запрошення російського слухача на сцену на концерті в Грузії

Американський рок-гурт The Killers вибачився за інцидент на концерті на курорті Шекветілі в Грузії, де на сцену запросили барабанщика з Росії.

За зверненням, музиканти мають «давню традицію» запрошувати людей із залу грати на барабанах, і спершу їм здалося, що натовп реагує позитивно.

«Ми визнаємо, що коментар (соліста гурту Брендона Флауерса – ред.), який мав на увазі, що вся аудиторія та фанати The Killers є «братами та сестрами», міг бути неправильно трактований. Ми не мали на меті нікого образити і просимо вибачення. Ми підтримуємо вас і сподіваємося скоро повернутися», – йдеться в заяві.

Таким чином гурт прокоментував випадок, який стався на концерті 15 серпня. Тоді слухачі освистали музикантів за те, що вони запросили на сцену росіянина з аудиторії. Флауерс, звертаючись до залу, назвав свою аудиторію «братами й сестрами». Частина відвідувачів залишила подію.

Концерт прийшовся на дні, коли в Грузії відзначали 15-ту річницю російського вторгнення 2008 року.

Чотири людини загинули, сім поранені на Донеччині за добу – ОВА

На Донеччині за минулу добу внаслідок російських обстрілів загинули четверо цивільних людей, ще семеро – були поранені, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, йдеться про двох загиблих у Краматорську, по одному – в Сіверську і Ямполі.

Голова ОВА також повідомив про руйнування через російські обстріли. Зокрема: на Волноваському напрямку пошкоджено господарчу споруду у Богоявленці, у Курахівській громаді з «Ураганів» обстріляне сільгосппідприємство, на Горлівському напрямку в Торецькій громаді у Північному пошкоджено п’ять будинків і адмінбудівлю; у Дружбі пошкоджено будинок.

«По Костянтинівці ворог випустив чотири залпи зі «Смерчів» – пошкоджено дев’ять будинків, газогін і дві лінії електропередач. У Часовоярській громаді пошкоджено чотири будинки. В Рай-Олександрівці Миколаївської громади пошкоджено декілька будинків», – додав він.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

Кубраков: перше судно з продовольством вийшло з Одеси після відмови РФ від Чорноморської угоди

Перше торговельне судно скористалося тимчасовим коридором до та від портів Великої Одеси, заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Він повідомив про контейнеровоз JOSEPH SCHULTE, який вийшов із порту Одеса під прапором Гонконгу та рухається коридором для цивільних суден для чорноморських морських портів України.

«16 серпня 2023 року контейнеровоз, який знаходився в порту Одеса з 23 лютого 2022 року, вийшов за Воронцовський маяк і тримає курс на Босфор. На борту – понад 30 тисяч тонн вантажу (2 114 контейнерів), зокрема з продовольством», – заявив Кубраков.

Він додав, що коридор першочергово використовується для евакуації суден із українських портів Чорноморськ, Одеса та Південний, які були там на початок повномасштабного вторгнення Росії.

Кубраков нагадав, що тимчасові коридори до та з чорноморських морських портів діють з 8 серпня 2023 року.

Минулого тижня ВМС оголосило тимчасові коридори для торговельних суден, що прямують до або з чорноморських портів України.

Перед тим останнє судно з українським продовольством вийшло з порту Одеса 16 липня. 17 липня Кремль заявив про припинення дії зернової угоди і про повернення до реалізації чорноморських домовленостей, як тільки російська частина зернової угоди буде виконана. Після цього Росія посилила атаки на Одещину, зокрема, портову інфраструктуру.

Голова ОВА повідомив про «Шахеди» у Харківському районі

Російські ударні дрони Shahed зафіксували в Харківському районі, повідомив вранці 16 серпня голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«Дякуємо силам ППО», – додав він і закликав жителів області не виходити з укриттів.

Раніше на Харківщині оголосили повітряну тривогу. Повітряні сили ЗСУ повідомили, що в напрямку Харкова рухається група ударних БПЛА.

Протягом минулої ночі, за даними ОВА, російські війська завдали ударів дронами типу Shahed по селу Піски-Радьківські Ізюмського району. Були пошкоджено складські приміщення покинутого сільгосппідприємства, потерпілих немає, йдеться в повідомленні.

«Протягом минулої доби ворог масовано обстрілював населені пункти Харківського, Чугуївського, Ізюмського та Куп’янського районів області. Внаслідок обстрілів міста Вовчанськ Чугуївського району пошкоджено кілька приватних будинків та господарчі споруди. У с. Петропавлівка Куп’янського району внаслідок обстрілів пошкоджено 3 будинки, сталися пожежі», – повідомив Синєгубов.

У поліції Харківської області додали, що внаслідок обстрілів Вовчанська були травмовані три працівники поліції.

Вранці 16 серпня Повітряні сили Збройних сил України повідомили про знищення вночі 13 російських безпілотників Shahed-136/131, які атакували портову інфраструктуру Одещини.

Розвідка Британії: Росія використовує власні дрони на основі Shahed, але поки залежна від поставок з Ірану

Росія майже напевно почала використовувати вітчизняні ударні безпілотні літальні апарати на основі іранських Shahed, проте ще досі залежна від поставок з Ірану, повідомила вранці 16 серпня розвідка Великої Британії.

«Російські сили імпортують системи іранського виробництва з вересня 2022 року… Росія, ймовірно, прагне вийти на самозабезпечення ударними безпілотниками в найближчі місяці. Тим не менш, поки що Росія залишається залежною від комплектуючих і цілої зброї з Ірану, яка в основному доставляється через Каспійське море», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому Міноборони Британії.

У розвідці зауважили, що місцеве виробництво, ймовірно, дозволить Росії налагодити більш надійне постачання ударних БПЛА.

«Ефективність цієї зброї була різною, і Україна довела ефективність у нейтралізації більшості дронів», – додали у відомстві.

Вранці 16 серпня Повітряні сили Збройних сил України повідомили про знищення вночі 13 російських безпілотників Shahed-136/131, які атакували портову інфраструктуру Одещини.

Президент Володимир Зеленський повідомляв, що станом на 3 серпня, Росія від початку повномасштабного вторгнення запустила по Україні 1961 іранський безпілотник «Шахед».

14 серпня керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Росія збільшує темпи виробництва безпілотників.

Раніше повідомлялося, що Іран має намір побудувати в Росії завод із виробництва дронів, який може запрацювати вже наступного року.

Минулого місяця аналітики з розвідувального управління Міноборони США заявили, що цей завод забезпечить Росію новими запасами безпілотників, які «значно більші», ніж ті, які вона могла закупити в Ірану.

Коли об’єкт буде завершений, нові дрони можуть мати значний вплив на війну, попередили аналітики.

Командування повідомляє про звільнення Урожайного, ЗСУ закріплюються на досягнутих рубежах

Збройні сили України звільнили село Урожайне на Донеччині, повідомила заступниця міністра оборона Ганна Маляр вранці 16 серпня.

«Урожайне звільнили. Наші оборонці закріплюються на рубежах. Наступальні дії тривають», – заявила вона.

Генеральний штаб Збройних сил України також повідомив про звільнення Урожайного додав, що українські війська в селищі «завдають вогневого ураження артилерією по виявленим цілям противника, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби».

За повідомленням штабу, Сили оборони продовжують контрнаступ на Бахмутському, Мелітопольському та Бердянському напрямках.

«На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують вести наступальні дії південніше міста Бахмут, закріплюються на досягнутих рубежах. Тривають важкі бої», – йдеться в зведенні.

Крім того, українські підрозділи продовжують стримувати російські атаки біля Мар’їнки та Красногорівки, а також на Куп’янському, Лиманському та Бахмутському напрямках.

Напередодні голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко заявив, що в Урожайному все ще тривають «жорсткі обстріли», тому про проведення стабілізаційних заходів не йшлося.

«Основна ціль – портова й зернова інфраструктура». В Одеській ОВА повідомили про наслідки удару РФ

Російські війська у ніч на 16 серпня двічі атакували Одещину ударними безпілотниками, основна ціль – портова й зернова інфраструктура на півдні області, повідомив голова обласної військової адміністрації Олег Кіпер.

«Внаслідок ворожих влучань по одному з портів Дунаю постраждали складські приміщення і зерносховища. Виниклі пожежі оперативно ліквідовано співробітниками ДСНС», – написав Кіпер у телеграмі.

«Вдячний всім, хто сьогодні вночі, дослухаючись до попереджень про небезпеку, спускався до укриттів та перебував у безпечних місцях. Як бачите, це дуже важливо, бо загиблих і постраждалих, на щастя, немає», – додав він.

За даними голови ОВА, над Одещиною було знищено 11 російських ударних безпілотників.

Раніше Повітряні сили Збройних сил України повідомили про знищення 13 російських безпілотників Shahed-136/131 у межах Одеської та Миколаївської областей у ніч на 16 серпня.

«Уночі 16 серпня 2023 року російські окупаційні війська атакували портову інфраструктуру Одещини ударними БпЛА типу Shahed-136/131. Пуски «Шахедів» здійснювались у кілька хвиль з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, Чауда)», – повідомили в Повітряних силах.

У ніч на 16 серпня Повітряні сили повідомляли, що в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській та Запорізькій областях була загроза застосування російськими військовими балістичного озброєння та безпілотників «Шахед».

Президент Володимир Зеленський повідомляв, що станом на 3 серпня, Росія від початку повномасштабного вторгнення запустила по Україні 1961 іранський безпілотник «Шахед».

14 серпня керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Росія збільшує темпи виробництва безпілотників.

Повітряні сили повідомили про знищення вночі 13 «Шахедів»

Повітряні сили Збройних сил України повідомили про знищення 13 російських безпілотників Shahed-136/131 у межах Одеської та Миколаївської областей у ніч на 16 серпня.

«Уночі 16 серпня 2023 року російські окупаційні війська атакували портову інфраструктуру Одещини ударними БпЛА типу Shahed-136/131. Пуски «Шахедів» здійснювались у кілька хвиль з південно-східного напрямку (Приморсько-Ахтарськ, Чауда)», – повідомили в Повітряних силах.

Раніше про черговий удар Росії по Україні без подробиць повідомляв Генштаб ЗСУ.

У ніч на 16 серпня Повітряні сили повідомляли, що в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській та Запорізькій областях була загроза застосування російськими військовими балістичного озброєння та безпілотників «Шахед».

Президент Володимир Зеленський повідомляв, що станом на 3 серпня, Росія від початку повномасштабного вторгнення запустила по Україні 1961 іранський безпілотник «Шахед».

14 серпня керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Росія збільшує темпи виробництва безпілотників.

Втрати армії Росії у війні проти України перевищили 255 тисяч – Генштаб

Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 255 570 своїх військових, зокрема 650 – за останню добу, повідомив вранці 16 серпня Генеральний штаб Збройних сил України.

Серед інших втрат Росії у Генштабі навели такі:

  • танки ‒ 4324 (11 – за останню добу)
  • бойові броньовані машини ‒ 8380 (+10)
  • артилерійські системи – 5152 (+24)
  • РСЗВ – 714
  • засоби ППО ‒ 485 (+3)
  • літаки – 315
  • гелікоптери – 314
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 4248 (+6)
  • крилаті ракети ‒ 1404 (+17)
  • кораблі /катери ‒ 18
  • автомобільна техніка й автоцистерни – 7614 (+30)
  • спеціальна техніка ‒ 773 (+4).

Командувач британської армії адмірал Ентоні Радакін заявив під час слухань у парламенті Великої Британії 5 липня, що Росія втратила вже близько половини бойового потенціалу своєї армії на війні проти України.

Станом на 11 серпня журналісти видання «Медіазона» та російської служби Бі-Бі-Сі разом із командою волонтерів змогли встановити імена понад 30 тисяч російських військових, що загинули в Україні.

Дослідники ведуть підрахунок за відкритими джерелами – повідомленнями місцевих адміністрацій, ЗМІ й родичів загиблих, а також за даними з цвинтарів. Реальна цифра втрат, на їхню думку, може бути щонайменше у два – два з половиною рази вищою.

Росія не повідомляє офіційних даних про своїх загиблих й інші втрати регулярно. Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про втрати 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб.

Україна також не розголошує дані про свої втрати. У березні 2023 року американська газета The Washington Post із посиланням на неназваних американських та європейських офіційних осіб написала, що втрати України у війні нібито становлять 120 тисяч загиблих і поранених солдатів. Секретар парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко назвав ці дані перебільшеними.

На Херсонщині шість людей поранені через російські обстріли минулої доби – ОВА

Шестеро людей зазнали поранень внаслідок обстрілів Росією Херсонщини минулої доби, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«За минулу добу противник здійснив 61 обстріл, випустивши 358 снарядів із мінометів, артилерії, танків, «Градів», БПЛА та авіації. По місту Херсон ворог випустив 13 снарядів. Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області; приміщення «Пункту незламності» у Бериславському районі», – написав Прокудін у телеграмі.

Російські військові регулярно обстрілюють українські міста, які перебувають у межах досяжності їхніх ракет, артилерії, РСЗО. Росія, попри докази та свідчення, з перших днів повномасштабного вторгнення заперечує відповідальність своїх військових у воєнних злочинах проти українських цивільних та військових.

CNN показав надані СБУ кадри удару по Керченському мосту

Американський телеканал CNN оприлюднив надані йому Службою безпеки України кадри, на яких показаний момент удару морського дрона по Керченському мосту в липні цього року.

Голова СБУ Василь Малюк розповів CNN, що використовуваний безпілотник під назвою Sea Baby є результатом місяців розробки, яка почалася відразу після повномасштабного вторгнення Росії.

«Надводні безпілотники – це унікальний винахід СБУ. Жодна приватна компанія не задіяна. За допомогою цих безпілотників нещодавно ми здійснили успішне ураження Кримського мосту, великого десантного корабля «Оленьогірський гірник» і танкера SIG», – сказав Малюк.

За його словами, атака на Керченський міст була спільною операцією з ВМС України.

За повідомленням, на наданому відео липневої атаки видно екран пілота за кілька хвилин до того, як Sea Baby доставив до однієї з бетонних опор мосту до 850 кілограмів вибухівки. Джерела в службі також надали CNN два відео з камер відеоспостереження, на яких показано момент зіткнення одного дрона з дорожньою частиною мосту, а потім ще один вибух дрона, який влучив у залізничну секцію приблизно через п’ять хвилин із протилежного напрямку.

Малюк також анонсував нові операції СБУ. «Ми працюємо над низкою нових цікавих операцій, у тому числі в акваторії Чорного моря. Обіцяю вам, це буде захоплююче, особливо для наших ворогів», – сказав голова СБУ.

Цього місяця розвідка Великої Британії заявила, що через атаки українських дронів шляхи військових постачань Росії в Чорному морі «опинилися під загрозою», а Україні вдалося знайти «слабку ланку».

Удари по окупованому Криму відбуваються регулярно, зокрема повідомляють про вибухи поблизу Керченського мосту, що з'єднує окупований півострів із Росією. Влада РФ звинувачує у вибухах армію України або називає їх навчаннями. Київ офіційно підтверджує свою причетність лише до деяких атак.

Зокрема, секретар української Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов підтвердив причетність Служби безпеки країни до обох ударів по Керченському мосту: в жовтні 2022 року і 17 липня 2023-го.

Міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю CNN заявив, що Україна продовжить завдавати ударів в окупованому Криму і атакувати Керченський міст, який з’єднує півострів із Росією.

Генштаб ЗСУ: Росія завдала чергового удару по Україні дронами Shahed

Російські війська у ніч на 16 серпня завдали чергового авіаційного удару по Україні, застосувавши іранські ударні дрони Shahed-136/131, повідомив у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ. Деталей там не навели, зауваживши, що інформація щодо наслідків удару «наразі уточнюється».

«Протягом минулої доби російські окупанти завдали удару по території України ракетами повітряного і морського базування. Загалом зафіксовано пуски щонайменше 28 крилатих ракет різних типів: 4 крилаті ракети Х-22, 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 4 крилаті ракети типу «Калібр». Нашою протиповітряною обороною було знищено 16 крилатих ракет Х-101/Х-555 і «Калібр». Крім цього, було зафіксовано щонайменше 8 пусків ворожих зенітних керованих ракет С-300 та С-400 по Дніпропетровській і Запорізькій областях», – нагадали в командуванні.

Ймовірність завдання ракетних і авіаційних ударів по всій території України залишається високою, наголосили у Генштабі.

За повідомленням, на фронті протягом минулої доби відбулося близько 30 бойових зіткнень.

«Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському та Бердянському напрямках, закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби», – йдеться в повідомленні.

У ніч на 16 серпня Повітряні сили повідомляли, що в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській та Запорізькій областях була загроза застосування російськими військовими балістичного озброєння та безпілотників «Шахед».

Президент Володимир Зеленський повідомляв, що станом на 3 серпня, Росія від початку повномасштабного вторгнення запустила по Україні 1961 іранський безпілотник «Шахед».

14 серпня керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що Росія збільшує темпи виробництва безпілотників.

«Продовжує війну»: у Пентагоні засудили допомогу, яку Росії надає Північна Корея

Допомога, яку Росія отримує від Північної Кореї чи будь-якої іншої країни, лише продовжує несправедливу і неспровоковану війну в Україні, заявила на брифінгу у Вашингтоні заступниця речника Пентагона Сабріна Сінг.

Як повідомляє «Голос Америки», відповідаючи на запитання про співпрацю Москви і Пхеньяна, про яку говорив міністр оборони Росії Сергій Шойгу, речниця Міністерства оборони США наголосила, що Вашингтон виступає проти військової співпраці з Росією будь-яких країн.

«Ми вже говорили про наші побоювання щодо засобів, які надають Росії інші країни. Ми не заохочуємо цього. Що важливо – ми продовжимо підтримку України, як сказав президент, на стільки, на скільки це буде потрібно», – сказала Сінг.

Сполучені Штати з листопада 2022 року звинувачують Північну Корею в таємному у постачанні Москві зброї для використання у війні в Україні і намаганні приховати ці поставки. Відповідно до розвідувальних даних, боєприпаси нібито відправляються до країн Близького Сходу або Північної Африки, але насправді призначаються для Росії.

У липні цього ркоу міністр оборони Росії Сергій Шойгу їздив із візитом до КНДР. Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин 27 липня продемонстрував Шойгу міжконтинентальні балістичні ракети і раніше невідомі військові безпілотники, провівши йому екскурсію по новому і найсучаснішому озброєнню КНДР.

Президент Дуда відзначив роль України в гарантуванні безпеки Польщі

Польща є безпечнішою завдяки захисникам України, які стримують російський наступ. Про це польський президент Анджей Дуда заявив 15 серпня на параді з нагоди Дня Війська польського.

«Серед іншого, завдяки нашій допомозі Україна захистилася і продовжує боротися. І завдяки тому, що захисники України стримують російську навалу, Польща сьогодні є безпечнішою… Якщо хтось цього не розуміє, якщо критикує нашу участь і підтримку, це означає, що він насправді нічого не розуміє. Він не розуміє, на чому базується безпека Польщі», – цитує Дуду агенція PAP.

Президент України Володимир Зеленський також привітав поляків із їхнім національним святом.

«Солідарність завжди перемагає, і ми з вами завжди будемо вільними – і Україна, і Польща – поки ми разом пліч-о-пліч. Дякуємо за підтримку нашого захисту!» – написав глава держави у твітері.

У Варшаві 15 серпня відбувся найбільший військовий парад із 1989 року.

День Війська польського відзначається у річницю перемоги польських військ над російською Червоною Армією у Варшавській битві у 1920 році. Протягом попередніх трьох років парад у столиці Польщі 15 серпня не проводився.

У параді взяли участь близько двох тисяч людей, а також 200 бойових машин та 90 літаків. Це сучасна військова техніка польського, корейського та американського виробництва, закуплена Збройними силами Польщі впродовж останніх років.

Північна Македонія приєдналася до декларації G7 про гарантії безпеки для України – Зеленський

Північна Македонія приєдналася до декларації G7 про підтримку гарантій безпеки для України, повідомив український президент Володимир Зеленський.

«Вдячний Північній Македонії за приєднання до декларації G7 щодо підтримки гарантій безпеки для України. Загалом приєдналися вже 15 країн. Дякую прем’єр-міністру Дімітару Ковачевському за його особисті зусилля зі зміцнення партнерства між нашими країнами», – написав він у твіттері.

Скоп’є про це наразі не повідомляє.

Днями в Офісі президента повідомили про приєднання Греції до цієї декларації – вона стала 14-ю країною, яка підтримала гарантії безпеки для України.

У липні країни «Групи семи» (G7) оголосили про початок двосторонніх переговорів із Україною щодо формалізації підтримки Києва.

Декларація про підтримку України, підписана ними, передбачає двосторонні домовленості між Києвом та країнами G7 і іншими підписантами для посилення спроможностей оборони і розвідки України. Однією з перших країн, яка приєдналася до цієї декларації, була Норвегія, яка не входить до G7.

У Білорусі затримали матір добровольця Клюкача, який воює на боці України

У Білорусі затримали Інну Калацьку – матір колишнього політвʼязня, а нині добровольця Тихона Клюкача, який воює на боці України. Про це 15 серпня повідомляє білоруська служба Радіо Свобода.

Калацька живе у Бресті. У провладному телеграм-каналі вказано, що її звинуватили у «причетності до екстремізму», вона відбуває адміністративний арешт. За якою саме статтею затримали жінку, не уточнюється.

Тихін Клюкач у січні 2021 року отримав півтора року колонії за статтею про порушення порядку (частина 1 статті 342 КК Білорусі). За версією слідства, у 2020 році Тихін та Софія Малашевич спеціально приїхали з Бреста, щоб 6 вересня взяти участь у Марші єдності в Мінську. Дівчина, як стверджувалося, зробила «вульгарні написи» на щитах військових, які були виставлені біля Палацу незалежності.

На початку процесу Тихін взяв на себе всю провину, але МВС надало відео, на якому це не підтвердилося. З цієї причини прокурор зняв з нього звинувачення у хуліганстві, залишивши лише статтю про порушення правил громадського порядку.

Це не перший випадок переслідування родичів білоруських добровольців, які воюють в Україні. У квітні 2023 року суд засудив до трьох років колонії загального режиму 34-річного жителя Бобруйська Сергія Франчука – двоюрідного брата заступника командира полку імені Кастуся Калиновського Вадима Кабанчука.

Під час відбування покарання проти Сергія Франчука порушили ще одну кримінальну справу – за образу Лукашенка. За це йому додали ще шість місяців колонії.

До цього силовики прийшли до батька бійця полку імені Калинівського Дениса Урбановича та записали з ним ролик із закликом до сина повернутися додому. «Відсидиш десяток років… але ти житимеш на Батьківщині», – казав чоловік у відеоролику. Це відео могло бути записане під тиском.

Колишній співробітник ФБР визнав себе винним у допомозі російському олігарху Дерипасці

Колишній високопоставлений співробітник контррозвідки ФБР 15 серпня визнав себе винним у змові, визнавши, що він погодився працювати на російського олігарха, повідомляє AP.

Макгонігал заявив у федеральному суді в Нью-Йорку, що в 2021 році він прийняв понад 17 тисяч доларів, щоб допомогти російському енергетичному магнату Олегу Дерипасці, збираючи принизливу інформацію про російського олігарха, який був бізнес-конкурентом Дерипаски.

55-річному Чарльзу Макгонігалу може загрожувати до п’яти років ув’язнення.

Чарльза Макгонікала, який очолював відділ контррозвідки ФБР в Нью-Йорку, заарештували 21 січня за звинуваченнями в тому, що він погодився провести розслідування проти олігарха-конкурента в обмін на виплати від Дерипаски після того, як проти нього були введені санкції в 2018 році.

За даними слідства, у 2021 році Макгонікал і Шестаков (Сергій Шестаков – інший підсудний ) змовилися надавати послуги Дерипасці, порушуючи санкції США, накладені на Дерипаску в 2018 році.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG