Доступність посилання

ТОП новини
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік
24 жовтня вранці сили РФ завдали по цивільній інфрастуктурі Куп’янська. Є загиблі і поранені. Україна, 2024 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі, півдні України, Харківщині, а також щоденно обстрілює українські міста, руйнує інфраструктуру, убиває цивільних

Наєв: дві російські ДРГ намагались перетнути кордон на Чернігівщині

Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України Сергій Наєв заявив, що дві російські диверсійно-розвідувальні групи намагались перетнути кордон України в Чернігівській області.

За його словами, це сталося в межах Новгород-Сіверської територіальної громади.

«Наближення до контрольної смуги з різних боків двох озброєних груп бойовиків помітив вартовий посту спостереження. Зав’язався стрілецький бій. Відразу за рішенням старшого командира по диверсійних силах противника було завдано вогневе ураження з артилерії. Одночасно до державного кордону висунувся протидиверсійний резерв з підрозділами аероспостереження»,– написав він у фейсбуці.

Зазнавши втрат пораненими та вбитими, російські диверсійно-розвідувальні групи відійшли. За попередніми даними, ці групи складалися з п’яти та семи бойовиків відповідно, додав Наєв.

Днями повідомлялося про сутичку українських військових із російською ДРГ на Сумщині.

У липні командувач Об’єднаних сил ЗСУ повідомив, що північний кордон України посилять особовим складом і бойовою технікою. За його даними, протягом липня українські військові запобігли чотирьом спробам проникнення на територію України російських диверсійно-розвідувальних груп у Чернігівській і Сумській областях.

Триває евакуація у Куп’янському районі: не всі погоджуються виїжджати

Волонтери українського Червоного Хреста намагаються евакуювати цивільних із Куп’янського району через посилення російських обстрілів та загрозу прориву на цій ділянці фронту. Українська влада ухвалила рішення про евакуацію людей через нарощування сил РФ на Куп'янському напрямку.

Дивіться у фото

ОП: Росія обстріляла Україну ракетами, виготовленими цього року, в них – іноземні мікросхеми

Російська армія під час удару по Україні вдосвіта 15 серпня використовувала ракети, виготовлені у 2023 році, заявили в Офісі президента.

За словами голови ОП Андрія Єрмака, ці ракети виготовили у квітні, і вони містять іноземні мікросхеми.

«Цієї ночі росіяни обстріляли Україну, зокрема, ракетами Х-101. Ці ракети були виготовлені росіянами цього року. В Х-101, що були випущені у квітні, є приблизно 30 іноземних мікросхем. Інформація збирається, ми працюємо з нашими партнерами, регулярно комунікуємо з ними. Уряди наших партнерів також працюють з виробниками і постачальниками мікросхем», – написав Єрмак у телеграмі.

В Олешках щодня є загиблі й поранені – мер

Жителі окупованих Олешок на лівобережній Херсонщині після потопу через руйнацію Каховської ГЕС тепер потерпають від щоденних обстрілів, люди намагаються залишити місто, повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазов’я» міський голова Євген Рищук.

«Частина міста, яка розташована ближче до річки, вона ще затоплена. Рівень води не дуже високий, але затоплення є. Але на сьогодні вже люди потерпають не від затоплення, а від того, що йдуть активні бойові дії. Місто, село, яке розташоване біля річки, на лінії розмежування, вони кожного дня обстрілюються, кожного дня є руйнування, кожного дня є загиблі, поранені. Дуже гаряче зараз в Олешківській громаді», – зазначив він.

«В Олешках досі вода». Хто на Херсонщині після затоплення отримує компенсації, а кому відмовляють

Чи отримують компенсації жителі Херсонщини, чиї будинки та угіддя постраждали від руйнування Каховської ГЕС? Як проводяться відновлювальні роботи у затоплених регіонах? Що відбувається на окупованій частині Херсонщини? Чи відійшла вже вода у цій частині області, і чи ліквідує наслідки затоплення окупаційна влада? Про все це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Міноборони Росії оприлюднило відео «висадки й огляду» на суховантажі в Чорному морі

Російське Міністерство оборони оприлюднило відео, на якому, як воно стверджує, видно кадри роботи оглядової групи патрульного корабля «Василий Быков» на суховантажному судні Sukru Okan, що прямував під прапором Палау в український порт Ізмаїл 13 серпня.

«На відео зафіксовано обліт російським вертольотом Ка-29, суховантажу Sukru Okan, який не виконав вимогу щодо зупинки, моменти висадки групи російських військовослужбовців на корабель, перевірки документації і проведення оглядових заходів у приміщеннях корабля на предмет перевірки наявності заборонених вантажів», – йдеться в повідомленні.

Після завершення роботи оглядової групи на борту судно продовжило рух до порту Ізмаїл, заявили у російському відомстві.

Перевірити автентичність згаданого відео редакція наразі не може.

Львів: наслідки російської ракетної атаки (фотосвідчення)

Голова обласної військової адміністрації Максим Козицький написав у телеграмі: «Росіяни крилатими ракетами атакували нашу область у період з 05:20 до 05:30. Одну ракету сили ППО збили, ще шість – влучили. Під час цієї ракетної атаки, на щастя, обійшлося без загиблих. Постраждали 15 людей. Наймолодшій потерпілій – 10 років, найстаршій – 72. У більшості потерпілих подряпини й порізи через вибиті вікна, забої. П’ятьох людей госпіталізували».

«Львів: зазнали руйнувань 20 будинків у Залізничному районі. Найбільше – на вулицях Каховській і Патона. Були загоряння, пошкоджені вікна й дахи. У Львівському медичному фаховому коледжі «Монада» вибиті вікна, також сталося загоряння у трьох будівлях промислового підприємства. Одна з ракет влучила по території дитячого садка, зазнала ушкоджень будівля дитсадка», – повідомив Козицький.

Окрім Львівської області російські війська 15 серпня атакували також Луцьк, Дніпро, Черкащину.

Сьогоднішня ракетна атака на захід України не була «найбільшою», повідомив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі Радіо Свобода.

Також він розповів, що російські військові знову програмували маршрути ракет таким чином, щоб обійти протиповітряну оборону та знайти її слабкі місця. Усього силам ППО вдалося збити 16 ракет.

Армія РФ випустили щонайменше 28 крилатих ракет різних типів. Чотири ракети Х-22, 20 – Х-101/Х-555 та чотири ракети типу «Калібр».

Сили ППО знищили 16 крилатих ракет Х-101/Х-555 та «Калібр», повідомили у Повітряних силах.

13

Резніков зустрівся з міністром фінансів Німеччини: говорили про «посилення оборони України»

Міністр оборони України Олексій Резніков зустрівся з міністром фінансів Німеччини Крістіаном Лінднером – про це він заявив 15 серпня.

За словами Резнікова, сторони обговорили «подальші кроки з посилення обороноздатності України».

«Я вдячний за допомогу, яку Німеччина надає Україні в цей непростий час. IRIS-T, MARS II, PzH 2000, Leopard – це справжні символи нашої дружби», – прокоментував міністр.

За заявою Міністерства оборони, під час зустрічі Лінднеру розповіли про поточну безпекову ситуацію в Україні та перспективи її розвитку.

Читайте також: Німеччина планує щороку виділяти 5 млрд євро на допомогу Україні – Лінднер

«Серед пріоритетних перспективних напрямів було зазначено отримання засобів ППО, боєприпасів різного калібру, а також різного типу бронемашин. Міністр оборони, зокрема, наголосив на потребі броньованих медичних машин для швидкої евакуації поранених українських воїнів до військових шпиталів під час так званої «золотої години», яка має вирішальне значення для порятунку життя», – йдеться в повідомленні.

Німецький урядовець наразі не коментував зустріч публічно.

Крістіан Лінднер перебуває в Україні з візитом, в рамках якого він напередодні зустрівся з українським колегою Сергієм Марченком та прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

«Атака на найбільш густонаселені міста»: у Донецькій ОВА повідомили про зростання жертв удару РФ в області

Три людини загинули, ще три – були поранені на Донеччині під час російських обстрілів у ніч на 15 серпня, повідомив голова обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

«Серед ночі росіяни завдали ударів по півночі області – це цілеспрямована атака на найбільш густонаселені міста на вільній частині області. За попередньою інформацією, застосували ракети С-300», – повідомив він.

За словами Кириленка, у Краматорську війська РФ поцілили по підприємству: відомо про двох загиблих і одного пораненого. У Слов’янську пошкоджений промисловий об’єкт.

«На Волноваському напрямку одна людина загинула у Пречистівці, під вогнем – Богоявленка, Новоукраїнка і Вугледар. На Донецькому напрямку зранку ворог двічі обстріляв Авдіївку з Градів. В Очеретинській громаді під обстрілами – Соловйове, у Мар’їнській — Красногорівка. На Горлівському напрямку у Торецькій громаді поранено одну людину, пошкоджено п’ять будинків й інфраструктурний об’єкт. У Соледарській громаді обстріляні Васюківка і Роздолівка. У Костянтинівській громаді під вогнем Предтечине», – написав голова ОВА у телеграмі.

На Лисичанському напрямку, за словами Кириленка, поранена одна людина в Ямполі Лиманської громади; у Торському зруйнований будинок, у Званівській громаді пошкоджені шість будинків у Званівці й один – у Переїзному.

Міненерго: через пошкодження в Білорусі вимикалася лінія, яка живить Чорнобильську АЕС

Напередодні в Львівській області без світла ненадовго залишалися 290 тисяч абонентів, заявило Міністерство енергетики 15 серпня.

За повідомленням, причини цього з’ясовуються. Загалом за попередню добу основні лінії електропередачі «Укренерго» вимикалися тричі.

«Через пошкодження вимикалася також лінія 330 кВ, яка живить Чорнобильську АЕС. Місце пошкодження виявили на території Білорусі. Через падіння дерева також вимикалася повітряна лінія 330 кВ у Київській області. Окрім того, через пошкодження обладнання відключалася підстанція 220 кВ у Івано-Франківській області», – заявляє відомство.

Читайте також: П’ять енергоблоків атомних електростанцій відремонтовані і готові до зими – заступник міністра

Також через обстріл на початку доби у Львові відключені три лінії електропередачі, які живлять близько 100 домогосподарств.

Також через російські обстріли залишаються знеструмленими 403 прифронтових населених пункти Донецької, Харківської, Запорізької, Сумської, Херсонської, Луганської та Чернігівської областей.

В ООН підтвердили загибель в Україні 9444 цивільних через агресію Росії

Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Такими є дані організації від 24 лютого 2022 року до 13 серпня 2023-го.

За даними ООН, серед загиблих – 545 дітей, серед поранених – 1156. (Ці дані відрізняються від наведених Офісом генпрокурора України, де кажуть про 502 загиблих і 1098 поранених дітей).

В ООН наголошують, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

Війна в Україні може справді призвести до розпаду Росії – видання The Hill

Вірогідність розпаду Російської Федерації як наслідок війни Росії проти України аналітики з різних країн обговорюють досить давно і уважно. Дехто з оглядачів вважає, що така вірогідність продовжує зростати, на що звертає увагу Голос Америки».

Читайте про це за лінком

В ООН підтвердили загибель в Україні 9444 цивільних через агресію Росії

Управління верховного комісара ООН із прав людини підтвердило загибель 9 444 і поранення 16 940 цивільних людей в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Такими є дані організації від 24 лютого 2022 року до 13 серпня 2023-го.

За даними ООН, серед загиблих – 545 дітей, серед поранених – 1156. (Ці дані відрізняються від наведених Офісом генпрокурора України, де кажуть про 502 загиблих і 1098 поранених дітей).

В ООН наголошують, що реальне число жертв є значно вищим, оскільки отримання інформації з деяких місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається із затримкою, і багато повідомлень все ще потребують підтвердження.

«Це стосується, наприклад, населених пунктів Маріуполь (Донецька область), Лисичанськ, Попасна і Сєверодонецьк (Луганська область), де, за повідомленнями, мали місце численні випадки загибелі чи поранення цивільних осіб», – йдеться в повідомленні.

За даними ООН, від початку серпня їм вдалося підтвердити загибель 48 цивільних людей (зокрема двох дітей) і поранення 210 (серед них – 9 дітей).

В Офісі генпрокурора на початку серпня повідомляли, що мають підтвердження про загибель через війну 10 749 цивільних і поранення 15 599. Там додали, що ці цифри – «просто вершина айсберга: коли деокупуємо наші території, то цифри зростуть в рази, а можливо, в десятки разів».

У середині липня генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що понад 50 російських військовослужбовців отримали вироки в українських судах за скоєні в Україні злочини. За даними Офісу генпрокурора, наразі в Україні зареєстровано 98 100 злочинів агресії та воєнних злочинів, з них понад 95 тисяч – за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

Ракетний удар РФ по Львівщині: влада повідомила про 15 постраждалих

На Львівщині внаслідок російського ракетного удару 15 серпня постраждали 15 людей, повідомив голова обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«Росіяни крилатими ракетами атакували нашу область у період з 05:20 до 05:30. Одну ракету сили ППО збили, ще шість – влучили. Під час цієї ракетної атаки, на щастя, обійшлося без загиблих. Постраждали 15 людей. Наймолодшій потерпілій – 10 років, найстаршій – 72. У більшості потерпілих подряпини й порізи через вибиті вікна, забої. П’ятьох людей госпіталізували», – написав він у телеграмі.

За даними ОВА, через удар пошкоджені близько 40 будинків.

«Львів: зазнали руйнувань 20 будинків у Залізничному районі. Найбільше – на вулицях Каховській і Патона. Були загоряння, пошкоджені вікна й дахи. У Львівському медичному фаховому коледжі «Монада» вибиті вікна, також сталося загоряння у трьох будівлях промислового підприємства. Одна з ракет влучила по території дитячого садка, зазнала ушкоджень будівля дитсадка», – повідомив Козицький.

В області, за його словами, пошкоджені 15 житлових будинків у приватному секторі в Ставчанах Львівського району, з них шість – критично. Також пошкоджені легкові автомобілі.

«У селі Суховоля Львівського району уламками від ракет пошкоджені чотири житлових будинки в приватному секторі. Потерпілих нема. Станом на зараз триває обстеження пошкоджених будівель та ліквідація наслідків удару», – додав голова ОВА.

Рано-вранці 15 серпня російські війська завдали чергового масованого удару по Україні, зокрема, по Львову, Луцьку, Дніпру, Смілі.

За даними Повітряних сил, загарбники випустили щонайменше 28 крилатих ракет, сили ППО збили 16 із них.

Відомо про постраждалих внаслідок атаки, у Луцьку троє людей загинули. У Дніпрі – двоє поранених. Місто Сміла на Черкащині – частково без водопостачання через обстріли, а в одному з сіл біля Запоріжжя ракета влучила в стадіон гімназії, пошкодила її будівлю, дитячий садок та житлові будинки.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок ракетної атаки Росії на українські міста пошкоджені цивільні об’єкти у восьми регіонах.

Росія незаконно утримує 180 громадян України, затриманих у Криму – представництво президента

Росія у Криму наразі незаконно затримала 180 українців, повідомили в представництві президента України в Автономній Республіці Крим.

За його даними, 117 із них – кримські татари. Із загальної кількості політв’язнів 24 – заарештовані, 138 – ув’язнені, 18 – без статусу.

«У провадженні так званих «судів» на території тимчасово окупованого Криму зафіксовано 448 випадків надходження матеріалів, складених за ст. 20.3.3 (дискредитація російської армії – ред.). З них у 382 випадках було прийнято ухвалу про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу, у 12 випадках розгляд матеріалів триває. У 37 випадках матеріали повернуті «органу, що їх склав», – йдеться в повідомленні.

Зокрема, в Алушті затримали трьох аніматорок аквапарку, оскільки дівчата танцювали під українську пісню. За дискредитацію збройних сил РФ їх оштрафували на 15 тисяч рублів. За цією ж статтею штраф у розмірі 40 тисяч рублів отримав Андрій Кондряков через татуювання у вигляді державного герба України.

Раніше уповноважений Верховної Ради України Дмитро Лубінець заявив, що севастополець Дмитро Штибліков, засуджений російським судом за державну зраду, зазнає психологічних тортур у російській колонії і потребує огляду лікарів.

Шмигаль: ракетні удари Росії вранці пошкодили цивільні об’єкти у восьми регіонах

Російська масована ракетна атака на українські міста вранці 15 серпня пошкодила низку об’єктів цивільної інфраструктури в різних регіонах України, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Пошкоджені цивільні об’єкти у восьми регіонах. Серед них: житлові будинки, освітні заклади, лікарня. На жаль, є постраждалі та загиблі. Мої щирі співчуття родинам», – написав він у своєму Телеграмі.

За даними голови уряду, до ліквідації наслідків долучилися майже 200 пожежників і рятувальників.

Рано-вранці 15 серпня російські війська завдали чергового масованого удару по Україні, зокрема, по Львову, Луцьку, Дніпру. За даними Повітряних сил, загарбники випустили щонайменше 28 крилатих ракет, сили ППО збили 16 із них.

Внаслідок ракетних ударів вночі 14 серпня та вранці сьогодні загинули четверо людей: щонайменше один у Краматорську та троє в Луцьку, також є поранені.

Заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба також повідомив про 10 постраждалих у Львівській області. У Дніпрі двоє поранених. Місто Сміла на Черкащині частково без водопостачання через обстріли, а в одному з сіл біля Запоріжжя ракета влучила в стадіон гімназії, пошкодила її будівлю, дитячий садок та житлові будинки.

«Ракети постійно змінюють маршрут» – Ігнат розповів подробиці чергового удару РФ по Україні

Ракетний удар, який Росія завдала по Україні вдосвіта 15 серпня, не був наймасовішим, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) речник командування Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат.

За його словами, особливість цього удару в тому, що ракети знову змінювали напрямок руху, щоб обійти українську протиповітряну оборону. Всього сили ППО збили 16 крилатих ракет.

«Чимало ракет знищено по маршруту слідування. Загалом 16 ракет знищено із 24, які ми, власне могли знищити. Тому що були ще ракети Х-22. По Донеччині прилетіло чотири таких ракети із літаків Ту-22. Ну, 3-сотки і 4-сотки (С-300, С-400 – ред.), знаємо, що, зокрема, прифронтові регіони страждають від цього озброєння», – сказав Юрій Ігнат.

І, попри те, що чимало ракет російських військових були спрямовані на західні області України, Юрій Ігнат заперечив поширену в соцмережах версію, що це – наймасовіша атака на цю частину України.

«Я не знаю, звідки пішло це «найбільша атака». Можливо, хтось десь із телеграм-каналів це написав. Бачили ми і більші атаки. Різні регіони. І західні регіони, і центр, південь, північ. Та усі. 28 ракет – це не є та кількість, яка повинна нам казати, що це найбільша атака на захід нашої держави», – сказав речник командування Повітряних сил.

Водночас цього разу ракети знову змінювали напрямок руху. За словами Юрія Ігната, це тактика, яку російські сили використовують, щоб максимально досягти своїх цілей і завдати удару.

«Вони планують і зараз удари, програмуючи маршрути таким чином, щоб обійти якомога ефективніше нашу протиповітряну оборону, використовуючи слабкі місця, використовуючи дані розвідки, зрозуміло. Ну, і ракети постійно змінюють маршрут. Якщо в нас телеграм-канал…видно напрямок руху, там, на Київщину. Поки черговий пише буквально три слова повідомлення: «рухається в сторону Києва», ракета вже змінює напрямок, рухається в інший бік. Потім знову змінює напрямок, і знову», – розповів Юрій Ігнат.

Рано-вранці 15 серпня російські війська завдали чергового масованого удару по Україні, зокрема, по Львову, Луцьку, Дніпру, Смілі.

За даними Повітряних сил, загарбники випустили щонайменше 28 крилатих ракет, сили ППО збили 16 із них.

Відомо про постраждалих внаслідок атаки, у Луцьку троє людей загинули.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок ракетної атаки Росії на українські міста пошкоджені цивільні об’єкти у восьми регіонах.

У Смілі на Черкащині через удар РФ частина міста залишилася без води

У Смілі на Черкащині російська ракета влучила по території приватного підприємства, ще одна – по медичному закладу, пошкоджені мережі водо- і теплопостачання, повідомив голова обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

«Під ранок ворог завдав ракетних ударів по нашій Черкащині. Зокрема, у Смілі ракета уразила територію приватного підприємства. Ще одна поцілила по території медзакладу. На щастя, минулось без потерпілих. Водночас пошкоджено мережі водо- і теплопостачання. Частина міста наразі без води», – написав він у телеграмі.

Рано-вранці 15 серпня російські війська завдали чергового масованого удару по Україні, зокрема, по Львову, Луцьку, Дніпру.

За даними Повітряних сил, загарбники випустили щонайменше 28 крилатих ракет, сили ППО збили 16 із них.

Відомо про постраждалих внаслідок атаки, у Луцьку троє людей загинули.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що внаслідок ракетної атаки Росії на українські міста пошкоджені цивільні об’єкти у восьми регіонах.

«Дивлюся, а там, ймовірно, пізня бронза». Бійці-археологи роблять відкриття навіть під час війни

Археолог з Києва Андрій Оленич (позивний «Стріха») до повномасштабної війни працював у Національній академії наук України. Улюбленій справі – дослідженню давнини – він віддав понад 15 років. Мобілізувався 2022-го. Зараз служить у Збройних силах України, в одному з підрозділів, що обслуговує легкі артилерійські системи. Він – на одному з «найгарячіших» напрямків, на Донеччині.

До порятунку свого першого артефакту не в ролі археолога, а в ролі військового Андрій Оленич долучився рік тому. Розповідає: на ротації, коли був час, вони з побратимами займалися фортифікаційними спорудами на Київщині. Дивіться і читайте про це за лінком

Через обстріл Краматорська загинув чоловік, ще один під завалами – ОГП

Російські війська обстріляли Краматорськ увечері 14 серпня, повідомив Офіс генерального прокурора у вівторок.

Попередньо, обстріл був здійснений із зенітно-ракетного комплексу С-300.

«Снаряди окупантів поцілили по складських приміщеннях, де зберігались продукти харчування. На площі 2400 квадратних метрів виникла пожежа. Внаслідок обстрілу під завалами опинились двоє вантажників, тіло одного з них деблокували рятувальники. Стан іншого чоловіка наразі невідомий», – заявила пресслужба відомства.

Також отримала поранення 38-річна комірниця підприємства, її госпіталізували.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею про порушення законів та звичаїв війни.

Голова Донецької області Павло Кириленко раніше повідомляв про одного загиблого в Пречистівці за добу 14 серпня, а також чотирьох поранених. Він також додав, що вночі російська армія завдала «цілеспрямованої атаки» на найбільш густонаселені міста на півночі Донеччини.

Росія, попри численні докази та свідчення, продовжує заперечувати удари по цивільних об’єктах в Україні.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG